Joehoe, een kitten!

03-02-2016 22:18 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Begin maart kunnen we onze nieuwe kitten ophalen! Een schattig rood-wit katertje. We hebben hem afgelopen weekend voor het eerst mogen bewonderen en hij is om op te vreten zo leuk! Speelgoed, etensbakken, kattenbak en reismand zijn inmiddels aangeschaft!



Maar hoe nu verder.... want hoe gaat dat straks in zijn werk? Kan hij dan al op een normale kattenbak? We hebben best een groot huis, hoe laat ik hem wennen aan de ruimte en aan onze kinderen. Zet ik hem eerst in een kamertje met de deur dicht? Of zet ik hem in de reismand naast de kattenbak? Of juist bij zijn etensbak (aan de andere kant van het huis...)



Welke regels moet ik afspreken met de kinderen? Wat ik zelf al bedacht had: hem zo benaderen dat hij hen ziet aankomen, niet aan hem zitten als hij eet, wij (mijn man en ik) zijn degenen die hem "opvoeden", als hij op een plek ligt die specifiek voor hem is (die eigent hij zichzelf vast toe), blijven de kinderen uit de buurt.



En hoe doe je dat de eerste nacht(en). Ik kan me zo voorstellen dat hij juist dan zijn moeder heel erg mist. Vragen, vragen, vragen... En ik weet dat Google mijn beste vriend is, maar ik hoor het liever van ervaringsdeskundigen.
Het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken ~ In loving memory of AnnA.
ik hoop dat je het kitten niet ophaalt voor het een week of 10-12 is?
Alle reacties Link kopieren
Ach, er is je net iemand voor geweest die ook een kitten heeft.

Een horrorkitten

Lees dat topic van rot kat maar eens.

Haha nee dat is flauw, veel plezier met je kleine beestje.
Ja en?
Alle reacties Link kopieren
Hoe oud is ie als hij komt?

Wij hebben sinds augustus een kitten. In de reismand naast de kattenbak gezet, ging meteen goed.

Meteen een normale bak hier trouwens, hetzelfde model als bij de mensen waar ze vandaan komt.

En de eerste nacht was het plan haar beneden te laten, maar daar was ze het niet mee eens en dat liet ze duidelijk merken



De nachten brengt ze nu meestal boven door, op welke slaapkamer... dat wisselt.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon goed kijken naar wat hij nodig heeft en de rest gaat vanzelf. Als hij slaapt, niet wakker maken ook niet door de kinderen. Wij hebben onze poes meteen gewend om in de bijkeuken te slapen, bij voer, kattenbak en mandje en s ochtends mag ze weer in de kamer. Oh ja en de plantenspuit klaarzetten voor als hij aan meubels begint te krabben en gordijnen onder gaat sproeien...
Alle reacties Link kopieren
Hoe langer een kitten bij zijn moeder mag blijven, des te beter wordt hij opgevoed en gesocialiseerd.



Ga hem dus niet te vroeg ophalen!



Ik heb een vondeling gehad (ze is helaas gaan hemelen) die veel te jong was toen we haar kregen en nu een kater die al een week of 13 was voor we hem kregen. Een duidelijk verschil!



Verder meteen laten wennen binnen het gezin en zeker niet opsluiten in een kamer. Kinderen leren dat ze de kat met rust moeten laten als hij slaapt. En vooral heel veel spelen!
Laat em chippen en vaccineren. Het is wellicht handig om dezelfde kattenbak korrels te nemen. En kijk uit voor open ramen op de boven verdieping. Daar heb ik een nare ervaring mee. Kittens moeten nog leren landen.
Denk je ook aan een (hoog genoege) krabpaal? Zodat de kat kan springen en krabben, maar zich ook hoog en droog kan nestelen.

En dat zeker een kitten liever niet alleen is en liefst een kattig vriendje wil.

Dus overweeg misschien nog es of er geen broer of zus mag meekomen.



Zeker als ze nog zo klein zijn kan een bench voor 's nachts wel es helpen.

Je maakt van de vloer in die bench dan een soort nest (met een mandje of met dekentjes).



De kinderen nooit aan de kat haar staart laten zitten.

En inderdaad best niet te hevig doen als de kat eet.

Als de kat het niet zint dat de kinderen "te dicht" zouden zitten, gaat hij sowieso een ander plekje zoeken.



Ik zou bijvoorbeeld op 't moment van thuiskomst de mand met kat in de living zetten en de kat er zelf laten uitkomen.

Kan best zijn dat hij dan gelijk onder een zetel kruipt, want het is voor hem allemaal nieuw en spannend.

1 van onze katten - een herplaatser - heeft 3 dagen onder die zetel gekampeerd (kwam er wel 's nachts onderuit).

Zijn vriendje was na een uur al "boven water" en na een halve dag al op wandel door heel het huis.

Gaandeweg kan je dan kijken hoe de kat evolueert en of je de rest van 't huis openstelt.





En geef de kat(ten) vooral tijd!

Hij komt net van bij zijn moeder vandaan én komt terecht in een vreemd huis en een vreemd gezin.



Hou er ook rekening mee dat het - zeker het eerste jaar - een jong, speels en vinnig ding is.

Dat dus ongetwijfeld wel es in de gordijnen zal zitten of hevig kan zijn.
veel mensen geven nog steeds de kittens met 8 en soms zelfs 6 weken weg dat is veel te vroeg. kan je wachten op gedragsproblemen
https://m.youtube.com/user/simonscat
Alle reacties Link kopieren
Onze kitten sprong uit zijn reismandje zo op de kattenbak voor een plasje, en ging vervolgens op ontdekkingstocht door het huis. Maar ik ken ook verhalen over bange kitlens die zich de eerste uren onder de bank verstoppen. Je weet van tevoren niet hoe het gaat..

Met slapen hetzelfde. We hadden een kussentje in een kast in de gang gelegd. 2 mauwtjes en verder niks aan de hand. Je merkt vanzelf wat voor jullie kitten nodig is.



Ik zou wel zo veel mogelijk dingen hetzelfde houden als bij zijn vorige huis. Wij hebben daarom bijvoorbeeld eerst de kattenbak zonder deksel neergezet en dezelfde vulling erin gedaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:lepeloetje schreef op 03 februari 2016 @ 22:29:

Oh ja en de plantenspuit klaarzetten voor als hij aan meubels begint te krabben en gordijnen onder gaat sproeien...



Die rooie van ons (we kregen hem toen-ie bijna een jaar was) komt juist op de plantenspuit afgerend als ik die pak. Hij wil er uit drinken.

M'n andere twee katten reageren wel normaal op de plantenspuit: wegrennen en ophouden met krabben. Tja, die rooie houdt op zich ook wel op, maar hij ziet de plantenspuit als beloning.
Mind the gap
Alle reacties Link kopieren
Leuk trouwens, zo'n nieuwe huisgenoot op komst. Toen die twee broertjes van ons kwamen, heb ik de reismand open gezet en ze op hun eigen tempo de boel laten verkennen. De ene kwam meteen rondsnuffelen, de andere bleef liever nog even in de mand zitten. Kattenbak ging meteen goed.
Mind the gap
Alle reacties Link kopieren
Die kater zal het je vanzelf wel leren hoe hij het hebben wil TO, komt goed! Veel plezier met je nieuwe gezinslid binnenkort.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik doe met een nieuw kitten, is ze meteen bij binnenkomst op de kattenbak zetten. Als je hem goed zindelijk wilt maken, zou ik meerdere bakken neerzetten, tijdelijk. En meestal gaan ze de boel verkennen bij binnenkomst. Als ie dan een nieuwe ruimte ingaat, zet ik hem ook daar meteen op de kattenbak. Meestal gaan ze vanzelf graven als ze kattengrit onder de pootjes voelen.



Een ouderwets truukje, bij binnenkomst een beetje boter aan zijn voorpoten smeren. Dan gaan ze meteen wassen en dan voelen ze zich meteen prettig. En dan gaan ze als een kleine tornado het hele huis door sjezen, tenminste, bij mij wel. Een jong kitten hoort actief te zijn en te spelen. Als ze dat niet doen, naar de dierenarts ermee. Ik hou ze de eerste tijd een beetje in de gaten, dat ze niet in de gordijnen gaan klimmen ed. Ik zou rekening houden met het feit dat ze overal op proberen te klimmen. Hangplanten, oe, leuk om aan te hangen. Beeldjes ed die op de vensterbank staan, haal ze weg, tijdelijk.



Het is handig om een klimmeubel te hebben met krabgelegenheid, of een krabpaal. Anders vinden ze zelf plekjes om te krabben, het behang bv. Dingen die hangen en heen en weer bungelen, erg interessant, dus denk daaraan. Daar gaan ze in hangen, vaak. Check af en toe onder kasten en bedden of ze daar geen plasplekjes maken. Als ze over de vloer krabben, dan hebben ze geplast of gaan ze plassen. Maar meestal zijn ze snel zindelijk. Plasplekken met azijn schoonmaken, dan gaan ze er niet nog eens plassen.



Ik hou zo'n kleintje de eerste dagen veel bij me, op de bank. Dan voelen ze zich even lekker veilig. Dan zet ik ze op mijn schouder en loop het huis rond om ze alles te laten zien. En meestal blijven ze dan bij me in de buurt spelen. Pas wel op, sommige kittens eten oneetbare dingen zoals eindjes wol en touwtjes, 1 van mij deed dat. Of planten, die kunnen ze ook knabbelen en soms zijn die giftig voor ze.



Ze moeten alles nog leren he, en mama-poes is er niet meer dus help ze een beetje daarmee. Sommige kittens zijn een beetje bang, dan bescherm ik ze wat meer. Dan blijf ik er bv bij staan terwijl ze eten. Ik heb nog meer katten dus ik hou de andere katten dan even op een afstand. Dan kunnen die ook meteen zien dat ik het kitten belangrijk vind en bescherm. En ik blijf erbij als ze contact hebben met de andere katten. Gaat eigenlijk altijd goed.



Veel plezier, dat wordt vast genieten! Veel foto's en filmpjes maken, ik maak er altijd te weinig. Ze worden snel groot. O en ik geef ze misschien twee weken kittenvoer en ga dan over op volwassen voer. Kittenbrokjes zijn wat kleiner en dat is prettig voor die kleine bekkies. Ik heb een kat die laat was met tanden en kiezen wisselen dus heb ik haar wat langer kittenbrokjes gegeven. En ga even langs de dierenarts, doe ik altijd met nieuwe dieren. Check-up en inentingen, is altijd nodig, vind ik. Even een vlooienpipet bv, kittens worden heel snel ziek van vlooien namelijk.



En natuurlijk heeeeel veel knuffelen. Ik boots de moederpoes daarbij een beetje na, ik wrijf met mijn kin over hun koppie, alsof ik ze was. Dus korte haaltjes maken. Vinden ze heerlijk want dat voelt echt alsof mama ze wast. Ik hou niet van een harige tong. Ze missen hun mama en broers en zussen in het begin zeker, dat merk je omdat ze bij je willen liggen, soms miauwen ze wat s nachts. Ik laat dat altijd toe, net als bij pups, want dan voelen ze zich meteen prettig en veilig.



Ow sjucht, ik wil er ook weer 1! Heerlijk, kittens! Veel geluk samen!
When the power of love is greater than the love of power, the world will know peace. -Bob Marley-
Alle reacties Link kopieren
O ja, en bij plas-ongelukjes, pak ze op, ook al zijn ze nog aan het plassen, bij een jong kitten kan dat nog bij het nekvel, en zet ze meteen op de bak. Soms loop je dan met een druppelend kitten maar dat is de meest effectieve oplossing. Als je snel bent, kun je een dweil pakken en daar de druppels mee vangen. Niks zeggen of boos worden, daar snappen ze niks van. Ze moeten gewoon herhaling krijgen van wat je ze wil leren, en dat is dat ze op de bak moeten plassen ipv midden in de woonkamer. En als je dat vaak genoeg geduldig herhaalt, gaat dat snel lukken.



Foeteren en boos worden, dan worden ze bang van je, en bij stress plassen katten vaker naast de bak. Dus leer het ze geduldig aan, dan wordt het geen probleem later. Mijn katten zijn allemaal perfect zindelijk en waren dat al heel snel toen ze kitten waren, meestal lukt dat ook prima maar je hebt mensen die denken dat het een goed idee is om ze met hun snuit door het plasje te halen, neen, dat heeft geen enkele zin ook en werkt zelfs averechts want dan associeren ze plassen met stress.



Meerdere bakken, bv drie, tijdelijk, helpt ook goed om ze snel zindelijk te krijgen. Na een tijdje haal je er 1 weg en zet op die plek iets neer waardoor ze er niet meer kunnen komen. Ik heb begrepen dat het het beste is om het aantal bakken gelijk te houden aan het aantal katten plus 1. Dus voor 1 kat, het meest ideaal is dan 2 bakken.
When the power of love is greater than the love of power, the world will know peace. -Bob Marley-
Alle reacties Link kopieren
Toen wij onze poes kregen hebben we haar ook gelijk op de kattenbak gezet, ging in het begin goed. Daarna hebben we haar op eigen tempo het huis laten verkennen en toen ze bijgetrokken was heb ik haar in haar slaapmandje gelegd, want ik ging ook slapen.



Ze ging miauwen vanuit haar mandje dus toen heb ik haar op bed genomen met mandje en al, toen was het miauwen over. En sindsdien slapen we altijd samen, vind het ook zo gezellig



Later hebben we toch een paar keer ongelukje en we zijn er na een tijdje achter gekomen dat ze liever 2 bakken heeft. Voor elke behoefte een andere bak dus.



Krabpaal is inderdaad belangrijk, anders gaan je stoelen of tafel eraan. Met overstappen op eten altijd laten wennen door gedeeltes erdoor te doen en dat op te bouwen per dag. En ik zou als kitten eenmaal gewend is thuis meenemen naar de dierenarts voor een chip. En ook regelmatig een controle, inentingen, vlooienspul, ontwormen etc.
'We should all start to live before we get too old.'
Alle reacties Link kopieren
Onze kitten was al zindelijk toen we haar kregen, ze was het alleen niet eens met de plaats van de kattenbak en ging steeds in een bepaald hoekje haar behoefte doen. Toen hebben we de kattenbak daarnaartoe verplaatst en ging het prima (later wel aan een andere plek laten wennen). We hadden in het begin wel zo'n open lage bak voor kittens, een gewone was echt te hoog voor haar.



Verder ging het eigenlijk heel gemakkelijk. Ze voelde zich na een half uurtje al genoeg op haar gemak om te spelen en alles te verkennen. Ook met de kinderen ging het meteen goed, maar ze was al aan kinderen gewend.

's nachts blijft ze beneden, ze heeft dan de hele achterkant van het huis en dat gaat prima.



Het enige wat lastig was, was dat ze zo klein was dat ze overal achter en in kon kruipen. Dan was ze bijvoorbeeld opeens verdwenen: was ze in een opening onder de badrand geklommen en liep ze achter de muren. Onder de vaatwasser zit ook zo'n opening als die open is. Maar nu is ze anderhalf en past ze er allang niet meer tussen.
Alle reacties Link kopieren
Ook ons kitten was al zindelijk toen we haar kregen. Ze heeft in totaal twee ongelukjes gehad (beide op het bed helaas) omdat ze van iets schrok of nog niet in staat was om snel genoeg de kattenbak te bereiken. Het bed was namelijk veel te hoog voor haar toentertijd.



Ze heeft eerst een halve dag geslapen, toen besloot ze de rest van de dag door het huis heen te lopen. Ze wou toen alleen nog niet geaaid worden. In de avond heb ik kipfilet voor haar gekookt, hier heeft ze van gesmuld. De rest van de avond wou ze niet meer bij me weg en hebben we samen op de bank geknuffeld. Het is een echt knuffelkatje geworden
The most courageous act is still to think for yourself.
Alle reacties Link kopieren
Nee hoor... onze kitten is ruim 11 weken als we hem op gaan halen. Dus zeker niet te vroeg.

Hetzelfde kattenbakgrind vind ik een goede, evenals hetzelfde voer. Ga ik nog even achterheen.



Vooralsnog houden we het bij 1 kat. Ik werk vanuit huis, dus eigenlijk altijd thuis. Als straks alsnog blijkt dat hij zich alleen voelt, kunnen we er altijd nog eentje bij nemen.



Een krabpaal wil ik zelf gaan maken van een paar grote berkentakken (nu alleen nog even bedenken waar ik die gedroogd kan kopen). Op Pinterest staan leuke ideeen. Ik vind de meeste krabpalen (uitgezonderd die design dingen boven de 150 eur) heel lelijk. Dus dan maar zelf maken.



Leuk om jullie verhalen te lezen. Ik hoop dat dit ook een knuffelkat wordt. Was het maar alvast 1 maart... Gelukkig appt de eigenaresse ons regelmatig foto's van het nestje.
Het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken ~ In loving memory of AnnA.
Alle reacties Link kopieren
Leuk! Wij hebben sinds het voorjaar kittens gekregen. Ze waren toen 8 weken. Wij hebben ze toen de eerste nachten in de ''kattenkamer'' laten wennen en overdag bij ons in de woonkamer. Ik zou ze ook gelijk op de kattenbak zetten, als ze ergens anders plassen blijven ze naar die plek terug komen. Ik had een wekker gezet die iedere 30 minuten af ging. Na die 30 minuten zette ik ze er weer op!

Ook zou ik erop letten dat ze niet onder de vlooien zitten, anders krijg je die er thuis gratis bij!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven