Herstel na knip (episiotomie)

20-10-2014 02:15 43 berichten
Hi allemaal,



Ik zet m toch even onder zwanger, omdat het onderwerp er toch wel aan gerelateerd is.



Ik ben nu ongeveer twee weken geleden bevallen van mijn kindje en wegens foetale nood is de vacuüm gebruikt en heb ik een knip gehad.



Tijdens de kraamweek heb ik een paar keer samen met de kraam gekeken naar de hechtingen en zag alles er 'normaal' uit. Dat was ook zo direct nadat er een hechting was uitgehaald door de vk. Wel bleek dat de hechtingen erachter waren opgelost dus opeens had ik weer een open wond.

Dit leek allemaal prima te herstellen, zo vertelde kraam mij. Ik heb ook zelf met de spiegel kunnen kijken en dit gezien.



Maarrrr, nu een kleine week later lijkt het toch wat anders te zitten dan gedacht.

Omdat het voorste stukje van het litteken trekt, dacht ik ik kijk even hoe het er nu uitziet. Tot dan toe stelde dat steeds gerust, maar nu heb ik een hartverzakking gehad door wat ik zag.

De plek direct achter waar de voorste hechting zat, is niet gesloten. Er zit dus een gat daar. 😱😱😱 ik ben me dus de t**ing geschrokken.



Wie heeft dit ook gehad? Hoe is het herstel gegaan? En hoe is het nu met de sex ed?
Alle reacties Link kopieren
o en cheery: ik heb dat in het begin ook vaak gedacht hoor: hoe kan dit nog beter worden? vooral met de pijnlijke seks. Leek mij ook heel naar daar de rest van je leven mee door te moeten. En op een of andere manier leek me dat een heel reële kans, omdat het zo zeer deed. Kon me nauwelijks voorstellen dat dat nog helemaal goed zou komen. Maar denk dat het ook de hormonen zijn die je een beetje doen doom-denken. Je zit nog maar zo kort na je bevalling en het kan echt allemaal nog zo veel beter worden! Geef het tijd.
Wat een lieve reactie Brianne!! Dank je wel!!

Je hebt wel gelijk, het is echt nog maar heel kort geleden. Op een gebroken been sta je ook niet binnen zes weken..

En die hormonen idd, die maken idd dat ik veel sneller geneigd ben te doemdenken. Hopelijk trekt dat ook nog bij
quote:Cheery schreef op 21 oktober 2014 @ 17:12:

Wat een lieve reactie Brianne!! Dank je wel!!

Je hebt wel gelijk, het is echt nog maar heel kort geleden. Op een gebroken been sta je ook niet binnen zes weken..

En die hormonen idd, die maken idd dat ik veel sneller geneigd ben te doemdenken. Hopelijk trekt dat ook nog bij



Ik dacht in mijn kraambed serieus dat ik nooit meer zou fietsen, om maar iets geks te noemen. En toen dacht ik aan mijn oma, die na elf bevallingen ook nog kon fietsen. En dat betekende dus dat het ooit beter moest gaan, want alle moeders fietsen!



En iedereen kreeg tweede kinderen, of zelfs derde en mijn oma dus elf, dus met de seks moest het ook wel goed komen.
Cheery, dat aanstippen is iets gevoelig maar niet pijnlijk hoor! Viel me heel erg mee.

Haha Brianne ik vind het ook erg gek maar ben dus niet de enige!

Ik vond het sowieso raar om na de bevalling weer 'gewone' dingen te doen, voor het eerst autorijden, naar de stad, naar een vriendin. Nu inmiddels weer heel normaal gelukkig!

Ja en de seks, snapte eerst ook niet zo goed dat er zoveel mensen meer dan 1 kind hebben haha. Maar dat gaat nu ook weer goed alhoewel ik moet zeggen dat mijn libido (hormonen?) echt nog niet overhoudt. Herkenbaar?
Alle reacties Link kopieren
Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Ik moet nog twee weken afwachten van vk.. En eventueel naar de huisarts . Bevalling was 8 weken geleden
Gefeliciteeeerd en een spoedig herstel gewenst



Ik had ook een knip, maar na vier weken was het helemaal netjes genezen.

Ik heb wel badjes gedaan met kamille en later ook met Biotex. Ik heb geen bad, dus weet niet of je dit weet maar je kunt een vuilniszak om je wc-bril doen, helemaal naar achteren trekken en dan de bril weer terug en dan kun je er zo in gaan zitten.

Ik hoop dat het snel geneest en je kunt er ook nog naar laten kijken bij de nacontrole of gewoon je verloskundige nog een keer bellen als je er echt last van hebt/mee zit, hoor!
Dag meiden!



Ik had beloofd nog een update te geven. Ik ben vandaag bij de gynaecoloog geweest (onder medische begeleiding bevallen) om naar 'het gat' te laten kijken en ze zei dat het er eigenlijk heel netjes uitzag voor een bevalling die nog maar twee weken geleden was. De reden dat het eerder nog niet zichtbaar was, was waarschijnlijk dat het eerder nog (meer) opgezwollen was.

Ze vertelde me dat ze heel goed begreep dat ik was geschrokken. Ze heeft me vervolgens uitgelegd hoe het gehecht is en hoe het geneest en waarom het op dit moment nog niet dicht is.

Ze drukte me wel op het hart goed in de gaten te houden dat het niet zou gaan ontsteken, maar ze verwacht dat niet. En ik moet goed blijven spoelen, maar dat is prima te doen.



Over vier weken nacontrole, maar als er iets is dan mag ik aan de bel trekken. Dat geeft me echt een goed gevoel voor nu.

Ze zei ook dat het litteken in mijn vagina goed genas en liet dat ook zien.

Ik ben dus echt gerustgesteld!!



Sandt, Rendier en Sorende bedankt voor jullie bijdragen hier, heel fijn! Zowel de opbeurende woorden als de tips, die kan ik als kraamvrouw wel gebruiken



Meesbal, wat vervelend dar het bij jou nog niet helemaal genezen is na acht weken. Ik hoop dat dit toch gauw het geval is en zo niet dan zou ik toch maar naar de huisarts gaan en evt om een doorverwijzing naar de gyn vragen.
Alle reacties Link kopieren
*breekt even in*



Cheery!!! Van harte gefeliciteerd meid! Ik zat vorige week nog aan je te denken en vanavond weer, dus ik heb je even geloept.

Meisje/jongen? Pittige bevalling begrijp ik uit je OP?



Ik hoop dat je onderkant snel geneest.

Ikzelf heb nog lang lopen sukkelen met ontstekingen, jeuk en gedoe. En nu nog voelt het vervelend.

Maar het heeft gewoon allemaal tijd nodig.



Ik hoop dat met de kleine alles goed gaat en dat je lekker kan genieten.

There is no footprint too small to leave an imprint on this world!
Alle reacties Link kopieren
Hier ook hetzelfde. Vacuum, geknipt en gescheurd.



1. Het groeide goed dicht

2. Het leek ontstoken

3. Ik trok het kraamverband er heel hard af, toen lag alles weer open..



Na die maanden was het helemaal dicht. Ik heb ook zolang gewacht met sex, ik durfde echt biet eerder.



Het is maar goed ook dat er nog een klein stukje open ligt na 2 weken. Zo kan alle viezigheid er ook uit. Wat mij wel verlichting gaf was een sodabadje.
The world is not what it seems....
Alle reacties Link kopieren
@rendier, herkenbaar! T gaat nu, na een maand of 5 weer wat beter vind ik. In mn zwangerschap ook 0 zin in seks gehad, terwijl sommige zeiden dat dat echt toptijden waren. Voor iedereen anders blijkbaar.

@cheery: wat fijn om te horen dat je zo gerustgesteld bent! Hopelijk gaat t vanaf nu elke week wat beter. Over een half jaar kijk je er vast goed op terug en vraag je je af waarom je je zo druk gemaakt hebt;) succes komende tijd!
Brianne,

Wat lief dat je nog even reageert! Inmiddels zijn we weer een week verder en het gaat steeds beter. Ik moet nog even wachten voor mijn nacontrole, maar ik heb goede hoop. Ik heb zelf nl nog in de spiegel gekeken gisteren en het is weer kleiner.

Van de week wel nog gehuild, omdat ik bang was/ben voor de eerste keer weer sex, maar mijn vriend is heel lief en geruststellend geweest. Hij heeft iig geduld. Het scheelt dat we tot op het laatst wel hebben gevreeën dus geen heavy load nu.



Hoe zit het trouwens met de stugheid van het littekenweefsel? Ik voel bij mijzelf nl wel dat het vrij stug aanvoelt. Hoe was dat en is dat nu? Wordt het nog beter?
Ik reageer nu toch even...

Na mijn eerste bevalling een subtotaal gehad. En aan het eind van mijn kraamweek zijn mijn buitenste hechtingen gescheurd en zag je zo de inwendige zitten. Schrok me kapot, en in paniek de verloskundige gebeld. Die verzekerde me dat het allemaal goed zou komen, maar dat het zijn tijd nodig had.

Je bent nog maar pas bevallen, geef het de tijd! En echt het komt allemaal goed.

Bij mij was het na 3 maanden echt helemaal dicht, vooral het laatste stukje duurde voor mijn gevoel een eeuwigheid. Heb ook pas na 3 maanden mijn eerste tochtje op de fiets gemaakt. En de eerste keer sex was ook pas na een maand of drie...

Eerlijk gezegd heeft het nog lang best pijn gedaan, en was het litteken ook behoorlijk stug. Ik kon geen string meer verdragen bijvoorbeeld, maar misschien kwam dat door de plek van het litteken.

Mijn advies is: doe rustig aan, sex is natuurlijk meer dan penetratie. We misten het 'ouderwets lekker van bil gaan' enorm, maar dat was te pijnlijk. Als hij bij me naar binnen ging, moest dat echt voorzichtig en sommige standjes lukten niet goed, omdat hij dan heel vervelend tegen het litteken drukte. Dit was af en toe frustrerend en verdrietig, maar we hebben daar altijd wel eerlijk over gepraat.

En koop een goed glijmiddel! Niet die durex of sensilube rommel. Echt, glijmiddel kan zeker de eerste keer een uitkomst zijn. Wij hebben eros glijmiddel. Na een tip hier op het forum. Topspul.

Ik was vrij vlot weer zwanger, maar merkte al dat het litteken steeds iets minder pijnlijk werd, maar wat echt enorm geholpen heeft is een tweede keer bevallen haha. Zonder scheurtjes dit keer. En het litteken is een beetje opgerekt of zo, in ieder geval heb ik nu nergens last meer van.

Maar het komt echt allemaal goed, echt waar! Mijn ervaring is in eerste instantie niet zo super positief, daarom wilde ik eerst niet reageren. Maar ook bij mij is het helemaal goed gekomen. (Ik weet zeker, ook zonder die tweede bevalling)

En gefeliciteerd met je kindje natuurlijk!
Hi Floortjejohanna,



Dank je wel voor je reactie!!! Heerlijk realistisch en omdat de kraamweek inmiddels ook ietsje langer terug is, merk ik dat ik ook wat meer kan hebben. Als ik jouw reactie meteen zou hebben gekregen, dan was ik waarschijnlijk in paniek geraakt, maar nu niet meer. Ik vind het zelfs erg fijn dat je zo eerlijk schrijft over je herstel na de bevalling van je eerste kindje.

Ook goed om te weten dat er een tweede is gekomen!



Dank voor je tip over het goede glijmiddel. Waar kun je dat kopen? Sex is natuurlijk meer dan alleen penetratie, maar toch... Dus ik ben blij te lezen dat het ook bij jou weer goed is gekomen.



Ook dank voor je felicitaties!! We zijn erg blij met hem
He, gelukkig maar! Ik zat zo te twijfelen om te reageren, maar ik dacht, ja iedereen is zo positief, als het nou niet meteen helemaal goed komt, raak je in paniek. Fijn dat je wat aan mijn reactie hebt...

Eros glijmiddel kun je via internet bestellen. Even googelen op eros webshop of zo. Het heeft een beetje een hoog pornogehalte, maar het is echt de beste... De meest verkochte moet je hebben. Is niet goedkoop, maar je hebt er niet veel van nodig!

Succes, en veel plezier! (Ik kan de smileys niet meer vinden, maar je snapt wel welke smiley ik nu zou willen plaatsen haha!)

En de tweede was er binnen anderhalf jaar, komt goed, echt... (Knuffelsmiley)
Ahh superlief! Echt fijn dat je de moeite hebt genomen om te reageren. Dank je wel.



Ik ga als de tijd rijp is googlen op 'jouw' glijmiddel. Ik heb het ook nog met mijn lief besproken en hij is er gelukkig erg relaxed onder.
Nou meiden, het nieuwe jaar is hier goed begonnen. Een jaar nadat ukje is verwekt (naar alle waarschijnlijkheid) hebben we voor het eerst weer seks gehad en dan bedoel ik penetratie.

De eerste keer was erg vreemd, volgens mij iets te veel glijmiddel gebruikt , maar goed beter te veel dan te weinig.

Het was daardoor niet erg pijnlijk, maar ik merk wel dat ik nog niet alles kan wat we voorheen deden.

Wel ben ik onwijs dankbaar voor de glijmiddeltip, werkt perfect FloortjeJohanna! Duizend maal dank!! Mijn lief gaat er gelukkig ook heel goed mee om, hij is heel geduldig en als iets pijn doet, dan doet ie rustig aan. Hij luistert heel goed naar wat ik kan hebben. Ik richt graag een standbeeld voor m op, maar om zijn naam hier nu te noemen... Gaat wat ver



Het litteken zelf is nog wat stug en de ingang voelt ook strakker dan voorheen. Ik heb wat littekencreme gekocht en ga kijken of dat nog wat verbetering kan brengen. De bekkenfysio vond het litteken er wel mooi uitzien, maar ze dacht dat ik een beetje was ingescheurd ipv dat er alleen een knip was gezet. Toen gaf ik de uitleg en ze zei dat het heel mooi was hersteld

Ik heb door de bevalling ook nl nog last van bepaalde delen van mijn bekken die van binnenuit gemanipuleerd moesten worden, slik! Ik keek helemaal niet uit naar die behandeling, maar toen ik merkte dat dat goed ging toen begon ik weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam en het herstel ervan. Dat heeft samen met de verhalen en tips hier uiteindelijk de deur open gezet naar de stappen die ik nam tot de sex zoals we die nu hebben.



Als ik terugkijk op de afgelopen periode, dan was het begin echt pittig en veel heftiger dan verwacht. Ook was het heftiger als ik het vergelijk met vriendinnen. Toen ik zei hoe lang ik niet normaal naar de wc heb gekund, toen schrokken ze allemaal wel. Gelukkig is dat euvel ook opgelost, maar mijn bekkenbodemspieren moet ik wel blijven trainen.



Tot zover mijn verhaal. Dank jullie wel en ik hoop dat andere meiden er ook wat aan hebben.
Hé, wat leuk een update! Fijn dat het nu zoveel beter gaat, en dat je wat aan de tips hebt gehad!
Fijn dat het beter gaat! En misschien nog ter verdere geruststelling, hier is het inmiddels weer als vanouds! Ook zonder glijmiddel

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven