Werk & Studie alle pijlers

Werk zoeken, iemand tips?

23-07-2008 10:28 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 25 en sinds februari zit ik in de ww. Tijdens mijn zwangerschapsverlof werd opeens mijn contract, ondanks mondelinge toezeggingen, niet omgezet in een vast contract. Balen natuurlijk.



Ik dacht 'dat komt wel goed, ik vind wel weer werk'. Ik ben niet vies van hard werken, ben gemotiveerd en kan best het een en ander. Nadeel is dat ik 2 kleine kinderen heb en dus niet extreem flexibel ben, maar in overleg is alles bespreekbaar en ik wil graag 32 uur werken. Ook moet ik het laatste stukje van mijn (HBO)studie nog doen, daar ga ik in september mee aan de slag en hoop dan begin volgend jaar klaar te zijn.



Maar wat valt dát tegen. Ik krijg vanaf september geen ww meer, maar uitzicht op werk heb ik nog niet. Ik solliciteer me suf, ben al een keer of 9 op gesprek geweest, waarvan 1x op 2e gesprek uitgenodigd. En áltijd zijn ze zeer positief, goed gesprek, goede kandidaat, zou zó aan de slag kunnen, maar dan volgt de 'maar'.



Ik heb alle afwijzingen al gehad: te jong, te oud, te hoog opgeleid, te laag opgeleid, ze willen liever een man (want hulpverlening, dus mannen zijn schaars) en ook het feit dat ik 2 kinderen heb helpt niet écht mee geloof ik. (terwijl in mijn vorige baan niemand ooit 'last' heeft gehad van mijn kind)

Nog geen diploma speelt natuurlijk ook een rol, maar ik heb wel werkervaring in mijn werkveld in een vrij pittige functie.



Ik ben niet kieskeurig, wil ook best administratief werk doen, of zelfs achter de lopende band gaan staan, heb al gesolliciteerd in kledingwinkels en in de kinderopvang. Maar ook daar krijg ik steeds te horen dat ik te hoog opgeleid ben.

Dat maakt me zelf niet uit, ik wil gewoon wérk.



Ik weet niet meer wat ik nog kan verzinnen om aan een baan te komen. Van het thuiszitten word ik knettergek, en straks heb ik ook geen ww meer om op terug te vallen en mijn inkomen is toch écht nodig.



Iemand tips waar ik zelf nog niet aan gedacht heb?

Van het CWI hoef ik niets te verwachten, daar ben ik 2x verplicht op afspraak geweest, ze hebben mijn sollicitaties niet eens ingekeken en ik kreeg alleen 'succes' en 'ik zou er maar wat vaart achter zetten, je uitkering loopt bijna af' te horen.
Alle reacties Link kopieren
Eowynn: Probeer ook eens je netwerk op te bouwen via www.linkedin.com



Dit is een zakelijk netwerk van mensen die je kent, oud-collega's, vrienden enz enz. Dus geen slapgeouwehoer, berichtjes sturen ed zoals Hyves maar echt zakelijk.



Het duurt wel even voordat je een goed netwerk kan opbouwen (en dus kan je niet a la minute hiervan gebruik maken) maar wellicht gaat het harder dan je denkt. Zet je schroom opzij en bel, mail iedereen die je maar kent. Ze snappen het heus wel en zullen je initiatief wellicht juist waarderen.



Heel veel succes
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
Alle reacties Link kopieren
Aan de individuele gesprekken bij het CWI heb ik ook niet zoveel gehad, maar bij 'mijn' CWI geven ze workshops netwerken en solliciteren voor hoger opgeleiden. Dat vond ik echt nuttig. Ik was er natuurlijk van overtuigd dat ik al op de goede weg was en dat mijn brieven goed in elkaar staken, maar tijdens die workshops (het waren er in totaal 3 in mijn geval) heb ik veel geleerd. Ook het contact met andere werklozen uit andere branches vond ik erg leuk en motiverend.
Alle reacties Link kopieren
absoluteEinstein schreef op 23 juli 2008 @ 11:40:

[...]



Dat begrijp ik niet. Misschien ligt het aan de regio waar je woont. Ik zit in Rotterdam en hier zitten bedrijven te springen om personeel.

Als het niet lukt, ga ik bijna denken dat je een tatoeage op je voorhoofd hebt of zo. Maar goed, ik begrijp sommige bedrijven ook niet hoor. Kunnen niemand vinden, maar als er iemand solliciteert met een buitenlandse achternaam wordt hij niet uitgenodigd.

Redenen waarom ik een sollicitant niet aanneem, hoewel ik echt, echt mensen nodig heb:

- Sollicitant komt te laat (en zegt niet eens sorry).

- Sollicitant blijft tegen mijn mannelijke collega praten en negeert mij, hoewel ik toch echt de gene ben die beslist.

- Sollicitant lukt het niet om te onthouden hoe ik heet.

- Sollicitant ziet er niet uit. Slecht verzorgt, spijkerbroek, oud t-shirt.

- Sollicitant heeft absurde salariseisen.

- Sollicitant is arrogant.



Nu zoek ik programmeurs en die willen nog wel eens de bovenstaande eigenschappen hebben.



Maar goed, wat ik zeggen wil is dit, ligt het misschien aan jou? Ik weet het, klinkt naar en erg pijnlijk. Maar als er een vacature is die jij kan invullen en ze nemen je toch niet. Dan moet daar een oorzaak voor zijn.

Ga eens met een loopbaanadviseur praten. Klop aan bij een headhunterbureau, laat je adviseren door een objectief persoon. Misschien kom je net iets te gehaaid over, misschien kom je net te onzeker over. Misschien trek je net de verkeerde kleren aan. Misschien ben je te amicaal, of juist te formeel. Dit zijn dingen die personeelsfunctionaris echt niet aan je gaat vertellen als je vraagt waarom je het niet geworden bent.
Ik woon in Noord- Holland en daar is van dit werk eigenlijk genoeg tevinden, maar om heel eerlijk te zijn is dat niet echt wat ik wil doen, en dat zal ik wel uit stralen. Ik solliciteerde hierop omdat ik dacht dan heb ik in ieder geval werk hahahaa niet dus, dus blijft het nog even bij een uitkering, helaas.
Alle reacties Link kopieren
Naar wat voor werk ben je op zoek Roos?
Alle reacties Link kopieren
Einstein, ik kom er volgens mij gewoon niet onderuit om mijn opleiding te benoemen. Kan moeilijk de afgelopen 5 jaar uit mijn CV schrappen en je CV is toch vaak wat besproken wordt. En wat het mezelf verkopen betreft, ik krijg daar juist goede feedback op terug, dat ik goed overkom in gesprekken.



De brieven zijn ook het probleem niet, want ik wordt wel vaak uitgenodigd.



Ik denk dat ik wél moet leren om niet te hoogopgeleid over te komen, al klinkt dat wat arrogant. Heb al een aantal keren gehad dat ze dachten dat ik me snel zou vervelen in een functie vanwege mijn opleiding, en dat ik wel snel verder zou willen. Daar kan ik wel iets aan proberen te doen.
Alle reacties Link kopieren
Eowynn, je kunt ook kiezen voor een vaardigheden-cv. Dat is een stuk praktischer (voor sommige functies nuttig) en dan nemen je opleidingen niet zo'n prominente rol in.
Alle reacties Link kopieren
Eowynn_ schreef op 23 juli 2008 @ 19:51:



Ik denk dat ik wél moet leren om niet te hoogopgeleid over te komen, al klinkt dat wat arrogant. Heb al een aantal keren gehad dat ze dachten dat ik me snel zou vervelen in een functie vanwege mijn opleiding, en dat ik wel snel verder zou willen. Daar kan ik wel iets aan proberen te doen.




Eowyn; als tip wil ik je aangeven, benoem het gewoon. Wacht niet af of je wellicht te hoog opgeleid overkomt. Wanneer je aanvoelt, dat je eigenlijk te hoog opgeleid bent voor de baan, benoem dat je je dit realiseert, maar dat dit niets te maken heeft met de sollicitatie en leg uit, waarom je juist bij dat bedrijf gesolliciteerd hebt. Als jij je gesprekspartner er van kunt overtuigen, dat je 'gewoon' een baan zoekt op dit of dat gebied en neerlegt wat je daar belangrijk in vindt, haal je die druk een beetje weg.



Ik heb verschillende mensen, die te hoog waren opgeleid tóch de kans gegeven en dat is in 8 van de 10 gevallen beloond.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Erg herkenbaar, ik zit in precies het zelfde pakket en woon in de randstad, ik ga nu een coachingtraject volgen op kosten van onze uitkeringsverstrekker! Misschien ook iets voor jou?



Bij het CWI kun je ook een interessescan doen, ook leuk. en mijn indruk is dat je via uitzendbureau het snelste aan een baan kan komen. vooral in deze zomerperiode denk ik.
Wat ook heel erg belangrijk is, is je motivatie waarom je juist op een bepaalde functie solliciteert. Vooral als je solliciteert op een functie die "te laag" voor je zou zijn, dan komt het erg op je motivatie aan.



Bel, voor je de brief stuurt, eerst met het bedrijf voor meer info over de functie. Stel vragen over de werkzaamheden, het bedrijf, de afdeling, enz. En laat vervolgens tijdens het gesprek blijken dat je goed weet wat de functie inhoudt en waarom die functie nu precies aansluit bij wat jij zoekt.



Een voorbeeldje. Ik had ooit een sollicitant met enige relevante werkervaring op HBO niveau en zij solliciteerde op een startfunctie op MBO niveau. Zij gaf aan dat zij de functie echt heel graag wilde hebben. Toen ik door vroeg naar haar motivatie, vertelde ze dat ze het gevoel had dat ze te snel (nog tijdens haar opleiding) op een te hoog niveau was beland. Ze had het gevoel dat zij daardoor de basis van haar vakgebied had gemist. Ze zocht daarom heel bewust naar een startersfunctie bij een wat kleiner bedrijf, zodat ze alsnog die basiservaring op kon doen. En ze wist dat ze bij een kleiner bedrijf met alle processen te maken zou krijgen en daardoor de kans had om alle aspecten van het vak te leren. Dat wilde ze eerst een aantal jaren doen (2 of 3) voordat ze door zou willen groeien. Ik vond dat echt een hele goede motivatie. Ze maakte duidelijk dat ze heel bewust een keuze had gemaakt en dat ze daar hele goede redenen voor had.



Een ander voorbeeld. Iemand had al jaren werkervaring en solliciteerde op een startersfunctie in een heel ander vakgebied. Die persoon gaf aan dat ze ooit als tiener een opleiding was gaan volgen en daardoor in een vakgebied was beland waar eigenlijk haar hart niet lag. Na jaren had ze besloten om alsnog te kiezen voor een ander vakgebied, wat haar veel meer aanspraak. Omdat ze geen relevante opleiding of werkervaring had, solliciteerde ze heel bewust op een startersfunctie in de hoop op die manier alsnog in het vak te rollen en het te kunnen leren. Ook deze dame liet een heel goede indruk achter omdat ze een heel bewuste en goed gemotiveerde keuze had gemaakt.



Ik hoop dat je iets aan die voorbeelden hebt en daar je voordeel mee kunt doen.
Alle reacties Link kopieren
hallo dames,



Als je in Den Haag wil werken weet ik wel een kdv waar je terecht kunt. Het is een nieuw kdv en ze zoeken mensen die vanaf het begin willen helpen om het vorm te geven.

Als t goed is kun je ook je eigen kinderen meenemen.

Je kunt mailen naar jenny_01@live.nl dan kun je meer informatie krijgen van de juiste persoon.



Groetjes en succes,
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de tips iedereen.



Ben nog steed druk aan het sollicteren, maar het is een lastige periode merk ik, de vakantietijd.
Alle reacties Link kopieren
Kan me voorstellen dat de vakantieperiode lastig is. Maar wat ik wel merk om me heen is dat veel mensen per 1 September of per 1 Oktober starten. Echt bergen met mensen. Misschien is dit toch een binnenhaal-periode? Zelf begin ik ook per 1 September ergens anders na bijna 8 maanden solliciteren. 2 keer aangenomen en op het laatste moment afgeketst. Maar heb de moed niet laten zakken. Zelf vond ik werving en selectiebureau's erg positief. Niet de gewonen uitzendbureau's dus maar echt de selectie op basis van persoon en bijv. iq testen etc. voor een nieuwe baan. Zo ben ik ook aan mijn nieuwe job gekomen.
Alle reacties Link kopieren
Eowynn_ schreef op 23 juli 2008 @ 19:51:

Einstein, ik kom er volgens mij gewoon niet onderuit om mijn opleiding te benoemen. Kan moeilijk de afgelopen 5 jaar uit mijn CV schrappen en je CV is toch vaak wat besproken wordt. En wat het mezelf verkopen betreft, ik krijg daar juist goede feedback op terug, dat ik goed overkom in gesprekken.



De brieven zijn ook het probleem niet, want ik wordt wel vaak uitgenodigd.



Ik denk dat ik wél moet leren om niet te hoogopgeleid over te komen, al klinkt dat wat arrogant. Heb al een aantal keren gehad dat ze dachten dat ik me snel zou vervelen in een functie vanwege mijn opleiding, en dat ik wel snel verder zou willen. Daar kan ik wel iets aan proberen te doen.
Mmm,...misschien ligt het toch aan je spelling,...... ;-)
Alle reacties Link kopieren
Hoi Eowynn,



Ik weet hoe lastig het is een part time baan te vinden. Als je er dan uit bent in welke richting je wilt werken en je kansen goed liggen is het part time aspect echt lastig. Zelf heb ik gemerkt dat er altijd over dagen te praten valt en heb dus ook gesolliciteerd op full time functies terwijl ik maar max 32 uur aan de slag kon/wilde. Mijn voorkeur was zelfs 24 uur.



Tijdens het tweede gesprek voor een leuke baan kwam dit naar voren en bleek er alle ruimte om dit zelf in te vullen. Die 24 uur was eigenlijk geen probleem ookal was de vacature uitgezet voor 40. Gezien het feit dat de desbetreffende afdeling nieuw werd opgezet kon er met de invulling van de fte's worden gepuzzeld. In mijn voordeel dus. Niet elke richting leent zich hiervoor natuurlijk maar wie weet is het toch even het onderzoeken waard.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Oei, die spelling ;-)



Gelukkig kijk ik mijn brieven altijd na, en mijn postings hier niet ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik solliciteer trouwens ook gewoon op banen van 36 uur idd, ik weet dat er vaak nog wel wat te schuiven valt, en het komt ook nog weleens voor dat ze 2 sollicitanten hebben die beiden 24 uur willen werken bijvoorbeeld, en dat lost zich dan weer vanzelf op.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven