Lijf & Lijn alle pijlers

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig (4)

05-03-2013 03:42 3559 berichten
Alle reacties Link kopieren
‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ is de titel van het eerste boek van Amber Albarda. Het boek is een aanrader voor iedereen die van het goede leven houdt. Met dit boek hebben wij, schrijvers in de vorige topics over deze methode, ons Food-IQ opgevijzeld: we weten hoe we voedsel vóór ons kunnen laten werken in plaats van tegen ons. We weten welke voedingsmiddelen onze eetlust onder controle houden, ons geheugen verbeteren, ons een vitaler en gezonder lichaam geven, ons gewicht onder controle houden (of er juist voor zorgen dat we afvallen), onze energie doen toenemen, onze weerstand tegen infecties verbeteren, serieuze aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes kunnen helpen voorkomen, ons leven kunnen verlengen en ons gelukgsgevoel vergroten. We blijven gezond, slank en gelukkig, en dat alles zonder één calorie te hoeven tellen!



Het geheim? We proberen zo puur en onbewerkt mogelijk te eten en voelen ons daar super bij! We eten veel groenten (het liefst rauw), kiezen liever voor spelt of quinoa dan voor tarwe of aardappelen, we eten eiwitten bij iedere maaltijd, we eten genoeg gezonde vetten uit bijvoorbeeld kokosolie, noten en avocado’s en vermijden suiker en geraffineerde koolhydraten. En voor de chocoholics onder ons is er goed nieuws: zelfs chocolade hoeft niet te ontbreken in een gezond eetpatroon!



Het beste nieuws is dat naast al dat gezonde eten ook kunt blijven genieten van af en toe een frietje of een koekje bij de koffie. Als je basis maar goed is en je weet wat je doet mag je best smokkelen. Dat maakt – en houdt – het leuk. Geen diëten, geen calorieën of punten tellen, gewoon je Food-IQ verhogen.



Dit klinkt natuurlijk allemaal als een vreselijk fout en overdreven reclamepraatje, maar het werkt echt. Echt! Neem gerust een kijkje in het eerste topic, waar we al heel veel tips en ervaringen hebben uitgewisseld, in het tweede topic over hetzelfde onderwerp of in het vorige topic met dezelfde titel. Daarnaast is er een apart topic met alle AA- en rawfoodrecepten die we in de loop der tijd hebben verzameld.



In dit vierde topic gaan we natuurlijk gewoon door met tips en ervaringen uitwisselen. Wil je meeschrijven, schroom dan niet: iedereen die geïnteresseerd is in dit eetpatroon is welkom!
Alle reacties Link kopieren
Alle reacties Link kopieren
Gevulde aubergines



Benodigdheden:

4 aubergines

2 uien, gesnipperd

4 teentjes knoflook, gehakt

1 rode peper, fijngesneden

3 tl verse gemberwortel, geraspt

2 tl gemalen koriander (ketoembar)

2 tl komijn (djinten)

75 g kokos, gemalen

3 el olie

1 el sesamolie

1 blik linzen (400 g), uitgelekt

3 tomaten, in blokjes



Aanpak:

In aubergines in de lengte 3 diepe inkepingen maken, maar groente niet geheel doorsnijden. Met staafmixer ui, knoflook, rode peper, gember, koriander, komijn, kokos en 4 el heet water tot pasta pureren. In pan olie en sesamolie verhitten en hierin specerijenpasta 1 min. al omscheppend bakken. Inkepingen van aubergines met helft van kruidenmengsel vullen. Aubergines op rest van mengsel leggen. Met zout bestrooien en 100 ml heet water toevoegen. Deksel op pan leggen en aubergines in 15 min. gaarstoven. Aubergines uit pan nemen en linzen door achtergebleven kookvocht scheppen. Linzen nog 3 min. verwarmen tot vocht verdampt is. Op smaak brengen met zout en peper. Aubergines op linzen leggen en tomaat erover strooien. Lekker met Indiaas brood.



Lekker hapje!!!!
Alle reacties Link kopieren
Rawfood!
Alle reacties Link kopieren


Obstipatie: oorzaken en verhelpen met deze 3 voedingsadviezen



Gezondheid verbeteren, Meer energie, Stress verminderen, Weerstand verhogen



Verstopping



Ieder heeft zijn eigen ritme, ook wat betreft de stoelgang. Als deze traag of moeizaam gaat, is er sprake van obstipatie ofwel verstopping. Maar liefst tien tot dertig procent van de bevolking ervaart dit regelmatig. Gelukkig kun je zelf veel doen om het te voorkomen of te verhelpen. In dit artikel lees je over de oorzaken en drie veranderingen die je kunt maken in je voedingspatroon om klachten effectief te verminderen en voorkomen.

Officieel is er pas sprake van obstipatie wanneer iemand drie keer per week of minder naar het toilet gaat en wanneer het moeite kost om dat wat eruit moet er ook uit te krijgen. Tien tot dertig procent van de bevolking heeft hier regelmatig last van en er zijn aanwijzingen dat vrouwen tweemaal zo vaak obstipatieklachten hebben als mannen, aldus onderzoek in 2008 (Peppas G.). Uit ander Amerikaans onderzoek in 2008 onder 2109 vrouwen tussen de 40 en 67 jaar rapporteerde 12,5% ernstige obstipatieklachten als moeite met ontlasting, langer moeten persen dan vijftien minuten of onvolledige lediging. En maar liefst 60% van deze vrouwen hadden last van lichtere obstipatieklachten (Varma MG et al.). In westerse landen hebben vrouwen tot wel drie keer vaker last van allerlei spijsverteringsklachten in vergelijking met mannen. Hiernaar wordt nog onderzoek gedaan, maar in onderzoeksrapporten zoals gepubliceerd in The American Journal of Gastroenterology (2003) staat als een van de redenen dat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron een invloed hebben op de darmflora. In de twee weken voor de menstruatie vertraagt de spijsvertering, aldus deze onderzoeken.



De gevolgen van obstipatie



Wanneer afgewerkte voedingsresten te langzaam door de dikke darm gaan, wordt er meer vocht aan onttrokken dan normaal. Hierdoor wordt de ontlasting droger en harder en kan verstopping ontstaan, aldus documentatie van de Maag Lever Darm stichting. Zo hopen voedselresten zich op in de dikke darm en komt er een rottingsproces op gang. Het gevolg hiervan is dat schadelijke en toxische stoffen die normaal dezelfde dag nog uit je lichaam verdwenen zijn, nu langer in het lichaam blijven. Of ze komen via de bloedbaan in het lichaam terecht. Hierdoor stapelen afvalstoffen in het lichaam zich op en dat belast de lever en ook de darm zelf. De darm wordt door de verstopping onvoldoende gereinigd. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld last krijgen van lusteloosheid, vermoeidheid een onzuivere huid en een lage weerstand.



Er zijn geen vaste regels voor het aantal keren dat je ontlasting zou moeten hebben. Er wordt wel gesproken over verstopping bij minder dan één keer per dag naar het toilet. Meerdere darmbewegingen per dag zijn normaal. Gemiddeld wordt 100 tot 150 gram ontlasting per dag met een frequentie van één (tot maximaal drie keer) per dag als normaal beschouwd. Al gaat dit maar op voor 50% van de mensen. Wanneer je het lichaam wilt reinigen, is een goed dagritme belangrijk om die afvalstoffen ook kwijt te raken.



Obstipatie oorzaken



* Een van de meest voorkomende oorzaken van verstopping is een tekort aan vezels. Vezels stimuleren de darmbeweging en zijn nodig voor een gezonde spijsvertering en stoelgang. In de darm werken vezels als een soort spons en nemen ze water op. Hierdoor zorgen ze ervoor dat ontlasting zacht en soepel blijft. Gemiddeld hebben we zeker rond de 30 gram tot 40 gram per dag nodig. Volgens de Gezondheidsraad krijgt slechts 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking genoeg vezels binnen. Gemiddeld maar 18 tot 23 gram. Te weinig vezels in voeding kan nog veel meer gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft in 2012 een artikel gepubliceerd waarin zij stellen dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door een gezonde voeding en leefstijl. Dat is de conclusie op basis van onderzoeksanalyses in het kader van het Continuous Update Project (CUP), een baanbrekend project van het World Cancer Research Fund netwerk. In dit project wordt al het wetenschappelijk bewijs naar het verband tussen voeding, voedingspatroon, lichaamsvet, lichaamsbeweging en de kans op kanker continu bijgewerkt met nieuwe onderzoeksresultaten. Een update vanuit het Continuous Update Project heeft bevestigd dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door minder rood vlees en geen bewerkt vlees te eten, geen of minder alcohol te drinken, regelmatig te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Het bewijs dat een voedingspatroon rijk aan vezels het risico op darmkanker kan verlagen is niet langer waarschijnlijk maar overtuigend, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Zij adviseren dan ook om veel vezelrijke producten zoals groente, fruit en peulvruchten te eten om het risico op darmkanker te verlagen.



* Volgens documentatie van Nederlands huisartsen genootschap is voldoende vochtinname belangrijk bij obstipatie, ook al is de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor nog beperkt. Voor volwassenen adviseren zij 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Voldoende water drinken is nodig voor een soepele ontlasting en een soepele stoelgang. Te weinig drinken kan harde en droge ontlasting veroorzaken.



* Stress kan obstipatie veroorzaken en verergeren, net als heftige emoties of psychische problemen. Om optimaal je voeding te kunnen verteren is het belangrijk om ontspannen te zijn. Stress heeft een belangrijke invloed op het milieu in de darmen. Zodra je last hebt van stress zal de zuurtegraad (pH-waarde) in je spijsverteringskanaal veranderen, zo schrijven Shelley Young & Robert Young in hun boek The pH-miracle: Balance your diet, reclaim your health. Als je af en toe last hebt van stress, bijvoorbeeld wanneer je onder druk staat voor een examen of belangrijk evenement, kan je lichaam die stress makkelijk opvangen, en zodra de stress is verdwenen zal de zuurtegraad in je lichaam ook snel weer herstellen naar een normaal niveau. Bij mensen met chronische stress of spanning krijgt de zuurtegraad geen kans om zich te herstellen en kan de pH-waarde in je spijsverteringsstelsel zorgen voor allerlei klachten waaronder ook irritatie en ontstekingen, aldus Young & Young. Bovendien kunnen stresshormonen het gevoel dat je naar de wc moet verminderen, waardoor je minder snel naar de wc gaat en ontlasting langer in de darmen blijft. Spanning in het leven vertaalt zich naar ‘gespannen’ darmen.



* Regelmatig bewegen is noodzakelijk voor een goede werking van de darmen. Lichaamsbeweging stimuleert namelijk ook de bewegingen van de darmen. Als je weinig beweegt, beweegt de darm ook minder. Hierdoor blijft ontlasting langer in de dikke darm dan nodig en kan verstopping ontstaan. Wetenschappelijk is dit nog niet heel stevig onderbouwd, er zijn wel een aantal onderzoeken die een gunstig effect aantonen (zoals De Schryver et al. 2005). Het is interessant dat de Maag Lever Darm stichting een verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren ook als mogelijke oorzaak voor verstopping aangeeft. De bekkenbodem is de spiergroep die ervoor zorgt dat we ontlasting en urine kunnen ophouden en ‘kwijt raken’. Ook bij het persen gebruiken we de bekkenbodemspieren. Als je moeite hebt de bekkenbodemspieren te ontspannen, kan verstopping ontstaan.



* Bepaalde medicijnen kunnen ook een grote invloed hebben op de stoelgang. Sommige medicijnen hebben obstipatie als bijwerking, denk hiervoor bijvoorbeeld aan ijzerpreparaten, bepaalde antidepressiva, anti-epileptica en antiparkinsonmedicatie, aldus het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorgt CBO in 2009). Sommige ziektes kunnen verstopping veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan prikkelbare darm syndroom of andere darmziektes, een traag werkende schildklier of diabetes.



* Naar de signalen van je lichaam luisteren is belangrijk als je gevoelig bent voor verstopping. Het negeren van aandrang kan voor een droge en harde ontlasting zorgen. Als je ontlasting te lang ophoudt en het gevoel van aandrang negeert, blijft de ontlasting langer in de dikke darm. Er wordt vocht onttrokken doordat er te lang wordt gewacht en zo wordt de ontlasting op elkaar geperst.



* Sommige mensen krijgen last van hun buik na het eten van zuivelproducten. Vaak is er dan sprake van lactose-intolerantie. Mensen missen dan het enzym dat de stof lactose omzet in glucose en galactose, en dan blijft lactose in de darm waardoor er snel veel vocht uit de ontlasting wordt onttrokken.



Obstipatie verhelpen



In het algemeen zijn er een aantal adviezen waar je goed rekening mee kunt houden als je last hebt van obstipatie. Eet regelmatig en sla geen maaltijden over, ontbijten brengt de spijsvertering op gang. Drink twee liter vocht per dag. Begin de dag bijvoorbeeld met twee glazen lauw water op de nuchtere maag om de darmwerking op gang te helpen. Vermijd alcohol en dranken met cafeïne zoals koffie omdat deze juist vocht onttrekken uit het lichaam. Beweeg voldoende, zoals volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: bij voorkeur alle dagen van de week een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit. Zeker als je een kantoorbaan hebt of een andere baan waarbij je de hele dag zit, is het belangrijk om regelmatig even op te staan en te bewegen voor een optimaal werkende stoelgang. Effectief omgaan met stress, voldoende balans tussen werk en privé en wellicht iets van meditatie of yoga helpt ook om klachten te voorkomen en verminderen. Gebruik liever geen laxeermiddelen, omdat deze de oorzaak van verstopping niet wegnemen. De darmen worden daarvan mogelijk juist ‘lui’ waardoor ze in de toekomst juist eerder kunnen gaan verstoppen.



3 effectieve voedingsadviezen



1. Vezels

Zoals gezegd zijn vezels heel belangrijk voor een gezonde stoelgang en krijgen we daar over het algemeen niet voldoende van binnen. Ze zorgen ervoor dat de ontlasting niet te hard en droog wordt, maar de juiste structuur krijgt om de darmen op een makkelijke manier te verlaten. Vezels zitten in groente, fruit, zaden en noten. Kies vaker voor rauwkost, fruit (vooral pruimen, druiven en frambozen), vijgen, noten, sesamzaad, lijnzaad, zilvervliesrijst en havermout. Maar groente is misschien wel onze belangrijkste bron van vezels, dus meer groente eten is een gemakkelijke manier om je vezelinname te verhogen. Kies bij voorkeur groentes met een hoge voedingswaarde (o.a. andijvie, avocado, bloemkool, boerenkool, courgette, selderij, paksoi, spinazie, spruitjes, tomaten, venkel) , maar laat je smaakpapillen je uiteindelijke keuze bepalen. Wat jij zelf het lekkerst vindt, werkt het beste voor je lichaam. De groene bladgroenten zijn een uitstekende bron van vezels (maar ook van vitaminen, eiwit, anti-oxidanten en mineralen). Ook helpen ze ‘verzuring’ van het lichaam tegen te gaan. Ze bevatten stoffen die het lichaam helpen ‘reinigen’, en het lichaam helpen om zich te ontdoen van toxische stoffen. Deze kun je bijvoorbeeld verwerken in een groene smoothie voor een supergezonde vezel boost. Vezels helpen niet alleen obstipatie te voorkomen en verminderen, ze geven je daarnaast lang een verzadigd gevoel en helpen je lichaam om allerlei klachten en ziektes zoals overgewicht, darmproblemen en zelfs darmkanker voorkomen. Voer je vezelinname geleidelijk op om een opgeblazen gevoel en winderigheid te voorkomen. Als je meer vezels eet is meer drinken ook meteen belangrijk (alleen water of kruidenthee). Vezels nemen vocht op in de darmen. Als je te weinig drinkt kun je in eerste instantie meer klachten ervaren. Wanneer de darm gewend is aan de verandering zullen de klachten verminderen.



Een geweldige manier om je vezelinname te verhogen is het drinken van een dagelijkse groene smoothie. De basis van deze groene smoothie zijn groene bladgroenten. Los van het positieve effect op obstipatie blijkt uit onderzoeken dat een voedingspatroon rijk aan groene bladgroenten op allerlei verschillende manieren gunstig is voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld het risico op diabetes type 2 verlagen, aldus een onderzoek van wetenschappers van Leicester University in Engeland gepubliceerd in British Medical Journal. Het blijkt dat mensen over het algemeen juist te weinig bladgroente binnenkrijgen. Groene smoothies maak je in een blender van bladgroenten, maximaal twee stuks fruit en water (en eventueel toegevoegde superfoods). Door het toevoegen van groene smoothies aan je voedingspatroon zal je hoogstwaarschijnlijk heel snel meer energie hebben. Je voelt je waarschijnlijk snel fitter en gezonder.



2. Chia zaden

Dit superfood kennen wij misschien nog niet zo lang, maar door de Maya’s en Azteken werd het duizenden jaren al gegeten. Deze zaadjes zitten vol vezels en geven daardoor lang een verzadigd gevoel. Per gram bevat een zaadje 300% meer ijzer dan verse spinazie, 500% meer eiwitten dan kidney bonen, 1400% meer magnesium dan broccoli en 100% meer vezels dan zemelen. Ze zijn dus rijk aan vezels en absorberen bovendien veel water. In de praktijk blijkt dit een gunstig effect te hebben op obstipatie. Week de chia zaden in wat water (of ongezoete amandel- of rijstmelk) voordat je ze eet. Je kunt ze (geweekt) verwerken in je groene smoothie of er wat kaneel, rauwe cacao of vanillepoeder doorheen roeren. Je kunt er ook noten of zaden in doen en je hebt een stevig ontbijt, en zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld ontbijtgranen die vaak vol zitten met suikers. Chia zaden zijn heel neutraal van smaak. Ook lijnzaad kan overigens een gunstig effect hebben op verstopping. Kies in eerste instantie gebroken lijnzaad wat iets milder is voor de darmen.



3. Gluten vermijden

Onderzoeker Kenneth Fine, gespecialiseerd in gluten, beweert dat een schrikwekkende 81 procent van de bevolking aanleg heeft voor glutenintolerantie. Dat wil zeggen dat vier op de vijf mensen gevoelig is voor negentig procent van wat in de supermarkt ligt. Deze in granen als tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, faro en kamut aanwezige stof bestaat uit eiwitcomponenten, ook wel polypeptiden genoemd. Vanwege zijn verdikkende en kauwbare structuur is het een veelgebruikt toegevoegd middel in de voedingsindustrie. Dat veel mensen blijkbaar gevoelig zijn voor gluten heeft vooral met onze genen te maken. Dat het vandaag de dag zo’n issue is, komt omdat levensmiddelenontwikkelaars steeds meer gebruik maken van deze stof, waardoor het bij steeds meer mensen tot uiting komt.

Dat gluten bij zoveel mensen ongemakken veroorzaakt, is te wijten aan de hierin aanwezig stof gliadine. Deze beschadigt de darmvlokken door zich te binden aan bepaalde receptoren, waarna het knooppunten in het darmkanaal vernietigt. Dit verstoort de opname van belangrijke nutriënten en er komen mogelijk stoffen in de bloedbaan terecht die daar niet horen, waardoor het lichaam antistoffen gaat maken, aldus Fine. Als gevolg hiervan kunnen er ontstekingen ontstaan, met allerlei gezondheidskwalen als gevolg. Wanneer deze antistoffen zich tegen het lichaam zelf keren, ontstaat de meest extreme vorm van glutenintolerantie, genaamd coeliakie. Lang is gedacht dat mensen met een gevoeligheid voor gluten vooral last hadden van diarree, maar in de afgelopen jaren is het beeld van de klachten bijgesteld. Zo kan juist ook obstipatie voorkomen. In het wereldwijd gerespecteerde Lancet Medical Journal (1997 en 2003) wordt obstipatie als een belangrijk symptoom genoemd bij gevoeligheid voor gluten. Wij adviseren om in plaats van tarwe te kiezen voor andere (glutenvrije) graansoorten zoals quinoa, teff of boekweit.

Zo is het maar net :-) Was jij mijn dokter maar geweest vroeger ;)

Wat denken jullie eigenlijk van darmspoelingen? Gezond of gevaarlijk?

Mijn darmen zijn duizend keer beter nu. Maar er moet niet veel mis gaan ( zondigen, verkoudheidje, stress,...) of ze spelen op. Soms denk ik dat ik met zo'n spoeling eens een nieuwe start kan maken en de rotzooi van vroeger 'wegspoel'. Maar dat is misschien te simpel gedacht...
Alle reacties Link kopieren
Dag dames! Ik ben van plan om morgen de chocoballen van Rens Kroes te gaan maken.. Hiervoor heb je echter rauwe cacao nodig en kokosolie. Waar kan ik voor een "normale" prijs deze producten kopen?
Alle reacties Link kopieren
Madelieeefje... .. kokosolie kan je voordelig bij een toko kopen of bijvoorbeeld bij de Tuinen. Neem wel de goede natuurlijke geurende kokosolie en niet de ontgeurde .

Rauwe cacao kan je kopen bij Natuurwinkels. Succes!
Hoi madeliefje.



Geen wijze opinie raw? Of iemand?

Denk er anders over na om dit tijdens mijn verlof binnenkort te doen...



Heb nu trouwens ook een weekje vakantie. Ga lekker uit waaien aan zee :-)

Oh enne met een vriendin die ik nog niet zo lang ken, maar die ook van gezond koken houdt gelukkig ;)

Tot volgende week!
Alle reacties Link kopieren
Ha Annelore. .... ik ben niet voor darmspoelingen . Je bent nu al zo veel beter dus wat je nu doet is echt ruim voldoende . Dat je darmen een kwetsbare plek is , is nu eenmaal zo. Gezond- en ziek-zijn , begint in de darmen... Ik zeg, ga maar niet spoelen hoor met je gevoelige darmpjes.. . FIJNE VAKANTIE!
Alle reacties Link kopieren
ik geloof ook niet dat het zo simpel ligt hoor Annelore. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan ander voedsel en om zichzelf te herstellen. En sommige dingen herstellen zich niet (meer). Bovendien is het ook zo dat hoe minder rommel je eet, hoe slechter je er op reageert als je het weer eens wel eet, ook zonder darmproblemen..... Geniet van je weekje vakantie!
Alle reacties Link kopieren
Lady Phips... ...
Alle reacties Link kopieren
Alle reacties Link kopieren
quote:madelieeefje schreef op 30 juli 2014 @ 21:10:

Dag dames! Ik ben van plan om morgen de chocoballen van Rens Kroes te gaan maken.. Hiervoor heb je echter rauwe cacao nodig en kokosolie. Waar kan ik voor een "normale" prijs deze producten kopen?Ik heb laatst rauwe cacao bij de Jumbo gekocht. Bij "mijn" Jumbo lag deze bij de koffie. Ze verkopen trouwens ook Kokosolie
Alle reacties Link kopieren
Kokosolie is ook bij de xenos te krijgen. 3.99 euro dacht ik
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik de kokosolie van Amanprana maar deze is heel prijzig. .

Zijn de dames hier op vakantie.. ...?
Alle reacties Link kopieren
Nee, maar helemaal geen zin in eten maken, laat staan er over schrijven



Kokosolie kan je ook bij de Toko kopen, en zelfs onze Turk heeft het.
Alle reacties Link kopieren
Hoi, ben geen actieve meeschrijver, maar lees hier regelmatig mee. Ik heb een vraag voor wie wel vlees eet hier: Bakt jullie vlees in kokosolie wel lekker bruin? Ik vind dat deel namelijk nogal tegenvallen?
Alle reacties Link kopieren
Ik bak wel eens vlees voor man en kinderen in kokosolie en het wordt idd minder bruin. Aardappeltjes zijn daarintegen wel heel goed te bakken in kokosolie.

Man vind het vlees uit kokosolie hierdoor ook minder lekker. Volgens mij komt het met de temperatuur ook vrij precies en kun je het wel goed bruin krijgen maar dat weet ik niet zeker.



Wij zijn nu lekker op vakantie

Heerlijk aan het genieten in Brabant (en zeeland)

We zijn lekker actief en ik vind het heel goed te doen als vegetariër op de camping tussen allemaal vleeseters.

Maar het is wel wat simpeler en minder gezond (bonen uit blik, roggebrood uit de supermarkt ipv zelfgebakken brood en de havermout maak ik pas 's ochtends klaar met gekookt water zodat ik een warm ontbijt heb waar ik na een koude nacht heel erg aan toe ben!)

We zijn weer helemaal back tot basic zonder stroom maar wel een waterkoker die in het wc gebouwtje prima werkt

En We hebben maar 2 pitjes op ons gasstelletje.
Alle reacties Link kopieren
Geen zin om te koken lady Phips.. .. zet je ega maar aan het werk zou ik zeggen hihihihi.. ....

Rozijn, nou dat is echt back to basic zeg. . Ik geloof dat ik liever een hotel induik met zo'n mega buffet aan....... .. lekkernijen!
Alle reacties Link kopieren
Rozijn, dank je wel voor jouw ervaring. Ik vind het ook minder namelijk, dacht dat ik het misschien verkeerd aanpakte. Voor vlees pak ik nu nog gewoon de croma, maar misschien is roomboter dan toch gezonder... Eens even gaan uitzoeken.

De kokosolie wordt bij mij ook vaak helemaal opgenomen door het product. Als ik een pannenkoek bak, is de pan daarna helemaal droog. Ik lees ook op de verpakking dat het als smeerboter gebruikt kan worden, maar bij mij is de inhoud vrijwel altijd vloeibaar! Bewaren jullie het in de koeling of niet?
Alle reacties Link kopieren
Kokosolie is bij mij idd altijs vloeibaar bij warm weer.



Hier gaat het goed en niet goed.....

Goed in de zin van: eten zit helemaal op de rit, sporten ook, drinken enz. Heb het ritme nu echt lekker te pakken. Heerlijk.



Niet goed in de zin van: ik heb nu (sinds maandag) vakantie, maar sinds vorige week dinsdag ongeveer heb ik alleen maar keelpijn, oorpijn, hoesten en ben ik kei-keimoe.

Ik drink liters gemberthee, slik netjes mijn chlorella en vit d en de rest. Maar ik ben zoooooo moe.

Ik twijfel om naar de dokter te gaan, maar dan krijg ik alleen maar troep die ik toch niet wil.

Iemand nog tips om minder moe te zijn?
Alle reacties Link kopieren
Veel mensen zijn extra moe als de vakantie begint. Je sleept jezelf door die laatste dagen/weken heen en daarna komt alles eruit. Ik zou dus lekker mijn rust pakken, grote kans dat je je steeds een stukje beter voelt!
Alle reacties Link kopieren
Ja dat dacht ik ook, maar het duurt em eigenlijk te lang.

En ik baal zo, he ik eindelijk vakantie ben ik te moe om wat te doen.
Alle reacties Link kopieren
Je zou ook glee kunnen maken of kopen bij een toko. Dat is beter geschikt om te bakken dan roomboter en aan zoiets bewerkt als croma zou ik niet beginnen.



Het zijn wat kleine dingetjes die een beetje behelpen zijn maar het is vooral heel gezellig en knus.



Vanacht en gisteravond zijn de boeren hier de hele nacht bezig geweest met het oogsten van tarwe. Tractors reden op en aan langs onze tent maar ik heb er lekker doorheen geslapen met oordopjes in.
Alle reacties Link kopieren
Hihi Rawfood, die is nu heel erg druk bezig met andere dingen, huis schilderen bijvoorbeeld..... Ik maak uiteindelijk nog wel wat hoor, anders doet mijn dochter het wel



Lekker Rozijn, met helemaal niks! Wij gaan over anderhalve week een weekje weg, helaas wel stroom (zonder vind ik wel het leukst) omdat er wel een koelbox meemoet omdat onze jongste anders niets te eten heeft. Dat is ook weer zowat....

Mijn man maakt altijd de heerlijkste dingen op vakantie, ook maar 2 pitjes en alles op de grond, maar we verheugen ons nu al op al die lekkere dingen die hij juist dan altijd maakt. En niks uit blik , alles vers! Verder klaagt ie altijd steen en been over al dat kramperen .



Balen Reilcoes, beterschap! Lekker rustig aan doen eerst maar zou ik zeggen.....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven