Wat kost asbest verwijderen ongeveer?

03-02-2012 23:42 51 berichten
Hoi,



We hebben een schuurtje in de tuin waarvan het dak van ellende bijna in elkaar zakt. Ik was van plan het eens te gaan vernieuwen en was (toen het nog niet zo koud was ) begonnen met de rotte platen van binnenuit los te trekken. Kom ik tot mij grote schrik asbest tegen! Er zit dus tegen de onderkant van de dakbalken asbest getimmert en daar onder weer (inmiddels rot) triplex.



Nu vroeg ik me dus af wat het ongeveer kost om dit asbest te laten verwijderen. Het is een klein schurtje, zo'n 2 bij 2,5 meter en dan een puntdakje er op, de dakgoten zijn op ooghoogte en de nok is misschien 3 meter hoog. In totaal zit er zo'n 4 a 5 vierkante meter asbest in denk ik. En het is dus heel makkelijk bereikbaar.



Ik heb bij een website waar je offertes kan aanvragen een aanvraag gedaan, maar geen reacties. Als ik zoek bij asbestverwijderingsbedrijven krijg je allemaal plaatjes van fabrieksloodsen te zien. Ons kleine schuurtje past er niet echt bij geloof ik



Volgens de website van onze gemeente mag ik dit formaat zelf verwijderen en hoeven er geen speciale stortkosten betaald te worden, mits je het op de goede manier wegbrengt. Dus we zouden het gewoon zelf kunnen loshalen, in vuilniszaken verpakken naar de afvalverwijdering brengen.



Maar ik wil dat niet! Ik wil niet onder die platen staan en die roestige spijkers er uit trekken, terwijl ik de loskomende deeltjes inadem (mondkanpje of niet). Ik wil ook niet dat mijn echtgenoot of iemand anders dat gaat doen en ik wil het de buren, net aan de andere kant van de schutting (schuurtje staat op de scheidslijn) ook niet aandoen dat ik van die deeltjes over hun tuin laat dwarrelen.



Dus: wie heeft er weleens asbest laten verwijderen en kan me een vage indicatie geven wat dit zou gaan kosten? Ik heb echt flauw idee of dit enkele honderden, een aantal honderd of over de duizend euro zal gaan kosten.



Alvast bedankt
Ha, fijn dat je er op terugkomt Esther



Ik had hierboven ook al over longkanker geschreven, dus dat kwam niet zomaar opeens, ik heb het risico daarop genoemd als reden om het niet zelf te willen doen.



Als je asbest goed verwijdert is er enkel geen probleem, dat ben ik met de mensen die het zelf doen eens. Alleen, als leek maak je makkelijk een klein foutje. Je kan het ook bijna niet zo netjes doen als een professioneel bedrijf. Bij asbest kan een klein foutje grote nare gevolgen hebben.



Ik hobby en klus heel wat af zelf, vandaar dat ik de triplex er al af stond te trekken. Daarbij ben ik, zoals ik hierboven al schreef, niet altijd zo voorzichtig. Ik heb bijvoorbeeld op 9 meter hoog op een ladder staan schilderen en voor mijn werk heb ik regelmatig in een lab gestaan met goedjes die je beter niet over je heen kan krijgen.



Maar ik heb gewoon geen zin om hier later spijt van te krijgen, omdat ik weet hoe naar het wordt als je de pech hebt dat het mis gaat.

Ja, ik woon in NL, al begrijp ik niet wat dat er mee te maken heeft.



Het gekke is, dat je vanaf iets van 10 vierkante meter asbest niet meer zelf mag verwijderen (ik had het een keer opgezocht, weet niet meer of het 10 was, maar zoiets), omdat het te gevaarlijk is. Heb je er 5, dan is het blijkbaar ineens heel normaal om het zelf te doen. Echt een beetje typisch.
quote:esther766 schreef op 04 februari 2012 @ 16:10:....tja, dat bevestigt wel dat je angstig bent, toch?

Ja, dat klopt, ik ben daar bang voor, ik wil het risico niet lopen. Maar voor iets wat echt gevaarlijk kan zijn een gegronde angst hebben is iets anders dan hypochonder zijn.



Het spul hangt nu het triplex weg is gewoon open in de schuur en ik kom daar ook gewoon, heb er ook op lopen kloppen enzo om te kijken of het erg vast zat (en dus moeilijk te verwijderen zou zijn). Het is niet dat ik het niet aan durf te raken ofzoiets.



quote:esther766 schreef op 04 februari 2012 @ 16:10:

Maar succes, stuur gewoon wat mails naar die bedrijven voor een offerte.Dankjewel
Alle reacties Link kopieren
Ook bij het verwijderen van 1 stukje kan je schade op lopen. En en stof kapje helpt echt niet afdoende. Er is en beperkte grote van vezels die het probleem zijn en dat zijn nou juist niet de hele kleine deeltjes.

Het drinken van melk is ook een fabeltje want die deeltjes gaan in je longen zitten en daar komt je melk echt niet.

Ik denk dat ze een dag werk hebben met 2 man dat zal dan 800 euro zijn dan nog afvoeren en gebruik van materiaal denk dat je rond de 1500 kwijt zal zijn om het op een goede veilige manier te laten verwijderen.
Benvan, dank voor je reactie! Ik was tijdelijk even weg van het forum ivm de nare plaatjes die gepost werden.



Twee mandagen lijkt me wat veel voor dit kleine beetje, maar misschien kost schoomaken e.d. achteraf meer tijd dan ik me in kan denken.



Ik heb nog geen offerte gekregen van het bedrijf waar ik wat het aangevraagd, maar heb nu wel beter een idee in welke orde van grootte ik moet denken.
Asbest is wel degelijk heel gevaarlijk en ik vind TO beslist geen hypochonder. Het is niet voor niets verboden om het "zomaar" te verwerken en naar de stort te brengen er zijn ook niet voor niets gespecialiseerde bedrijven om het af te voeren. Wel is de mate van gevaar afhankelijk van de soort asbest (maar dat kun je als leek niet zo snel bepalen) en van de vraag of de platen beschadigd zijn en er dus losse vezels vrij kunnen komen.



Bij veel gemeenten kun je voor het verwijderen en afvoeren van kleine hoeveelheden een soort doe-het-zelf pakket krijgen, met overall, handschoenen mondkapje en goed afsluitbare zakken. Als je het in die zakken aanbiedt mag je het ook naar de gemeentewerf brengen.



Als je kijkt naar de gevolgen die asbest kan hebben (nadruk op KAN) zou ik er wel een paar tientjes voor over hebben eerlijk gezegd....
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een aantal jaar geleden ook asbest laten verwijderen en ik geef je groot gelijk dat je dat niet zelf gaat doen! Gewoon een beetje dom als je denkt dat het geen kwaad kan, inmiddels is het tegendeel toch wel bewezen denk ik zo. En dan heb ik het nog niet eens over de asbest die er vrijkomt en in het milieu terecht komt. Maar om op je vraag terug te komen: we hebben gewoon offertes aangevraagd bij gespecialiseerde bedrijven. We moesten ook nog een vergunning aanvragen bij de gemeente, dat was echt geld uit je zak klopperij, maar ja, zonder vergunning mocht het niet weggehaald worden.

We hebben toen de goedkoopste genomen. Voordeel vond ik wel dat je alleen specialisten op dit gebied kreeg en het dus veilig gebeurde en ook metingen werden verricht (bij ons zat het in de woonkamer) dus wij zeker waren van goed werk. Het kostte wel veel geld, ik meen iets van 1500 euro ofzo, maar ja.
quote:aaaanne schreef op 04 februari 2012 @ 14:50:

Katherina, wat ik me dan ook afvraag is: waar blijven de deeltjes die door de lucht zijn gevlogen? Ik kan wel dan even een overall en mondkapje dragen, daarna doe je de platen in plastic. En dan doe je gewoon op dezelfde plaats je mondkapje weer af. aannemende dat dit in de zomer zal gebeuren zal het een uur later ofzo toch echt wel opgedroogd zijn. Dan gaat het toch stuiven, onder andere naar de buren?



Ik heb inmiddels een offerteaanvraag gedaan bij een bedrijf in de buurt. Een heel circus is volgens mij niet nodig met kleine hoeveelheden en ik zou het toch een stuk prettiger vinden als er zo'n bedrijf komt met een supersonische softzuiger ofzoiets.



Je moet er dus een regenachtige dag voor zoeken, omdat de deeltjes dan niet gaan verwaaien maar direct neerslaan op de aarde. Ook als je het asbest door een bedrijf laat verwijderen komt er geen grote stofzuiger die alles opzuigt.



De concentraties blijven laag als je het doet zoals is voorgeschreven. Natuurlijk kan er nog wat neerdwarrelen, maar als dit binnen de wettelijke toleranties blijft, is er niets om je zorgen over te maken. Je zou naderhand een bodemonderzoek kunnen laten doen, en als dan blijkt dat er teveel asbest is neergedaalt in je tuin, dan kun je dat laten verwijderen. En dat kost ook weer goud geld.

De meeste vergiften zijn niet meer giftig als je ze verdund, en zo is dat ook met asbest.
quote:Katherina schreef op 07 februari 2012 @ 11:11:

[...]

De meeste vergiften zijn niet meer giftig als je ze verdund, en zo is dat ook met asbest.Dit klopt niet. Alleen de kans dat je dat deeltje inademt is kleiner. Het deeltje is precies even giftig.
tante.Klaas, bedankt voor het advies over het pakketje, dat schreef iemand eerder ook (sorry, ik kan nu even de naam niet zien op de 1e pagina).



Ook Phips bedankt! Ik hoop dat het bij jou duurder was vanwege een groter oppervlak.



Ik heb nog geen reactie van het bedrijf, misschien moet ik ze gewoon maar gaan bellen, werkt dat beter dan over de mail. Maar overdag heb ik meestal geen tijd, dus dat komt er nog even niet was.



UIt dit topic haal ik een range van 800 tot 1500 euro, dat is goed om te weten! Dan wordt het nog even sparen, maar is het op termijn wel te doen. Ik ga als ik tijd heb wat bedrijven bellen om alvast uit te vinden welke het goedkoopst is en hoeveel het dan zal kosten ongeveer.



Bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Eh nee, het was een plaatje van 30x40. Maar de grootte maakt voor de hoeveelheid werk niet zo uit want de hele santekraam moest er aan te pas komen, ongeacht hoe groot het is.

Maar ik benblij dat het weg is, geld is dan maar geld denk ik dan hoor. Er lopen wel drie jonge kinderen rond, nou dan voel ik me wel erg verantwoordelijk voor hun gezondheid. Lekker als ze over 30 jaar longkanker krijgen, dank je wel.

Maar succes met verder zoeken. Veel offertes aanvragen is wel lonend want tussen de een of ander zat bij ons wel een paar honderd euro. Van de een moest ook de hele woonkamer ontruimd worden terwijl de ander alleen het betreffende deel afsloot.
Alle reacties Link kopieren
Aaanne, ik begrijp je dilemma, alleen, tja hoe zeg ik dit nu aardig? er is al een grote kans dat je ergens een deeltje ooit hebt ingeademd. Op straat, school, werk, etc. Nee, ik wil geen paniek zaaien, maar je duidelijk maken dat je mogelijk al bent blootgesteld en je dus niet 1 op 1 het verband kan leggen tussen dit asbest en stel dat je ooit ziek wordt.



Als je nu de gebruikelijke maatregelen treft kan je het heel goed zelf verwijderen. Als je dat niet wil, ook goed. Laat het dan wel door een betrouwbaar bedrijf doen, want anders zit je alsnog met je vraag waar de deeltjes blijven.



Waar de deeltjes blijven? Nou, als je het goed doet en dus met water of olie bevochtigd hebt, is alles weg.
quote:Phips schreef op 08 februari 2012 @ 10:10:

Eh nee, het was een plaatje van 30x40. Maar de grootte maakt voor de hoeveelheid werk niet zo uit want de hele santekraam moest er aan te pas komen, ongeacht hoe groot het is.

Oei!





quote:Phips schreef op 08 februari 2012 @ 10:10:

Maar ik benblij dat het weg is, geld is dan maar geld denk ik dan hoor. Er lopen wel drie jonge kinderen rond, nou dan voel ik me wel erg verantwoordelijk voor hun gezondheid. Lekker als ze over 30 jaar longkanker krijgen, dank je wel.

Maar succes met verder zoeken. Veel offertes aanvragen is wel lonend want tussen de een of ander zat bij ons wel een paar honderd euro. Van de een moest ook de hele woonkamer ontruimd worden terwijl de ander alleen het betreffende deel afsloot.Dankjewel
quote:lynsay_viva schreef op 08 februari 2012 @ 17:18:

Aaanne, ik begrijp je dilemma, alleen, tja hoe zeg ik dit nu aardig? er is al een grote kans dat je ergens een deeltje ooit hebt ingeademd. Op straat, school, werk, etc. Nee, ik wil geen paniek zaaien, maar je duidelijk maken dat je mogelijk al bent blootgesteld en je dus niet 1 op 1 het verband kan leggen tussen dit asbest en stel dat je ooit ziek wordt.



Daar heb je wel een punt.



quote:lynsay_viva schreef op 08 februari 2012 @ 17:18:

Als je nu de gebruikelijke maatregelen treft kan je het heel goed zelf verwijderen. Als je dat niet wil, ook goed. Laat het dan wel door een betrouwbaar bedrijf doen, want anders zit je alsnog met je vraag waar de deeltjes blijven.Ja, dat is ook het plan. Gezien de prijzen die ik nu hoor heb ik waarschijnlijk nog lang genoeg om er over na te denken.
Alle reacties Link kopieren
Aaaane, ik zit op dit moment in hetzelfde schuitje en denk er precies zo over als jij. Ben benieuwd welke keuze je hebt gemaakt en hoe e.e.a. in zijn werk is gegaan.



Is het inmiddels verwijderd?
Dag Emmetjex,



Sorry, ik zie je bericht nu pas, omdat ik het topic weer opzocht om te laten weten hoe het is 'afgelopen'. We hebben voor E 1700,- het asbest professioneel laten verwijderen.



Het bleek dat wij het officieel niet eens zelf mochten doen, omdat het asbest gespijkert zat (niet geschroefd). We hebben een rapport laten maken bij het asbestverwijderingsbedrijf. Dat ingediend bij omgevingsloket digitaal. Dan 4 weken wachten op de goedkeuring van de melding. Gisteren is het weggehaald. We zijn vandaag druk bezig geweest het dakje er zelf weer op te zetten.



Ik ben blij dat we het professioneel hebben laten verwijderen. Pas na het verwijderen van de pannen bleek namelijk dat er toch een plaat ver door liep bij de buren. Andersom liepen de asbest platen van de buren tot net over de tussenmuur bij ons door. Het bedrijf heeft de doorlopede plaat een soort van doorgeknipt en gefixeerd. Zelf zou ik geen idee gehad hebben wat ik daar mee aan moest. Toen ze eenmaal bezig waren hebben ze de paar platen van de buren die bij ons wat overstaken ook wat ingekort en gefixeerd. Nu kunnen wij heel makkelijk de nieuwe dakbalken er op timmeren tot aan de scheidingsmuur, zonder daarbij opnieuw door afbest te hoeven timmeren.



De prijs was de totaalprijs, rapport, verwijderen, stort en BTW.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Zoals de toestand nu is, het hangt open en bloot is schadelijker dan wanneer je de boel goed nat maakt en in plastic zakken stopt. Is er niet iemand in je omgeving die het wil doen voor je? En anders lijkt werkspot (of hoe het het ook al weer) me ook een goede optie.
Ik heb net geschreven dat het verwijderd is. En in verschillende posts aangegeven waarom ik het niet zelf wilde doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:aaaanne schreef op 25 augustus 2012 @ 22:12:

Ik heb net geschreven dat het verwijderd is. En in verschillende posts aangegeven waarom ik het niet zelf wilde doen.



Gut, eet me niet op. Ik had de laatste post niet gelezen.

Ik heb lekkere olijven, neem er daar 1 van i.p.v. mij.
Oh sorry, ik had alleen in de eerste bladzijden al meerdere keren uit moeten leggen dat ik het niet zelf wilde doen, echt niet, dus ik had geen zin in weer die discussie.

Lekker, een olijf, dankje
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 20-10-2014 15:43
Reden: Spam
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Zo, Dennis lekker aan het spammen?



Topic is 2 jaar oud, ik verwacht dat het asbest inmiddels verwijderd is.
Klopt Dahlia

Ik dacht ineens: heee, mijn topic bovenaan!
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 21-01-2015 18:49
Reden: spam
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 21-01-2015 18:49
Reden: spam
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wat een prachtige spam SB19, ik heb je gemeld!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven