Vragen over het nemen van een kitten

29-06-2015 21:04 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal!



Het lijkt mijn vriend en mij erg leuk om een kitten in huis te nemen. Nou zijn wij nog erg groentjes betreft huisdieren, dus hoopte ik dat jullie misschien wat tips voor ons hadden. En dan met name over waar je het beste een kitten kan kopen, kosten van rassen, opvoeding, verzorging en wat belangrijk is om aan te denken bij het kopen van kattenbak e.d.

Best veel vragen, maar had al gezien dat er redelijk wat kattenliefhebbers tussen zitten, dus jullie advies en tips zijn van harte welkom!



Groetjes!
Alle reacties Link kopieren
quote:Wompie schreef op 29 juni 2015 @ 21:16:

Kittens neem je niet, die krijg je!!
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Alle reacties Link kopieren
quote:Poekie05 schreef op 29 juni 2015 @ 21:46:

Wij hebben onze kitten van een boerderij gehaald. Wilden graag een kitten, geen raskat maar gewoon een leuk mooi beestje voor niet teveel. We hebben toen gekozen voor de kitten die naar ons toe kwam/bij ons bleef zitten. Dit was ook nog eens degene die wij het mooist vonden.

Ondanks dat hij ontvlooid was, zat hij alsnog onder de vlooien bij thuiskomst. Dat is een risico van het kopen op een boerderij. Dat is helemaal goed gekomen.

Wij hebben er 1 gehaald omdat ik toen weinig werkte en dus de kitten veel gezelschap kon houden.



Onze kitten hebben we volgens mij met 10 weken opgehaald. Liever hadden we hem al eerder, maar als je ze eerder ophaalt schijnen ze "gedragsproblemen" te krijgen als je dat zo kan noemen



Qua opvoeding is het bij ons niet helemaal goed gegaan volgens mij haha.

Hij krabt regelmatig aan de banken ondanks de 1000 verschillende soorten krabpalen (let op: sommige katten krabben liever horizontaal dan verticaal of andersom. Of allebei.) en drinkt uit onze vazen. Als we thuis zijn dan corrigeren we hem, maar Joost mag weten wat hij uitvreet als we er niet zijn. Inmiddels leg ik me er maar bij neer.



Verder is het slim om van te voren te bedenken waar hij mag komen... In het begin zal hij misschien angstig zijn en zich willen verstoppen. In welke ruimtes mag hij dat? Mag hij op jullie slaapkamer komen? Mag hij bij jullie slapen? Als je dit niet wilt, heel consequent zijn want ze kunnen oh zo zielig mauwen.



Wat betreft uitzet: voer en waterbakje. Wij hebben zelf later nog een waterfontein aangeschaft (catmate). Onze Kat vindt stromend water veel lekkerder en drinkt hierdoor meer dan voorheen, dit kan nierproblemen voorkomen.

Voor de eerste weken hadden wij een kitten kattenbak. Een laag bakje die open was. Toen wij onze kat hadden gekocht hebben we hem bij thuiskomst meteen op de kattenbak gezet zodat hij vanuit daar het huis kon verkennen en dus de kattenbak altijd wist te vinden. Hij heeft nog nooit ergens anders zijn behoefte gedaan dan in die bak! Na die kittenbak zijn we over gegaan op een dichte kattenbak met grit. Ik vond dit echter zo vies en stoffig dat we over zijn gegaan op het pee wee systeem met houtkorrels. Scheelt een hoop vieze luchtjes en gaat langer mee dan grit. Google maar eens, ik vind het een erg handig systeem en onze kat had geen moeite met de overgang! Denk ook aan schepjes om de kattenbak leeg mee te scheppen/drollen eruit te halen.



Wij hadden ook een mandje met dekentje gekocht, hij keek hier niet eens naar om! Sliep veel liever bij ons op de bank. Nu heeft hij wel een vaste stoel waar een dekentje overheen ligt die ik eens in de zoveel tijd eens was.

Speelgoed is ook erg leuk, vooral die muizen los of aan een stokje vinden ze vaak leuk! En laser lampjes. Neem in het begin (eigenlijk altijd) tijd om te spelen met je kat! Wij hebben ook zelf een borstel en een nagelschaartje aangeschaft en dit vanaf begin af aan zelf gedaan.

Reismandje is ook handig voor dierenarts bezoeken. Onze kat heeft zelf ook een knuffeltje waar hij altijd mee speelt en die we er dan bij in doen.



Voer kun je zelf bekijken wat je wilt. Wij doen wel wat duurder voer. Hebben het eerste jaar Fokker Kitten voer gevoerd en nu sinds hij 1 is krijgt hij fokker indoor. Onze kat blijft namelijk binnen of in onze tuin.

Is niet gechipt, heeft wel een halsbandje met belletje en adreskoker om.

Overweeg zelf wat je prettiger vindt, binnenkatten kunnen immers ook weglopen. Chippen wordt vaak tegelijk met castratie/sterilisatie gedaan, dan hoeven ze maar 1x onder het mes.



Veel plezier Ben benieuwd naar zijn naam
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Alle reacties Link kopieren
quote:Louise70 schreef op 29 juni 2015 @ 21:10:

Bij het plaatselijke asiel! De kittens worden geent, nagekeken, ontwormt, ontvlooit en vaak krijg je korting op de castratie!



Gewoon en huis tuin en keukenkat. En als jullie allebei de hele dag werken moet je er twee nemen! Anders gaat het kitten zich vervelen.Goed advies! Of een wat oudere kat, katten kunnen wel 20 jaar oud worden en van een kat van een jaar of vijf heb je nog heel lang plezier. Die hangt met een beetje mazzel niet meer in de gordijnen en van het karakter is al meer bekend.
pokkewijf wijzigde dit bericht op 29-06-2015 22:34
Reden: forumbug?
% gewijzigd
Sommige fouten zijn te leuk om maar een keer te maken...
Hier twee gechipte binnenkatten. Als ze ooit buiten zullen geraken (van terrasvallen, deur uitglippen, opengesprongen reismandje, whatever) dan zijn ze direct naar mij terug te traceren. Voor binnenkatten ook heel belangrijk, juist omdat die niet gewend zijn buiten te komen. Je huis terug vinden is een stuk moeilijker in paniek en met pijn.



Ik heb mijn katten allebei verzekerd. OHRA biedt op dit moment nog steeds chipvergoeding aan, tenzij dat dit jaar is veranderd. Castratie was goedkoper om zelf te betalen.



Tenzij je genoeg spaargeld hebt (en bereid bent dat bij ongelukken te besteden) is er echt iets te zeggen voor verzekeren. Ik ga met zonder zorgen naar de DA. Laatst een bijensteek en een enorm opgezwollen poot. Kosten ¤40, teruggave ¤32. Bij mijn andere kat heb ik 475 van de ¤510 terug gekregen (blaasgruis en een aantal nachtbezoeken bij de DA).



OHRA hanteert 20% eigen risico, Aegon (destijds, kat inmiddels 6) ¤35 eigen risico per declaratie, minstens eens per 6 maanden declareren, dus ¤70/jaar maximaal. Inentingen inbegrepen en daarvoor geen eigen bijdrage/risico. Kat 1 ¤14/maand, kat 2 ¤15/maand.
Ik heb vorig jaar diverse asiels gebeld maar nergens waren kittens of ze waren al besproken, dus ik weet niet waar dat 'de asiels zitten vol kittens' vandaan komt. Gelukkig had ik flink rondverteld dat we op zoek waren naar een kitten, en bleek de kat van een collega een nestje te hebben. Wij hadden al een grote kater en toen dus een kleintje erbij. Het is wel een nogal ondeugend exemplaar, zeer hardleers en sloopt alles. Dat wordt nu iets minder, hij is net 1 jaar, maar nu plast hij soms naast de bak (en toch gesteriliseerd).
Is de kattenbak vies op zo'n moment? Heb je 1 of 2 kattenbakken? Bij problemen is het de moeite waard om minstens 1 bak per kat te proberen.



In welke periode vroeg je om een kitten? Meestal is juni idd erg vol. Soms is er wel een wachtlijst.
Alle reacties Link kopieren
quote:Nouschi schreef op 29 juni 2015 @ 22:28:

[...]





Ben benieuwd naar zijn naam



Little Rascal

Nee, ondanks dat het een hij is hebben we hem poes genoemd bij gebrek aan inspiratie haha!

Passende naam?
quote:Enora schreef op 29 juni 2015 @ 22:41:

Is de kattenbak vies op zo'n moment? Heb je 1 of 2 kattenbakken? Bij problemen is het de moeite waard om minstens 1 bak per kat te proberen.



In welke periode vroeg je om een kitten? Meestal is juni idd erg vol. Soms is er wel een wachtlijst.Ik heb de bak wel verschoond maar het was nog niet heel erg nodig. Ik schep sowieso minstens een keer per dag. En twee bakken aanwezig waarvan een rustig op zolder. Onze grote kater heeft ook als puber naast de bak geplast als hij het beneden te druk (= eng) vond. Ik hoop maar dat kleine kater er geen gewoonte van maakt, dit was de tweede keer in een maand. Ik weet overigens niet 100% zeker dat hij het was, maar sterke vermoedens omdat grote kater meer stinkt als hij plast.
Onze eerste kat kwam uit het asiel, hij was een half jaar. Vreselijke rotzak een echte kat haha

Nummer twee is komen aanwandelen. Dit was een volwassen kat. Een mix maine coon. Na zijn dood wilden wij perse dit ras. Een jaar geleden hebben we een volle maine coon en iets later een mix gekocht. De meest geweldige lieve aanhankelijke dieren ter wereld. Als ik nu weer een kitten zou mieten uitkiezen zou ik weer bewust voor dit ras gaan
Alle reacties Link kopieren
Als het probleem aan blijft houden kan je proberen nog een kattenbak er bij te doen (aantal kattenbakken = aantal katten + 1). Is vaak niet nodig er zo veel te hebben alleen soms wil een kat een eigen bak en niet plassen en poepen op de zelfde bak. Dan kan het helpen. Of zet een van de kattenbakken op de plek waar de kat plast, wil soms ook nog wel eens wat doen.
Alle reacties Link kopieren
Bedenk je ook goed hoe je je kat wil noemen, ik wist vroeger dus niet dat die naar hun naam luisteren... Doen ze bij mij wel en daar sta je dan opeens als er een niet thuis komt in de tuin de idiootste naam ooit te roepen
quote:my-little-appletree schreef op 29 juni 2015 @ 23:10:

Als het probleem aan blijft houden kan je proberen nog een kattenbak er bij te doen (aantal kattenbakken = aantal katten + 1). Is vaak niet nodig er zo veel te hebben alleen soms wil een kat een eigen bak en niet plassen en poepen op de zelfde bak. Dan kan het helpen. Of zet een van de kattenbakken op de plek waar de kat plast, wil soms ook nog wel eens wat doen.Hij plast er letterlijk naast. Dat slaat dus helemaal nergens op. Misschien moest hij nodig en was de bak bezet.
Alle reacties Link kopieren
Toen wij een paar jaar geleden hadden besloten een kitten aan te schaffen heb ik veel (heel veel) gelezen op het forum van kattenplaza. Een aantal beslissingen die ik aan de hand daarvan heb genomen:

- 2 kittens i.p.v. 1! Nog geen moment spijt van gehad. Als ik zie hoe onze mannen met elkaar omgaan ben ik heel blij dat ze elkaar hebben.

- Zorg dat je de eerste tijd (weken) vrijwel continue thuis bent en ook daarna nog veel. Weggaan langzaam opbouwen dan kunnen ze er prima aan wennen, maar de onze gaan nog steeds muiten als we beiden echt heel veel weg zijn.

- Voer standaard zonder granen (het zijn geen kippen) en suiker.

- Altijd natvoer met een plens water want katten drinken van nature weinig (halen vrijwel al hun vocht uit hun prooi). Dus niet als 'extraatje' zoals veel mensen doen, maar juist als basis. Onze kleine monsters waren dol op KVV (kant- en klaar versvoer), nu helaas niet meer...

- Kattenbak van PeeWee. De korrels lijken erg duur, maar je doet er heel lang mee en qua geur is het echt super. Mensen vragen wel eens waar onze kattenbak staat terwijl ze er naast staan. Groot verschil met grid wat ik bij anderen zie.

- Beslis waar ze wel en niet mogen komen en hou je daar aan (hoe zielig ze ook doen). Soms moet je erg inventief zijn om ze ook echt buiten bepaalde ruimtes te houden.

- Kittens kosten het eerste jaar nogal wat. Vooral als je ze recht uit het nestje haalt.

- Ook ik koop veel bij zooplus. Vooral voer vind ik daar duidelijk omschreven (qua ingrediënten en prijs). Onze brokken en korrels voor de PeeWee bestellen we wel ergens anders.



Ik vind het nog iedere dag heerlijk dat we ze hebben. Maar je moet het wel echt heel graag willen anders raak je denk ik snel gefrustreerd, zeker als ze nog jong zijn (terrorpubers!).



Oh, en wij hebben bewust gekozen voor twee katers omdat deze volgens verhalen vaak wat liever/zachtaardiger zijn dan poezen. Dat zien we ook in onze omgeving...
Alle reacties Link kopieren
En inderdaad, laat ze regelmatig kennismaken met dingen waar je ze aan wil laten wennen. Ik heb in het begin expres kinderen op bezoek laten komen en met ze laten spelen, stoeien en knuffelen. Ook pak ik ze bijvoorbeeld wel eens uit het niks op z'n kop op of hou hun staart vast als ze langskomen. Uiteraard mogen mijn toekomstige kinderen dit niet, maar die van ons zijn er wel zo aan gewend dat ze er niet meer van opkijken. Ze hebben nog nooir uitgehaald naar ons of iemand anders...
quote:Wompie schreef op 29 juni 2015 @ 21:16:

Kittens neem je niet, die krijg je!!
Alle reacties Link kopieren
quote:Poekie05 schreef op 29 juni 2015 @ 22:50:

[...]





Little Rascal

Nee, ondanks dat het een hij is hebben we hem poes genoemd bij gebrek aan inspiratie haha!

Passende naam? Je nick deed anders vermoeden.
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Verkeerd gelezen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Nouschi schreef op 30 juni 2015 @ 12:37:

[...]





Je nick deed anders vermoeden. Haha das wel z'n bijnaam! Haha kleine poekie
Alle reacties Link kopieren
Wauw! bedankt voor alle reacties!

We wonen op 3 hoog, dus de kat zal binnen blijven en op het balkon.

Hoe doen jullie het als je een weekend weg gaat of op vakantie gaat?
quote:Magical-mystery schreef op 01 juli 2015 @ 07:20:

Wauw! bedankt voor alle reacties!

We wonen op 3 hoog, dus de kat zal binnen blijven en op het balkon.

Hoe doen jullie het als je een weekend weg gaat of op vakantie gaat?

Oppas aan huis en als het echt, echt niet anders kan een pension (lees: één keer in de vijf jaar ongeveer).

De meeste katten houden er niet van uit hun vertrouwde omgeving gehaald te worden. En zeker binnenkatten hechten erg aan hun omgeving, omdat die zo klein is. Daarom heb ik een vaste oppas aan huis.
Mijn ervaring is, dat een kitten 'van de boerderij' minder goed gesocialiseerd wordt. Ze leven meestal in de stal en maken niets mee, totdat ze opgetild worden en in jouw huis terecht komen.

Er is hierboven al gemeld dat een asielkitten óf kat voordelen heeft.

Je betaalt een inclusief prijs, de kat is nagekeken door de dierenarts, gechipt, ontwormd, gedeeltelijk ingeent en heel vaak al gecastreerd/gesteriliseerd.

Als je alles apart betaalt (omdat je een kitten van de buurvrouw krijgt) ben je veel meer kwijt.

Bovendien heb je heel veel keus in de asiels.

Het kittenseizoen is wel begonnen, maar er komen nog veel meer kittens.

Ook zijn er dezer dagen veel 'jonge moeders' in het asiel, die een nestje hebben gehad (en daarmee op straat terecht kwamen... ). Deze poezen zijn tussen de 1 en 2 jaar oud en worden ook gesteriliseerd afgeleverd.

Kijk maar eens op www.ikzoekbaas.nl en www.dierenasiels.com



Wat betreft de vakantietijd en weekendjes weg : er zijn in jouw flat vast wel meer katteneigenaren.

Door daarmee contact te maken kun je elkaar helpen in vakantietijd.
quote:Magical-mystery schreef op 01 juli 2015 @ 07:20:

Wauw! bedankt voor alle reacties!

We wonen op 3 hoog, dus de kat zal binnen blijven en op het balkon.

Hoe doen jullie het als je een weekend weg gaat of op vakantie gaat?Ik heb geen kat, heb een aantal oppasadressen. Varieert van elke dag / om de dag erlangs gaan tot daar logeren. Of vriendendienst of ongeveer tarief van pension. Als iemand in jouw buurt ook katten heeft kun je afspreken tijdens elkaars vakantie op te passen, dan hoeft het geen geld te kosten. Bloemetje of souvenirtje misschien wel leuk.
Alle reacties Link kopieren
Mijn boerderij kitten brengt de kraamweken gewoon door in huis. Waar kinderen rondlopen die er erg goed voor zorgen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Magical-mystery schreef op 01 juli 2015 @ 07:20:

Wauw! bedankt voor alle reacties!

We wonen op 3 hoog, dus de kat zal binnen blijven en op het balkon.

Hoe doen jullie het als je een weekend weg gaat of op vakantie gaat?Ik probeer altijd iemand te regelen die in ons huis komt 'wonen' of die er in ieder geval veel is. Mijn broertje die op kamers woont en zo'n eigen huis wel prettig vindt of mijn nichtje die nog thuis woont en het wel leuk vindt om twee weken samen te wonen met haar vriendje... voor een paar dagen of als iemand in huis niet lukt kunnen mijn ouders 2x per dag om te voeren en kroelen. Een pension is nog niet nodig geweest maar zou een van de twee bij ons ook niet kunnen waarderen gok ik. Laatst hebben ze in verband met een verbouwing wel twee weken bij mijn vader gewoond. Dat deden ze op zich prima.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven