Nederland schuldig aan deportatie mannen in Srebrenica

16-07-2014 14:21 140 berichten
En weer eentje in de categorie 'rechterlijke uitspraken die ik niet snap'. Dit keer een vonnis van een Nederlandse rechter die de Nederlandse staat aansprakelijk houdt voor de deportatie van 300 mannen in de Bosnische enclave Srebrenica.



Waarom snap ik het niet?



Militaire conflicten zijn non-lineair: het verloop is onvoorspelbaar, en de grote gemene delen is dat ze meestal langer duren en meer slachtoffers eisen dan van te voren was voorzien. Met deze kennis in het achterhoofd is het nogal vreemd om een land dat met de beste bedoelingen is gaan peacekeepen verantwoordelijk te houden voor een slechte uitkomst. Is de rechter hier op de stoel van de regering gaat zitten en heeft hij op deze manier op voorhand een blokkade opgeworpen voor deelname aan alle toekomstige VN-missies (want aansprakelijk als er toch iets mis gaat etc).



Het lijkt me verder ook een trap na voor het bataljon in Srebrenica dat voor de militair bijna onmogelijk opgave stond om een enclave te bewaken tegen een enorme overmacht.
Alle reacties Link kopieren
quote:manusvanalles schreef op 22 juli 2014 @ 10:19:

[...]





Helemaal met je eens. Volgens mij ben je er al lang mee bezig, gezien je feitelijke kennis?



Ik vind het schokkend dat in dit topic zo hardnekkig wordt vastgehouden aan de mythe van onschuld. Overal ter wereld doen soldaten verschrikkelijke dingen, maar Nederlandse soldaten zijn plotseling maar ' marionetten' die boven alles medelijden verdienen. De vrouwen die hun mannen nooit meer terug zagen omdat deze 'marionetten' destijds geen eer, geen moraal en geen moed konden opbrengen, daar hoeven we ons medelijden blijkbaar niet aan te verspillen.



Ik vind het gewoon ziekelijk nationalisme, deze reactie op de uitspraak van het hof.Ziekelijk nog wel poepoe gelukkig maak jij niet uit wat wij mogen denken en schrijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:re.set schreef op 22 juli 2014 @ 04:54:

[...]

Op bevel van VN moest Karremans de vluchtelingen overdragen aan Mladic. Vanaf toen had Dutchbat niets meer te zeggen over wat er gebeurde met de vluchtelingen en hoe dit moest gebeuren. Mladic ter plaatste bepaalde het verdere verloop.

Wat begrijp je hier niet aan?Wat is je bron dat de vluchtelingen op bevel van de VN overgedragen moesten worden aan nota bene Mladic? Waar heb je dat vandaan?
Alle reacties Link kopieren
Goed artikel uit die tijd, lees vooral de laatste zin uit het 3e punt dat de schrijver maakt:



Voorhoeve kan VN niet alle schuld geven



(...)



Enkele redenen voor Voorhoeve om de VN niet alle schuld te geven:.



* Dutchbat is na de val van de enclave veel te snel teruggehaald. Alleen minister Pronk heeft daar in een vroeg stadium tegen geprotesteerd. Hij wilde dat er meer voor de Moslims werd gedaan. Maar Voorhoeve bezweek voor de druk van de militaire top en zei Dutchbat zo snel mogelijk naar huis te halen. De Bosnische Serviërs zal dat niet ontgaan zijn en die hadden daarmee vrij spel. Zonder te wachten op het Internationale Rode Kruis is Dutchbat vertrokken..



* Voorhoeve of zijn chef Defensiestaf heeft zich enkele malen actief bemoeid met Dutchbat. Het argument dat het een exclusieve VN-affaire was gaat dus niet op..



* De Moslim-mannen werden onder de ogen van Dutchbat geselecteerd, en afgevoerd naar hun vermoedelijke executieplaats. Dutchbat bood geen verzet en VN-pantservoertuigen vormden een corridor naar de bussen. Dat was in strijd met de opdracht van Voorhoeve en het bevel van VN-chefstaf Nicolai om niet mee te werken met de etnische zuivering..



* In strijd met de Conventies van Genève werden Moslim-gewonden door de Bosnische Serviërs uit het ziekenhuis gehaald en door Dutchbat naar Servisch gebied gebracht..



* In strijd met de Conventies van Genève leverden de Dutchbat-soldaten op de observatieposten hun helmen, kogelvrije vesten en camouflagepakken in. Velen kwamen slechts gekleed in hun onderbroek op de compound in Potocari aan..



* De zeventien militairen van Dutchbat, die eerder in Zagreb aankwamen en die bewijzen hadden van massa-executies kregen een spreekverbod opgelegd. Minister Voorhoeve noemde de VN-soldaten altijd de ogen en de oren van de internationale gemeenschap, maar de gruwelijkheden die zij hadden gezien zijn niet onmiddellijk aan de VN in Zagreb en Sarajevo gemeld..



* Voorhoeve heeft te weinig aandacht geschonken aan de haatgevoelens jegens de Moslims die onder de Dutchbatters leefden. Die haatgevoelens golden niet alleen de Moslimstrijders. De beroepssoldaten van Dutchbat hebben partij gekozen voor de agressor..



* Het bataljon werd slecht geleid. Overste Karremans ging nogal lomp met zijn ondergeschikten om. Twee kolonel-artsen van Dutchbat en andere militairen van de geneeskundige troepen hebben een klacht ingediend tegen Karremans en zijn plaatsvervanger. Karremans wilde medicijnen sparen voor de eigen troepen, en stond niet toe dat Moslims werden geopereerd..



(...)



http://www.volkskrant.nl/ ... t-alle-schuld-geven.dhtml
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het voor de mensen van niet-Bosnische afkomst moeilijk is te begrijpen waarom. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe moe je bent na 4 jaar oorlog, onzekerheid, onveiligheid en angst. Als Srebrenica dan wordt uitgeroepen tot "beschermde zone" geef je al die mensen hoop, er zijn zo ontzettend veel mensen gevlucht naar Srebrenica in de hoop daar beschermd te worden. Tuurlijk voor Dutchbat waren de verwachtingen hooggespannen, maar geloof mij, als je nu bij de overlevenden van Srebrenica langsgaat je zult hetzelfde verhaal horen, een deel van de groep heeft heus zijn best gedaan, maar was niet meer dan een marionet in een corrupt spel een ander deel zag de missie als perfecte kans om meisjes te verkrachten, te spelen met wapens en rakija te proeven. Dutchbat moest Srebrenica beschermen en dat is niet gebeurd, die veroordeling is volledig terecht.
quote:hollebollegijs schreef op 23 juli 2014 @ 06:34:

[...]



De VN bemoeide zich er niet mee en Voorhoeve drong juist aan op beschermen van de vluchtelingen.

Helaas liet hij zich afbluffen door MladicUiteraard beschrijft het NIOD rapport niet alles wat feitelijk heeft plaatsgevonden. Logisch aangezien 1) Aantal belangrijke feiten t.a.v. ware gang van zaken niet naar buiten mocht worden gebracht (o.m. in opdracht van Voorhoeve himself) en 2) Bepaalde feiten pas afgelopen jaren naar buiten komen (aldus na NIOD rapport).
quote:Medina schreef op 23 juli 2014 @ 18:46:

[...]





Wat is je bron dat de vluchtelingen op bevel van de VN overgedragen moesten worden aan nota bene Mladic? Waar heb je dat vandaan?Klopt, aan de Serviërs (Mladic ter plaatse he). Onder het mom transport naar veilig gebied elders.
Alle reacties Link kopieren
quote:re.set schreef op 26 juli 2014 @ 11:47:

[...]





Uiteraard beschrijft het NIOD rapport niet alles wat feitelijk heeft plaatsgevonden. Logisch aangezien 1) Aantal belangrijke feiten t.a.v. ware gang van zaken niet naar buiten mocht worden gebracht (o.m. in opdracht van Voorhoeve himself) en 2) Bepaalde feiten pas afgelopen jaren naar buiten komen (aldus na NIOD rapport).





Kan je me daar een betrouwbare bron van geven dat Voorhoeve het NIOD rapport beïnvloed heeft.

De klacht van de politiek is namelijk geweest dat ze niet geïnformeerd werden over de stand van zaken tijdens het schrijven.



Maar goed ik kan me vergissen.



Dat er later nieuwe feiten boven water zijn gekomen klopt, daar heb je een punt, het NIOD rapport zal op bepaalde punten achterhaald zijn.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:unwrittensmiles schreef op 26 juli 2014 @ 00:24:

Ik denk dat het voor de mensen van niet-Bosnische afkomst moeilijk is te begrijpen waarom. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe moe je bent na 4 jaar oorlog, onzekerheid, onveiligheid en angst. Als Srebrenica dan wordt uitgeroepen tot "beschermde zone" geef je al die mensen hoop, er zijn zo ontzettend veel mensen gevlucht naar Srebrenica in de hoop daar beschermd te worden. Tuurlijk voor Dutchbat waren de verwachtingen hooggespannen, maar geloof mij, als je nu bij de overlevenden van Srebrenica langsgaat je zult hetzelfde verhaal horen, een deel van de groep heeft heus zijn best gedaan, maar was niet meer dan een marionet in een corrupt spel een ander deel zag de missie als perfecte kans om meisjes te verkrachten, te spelen met wapens en rakija te proeven. Dutchbat moest Srebrenica beschermen en dat is niet gebeurd, die veroordeling is volledig terecht.+100. Ik ben niet van Bosnische afkomst (vader NL,moeder Servisch) ,maar mijn familie heeft grotendeels altijd in Bosnie gewoond. Buren, vrienden, en deel van familie wel Bosnisch en ik ken de verhalen van dichtbij. Gelukkig heb ik het zelf niet hoeven meemaken.
Alle reacties Link kopieren
quote:re.set schreef op 26 juli 2014 @ 12:04:

[...]





Klopt, aan de Serviërs (Mladic ter plaatse he). Onder het mom transport naar veilig gebied elders.



Het werd hier al eerder gevraagd (door Medina) wat is je bron dat de VN opdracht gaf de Bosniërs over te dragen aan de Serviërs?



Ik kan zo'n opdracht nergens vinden maaaaaaaaaar heb ook niet alles gelezen
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
quote:hollebollegijs schreef op 26 juli 2014 @ 22:02:

[...]





Het werd hier al eerder gevraagd (door Medina) wat is je bron dat de VN opdracht gaf de Bosniërs over te dragen aan de Serviërs?



Ik kan zo'n opdracht nergens vinden maaaaaaaaaar heb ook niet alles gelezen Die opdracht zal je niet vinden, want die is er nooit geweest.
Alle reacties Link kopieren
quote:rtie schreef op 29 juli 2014 @ 02:41:

[...]





Die opdracht zal je niet vinden, want die is er nooit geweest.Precies, Karremans heeft de onderhandelingen gevoerd en de uitslag doorgegeven aan Voerhoeve en de VN maar de besluiten waren toen al genomen.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:hollebollegijs schreef op 26 juli 2014 @ 22:02:

[...]

Het werd hier al eerder gevraagd (door Medina) wat is je bron dat de VN opdracht gaf de Bosniërs over te dragen aan de Serviërs?





Inderdaad.



En re.set, nogmaals: wat is je bron?
Alle reacties Link kopieren
Dat er fouten zijn gemaakt, ga ik niet ontkennen maar deze uitspraak van de rechter vind ik ook fout.



Het is niet Dutchbat geweest die de slachtoffers heeft vermoord, dat waren toch echt de Serviërs.



De VN had hier zijn verantwoording moeten nemen, en moeten zorgen dat Dutchbat, meer middelen kreeg, en bovenal luchtsteun, Karremans en Voorhoeve hadden meer moeten pushen op steun, en hadden moeten luisteren wat daar werkelijk gebeurde.



Maar om daar de Nederlandse soldaten de schuld in hun schoenen te schuiven??



Als dit zo zou zijn, kunnen we beter direct stoppen met alle missies zeker in burgeroorlogen, laten die partijen het maar zelf uit zoeken, voor je het weet, krijgen we de schuld en een enorme claim in onze maag gesplitst.
Alle reacties Link kopieren
quote:Christiana schreef op 04 augustus 2014 @ 00:08:

Dat er fouten zijn gemaakt, ga ik niet ontkennen maar deze uitspraak van de rechter vind ik ook fout.



Het is niet Dutchbat geweest die de slachtoffers heeft vermoord, dat waren toch echt de Serviërs.



De VN had hier zijn verantwoording moeten nemen, en moeten zorgen dat Dutchbat, meer middelen kreeg, en bovenal luchtsteun, Karremans en Voorhoeve hadden meer moeten pushen op steun, en hadden moeten luisteren wat daar werkelijk gebeurde.



Maar om daar de Nederlandse soldaten de schuld in hun schoenen te schuiven??



Als dit zo zou zijn, kunnen we beter direct stoppen met alle missies zeker in burgeroorlogen, laten die partijen het maar zelf uit zoeken, voor je het weet, krijgen we de schuld en een enorme claim in onze maag gesplitst.





Je hebt volgens mij de uitspraak niet gelezen.



De rechter stelt niet dat de 300 moslims vermoord zijn door Dutchbat maar dat ze er voor verantwoordelijk zijn dat de mannen de compound afgestuurd werden op een moment dat ze konden weten dat ze vermoord konden worden.



Het is dan ook niet de schuld van de soldaten maar van hun direct leidinggevende en dat was Karremans
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:hollebollegijs schreef op 05 augustus 2014 @ 21:50:

[...]

De rechter stelt niet dat de 300 moslims vermoord zijn door Dutchbat maar dat ze er voor verantwoordelijk zijn dat de mannen de compound afgestuurd werden op een moment dat ze konden weten dat ze vermoord konden worden.



Het is dan ook niet de schuld van de soldaten maar van hun direct leidinggevende en dat was Karremans



Inderdaad. Interessant artikel over hoe het ook anders had gekund:



Dutchbat zweeg



(...)

Na de inname van Srebrenica vluchtten 15 000 tot 25 000 vrouwen, kinderen en rond de tweeduizend mannen naar de compound van Dutchbat in Potocari. Vijfduizend van hen werden toegelaten, de rest moest buiten blijven van Karremans en Franken. ,,Dit is hun grootste fout geweest na de verovering van de enclave. Karremans had alle vluchtelingen moeten toelaten, er was ruimte genoeg. Hij had de compound moeten uitroepen tot beschermd gebied van de Verenigde Naties. Hij had de satelliettelefoon moeten pakken en zijn superieuren, de media, de hele wereld moeten informeren over de situatie in de compound. Hij had alle krachten moeten mobiliseren en zijn boodschap aan de Serviërs had moeten zijn: tot hier toe en niet verder. Wij beschermen met onze levens deze vluchtelingen. Hij had veel meer moeten bluffen.''.



De Amerikaan wijst er op toen de Kroaten in 1995 de aanval opende op de Krajina, de VN-commandant in Knin alle Servische vluchtelingen op de compound toeliet. ,,De Kroatische tanks stonden voor de poort, maar de commandant maakte in de media zoveel lawaai -wij konden hem allemaal bellen- dat ze het wel uit hun hoofd lieten om aan te vallen. Dat had Karremans ook moeten doen.''.



Rohde noemt het schokkend dat Dutchbat en de legerleiding in Den Haag alle signalen over ernstige schendingen van de mensenrechten maandenlang voor zich hielden. ,,Op 13, 14, 15 en 16 juli hebben diverse Dutchbatters grote groepen gevangenen gezien bij Nova Kasaba. Op het voetbalveld van Bratunac zaten zo'n vijftienhonderd tot tweeduizend gevangenen. Dutchbatters die bussen escorteerden, zagen hoe vluchtelingen uit bussen waren gesleurd. Ze hoorden 's nachts schoten, explosies. Sommige Dutchbatters zagen vrachtwagens met lijken. De signalen dat er op grote schaal gemoord werd, waren overweldigend. Maar Dutchbat noch de legerleiding in Den Haag sloeg alarm. Ze creëerden een beeld dat Dutchbat machteloos stond tegenover een grote overmacht en dat ze in de steek werden gelaten door de internationale gemeenschap.''.



http://www.trouw.nl/tr/nl ... 4/08/Dutchbat-zweeg.dhtml

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven