Werk & Studie alle pijlers

Geneeskunde: Afstuderen en solliciteren, tips/ervaringen?

05-05-2016 15:51 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beste forummers,



Ik ben op dit moment bezig in de laatste fase van de studie. Ik begin over een paar weken met mijn semi-arts stage (ook wel oudste coschap) op de afdeling x. Zoals het er nu uitziet studeer ik x af.



Nu houd ik me de laatste tijd flink bezig met hoe het straks verder moet. Ik heb mijn hart verloren aan een gewild specialisme en de banen liggen niet voor het oprapen . Ook de opleidingsplekken niet. Dat baart me zorgen, maar schuif ik nog even vooruit. Eerst zorgen dat ik na de studie niet werkloos thuis zit. Komende x ga ik naar een sollicitatietraining van de x om alvast eens wat te oefenen en tips te krijgen voor brief, C.V. en gesprek.



Ik zou het liefst ergens per 1 x aan de slag gaan. Mocht ik eerder moeten beginnen gaat de baan echter voor. Mijn plan B bestaat helaas uit even gewilde specialismen;x,x,x. Ik was van plan om vanaf x te gaan solliciteren, maar kijk nu eigenlijk al dagelijks naar vacatures x in de omgeving x.



Kennissen van de studie die recentelijk zijn afgestudeerd lijken vrij vlot aan een baan te komen. Ik maak me af en toe zo'n zorgen dat dat voor mij "niet goed" komt. Wat dat ook moge zijn (lees: geen baan, vreselijke baan, heel weinig uren, geen opleidingsplek). Ik heb geregeld dat ik bij mijn oude werk 30 uur zou kunnen werken mocht ik eind oktober geen baan hebben gevonden, maar eigenlijk word ik inmiddels vrij ongelukkig van dat werk. Op het internet staan verhalen over hoe slecht het ervoor staat qua banen en opleidingsplekken voor artsen. Ook niet om vrolijk van te worden .



Zijn er hier artsen die hun ervaring( al dan niet per PB) met mij willen delen? Tips wellicht? Vanaf wanneer zouden jullie mij aanraden te gaan solliciteren? En zal ik dan solliciteren op alle bovenstaande specialismen?





Alvast bedankt voor de moeite !
anoniem_287797 wijzigde dit bericht op 06-05-2016 20:43
Reden: x
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet precies "hoe het hoort", maar ik kan je wel mijn ervaring vertellen.

Ik ben afgelopen september afgestudeerd en ben vanaf april al begonnen met solliciteren. Er waren op dat moment geen vacatures op de plekken waar ik wilde, dus ik heb open sollicitaties gestuurd. Ik ben uitgenodigd op 3 van de 5 plekken en aangenomen op 2 ervan. De artsen bij wie ik op gesprek kwam waren verbaasd dat ik er al zo vroeg bij was. Uiteindelijk kon ik 3 dagen voordat ik m'n diploma kreeg beginnen (in september).

Wat bij medestudenten heb gezien was dat sommigen vanuit hun semi-arts stage konden blijven als ANIOS. Is dat een optie bij het ziekenhuis waar je je semi-arts stage gaat doen? Zo niet, dan kan je ze misschien om een referentie vragen.

Het schijnt lastig te zijn om voor *jouw vakgebied* in opleiding te komen. Zou een promotietraject nog een optie voor je zijn?

Ik zou eerst voor ANIOS *jouw vakgebied* plekken solliciteren, ook open sollicitaties. Als het niet lukt kan je altijd nog switchen naar andere specialismen, maar de specialismen die je noemt in je OP zijn inderdaad ook erg gewild.



Ik zou me in ieder geval niet al te veel zorgen maken. Ik ken eigenlijk geen medestudenten die 3 maanden na afstuderen geen baan hadden.



Niet quoten svp, ik haal dit misschien later weer weg vanwege herkenbaarheid.
nushy wijzigde dit bericht op 05-05-2016 16:01
Reden: minder herkenbaar gemaakt voor TO
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je bericht Nushy! Jij hebt dus gewoon open sollicitaties gestuurd met de datum vanaf wanneer je kon beginnen? Jouw verhaal klinkt iig positief . Mag ik vragen in welke richting je gesolliciteerd hebt? Mag ook vaag hoor, in de trant van gewild/minder gewild etc.



Jij bent dus een half jaar van tevoren begonnen? Ik ga denk ik vanaf juni solliciteren dan.
Alle reacties Link kopieren
Klopt, ik heb mijn afstudeerdatum in de brief gezet. Ik ben in april begonnen met brieven sturen en had mijn eerste gesprek in juni. Meer dan een half jaar van tevoren is wel te vroeg denk ik, dan hebben ze nog niet echt zicht op of er een plek vrij is tegen die tijd.

Ik heb gesolliciteerd voor een ANIOS neurologie plek.
Alle reacties Link kopieren
Daar heb je een punt. In een half jaar kan natuurlijk veel gebeuren. Ik wil gewoon niet achter de feiten aanhobbelen ofzo . Denk je niet dat solliciteren in bijvoorbeeld juli/augustus midden in de vakanties valt en daarmee de brief dus op de grote stapel? September vind ik eigenlijk alweer vrij laat als ik eind november zou kunnen beginnen . Fijn trouwens! Dat het voor jou soepel is gegaan .
Je kan beginnen met sollicteren of desnoods open sollicitaties versturen. Je kan beter wat achter de hand hebben dan dat je straks als laatste redmiddel bij de thuiszorg aan de slag mag.



ANIOS
Alle reacties Link kopieren
quote:chirpy schreef op 05 mei 2016 @ 16:12:

Je kan beginnen met sollicteren of desnoods open sollicitaties versturen. Je kan beter wat achter de hand hebben dan dat je straks als laatste redmiddel bij de thuiszorg aan de slag mag.



ANIOSBedankt voor de link . Jij zou dus zeggen; op alle specialismen richten en open sollicitaties versturen as of today? Ik kan me ergens voorstellen dat zo'n doorlopende open vacature een mooie stapel brieven verzamelt waar mijn beginners C.V.tje niet in opvalt . Maar proberen kan altijd! Thanks.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring is dat een half jaar van tevoren solliciteren op een ANIOS plek totaal geen zin heeft. Het advies was iedere keer om het 3-4 maanden van tevoren nog een te proberen. Ik heb ook niet het idee dat ze een stapeltje bewaren om bij een plek eens naar te gaan kijken of zo. Je hoeft dan weer niet te wachten tor er een vacature is, die komen er heel vaak niet. Ze krijgen een brief, bedenken dat de per 1 november iemand nodig hebben, en nodigen je uit. Of er wordt via de huidige assistenten iemand gevonden. Open solliciteren is dus zeker heel normaal.



Voor een opleidingsplek is het anders. Ik neem aan dat je eerst een tijdje als anios aan de slag wilt en dan solliciteren voor de opleiding? Ik weet niet exact hoe het bij de gyn werkt, maar bv interne heeft twee sollicitatie rondes per jaar, long/cardio een. En dan moet je dus gewoon solliciteren als er zo'n ronde is. Dat moet je denk ik zeker niet nu al doen, gyn is lastig, en dan zonder zelfs maar semi-arts ervaring maak je het jezelf wel erg moeilijk. Bij 'ons' (MDL) mag je per ziekenhuis maar 1 keer meedoen, dus dan moet je niet al solliciteren voordat je een goede kans maakt.

Voor de opleiding zou ik ook niet voor meerdere specialismes tegelijk gaan, ze willen altijd dat je juist hun specialisme wilt, en als ze er achter komen dat je bij drie anderen ook hebt gesolliciteerd kun je het waarschijnlijk vergeten. Het wordt je soms zelfs al kwalijk genomen als je in meerdere ziekenhuizen voor hetzelfde specialisme solliciteert (wat ik juist zeer begrijpelijk vind, maar goed, zo is de realiteit nou eenmaal).
Alle reacties Link kopieren
Oh, en ook de sollicitatierondes voor de opleiding worden bij ons niet aangekondigd als vacature of zo. Als je wilt weten wanneer die is, moet je even bellen met de secretaresse van de lokale opleider. Die kunnen je meestal wel vertellen hoe de procedure is en wanneer.
Alle reacties Link kopieren
Mijn tips: voordat je open sollicitaties verstuurt, probeer iemand (bij voorkeur een opleider) aan de telefoon te krijgen. Stel jezelf kort voor en vertel dat je op zoek bent naar werk. Ook als ze niet direct iets voor je hebben, dan kan je vragen per wanneer ze wel een vacature verwachten en kan je proberen meer te weten te komen over de werkzaamheden daar (bijv: wordt er onderwijs gegeven? Wat voor taken heb je als anios? Zitten er diensten bij? etc etc). Dan kan je je brief daarop toespitsen en bovendien heb je jezelf al zo geintroduceerd, dat is echt een voordeel.

Verder: mocht je geen aniosplek aangeboden krijgen bij je semi-artsstage, vraag dan om een aanbevelingsbrief (of als ze dat niet willen doen, vragen of je ze op mag geven als referentie, en ze ook op de hoogte houden als je hun naam ergens doorgeeft zodat ze daar niet door verrast worden.) Gewoon brutaal zijn daarin: ik ben echt van mening dat je je eigen carriere als arts moet maken en niet moet wachten totdat iemand je iets aanbiedt. En probeer ook de contacten bij je semi arts plek warm te houden, wie weet hebben ze in de toekomst wel wat voor je.

Succes!
Vergeet niet te netwerken, zorg dat je naam en gezicht bekend zijn op de plekken waar je komt. Durf gesprekken aan te gaan of aan te vragen met mensen die belangrijk voor je kunnen zijn. Laat van je zien en horen. Hoe denk je over een PhD?
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de lange antwoorden! Hier kan ik echt iets mee. Ik wil inderdaad eerst even ANIOSsen voor de ervaring. Als ik mocht kiezen sprong ik right away in de specialisatie, maar ik weet dat het niet zo werkt . PhD is wat mij betreft ook een mogelijkheid, maar het liefste binnen de opleiding.



Dus 3-4 maanden aanhouden voor sollicitaties, check. Netwerken doe ik zo veel mogelijk.



Vanuit de wetenschapsstage heb ik een referentie .
Alle reacties Link kopieren
Puur uit interesse : is het voor elke specialisatie nodig in NL om eerst ANIO te zijn?

Pfoe, lijkt me toch wel zwaar zo ... een heel verschil met België
Alle reacties Link kopieren
quote:Honingbij_ schreef op 05 mei 2016 @ 17:22:

Mijn tips: voordat je open sollicitaties verstuurt, probeer iemand (bij voorkeur een opleider) aan de telefoon te krijgen. Stel jezelf kort voor en vertel dat je op zoek bent naar werk. Ook als ze niet direct iets voor je hebben, dan kan je vragen per wanneer ze wel een vacature verwachten en kan je proberen meer te weten te komen over de werkzaamheden daar (bijv: wordt er onderwijs gegeven? Wat voor taken heb je als anios? Zitten er diensten bij? etc etc). Dan kan je je brief daarop toespitsen en bovendien heb je jezelf al zo geintroduceerd, dat is echt een voordeel.

Stomme vraag misschien, maar hoe pak je dat aan ? Een opleider aan de lijn krijgen? Ik ben vrij assertief, maar toch . Maak je dan een telefonische afspraak? Wat als je stoort tijdens poli oid.
Alle reacties Link kopieren
quote:chentolove schreef op 05 mei 2016 @ 18:01:

Puur uit interesse : is het voor elke specialisatie nodig in NL om eerst ANIO te zijn?

Pfoe, lijkt me toch wel zwaar zo ... een heel verschil met België Het is gebruikelijk om ervaring op te doen voordat ze je toelaten tot een opleiding. Zo weten beide partijen of je eigenlijk wel geschikt bent voor de opleiding.
TO,

Mocht je ook het buitenland overwegen mag je me een pb sturen.
TO, als ik het goed lees ga je je laatste arts-stage dus doen in een van jouw favoriete vakgebieden. Kun je deze periode niet benutten om goed te netwerken, zowel binnen de afdeling waar je terecht gaat komen als naar maatschappen of afdelingen buiten 'jouw' ziekenhuis? Als je bij jouw collega-artsen vertelt wat je zoekt, en je zorgt ervoor dat je een goede indruk maakt zal dat je vast helpen. Zij weten vaak ook wel waar in de omgeving nog mensen gezocht worden. Succes!
Alle reacties Link kopieren
quote:zecora schreef op 05 mei 2016 @ 19:20:

TO,

Mocht je ook het buitenland overwegen mag je me een pb sturen.Wat lief . Dankjewel. Ik had niet echt buitenland plannen maar als ik moet uitwijken om mijn droom waar te maken, dan graag, mocht het nodig zijn. Vind je het goed als ik het in gedachten houd?
Alle reacties Link kopieren
quote:sandra1905 schreef op 05 mei 2016 @ 19:32:

TO, als ik het goed lees ga je je laatste arts-stage dus doen in een van jouw favoriete vakgebieden. Kun je deze periode niet benutten om goed te netwerken, zowel binnen de afdeling waar je terecht gaat komen als naar maatschappen of afdelingen buiten 'jouw' ziekenhuis? Als je bij jouw collega-artsen vertelt wat je zoekt, en je zorgt ervoor dat je een goede indruk maakt zal dat je vast helpen. Zij weten vaak ook wel waar in de omgeving nog mensen gezocht worden. Succes!Daar steek ik inderdaad tijd in! Noemen dat ik het wil, passie en enthousiasme laten zien . Ik hoop dat het lukt. Ik kijk inderdaad ook naar ziekenhuizen buiten waar ik werk.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in jouw toekomstig vakgebied en inderdaad; netwerken, zodat je weet waar ze binnenkort anios gaan aannemen en open sollicitaties sturen. Die plekken zijn namelijk weg voor ze een echte vacature ergens hebben geplaatst. En hoe is je interesse in wetenschappelijk onderzoek? Want ik weet dat de meeste mensen die aangenomen worden voor de opleiding (in ieder geval in mijn cluster) gepromoveerd zijn of daarmee bezig zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Elmira schreef op 05 mei 2016 @ 22:14:

Ik werk in jouw toekomstig vakgebied en inderdaad; netwerken, zodat je weet waar ze binnenkort anios gaan aannemen en open sollicitaties sturen. Die plekken zijn namelijk weg voor ze een echte vacature ergens hebben geplaatst. En hoe is je interesse in wetenschappelijk onderzoek? Want ik weet dat de meeste mensen die aangenomen worden voor de opleiding (in ieder geval in mijn cluster) gepromoveerd zijn of daarmee bezig zijn.Ik sta open voor het doen van onderzoek. Werkelijk bijdragen aan de kennis, de wetenschap, and frankly: I'm willing to do whatever it takes. Het klinkt misschien vreemd, maar ik voelde me zo thuis bij dit specialisme, ik zie mezelf eigenlijk niks anders doen. Dankje voor de tips!
Alle reacties Link kopieren
Prettig om te weten dat open solliciteren heel normaal is . Maak me wat minder zorgen om het gebrek aan vacatures .
Alle reacties Link kopieren
Als je niet weet wie de opleider van jouw specialisme is in het ziekenhuis, dan zou ik naar P&O bellen en daar je vragen stellen. En dan ook vragen of ze je in contact kunnen brengen met de opleider (of de arts die over de assistenten gaat). En dan kijken of je kunt mailen of telefonisch een afspraak kan maken idd!
Alle reacties Link kopieren
LinkedIn misschien? Meer en meer studenten zijn op deze manier al aan het netwerken.

Zag net een vacature langskomen voor een specialisten functie (ander vakgebied ), geplaatst door een specialist die een nieuwe collega zoekt...

Wie weet dat men ook op deze manier opleidingsplekken rondbazuint?

Recruitmentbureaus voor de medische wereld?
Alle reacties Link kopieren
quote:Quinty schreef op 09 mei 2016 @ 06:00:

LinkedIn misschien? Meer en meer studenten zijn op deze manier al aan het netwerken.

Zag net een vacature langskomen voor een specialisten functie (ander vakgebied ), geplaatst door een specialist die een nieuwe collega zoekt...

Wie weet dat men ook op deze manier opleidingsplekken rondbazuint?

Recruitmentbureaus voor de medische wereld?Mwah, er zijn wel recruitmentbureaus, maar ik zie daar nooit echt goede vacatures (met name dingen als verzekeringsarts, jeugdarts, ouderengeneeskunde). Ik volg allerlei ziekenhuizen maar heb nog nooit een interessante vacature voorbij zien komen. Het is wel handig om te netwerken en er wordt ook vaak naar gekeken bij sollicitaties, dus het is wel een tip om je linkedin goed op orde te hebben.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven