Geld & Recht alle pijlers

Betalen bij apotheek voor eerste uitgifte

15-08-2014 15:37 445 berichten
Alle reacties Link kopieren
Deze week haalde ik bij de apotheek medicatie op voor mijn jongste. Geen bijzondere medicatie, maar wat zakjes met vezels. Uiteraard op doktersrecept.

Tot mijn verbazing moest ik bij de apotheek EUR 17,50 afrekenen, omdat dit de eerste keer is dat we dit recept ophalen. Op het bijgevoegde briefje staat dat dit betaald wordt omdat ze apotheker heeft nagekeken of dit recept veilig is icm andere medicijnen (gebruikt niets anders), of de dosis klopt etc. Wanneer we binnen een jaar hetzelfde recept nog een halen, hoeven we niet te betalen.

Het meisje achter de balie kon me niet vertellen of dit bij alle recepten zo is.



Vragen ze bij alle apotheken zoveel geld voor het nakijken? Of slaat mijn apotheek er een slaatje uit? In dat geval ga ik over naar een andere, er zijn er genoeg hier in de stad.



Overigens gaat het om een kind van 4 die dus verder geen enkel medicijn gebruikt en ook vrijwel nooit bij de apotheek iets hoeft op te halen. En uiteraard zijn we gewoon verzekerd en hoefde ik het recept zelf niet te betalen.
Ik krijg er een punthoofd van!
quote:anoniem16082014 schreef op 15 augustus 2014 @ 16:21:

Dit is geen naaien, het is geen onzin, het is gewoon een vergoeding voor het werk dat de apotheek voor je doet, een vergoeding die je al jaren betaald maar wat sinds dit jaar apart gespecificeerd wordt. Wat betaal je bij de arts voor 5 minuten consult? Ben je je ervan bewust dat een apotheek ook snel zoveel tijd aan een eerste uitgifte besteedt? Er zijn altijd minstens 3 personen die een recept zien, de assistente die jou helpt, een controlerende collega en de apotheker aan het einde van de dag nog eens. Het gaat om dat gesprek, maar ook om wat er nog meer omheen hangt, de controle of het bij de andere medicijnen kan, het onderhouden van je dossier, het op verzoek doorsturen van dat dossier aan huisarts of specialist, en het eventueel ingrijpen als het medicijn niet juist is voorgeschreven.Precies, gewoon even een rondje googlen voor je uit je plaat gaat zou een hoop mensen goed doen
quote:clemance schreef op 21 augustus 2014 @ 11:49:

[...]





De prijs. Je mag raden welke duurder is Dat is ook niet perse waar. Bij mijn apotheek is paracetamol even duur/goedkoop als bij de drogist.
quote:femke_leest schreef op 21 augustus 2014 @ 16:40:

[...]





Dat zal wel, maar het aantal vrouwen dat specifiek Microgynon nodig heeft omdat de merkloze variant zodanig veel klachten geeft dat dit niet acceptabel is, is hoog. En het aantal blijft stijgen, sinds de merkloze variant op de markt kwam.



Gelukkig betalen veel vrouwen de anticonceptie zelf en hoeven die zich dus niets aan te trekken van al dit "gestuur" door verzekeraars. En bij degenen die er wel voor verzekerd zijn, is een recept van de huisarts waar een nadrukkelijke aantekening op staat vaak ook genoeg om de merkvariant te kunnen blijven halen.



Maar dat het dus "hetzelfde" is, vind ik een nogal aparte conclusie na alles wat patiënten en huisartsen hebben moeten doen om weer de juiste medicijnen te kunnen krijgen.dit is niet waar. Sowieso moet dan eerst de merkloze variant geprobeerd worden en dan van verschillende merken. Als dat allemaal problemen oplevert, moet er uitgezocht worden door welke hulpstof de klachten veroorzaakt worden en dan moet er een machtiging geschreven worden waar dit alles in staat. Dat heeft dus ook weer met dat preferentiebeleid te maken. Een melding met medische noodzaak is tegenwoordig niet voldoende meer.
quote:bij_zonder schreef op 21 augustus 2014 @ 16:43:

@DH: snoesje geeft aan dat ze niet tegen merk A kan, dat dat ook vermeld staat in het systeem bij de apotheek, en wel tegen merk B kan. Toch is het soebatten geblazen om merk B mee te krijgen, wil men haar toch merk A verkopen. Is toch raar?Dat is ook raar, zeker als je het zelf betaald. Ik geef alleen maar aan dat die 2 middelen wel hetzelfde zijn, maar van een andere fabrikant.
quote:Desperate_Housewive schreef op 21 augustus 2014 @ 17:20:

[...]



dit is niet waar. Sowieso moet dan eerst de merkloze variant geprobeerd worden en dan van verschillende merken. Als dat allemaal problemen oplevert, moet er uitgezocht worden door welke hulpstof de klachten veroorzaakt worden en dan moet er een machtiging geschreven worden waar dit alles in staat. Dat heeft dus ook weer met dat preferentiebeleid te maken. Een melding met medische noodzaak is tegenwoordig niet voldoende meer.Nee hoor, zowel mijn collega als ik hebben een aantekening bij de apotheek in het systeem staan dat er geen generieke versie mag worden uitgegeven. En daar is geen onderzoek aan vooraf gegaan hoor, puur gebaseerd op eigen ervaring en melding bij de huisarts.
quote:Desperate_Housewive schreef op 21 augustus 2014 @ 16:35:

[...]



Dat kan wel, maar die hulpstoffen zorgen er niet voor dat het ineens een ander geneesmiddel is. Het gaat om de werkzame stoffen, die zijn hetzelfde in beide middelen en dus word dit gezien als hetzelfde middel. Dat je dan roept dat je een "verkeerd" medicijn mee krijgt is onterecht. Het is een ander merk van hetzelfde medicijn.De werkzame stof en de hulpstoffen kunnen dan wel hetzelfde zijn, de samenstelling kan wél anders zijn en voor klachten zorgen.
Pejeka : medicatie die over de 1000 euro gaat in 1 maand mag je niet voor langer meegeven. Dat zou een reden kunnen zijn dat ze het dus niet voor langer meegeven. Ook weer een regel van de verzekering.



Overigens ben ik al een aantal keren uitgescholden en heb zelfs een avond op het politiebureau gezeten, omdat iemand me aanviel.
quote:Star schreef op 21 augustus 2014 @ 17:22:

[...]





Nee hoor, zowel mijn collega als ik hebben een aantekening bij de apotheek in het systeem staan dat er geen generieke versie mag worden uitgegeven. En daar is geen onderzoek aan vooraf gegaan hoor, puur gebaseerd op eigen ervaring en melding bij de huisarts.Tja, die apotheek volgt dan niet de regels op. Ik geef hier aan wat de regels zijn hieromtrent. Een apotheek kan daar van afwijken, dat is hun eigen keus.
Alle reacties Link kopieren
quote:Desperate_Housewive schreef op 21 augustus 2014 @ 17:20:

[...]



dit is niet waar. Sowieso moet dan eerst de merkloze variant geprobeerd worden en dan van verschillende merken. Als dat allemaal problemen oplevert, moet er uitgezocht worden door welke hulpstof de klachten veroorzaakt worden en dan moet er een machtiging geschreven worden waar dit alles in staat. Dat heeft dus ook weer met dat preferentiebeleid te maken. Een melding met medische noodzaak is tegenwoordig niet voldoende meer.Poeh, nou, wat jij schrijft zou wel helemaal patiëntonvriendelijk zijn. Gelukkig heb ik dat hier in de praktijk anders zien gaan. Mijn nicht werd opgenomen met vrij ernstige migraine-aanvallen toen ze de merkloze variant had gekregen. Zodra zij uit het ziekenhuis was, had de huisarts haar Microgynon alweer voorgeschreven en die kreeg ze gelukkig gewoon (na bellen met de verzekeraar). Echt niet dat ze dat risico nog een keer nemen vanwege dit soort idioot beleid, terwijl bekend is dat ze Microgynon wel gewoon kan nemen zonder dat daar dit soort incidenten van komen.
quote:Star schreef op 21 augustus 2014 @ 17:24:

[...]





De werkzame stof en de hulpstoffen kunnen dan wel hetzelfde zijn, de samenstelling kan wél anders zijn en voor klachten zorgen.Dat zeg ik ook niet, maar door die hulpstoffen word het geen ander middel. Dat is het enige dat ik aangeef. Ondanks een andere samenstelling van hulpstoffen, blijft het hetzelfde middel. Want de werkzame stof, en daar gaat het tenslotte om, is hetzelfde. Heb ik niet bedacht hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:Desperate_Housewive schreef op 21 augustus 2014 @ 17:24:

Pejeka : medicatie die over de 1000 euro gaat in 1 maand mag je niet voor langer meegeven. Dat zou een reden kunnen zijn dat ze het dus niet voor langer meegeven. Ook weer een regel van de verzekering.



Overigens ben ik al een aantal keren uitgescholden en heb zelfs een avond op het politiebureau gezeten, omdat iemand me aanviel.Wat maakt het voor de apotheek of de verzekeraar nou uit of ze 3 maal voor 1000 euro meegeven of 1 maal voor 3000 euro? Nodig heb ik die medicijnen toch, dus goedkoper wordt het in geen geval. Dus wat voor voordeel levert dat dan op?
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
quote:Star schreef op 21 augustus 2014 @ 17:22:

[...]





Nee hoor, zowel mijn collega als ik hebben een aantekening bij de apotheek in het systeem staan dat er geen generieke versie mag worden uitgegeven. En daar is geen onderzoek aan vooraf gegaan hoor, puur gebaseerd op eigen ervaring en melding bij de huisarts.Godzijdank, ja. Het zou toch te erg voor woorden zijn als je je, wanneer je de originele variant veilig kunt nemen, helemaal moet laten onderzoeken en/of door vervelende periodes heen moet om alle merkloze varianten te proberen. Alleen maar vanwege dit soort regels. Ging het hier nou om gezondheid en welzijn of..?
quote:femke_leest schreef op 21 augustus 2014 @ 17:26:

[...]





Poeh, nou, wat jij schrijft zou wel helemaal patiëntonvriendelijk zijn. Gelukkig heb ik dat hier in de praktijk anders zien gaan. Mijn nicht werd opgenomen met vrij ernstige migraine-aanvallen toen ze de merkloze variant had gekregen. Zodra zij uit het ziekenhuis was, had de huisarts haar Microgynon alweer voorgeschreven en die kreeg ze gelukkig gewoon (na bellen met de verzekeraar). Echt niet dat ze dat risico nog een keer nemen vanwege dit soort idioot beleid, terwijl bekend is dat ze Microgynon wel gewoon kan nemen zonder dat daar dit soort incidenten van komen.Als je het zelf betaald is het geen enkel probleem ook. Maar als het vergoed moet worden door de verzekering, dan krijg je op de manier zoals beschreven dus alleen die pakjesprijs van X euro terug van de verzekering en betaal je als apotheek dus de rest zelf. Dat apotheken ervoor kiezen om dit voor lief te nemen kan, zoals gezegd, ik geef hier alleen aan wat de regels hieromtrent zijn. Als een apotheek die niet opvolgt is dat hun eigen beleid. En bij microgynon gaat het dan om een euro of 15 geloof ik, dus dat kan een apotheek idd best voor lief nemen. Maar bij sommige geneesmiddelen gaat het rustig om een euro of 100 wat je dan zelf mag bekostigen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Lughnasadh schreef op 21 augustus 2014 @ 16:55:

Ik sta ook regelmatig in de apotheek en heb nou echt nog nooit iemand gezien of gehoord die een assistente uitschold of onheus bejegende, of medestanders zoekenden onder de clientele. Echt nog nooit.

Wel regelmatig ellenlange wachttijden, medicijnen die geleverd zouden zijn ineens kwijt zijn en opnieuw besteld moeten worden, herhaal-medicijnen die(soms maandenlang) niet leverbaar zijn en vervolgens dat niet even melden aan de client als het recept al dagen voor ophalen binnenkomt, het niet op orde hebben van het dossier, niet melden dat bepaalde medicijnen standaard niet op voorraad zijn en je dus zonder zit als je niet minstens een week van tevoren een herhaalrecept inlevert.

En je doet wel voorkomen alsof de assistentes halve heiligen zijn die altijd maar klaarstaan voor de vervelende onbeschofte patiënten en dat geheel altruïstisch en voor een hongerloontje doen, maar het is een doodgewone dienstverlenende baan zoals zovelen die hebben en die ook met vervelende klanten te maken hebben.Pff als je zo ontevreden bent moet je gewoon een andere apotheek zoeken. Ik ben blij dat ik niet meer in de openbare apotheek werk. Al het gezeik wat je vaak ónterecht over je heen krijgt.
Als ik mezelf voorbij loop, lach ik wel even vriendelijk
quote:pejeka schreef op 21 augustus 2014 @ 17:27:

[...]





Wat maakt het voor de apotheek of de verzekeraar nou uit of ze 3 maal voor 1000 euro meegeven of 1 maal voor 3000 euro? Nodig heb ik die medicijnen toch, dus goedkoper wordt het in geen geval. Dus wat voor voordeel levert dat dan op?Het levert de apotheek niks op, die volgt de regels van de verzekeraar op. Geen idee wat hier de achterliggende gedachte van is.
quote:Desperate_Housewive schreef op 21 augustus 2014 @ 17:24:

Pejeka : medicatie die over de 1000 euro gaat in 1 maand mag je niet voor langer meegeven. Dat zou een reden kunnen zijn dat ze het dus niet voor langer meegeven. Ook weer een regel van de verzekering.



Ik krijg toch echt altijd medicijnen mee voor drie maanden, terwijl ze wel degelijk ruim 1000 euro per maand kosten.



Overigens ben ik al een aantal keren uitgescholden en heb zelfs een avond op het politiebureau gezeten, omdat iemand me aanviel.Echt vreselijk als iemand je aanvalt. Jeetje. Helaas is dat overal in de zorg tegenwoordig zo. Net of mensen die daar werken om al die belachelijke regels gevraagd hebben.
quote:liara schreef op 21 augustus 2014 @ 17:30:

[...]





Echt vreselijk als iemand je aanvalt. Jeetje. Helaas is dat overal in de zorg tegenwoordig zo. Net of mensen die daar werken om al die belachelijke regels gevraagd hebben.

Dat met die kosten is volgens mij niet bij elke zorgverzekering zo. Het verschilt per verzekering.

Tja, ik vind het ook belachelijk als je hoort wat ik soms naar mijn hoofd krijg. Ik zou het ook liever anders zien, want dit gedoe levert zoveel meer werk op en zoveel meer "gezeur" van de klant, omdat het allemaal zo onduidelijk is. Die tijd besteed ik liever aan echt zorgverlenen dan aan dit soort uitleg.
Ah, vandaar. Gelukkig doet mijn verzekering niet moeilijk dus



Wat mij wel eens opvalt in de apotheek hier: mensen komen hun medicijnen halen en zeggen dan dat de specialist al een hele uitleg heeft gegeven, maar dan toch vind de assistente het nodig om nog een verhaal van 10 minuten op te hangen over de werking etc "want dat moet nou eenmaal" zeggen ze dan ook nog. Daar komen wel geïrriteerde reacties op van klanten. En dat kan ik me dan wel weer voorstellen, eerlijk gezegd. Kan je dan als assistente niet gewoon die medicijnen meegeven, zonder het hele verhaal?
quote:apie01 schreef op 21 augustus 2014 @ 17:29:

[...]





Pff als je zo ontevreden bent moet je gewoon een andere apotheek zoeken. Ik ben blij dat ik niet meer in de openbare apotheek werk. Al het gezeik wat je vaak ónterecht over je heen krijgt.



Pfff, die is hier niet. Waarom denk je dat ik er nog zit? Omdat het hiet stikt van de apotheken waaruit ik kan kiezen?

En nogmaals, ik zeik niet en uit mijn ontevredenheid op een nette manier. En jouw visie van onterecht hoeft ook niet daadwerkelijk zo te zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Desperate_Housewive schreef op 21 augustus 2014 @ 17:29:

[...]



Het levert de apotheek niks op, die volgt de regels van de verzekeraar op. Geen idee wat hier de achterliggende gedachte van is.



Hoe dan ook, ik vind het verdraaid lastig en er is dus geen enkele goede reden voor.



Zou op zich niet zo erg zijn, als die wachttijden bij de apotheek tegenwoordig niet zo absurd lang waren. Kan me niet herinneren vroeger ooit zo lang te hebben hoeven wachten, Tegenwoordig al gauw meer dan een half uur voor je eindelijk eens aan de beurt bent, Je moet er bijna een halve middag voor vrij nemen om even je potje medicijnen op te pikken. Ik heb op een drukke zaterdag nog eerder mijn boodschappen bij AH gedaan dan dat ik door de week even een receptje op ga halen bij de apotheek. Zal vast ook wel een reden hebben, maar irritant is het.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
De wachttijden zijn inderdaad absurd lang. Ik vraag me altijd af wat ze allemaal aan het doen zijn. Wat hier helpt is tegen sluitingstijd binnen wandelen, want dan kan het opeens wel snel
Alle reacties Link kopieren
quote:liara schreef op donderdag 21 augustus 2014 17:39 Ah, vandaar. Gelukkig doet mijn verzekering niet moeilijk dus



Wat mij wel eens opvalt in de apotheek hier: mensen komen hun medicijnen halen en zeggen dan dat de specialist al een hele uitleg heeft gegeven, maar dan toch vind de assistente het nodig om nog een verhaal van 10 minuten op te hangen over de werking etc "want dat moet nou eenmaal" zeggen ze dan ook nog. Daar komen wel geïrriteerde reacties op van klanten. En dat kan ik me dan wel weer voorstellen, eerlijk gezegd. Kan je dan als assistente niet gewoon die medicijnen meegeven, zonder het hele verhaal? Nee dat mag niet. Het is onderdeel van de zorgplicht vanderveen apotheek. PLICT he? Bij wet bepaald.
Alle reacties Link kopieren
quote:liara schreef op donderdag 21 augustus 2014 17:44 De wachttijden zijn inderdaad absurd lang. Ik vraag me altijd af wat ze allemaal aan het doen zijn. Wat hier helpt is tegen sluitingstijd binnen wandelen, want dan kan het opeens wel snelOmdat dan alle bezorgrecepten klaar zijn? Er geen dikke stapels liggen die nog klaar moeten voor ze zo gehaald worden? Zoiets?
Alle reacties Link kopieren
quote:liara schreef op 21 augustus 2014 @ 17:44:

De wachttijden zijn inderdaad absurd lang. Ik vraag me altijd af wat ze allemaal aan het doen zijn. Wat hier helpt is tegen sluitingstijd binnen wandelen, want dan kan het opeens wel snel En dat niet alleen... ben je eindelijk na meer dan een half uur aan de beurt, geef je je recept af, en krijg je dus te horen "Oh, maar deze medicijnen hebben we niet op voorraad,"die moeten we bestellen, u kunt ze morgen na de middag ophalen," En dan kan je de volgende dag dus wéér een uur in die apotheek gaan zitten...
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
quote:nak schreef op 21 augustus 2014 @ 17:45:

[...]



Nee dat mag niet. Het is onderdeel van de zorgplicht vanderveen apotheek. PLICT he? Bij wet bepaald.Serieus? Maar kan je dan niet alleen vertellen wanneer de medicijnen moeten worden ingenomen en op welke bijwerkingen je moet letten? Dat vind ik dan wel een taak van de apotheek. Maar hier staan ze echt te vertellen voor welke aandoening het is (lekker voor je privacy ook) en wat voor klachten je daarvan kunt krijgen etc. Sorry, dat vind ik echt meer een taak voor de specialist.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven