eetgedrag + zindelijkheid pupje 8 weken

05-05-2015 14:13 68 berichten
Hoi



Wij hebben een pup van 8 weken in huis, ze is er sinds zondag en het is een absoluut schatje. Ze voelt zich comfortabel bij ons, is sociaal naar mensen en andere beestjes toe en wanneer ze slaapt gaat ze op haar rug liggen met de pootjes in de lucht



Ik weet dat het nog een baby'tje is, dat ze nog moet wennen en aan ons ritme en ik geen dingen van haar kan verwachten die niet eens fysiek mogelijk zijn (zoals blaascontrole ). Ik zou wel graag wat raad willen hoe ik het volgende kan aanpakken:



1. Ze eet in kleine beetjes, hier een hap, en dan later weer een hap, ik heb de indruk dat ze weinig binnen krijgt want er blijft altijd zo veel over (terwijl ik de hoeveelheden geef op het pak) maar ze is wel energiek wanneer ze wakker is en heeft vanochtend nog wel gewoon gepoept. Maak ik me nu zorgen om niks? Ik zou wel graag naar gezette maaltijden willen zodat ik ook kan afschatten wanneer ze moet poepen maar dan krijgt ze dus helemaal weinig eten binnen.

Toevoeging: Omdat ze buiten ook niet echt brokjes wil aannemen en de snoepjes niet lekker lijkt te vinden krijgt ze dan ook geen extra snoepjes waardoor ze minder honger zou hebben.



2. Als ze net geslapen, gegeten of gespeeld heeft dan laat ik haar uit, maar ze weigert soms zich buiten te ontlasten. Heb vanochtend een half uur op dezelfde plek staan wachten voor ze iets deed . Vanmiddag dacht ik dat ze dan toch niet hoefde en na 20 minuten wachten weer binnen gegaan en ze heeft binnen meteen geplast Ze is dan ook ontzettend snel afgeleid door de wind, dingen in de verte, stemmen (alles in feite) en 'vergeet' dan dat ze eigenlijk moet plassen en gaat dan wat liggen in de zon of rondkijken en luisteren (of spelen met dingen die ze vindt).

Ik weet dan niet wat ik het beste kan doen: blijven wachten op dezelfde plek tot ze uiteindelijk zich ontlast en haar dan prijzen en een rondje maken door de tuin (ook al gaat ze zitten spelen in de tussentijd) of na 5 minuten terug binnen gaan en hopen dat ik haar op tijd weer buiten heb?

Toevoeging: We hebben wel een bench en ze gaat er vanzelf in slapen maar deurtje kan alleen dicht als ze in slaap is, dus haar opsluiten in de bench om even later opnieuw te proberen lijkt me niet zo'n stressvrije optie voor haar :( Ze gaat er nu net vanzelf inliggen, ben bang dat als ze gaat janken in de bench de bench nietmeer leuk is voor haar



Alvast bedankt
Goed plan van de bench, even stapje terug doen. Veel aaien daar zou ik niet doen, want bench = rust. Vooral haar zelf laten ontdekken dat het een fijne plek is. Een doek eroverheen (stevig! hier gordijnstof) kan het een "hol" maken en de plek is ook belangrijk - een beetje aan de rand, maar wel in de buurt van waar jullie zitten, niet te warm of te licht. Hier benches rondom de zithoek in de woonkamer.

Die Kong moet je flink aanstampen, stukjes worst en brokjes gemengd heel hard erin duwen, en ook worst langs ze binnen-zijkanten. En een kleinste maat voor zo'n klein ras pupje. Want ze moet erop kauwen en met haar tong erin. De Monster ball is hier ook een hit. Kan ook in de bench, maar op de vloer is 'ie leuker



Of je kartonnen doosjes sparen en dan brokjes in lege verpakkingen, gaatjes in wc-rollen en dat weer in een grotere doos etc. Geeft wel een enorme bende. Een Snuffelkleed hebben wij niet, schijnt ook erg leuk te zijn, of de voertjes uitstrooien over het gras (als je dat hebt). Hier hebben we ook zoekspelletjes aangeleerd toen ze wat ouder waren (hond even in de hal speeltje verstoppen en een koekje als 'ie het gevonden heeft, van heel makkelijk naar steeds moeilijker).



Er is een hele site over, zoek maar op Hersenwerk voor honden. Maar ze is nog wel heel jong. Voor nu zou ik me richten op het aanleren van de basisdingen. Je mag niet lang oefenen, maar wel meer keren per dag. En bijv. naar de bench gaan. Dat zal in het begin alleen die laatste stap erin doen zijn achter een snoepje aan). Kan ze dat, dan kun je ook steeds iets langer wachten met belonen als ze erin zit.
Alle reacties Link kopieren
Misschien ligt het aan mij hoor, maar ik vind dat je best heel veel verwacht van je pupje.

Toevallig heeft mijn zus nu weer een pup

Nu 12 weken, maar toen hij net in huis was was het: eten, plassen, bench, eten, plassen, bench, eten, plassen, bench



Was vrij weinig buiten de bench

Aan de ene kant omdat een klein puppy gewoon geel veel slapt

An de andere kant om puppy gewend te laten raken aan zijn eigen veilig plekje

En ja, ook dat kleine mannetje piept 5 minuten in de bench

Maar dat doet een baby ook als je hem in de wieg legt



Een puppy wil heel veel, spelen, ontdekken, slopen noem allemaal maar op

Maar hij heeft er de energie gewoon nog niet voor



Zus en zwager zijn om en om 2 weken vrij geweest zodat alle tijd naar de pup kon



Wat jouw puppy laat zien is in mijn ogen gewoon puppygedrag

Maar ik krijg elke keer een beetje het gevoel dat je eigenlijk een volwassen hond in een puppy lijf verwacht
Luister nou maar gewoon naar wat ik zeg!
Ik vroeg naar het hersenwerk omdat ze dat wel heel erg leuk lijkt te vinden, althans toch de wc rol met brokjes .



Summer, ik heb geen idee waar jij jouw conclusie vandaan haalt; dit topic is bedoeld om mij op weg te helpen met het hebben van een hond op zo'n jonge leeftijd, ik heb geen verwachtingen van haar maar wel van mijzelf en mijn handelen hierin. Ik weet zelf ook wel dat ze normaal puppengedrag vertoont, behalve met het eten en ontlasten want toen bleek er ook even iets niet goed te zitten wat nu inmiddels verholpen is.



Uiteindelijk wil ik het goed doen zodat ik later een fijne hond heb die goed is gesocialiseerd.
Ik kan me voorstellen dat het in dit topic zo overkomt, maar uit de PB's heb ik die indruk niet hoor



Misschien vind je ook dat wij destijds teveel van onze pups verwachtten. Die zaten ook al jong op cursus (8 of 9 weken oud) en leerden in de eerste weken bij ons al meelopen aan de lijn, hierkomen, zitten, liggen, naar je plaats en goede gewoontes zoals wachten bij de voordeur en rustig blijven staan bij tuigje om of af doen, kalm blijven als wij eventjes uit het zicht waren. We deden bijna elke dag wel iets ter socialisatie. Verder vooral heel veel slapen (waarvan veel in de bench), lekkers in leuke vorm in de bench (Kong, Monster ball, verstopte brokjes, kluifje), af en toe kort spelen en heel vaak eventjes naar buiten.



Het is even hard werken, maar in die eerste weken kun je zoveel goed doen en dan heb je een mooie basis om op verder te gaan. Ik vind het goed dat TO hier vragen stelt. Dat deed ik ooit ook op een hondenforum bij onze eerste pup. Je leest boeken, je bezoekt websites, je gaat naar cursus maar dan nog is wat hulp wel handig. Want het is allemaal nieuw en dat kan je onzeker maken. En bij de tweede hond en later bij de derde was wat opfrissen ook wel fijn, want veel kleine handigheidjes waren wij weer vergeten.



Hoe gaat het nu met de kleine..?
Waar blijft die foto nou?




Pupje bij de dierenarts vorige week . Ze had vlak ervoor nog gedronken dus vandaar dat alle haartjes zo uit staan :-)

Ze is inmiddels weer flink gegroeid, eerst was ze formaat cavia en nu al formaat konijn! Wordt een lekkere stoofschotel deze winter .



Ik moet eerlijk zeggen dat door mijn gezondheid ik momenteel heel weinig energie heb, dus alle oefeningen van de puppy cursus schieten er nu wel bij in zodat ik wel gewoon de puf heb voor het huishouden en aandacht voor haar en zindelijkheidstraining. Ik probeer onder het spelen met haar wel eens wat (zoals leren loslaten op commando of even zitten) maar ik heb niet de puf om er echt gefocust meerdere keren per dag er voor te gaan zitten. Dingen zoals gaan zitten bij de deur voor we terug binnen gaan of rustig liggen in de bench als ik haar eruit wil laten zitten er wel redelijk in. Aan de lijn lopen en liggen op commando lukt nog lange niet, het helpt ook niet dat ik de enige ben die er mee bezig is .



De puppycursus deed ik dan ook meer ter socialisatie zodat ze ook wat andere honden ziet in een veilige omgeving en zodat ik vragen kan stellen. Wat ik kan meekrijgen van luisteren naar commando's is prachtig meegenomen maar ik denk het 'echte' werk toch wel voor later is wanneer ze wat ouder is en ook zelf wat meer focus heeft. Eerst zorgen dat die zindelijkheid goed op de rit is en ze genoeg positieve dingen meemaakt zodat ze later geen angstig beestje is
Heeft er iemand nog tips hoe ik haar het beste kan laten wennen aan haar oogjes en snoet te laten schoonmaken? Dit is bij dit ras wel noodzakelijk in verband met kans op infecties als je het niet doet, alleen liet mijn vorige hond zich alles welgevallen, deze donderstraal heeft er een andere mening over Op een gegeven moment wordt het een worsteling en dat is voor niemand fijn, dus dit moet ik anders aanpakken. Ik doe het al op het moment dat ze half slaperig is, net zoals het kammen. Op elk ander moment kan ik niet eens beginnen met kammen en borstelen omdat ze dan hapt naar de kam .
Alle reacties Link kopieren
Waarom neem je in hemelsnaam een hond als je niet de energie hebt om hem fatsoenlijk op te voeden. Kom op zeg!
quote:markovic schreef op 20 mei 2015 @ 10:07:

Waarom neem je in hemelsnaam een hond als je niet de energie hebt om hem fatsoenlijk op te voeden. Kom op zeg!Waarom ga je in hemelsnaam hier posten als je niet eens de moeite neemt om het hele topic te lezen. Kom op zeg!
Snoet poetsen heb ik geen ervaring mee. Hier leerden we borstelen aan met een zachte borstel, lieve woordjes en heel veel brokjes. Nu nog even niet serieus gaan poetsen, maar regelmatig kort werken aan een positieve associatie met zachte doekjes bij haar koppie. Elke dag even doen, met je hand aaien en later met een beetje stof, zonder echt te gaan schoonmaken. Dat komt wel. Ook dingen als afdrogen, haar knippen etc kun je op die manier al een beetje voorbereiden.

Hier twee honden die tandenpoetsen en borstelen inmiddels geweldig vinden
Paar dagen later alweer... Hoe gaat het met je moppie?
Moppie is eigenwijs :-) Ze vindt het bad nog niet eens zo erg, of de haardroger (ze probeert de warmtestraal van de haardroger te likken ) en het wennen aan de borstel lukt wel. Hier was de truc dus een kauwstaafje geven, dan kan je een kanon naast haar afschieten zonder dat het haar boeit. Momenteel neem ik haar vaak gewoon op mijn schoot en haal de slapers met mijn vingers weg en wrijf dan regelmatig eventjes voorzichtig rond haar snoet zodat ze daaraan went.



Ze doet het dus goed, ik kan wel niet wachten tot de hele zindelijkheidstraining achter de rug is. Ze heeft weinig ongelukjes (vorige week 3 keer in huis geplast waarvan ik twee keer gewoon te laat was met naar buiten te doen en een keer niet gezien had), alleen baal ik wel ontzettend van mezelf als er toch een ongelukje is. Ik heb dan meteen het idee dat ik het niet goed genoeg doe, zeker niet als je verhalen leest van "mijn pup was in 2 dagen - 2 weken zindelijk". Dan vraag ik me ook af wat zij zindelijk noemen.
Alle reacties Link kopieren
Nou ik zou niet telkens balen als ze in huis plast hoor, mijn hond heeft dat sowieso de eerste 2 maanden nog heel veel gedaan hier in huis, soms wel 4 x per dag, toen hij 4 maanden was ging ie het leren buiten te doen.

En een pup kost ontzettend veel tijd, aandacht en geduld natuurlijk je mag nooit boos of geiriteert worden

Ik zou niet zo onzeker zijn over wat andere mensen zeggen, 2 weken is heel snel hoor, de meeste doen er langer over, bovendien andere honden bazen scheppen ook altijd op! Als je een hond hebt moet je ineens met allemaal andere hondebaasjes sosciaal doen en iedereen lijkt wel iets te weten en ze komen allemaal met adviezen enz haha
Ja dat is het hem ook, iedereen komt dan opeens met allemaal succesverhalen hoe ze hun hond 1001 kunstjes hebben aangeleerd nog voor dat de pruts uit de baarmoeder is gekropen en ik word er een beetje simpel van, maar ook onzeker . Ik heb dan ook geen vergelijkingsmateriaal in het dagelijkse leven, ben de enige die momenteel een pup opvoedt (op mensen van de puppycursus na natuurlijk).

Het is dan ook niet dat ik van de pup baal, pup doet waar pup goed in is, namelijk slapen eten spelen en ontlasten waar ze staat. Ik baal dan alleen van mezelf dat ik het soms niet op tijd heb zien aankomen waardoor het binnen gebeurt.



Beerdiertje, ging jouw hond dan ook echt aangeven als hij iets moest doen, zoals aan de deur zitten ofzo?
Alle reacties Link kopieren
Ja ik snap dat je baalt maar zou jezelf niet de schuld geven, in het begin kun je het echt niet allemaal zien aankomen en weten, bij ons was hij op gegeven moment ook zindelijk maar gebeurde er dan ook nog wel eens een ongelukje, ze moeten het allemaal leren Ja op gegeven moment ging hij bij de gangdeur piepen en zitten als hij heel nodig moest, dat doet hij nu nog steeds als hij echt heel nodig moet. Dat komt niet veel voor omdat ik hem sowieso elke paar uur uitlaat, maar soms heeft ie heel veel gedronken bijv als ie heeft gezwommen en dan doet ie dat paar uur later. Of hij gaat bij de bank zitten en beetje piepen, dan weet ik hij moet nodig.



Ik was in het begin ook onzeker want dit was mijn eerste eigen hond, ook omdat hij veel bijtte als pup, maar dat is heel normaal, gaat ook over. Hij doet het nu nog steeds een beetje speels als ik thuiskom van blijdschap maar zeg dan wel nee en niet bijten en dat snapt ie ook (mijn hond is nu 9 maanden). Maar laat je niet gek maken door anderen die alles lijken te weten haha ik kom ze ook bijna dagelijks tegen Ik vond het in het begin ook moeilijk om streng te zijn soms omdat ie zo schattig was, met bijv op de bank gaan, maar ben nu blij dat ik het wel heb gedaan want hij weet dat hij niet op de bank mag en doet dit ook niet. Heel soms legt ie er een poot op ofzo maar dan zeggen we nee en trekt ie hem weer terug. In het begin moeten ze ook echt leren dat jij de baas bent en niet de hond
Van mij mag ze wel op de bank, vind het juist heerlijk om op de bank te knuffelen (maar zij is formaat schoothondje dus dat is geen probleem). Wel fijn dat hij het inmiddels al goed duidelijk aangeeft :D Hoelang duurde het voordat hij zindelijk was?
Alle reacties Link kopieren
Rond de 4 maanden begon hij het te snappen en nouja laten we zeggen vanaf 4,5 maand ongeveer heeft ie nooit meer binnen geplast

Mijne kan ondertussen niet meer op schoot en ook voor de bank is 40 kilo nogal veel vooral als ie vies is haha
Zindelijk ligt ook aan de situatie. Thuis is dat makkelijker dan op bezoek, bij opwinding is het extra lastig. Ergens anders moet ze ook weer leren als iemands "thuis" te zien. Net zo met de tuin en de straat.

Hou vol, ze komt er wel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven