Werk & Studie alle pijlers

Vrouwen met een eenmanszaak?

01-09-2014 23:58 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo mede forummers,



Ik ben verzorgende IG niveau 3 en zit erover te denken om voor mezelf te gaan beginnen.

Uiteraard ga ik mij hierin verdiepen door me erover in te lezen etc maar ik ben benieuwd of hier vrouwen op het forum zitten die hier ervaring mee hebben.

Hoelang werk je al zelfstandig? Bevalt het? Tips? Valkuilen?



Alles info is welkom!



Groet H
Alle reacties Link kopieren
Tja, het hangt er nogal vanaf in welke branche en hoe je in elkaar zit, denk ik. Ik ben al 12 jaar zelfstandig, ondertussen heel iets anders gaan doen qua werk maar nog steeds freelance, en ik zou niet anders willen. Maar ik hou dan ook heel erg van een heel onregelmatig leven, veel verschillende omgevingen/mensen en van bizar hard werken op z'n tijd. Maar ik kan natuurlijk niet inschatten hoe freelance werken in de zorg is, en of jij er het type voor bent.
Alle reacties Link kopieren
Ja, maar het is echt verschillend per vakgebied. Zit zelf in de creative sector, waar je een plekje voor jezelf uit moet bikken. Dat zal ook wel voor jou gelden dan, maar ik heb geen idee wat er in jouw vakgebied speelt.



1 ding wat wel gelijk is is dat je rustig alle informatie (van de belastingdienst vooral) tot je moet nemen. Ik heb nu eindelijk het idee dat ik het een beetje snap ;)
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, valkuil: constant ja zeggen tegen opdrachtgevers omdat je maar nooit weet wanneer de volgende klus komt, en jezelf over de kop werken. Tip: zoek een goede, maar niet te dure boekhouder (accountant heb je echt niet nodig)
Alle reacties Link kopieren
Boekhouden doe ik zelf, behalve de jaarlijkse mik-mak, zo kan ik de administratie zelf in de beter in de gaten houden.



En ja Moosey heeft gelijk, grote valkuil..! Het zijn bij mij gelukkig pieken en dalen die elkaar opvolgen. En de dalen gebruik ik om te ontspannen. Maar neem de rust momenten! En bouw een buffer op.
Alle reacties Link kopieren
Hey wat leuk, zo snel reacties.

Er is sowieso genoeg werk in de zorg. Mijn ideeën zijn nog heel grof hoor.

De redenen waarom ik eraan denk om voor mezelf te beginnen; loonslaaf, slecht betaald, steeds meer moeite krijgen met samenwerken omdat ik zelf extreem secuur en perfectionistisch ben, behoefte aan zelfstandigheid, onafhankelijkheid + controle.

Ben ook het type 'mieren**ker' die altijd bezig is met het milieu, duurzaamheid en biologische voeding. (zit te denken of ik daar ook niets mee zou kunnen in mijn vakgebied)

De onregelmatigheid ben ik na al die jaren dag, avond en nachtdiensten wel gewend en hard werken, daar ben ik allerminst vies van.

Verder heb ik geen kinderen/kinderwens en ben ik flexibel.



Bedankt voor de tips :-)
Hai ik ben ook aan het beginnen als zelfstandige in de sport als trainer is wel lastig maar begint langzaam te komen,



Ik heel lang in de tandheelkunde gewerkt fulltime en er naast lesjes geven me blijven scholen tot wat ik nu ben en volgend jaar fysiotherapie.



Ik werk nog 2 dagen bij de tandarts maar slecht betaald word je zeker in de gezondheidszorg zeker weten ik weet er alles van!
Alle reacties Link kopieren
Ben man, maar wel zelfstandig ondernemer.

De tip van de boekhouder is een hele goede.

Je kan zelf online boekhouden, maar het is wel fijn als er iemand over je schouder meekijkt.



Loonslaaf, slecht betaald => bedenk dat je als ondernemer ook niet altijd goed betaald wordt. Dat er zeker in het begin geld in gaat, i.p.v. uit.

Zet de btw die je ontvangt van klanten meteen apart op een spaarrekening. Dan kun je aan het einde van het kwartaal in één keer betalen.

De belastingdienst heeft de neiging om nogal een hoog inkomen te verwachten voor je. En daar rekenen ze alvast inkomsten belasting over. Bespreek dit met je boekhouder.



Stel alvast een plan op, wat je doet met wanbetalers en hoe je dat opvangt. Zeker in de zorg heerst een heel slechte betaalcultuur. Als ik iets aan een zorginstelling verkoop kan ik gemiddeld drie maanden op m'n geld wachten. (maar de BTW moet je dan al wèl afdragen, ook iets dat je met je boekhouder kunt bespreken. Het is mogelijk om btw af te dragen over de betaalde rekeningen.)
Alle reacties Link kopieren
quote:Moosey schreef op 02 september 2014 @ 00:11:

Tip: zoek een goede, maar niet te dure boekhouder (accountant heb je echt niet nodig)Tip: zoek een goede accountant. Die heb je namelijk wel nodig. Ook de expertise van een goede accountant kun je tegenwoordig voor een scherpe prijs inhuren. Een goede accountant verdient zichzelf dubbel en dwars terug door middel van branchespecifieke adviezen en doordat hij je fiscaal optimaal weet te adviseren.



Andere belangrijke tips:

- doe een adequaat marktonderzoekje. Is er veel vraag naar het product of dienst bij jou in de regio? Hoe bereik je deze potentiële klanten en kunnen deze klanten jou betalen? Hoe groot is de regio die je wil bedienen? Welk tarief/prijs kun je toepassen/vragen (wellicht mede in vergelijking met je conculega's)? Zijn er andere aanbieders en zo ja, hoeveel? Is het nodig te onderscheiden van andere aanbieders en zo ja, hoe doe je dat? Heb je bedrijfsmiddelen nodig voor het leveren van mijn product of dienst (tillift, bedrijfsauto, laptop)? Heb je daar eventueel een financiering voor nodig?

- Pensioen moet je zelf regelen. Premies zijn niet laag, maar onder voorwaarden wel fiscaal aftrekbaar.

- Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering is behoorlijk prijzig (wel fiscaal aftrekbaar).

- Zorg dat je reserves opbouwt voor economisch mindere tijden.

- Denk erom dat je inkomstenbelasting moet betalen zodra je leuk begint te verdienen.



Ik heb veel ZZP'ers geadviseerd, met name jongens in de bouw. Zij vergaten met name te denken aan de laatste vier aandachtspunten. Dit zijn wel de belangrijkste dingen waar je aan moet denken. Verder zijn er uiteraard bedrijfsspecifiek nog aanvullende aandachtspunten.
Ben je nou helemaal gek?
Alle reacties Link kopieren
quote:noreservations schreef op 02 september 2014 @ 08:47:

Stel alvast een plan op, wat je doet met wanbetalers en hoe je dat opvangt. Zeker in de zorg heerst een heel slechte betaalcultuur. Als ik iets aan een zorginstelling verkoop kan ik gemiddeld drie maanden op m'n geld wachten. (maar de BTW moet je dan al wèl afdragen, ook iets dat je met je boekhouder kunt bespreken. Het is mogelijk om btw af te dragen over de betaalde rekeningen.)



Er zijn inderdaad branches waarin het normaal is je pas na 90 dagen je geld krijgt. Voorfinancieren van de btw is daardoor soms nodig. Dat is niet erg zolang het om betrouwbare afnemers gaat. Bedenk daarom goed aan wie je op rekening levert en stel eventueel een kredietlimiet in per afnemer.



Het is in Nederland niet mogelijk om btw af te dragen over alleen betaalde rekeningen. Nederland kent het zogenaamde factuurstelsel waardoor de factuurdatum uitsluitsel geeft over de periode waarin je de btw af moet dragen. Als je op 30 september een factuur stuurt, valt deze in het derde kwartaal en moet je in oktober de btw betalen in de aangifte over het 3e kwartaal. Als je op 1 oktober een factuur stuurt, valt deze in het vierde kwartaal en moet je in januari de btw betalen in de aangifte over het 4e kwartaal. Dat hiermee gesjoemeld wordt betekent niet dat het wettelijk is toegestaan.
Ben je nou helemaal gek?
Ik ben het met aanmaaklimonade eens: die accountant is toch wel fijn om te hebben. Heeft mij ook al vaak geld opgeleverd. Bonnen op volgorde leggen en BTW optellen kun je zelf wel, maar de fiscale regels zijn een vak apart. Plus: als je begint is het fijn om het stempel van een accountant op je aangifte te hebben, dan neemt de belasting je eerder serieus als ondernemer.
Alle reacties Link kopieren
quote:aanmaaklimonade schreef op 02 september 2014 @ 09:03:

[...]



Het is in Nederland niet mogelijk om btw af te dragen over alleen betaalde rekeningen.

Ah, sorry, ik dacht dat er op dat vlak iets te regelen was.

Heb me hier nooit in verdiept. Financier de btw gewoon voor.

Fijn hoor, bankieren voor de overheid.
Alle reacties Link kopieren
Als het goed is, is een boekhouder ook op de hoogte van fiscale regels hoor. Die van mij in elk geval wel. Zoek er vooral 1 die gespecialiseerd is in jouw vakgebied.

Maar ik ben wel benieuwd: Aanmaaklimonade, wat voor regels denk jij dat een boekhouder niet en een accountant wel kent dan? De boekhouding van een ZZP-er is toch relatief eenvoudig, het enige wat er (volgens mij, en ik ben geen boekhouder of accountant) te weten valt is welke kosten je af mag trekken in welke percentages (en dat natuurlijk ook mbt afschrijving spullen/zakelijk auto etcetc), kleine/startende ondernemersregeling en dat is t dan toch wel zo'n beetje?

Bonnen sorteren en de administratie invoeren doe ik zelf, voor vragen over fiscale regels bel ik mijn boekhouder (die niet voor elk belletje een rekening stuurt, zoals de gemiddelde accountant (sommige boekhouders ook hoor)) en hij doet de aangiftes.

Ik zou pas naar een accountant gaan op het moment dat ik een BV ging starten ofzo, dan heb je (wederom, volgens mij) zwaardere expertise nodig.



Ondernemers die bij een goede boekhouder zitten krijgen ook minder vaak de inspectie op hun dak dan ondernemers die het zelf doen/bij een slordige boekhouder zitten. Percentage controles onder de klanten van mijn boekhouder is laag. Volgens mij maakt het dus niet zoveel uit of de stempel op je aangiste van een accountant of boekhouder is, als die partij bij de Belastingdienst maar bekend staat als een secuur iemand/bedrijf.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven