kindje van 3 vermoedelijk autistisch.

23-05-2016 20:58 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
ik heb vandaag op een peuterspeelzaal gewerkt. Er zat een (vermoedelijk) autistisch jongetje in de groep. 3 jaar.

(diagnose kan nog niet gesteld worden)



Het jongetje praat niet, speelt niet en in de kring is hij stil.



bij het drinken wil jij perse de blauwe beker (anders drinkt hij niet)

Bij een feestje eet hij alleen chips en geen andere dingen.

Fruit en warm eten gaat er niet in. Alleen brood.



Iemand tips om hem wat meer mee te laten doen of blijft dit zo?
quote:rozekussentjes schreef op 24 mei 2016 @ 21:38:

[...]





ik ga inderdaad op andere forums kijken. Ben gewoon benieuwd hoe je hiermee om gaat. Dank je.



Ik vind je betrokkenheid alleen maar te prijzen!

Je gaat vast genoeg informatie krijgen waarmee je het jongetje hopelijk zo optimaal mogelijk kunt begeleiden.
Alle reacties Link kopieren
quote:toiletrol schreef op 24 mei 2016 @ 11:39:

Wat vallen sommigen over TO heen zeg.



Ik vind het positief dat dit kind je is opgevallen en dat je nu je aan het inlezen bent en hier op een forum je licht opsteekt om te kijken of je een beter beeld kunt krijgen van een kind met autisme, van autisme zelf en of en wat je mogelijk zou kunnen doen of laten binnen je werk met het kind of met dergelijke kinderen. Nee dat is niet positief.

Positief zou het zijn als ze met de mensen die al anderhalf jaar met dit kind omgaan zou overleggen en hun tips aan zou horen. Of mét de leiding daar én de ouders om de tafel gaat zitten.

Buiten de leiding en je directe collega's om dit vragen op een forum is allesbehalve positief.
Alle reacties Link kopieren
quote:damocles schreef op 24 mei 2016 @ 17:29:

Wordt er überhaupt nog gelézen hier?!



Ik denk dat je dit soort vragen moet stellen op een gespecialiseerd forum over autisme, daar zijn er wel een paar van. Het is duidelijk dat er hier mensen commentaar geven die geen idee hebben wat autisme is en hoe belangrijk zo snel mogelijk hulp te bieden waar dat nodig is. Een kind van 3, bijna 4 kan wel degelijk worden onderzocht door een multidisciplinair team waar dan vervolgens eventueel een voorlopige diagnose uitkomt en adviezen over hoe men verder moet.En dat is nog altijd aan de ouders. Niet aan een stagiaire die één dagje binnen is komen waaien.
Alle reacties Link kopieren
@Nina1966: die mensen die daar al anderhalf jaar observeren zijn kennelijk blind of compleet incompetent. Dus positief is wat het is wat TO heeft gedaan en niet de nogal grove nalatigheid van "ervaren collega's". Het gaat niet om een griepje, los van het feit of dit kindje een vorm van autisme heeft of iets in die richting: zijn gedrag is toch beslist opmerkelijk en TO heeft hier op dag 1 direct werk van gemaakt. Ik vind dat prijzenswaardig.
quote:nina1966 schreef op 24 mei 2016 @ 22:17:

[...]

En dat is nog altijd aan de ouders. Niet aan een stagiaire die één dagje binnen is komen waaien.



Als je nu eens zou lezen in plaats je eigen frustraties gaat projecteren op iemand die hier gewoon een vraag stelt.

Ze gaat toch niets op eigen houtje ondernemen? Waar lees jij dat? Ze wil weten hoe ze het betreffende kind zo goed mogelijk kan begeleiden, prima dus.
Alle reacties Link kopieren
quote:esther55 schreef op 24 mei 2016 @ 00:54:

[...]





Heel verhaal getikt weg....



Ik heb hier helaas ook mee te maken gehad en dus ervaring mee. Een taalproductie hoort zich tussen 2 en 6 jaar zich te ontwikkelen. Dit start normaliter met 1,5 jaar, dus als een kind 3 jaar is en nog NIETS zegt is dat NIET normaal en dus zorgelijk.



Tegenwoordig bestaat er ook voorschoolse hulp (voor alleen de spraak taal achterstand) dus tot en met 4 jaar. Hier mag je alleen gebruik van maken als uit testen bewezen is dat er alleen een spraak taal achterstand is (en dit niet komt door een algehele achterstand, syndroom of dat er een gen mist). Ik had geluk dat er een nieuwe groep werd opgericht waar hij zo terecht kon. Ik hoorde op cursussen (voor ouders om je kind thuis te begeleiden met spraak) en op koffie ochtenden niets anders dat men te laat hulp is gestart en dat de kinderen zelf omdat ze zich niet begrepen voelen en worden genegeerd door andere kinderen op creche of kinderdagverblijven behoorlijk gefrustreerd raken (lees bijten, schoppen en slaan of opeen ander onhandelbaar gedrag / 7 van de 8 kinderen hadden hier last van op de groep waar ik was). Erg triests voor een ouder om je kind genegeerd te zien door andere kinderen.



Ik ben via de huisarts in dit traject gekomen en weet dus dat het de normale procedure is om zulke kindjes door te verwijzen naar het audiologisch centrum in een ziekenhuis waar er ook non verbale testen kunnen worden afgenomen vanaf 2 jaar. Hier wordt gehoor, ogen, IQ enz alles getest. Ik was ook sceptisch maar zie nu met mijn andere kinderen (helaas was diegene met de taal achterstand de eerste, wist ik toen veel) dat het echt niet normaal is en dat ik het achteraf gezien jammer vind dat hij niet eerder ondersteuning heeft gehad, bij sommige kinderen start een normale taalproductie zich niet vanzelf op. Hoe en waarom? Dat is gissen, uit medische onderzoeken blijkt dat men dit gewoon nog niet weet waarom bij sommige kindjes dit niet vanzelf gaat. Noodzaak dus om deze kindjes de benodigde hulp aan te bieden. Als er na 6 jaar nog geen taalproductie is opgestart kan het kindje de rest van zijn leven problemen van ondervinden, ook niet de bedoeling lijkt me.



Nogmaals ik was ook sceptisch, komt wel, kinderen moeten al zoveel, moet er nu al een 'stempel' op worden gedrukt enz.... Nu weet ik dat bij sommige kinderen niet zelf een taalproductie op wordt gestart.Je hebt hier ook ervaring mee? Je bedoeld dat jijervaring hebt met een kind dat een achterstand of ontwikkelprobleem met taal heeft. Je trekt, zoals ik al aangaf in mijn eerder post, dus gelijk de conclusie met de summiere informatie die gegeven is dat dit ook zo'n geval is.



Ik trek je verhaal ook niet in twijfel, in jouwgeval zal dit zo zijn gegaan. Ik heb zelf ook ervaring met een kind met autistische trekken. Wat mij daarbij zo opvalt is dat de betrokken zorgverleners gewend zijn om alles heel voorzichtig voor te stellen omdat de meeste mensen gelijk op hun achterste poten staan bij elke suggestie. Dat maakt overleg heel moeilijk. Ik sta daar heel anders in, ik hoor graag wat anderen denken te zien en of ze suggesties qau aanpak hebben. Er bestaat niet één manier. Alles is trial en error op dit vlak.



maar wat ik aan wil geven is dat TO advies wil inwinnen over een situatie die zij op haar eerste dag tegenkomt met een kindje.

Hieruit word door allerlei mensen geconcludeerd dat ze: 1 zelf de diagnose stelt. 2 de opvang er verder niets mee doet. 3 de ouders er niets mee doen. 4 ze zelf een behandelplan op wil stellen zodat ze een wit voetje haalt. En weet ik veel wat nog meer.



Ik lees alleen dat ze iets ziet en vraagt wat zouden jullie ermee doen? Diverse goede advizen komen. Ook langs. Zoals lees je in op diverse andere plekken of overleg met de ouders over de aanpak.



Mijn punt is dat hier zo agresief word gereageerd. Als ik iets tegen kom wat voor mij onbekend is vraag ik ook advies hoe daarmee om te gaan. Dat lijkt mij normaal in het leven.
Waarmee kunt u mij van dienst zijn?
quote:Hexx schreef op 24 mei 2016 @ 11:32:

[...]

Omdat de ouders dat willen?Ja, natuurlijk. Als ouders nog geen onderzoek willen moeten ze dat niet doen. Mijn reactie was een reactie van TO waarin stond dat ouders autisme vermoeden bij hun zoontje en dat ze dit met school willen oppakken als hij naar school gaat. Mijn reactie slaat erop dat school niet de plek is om onderzoekstrajecten naar autisme o.i.d. te regelen. Natuurlijk gebeurt het wel dat als er problemen op school ontstaan er een balletje daar gaat rollen. School is school. Ik vind niet dat zoiets bewust op het bordje van school gedeponeerd moet worden, die hebben genoeg aan hun eigen taken.
quote:rozekussentjes schreef op 24 mei 2016 @ 21:35:

[...]



Wat overtrokken? inderdaad. nogmaals. IK TREK DIE CONCLUSIE NIET. OUDERS EN VASTE LEIDSTER VERMOEDEN AUTISME. ik snap dat als je dit persoonlijk met je neefje overkomen is, dat dat heel vervelend is. wat ik wil weten is hoe je om moet gaan met een kindje met dit soort gedrag. Zeker omdat er nog geen diagnose is.Bespreek met de ouders wat zij willen. Hij is hun kind. Misschien zijn zij het helemaal niet eens met de tips die je hier krijgt.
Wat een reacties weer zeg... Uit de vraag van TO blijkt toch al dat ze niets van autisme weet? Dat bedoel ik niet rot trouwens en ze geeft het zelf ook aan in een reactie. Ze komt daar en hoort dit van de leidsters en ziet hoe het kindje doet, zo gek is het toch niet dat je dan niet goed weet wat te doen. Nu is autisme als het dat is, is niet iets dat je zomaar met wat tips aanpakt maar goed dat kan TO ook niet weten als ze er geen verstand van heeft. Je kunt het ook positief bekijken, ze wil graag zo goed mogelijk met het kindje omgaan en hem betrekken bij de groep. In dit geval zijn er niet zomaar tips te geven, een bepaalde aanpak moet vaak door iedereen gedaan worden om het te laten werken, dat kun je niet als stagiaire zonder goed overleg gaan doen. Zonder diagnose is het sowieso lastig want je weet niet wat er aan de hand is.



Ik zou het aan de leidsters en de ouders overlaten en gewoon volgen wat zij doen. Praat het kindje thuis wel? Zo niet vind ik dat wel een ernstige zaak met bijna vier en dan zou er echt al onderzoek opgestart moeten zijn.. In dat geval zou ik dat misschien toch eens mijn zorg met een leidster bespreken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Grumpsy schreef op 24 mei 2016 @ 22:29:

@Nina1966: die mensen die daar al anderhalf jaar observeren zijn kennelijk blind of compleet incompetent. Dus positief is wat het is wat TO heeft gedaan en niet de nogal grove nalatigheid van "ervaren collega's". Het gaat niet om een griepje, los van het feit of dit kindje een vorm van autisme heeft of iets in die richting: zijn gedrag is toch beslist opmerkelijk en TO heeft hier op dag 1 direct werk van gemaakt. Ik vind dat prijzenswaardig. Je kunt zo'n kind, geen enkel kind, na één dag al beoordelen. En dan nog is het aan TO om dat met de leiding/collega's te bespreken. Joh wat kan ik doen om beter om te gaan met het desbetreffende kind.

Niet buiten de organisatie om het op een forum vragen.

TO weet niet wat er al wel en niet geprobeerd is, weet niet of er al observatie geweest is etc.
Alle reacties Link kopieren
quote:damocles schreef op 24 mei 2016 @ 22:32:

[...]





Als je nu eens zou lezen in plaats je eigen frustraties gaat projecteren op iemand die hier gewoon een vraag stelt.

Ze gaat toch niets op eigen houtje ondernemen? Waar lees jij dat? Ze wil weten hoe ze het betreffende kind zo goed mogelijk kan begeleiden, prima dus. Nou ik lees dus wel op eigen houtje want ze doet het op een anoniem forum en de leiding daar heeft vast niet gezegd Goed idee joh, we gaan buiten alle normale kanalen om eens hulp vragen op het viva forum.

TO moet het de mensen vragen die het kind langer dan één dag kennen . Niet aan mensen die het kind nog nooit gezien hebben.
Alle reacties Link kopieren
quote:nina1966 schreef op 25 mei 2016 @ 14:16:

[...]

Nou ik lees dus wel op eigen houtje want ze doet het op een anoniem forum en de leiding daar heeft vast niet gezegd Goed idee joh, we gaan buiten alle normale kanalen om eens hulp vragen op het viva forum.

TO moet het de mensen vragen die het kind langer dan één dag kennen . Niet aan mensen die het kind nog nooit gezien hebben.Joh, weet je Nina, laat lekker zitten. Waarom reageer je zo heftig? ik pleeg geen misdaad toch? Wil alleen maar weten of er mensen ervaring hebben met dit gedrag op deze leeftijd en wat ze zouden doen. That's all. Natuurlijk ga ik niet therapeuteren, diagoses stellen bla bla bla. En ja ik overleg inderdaad met andere leidsters en ouders. Wow, ben gewoon verbaasd dat iemand zo heftig reageert.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het in dit geval helemaal met Nina eens. Je stelt namelijk nogal vreemde vragen, als "als dit jongetje altijd een blauwe beker wil, moet ik 'm die dan geven?" Dat is een vraag die alleen de vaste begeleidsters en de ouders kunnen beantwoorden. Datzelfde geldt voor de vraag over chips.



Hoe vaak ik niet in de afgelopen jaren al gehoord heb "ja maar, ik dacht dat dat wel kon" of "ik ben op m'n gevoel afgegaan". Echt, als je op een PSZ, KDV, KDC of wat dan ook werkt, behoor je je professioneel te gedragen en daar is communicatie met de andere medewerkers en de ouders essentieel voor.



1 Tip: kinderen met autisme, zijn niet allemaal gelijk. Datzelfde geldt voor kinderen met het syndroom van down, linkshandige kinderen, kinderen met een bril. Alle kinderen zijn anders en elk kind vergt dus een eigen benadering in afstemming met je collega's en de ouders.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje is autistisch en heeft tot kort voor de officiële diagnose (net voor zijn vierde verjaardag) ook op de peuterspeelzaal gezeten, maar ik heb nooit verwacht dat zij daar gericht met hem aan de slag gingen. Hij had het daar naar zijn zin, al speelde hij ook niet echt met anderen en praatte hij niet, en hij was onder de kinderen, dat vond ik fijn. Maar het was niet de plek waar men met zijn autisme aan de slag moest gaan.



Geef hem maar gewoon die blauwe beker, laat hem maar chips eten op een feestje en brood tijdens de lunch en laat hem gewoon doen wat hij leuk vindt (mits dat iets is wat veilig is en gewoon kan). Jullie zijn geen speciale autismegroep of cluster 4 school, dus jullie hebben niet de expertise om hem uit zijn comfortzone te trekken, dingen te veranderen en nieuwe dingen aan te leren. Dat komt wel als straks de diagnose wel is gesteld. Dan komt er wel een plan, en eventueel een plek die voor hem het meest passend is.



Bij mijn zoontje kwam er wel eens per week iemand op de peuterspeelzaal om een op een met hem te spelen en hem te observeren, dat vond ik wel waardevol. Zij heeft ook geen ingrijpende veranderingen aangebracht, want daar is de peuterspeelzaal gewoon de plek niet voor, maar het was wel fijn om even een-op-een-aandacht te krijgen van iemand die mee wilde gaan in zijn manier van spelen. Je kunt vragen of dat bij jullie een optie is, en of de ouders dat prettig vinden.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind overigens haar vragen helemaal niet vreemd. Ik vind veel antwoorden wel bijzonder kattig en onaardig.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
quote:tinypotato schreef op 25 mei 2016 @ 13:33:

[...]





Ja, natuurlijk. Als ouders nog geen onderzoek willen moeten ze dat niet doen. Mijn reactie was een reactie van TO waarin stond dat ouders autisme vermoeden bij hun zoontje en dat ze dit met school willen oppakken als hij naar school gaat. Mijn reactie slaat erop dat school niet de plek is om onderzoekstrajecten naar autisme o.i.d. te regelen. Natuurlijk gebeurt het wel dat als er problemen op school ontstaan er een balletje daar gaat rollen. School is school. Ik vind niet dat zoiets bewust op het bordje van school gedeponeerd moet worden, die hebben genoeg aan hun eigen taken.



Dat gebeurt dus ook niet, zo'n onderzoekstraject gebeurt door een GGZ instelling, Kabouterhuis o.i.d. en er wordt niets op het bordje van school gelegd. School wordt natuurlijk wel betrokken, aangezien er ook observatie op school zal zijn.



Trouwens, sinds de invoering van Passend onderwijs (een farce wat mij betreft) is er wel degelijk een grote rol voor school wat betreft de begeleiding wat betreft leerlingen met bijv. een ontwikkelingsstoornis.
quote:damocles schreef op 25 mei 2016 @ 15:24:

[...]

Dat gebeurt dus ook niet, zo'n onderzoekstraject gebeurt door een GGZ instelling, Kabouterhuis o.i.d. en er wordt niets op het bordje van school gelegd. School wordt natuurlijk wel betrokken, aangezien er ook observatie op school zal zijn.



Trouwens, sinds de invoering van Passend onderwijs (een farce wat mij betreft) is er wel degelijk een grote rol voor school wat betreft de begeleiding wat betreft leerlingen met bijv. een ontwikkelingsstoornis.Ja, de begeleiding inderdaad. Er zijn altijd (ook voor het passend onderwijs) mogelijkheden geweest om een kind met problematiek extra begeleiding te bieden op school. Ik ben het ook helemaal eens met je post, onderzoek gebeurt inderdaad niet op school zelf en het is fijn als school betrokken wordt, maar waar ik op reageerde is dat er stond dat ouders vermoeden van autimse hebben en dit gaan oppakken met school. Dat is gewoon niet de juiste ingang. De juiste ingang is de GGZ als je al een vermoeden van problematiek hebt en daarbij kan school natuurlijk worden betrokken, bijvoorbeeld vragen(lijsten) en observaties. Als je helemaal geen vermoeden hebt en problemen beginnen op te vallen op school zelf kan het gebeuren dat je via school in zo'n traject komt, maar ik vind het wel deponeren op het bord van school als je al weet dat er iets is en via de school dit gaat oppakken.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon is nu 9 en drinkt thuis nog steeds alleen maar uit een blauwe beker. Kan er niet mee zitten, als hij daar gelukkig van wordt.... Buitenshuis drinkt hij wel uit andere glazen.



Vroege diagnose is zeer wenselijk, zodat er ook vroeg wat gedaan kan worden. Mijn zoon was 3,5 toen de diagnose autisme kwam, en we zijn erg blij dat hij zo vroeg al een diagnose had. Zo is hij van een mkd naar speciaal onderwijs gegaan. Niks geen gezeur op een reguliere basisschool waar hij toch helemaal vast zou lopen....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven