Nieuw links elan?

02-09-2015 21:03 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zag gister een item in Nieuwsuur over één van de kandidaten voor het labourleiderschap, Jeremy Corbyn.

Een stukje van de aankondiging van het programma:



Al sinds 1983 vertegenwoordigt hij voor Labour het Londense district Islington North in het Britse Lagerhuis. Een oude rot in het vak, die bekend staat om zijn zeer linkse ideeën.

[...]

De controversiële politieke ideeën van Corbyn zijn aanleiding tot veel debat. De kranten staan er sinds zijn kandidaatschap iedere dag vol mee. Zo zegt hij met zijn economische programma gedag tegen de bezuiningingscultuur van de huidige regering en wil hij in Keynesiaanse stijl van overheidsstimulering het minimumloon verhogen en meer geld in de zorg pompen. En om dat te financieren verhoogt hij de belastingen van de allerrijksten. Ideeën die in goede aarde lijken te vallen bij de gemiddelde Britse kiezer.



Ik zou denken dat deze oude linkse rot in het vak geen of weinig aanhang zou hebben. Maar gek genoeg lieten ze in Nieuwsuur zien dat hij heel populair is, ook bij de jeugd. Bovendien werd er gesteld dat het hier een soort internationale trend betrof waarbij ook verwezen werd naar Bernie Sanders in de VS.



"Both speak passionately on subjects that are passed over by more conventional candidates --inequalities of income, climate change, the self-interest of corporations and the corruption of governments."

http://www.ibtimes.com/je ... rands-overturning-2058899



Vooral het feit dat de jeugd kennelijk geïnteresseerd is in wat Corbyn te zeggen heeft vond ik bijzonder. De politieke belangstelling onder jongeren is volgens mij over het algemeen de laatste jaren veel te laag. Dus iedere politieke interesse van jongeren die niet gepaard gaat met fakkeloptochten e.d. doet me genoegen.



Maar zou het beleid van "austerity" en de omarming van de marktwerking echt zijn langste tijd gehad hebben?
óu sont les neiges d'antan

Laten we het hopen. Die marktwerking werkt zichzelf de markt uit. Het maakt veel slachtoffers, vooral bij onze belangrijkste groep, de middeninkomens. De middeninkomens zijn zo belangrijk omdat zij degenen zijn die met z'n allen het meest bijdragen aan de staatskas en daar moet je zuinig op zijn.



Ik heb altijd gezegd over het neoliberalisme dat het zichzelf van binnenuit opvreet, omdat als je alleen het geld laat stromen naar hen die alles al hebben, dan heeft de burger niets meer om uit te geven en het zijn hen die alles al hebben die toch echt afhankelijk zijn van de klant, wij dus, dus als wij niets meer hebben, kunnen wij ze ook niet meer spekken en dus gaan ze ten onder.



Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als het ouderwetse socialisme weer in opgang zou komen, dan zal je zien dat we binnen de kortste keren weer in een hoogconjuctuur zitten.

Het is ook bewezen door onderzoek dat rood altijd het best op de staatskas heeft gepast, terwijl niemand iets tekort kwam.
Alle reacties Link kopieren
Het zou wel een totale omslag zijn, om weer naar meer overheidsbestedingen en minder marktwerking te gaan. Een aantal privatiseringen zijn sowieso niet terug te draaien. Corbyn schijnt de Britse spoorwegen weer graag in overheidsbezit te willen, maar dat lijkt me niet makkelijk te realiseren. Alles is verkocht. Zelfs onze NS baat daar momenteel in een partnerschap een aantal lijnen uit. Ik moet het nog zien, dus.



Hier in Nederland zie ik overigens geen trend naar meer Keynes, zeg maar. Ook niet echt een nieuw links elan.

Maar wat niet is kan nog komen, misschien?
óu sont les neiges d'antan

Alle reacties Link kopieren
Laten we het hopen. De zuivere marktwerking bestaat niet in de praktijk en daarom werkt het ook niet zoals het op papier staat. De overheid grijpt al in, dan kun je net zo goed eens proberen of de theorie van het grote voorbeeld, Keynes, het beter doet dan dat van de neoklassieken. Vind ik dan.
De NS terugkopen hoeft niet, maar de marktwerking kan wel uit de zorg. Het is nu zo dat specialisten een eigen BVtje hebben en zich in laten huren door het ziekenhuis voor veel te veel, die kunnen gewoon weer in loondienst. De zorgkosten in het algemeen zijn over de kop geslagen sinds de invoering van de marktwerking. Toen het ziekenfonds er nog was kostte alles een heel stuk minder en er was meer kijk op de uitgaven. Tegenwoordig loopt de fraude uit de klauwen, omdat het allemaal maar kan. Voor het geld dat we nu met z'n allen bij elkaar brengen kan er een zorg op poten worden gezet die zijn weerga niet kent in de wereld, nu krijgen we er maar belabberd weinig voor terug.



Wat betreft het terugdraaien van de marktwerking heb ik het overigens niet per definitie over het terugkopen van oud staatsbedrijven, maar over de verdeling van middelen die er zijn, maar op de verkeerde plekken terecht komen in plaats van bij hen die het nodig hebben.



Ik weet ook zeker dat als het socialisme terug komt in Nederland dat er dan veel sociale woningbouw zou plaatsvinden en dat is hard nodig. Ook dat is nu overgenomen door de marktwerking en ik heb zo'n vermoeden dat als dat zo blijft, dat het zichzelf opblaast. Wonen is een eerste levensbehoefte en dat mag geen marktwerking hebben, niet op sociaal niveau in ieder geval.
Alle reacties Link kopieren
De kosten van de gezondheidszorg zouden sowieso gestegen zijn, ook met het ziekenfonds. Maar niet zoveel.

Het is een arbeidsintensieve tak en lonen groeien vaak meer dan de inflatie, er worden nieuwe technieken en geneesmiddelen bedacht die duurder zijn, en de vergrijzing kost geld. Ook in Engeland onder de NHS zijn de kosten behoorlijk opgelopen.



Ik ben het met je eens dat marktwerking door overheid niet mag worden aagegrepen om zich aan haar grondwettelijk vastgelegde taak te ontrekken, om zorg te dragen voor voldoende woongegenheid voor burgers.
óu sont les neiges d'antan

Alle reacties Link kopieren
quote:parbleumondieu schreef op 02 september 2015 @ 22:14:

Laten we het hopen. De zuivere marktwerking bestaat niet in de praktijk en daarom werkt het ook niet zoals het op papier staat. De overheid grijpt al in, dan kun je net zo goed eens proberen of de theorie van het grote voorbeeld, Keynes, het beter doet dan dat van de neoklassieken. Vind ik dan.Gek genoeg hebben we in Nederland bijna nooit een overschot op de begroting gehad de afgelopen jaren. Dus ondanks de terugtrekkende overheid en de intrede van de marktwerking geeft de overheid meer uit dan erin komt.
óu sont les neiges d'antan

Jammer dat er geen interesse is voor dit onderwerp. Ik denk dat de vluchtelingen nu de bomb zijn en dat gaat ten koste van eventueel politiek inzicht. Dat is jammer, want het één en het ander zijn nauw met elkaar verbonden.
Alle reacties Link kopieren
Probleem van links is over het algemeen dat ze ten onder gaan aan hun eigen succes. Na de oorlog zijn we zover gekomen dat mensen uit armere mileus dezelfde kansen hebben gekregen qua onderwijs als het rijkere deel van de bevolking. Daardoor zijn aanhangers van links op goede posities gekomen en intussen is links het nieuwe rechts geworden in de publieke opinie.



Mensen die zich afzetten tegen het establishment hebben nu Groenlinks aanhangers uit de grachtengordel voor ogen, en de rechtse partijen zijn door de HRA gepromoveerd tot de beschermer van de middenklasse.



In de vluchtelingentopics verbaast het steeds weer me hoe mensen over elkaar en over vluchtelingen heenvallen zonder enig moment verder te denken.



Inderdaad jammer dat er nu even geen animo is. Het zou best een interessante discussie kunnen opleveren.
óu sont les neiges d'antan

Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook wel meer over een (toekomstige) discussie willen lezen Gevoelsmatig ben ik er tegen, maar ik weet er te weinig over om er verder echt iets over te zeggen, dus ik zou wel meerdere meningen willen lezen!
Alle reacties Link kopieren
Zo'n discussie loopt al snel dood op de standaard dood-doener van de klassiek economen: dat je moet bezuinigen als het slecht gaat en dat er niet meer uit mag gaan dan er in komt. Dat klopt ook met hoe een huishouding gevoerd wordt, dus komt het overeen met het onderbuikgevoel van de meeste mensen.
Alle reacties Link kopieren
quote:yolo8 schreef op 04 september 2015 @ 22:02:

Ik zou ook wel meer over een (toekomstige) discussie willen lezen Gevoelsmatig ben ik er tegen, maar ik weet er te weinig over om er verder echt iets over te zeggen, dus ik zou wel meerdere meningen willen lezen!Dat heb ik nu ook. Ik vind dit een verademing. Even geen geroep in de ruimte maar (denk ik) mensen die er verstand van hebben. Ga zo door.
Alle reacties Link kopieren
quote:parbleumondieu schreef op 04 september 2015 @ 23:24:

Zo'n discussie loopt al snel dood op de standaard dood-doener van de klassiek economen: dat je moet bezuinigen als het slecht gaat en dat er niet meer uit mag gaan dan er in komt. Dat klopt ook met hoe een huishouding gevoerd wordt, dus komt het overeen met het onderbuikgevoel van de meeste mensen.



Zit wat in. Maar het is een verademing om even niet een discussie te hebben over buitenlanders, asielzoekers, gelukszoekers e.d.

Gewoon een economische kijk op de dingen. Overigens ben ik meer een voorstander van niet te veel uitgeven als her genoeg is voor als er slechtere tijden zouden aanbreken. Zal ook wel onderbuik zijn.
Een tijdje geleden zag ik op televisie een reportage over het lenen van geld door de staat op de markt en het blijkt dat de staat verdiend aan het lenen van geld. Tot mijn verbazing zag ik dat er geld geleend werd tegen een rente in de min, dat betekent dat ze geld toekrijgen, in plaats van dat ze rente moeten betalen.

Ten tweede kan je alleen maar goed voor de toekomst zorgen als je investeert zodat je rendement kan genereren. Links heeft daar altijd veel verstand van gehad en het is door links geweest dat we tijden hebben gekend dat we in een hoogconjuctuur leefden.

Het is dankzij die onderbuikgevoelens dat ons volk er zo slecht aan toe is, terwijl het land verdomd rijk is. Onbegrijpelijk dat men dat niet ziet.
Alle reacties Link kopieren
Ik verbaasde me toen ik nieuwsuur keek vooral over de jonge mensen die kennelijk geïnteresseerd waren. Een van de organisatoren van een bijeenkomst met Jeremy Corbyn zei met typisch Britse humor: "We moeten mensen bij de deur laten posten. Niet om te voorkomen dat er jongeren de zaal uitvluchten wat je zou verwachten bij een politieke lezing, maar om te voorkomen dat ze erin willen want het zit vol." Denk het ironische glimlachje er zelf even bij.



Maar misschien is dat toch niet zo gek. Jongeren van tegenwoordig hebben in tegenstelling tot de generatie voor hen geen automatische claim op een succesvolle en welvarende toekomst. Er is weer een generatie die moeite moet doen om ertussen te komen (werkloosheid, voorzienignen die minder worden, te weinig woningen). Dan ben je wellicht eerder bereid om je af te vragen of het ook anders kan. Theoretisch zou je eigenlijk tegenwoordig ook weer een opleving van de animo voor vakbonden of zoiets verwachten. Al zijn die wel gelinkt aan werk, en natuurlijk geen voor de hand liggend vertegenwoordiger van werklozen en jongeren.



Overigens vind ik het ergste van het beleid de afgelopen jaren dat de overheid zoveel zaken uit handen heeft gegeven. Huisvesting, gezondheidszorg, vervoer, het zijn allemaal zaken waarop je greep zou moeten houden, om te kunnen voorkomen dat ze niet meer goed functioneren. Een terugtrekkende overheid die de markt meer ruimte geeft vind ik op veel terreinen geen goede zaak.

We zijn steeds meer overgeleverd aan commerciële partijen die op basis van hun eigen belangen het aanbod van diensten bepalen, ondanks de randvoorwaarden en kaders die de overheid wel aangeeft. Maar mischien hebben nationale overheden sowieso ook hun tijd gehad en kun je op dat niveau gewoon weinig meer sturen?



Oh en Manonna, ik heb er ook weinig verstand van, van economie. Maar ik geloof wel dat we iedere greep verliezen en door de markt gerund worden. Dat staat me steeds meer tegen.
óu sont les neiges d'antan

TVP, ik lees graag mee. Ook te weinig verstand van om de discussie mee in te gaan dus ga ik in de meelees modus. Het enige dat ik wel te zeggen heb ik dat ik zeker open zou staan dat de staat weer de zorgverzekering op zich neemt.
Steeds meer jongeren zetten zich af tegen de ratcace. Het is al zo dat de meeste jongeren niet eens meer een auto willen. Ook veel kleine bedrijfjes, door jonge mensen gerund, die niet zijn gebaseerd op zo snel mogelijk rijk worden, maar gebaseerd op duurzaamheid en creativiteit en ze redden het. Ik denk dat het neoliberalisme een stille dood sterft als blijkt dat er voor het volk niets in zit. Men heeft het blijkbaar nog niet voldoende door en ook laat men zich een oor aannaaien door het verhaal dat we moeten beknibbelen omdat we voor onze nazaten moeten zorgen, dat is de waanzin ten top. Het is waar, we hebben schulden, maar dat heeft ieder land en geen land dat zo'n grote schuldenlast heeft als Amerika. Toch blijft men in dat land geloven vanwege de grote economie die ze hebben, maar hier moet de knip dicht, ten behoeve van mensen die niet eens geboren zijn en zelf wel voor hun toekomst kunnen zorgen, daar hebben ze de opa's en oma's van deze tijd niet voor nodig.
Alle reacties Link kopieren
Probleem van links is dat ze zich vaak als de hoeder van de 'juiste moraal' zien. Je kunt politiek-economische standpunten niet als 'moreel superieur' of 'moreel inferieur' beschouwen.
it's not who I am underneath, but what I do that defines me
Ja, dat kan wel.
Alle reacties Link kopieren
Nee, want dan krijg je situaties zoals een paar jaar geleden in maatschappijleer boeken voor middelbare scholen, waarin stond: 'links wil de rijkdom graag eerlijk verdelen, rechts wil ieder voor zich'. Daarmee leg je een zeer onterecht moreel oordeel in de beschouwing. Je kunt net zo goed zeggen: links pakt onder dwang je geld af, rechts geeft je de vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt.



Met dat soort oordelen kom je nergens, hou het daarom zoveel mogelijk bij de feiten zonder afwijkende gezichtspunten af te doen als moreel inferieur.



Ik vind veel privatiseringsoperaties van de afgelopen jaren trouwens ook totaal mislukt. Maar dat komt in de meeste gevallen omdat er juist niet wordt voldaan aan voorwaarden voor een goede marktwerking, het ligt dus niet aan de marktwerking an sich.
it's not who I am underneath, but what I do that defines me
Een politieke partij behoort voor het hele volk te zorgen, niet alleen voor een favoriete doelgroep. Economisch gezien zorgt rechts alleen voor de favoriete doelgroep en dat is moreel verwerpelijk.
Alle reacties Link kopieren
Elke politieke partij spreekt een bepaalde doelgroep aan, nl. de gelijkgezinden. Of dat nu een 'linkse' of 'rechtse' doelgroep is.



Je illustreert perfect wat er zo doodeng is aan veel linkse partijen en het linkse gedachtegoed. Als je jouw opvattingen als moreel superieur beschouwt, is het heel makkelijk om afwijkende opvattingen niet serieus te nemen, want 'ze zijn toch minderwaardig'.



Stick to the facts. Links wil een grotere mate van herverdeling van de welvaart en een sterke verzorgingsstaat voor zwakke en kwetsbare groepen, rechts wil minder overheidsbemoeienis en meer vrijheid / verantwoordelijkheid bij de burgers leggen om hun leven vorm te geven. Beide standpunten zijn moreel gezien niet beter of minder t.o.v. elkaar.
it's not who I am underneath, but what I do that defines me
Wetende dat een deel van de bevolking het in die vrijheid niet redt?





Het woord wordt al heel lang niet meer gebezigd, omdat niemand er meer in geloofd, maar politici zijn VOLKSVERTEGENWOORDIGERS en daar is al een hele tijd niets meer van te merken.
Alle reacties Link kopieren
quote:merano schreef op 03 september 2015 @ 08:59:

[...]





Gek genoeg hebben we in Nederland bijna nooit een overschot op de begroting gehad de afgelopen jaren. Dus ondanks de terugtrekkende overheid en de intrede van de marktwerking geeft de overheid meer uit dan erin komt.natuurlijk geven ze nog even veel uit, het geld gaat alleen naar de zakkenvullers. Er is geen geld om voldoende luiers te kopen in de verpleeghuizen, maar er is ineens wel geld voor een maserati van de directeur van een woningbouwvereniging!
If you say one more time that islam is NOT a believe of peace..I will kill you!
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 05 september 2015 @ 11:41:

Wetende dat een deel van de bevolking het in die vrijheid niet redt?





Het woord wordt al heel lang niet meer gebezigd, omdat niemand er meer in geloofd, maar politici zijn VOLKSVERTEGENWOORDIGERS en daar is al een hele tijd niets meer van te merken.Catoo, ik stem al jaren op een partij die weliswaar heel groot is, maar waar dan niemand, ook de pvda niet mee samen wil werken. Dus hoezo volksvertegenwoordiging?
If you say one more time that islam is NOT a believe of peace..I will kill you!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven