Spaargeld nieuwbouwhuis

27-07-2015 12:45 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Mijn partner en ik willen graag een huis kopen, en zoeken al een tijdje naar bestaande bouw. We zien nu dat nieuwbouw ook wel erg leuk is, en hebben ons ingelezen op de voor- en nadelen ervan. Nou ben ik al van een hoop op de hoogte, maar waar ik nergens echt een duidelijk antwoord op vind is de vraag hoeveel spaargeld verstandig is/nodig is. Dan bedoel ik de kosten voor meerwerk die niet binnen de hypotheek vallen, en de kosten die je niet zou hebben bij bestaande bouw (zoals bijv. de muren verfklaar maken, een schutting plaatsen). Qua klussen (vloer, verf en alle kleine dingen er omheen) kunnen we zelf wel inschatten. Ook heb je te maken met dubbele lasten tijdens de bouw, die kosten tel ik ook niet mee bij de spaargeld vraag.



Dingen als een tuin inrichten komen later wel, wat ik wel gelijk laat doen is een schutting plaatsen en een paar stenen leggen. Verder in huis gaat het allemaal redelijk standaard worden. Een uitbouw bijvoorbeeld hoeft echt niet gelijk. Maar wel een oke badkamer/keuken en de kleinere bedragen zoals stopcontacten verleggen. Ik bedoel dus echt het minimale aan spaargeld dat je moet hebben om het huis af te krijgen.



Wat zijn jullie ervaringen?
35.000?
Alle reacties Link kopieren
Een badkamer en keuken kun je meenemen in de hypotheek.
Alle reacties Link kopieren
50.000

Dat is lekker ruim.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt heel veel in een bouwdepot meenemen, zoals keuken, badkamer en (verlijmde) vloer. Zelfs uitbouw en verplaatsen stopcontacten kun je meefinancieren. Als je verder geen liefde voor design hebt, dan zou je aan 10.000 euro wel voldoende hebben. Of het verstandig is..?
Afgezien dat je spaargeld nodig hebt om het huis te kunnen kopen (niet alles is nog via de hypotheek te financieren) hangt het er natuurlijk van af wat je koopt. Als je ervan uit gaat dat je badkamer en keuken zeker wilt doen en tzt de tuin, zou ik ook minimaal van ¤ 30.000 uitgaan. En dat is dus exclusief de kosten die je nog voor je hypotheek moet meebetalen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou juist kijken of de uitbouw gelijk bij de bouw gedaan kan worden, dan mag het gewoon in je hypotheek omdat dan de prijs van het huis wat hoger is. Als je later zelf een uitbouw wil laten plaatsen kost dit veel meer.
If you can dream it, you can do it.
Alle reacties Link kopieren
quote:sterrenmunt1 schreef op 27 juli 2015 @ 12:57:

Je kunt heel veel in een bouwdepot meenemen, zoals keuken, badkamer en (verlijmde) vloer. Zelfs uitbouw en verplaatsen stopcontacten kun je meefinancieren. Als je verder geen liefde voor design hebt, dan zou je aan 10.000 euro wel voldoende hebben. Of het verstandig is..?Mag een bouwdepot nog wel dan?
If you can dream it, you can do it.
Alle reacties Link kopieren
Hai!



Wij hebben een nieuwbouw huis gekocht.

De keuken en badkamer nemen we niet mee in de hypotheek.

Dus onze hypotheek bestaat alleen uit het huis en het meerwerk.



Wij hebben voor het aankleden van het huis, inclusief, keuken, badkamer en vloer 35.000 opzij staan.

Of we het gaan redden weten we nog niet, want het huis is nog niet af:)



Hangt er ook een beetje vanaf hoe duur je alles wil maken.

Wij kiezen voor een plavuizen vloer, dat hoeft natuurlijk niet, je kan ook voor laminaat gaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:mel.nl schreef op 27 juli 2015 @ 12:59:

[...]





Mag een bouwdepot nog wel dan?Ja hoor, een bouwdepot mag, en daar is men ook minder moeilijk mee bij nieuwbouw dan bijbetaalde bouw.
Alle reacties Link kopieren
quote:mel.nl schreef op 27 juli 2015 @ 12:59:

[...]





Mag een bouwdepot nog wel dan?



Bij een nieuwbouw huis mag dat wel.

Je mag je keuken en badkamer ook in je hypotheek stoppen. Je moet overal wel duidelijke verantwoording voor hebben en bonnetjes inleveren.
Wij hadden al met al zo'n 40.000 spaargeld voor ons nieuwbouwhuis, waar deels de keuken, badkamer, toiletten, vloeren, schutting ( al hebben we voor deze zaken ook ons depot hier voor gebruikt, spaargeld en depot liepen wat dat betreft door elkaar heen) verf, de schilder en aankleding in huis van zijn betaald. Wel het huis in eigen beheer gebouwd. Een kavel gekocht, een aannemer gezocht die kon bouwen wat wij wilden en zelf grotendeels de projectleiderstaken overgenomen.



Maar, zoals al gezegd is, alles afhankelijk van het huis wat je koopt, wat je hypotheekbedrag is en wat je aan materialen in huis zelf kwijt wilt zijn. Wij hebben een vrijstaande woning met behoorlijk wat oppervlakte en grond om het huis heen. Dat brengt over het algemeen al een ander kostenplaatje met zich mee dan bij een rijtjeswoning ( wel gekeken vergeleken in dezelfde regio).



Je wordt toch snel in de verleiding gebracht om bepaalde zaken direct te regelen/te plaatsen, die je van tevoren had bedacht nog niet te willen, zoals bijvoorbeeld de uitbouw die je noemt. Tijdens de bouw is het een stuk makkelijker om toch nog her en der wat zaken te wijzigen en dat kost nu eenmaal geld. Verkijk je daar al met al niet op, al zullen er vast mensen zijn die wat standvastiger zijn dan dat wij waren.



Nu zijn we aan het sparen om onze tuin volgend jaar goed aan te pakken, want ook daar gaat al met al heel wat geld inzitten.
Alle reacties Link kopieren
Je kan nog even in het topic over nieuwbouw kijken. Het meeste kan in je bouwdepot. Voor de rest geldt toch vooral dat je het zo gek kan maken als je zelf wilt. De uitbouw is nou juist iets wat je beter wel meteen kan doen. Is vaak goedkoper en je muur loopt door (muur komt deels op grond van de buren, als je het zelf doet springt het in).



Wij wilden zo min mogelijk in het bouwdepot. Alleen uitbouw, elektra en meerwerk badkamer (grotendeels standaard). Keuken, tuin, afwerking muren, vloeren en gordijnen etc. betalen we zelf (laatste kan ook niet uit depot). We hebben wel extra ruimte genomen in het depot om de vloeren bijv. uit te betalen. Als er iets zwaar tegenvalt, kan het dan alsnog.



Dubbele lasten tijdens bouw kost ons trouwens toch wel 6000-7000 euro voor een huis wat binnen 9 maanden gebouwd is.



Verder heb je natuurlijk nog je notariskosten (voor hypotheek) en kosten voor de hypotheek.
Wij zitten inmiddels op 75.000 eigen geld wat we in onze nieuwbouw woning hebben gestoken. Dan is het huis inclusief tuin, uitbouw, meer/minderwerk, wel helemaal af. 1puntje: onze badkamer en keuken zitten niet in de hypotheek.
Meerwerk is belachelijk duur, je betaalt namelijk dubbel. Wij lieten destijds een kunststof bad plaatsen ipv zo´n zwaar keramisch ding. Maar we moesten dat zware geval evengoed betalen en het was nog duur ook. Garage was meerwerk en twee keer zo duur als die van de buren, die hem zelf bouwden. Buren lieten een muurtje verplaatsen zodat de badkamer groter werd, geen idee wat dat kostte.



Ons huidige huis hebben we in eigen beheer laten bouwen en veel zelf gedaan. Reken voor alles het dubbele dan wat je uit de boekjes kunt opmaken, dat zit je aardig safe. Dus stel, je ziet prachtige tegels voor 25 euro/m², reken dan als totaalbedrag 50 euro (als je ze zelf legt). Want bij die tegels komt nog tegellijm, voegmiddel, plinten, voegkruisjes, afval en breuktegels. Laminaat voor 8 euro/m²? Reken dan op 16 euro, want je moet nog een ondervloer, plinten, gereedschap, eventueel zaag en ook heb je weer afval.

Voor echt grote projecten tel je geen 2x maar 1.5x. Een mooie keuken gezien voor 10.000 euro? Neem 15.000 mee in je berekening, want die keuken wil je ook nog voorzien van een kraan, oven, hij moet op maat gemaakt worden, apparaten moeten aangesloten worden, dat ene aanrechtblad is mooier (en duurder) en laden zijn handiger dan de getoonde kastjes, maar ook duurder.



Verder gaat er extra geld zitten in stopcontacten, afwerking, een raam of deur meer of minder en je betaalt je scheel aan gordijnen, lampen, schroeven/bouten/moertjes. En ohja, schilderwerk wordt afgeleverd in het minimale, binnen twee jaar moet je alles verven.



Oprit, tuin en terras kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar met minder dan 5000 euro kun je niks. Onze oprit kostte 3000 euro en dan hebben we bepaald niet de duurste stenen uitgezocht. Maar het moet ook weer uitgegraven, gevuld met puin, zand en dan pas de stenen/tegels.



Kortom; het wordt altijd duurder dan je vooraf bedenkt. Dus als je alles hebt berekend en x2 hebt gedaan, neem dan nog 10.000 extra mee in je budget. Mocht dat overblijven kun je er altijd nog een mooie auto van kopen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven