Lijf & Lijn alle pijlers

Ik moet iets ondernemen #2 gastric bypass?

15-08-2015 21:04 3004 berichten
Alle reacties Link kopieren
Oorspronkelijk had ik mijn topic van een jaar geleden geupdate, maar omdat er telkens reacties komen op de -niet meer zo relevante- OP is het misschien handiger toch een nieuw topic te openen.



De korte samenvatting; ik ben veel te dik. Morbide obesitas.

En ja, dat brengt klachten met zich mee. Ik ben net 30 geworden en ik slik pillen voor mijn hoge bloeddruk. Ik voel me slap en lusteloos. Ik heb een belachelijk slechte conditie, ik heb last van mijn gewrichten. En ik beweer altijd dat ik geen last heb van mijn overgewicht, maar dat is wel zo.



Dus, er moet iets gebeuren. En iets drastisch, iets dat werkt.

Want 39231 dieetpogingen later ben ik nog altijd gewoon veel te dik. Ik heb het met diëtistes geprobeerd, op eigen kracht, meer bewegen, gewoon gezond eten, maffe diëten.... Ik heb zelfs een paar maanden geleden dieetpillen gekocht. Wat uiteraard voor geen meter werkt, behalve dat je er stinkende scheten van laat.

Mijn huisarts heeft me doorgestuurd naar het ziekenhuis, naar de obesitaskliniek. Mijn huisarts denkt dat een gastric bypass de enige echte blijvende oplossing gaat zijn voor mij, dus we gaan het eens bekijken.



De laatste weken heb ik heel, heel veel na gedacht. Over mijn leven nu, over de impact van zo'n operatie, over hoe mijn leven er na de operatie uit zal zien.... Ik kan het me eigenlijk niet helemaal voorstellen.

Ik weet dat het geen wondermiddel is. Ik weet dat het slechts een hulpmiddel is. Ik weet dat ik nog steeds mijn levensstijl om moet gooien maar zoals ik het begrijp van mensen die een gastric bypass gehad hebben gaat dat na de operatie zoveel makkelijker zijn...



Anyhow, 24 augustus heb ik een informatiebijeenkomst in het ziekenhuis. Als ik dan door durf te zetten volgt een screeningsochtend en daarna een eventueel akkoord voor de operatie.



Wat ik dus in mijn vorige topic ook vroeg, waren ervaringen van mensen die eventueel een gastric bypass ondergaan hebben.

Zouden jullie het me aanraden of absoluut niet? In hoeverre heeft het je geholpen? En misschien zijn er ook mensen met een negatieve ervaring? Ook die zijn uiteraard welkom.



In het vorige topic heb ik al heel veel lieve, leuke fijne reacties gehad.

De reden dat ik dit topic toch opnieuw open is omdat ik zo heerlijk van me af kan schrijven, en ik heel veel heb aan de input van mensen die het traject al doorlopen hebben.

Dus bij deze gewoon een nieuw topic dat voortborduurt op het zelfde, omdat de OP van het vorige topic totaal niet up to date meer is.

Wat ik dus vooral wil met dit topic is ervaringen uitwisselen, en misschien gewoon af en toe een schop onder mijn kont of hart onder de riem
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Een week na je gbp wil jij nog niet je huis uit Marels.. Echt niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk ergens dat ik me heel zielig ga voelen als ik lonely this Christmas ga spelen

Maar ik weet idd niet hoe moe ik ga zijn nu, dat is het punt ook.



Weet ook niet of ik het moeilijk ga vinden om niks te kunnen / mogen eten als de rest wel aan het eten is, maar ik denk dat dat eigenlijk nogal goed mee gaat vallen.

Heb zelf het idee dat ik gezelschap van familie belangrijker vindt



Maar ik vind het zelf heel moeilijk eigenlijk. Weet het niet zo goed.
668, the neighbour of the Beast
Optie 3, maar ik doe niet aan kerst



Gisteravond een pareltje van een dumping gehad trouwens, op kippensoep en een plakje notenbrood met kaas. Gaat hélémáál nergens over.
Alle reacties Link kopieren
Omdat ik mijn huis dan niet uit wil, dacht ik mss iedereen bij mij te laten komen, maar dat is ook geen plan dus?



Dat men hier kerstig doet en ik mijn bed in kan / kan wegkwijnen op de bank?

Gaat ook te druk voor me zijn?



Ik luister braaf naar jullie hoor, als jullie zeggen dat t 'm niet wordt



Ik had iedereen bij mij juist uitgedacht om mijn huis niet uit te hoeven en gewoon op de bank te kunnen crashen, maar als jullie zeggen dat dat niet gaat doe ik t niet.
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Fijn ja... Mijn beste vriendin dumpt op appelsap van de jumbo, alleen op die, en op aoli.
Alle reacties Link kopieren
Balen van die dumping Kip.

Heb je ze vaak?
668, the neighbour of the Beast
Nee joh, zeer zelden. En zelfgemaakte kippensoep, eet ik zo vaak. En dat notenbrood had ik de dag ervoor ook gegeten met kaas. Niks aan de hand. En toen ging het gisteravond ineens mis, dubbelgevouwen naar bed voor een uurtje of 2. En daarna weer over.



En wat kerst betreft...je bent dan nog geen 2 weken geleden geopereerd. Ik zou het lekker overslaan.

Doe je het bij jou thuis ga je toch meer doen dan de bedoeling was denk ik.
Marels, fijn voor je dat het gaat gebeuren!



Spreek af dat je naar mensen toe gaat met kerst. Mocht je je dan niet fit voelen blijf je thuis. Daar zal men zekers begrip voor hebben.



Jij thuis geen stress, troep en drukte. En elders houdt men rekening met eventuele afmelding. Lijkt mij de verstandigste optie.
Alle reacties Link kopieren
@Kip: Dat bedoel ik dus. De ene dag gaat het goed en een andere dag eet je het zelfde en gaat het mis. Dat vind ik eigenlijk het grootste nadeel van de operatie.



@Marels: Het is 9 dagen na de operatie, dat is wel snel. Maar als jij geen claimende familie hebt en je kunt gewoon lekker naar bed gaan, dan kan dat prima natuurlijk. Sloven in de keuken gaat het niet worden iig.
Ja heel vaag. Gelukkig gebeurt het me heel zelden. En gelukkig meestal thuis. Kun je gewoon even in je bed gaan liggen doodgaan.
Alle reacties Link kopieren
Zo, ik heb de pre-operatieve screening achter de rug.

Nu lunchen met mijn vader en dan om 1 uur steunkousen aanmeten en daarna voorlichtingsbijeenkomst over de operatie zelf.

Ben benieuwd!
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
wow wat gaat het snel ineens!! Hartstikke fijn Mareltje
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
oh en voor de kerst, ik zou even afwachten hoe je uit de operatie komt eerlijk gezegd
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Ik zou even afwachten hoe het met je operatie gaat.

9 dagen na de operatie zat ik echt nog niet te wachten op drukte. Ja een uurtje, maar langer nog niet.
Alle reacties Link kopieren
Als jij familie hebt, die zelf zorgt voor eten, klaarzetten en weer opruimen, zou je best een aantal uit kunnen nodigen, natuurlijk. Zie het als mantelzorg



Dan heb je toch een beetje gezelligheid. Je familie zal toch ook wel snappen dat je geen 5 gangen diner in elkaar kan draaien en alles tip top in orde hebben?
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Ik leef nog..... vond de hele dag best heftig.



Heel veel informatie, zowel s ochtends bij anesthesie als s middags de voorlichting.

Straks wel uitgebreider verslag.



Moet wel zeggen dat ik me zo gezegend voel met al die mensen om me heen die met me meeleven, meedenken, professionals die alles voor me doen om het makkelijker te maken en echt meedenken.

Familie en vrienden die allemaal enorm meedenken en aanbieden te helpen met vanalles....

En jullie ook natuurlijk voor alle meelevende woorden, kritische noten en steun.



Bedankt allemaal dus
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Zo, even meer tijd om te updaten.



Ik moest vanmorgen om half 9 al melden op anesthesie voor de pre-operatieve screening. Had al een vragenlijst ingevuld maar kreeg een gesprek met een medewerker van anesthesie. Erg prettig want ze vertellen je stap voor stap wat er gaat gebeuren, dus dat is wel geruststellend. Ze nemen ook echt de tijd voor je, ook al prettig.

Moest nog een hartfilmpje en longtest doen en ook daar, als je van de POS komt muizen ze je overal tussendoor en en ben je zo klaar.



Lullige is wel dat omdat mijn BMI hoger is dan 45 geloof ik dat ik sowieso nog bij de anesthesist op het matje moet komen dus dat is wéér een afspraak extra, maar goed, nu heb ik dan ook het halve ziekenhuis gehad. Als ik dan nog dood ga tijdens de operatie heb ik in elk geval eerst de tijd van elke specialist in de buurt verkloot



Na ja, lullige was dat ik daarna tot 1 uur moest wachten tot ik weer in het zkh moest zijn...

Mijn vader was zo lief om de tijd met me te doden dus we zijn gaan lunchen en hij is met me mee geweest naar de voorlichtingsbijeenkomst 's middags.



Daar moesten we vroeger zijn om eerst je steunkousen aan te laten meten. Halleluja, 4 weken steunkousen dragen.....

Heb alleen mijn steunkousen er uit gehaald om te kijken wat voor het zijn en die dingen zijn veel te groot. Die koos van de apotheek heeft volgens mij finaal verkeerd gemeten of ze is gewoon raar, ze heeft maat XL breedte gegeven, daar kan ik mee leven, en long??? Ik ben 1.62 en sta niet bekend om mijn geile lange benen dus ik vraag me af hoe ze daar bij komt....

Morgen maar naar het bariatrisch centrum bellen dus. Heb ze gepast en ik heb aan de bovenkant zeker 10 cm over en het dingetje voor mijn hiel zit aan het begin van mijn kuit....



Voorlichting was interessant, vooral de uitleg van de diëtiste over het pre-dieet en de eerste twee weken na de operatie.

Vanaf zaterdag moet ik aan het dieet beginnen, dat wordt lachen.

Geen brood, pasta, rijst, crackers, aardappelen en aanverwante feestigheden. Geen fruit. Geen suikers.

Met andere woorden; alleen groenten, en die mag ik ook niet allemaal, mager vlees, magere kwark en magere yoghurt zonder toegevoegde suikers. Heb meelij met mijn man die die tien dagen met mij onder één dak moet leven



Ben vooral ook dingen aan het regelen voor de week van de operatie. Man neemt de dag van de operatie vrij en gaat met me mee. Ook de dag dat ik waarschijnlijk naar huis mag is hij vrij zodat hij me op kan halen. Het is wel prettig dat mijn man vanaf die dag vakantie heeft, tot na oud en nieuw, dus hij is ook thuis, heel fijn

Ben nu aan het bedenken wat ik nog moet regelen...



Ik moet zaterdag beginnen met vitamines slikken dus ben aan het kijken welke ik ga bestellen (tips, iemand?) en wat ik verder nog moet regelen.

Ik heb twee of drie losse pyjamabroeken dus dat moet wel lukken, joggingbroeken ook twee, dus sexy kleding geregeld.

Nu nog boodschappenlijstje maken voor komende weekend, met spullen voor mijn pre-dieet en voor de weken na de operatie en dan denk ik dat alles goed komt.



Oh, en ik heb ook nog contact met CZ gehad om ze op de hoogte te stellen van de operatie en ook van hen de bevestiging gekregen dat alles akkoord is, telefonisch.

Al met al een serieuze regeldag maar wel veel voor elkaar gekregen dus.



En sorry voor de enorme lap tekst, ik word niet boos als het niet gelezen wordt, maar ik vind het wel prettig om van me af te schrijven
668, the neighbour of the Beast
Nooit steunkousen gehad, wel 6 weken geprikt. Geloof dat ik dat ook liever had. En mazzel met je predieet, gewoon kh arm dus. Makkie, ik moest shaken.

Vitamines: ik had in het begin speciale voor gbp, maar ben vanwege de prijs overgestapt op Kruidvat.

Multivitamine, vit b12, en magnesium. En calcichew met vit d vande apotheek. Scheelt kapitalen en de waardes zijn nogsteeds prima
Alle reacties Link kopieren
Ik moet én prikken en steunkousen



Ach, komt vast ook goed. Tis maar een maand.
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Jeetje marels, druk dagje zo en een hele hoop info dat op je af komt!

Spannend en eng.

Steunkousen ook geen ervaring mee.

Wel balen zo rond de feestdagen. Denk dat je na 9 dagen echt nog niet voldoende op de been bent. Of moet willen in ieder geval

Qua vitamine gebruik ik wls forte van fit for me, wel war duurder maar speciaal voor gbp. Krijg er 7 vd 10 keer een (milde) dumping op maar goed, dat went.

Je bent lekker bezig met regelen! Voor je het weet begin je aan je nieuwe leven, mooi vooruitzicht hoor :-)
Alle reacties Link kopieren
Fit for me werd bij ons ook aangeraden
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Ik vind 't niet zo erg dat het met de feestdagen is.

Volgend jaar is er weer kerstmis hoor, geen probleem mee.

Ik zou alleen willen dat ik morgen wakker werd en dat het dan de 16e is. Merk dat het nu allemaal heel veel is ineens en met enorme drukte op het werk wil mijn hoofd en mijn lijf gewoon even in winterslaap ging.

Maar goed, het komt best goed, het is uiteindelijk maar twee weken.



En inderdaad, het verbaast me hoeveel regelwerk je nu hebt, zo vlak voor de operatie
668, the neighbour of the Beast
NOK lag bij ons vol met folders en proefpakketjes van Fit for me. Heb het idee dat ze een sponsorcontractje hebben.

Ik heb Fit for me ingeruild voor Kruidvat. Scheelt echt heel erg veel en mijn bloedwaarden blijven goed.
Alle reacties Link kopieren
Heel veel succes Marels, wat een spannende tijd voor je, maar wat ben je goed voorbereid..

Succes met wachten! Ik kan me voorstellen dat het niet snel genoeg kan gaan, het zal vast pittig worden, als ik de ervaringen van anderen zo lees, maar het is wel het begin van je nieuwe leven!
Alle reacties Link kopieren
Zo, maar weer eens de tijd nemen om te updaten.



Ik ben vandaag begonnen met mijn pre-dieet.

Gisteravond als goede voorbereiding daarop pizza gegeten (vaarwel wrede wereld), een zak chips gekocht en bij het film kijken bier gedronken en chips gegeten. Vanmorgen was mijn weegschaal wat van slag dus



Maarrrr ik heb het bewust bij 1 biertje gelaten en de zak chips is niet eens leeg gegaan, terwijl mijn man nog mee gegeten heeft.

En de oude Marels dacht, ik mag straks niet meer van die chips eten dus ik kan beter de zak helemaal leegeten, maar de nieuwe Marels sprak dat tegen en had zoiets van, waarom zou ik als ik genoeg heb?

Ik had die zak gekocht om er nog van te kunnen genieten, en genieten is dus niet dooreten als ik eigenlijk genoeg heb.



Ik geloof wel dat ik het pre-dieet zwaar vindt, maar goed, ik probeer me er echt zo goed mogelijk aan te houden want ik besef wel dat het heel belangrijk is.

De bedoeling is dat je je lever laat slinken. Die ligt voor je maag en als je dus 10 dagen vantevoren op dit hele strenge dieet gaat, verkleint je lever en kan de chirurg er straks makkelijker bij. Lijkt me vrij handig om je daar aan te houden dus.



Ter illustratie van wat het inhoudt;

Ik mag géén toegevoegde suikers, niks wat teveel suikers bevat. Ook mag ik géén koolhydraten eten, dus die ook allemaal geschrapt. Ook geen fruit dus, want suikers. En verder moet je jezelf een soort eiwit-boost geven als buffer na de operatie, als je niets binnen krijgt.

Hoe ziet het dagmenu er dan ongeveer uit?

Ontbijt; 200 gram magere kwark (zonder suiker oid), met 1 eetlepel lijnzaad / noten / zaden / pitten.

Lunch; iets van salade ofzo, groenten mag wel onbeperkt, maar niet alle groenten (geen peulvruchten, mais, en nog een paar dingen). Dan zijn er ook nog groentes die ik wel mag eten maar beperkt (wortelen bieten courgette aubergine, en ik vergeet hier vast ook wel iets). Bij de lunch mag 50 gram mager vlees of 75 gram magere vis.

Diner; 200+ gram groenten, 150 gram mager vlees of 175-200 gram magere vis.



Tussendoor moet ik dan nog 300 ml melkproducten, dus yoghurt, kwark, melk, drinkyoghurt.... Ook allemaal 0% vet en zonder toegevoegde suikers. Dus ja, ik heb maar een paar van die bakken optimel kwark gekocht, dat zou dan voor die 300 ml tussendoor moeten werken.



Ach, weet je, het is maar tien dagen, ik heb er al bijna eentje gehad, dus nog negen te gaan. En het is voor het goeie doel. Als je je hier al niet eens toe kunt zetten, wat moet het dan na de operatie worden?

Dus ik houd vol en kijk gewoon niet naar het eten van mijn man



Oh, en ik heb van die opkikkers gekocht, wat een ranzige toestand is dat zeg.... Maar ik vrees dat ik er toch aan moet wennen, want na de operatie zal ik er ook wel aan moeten. Vraag me af of ik niet net zo goed gewoon bouillon van een blokje kan nemen, volgens mij smaakt dat iig beter. Maar ook dat komt vast goed.



Ook nog melden dat ik mijn medicijnen opgehaald heb. Maagbeschermers voor na de operatie en de anti-trombosespuitjes die ik zelf moet gaan zetten tot een maand na de operatie. Ben benieuwd of ik DAT ga kunnen. Ziet er maar eng uit.

Tis nogal een dagboek post aan het worden maar ik heb gisteren ook telefoon gehad van het ziekenhuis, bureau opname. Ik moet de 16e om 7 uur 's ochtends melden. Daar ben ik wel blij mee, want dan hoef ik tenminste niet de hele dag te flippen. Fijn dat het vroeg is. Laatste afspraak is woensdagmiddag bij de anesthesist en dan denk ik dat ik er klaar voor ben
668, the neighbour of the Beast

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven