Kitten 5 weken, wat voor verzorging?

01-09-2014 17:45 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Moeder poes van 4 kittens van bijna 6 weken oud is doodgereden.

De mensen waarbij ze zijn, hebben gevraagd of de kitten eerder opgehaald kan worden.



Dit katje is voor mijn zus, die op vakantie is.

Zij belde mij of ik zolang de zorg van het beestje op mij wil nemen.

Maar hoe doe ik dat?

Wat heeft zo'n beestje nodig?

Ik heb uiteraard al rond gekeken op google.



Misschien hier wat tips/adviezen?
Heb jij hier wel voldoende tijd voor? Dit is erg tijdrovend wil je dit goed kunnen doen. Is er iemand thuis overdag?
Alle reacties Link kopieren
quote:twixx, 4 minuten geleden

Moeder poes van 4 kittens van bijna 6 weken oud is doodgereden.

De mensen waarbij ze zijn, hebben gevraagd of de kitten eerder opgehaald kan worden.

Misschien denk ik wel heel slecht, maar Is je zus meerdere keren bij die mensen thuis geweest? Komt het kitten bij een fokker vandaan? Heeft ze de moederpoes en kittens gezien, in welke omstandigheden ze leven?



Of heb je te maken met een broodfokker die zo snel mogelijk weer een nieuw nestje wil?
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
meerdere kattenbakken, deze kat is vaak te jong om al in een appartement te onthouden waar een kattenbak was. Had de mijne al met 4 weken, heeft ook meerdere weken geduurd voordat ik om was na 1 kattenbak. Dus sowieso zorgen dat kitten niet op een verdieping kan dat er maar 1 kattenbak is als je ergens aan gehecht bent



Vragen wat voor kattenbak korrels ze bij het gastgezin gebruiken. Deze geur is hij gewend en vind hij dus ook makkelijker.



Kitten eerste paar dagen meerdere malen op de kattenbak zetten als hij overal kan rondlopen. Als je weg van huis bent alle eten en drinken en kattenbak in een kamer zetten en hem alleen daar laten. Is groot genoeg, plus weet hij de kattenbak te vinden



Krabpaal, meerdere malen even pootjes langs halen, anders kan hij het misschien gaan doen op je bank



zorgen dat badkamer, of kelder dicht is, de kitten zal de eerste dagen bang zijn. en kruipt dan in alle hoekjes en kiertjes. Nogmaals een kamer is meestal genoeg voor een kitten :D



Een kattenspeeltje, ik weet niet hoelang je hem hebt?? Maar als hij geen maatje heeft zou ik sowieso iets van een hengel met een speeltje eraan kopen voor hem.



Voer dat speciaal is bedoelt voor kittens, kitten brokjes dus



Uuhhhmmm dit was een heel relaas maar schiet me vast nog wel iets te binnen. Owja sowieso niet naar buiten laten!!



Het zal wel allemaal tijdrovend zijn trouwens
anoniem_200759 wijzigde dit bericht op 01-09-2014 17:55
Reden: typefoutjes
% gewijzigd
Contact opnemen met een dierenarts. Zulke jonge kittens moeten (uit mijn blote hoofd) ongeveer om de twee uur een flesje met speciale voeding.

De dierenarts kan je vertellen welke voeding, hoeveel en hoe vaak.

Verder zul je de hele training die de moederpoes nu niet kan geven moeten doen, dat betekend onder andere buikje masseren na het eten, leren wassen, jagen, socialiseren, zindelijkheidstraining etc.
Alle reacties Link kopieren
Ookee,best intensief dus?

Ja ik heb er wel de tijd voor, kan thuis werken.

Het zijn boerderij katten.



Dank voor de goede tips.

Ik zal sowieso ook de dierenarts bellen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag mij af of moederpoes wel echt doodgereden is en ze niet gewoon van de kittens afwillen.



Moederpoes gaat meestsl niet zo ver op xjouw als ze kittens heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ontwormen.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Hier was moeder poes met 5 weken overreden. We hebben de 4 kittens toch gewoon tot een tien weken bij elkaar gehouden. Het is al zo'n gemis dat ze hun moeder missen , vooral voor het sociale aspect en om ze dan ook nog eens van elkaar te scheiden. gelukkig konden die kittens hier met 5 weken prima zelf eten uit een bakje. Dat is het probleem niet op de leeftijd. Echter voor een goede sociale ontwikkeling hebben ze eigenlijk hun moeder het liefste tot 12 weken om zich heen. Ook de bak was geen probleem, dat kende ze ook al. In het begin hebben we ze alleen maar een beperkt deel van de woonkamer gegeven zodat de bak gemakkelijk vindbaar was. Maar ook om zelf een beetje veilig door het huis te kunnen gaan zonder het risico te lopen een kitten tussen de deur te klemmen.



Twee van de kittens hebben we gehouden. Ondanks dat ze nauwelijks voorbeeld van moeders hebben gehad jagen ze als de beste. En het zijn ook super sociale huisdieren geworden.
Alle reacties Link kopieren
quote:sugarmiss schreef op 01 september 2014 @ 18:25:

Ik vraag mij af of moederpoes wel echt doodgereden is en ze niet gewoon van de kittens afwillen.



Moederpoes gaat meestsl niet zo ver op xjouw als ze kittens heeft.Wij hadden moeder poes de eerste weken opgesloten gehouden. Maar zodra ze de vrijheid kreeg ging ze gelijk de hort op om muizen te vangen en ze vervolgens levend bij de kittens los te laten zodat die het werk af konden maken. Vervolgens ging ze weer op weg voor een volgende vangst. In haar enthousiasme is ze helaas een weg overgestoken die ze normaal gesproken bij mij weten nooit oversteekt. En dat is haar gelijk fataal geworden.
quote:siska74 schreef op 01 september 2014 @ 17:56:

Contact opnemen met een dierenarts. Zulke jonge kittens moeten (uit mijn blote hoofd) ongeveer om de twee uur een flesje met speciale voeding.

De dierenarts kan je vertellen welke voeding, hoeveel en hoe vaak.

Verder zul je de hele training die de moederpoes nu niet kan geven moeten doen, dat betekend onder andere buikje masseren na het eten, leren wassen, jagen, socialiseren, zindelijkheidstraining etc.Nee hoor, rond 5 weken eten de meeste al zelfstandig.
Alle reacties Link kopieren
quote:baukje schreef op 01 september 2014 @ 18:36:

[...]



Wij hadden moeder poes de eerste weken opgesloten gehouden. Maar zodra ze de vrijheid kreeg ging ze gelijk de hort op om muizen te vangen en ze vervolgens levend bij de kittens los te laten zodat die het werk af konden maken. Vervolgens ging ze weer op weg voor een volgende vangst. In haar enthousiasme is ze helaas een weg overgestoken die ze normaal gesproken bij mij weten nooit oversteekt. En dat is haar gelijk fataal geworden.Moest ze naar een hardloopwedstrijd ? LOL
AFSCHEID NEMEN BESTAAT PIET
Twixx, hoe lang blijft de poes bij jou? Ik heb juist een kleine kitten, die door de moeder verstoten was, grootgebracht. Vandaag is ze 4 maand oud geworden. (Heb haar van toen ze 3 dagen oud was)



Kleine kattenbak kopen. In de meeste dierenwinkels kun je speciaal kittenzand kopen. Is gemaakt om kittens op de bak te leren gaan (iets met een kruid dat er in zit). Werkt heel goed, hier had de kleine meid het meteen door.



Kan de poes al zelfstandig eten? Brokjes in saus werkt het beste. Heeft een straffe geur en vinden ze heel lekker. Ik had er van het merk Hill Science Plan. Je kan af en toe nog melk geven, maar als ze al zelfstandig eet, kan je het gewoon in een schoteltje geven. Hier kreeg ze tot 8 weken elke zondag 1 schoteltje.



Als er nog vragen zijn laat maar weten .
Alle reacties Link kopieren
quote:hatsetats schreef op 01 september 2014 @ 18:44:

[...]



Moest ze naar een hardloopwedstrijd ? LOLwauw wat lollig
Ik heb hier veel ervaring mee.. heb al veel nestjes grootgebracht.

Ze kunnen al zelf eten.. Geef ze bijvoorbeeld speciaal blikvoer voor kleine kittens.. liefst van een goed merk.. dus geen Whiskas ofzo.. op een lepeltje..en dan in het bekje een beetje.. gaan ze vanzelf snappen.. Kittenmelk zou ik niet meer geven zelf.. maar het kan er wel ook naast.. zou ik zo'n twee ker per dag aanbieden in een flesje.. of uit een spuitje (zonder naald) Melk is te halen bij dierenarts. Wel kunnen kittens van deze leeftijd zich een stuk makkelijker verslikken... dus voorzichtig daarmee..



Geef ze een kleine ruimte om in rond te lopen.. dus niet een hele kamer.. zet er kleine kattebakjes neer.. niet met kleigrit, maar met houtkorrelgrit (van dat fijne) Zet ze daar een paar keer per dag op. Als ze zindelijk zijn, maak je de ruimte steeds een beetje groter voor ze.. Laat ze pas door je huis lopen als ze en een week of 8 zijn.. anders is het te ver lopen naar de kattebak en zeiken ze je huis onder. Zelfs dan zorgen dat je in elke kamer een kattebakje hebt.. of anders de ruimte een beetje beperkt houden (geef ze 2 kamers bv)



You're welcome ;)
Alle reacties Link kopieren
quote:hatsetats schreef op 01 september 2014 @ 18:44:

[...]



Moest ze naar een hardloopwedstrijd ? LOL



Ja, bijzonder gepast om een grap te maken over een dooie moederkat



TO, geen ervaring mee, maar ik wens je veel succes!
I am surrounded by morons
Alle reacties Link kopieren
Kitten zit midden in de socialisatiefase dus:

- andere kitten(s) erbij houden voor socialisatie op katten

- op laten groeien midden in huis om kennis te laten maken met zoveel mogelijk huishoudelijke geluiden, inclusief muziek en stofzuiger. Vooral niet in stil kamertje houden, kitten moet met prikkels leren omgaan!

- kennis laten maken met vreemde mensen, kinderen

- kennis laten maken met andere diersoorten m.n. honden/konijnen altijd handig

- kitten leren zich te laten hanteren (in de bek kijken, aan de pootjes zitten ed) zodat de kat later geen drama maakt als-ie pilletjes moet of de nagels geknipt moet hebben.



Al die kennismakingen moeten natuurlijk wel op een positieve manier gebeuren!

Zo krijg je een sociaal kitten dat zich makkelijk aanpast.
Ik heb zelf een kitten gehad dat bij 5 en een halve week is weggegaan uit het nest. Het is een superaanhankelijke grote kat geworden die ik 12 jaar gehad heb.



In aanvulling op wat al gezegd is: ik maakte een kruik warm en die lag in zijn mandje. Er lag ook een wekker in. Ik had gelezen dat een kitten het tikkende geluid prettig vond.



En besteed veel tijd aan het kitten. Hij was hier alleen 's nachts alleen. Ik had een lange vakantie genomen om bij hem te kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Als het aan mij ligt blijven die beestjes mooi op de plek waar ze zijn.

Maar die mensen willen de zorg verder niet ivm druk zijn.

Moederpoes is er echt niet meer, ze hebben een foto doorgestuurd.

Ook om henzelf in te dekken natuurlijk, en dat ze wel geloofwaardig overkomen.



Kitten zal nog 4 weken bij ons zijn.

Ik wil ook best de aandacht geven die het nodig heeft, zal miss intensief zijn, maar ik vind dit ook zielig.

Het beestje eet wel al brokjes oid.



Wat een fijne tips allemaal.



Ik bel vanavond nog met mijn zus wat nu handig is.

Want als het diertje nu 4 weken bij ons is, moet het daarna weer naar een ander adres.
quote:twixx schreef op 01 september 2014 @ 20:23:

Als het aan mij ligt blijven die beestjes mooi op de plek waar ze zijn.

Maar die mensen willen de zorg verder niet ivm druk zijn.

Moederpoes is er echt niet meer, ze hebben een foto doorgestuurd.

Ook om henzelf in te dekken natuurlijk, en dat ze wel geloofwaardig overkomen.



Kitten zal nog 4 weken bij ons zijn.

Ik wil ook best de aandacht geven die het nodig heeft, zal miss intensief zijn, maar ik vind dit ook zielig.

Het beestje eet wel al brokjes oid.



Wat een fijne tips allemaal.



Ik bel vanavond nog met mijn zus wat nu handig is.

Want als het diertje nu 4 weken bij ons is, moet het daarna weer naar een ander adres.Kan je ze dan nog wel afstaan? Ik wou ook niet echt een kat, kitten is hier enkel omdat de eigenaars haar wouden ombrengen. Tijdens die eerste 10 weken ben ik smoorverliefd geworden op die kleine meid. En het katje gaat zich ook aan jou hechten. Ziet jou als mama. Mijn katje gaat nooit verder dan 1 meter van mij weg liggen.
quote:hatsetats schreef op 01 september 2014 @ 18:44:

[...]



Moest ze naar een hardloopwedstrijd ? LOL

Nou LOL zeg

Wat een nare poging tot grappig zijn.
Kan kitten niet die 4 weken logeren samen met een broertje/zusje bij de nieuwe eigenaar daarvan?

Twee vliegen in één klap dan. Je zusje heeft opvang en beide kittens hebben nog 4 weken samen..goed voor de socialisatie.
Alle reacties Link kopieren
Bieb, dat is een goede vraag..

Ga ik voorstellen.



Ismene,

Gek..maar ik ben helemaal geen dierenmens.

Maar dit vind ik wel heel zielig, en zal er ook goed voor zorgen.

Ja zal je net zien dt ik mij eraan ga hechten, en/of andersom.



Wat Bieb voorstelt, ga ik voorleggen.
quote:twixx schreef op 01 september 2014 @ 22:10:

Bieb, dat is een goede vraag..

Ga ik voorstellen.



Ismene,

Gek..maar ik ben helemaal geen dierenmens.

Maar dit vind ik wel heel zielig, en zal er ook goed voor zorgen.

Ja zal je net zien dt ik mij eraan ga hechten, en/of andersom.



Wat Bieb voorstelt, ga ik voorleggen.Vind ik ook een heel goed idee hoor. En ik was ook helemaal geen kattenmens. Maar dat beestje is zo klein en hulpeloos. Ik heb hier zojuist nog even naar haar foto's gekeken van toen ze 5 weken oud was. Man wat is dat klein!
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben onze kat (nu 3) gekregen met een week of 4/5. Ze hadden daar meerdere nestjes en ze hadden hem waarschijnlijk verwisseld met een rood katertje uit een ander nest. Hij was meteen al zindelijk en at goed zelfstandig. Nooit extra voeding of zo hoeven geven. (Was niet nodig volgens de dierenarts)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven