onhandelbaar bijtgedrag pup

20-10-2014 18:34 163 berichten
Hallo Allemaal,



Ik heb een pup van 9 weken, een Rhodesian Ridgeback.

Natuurlijk hoort bijten bij een pup, maar hij gaat wel heel erg ver.



Hij bijt met opzet in je arm, tenen, zelfs gezicht en in alles wat los en vast zit. Wij proberen alles eraan om het af te leren: Zoals negeren en weglopen, hard nee of los roepen en zijn mondje dichthouden. Ook geven wij een vervangend speeltje om in te bijten. Maar het probleem is dat het hem helemaal niks boeit. Je kan gillen wat je wilt maar hij geeft geen tik. Je ziet ook aan hem dat het geen spelen meer is maar opzet. Terwijl wij hem gewoon goed behandelen en niks kwaads doen. We zijn wel consequent met dingen in zijn mond nemen enz. maar daar gaan wij gewoon goed en rustig mee om, ook belonen wij hem.



Ik had gelezen dat het misschien ook aan de voeding kan liggen, wij geven hem vers vlees. Maar dat lijkt mij sterk. We gaan ook met hem deze week voor het eerst naar puppycursus. Ben benieuwd hoe dat gaat!



Mijn vraag aan jullie is of hondenkenners nog wat tips hebben om het bijten te verminderen. Alle tips en trucs zijn welkom want het hele gezin word overspannen!! haha ;)
Alle reacties Link kopieren
quote:emmetje2 schreef op 21 oktober 2014 @ 00:20:

[...]



Waarom moeten het eigenlijk rashonden zijn? Wij hebben een rasloos hondje uit het asiel gehaald. Net zo lief en je houdt de misstanden met fokkers niet in stand. Om nog maar te zwijgen over de doorgefokte arme honden met hun gebreken.

+1

Bijkomend heel belangrijk voordeel: de medewerkers in een asiel vertellen je over het gedrag en karakter van de hond. De bonafide fokkers doen dat natuurlijk ook, maar er zijn tegenwoordige zoveel broodfokkers die dat niet doen en die alleen maar blij zijn dat ze weer een pup voor veel geld kunnen verkopen!



Wat TO betreft: ik heb eens gegoogled op de Rhodesian Ridgeback en vond op deze site o.a. de volgende informatie:

• RR-pups zijn schattige wezentjes met vlijmscherpe tandjes en al ijzersterke kaakspieren. Het aanschaffen van een bench is een aanrader. Laat u hem op jonge leeftijd alleen in huis zonder hem daarop goed getraind te hebben, dan loopt u het risico dat hij zich ontpopt als een volleerd binnenhuisarchitect, u zult echter niet erg tevreden zijn met zijn gevoel voor esthetiek: Alles wat hij in zijn bekkie krijgt verandert in een puinhoop, met alle gevolgen voor bankstellen, stoelen, schoenen, etc.

Alle reacties Link kopieren
Als eerste,geweldig een rodesian pup. Ze zijn prachtig,niet alleen als pup maar zeker als ze volwassen zijn. Groots en krachtig!

Wat het bijten betreft,herkenbaar en ook ik dacht destijds dat het nooit meer goed zou komen..wat een donders kunnen het zijn,en wat zijn die puppy tandjes vlijmscherp..

maar geloof me,het komt goed en zoals hierboven al werd gezegd, het is echt hun manier van verkennen.

wat ik destijds als advies kreeg en wat ook wel leek te helpen was af en toe , wanneer ze "doorslaan" met bijten en happen om even een time out te geven bv in de bench als je die hebt?

Je moet zo'n pupje echt sturen, ze vinden zelf hun rust nog niet.



Succes ermee en vergeet niet te genieten, voor je het weet zijn ze groot!
Ben tot pagina 4 gekomen en dus niet alles gelezen.



Ik heb al mijn leven honden en honden zijn dieren geen mensen. Elke pup heeft een periode dat je niet langs kan lopen of die vlijmscherpe tanden hangen in je enkel of waar dan ook.



2 dingen die wij consequent hebben gedaan is:



als je met ze speelt merk je dat er een omslagpunt komt en dan worden ze te wild en dan stop je meteen met spelen. Sommige honden worden net als kleuters baldadig en je wil niet dat ze dat gevoel leren kennen tijdens een spelletje want dan ben je in hun ogen een speeltje waar je mee kan doen wat je wil.



Als je pup bijt zeg je een keer nee en de tweede keer pak je hem bij zijn nek vel(heel rustig en leg je hem op zijn rug en herhaal het woord nee)



De hond die ik nu heb was als pup tergend eigenwijs en het enige waar hij echt van baalde was spelonderbreking. Dus negeren en anders even bij de nekvel en neerleggen(en echt een seconde of 10) is eigenlijk het enige wat je kan doen.



Die was echt een brutaaltje zonder pijngrens en ik heb mijn hond nog nooit geslagen maar je mag ze best wat harder bij hun nekvel pakken als het niet werkt. Een hond houdt daar echt geen trauma aan over zoals sommige hier beweren want je knuffelt hem genoeg als hij dat gedrag niet vertoont.



Het is nu een schat van een beest die nog steeds graag de macho uithangt maar nooit bijt, een vrijdoos is en onwaarschijnlijk lief voor kinderen ondanks dat we die zelf niet hebben.



Probeer voorbij die mensen te luisteren die zichzelf hebben uitgeroepen tot specialist hondengevoelens. Dieren en kinderen hebben duidelijkheid nodig en grenzen want jij bent en blijft de baas.
quote:emmetje2 schreef op dinsdag 21 oktober 2014 00:20 <blockquote><div>quote:</div><div class="message-quote-div"><b><a href="janey_27 in "onhandelbaar bijtgedrag pup"" class="messagelink">janey_27 schreef op 20 oktober 2014 @ 19:35</a>:</b>

[...]





Ja dit is onze eerste! we hebben vroeger 2 engelse staffords gehad, ook zulke lieverds. Ik heb inderdaad gehoord dat het niet de makkelijkste beesten zijn en indd ook heel eigenwijs etc. maar ik heb het er zeker voor over hoor want zoals jij ook zei, prachtige honden en heel lief! vind persoonlijk zo'n grote hond waar je lekker lang mee kan rennen in het bos veel leuker dan een chihuahua die dat niet zo makkelijk kan</div></blockquote>Waarom moeten het eigenlijk rashonden zijn? Wij hebben een rasloos hondje uit het asiel gehaald. Net zo lief en je houdt de misstanden met fokkers niet in stand. Om nog maar te zwijgen over de doorgefokte arme honden met hun gebreken. Een rashond is een heel persoonlijke keuze. Wij hebben er toen wel voor gekozen en ook heel bewust, omdat we hebben geselecteerd op een ras dat goed bij ons past. En dat kan idd ook in het asiel, maar als "starter" (weliswaar van huis uit bekend met honden maar nooit echt zelf een hond gehad) vond ik een hond met een geschiedenis nog geen goed idee, omdat ik voor mijn gevoel nog niet de ervaring had om zo'n hond goed te kunnen begeleiden. En zeker niet voor het ras dat wij graag wilden, dat bekend staat als sterk en eigenwijs (maar ook als lief, rustig, betrouwbaar, waaks en niet blaffend, wat de raseigenschappen zijn die wij dus wel zochten). Een pup nemen en ons gezamenlijk ontwikkelen, vond ik op dat moment daarom het beste scenario. Nu zou ik wel een herplaatser aandurven, maar toen durfde ik dat gewoon echt nog niet aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het onterecht als iemand zich moet verdedigen als hij of zijn voor een bepaald ras gaat.



Waar ik wel moeite mee heb, is als mensen een ras nemen dat eigenlijk niet bij ze past qua persoon. Dan hebben ze zich namelijk niet verdiept in het ras en de hond gaat daar uiteraard de dupe van worden.



Wat ik me ook afvraag, is waarom mensen altijd perse een pup moeten hebben. Al dat gezeur van "dan kan ik hem zelf opvoeden en naar de hand zetten." Om het vervolgens helemaal te verknallen omdat ze er geen hol van begrijpen, of omdat het toch wel tegenvalt, het bijten of het zindelijk krijgen, of hem leren luisteren. De meeste honden zijn ook niet goed opgevoed die je tegen komt. Maar zolang ze sociaal zijn is er nog niets aan de hand.
@iones

Een pup nemen om die naar je hand te zetten, vind ik ook onzin. Echter, een pup is wel makkelijker op te voeden, als je het goed doet.



En ja, er worden pups verpest. Maar ik denk niet dat mensen die een pup verpesten het veel beter doen met een herplaatser.
Alle reacties Link kopieren
Wel als die herplaatser al heeft geleerd te luisteren, als hij zijn bijtperiode voorbij is, als zijn karakter zich al gevormd heeft zodat de mensen weten waar ze aan toe zijn, wat je bij een pup nog niet hebt.



Heel veel honden zitten in het asiel of staan op marktplaats omdat mensen lijden aan zelfoverschatting.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben onze hond ook van marktplaats gehaald als 10 weken oude pup, je wilt niet weten uit wat voor puinhoop we hem "gered" hebben. Betreffende man had hem 2 weken en wilde er alweer vanaf want zijn vriendin was een week eerder bij hem weggegaan

We hebben hem nu alweer bijna 10 jaar

Is geen rashond maar een kruising tussen 2 rassen waarmee we allebei al ervaring hadden, dus we wisten wel wat we in huis haalden.
Alle reacties Link kopieren
Heb ook een puppy in huis, morgen is hij 12 weken.

Bijten doet hij heel erg graag, als hij mij wilt bijten zorg ik dat hij zijn kluif in zijn bek krijgt.

Ben ook zo benieuwd als zijn tanden gaan wisselen. Ze zeggen dat het bijten dan nog erger gaat worden.

Maar doe hem ook wel eens in de bench als het te erg word.

Consequent en streng zijn is belangrijk bij pups, anders worden het onhandelbare honden en daar hou ik niet van.

Succes nog met je pup, dat hij mag opgroeien tot een mooie volwassen trouwe viervoeter!
Leef & laat leven!
Alle reacties Link kopieren
keuze rashond of asiel hond lag bij ons irt kinderen.. Ik wil geen risico lopen met een asielhond bij mijn kinderen.. Het gaat vaak goed maar het hoeft maar 1 x fout te gaan.. Er is niet altijd alles bekend over de hond , niet alle eigenaren zijn eerlijk over de hond en niet alle honden laten bepaald gedrag zien in het asiel..



Ik heb mijn honden bij een goede fokker vandaan .. Ik vind mijn hond niet liever of mooier dan een stamboomloze hond, maar ik weet wel zeker dat er zorgvuldig gefokt is..
Alle reacties Link kopieren
Ik kan ook niet anders zeggen als gewoon vol houden. Het is naast verkennen en spelen ook al een machts strijd. Blijf dus vooral strikt, maar dat zei je al dat je dat deed. Wat ons geleerd werd was ook 1 woord te gebruiken bij voorkeur AUW, omdat dat ook voor vreemde en kinderen de eerste bewuste reactie is. Dus mocht hij ook een keer de visitie op een een enthousiaste speelbeurt tracteren gaat hij straks echt wel luisteren naar het comando.



Misschien dat je hem iets kan geven om op te bijten gecombineerd met wat te eten onze amstaf kan vrij lang zoet zijn (lees voor zijn doen) met een kong met brokken erin. Je hebt zelfs speciale wiebel kong speeltjes die altijd weer op hun bodem terecht komen.

Ik dacht ook ik begin echt nooit aan die duren kongs, maar het is echt het enige wat heel blijft. Misschien dat hij dan iets langer op iets anders gefocust blijft. Daarnaast kun je misschien ook de wandelingen al iets langer gaan maken, zodat hij thuis echt even moe is.



En verder is elke pup anders ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en de ene is dominanter als de ander. En even met harde hand op zijn rug leggen en hem daar laten tot hij zich overgeeft aan jou DE BAAS is ook echt geen probleem hoor in zijn natuurlijke roedel wordt hij ook zo gecorrigeerd.



Heel veel succes in ieder geval en als je vol houd wordt het echt beter er wordt hier nog wel eens geknaagt op mijn hand maar we hebben het er toch uit.
Alle reacties Link kopieren
quote:waterplant schreef op 21 oktober 2014 @ 08:09:

Ben tot pagina 4 gekomen en dus niet alles gelezen.



Ik heb al mijn leven honden en honden zijn dieren geen mensen. Elke pup heeft een periode dat je niet langs kan lopen of die vlijmscherpe tanden hangen in je enkel of waar dan ook.



2 dingen die wij consequent hebben gedaan is:



als je met ze speelt merk je dat er een omslagpunt komt en dan worden ze te wild en dan stop je meteen met spelen. Sommige honden worden net als kleuters baldadig en je wil niet dat ze dat gevoel leren kennen tijdens een spelletje want dan ben je in hun ogen een speeltje waar je mee kan doen wat je wil.



Als je pup bijt zeg je een keer nee en de tweede keer pak je hem bij zijn nek vel(heel rustig en leg je hem op zijn rug en herhaal het woord nee)



De hond die ik nu heb was als pup tergend eigenwijs en het enige waar hij echt van baalde was spelonderbreking. Dus negeren en anders even bij de nekvel en neerleggen(en echt een seconde of 10) is eigenlijk het enige wat je kan doen.



Die was echt een brutaaltje zonder pijngrens en ik heb mijn hond nog nooit geslagen maar je mag ze best wat harder bij hun nekvel pakken als het niet werkt. Een hond houdt daar echt geen trauma aan over zoals sommige hier beweren want je knuffelt hem genoeg als hij dat gedrag niet vertoont.



Het is nu een schat van een beest die nog steeds graag de macho uithangt maar nooit bijt, een vrijdoos is en onwaarschijnlijk lief voor kinderen ondanks dat we die zelf niet hebben.



Probeer voorbij die mensen te luisteren die zichzelf hebben uitgeroepen tot specialist hondengevoelens. Dieren en kinderen hebben duidelijkheid nodig en grenzen want jij bent en blijft de baas.



Hier ben ik het mee eens.

In het nekvel grijpen is feitelijk voor honden een natuurlijke manier om de hond onderdanig te krijgen. Op de rug leggen is ook 'vragen om onderdanigheid'.



@TO, niet bang zijn dat je hem pijn doet of kwetst. Het moet hem duidelijk worden dat hij gedrag toont dat jij afkeurt en dat dit het resultaat is.

Hij zal er geen trauma aan over houden. Hij zal hooguit snappen dat jij de baas bent.



Je hebt een type hond gekozen dat je heel strak moet africhten en opvoeden, anders gaat hij een loopje met je nemen in allerlei opzichten en daar is ie te groot en te sterk voor. Je moet dit gedrag nu, op deze leeftijd de kop in drukken.
Beter onvolmaakt en echt dan gemaakt volmaakt - Beati pauperes spiritu
Alle reacties Link kopieren
Wat je moet doen als de pup jou bijt en het ook maar enigszins te hard is (dus nog ruim voordat het echt pijn gaat doen) is gewoon luid en duidelijk piepen. Alsof je een hond bent en je pijn gedaan wordt. Dat is een heel duidelijk signaal dat meestal leidt tot het stoppen met bijten op dat moment. Gewoon consequent volhouden.



Ze moeten leren hun bijtgedrag onder controle te houden, niet te hard te bijten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven