Lijf & Lijn alle pijlers

Bewust leren eten, hoever ga je dan?

14-09-2014 20:27 304 berichten
Alle reacties Link kopieren
Jaren lang heb ik alles gegeten wat los en vast zat.. Ik maakte mijn keuzes,de keuzes wat ik at, aan de hand van wat ik lekker vond.



6 jaar geleden heel bewust mijn eerste afval poging. Ik woog 96 kg en wist dat dat niet goed was. Ik koos destijds voor een combinatie van acupunctuur en koolhydraat arm. Ik viel 20 af en lange tijd kon ik na het stoppen met het strikte dieet mijn gewicht redelijk onder controle houden .. Tot ik enkele weken geleden wederom tot de conclusie moest komen dat het mis was gegaan .. Weer schoof de naald van de Weegschaal over die gevreesde 90 kg..



Ik ben nu 44 , afvallen door een dieet gaat moeilijker. Daarnaast weet ik dat ik mijn lichaam niet geef wat het nodig heeft.. Ik at niet te veel,overmatig.. Maar ik sloeg maaltijden over en wanneer ik eindelijk aan een maaltijd toe kwam stopte ik er de verkeerde dingen in.



Ik wilde mijn eetwijze permanenter aanpassen, en begon me in te lezen in smoothies, groene smoothies.. Daar ben ik nu bijna 4 weken mee bezig en merk een groot verschil. Niet zozeer in gewicht (3 kg afgevallen) maar mijn huid is aanzienlijk beter ( ik lijk geen uitgedroogd reptiel meer) ik heb meer energie, voel me fit en mijn drang naar suiker en vet eten is geheel verdwenen..



Echter na me meer en meer in te lezen in onderzoeken van gedegen universiteiten kom ik tot de conclusie dat ik redelijk op de goede weg ben.. Maar ook dat er nog veel meer is wat ik zou kunnen doen..



Zo leer ik elke dag meer over de schadelijke gevolgen van de (overmatige) inname van dierlijke eiwitten (vlees,vis kaas melk yoghurt enz enz)



Ik wil nu bewust mijn inname van dierlijke eiwitten gaan matigen,en deze vervangen door plantaardige eiwitten. Ik wil niet per definitie vegetariër worden. En ook geen super food freak worden..



Wie heeft er ervaring met de keuze die ik nu ga maken? ( om dezelfde reden dus, niet omdat je dierenvriend bent, want ..niet dat dat een verkeerde keuze is..het is een andere keuze) wat eet je nog wel..of heb je de stap gemaakt naar geheel dierlijkeiwit vrij?



Dus hoever ga je in een beslissing als deze?
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook geen idee wat de juiste is, Keirin, ik weet alleen op dit moment dat er een aantal onjuiste manieren zijn .. Waaronder tijdelijke diëten , mijn oude eetgewoonten, en een overdaad aan voorgefabriceerd voedsel.



Op dit moment is mijn zoektocht , mijn drang naar informatie wellicht in jouw ogen wat extreem..maar dat zal niet gelden voor mijn huidige eetpatroon. Ik heb dan ook nog geen definitief besluit genomen, anders dan het besluit dat ik het anders wil gaan doen.
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
quote:meivogel schreef op 15 september 2014 @ 17:18:

[...]





Dat valt mee idd. Frambozen, blauwe bessen, en andere ingrediënten die je noemt, kosten toch meestal behoorlijk wat in de winkel.



Ik denk dat je aan mij trouwen verder weinig hebt. Ik eet al jaren yoghurt met muesli en fruit, volkorenbrood met halvarine en vnl. kaas of ei, en 's avonds groenten met aardappelen, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Veel fruit van het seizoen. Vegetarisch, maar niet om gezondheidsredenen. Soms snoep (chocola en ijs!)

Ik heb geen overgewicht, ben nooit ziek, voel me goed, heb een goede conditie. Ik heb nooit de neiging om te snaaien omdat ik niet voldaan ben. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis.

Als ik maar raak eet, dan vliegen de kilo's eraan, maar als ik gewoon met gezond verstand eet, dus niet. Helemaal niet ingewikkeld



Dit, dit, en nog eens dit.



Sense, waarom reageer je hier nu niet op???
Alle reacties Link kopieren
Feles, ik heb al eerder aangegeven dat ik om bepaalde redenen veel minder gluten wil eten .. Brood zal ik echt zoveel mogelijk van mijn eetpatroon schrappen.



Verder ben ik wel ingegaan op het verhaal over de kosten.. En heb die weerlegt. Daarnaast wil ik ook niet 100% vegetarisch eten..



Hoeveel meer reactie wil je van me? Wil je horen dat ik vindt dat meivogel te weinig groenten eet naar mijn idee? En dat ze weinig doet aan het gebrek aan vlees?



Waarom dat gebiets om een antwoord?
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
quote:MrsStanleyWalker schreef op 15 september 2014 @ 22:56:

[...]





In feite gaat het om de glycemische lading van voedsel. De glycemische lading geeft aan hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 'de gemiddelde portie' van een voedingsproduct. Wanneer de dubbele hoeveelheid gegeten wordt, dan verdubbelt ook de glycemische lading.



De glycemische lading is gebaseerd op de glycemische index die aangeeft hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 50 gram van een product.



Suiker heeft verder geen toegevoegde voedingswaarde en dat hebben dadels of banaan bijvoorbeeld wel. Ik zal niet zo snel iets gebruiken als ingrediënt als het vrijwel niks voedzaams in zit en alleen lege caloriën heeft, zoals suiker dus.



Nou weet ik dat er een hoop mensen zijn die de glycemische index een hoop BS vinden, maar het is wel aangetoond dat met name patiënten met metabool syndroom en insulineresistentie baat hebben bij het zogenaamde lage glycemische indexdieet. En ik hoor ook bij die groep, dat heb ik proefondervindelijk ondervonden. De glycemische index is trouwens een lijst van Harvard University, niet van een foekiewoekie-goeroe.



Ik ben geen expert op dit gebied, maar, wat mij opviel toen ik een jaartje geleden uit interesse wat rondstruinde in onderzoeken, is dat er nog totaal geen consensus lijkt te bestaan op dit gebied. Er zijn bijzonder veel hypotheses, maar bewezen zijn ze nog niet (door veel mensen/websites worden deze hypotheses wel als waarheid gebracht).

Ik kwam destijds op deze vraag omdat ik wilde weten of de, naar mijn smaak mierzoete, gezonde suikervrije muffins van een kennis, beter zouden zijn dan mijn licht gezoete muffin (wel met geraffineerde suiker). Een echt eenduidig antwoord was hierop niet te vinden.



Let wel, ik ben matig met suiker (maar ik speel vals, want ik houd niet zo van zoet) en ik ben overtuigd van de gevaren van onze overmatige suikercomsumptie. Maar ik word altijd wat getriggerd door deze discussie .
Alle reacties Link kopieren
quote:anky schreef op 16 september 2014 @ 06:04:

[...]





Ik ben geen expert op dit gebied, maar, wat mij opviel toen ik een jaartje geleden uit interesse wat rondstruinde in onderzoeken, is dat er nog totaal geen consensus lijkt te bestaan op dit gebied. Er zijn bijzonder veel hypotheses, maar bewezen zijn ze nog niet (door veel mensen/websites worden deze hypotheses wel als waarheid gebracht).

Ik kwam destijds op deze vraag omdat ik wilde weten of de, naar mijn smaak mierzoete, gezonde suikervrije muffins van een kennis, beter zouden zijn dan mijn licht gezoete muffin (wel met geraffineerde suiker). Een echt eenduidig antwoord was hierop niet te vinden.



Let wel, ik ben matig met suiker (maar ik speel vals, want ik houd niet zo van zoet) en ik ben overtuigd van de gevaren van onze overmatige suikercomsumptie. Maar ik word altijd wat getriggerd door deze discussie .Helemaal mee eens, teveel suiker is uiteraard niet goed, net als alles waar te veel voor staat. Maar dat geneuzel over die glycemische index gaat mij ook veel te ver. Bovendien is de wetenschap het hier inderdaad nog lang niet over eens. Radar heeft er laatst ook een uutzending over gemaakt: http://www.trosradar.nl/u ... -2014/fabels-over-dieten/
Alle reacties Link kopieren
quote:MrsStanleyWalker schreef op 15 september 2014 @ 21:49:

[...]





Dat zeker. Het is maar wat je jezelf gunt. Ik word simpelweg niet blij van gehard plantaardig vet, geraffineerde suiker en geur-, kleur- en smaakstoffen. Een ander noemt dat een lekker koekje bij de koffie. Doe mij maar een rijpe mango of kersen.dat heb ik (gelukkig) ook, ik vind taart gewoon echt niet lekker. Kan koekjes heel gemakkelijk weerstaan. maar ach, blokje kaas, hmmmm
Alle reacties Link kopieren
quote:anky schreef op 15 september 2014 @ 21:59:

[...]





Kun je me dat uitleggen?

Als je jezelf dingen 'gunt' en 'trakteert' op bepaalde zaken, betekent dat, dat je voedsel in twee categorieën indeelt: goeie en slechte. En uit onderzoek blijkt wel, dat alles wat je niet mag (van jezelf niet) moeilijker wordt te weerstaan. De bekende Verboden Vruchten.

Als je bepaalde dingen erg lekker vindt, die niet perse goed voor je zijn (maar ook geen gif ), voor mij is dat wijn, chips. Dan horen die gewoon bij je. Ik zie ze niet als beloning. Ik kan dus prima maar 1 glas wijn drinken en als ik zin heb in chips, kan zelfs een half zakje (van die mini-zakjes 1persoons porties) voldoende zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sense-1970 schreef op 15 september 2014 @ 22:11:

Wie kan verklaren dat koeien tegenwoordig 6 x meer melk geven?

als je borstvoeding gegeven hebt, weet je het :-)

Heel vaak aanleggen! Vroeger werden koeien 2x (handmatig) gemolken, nu continue automatisch.

En inderdaad hele goeie fokprogramma's
Als je niet de kennis/kunde/tijd hebt om je kritisch in de originele studies (en hun context) in te lezen denk ik dat het heel moeilijk is om voor jezelf iets zinnigs over dit soort dingen te zeggen. Het is mi heel goed om kritisch te zijn op de voedingsindustrie etc, maar je moet wel verdomd goed weten waar je het over hebt, anders sla je de plank heel snel mis. Daarnaast denk ik dat je bij conclusies voor je eigen leven beter vooral naar gedragsveranderingen kunt kijken.



Als ik het zo lees heb je een levenstijl waar je enorm lange werkuren hebt, veel uit eten gaat, veel koffie drinkt (tot voorkort nog meer) en weinig lichaamsbeweging hebt (naast in elk geval tot voorkort een heel onregelmatig eetpatroon). Een levenstijl waar veel mensen zich niet fit bij zullen voelen. Grote kans dat dat meer invloed heeft dan meer of minder gluten.



Gedragsverandering kost enige discipline. Dat wil niet zeggen dat mensen met overgewicht geen discipline hebben.Het kan zijn dat je met een 'zoete' smaak bent opgevoed zonder kennis van gezonde voeding, het kan zijn dat je een verstoorde relatie met je lichaam hebt, of dat je metabolisme en hongergevoel door medicatie is veranderd. Daarnaast leven we in een obesogene omgeving met veel frisdrank, auto's, beeldschermen en verlichting die ons uit de slaap houden etc. Voor de een zal het ook veel moeilijker zijn dan voor de ander. Maar uiteindelijk is dat wel waar voor de meeste mensen de meeste winst valt te halen.
quote:lilalinda schreef op 16 september 2014 @ 08:10:

[...]



Als je jezelf dingen 'gunt' en 'trakteert' op bepaalde zaken, betekent dat, dat je voedsel in twee categorieën indeelt: goeie en slechte. En uit onderzoek blijkt wel, dat alles wat je niet mag (van jezelf niet) moeilijker wordt te weerstaan. De bekende Verboden Vruchten.

Als je bepaalde dingen erg lekker vindt, die niet perse goed voor je zijn (maar ook geen gif ), voor mij is dat wijn, chips. Dan horen die gewoon bij je. Ik zie ze niet als beloning. Ik kan dus prima maar 1 glas wijn drinken en als ik zin heb in chips, kan zelfs een half zakje (van die mini-zakjes 1persoons porties) voldoende zijn.Ik heb precies hetzelfde, maar noem het wel mezelf gunnen/trakteren/genieten nou ja, whatever. De truc zit hem gewoon in matig zijn.
quote:Sense-1970 schreef op 16 september 2014 @ 01:53:

Feles, ik heb al eerder aangegeven dat ik om bepaalde redenen veel minder gluten wil eten .. Brood zal ik echt zoveel mogelijk van mijn eetpatroon schrappen.



Verder ben ik wel ingegaan op het verhaal over de kosten.. En heb die weerlegt. Daarnaast wil ik ook niet 100% vegetarisch eten..



Hoeveel meer reactie wil je van me? Wil je horen dat ik vindt dat meivogel te weinig groenten eet naar mijn idee? En dat ze weinig doet aan het gebrek aan vlees?



Waarom dat gebiets om een antwoord?



Die conclusie zou je wel kunnen trekken uit deze beknopte weergave van mijn dieet, idd. Maar ik let echt wel goed op, hoor. Ik zorg wel dat ik niets te kort kom. Daarbij eet ik vegetarisch en vermijd ik voedingsmiddelen die ik niet goed verdraag, maar dat is niet omdat ze ongezond zouden zijn.



Weet je, op zich is het heel goed om je bewust te zijn van wat je eet, en het is zeker goed om enige kennis van voedsel te hebben. Maar ik heb intussen al zoveel hypes zien komen en gaan, met in hun kielzog mensen die zeker wisten dat dít het was... tot ze weer verdwenen en je er nooit meer iets van hoorde.

Uiteindelijk is het precies wat Anky zegt: matig zijn is de "truc" waar het allemaal om draait. Een beetje je gezonde verstand gebruiken, dan hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn.
quote:lilalinda schreef op 15 september 2014 @ 21:39:

Ik denk, dat zolang iemand blijft denken in termen als 'zondigen' of jezelf 'iets gunnen', je niet slank zult worden.Dat uitgangspunt had mijn diëtiste ook. Ik at als puber bijv iedere week wel iets van chips ofzo en gunde dat mijzelf ook gewoon omdat het weekend was. Of een marsje ofzo. Maar door te denken in gunnen "normaliseerde" je volgens haar het gebruik van ongezonde levensmiddelen en leerde je niet de discipline om ze volledig uit je voedingspatroon te schrappen.
Alle reacties Link kopieren
quote:NYC schreef op 16 september 2014 @ 08:59:

[...]





Dat uitgangspunt had mijn diëtiste ook. Ik at als puber bijv iedere week wel iets van chips ofzo en gunde dat mijzelf ook gewoon omdat het weekend was. Of een marsje ofzo. Maar door te denken in gunnen "normaliseerde" je volgens haar het gebruik van ongezonde levensmiddelen en leerde je niet de discipline om ze volledig uit je voedingspatroon te schrappen.Ik denk niet in gezond en ongezond (zolang je maar geen arsenicum drinkt). Als ik zin heb in cola, drink ik cola. Als ik zin heb in chips, eet ik chips. Maar met mate en gewoon als ik er zin in heb. Niet omdat ik verdrietig ben of omdat het vrijdag is. En niet als extraatje
quote:NYC schreef op 16 september 2014 @ 08:59:

[...]





Dat uitgangspunt had mijn diëtiste ook. Ik at als puber bijv iedere week wel iets van chips ofzo en gunde dat mijzelf ook gewoon omdat het weekend was. Of een marsje ofzo. Maar door te denken in gunnen "normaliseerde" je volgens haar het gebruik van ongezonde levensmiddelen en leerde je niet de discipline om ze volledig uit je voedingspatroon te schrappen.Uit jouw verhalen klinkt ze eerder als een commandant uit het leger dan als een diëtiste.
quote:lilalinda schreef op 16 september 2014 @ 09:07:

[...]



Ik denk niet in gezond en ongezond (zolang je maar geen arsenicum drinkt). Als ik zin heb in cola, drink ik cola. Als ik zin heb in chips, eet ik chips. Maar met mate en gewoon als ik er zin in heb. Niet omdat ik verdrietig ben of omdat het vrijdag is. En niet als extraatjeZo ongeveer denk ik er ook over. Alleen bedenk ik me meestal wel of er niet een alternatief is. Dan heb ik zin in chips, maar dan blijkt bijvoorbeeld een trosje druiven ook heel goed te volstaan. Maar ik neem evengoed ook wel een bakje chips als ik er echt trek in heb.
Alle reacties Link kopieren
quote:Anna37 schreef op 16 september 2014 @ 08:23:



Als ik het zo lees heb je een levenstijl waar je enorm lange werkuren hebt, veel uit eten gaat, veel koffie drinkt (tot voorkort nog meer) en weinig lichaamsbeweging hebt (naast in elk geval tot voorkort een heel onregelmatig eetpatroon). Een levenstijl waar veel mensen zich niet fit bij zullen voelen.



en toch, blijft het keuzes maken en matigen.

Ik werk fulltime, heb kinderen en een druk sociaal leven. Eet een paar keer per maand 'uit'.

Uiteten gaan, compenseer ik met de volgende dag wat minder eten. Twee glazen wijn ipv 5 doet ook al veel. En een gevulde groenteomelet staat in tien minuten op tafel, dat gaat sneller dan friet halen. Daarbij heb ik de sportschool vaarwel gezegd en ga gewoon hardlopen, even een half uurtje. Niet elke dag, 2 a 3x per week. Dat kost minder tijd en de drempel is minder hoog, dan helemaal naar de sportschool.

(en natuurlijk heb ik avonden dat ik op de bank crash).
Haha, ja daar deed ze mij inderdaad aan denken! En soms denk ik achteraf, zou dat tactiek zijn geweest? Ik was niet eens te zwaar maar zoals zoveel tieners had ik een vreemd beeld van mijn lijf (dat enkele jaren ervoor nog een kinderlijf was).



Misschien was het met het strenge advies juist de bedoeling dat mijn tegenreactie zou zijn: ik bepaal mooi zelf of ik me dit weekend volstop met cola en chips!



Al neem je met een tiener - ook al was ik dan net volwassen - misschien wel een groot risico. Voor hetzelfde geld praatte ze mij anorexia aan...
Alle reacties Link kopieren
quote:meivogel schreef op 16 september 2014 @ 09:12:

[...]





Zo ongeveer denk ik er ook over. Alleen bedenk ik me meestal wel of er niet een alternatief is. Dan heb ik zin in chips, maar dan blijkt bijvoorbeeld een trosje druiven ook heel goed te volstaan. Maar ik neem evengoed ook wel een bakje chips als ik er echt trek in heb.Ik heb gemerkt, dat als ik zin in chips heb, ze maar beter meteen kan nemen. Anders neem ik eerst druiven (hmm, geeft geen voldoening), dan een blokje kaas (nog geen voldoening) nou vooruit, dropje dan? Ook niet. Ongemerkt, eet ik dan van alles en kreeg ik meer binnen, dan ik zou hebben van dat ene handje chips
Alle reacties Link kopieren
quote:NYC schreef op 16 september 2014 @ 09:12:



Al neem je met een tiener - ook al was ik dan net volwassen - misschien wel een groot risico. Voor hetzelfde geld praatte ze mij anorexia aan... maar dat is een nieuw topic waard, hoe geef je je kinderen mee wat gezond is, zonder ze een eetstoornis aan te praten. Pffff
Alle reacties Link kopieren
@ Meivogel , dat is nu juist het punt dat ik zoek. Ik wil geen hype volgen..of koken à la Sonja bakker waarbij je eigen kennis en creativiteit niet meer aanbod komt..en ook geen permanente oplossing is.



Ik geloof niet in 1 standaard wat DE oplossing zou zijn. Ik zoek naar datgene wat bij mij past en wat mijn lichaam lekker en goed vind. Daarom ook de discussie hier opgestart, om te lezen wat anderen wel/niet doen,en vooral waarom zij bepaalde keuzes maken.



Taart en koekjes uit mijn leven bannen zal voor mij onmogelijk zijn (degene die mij kennen zouden daar ook hard om lachen) maar ik weet wel dat IK degene ben die de keuze maakt of ik ze ook eet, en hoevaak.



Nee ik heb niet de intentie om alle kennis te vergaren,maar ben wel van mening dat door het lezen van dit soort onderzoeken meer bewustzijn te creëeren waardoor de keuzes "makkelijker" worden. En dat het maken van keuzes niet in hoeft te houden dat je extreem wordt. Voor mensen die hun boeren verstand volgen,of common sense lijkt dat niet zo ingewikkeld .. Wellicht heeft hun lichaam die keuze al voor hen gemaakt, of zijn ze opgegroeid in een gezin waar die keuzes gemaakt waren. Voor mij is het na 44 jaar een andere kijk op mijn lichaam. En dat is waar ik naar zoek. Niet luisteren naar voedsel,maar naar mijn lichaam..
veroordeel wat je ziet, maar wat jij ziet .... ben ik niet
Eens hoor Lila. Een druk leven hoeft een gezond leven niet in de weg te staan.



Maar je moet wel wat bewuste keuzes maken en jezelf een beetje in de gaten houden. Op een gegeven moment wordt dat tweede natuur en kost het vrijwel geen moeite meer.



Ik vind koffie heerlijk, maar mag er echt max twee van mezelf en als ik dat ieder dag doe, moet ik ook weer even minderen. Drinken bij socialisen, twee glaasjes en verder afwisselen met spa'tjes, en ik sta er op dat mijn thuissporten doorgaat en als het wat rustiger is ik meer sport/uitgebreid wandel etc.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sense-1970 schreef op 16 september 2014 @ 09:20:



En dat is waar ik naar zoek. Niet luisteren naar voedsel,maar naar mijn lichaam..

Ik luister naar mijn lichaam, maar ook naar de weegschaal

na een overvloedige vakantie, wil mijn lichaam best zo door gaan. Maar dan luister ik mooi niet, naar dat gezeur om glazen wijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Anna37 schreef op 16 september 2014 @ 09:22:

Drinken bij socialisen, twee glaasjes en verder afwisselen met spa'tjes, .Bij mij werkt vaak de Bob zijn. Mooie stok achter de deur.
Alle reacties Link kopieren
quote:madamecannibale, 2 uur geleden



Helemaal mee eens, teveel suiker is uiteraard niet goed, net als alles waar te veel voor staat. Maar dat geneuzel over die glycemische index gaat mij ook veel te ver. Bovendien is de wetenschap het hier inderdaad nog lang niet over eens. Radar heeft er laatst ook een uutzending over gemaakt: http://www.trosradar.nl/u ... -2014/fabels-over-dieten/



Ik vind persoonlijk Radar een veel minder betrouwbare bron dan één van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, zoals Harvard. Bovendien wordt door onderzoek ook aangetoond dat met de GI en GL van voedsel iets op het spoor is. Neem bijvoorbeeld de DIOGENES-studie:



http://m.clinical.diabete ... /content/29/2/73.full.pdf



Verder ging de aflevering van Radar over diëten en wat we weten van diëten is dat wanneer je ermee stopt en weer gaat doen zoals je altijd al deed, dat je er dan ook weer uit gaat zien zoals je er altijd al uitzag. Dat lijkt me nogal een open deur. Om blijvend slank te blijven is een leefstijlverandering nodig, nogal wiedes.



Natuurlijk is het gebruik van GI en GL niet eenduidig, je eet maaltijden en combinaties van voedsel. Dat bemoeilijkt onderzoek natuurlijk ook, toch denk ik dat men in de goede hoek aan het zoeken is, ik vind het in elk geval geen geneuzel.
You know how I know? Because I reeaally think so!
Alle reacties Link kopieren
quote:

Sense-1970 schreef op 16 september 2014 @ 09:20:



En dat is waar ik naar zoek. Niet luisteren naar voedsel,maar naar mijn lichaam..





Dat doe ik nu ook. Ik eet wanneer ik honger heb, niet omdat je na het opstaan dient te ontbijten. Ik eet ook totdat ik verzadigd ben en niet tot wanneer mijn bord leeg is. Als ik een craving heb voor het een of ander is dat wel een signaal van mijn lichaam, maar het lijkt me heel sterk dat mijn lichaam Crocky chips nodig heeft of een zak M&M's. Ik pak dan ook consequent iets waar ook wat in zit aan nutriënten en geen lege caloriën.



Ik heb nu in de koelkast zelfgemaakte notenchocoladerepen liggen voor de lekkere trek. Daar zit enkel gehakte noten, cacaoboter, cacao, santen en moerbeien in, bomvol voedingsstoffen dus. Ik maak ook weleens chips van palmkool met zeezout of ik eet nori-snacks tussen door, voor de ADH jodium. Ik mis de Crocky chips en de M&M's dus helegaar niet.



Snacks zelfs maken heeft nog een voordeel, je moet er moeite voor doen. Even uit de kast pakken is er niet bij en daarom eet je al minder. Als je niks op voorraad hebt, zal je het eerst moeten gaan maken.
You know how I know? Because I reeaally think so!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven