Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 7

20-04-2013 22:13 2743 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!



link naar deel 8

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen
Alle reacties Link kopieren
Apatura, de houding in de draagdoek is exact hetzelfde als die in de Bondolino (of om het even welke ergonomische drager). Gewoon lekker op zoek naar een mooie draagdoek dus.



Wanneer je je kindje in de wiegehouding (liggend) draagt zoals in de zogenaamde banaandragers (o.a. Lodger, Premaxx etc.) dan kan het wel dat de kin op de borst zakt waardoor de luchtwegen vernauwen, er zuurstoftekort kan ontstaan met verstikking tot gevolg. Daarnaast is de liggende houding niet ideaal voor de heupontwikkeling doordat de beentjes bij elkaar gedrukt worden i.p.v. in de natuurlijk spreid-hurk houding.
Alle reacties Link kopieren
Onze zoon is inmiddels een jaar en we dragen hem nog regelmatig in de hop-tye, korte stukken (naar kdv aan eind van de straat) even gezellig op de buik, voor wat langer op de rug, maar ik merk dat een uur in de hop-tye inmiddels echt het maximum is, dan begint het bij mij te snijden en zeer te doen aan schouders vooral. Ik ben zelf overigens lang en best sterk, dat zou het probleem niet moeten zijn. Zoon is ook niet echt licht, ruim 10 kilo en zeker 80 cm. Ik vind het dragen heel fijn en vooral ook handig en zou hem eigenlijk ook wel langer willen kunnen dragen op de rug. We hebben ook een Hoppediz geweven doek, een lichte, gekocht voor gebruik in de zomer) en die gebruik ik soms ook, maar daar ben ik wel minder handig mee. Ik ben eigenlijk op zoek naar goede technieken om hem toch ook weer comfortabeler en langer op de rug te kunnen dragen met de doek. Of raden jullie een andere drager aan? Voor knooptechnieken ben ik wel fan van youtube, maar ik vind het wel lastig om alleen uit de filmpjes op te maken of dat nou een goede techniek voor ook grotere kinderen is?
Alle reacties Link kopieren
Hallo



Ik heb een zoontje van 6 weken met reflux. Zolang hij niet plat ligt, gaat het prima. Hij ligt regelmatig in de tricoyslen. Ook heb ik een babybjorn. Dit is ons derde en laatste kindje. We hebben ook nog een zoontje van15 maanden. Ik wil op zoek gaan naar een 2dehands drager waar ik hem beter in kan dragen maar die ik wel snel om kan doen, dus niet hoef te knopen zoals de tricotslen. Hebben jullie tips? Eventueel iets waar onze zoon ook in kan, op onze rug, of wil ik dan teveel? Alvast bedankt!!!!
Alle reacties Link kopieren
Lissy je kan bv kijken naar een bondolino of manduca.
Alle reacties Link kopieren
Lissy, een drager die zowel voor je jongste, als die van 15 maanden heel geschikt is, is de Emeibaby. Je moet dan alleen de zit aanpassen wanneer je van kind wisselt. Het is geen goedkope drager, maar hij gaat wel het langste mee en werkt zonder insert.



Aikidoka, je zou eens kunnen kijken naar de double hammock, double rebozo shoulder to shoulder (drs2s) of de secure high back carry (shbc). En dan met de shbc beginnen (die is wat makkelijker dan de andere twee). Maar er zijn er nog wel meer geschikt.

Met de Das Leichte moet je wel rekening houden dat je netjes knoopt om drukpunten te voorkomen. Een dikkere doek zou fijner kunnen zijn (die zou je eens van iemand anders kunnen proberen, bij een draagwandeling, inloop, mama cafe oid).

Mocht het met de doek niet lukken kun je altijd nog gaan kijken of een ssc een optie is.
Alle reacties Link kopieren
Biebeltje, dank voor de tips, ik zal de double hammock, drs2s en shbc eens youtuben. En een dikkere doek is zeker wel een idee, vooral nu voor de koudere periode.
UP voor vivamila!
Up voor mij :)!



Ik heb een geweven draagdoek en ik zou graag wat oefenen met heupdragen. Ik zie allemaal knopen voorbij komen op internet, maar wat is nou het makkelijkste en beste om mee te beginnen? Ik vind dat aanleren namelijk nogal een gedoe (heb o.a. echt geen ruimtelijk inzicht). Ik hoop dat jullie me wat tips/filmpjes/uitleg kunnen geven. Of kan ik gewoon beter ringen kopen of gaat dat niet om elke doek?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf niet bedreven in heupknopen, maar de poppins hip carry schijnt fijn te zijn. Zoek maar eens op youtube. Of gewoon op hip carry, dan vind je ook vast van alles.
Dankje, jomi! Ja, ik vind juist heel veel dan. Maar op filmpjes lijkt het voor mij altijd zoveel moeilijker dan het echt is, dat heb ik pas na veel keer proberen door. Tenminste, toen ik de eerste keer met YouTube m'n doek aan de slag ging heb ik maar een draagconsulente gebeld en merkte ik hoe simpel het eigenlijk was.

Weet jij/iemand ook of je gewoon van die losse ringen om elke doek kunt doen? En of dat veel makkelijker is?
Alle reacties Link kopieren
Hoe oud is je kind, Sorende?

Als hij/zij al zelf het hoofd omhoog kan houden/enigszins kan zitten, is de hip cross carry misschien wel fijn voor je.

http://www.wrapyourbaby.com/hipcrosscarry.html



Ik vind hem in elk geval wel makkelijk knopen.

Het enige nadeel van heupdragen vind ik dat je je arm niet echt kan gebruiken. Mijn arm hangt dan een beetje om mijn kind heen, maar misschien ben ik niet zo handig!
Dankje, Hertjehertje. Zoontje is 5 maanden. Hij kan nog niet zelf gaan zitten, maar wel als ik hem draag houdt hij gewoon heel de tijd z'n hoofd omhoog en op schoot of in de kinderstoel kan hij wel zitten.



Ik denk ook dat ik mijn ene arm dan om hem heen heb, hoor. Het lijkt me vooral handig voor een klein rondje hier door het park met de hond uitlaten. Hij aan de ene kant, hond(je) aan de andere kant.



Ik zal eens gaan oefenen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, voor een wandeling(etje) buiten is dit wel een fijne knoop, lijkt me.

Omdat de doek kruist over de rug, zit er niet heel veel neksteun aan.

Maar als je zoon al zelf zijn hoofd rechtop houdt, dan lijkt het me goed te doen.



Ik gebruikte rond die tijd ook al de front cross carry. Dezelfde knoop, maar dan op je buik. Daar lopen de banen dus ook zo, en dat ging prima.

Ik knoopte dat voor, dan de auto in, op de parkeerplaats kind vanuit de auto in de voorgeknoopte doek en boodschappen doen.

Het is een makkelijke knoop, omdat je je kind er snel in en uit haalt.
Alle reacties Link kopieren
Je kan met twee slingringen o.a. een no-sew ringsling maken. Het nadeel vind ik dat het even puzzelen is om de doek goed door de ringen te krijgen (beide kanten). Verder heb je met een korte doek dan voldoende.



Met een korte doek kun je ook heupdragen met een schuifknoop, dat is ook makkelijk zodra je hem onder de knie hebt.



Bij heupdragen met een maat 6 doek hou je vaak veel stof over. Ik ben er nog niet mee in de weer geweest in ieder geval (buiten een halfslachtige huftschlinge een jaartje geleden).
Bedankt Biebeltje! Ik heb er 2 in maat 6, dus ik zou er ook eentje korter kunnen maken. Ik heb nog niet geoefend, maar ik zal het wel laten weten als ik het heb gedaan :)!
Alle reacties Link kopieren
Sorende, is het niet een idee om gewoon een ringsling aan te schaffen? Veel makkelijker onder de knie te krijgen als een heupknoop (vind ik dan) en inderdaad ideaal voor dat soort stukjes. Op de draagdoekenmarkt zijn er veel tweedehands te krijgen en ook die van Yaro zijn bijvoorbeeld prima en niet zo duur.
Dankje, Elliot. Ja, daar twijfelde ik dus ook al aan voordat ik het heb geprobeerd met heupknopen. Maar ik had die doeken gekocht met het idee "daar kan je van alles mee", maar het enige dat ik ermee heb gedaan is op één en dezelfde manier op m'n buik geknoopt.

En ik heb aan één doek wel genoeg, dus zou die andere wel even om kunnen naaien tot ringsling als ik van die ringen heb of inderdaad gewoon een nieuwe kopen.



Ik ga het deze week nog proberen of het knopen me makkelijk genoeg is (of niet).
Alle reacties Link kopieren
Je had twee zesjes toch? Dan moet je er een wel een stuk inkorten hoor. Ik heb een 2 laten ombouwen tot ringsling en die vond ik al lang (ben 1.69 m, kledingmaat 40/42). Bovendien moet het ook wel heel stevig gebeuren. Misschien je 6 verkopen en ringsling van kopen? Kun je nog wat aan overhouden ook denk ik. O, en een 6 is wel heerlijk om te rugknopen dus misschien ga je ze wel weer gebruiken...
Bedank nog weer Elliot!



Ik heb inmiddels geoefend en ik vond "Robins hip carry" (zo heette het filmpje) wel goed te doen en dan knoop ik het nog af zoals op m'n buik.



Maar ik ga ook gewoon een ringsling kopen, want dat is veel makkelijker voor als ik even ergens heen moet met fiets/auto dan hoef ik buiten niet zo moeilijk te doen. Voorlopig houd ik m'n doeken nog, wie weet durf ik het ooit aan op m'n rug!
Alle reacties Link kopieren
Sorende, je kan ook een tweedehands ringsling aanschaffen, of eentje lenen om eens te gebruiken.



Op Facebook zijn veel groepen van dragende moeders (en een enkele vader), vaak ook wel uit je regio.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier niet veel geschreven maar ik wil toch even trots melden dat ik (geïnspireerd door jullie) een little frog 7 heb aangeschaft. Nu kan ik nog 3 mnd oefenen tot de kleine er is.
Been there, done that, got the T-shirt.
Alle reacties Link kopieren
Vraagje, kent hier iemand een goede draagconsulent in de omgeving Utrecht? Ik wil graag gaan rugdragen met mijn dochter. Ze is 21 maanden, maar kan nog niet goed zelfstandig zitten, vandaar dat ik graag wat hulp van een consulent wil. Ik ben al wel gewend om te knopen, ik draag haar nu vaak in een FWCC, maar ze wordt steeds nieuwsgieriger
Alle reacties Link kopieren
Dinte, er zitten er meerdere in de omgeving Utrecht. Je kan kijken op www.draagdoekconsulenten.nl, draagdoek.startpagina.nl of even aanmelden op de FB groep Draagadvies.
Alle reacties Link kopieren
Dank, ik heb me inmiddels aangemeld bij de facebookgroep. Super tip!
Alle reacties Link kopieren
hallo,



Ik ben op zoek naar een draagdoek. ik heb al zitten zoeken op internet maar er is zoveel keus dat ik ook even advies hier wil vragen.

Ik ben nu 17 weken zwanger en wil graag gaan dragen vanaf de geboorte.

Het zal in het begin voornamelijk om kleine stukjes gaan, boodschappen halen, oudste zoon van de opvang halen en daarna dagjes weg. ik ben in de zomer uitgerekend.

Wat raden jullie aan?

Ik heb al zitten kijken bij een tricot slen, by kay en een ringsling. Maar wie weet zijn er nog andere?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven