wanhopig

30-07-2014 18:15 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, ons gezin bestaat uit vader moeder 2 jongens en een meisje. Meisje is de oudste, net 16. Om haar maak ik me vreselijke zorgen. Als kind ging alles nog wel, maar sinds een jaar of 3 zijn de problemen begonnen. In het kort komt het er op neer dat ze slecht eet. Als ze eet krijgt ze heel vaak buikpijn, en ze heeft maar ongeveer 1x p week ontlasting. Ben al verschillende keren met haar naar de dokter geweest en ze is al op verschillende dingen getest. Daar kwam niks uit, en nu wil ze niet meer naar de dokter want "die weten toch niks". Ze wil als ze buikpijn krijgt dat ik over haar rug kietel, dat helpt volgens haar. Zelf denk ik steeds meer dat het tussen haar oren zit, want ze snoept er regelmatig behoorlijk op los ,Ze heeft steeds minder vriendinnen. Ze is heel onzeker, maar wil thuis de dienst bepalen. Ze trekt zich volgens mij steeds verder terug. Als ik zeg dat ik vind dat ze hulp nodig heeft, vat ze dat op als belediging, en ze wil dus geen enkele vorm van hulp accepteren. Ik ben bang dat mijn dochter steeds verder wegglipt van mij en ik er niets aan kan doen. Wie weet wat ik kan doen om deze situatie beter aan te kunnen??
Ik zou haar in d'r kraag grijpen en hop mee naar de dokter, een verwijzing naar de psycholoog oid vragen.
Minderjarig, dus verplicht mee naar de dokter.
Alle reacties Link kopieren
Huisarts, centrum voor Jeugd en Gezin, school-maatschappelijk werk? In ieder geval geen keuze geven, hop en gáán.
Alle reacties Link kopieren
Laat haar een eet dagboekje bijhouden. Baat het niet schaad het niet. En wie weet, is er toch wel iets waar ze beroerd van word.

NIet alle intoleranties kunnen door een test ontdekt worden. Je kan alleen anti lichamen in het lichaam aantonen en bij een allergie produceert het lichaam die ook, bij een intolerantie niet maar kun je wel...buikpijn krijgen.
Ik kan me voorstellen dat ze niet meer naar de dokter wil. Ze is 16, dan zijn dat soort onderzoeken toch allemaal redelijk gênant, net als erover praten. En iedere keer moet ze weer alles vertellen, en loopt ze weer het risico dat ze uit de kleren moet, nare onderzoeken krijgt aanbevolen...



Ze is 16, en wil dus graag alles zelf doen en zelf kunnen. 'Hulp nodig hebben' is dan een vertaling van 'jij bent te dom/stom om het zelf te kunnen'. Ik denk dat ze het daarom opvat als een belediging.



Ik zou het onderwerp een poosje laten rusten, zowel de hulp als de buikpijn. Kijk of het wat beter wordt in de vakantie. Zo niet, dan ergens tussen de aanvang van het nieuwe schooljaar en de herfstvakantie opnieuw naar de huisarts.
Alle reacties Link kopieren
quote:Frizz schreef op 30 juli 2014 @ 18:53:

Huisarts, centrum voor Jeugd en Gezin, school-maatschappelijk werk? In ieder geval geen keuze geven, hop en gáán.eens
Klinkt (qua eten dan) een beetje als mijn dochter. Niks eten maar wel snoep, koek en chocolade. Koekjes met chocolade waren ook goed...



Zolang ze op de basisschool zitten is er nog wel enige controle op wat ze eten, maar eenmaal op de middelbare kijkt daar niemand meer naar en ze komen pas tegen vieren thuis.



Na pakweg een jaar kreeg ze inderdaad last van buikpijn, slecht naar de wc kunnen, moe. Ik heb dat een tijdje laten gaan en haar toen eens laten opschrijven wat ze zoal eet op een dag.

Daarna nog maar eens uitgelegd dat groenten, fruit, vlees, pasta, aardappelen, boterhammen met kaas en af en toe een glaasje melk, niet voor mijn plezier op tafel staan, maar om gezond te blijven. Dat ze, als ze alleen maar ongezonde dingen eet, haar lijf op een gegeven moment protesteert. En ze hoeft echt niet elke dag een kilo wortelen, een krop sla en zes appels te eten en ze mag best chocolade. Maar het zal toch echt afgewisseld moeten worden.



Sinds ze weer normaal eet en relatief gezond (het blijft toch een puber ) gaat het een stuk beter en de afgelopen drie maanden heb ik haar niet meer over buikpijn gehoord en ze kan weer fijn naar de wc.



En ja, die gezond-eten-uitleg heeft ze als kind meer dan eens gehad, thuis en ook op school. Op de basisschool kregen ze zelfs van de boer om de hoek kisten vol fruit aangeleverd. Helaas sluit het kantinevoer van de middelbare daar bepaald niet op aan, daar worden warme suikerwafels, broodjes kroket en bekers cupasoup verkocht.



Dus ik zou zo zeggen; stap 1 is alle ongezonde zooi het huis uit en alleen in de weekends met mate aanschaffen, en verder zorgen dat de fruitschaal gevuld is met fruit dat ze ook echt lekker vinden, in de ijskast bakjes kwark/yoghurt staan en voldoende vleeswaren, in de kast roggebrood, crackers en boterhammen. En nog maar een keertje uitleggen dat ongezond eten zorgt voor een ongezond lijf. En een ongezond lijf voelt simpelweg niet fijn.



Als het na een paar maanden niet beter gaat, dan een doorverwijzing vragen.
Alle reacties Link kopieren
Logisch dat ze buikpijn krijgt als ze alleen maar ongezonde dingen eet zonder vezels, vitamines en andere voedingswaarde.



Dus misschien niet aandringen op naar de huisarts gaan maar elke keer als ze klaagt over buikpijn simpelweg zeggen dat ze dan maar gezond moet eten als ze geen buikpijn wil. Testen wijzen immers niets uit.



Als ze behoorlijk met zich zelf in de knoop zit en steeds minder vriendinnen heeft dan toch eens een afspraak maken bij een psycholoog. Misschien kan je een deal maken. Je gaat 1x zonder morren mee en dan hoef je nooit meer. Misschien gaat ze dan mee om van het gezeur af te zijn en bevalt het zo goed dat ze uit zich zelf toch wel wil en zo niet dan niet.
Alle reacties Link kopieren
Spastische darm

Zeker suikers krijg je buikpijnvan

Maar is al voorgesteld een eetboekje bij houden

En wanneer de pijn

Soms niet gelijk maarvolgende dag

Als dat niet werkt toch weer naar een specialist

1perweek ontlasting ook heel slecht

Homepatische ontlasting thee of bij drogist lactulose halen
Wat je voor haar kunt doen is een vertrouwenspersoon zoeken die er alleen voor haar is en niet (ook) jouw belangen behartigt. Misschien is het stress en ben je zonder dat je het weet zelf onderdeel van het probleem. Als je haar meesleept naar een persoon die in haar beleving vooral voor jou werkt maak je haar leven wel heel erg onveilig en drijf je haar in het nauw.
Eens met schattigheid. Ze is 16 dus wordt ze in medische zaken als meerderjarig beschouwd. Jullie als ouders vertegenwoordigen haar niet meer; dat doet ze 100% zelf. Jullie mogen als zij dat niet wil ook niet bij onderzoek en/of behandeling betrokken worden of informatie krijgen. Van meeslepen kan dus ook geen sprake zijn. Dat gaat hoogstens in goed overleg met je dochter.



Natuurlijk heb je ook als ouder van een 16-jarige het beste met haar voor, zorg er dus voor dat je haar vertrouwen houdt.
quote:gismo72 schreef op 30 juli 2014 @ 18:44:

Minderjarig, dus verplicht mee naar de dokter.Nee dus.
Alle reacties Link kopieren
Vanaf 16 jaar mag je geheel zelf beslissen over medische handelingen.
...
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties tot nu toe. Ik kan echt alle tips en hulp gebruiken. En dat klopt idd van dat ze minderjarig is maar niet in het geval van medische zaken. Erg krom vind ik maar ja...en wat ik op een gegeven moment ook doe is tegen haar zeggen dat het haar eigen verantwoordelijkheid is. Dus als ze blijft vragen of ik haar rug wil masseren want dat helpt zo goed dan zeg ik nee. Ik vind het nml zelf ook erg frustrerend en word onderhand ook boos dat ze geen eigen verantwoordelijkheid neemt. En ook vind ik dat ze met iemand moet gaan praten maar ze zegt gewoon nee. Hie zou ik dit kunnen afdwingen? Ze bepaalt ook zo de sfeer in huis dat ik soms denk van nu ga je je aanpassen of je gaat mn huis uit! Maar dat is ook weer zo drastisch. ..
Alle reacties Link kopieren
Je kunt niet afdwingen dat ze met iemand gaat praten. Al begrijp ik dat je je zorgen maakt, denk ik dat je haar zo alleen maar verder van je af duwt.



Misschien kan je heg volgende proberen;

Zeg tegen haar dat je bezorgd bent omdat ze jouw dochter er is en omdat je van haar houd. Als zei vind dat verder onderzoek niet noodzakelijk is je haar erop vertrouwd. Maar mocht het wel zorgwekkend zijn je er haar ook op vertrouwd dat ze aan de bel trekt en jij er voor haar bent. Dit helpt misschien voor haar verantwoording gevoel.



Ga binnenkort eens wat gezelligs doen samen en laat het even los. Zo ziet ze je ook weer even van een andere kant dan de in haar ogen overbezorgde zeurende moeder. (Ik suggereer niet dat je dat bent hoor)



(Als het helpt, mijn moeder had vroeger ook behoorlijke (dan wel heeeeele andere) zorgen over wat zowel ik en mijn broertje uitspookten toen wij 16 waren... En wij zijn volgens mij beiden uitgegroeid tot zelfstandige liefhebbende mensen. Ik ben nu 22 )



Succes TO
Alle reacties Link kopieren
Haar rug kriebelen, moet ik denken aan het feit dat haar chakra daar geblokkeerd is - vandaar ook maar 1x per week ontlasting- en dmv kriebelen wordt deze gereinigd en kan weer actief worden. Ik zou dus een natuurgeneeskunde die met chakras werkt aanraden. Dan kan je ook tegen haar zeggen, omdat je pijn in je buik hebt en graag over je rug gekietlet wordt, gaan naar een geneeskundige die je rug kietelt :-) en die de buikpijn wellicht kan helpen oplossen. Als zij bij deze -mevrouw zou ik dan kiezen ipv man- zich op haar gemakt voelt en er een vertrouwensband ontstaat, gaat ze hoogstwaarschinlijk vanzelf wel praten. Een natuurgeneeskundige (chakra specialist) kijkt juist altijd op het psychologisch niveau waar een klacht vandaan komt en iedereen weet dat de buik het centrum van onze emoties is.



Verder voelen kinderen de energie van hun ouders dus probeer zelf ontspannen te zijn en blijven en vanuit liefde te blijven handelen én ook zlef emotioneel heel eerlijk te zijn. Dus als je geen zin hebt om haar rug te kietelen, gewoon op tijd zeggen -normaal- in plaats van gefrusteerd te gaan voelen, want dit is de energie die kinderen ook oppikken. Praten kan je niet afdwingen, werkt averechts. Wellicht dat ze bij een therapeute vanzelf gaat praten als ze een paar keer geweest is en deze vertrouwt.



Besef ook dat er bij de opvoeding van kinderen in de puberteit , niets helemaal vlekkeloos gaat omdat zij bezig zijn met opgroeien en hormomen etc.. Zoals mijn voortganger schreef, heb vertrouwen dat het heus wel goed komt, als jij er niet meer in gelooft voor de toekomst van je kind, voelt zij dat ook. Met het buikpijn verhaal zou ik direct wat mee doen.
Alle reacties Link kopieren
Waarom niet rug kietelen????

Kan kalmerend werken als ze van stress buikpijn heeft

Vind het raar dat je dat niet doet

Bij de kleine van 3 werken mijn kusjes helend krijsen pijn kus en over ha ha

Mischien wil ze gewoon je aandacht ik zou die altijd geven in welke vorm dan ook
Alle reacties Link kopieren
Ik schrik ook van je reactie je gaat mij huis uit????

Hopelijk bedoel je hetniet zo als het over komt

Zo ja begrijp waar haarbuikpijn vandaan komt
Alle reacties Link kopieren
Dat denkt ze, zegt ze niet!



En ik kan me heel goed voorstellen dat je dat bij een puber die alles in huis wil bepalen, denkt. Maar zolang ze nog thuis woont, is het jouw huis en jouw regels hoor.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou samen naar therapie gaan. Liefst ook met haar vader en eventueel later haar broertjes. Ze bepaald heel erg de sfeer in het gezin dus het is een probleem van jullie allemaal. Zeg haar dat het ook juist gaat om jullie. Dat jullie beter willen leren om met haar om te gaan. Ik zou haar geen keuze geven in wel of niet mee gaan.
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren
Mee eens

Maar hoezo regels ze heeft buikpijn

Ze steelt niet rookt niet komt niet laat thuis ?? Verkeerde vriendje??Misschien een grote mond

Duuh puber haal jezelf maar terug alspuber zeker meisjes

Misschien last van hormonen???

Kunnen wij hierover oordelen

Alleen vind ik teksten dat dochter hulp moet krijgen ook ver

Zolang de buikpijn over gaat met kietelen zal het lichamelijk denk wel meevallen

Als zij echt pijn heeft die niet over gaat zal dochter dat zelf wel aangeven en naar een dokter te willen

Wij hebbenhet over darmen omdat ze slecht eet

Kan ook eierstokken zijn omdat ze volwassen word

Kunnen wij hierover oordelen

Nee maar dat je denkt dat ze anders weg moet ik vind ik net zo erg

En geeft weer de sfeer in huis en die is voor beide partijen niet goed

En dan denk ik probeer positief te blijven en vooral begrip en lief zijn voor elkaar

Op die leeftijd heb je dat nodig want als zelf je ouders je jiet lief leuk en aardig vinden zal zij niet zelf verzekerde worden

En waarom zouden anderen je dan wel leuk vinden????

Maar goed probleem ligt vooral bij dochter begrijp ik???
Alle reacties Link kopieren
Graag wil ik reageren op marjon71. Je hebt gelijk als je zegt dat het niet normaal is om zoiets te zeggen als dan gaat ze het huis uit. Dat besef ik me echt wel en geloof me dat ik die gedachte wel eens heb vind ik zelf verschrikkelijk. Het is wel een kind dat mij uitput en ik heb ook nog 2 jongens die me ook nodig hebben maar vaak gaat alle aandacht naar haar. Tuurlijk wil ik haar helpen als ze buikpijn of wat dan ook heeft maar ze claimt mij bijna constant. Dat over die chakra's ga ik zeker in overweging nemen. ...
Alle reacties Link kopieren
Fijn om te lezen vaak krijgen de kinderen de schuld

Besef mij dat het moeizaam is voor je dat begrijpt iedereen

Die met die chakras moet je zeker doen

Heeft bij mij ook geholpen met darmen

En een goede kan ook zien waar probleem ligt

Zeker de moeite waard mits je niet te veel moet betalen

Juist bij kinderen kunnen ze veel betekenen
Ze is 16, voor de wet betekent dat dat ze de ouder mag weigeren mee de spreekkamer in te gaan en de arts heeft beroepsgeheim. Ook t.o.v de ouders..

Succes

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven