Grenen vloer woonkamer, hoe te behandelen?

27-07-2015 19:25 3 berichten
Alle reacties Link kopieren
Komend najaar verhuizen we naar onze nieuwe woning. Op de gehele begane grond ligt een schitterende houten (grenen) vloer. Deze willen we laten liggen. Wel willen we hem direct behandelen voor we verhuizen, dat is al een paar jaar geleden begrepen we van de huidge bewoners en het lijkt ons wel zo gemakkelijk om het maar direct te doen voordat er meubels in het huis staan.



Echter, we hebben geen enkele ervaring met houten vloeren. In ons huidige huis ligt een natuurstenen vloer die je zelfs met grof geweld nog niet verpest. Ik heb zo'n vermoeden dat een grenen vloer iets zachter moet worden aangepakt, willen we er nog langer plezier van hebben!



De grenen vloer zit momenteel in de blanke beits, met hierover nog een beschermlaagje (naam vergeten...)



Heeft iemand ervaring met het zelf opschuren en behandelen van zo'n vloer? Is het te doen om dit zelf aan te pakken (beide geen twee linker handen gelukkig). We hebben een enigszins strakke planning, hoeveel tijd zouden we er ongeveer voor moeten rekenen, voor schuren, reinigen, behandelen, drogen, evt nigmaals behandelen, etc? (Ongeveer 70-80 m2)



Of toch laten doen? Maar door wie? Zijn er bedrijven die specifiek zulke klussen doen? Op wat voor bedrag moet ik rekenen als ik het zou laten doen?



En wat raad je aan voor beschermlaag? Beits? Lak? Olie? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Ook qua schoonmaken en dagelijks onderhoud, we hebben drie kleine kinderen namelijk dus er wordt nogal eens iets geknoeid....)



Alle tips van harte welkom, alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Laten doen! Vloer moet opgeschuurd worden en daarna opnieuw in olie of lak. Ik vind olie persoonlijk het mooist, maar lak is er tegenwoordig ook heel mat. Een houten vloer onderhouden is wat mij betreft echt vakwerk. Er zijn mensen die zich hierin specialiseren. De echt goed kunnen je vinden onder de noemer meesterparketteur (google). Een vrouw die dit erg goed kan is Saar Berks, maar ik weet niet of zij alleen legt of ook onderhoud doet. Van de prijs helaas geen idee, sorry.
Alle reacties Link kopieren
Hou er wel rekening mee dat grenen enorm zacht hout is, dus je zult hem nooit helemaal strak houden. Het is waaibomenhout, zoals mijn vader altijd zei, en je hebt er binnen de kortste keren putten en krassen in. Daar is niks voor nodig, een keer iets laten vallen of een keer je geschoeide voet verkeerd neerzetten, is al genoeg.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven