Emigreren naar Shanghai

16-09-2014 16:28 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
We zijn een gezin met 2 jonge kids (0-2jaar)Mijn man heeft een baan aangeboden gekregen in Shanghai voor minimaal 3 jaar. Erg uitdagend en interessant, maar.... Ik kan een hele waslijst aan maren bedenken.



- Huis verkopen-> hypotheek restschuld en bij terugkomst in NL tellen de opgebouwde jaren niet meer mee. Er wordt weer gekeken naar een 30 jaar hypotheek.

- Mijn baan-> ik dien mijn erg leuke baan op te zeggen. Deze krijg ik never meer terug bij terugkomst, omdat er nauwelijks vacatures in zijn en het een gewilde job is.

- pensioenopbouw-> dit staat dan stil

- Hoe is het leven daar? Wat kunnen we verwachten? Waar kom je te wonen? Wat zijn de leefkosten (eten, kleding etc)?

- Hoe ga je om met familieomstandigheden als ziekte/overlijden etc?

- Hoe is de gezondheidszorg?

- Hoe zijn de scholen? evt peuterspeelzaal?

- Is er voor de vrouw een job te vinden?



Allemaal vragen.. We hebben werkelijk geen idee wat we kunnen verwachten en natuurlijk of dit uberhaubt moeten gaan doen. Heeft iemand ervaring?
Alle reacties Link kopieren
Wat als hij niet gaat? heeft hij dan nog een baan?

Zoja niet gaan als jij jou leuke baan (vast contract?) niet kwijt wil.
Alle reacties Link kopieren
Hoe groot is de restschuld? En kan het bedrijf hier iets in betekenen? Behalve de restschuld moet je ook meerekenen dat wanneer je in Nederland terugkeert, je nieuwe kosten maakt voor de aankoop.



Pensioenopbouw hoeft niet stil te staan, opbouw van AOW wel. Bel een pensioenadviseur voor een oplossing.



Het leven in Shanghai is zeer comfortabel, vond ik zelf. Je moet het een beetje zien als het Rotterdam van China. Er is een zeer levendige Nederlandse club met elke week een borrel. En er zijn regelmatig feestjes (o.a. Koninginnedag) die door het consulaat worden georganiseerd.



Bovendien spreken hoogopgeleide Shanghainezen uitstekend Engels. Dat moet je niet verwachten van de mensen op straat, overigens. Het uitgaansleven is erg leuk, en er is voor elk wat wils.



Mochten er familie-omstandigheden zijn, dan vlieg je gewoon even terug. Reserveer dus wat geld voor een extra ticket heen en weer. Het is geen wereldreis, lang niet zo ver als bijv. Indonesie of Australie.



Gezondheidszorg heb ik geen kennis van gemaakt, maar: money talks. Als je geld hebt zoals elke Westerling, dan bestaan er uiteraard geen wachtlijsten. Verwacht gerust dat je net zo goed of beter wordt geholpen als in Nederland.



Vergeet niet dat Shanghai een metropool is. Er is geen enkele stad in Nederland die vergelijkbaar is daarmee. Amsterdam is echt een provincie-stadje vergeleken met Shanghai.



Scholen en peuterspeelzaal weet ik niet, maar ik verwacht dat een au pair veel goedkoper en gemakkelijker is. Neem contact op met het consulaat en vraag naar het mail adres van de Nederlandse vereniging. Die weten meer hiervan.



Ik kwam regelmatig stellen tegen toen ik daar werkte ~10 jaar terug. Het hangt volledig van je vak af, of daar iets te doen is. Als de vrouw op dit moment bijv. jurist of stotter-deskundige is, dan kun je het vergeten maar dat lijkt me logisch. Sowieso is er erg veel vrijwilligerswerk. Maar bijv. Engelse les geven kan een heel aardige baan zijn. En de kinderen in China luisteren nog gewoon naar de leraar, en er zijn geen bijdehante Randstad-trienen die de lerares wel even komen vertellen wat ze fout doet, zo is mij verteld.



Het is een geweldige ervaring, en ik zou me niet doodstaren op de obstakels. Het is een zeer moderne stad, en als het niet bevalt, dan ben je in 9 uur weer terug in Nederland. De wereld is klein geworden.



Mijn tip: koop het Mandarin Phrasebook van Lonely Planet. Besteed elke avond een half uurtje hieraan, of neem wekelijks Chinese les. Hang een briefje op de uni op, of (wederom) vraag het aan iemand van de Nederlandse vereniging. Is hartstikke leuk en je maakt meteen contact.
Alle reacties Link kopieren
Kun je je huis niet verhuren voor die periode?
Alle reacties Link kopieren
quote:rastan schreef op 16 september 2014 @ 17:01:

Kun je je huis niet verhuren voor die periode?Ja, ook dat was mijn gedachte.
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Alle reacties Link kopieren
Ik kan op de 1 of andere manier niet quoten, dus dan maar even zo....



Op de meeste fronten met Monsterpinguin eens. Ik woon nu al 8 jaar in Shanghai en t bevalt me uitstekend. Ik ben niet met gezin verhuisd en heb ook geen huis in NL, dat scheelt. Maar als je je daar overheen kunt zetten is het een briljante ervaring. Foeie gezondheidszorg is duur, maar daar kunnje je prima tegen verzekereb (OOM Vrzekeringen bijvoorbeeld).

Kinderopvang wordt vaak in-house geregeld door een nanny. Daar zijn wij nuchtere Nderlanders vaak niet zo van, maar t werkt toch wel heerlij.



Het enige wat je je even moet realiseren is dat jij waarschijnlijk niet aan een basn raakt hier. Parttime werken bestaat in principe niet, en dan is het vaak niet zo goed met het moederscap te combineren. Trouwens, juist als je op dit moment een bepaald specialisme hebt (jurist, logopedie) dan kun je tegenwoordig beter aan de bak dan als leraar Engels.
Alle reacties Link kopieren
vraag bij het bedrijf van je man na wat zij betalen tav internationale scholen (kinderen gaan voorlopig nog niet maar in het geval je langer wilt blijven)



idem qua expat verzekering. Betaald het bedrijf dit of is dat voor eigen kosten. Dergelijke verzeringen zijn duur.
Alle reacties Link kopieren
Goede tips allemaal. Bedankt. Ik werk in de gezondheidszorg. Dacht zelf iets te gaan doen met weeskindjes daar, tenminste...

Restschuld zal zeker 20000 eur gaan bedragen denk niet dat het bedrijf dit zal vergoeden. Overigenz het is nog maar de vraag of mn mijn zijn baan behoud wanneer hij nee zegt...
Alle reacties Link kopieren
Wat heb je precies voor een baan in de gezondheidszorg? Hebben ze die daar niet? En stel je krijgt je huis verkocht voor een goede prijs, hoef je toch niet met een restschuld te zitten? Of zie ik het verkeerd? Misschien wil je wel nooit meer terug als je daar eenmaal woont ;)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er gewoond voor een stage, met een studenten budget en dan is het leven minder luxe als expat. Wat ik van expats heb gezien en gehoord die daar als gezin wonen is man aan het werk, vrouw thuis en kinderen naar een internationale school. Huis in een buitenwijk, met een ayi (hulp voor in huishouden en voor kinderen). Boodschappen doen in de dure internationale winkel en regelmatig lekker eten in westerse restaurants. Die Nederlandse vereniging is ook echt voor expats, zelf dus niet geweest. Geen behoefte aan Nederlanders specifiek en voor mij waren de activiteiten ook te duur.



Shanghai is heel modern, maar zeker niet overal. De ene straat is heel westers, de andere helemaal niet. Hoogopgeleide mensen spreken zeker niet allemaal Engels. Als vrijwilliger kun je makkelijk aan de slag, veel leuke dingen te vinden. Ook zijn er veel vrouwenclubjes.



Ik zou als ik jou was daar naartoe gaan voor een weekje on te kijken of het wat is, sommige mensen boven China niks, ik vond het geweldig
Alle reacties Link kopieren
Dat is inderdaad een idee om een weekje op en neer te gaan. Maar ja waar moet je dan naar kijken.



Ik werk in de jgz. Dat zal daar vast ook wel zijn. Zoiezo als we gaan wil ik eerst wennen met mijn kinderen. Dus werk zal dan pas na ong een jaar een optie zijn denk ik.



Weet iemand wat een expat verdient? Houd je er wat van over wanneer je terug komt?
Ik vond het wel een k..klimaat....

http://www.klimaatinfo.nl/china/shanghai.htm
Nog een paar tips:



- Het is heel normaal om te onderhandelen over zaken als een financiële bijdrage voor een zelf geregeld pensioen, ziektekostenverzekering betaald door het bedrijf (check de voorwaarden heel goed!), overlijdensrisicoverzekering betaald door het bedrijf, een vergoeding voor scholen voor de kinderen, 1 of 2 tickets per jaar voor het hele gezin om thuis vakantie te vieren / familie te bezoeken, vergoeding voor de kosten van de verhuizing en vliegtickets heen en vooral niet vergeten ook weer terug (denk ook aan eventuele huisdieren, dat is erg prijzig), een maandelijkse vergoeding voor huisvesting, een eenmalige vergoeding voor overige verhuiskosten,een ontslagpremie.



- Je kunt je vrijwillig verzekeren voor AOW in NL, het UWV kan jullie meer vertellen over de kosten en voorwaarden.



- Met betrekking tot de overige verhuiskosten: soms is spullen nieuw aanschaffen goedkoper dan meeverhuizen en sommige dingen kunnen gewoon lastiger verhuisd worden (bijv apparatuur, ivm veiligheid wil je niet overal internationale stekkers tussen hebben)
Oh, en check even goed of jij wel mag werken als meereizende partner. De kans bestaat dat daar een apart visum en/of werkvergunning voor nodig is, en daar hangen dan vaak weer voorwaarden aan.



En het is ook vrij gebruikelijk dat de werkgever de kosten voor dergelijke visa/vergunningsaanvragen op zich neemt.
Alle reacties Link kopieren
Zomer vond ik veelste warm, veel mensen gaan dan ook naar huis voor een paar weken. Winter is koud, geen verwarming en slechte isolatie. In expat huizen is dat wel anders natuurlijk. Lente en herst zijn wel fijn
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring met Shanghai, wel als expat. Even wat aandachtspunten:

Check tevoren hoe het zit met verhuiskosten, zowel heen als terug. Dat laatste was ik vergeten... Krijg je een relocation agent via het werk? Die helpt je op weg met belangrijkste zaken. Welk visum krijg je? Mag je werken met dit visum? Heb je terugkeergarantie in enige vorm?maw: Stel het bevalt echt niet, kan je dan terg naar nl? Krijg je lokaal contract of expat contract? Kan gevolgen hebben voor je rechten en bijv ook hoogte salaris en vakantiedagen. Krijg je tickets voor familiebezoek? Ga je bijdrage in woonkosten krijgen, of is salaris toereikend? Jij zegt baan op, krijg je daar vergoeding voor via werk man? Bij vrienden van mij is dit standaard half jaarsalaris meereizende partner.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven