Neem ik er een vogeltje bij?

28-07-2015 11:40 17 berichten
Twijfel! Begin dit jaar m'n eerste parkietje gekocht, was een heel vrolijk vogeltje maar toch alleen.. Dus er maar een vriendinnetje voor hem bij gekocht. Eerste dagen ging het prima en opeens werdt vogel 1 zo stil. Snel was het duidelijk dat vogeltje 2 heel erg dominant was.



Vogel 1 ging de avond dat hij zo stil was dicht tegen vogel 2 zitten en dat leek mij een goed teken, totdat hij de volgende ochtend stuiptrekkingen kreeg en overleed. In de dierenwinkel waar we hem hebben gekocht zeiden ze dat het ondervoeding was, maar ze hebben al die tijd eten in overvloed gehad.



Nu bleek dus dat vogel 2 hem al die tijd bij het eten weg heeft gehouden, en hij daarom niks binnen kreeg. Voor jonge vogels is eten erg belangrijk, daarom is hij zo snel overleden.



Maar nu twijfel ik.. Mijn vogel die is overgebleven is alleen, en dat vind ik zielig. Niet dat ze er zielig bij zit, ze is een hele actieve vogel en vliegt dagelijks door de kamer. Heeft veel speeltjes en speelt met zichzelf in de spiegel die er voor haar hangt. Maar toch, ze is alleen. Nu wil ik er een vriendje bij halen, maar ik ben bang dat er dan het zelfde gebeurt. Ik hou de vogel(s) goed in de gaten maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt als ik er niet ben.



De eigenaren van de dierenwinkel waren al niet al te amused toen ik met het dode vogeltje aan kwam zetten, ik wil niet weer het zelfde mee maken. Wat is wijsheid?
Heb je je goed ingelezen in het houden van parkieten?
Alle reacties Link kopieren
Het is moeilijk. Parkieten leven oorspronkelijk in grote kolonies en zijn dus geen solitaire vogels. Mogelijk was het ene jonge vogeltje niet helemaal fit en daar worden ze op afgerekend. Misschien moet je gewoon een volwassen maar nog jonge parkiet er bij zetten, eentje die zich wel weet te redden. En dan goed observeren. Desnoods nog een bakje voer extra erbij hangen.
Alle reacties Link kopieren
Of tijdelijk in aparte kooien? Tot ze volledig aan elkaar gewend zijn, dat je ook ziet dat ze met de kooien naast elkaar 'tegen elkaar' gaan zitten door de tralies heen, of samen spelen etc etc..
Ik heb me goed laten inlichten en heb me ingelezen, maar er kan natuurlijk altijd kennis bij!



Is misschien een idee, ja. Ik wil gewoon niet dat mijn vogeltje eenzaam is. Ik hoor en lees overal dat parkieten inderdaad in grote groepen leven maar wanneer je ze genoeg aandacht geeft ze niet zo eenzaam zijn.. Maar ik ben student, heb een baantje en in de uren dat ik weg ben wil ik wel graag een maatje voor d'r hebben.
Een parkiet leeft graag in gezelschap.



Heb je de kooi ontsmet? En geef voor de zekerheid vitaminen of een ab kuurtje. Het gebeurt vaker dat wanneer je een nieuw pietje erbij zet dat de ander overlijdt. Kan ook zijn dat piet al een verminderde weerstand had, ziekte onder de leden en door de nieuwe situatie ziek geworden is.



Hoe groot is de kooi? En heb je meerdere voederplekken?



En kijk eens bij een goede kweker ipv de dierenwinkel.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Vrouwtjes kromsnavels zijn vaak heel dominant.

Ik heb 2x een paartje agapornissen gehad waarvan het mannetje van het vrouwtje niet mocht eten, niet met de speeltjes mocht spelen en niet mocht zitten waar hij wilde. Een twee voerbakje in de kooi hielp niet. Ze bewaakte beide bakjes.

Het tweede mannetje is nu al 4 jaar alleen in zn kooi en heel gelukkig en tevreden.



Vier jaar geleden vonden we een (tamme) grasparkiet en die staat naast hem in een aparte kooi. Ze eten, slapen, pruttelen synchroon en zijn duidelijk op elkaar gesteld.



Misschien een andere parkiet in een aparte kooi? Dan hebben ze toch gezelschap aan elkaar.
Kweker bellen. Geen dierenwinkel.
Eigenlijk moet je 2 parkietjes van dezelfde leeftijd nemen, het liefst als ze nog heel jong zijn of wat oudere die altijd bij elkaar in de kooi hebben gezeten.

Een nieuwe bij één zetten die je al had, is altijd moeilijk.
Alle reacties Link kopieren
Vriendin heeft 2 keer een nieuwe parkiet bij haar parkiet gezet. Beide keren overleed de nieuweling binnen niet al te lange tijd.



Achteraf bleek de parkiet die ze al het langste had, de papegaaienziekte te hebben. Vogels kunnen blijkbaar drager zijn zonder dat ze daar zelf ziek van worden, maar wel andere vogeltjes en mensen! met een zwakke weerstand aansteken. Dat parkiet de papegaaienziekte had werd duidelijk toen vriend van vriendin eerst griep kreeg en toen dusdanig ziek werd dat hij acuut in het ziekenhuis op de IC is opgenomen. Uit allerlei onderzoeken bleek uiteindelijk dat vriend de papegaaienziekte had.
Ze zaten al bij elkaar in de kooi bij de dierenwinkel en dat ging al die tijd goed! Ja misschien had het vogeltje al wat onder de leden ja, het vogeltje dat ik nu heb is duidelijk actiever, vrolijker en speelser. Ik ga even kijken bij een kweker, daar zijn ze nog goedkoper ook, klopt dat wel? En ga even kijken naar een tweede kooi.
quote:frisiandutchie schreef op 28 juli 2015 @ 12:03:

Ze zaten al bij elkaar in de kooi bij de dierenwinkel en dat ging al die tijd goed! Ja misschien had het vogeltje al wat onder de leden ja, het vogeltje dat ik nu heb is duidelijk actiever, vrolijker en speelser. Ik ga even kijken bij een kweker, daar zijn ze nog goedkoper ook, klopt dat wel? En ga even kijken naar een tweede kooi.



Vogels zijn bij kwekers altijd goedkoper. Dierenwinkel moet ergens de winst vandaan halen. Bovendien vind je vaak vogels die wat mankeren bij de dierenwinkels, de kwekers zitten er veel meer bovenop en hebben dus vrijwel altijd vogels die niets mankeren.

Voor jouw gemoedsrust zou ik een 2e vogel er bij nemen in een aparte kooi. Dan hebben ze wel gezelschap maar ook alle ruimte voor hun eigen territorium.
Alle reacties Link kopieren
Goedkoper?? Dat doet er toch niet toe joh. Bij een kweker weten ze uit welk nest zo'n beestje komt. Of het een sterk nest was of juist een zwak etc.
Parkieten kun je niet zomaar bij elkaar zetten. Het zijn vogels die een partner kiezen voor het leven. Als je er een andere vogel bijzet en er is geen "klik", dan heb je een groot probleem.

Je zegt dat ze bij de dierenwinkel zeiden dat het ondervoeding was, maar hoe komen ze aan die conclusie? Heb je ook zelf gezien dat de vogel werd weggejaagd bij het eten? Het kan hoor, ik heb dat zelf ook wel zien gebeuren, maar het lijkt me wel een snelle diagnose. Misschien was de vogel niet in orde en at ze daarom slecht?

Dat ze tegen elkaar aan gingen zitten lijkt me in ieder geval een goed teken. Als de ene vogel de andere niet zou accepteren, dan zou dat niet gebeurd zijn.



Het is inderdaad voor de vogels beter als ze met zijn tweeën zijn (minimaal). Ik zou je aanraden om een parkietenforum te raadplegen. Daar zitten vaak ook kwekers die je advies kunnen geven. In ieder geval is het beter om ze in eerste instantie in twee aparte kooien te zetten, totdat ze elkaar accepteren. Dan kruipen ze vanzelf gezellig samen in één kooi. Dat is soms al binnen een dag, maar er kunnen evengoed weken overheen gaan. Als ze ieder hun eigen plekje hebben, dan voorkom je in ieder geval dat ze elkaar bij het eten weghouden, of elkaar anderszins lastig vallen.
Bij de dierenwinkel konden ze zijn ribben voelen en daarom was hij ondervoed..
Alle reacties Link kopieren
Bij een gezond paard, een gezonde hond, etc etc kun je zijn ribben ook voelen. Je voelt je eigen ribben toch ook? Ben jij ondervoed? Het is een voorbarige conclusie en daarom; ga naar een kweker, die hebben er toch meer verstand van.
Alle reacties Link kopieren
Daarnaast kan ondervoeding ook komen door het gemengde eten dat je vaak in dierenwinkels ziet. Het lijkt goed, omdat alles erin zit maar de vogels gaan dan vaak te eenzijdig eten. Ze pikken bijvoorbeeld de lekkere zonnepitten eruit, maar laten de rest liggen. Hierdoor lopen ze razendsnel tekorten op en vogels zijn helaas erg kwetsbaar.

Misschien ook iets om rekening mee te houden

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven