Oneerlijke selectie bij voetbalclub

25-05-2016 22:04 172 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedenavond dames.

Ik kwam vandaag ergens achter waar ik graag jullie mening over wil horen. Maar eerst even een stukje voorgeschiedenis.



Mijn oudste zoon van net 8 speelt 1,5 jaar bij een voetbalclub. Na een paar maanden bij de instroom mocht hij door naar de champions league. In hetzelfde schooljaar werd hij ook meteen geselecteerd voor de F-jes. En sindsdien ging het eigenlijk met de dag minder goed met voetballen of, om precies te zijn, de sfeer eromheen. Zijn nieuwe trainer bleek de vader te zijn van een van de kinderen uit de ploeg. Wat ons allemaal eerst opviel is dat hij zijn zoon duidelijk voortrok. Om een of andere reden had mijn zoon niet zo'n goede klik met die jongen. Op een gegeven moment begon ik te merken dat de trainer mijn zoon geregeld benadeelde. Zo kreeg hij in conflicten tussen de jongens altijd de schuld. Een paar keer kwam het voor dat zoon tijdens een training huilend naar mij toe kwam omdat hij weer een preek/straf kreeg van de trainer terwijl hij zelf vond dat hij niet de schuld moest krijgen. Ik vond het altijd lastig omdat ik zelf op afstand niet kon zien en horen wat er precies gebeurde en koos ervoor om me er niet mee te bemoeien.



Na oud en nieuw moest zoon opeens in de verdedigen spelen of keepen, wat mij verbaasde omdat hij tijdens de wedstrijden altijd veel goals scoorde. Er kwam toen een periode waarin ik door de drukte op mijn werk minder vaak op zijn club was. Mijn man was er toen wel bij maar hij is absoluut geen type die voor zijn kind gaat opkomen. Zijn houding is: het is je trainer, tijdens een training/wedstrijd moet je maar naar hem luisteren. In de tussentijd kwam zoon steeds vaker ontevreden thuis van voetbal en begon hij ook smoesjes te verzinnen om niet naar de training te gaan (gevallen op het schoolplein/moe/niet lekker/hij wilde liever afspreken etc.).



Sinds deze week zijn ze bezig met de selectie. Wat ik op de eerste dag heb geobserveerd is dat zoon uit zijn team werd gehaald. Hij moest spelen tussen de "lagere" F-jes en stond daarbij nog de helft van de tijd op keep. Vandaag hoorde ik in een gesprek tussen een andere trainer en een van de vaders dat de selectie allang plaats heeft gevonden. Ze hebben ook de namen genoemd van kinderen die volgend jaar in F1 komen (terwijl de selectie officieel nog tot het eind van volgende week duurt). Uit ons team zijn dat de zoon van de trainer plus de zoons van een aantal vaders die met de trainer aanpappen. Niet dat ik denk dat mijn zoon per se ook naar F1 had gemoeten, ik heb niet genoeg verstand van voetbal om hierover te kunnen oordelen maar ik vind wel dat de selectie op een hele andere manier plaats had moeten vinden. Het idee dat de officiële selectie eigenlijk een theater is en dat de echte selectie gebaseerd is op persoonlijke voorkeuren van de trainer vind ik tenenkrommend. Ieder kind verdient een eerlijke kans om binnen de daarvoor bestemde twee weken te laten zien wat hij kan. Ik merkte dat de andere ouders die toevallig bij het gesprek aanwezig waren er ook versteld van stonden te kijken. Ik vind dit niet kunnen en wil eigenlijk de club erop aanspreken. Wat vinden jullie?
Alle reacties Link kopieren
Herken het verhaal heel erg. Vriendjespolitiek ten top op het veld.

Wat was ik blij toen kind besloot voetbal niet meer leuk te vinden.

Het hele competitie circus op zeer jonge leeftijd stond mij van begin af aan niet aan.



Wil jouw zoon nog wel doorgaan met voetballen?
Girls compete with each other, women empower one another
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij speelt dit bij elke voetbalclub.Mijn zoon heeft 3 jaar bij een redelijk grote club gespeeld, elk jaar trainer en coaches als vader en elk jaar het eigen kind op de beste positie, zoon kreeg geen kans, overgestapt naar een kleinere club, hij ging van de E4 naar de E5, en nu ook *selectie*, trainer was geen vader dit jaar maar iemand die daadwerkelijk papieren heeft, Er zit 1 kind in het team die ab so luut NIET kan voetballen, snapt niks van het spelletje en klapt iedere bal buiten de lijn omdat hij gewoon niet weet wat hij met die bal moet.Huidige trainer is lyrisch over dit kind, wij snapten er niks van want zoon en meerdere uit het team gaan naar de D4 en deze jongen gaat ,tesaam met jongens die wel kunnen voetballen,naar de D2.........totdat we er achter kwamen dat de ouders van dit kind en de huidige trainer ook persoonlijk bij elkaar over de vloer komen en op de buurtbarbeques (ze wonen niet in dezelfde buurt), de vriendjespolitiek is overal te vinden, wil je je eigen kind *omhoog* krijgen, dat moet je idd zorgen dat je de met de juiste mensen socialiseert en vooral veel shirtjes wast, kinderen naar de wedstrijden brengt en vrijwillig vlagt of het clubhuis schoonmaakt. Mijn kind gaat naar de D4, speelt op de positie die hij leuk vindt en die houten hark is weg.....,wij zijn blij, maar eerlijke selecties, die bestaan in mijn ogen niet,de besten gaan naar de C1,E1 of D1, ervaring leert dat clubs daar wel heel erg naar kijken en de rest............
Alle reacties Link kopieren
Dit speelt bij vrijwel elke sport. Of club, of wat dan ook. Overal voelen mensen zich misdeeld, ofwel hun kinderen worden misdeeld door anderen, want....En hoe hoger je komt, hoe erger het wordt.

Je kunt je daar ongelofelijk druk over maken, of zorgen dat je kind het naar zijn/haar zin heeft op die, of een andere sport.
Alle reacties Link kopieren
quote:AnAppleADay schreef op 26 mei 2016 @ 08:33:

Pfff wat prestatiegericht!

Ik heb altijd een andere sport gespeeld, maar bij ons was er niet eens een selectie in de F-jes. Daar werden vriendjes en vriendinnetjes gewoon bij elkaar gezet, het gaat dan toch om plezier hebben? Selectie begint pas rond de D of de C.

Coaches zijn eigenlijk altijd de ouders in de jeugd, in ieder geval t/m de C-jeugd.



Lijkt me verschrikkelijk als sporten voor jonge kinderen al zo prestatiegericht is. Ik besefte als kind pas rond mijn 10e dat de D1 'hoger' was dan de D2. Daarvoor waren het gewoon 2 verschillende teams.



Dit.



Ik schrik er eigenlijk een beetje van. Voornamelijk omdat ik echt niet snap wat het voordeel of nadeel is van in de F1 of de F2 zitten. Ik zou het snappen als er gewerkt werd met sponsorcontracten en er alleen geld voor de F1 te verdienen viel (alhoewel ik plezier dan nog steeds belangrijker zou vinden), maar dit gaat om kinderen van 6 tot en met 8? Mocht het kind echt uitzonderlijk goed zijn en gescout worden, dan gebeurt dat ook wel als het kind in F2 voetbalt. Uberhaupt zitten die teams toch in dezelfde competitie?
Alle reacties Link kopieren
Dat prestatiegerichte hoeft voor mij ook allemaal niet. Talent wordt echt wel ontdekt, laat die kinderen gewoon lekker voetballen. Maar wat TO bedoelt is (denk ik) meer de frustratie dat zo'n vader het in dit geval voor het zeggen heeft en zaken naar zijn hand kan zetten. En als je kind daar dan last van heeft, dan voelt dat allesbehalve prettig.
Alle reacties Link kopieren
quote:vivamien schreef op 26 mei 2016 @ 10:00:

Dat prestatiegerichte hoeft voor mij ook allemaal niet. Talent wordt echt wel ontdekt, laat die kinderen gewoon lekker voetballen. Maar wat TO bedoelt is (denk ik) meer de frustratie dat zo'n vader het in dit geval voor het zeggen heeft en zaken naar zijn hand kan zetten. En als je kind daar dan last van heeft, dan voelt dat allesbehalve prettig.



Ja, maar dat is nu toch helemaal niet het geval? Kind gaat naar F2, terwijl vervelende vader/coach met vervelende kinderen naar F1 gaat. Dan heeft hij toch alleen maar voordeel van in F2 zitten?



Ik vind het trouwens best bijzonder dat dat hele scouten zo vaak aan bod komt. Is dat echt waar ouders van kinderen van ong 7 jaar aan denken?
Alle reacties Link kopieren
quote:Sugarbaby schreef op 26 mei 2016 @ 10:06:

[...]





Ja, maar dat is nu toch helemaal niet het geval? Kind gaat naar F2, terwijl vervelende vader/coach met vervelende kinderen naar F1 gaat. Dan heeft hij toch alleen maar voordeel van in F2 zitten?

Helemaal mee eens, hoor. Was ook mijn eerste reactie, kind lekker in dat andere team laten.
Alle reacties Link kopieren
Dit prestatiegerichte gedoe vind ik ook heel erg. Ik snap zelf niets van voetbal en was ook van mening dat dit niet hoeft. Ik was zo naïef dat ik dacht dat het bij achtjarige kinderen nog echt om plezier en eerlijke competitie ging. Nu blijken het tocht kinderen van die altijd aanwezige bemoeizuchtige opschepperige vaders te zijn die naar F1 gaan.



Zoon weet uiteraard niets van mijn gedachten hierover. Ik hoop ook dat het hem niet opvalt dat de "selectie" niet helemaal eerlijk is verlopen. Hij heeft nog steeds plezier in voetbal. Hij speelt graag op het schoolplein en overal waar het kan.



Ik ga in ieder geval afwachten hoe de selectie afloopt. Ik ben nu al aan het kijken of ik zoon niet naar een andere club kan overplaatsen, maar waarschijnlijk zijn we al te laat... En anders kan hij hier in de buurt ook op tennis, turnen, mountainbiken of ijshockey... Ik weet namelijk dat hij al die sporten ook leuk vindt.
Dat is normaal bij voetbal en waarschijnlijk vele teamsporten. De kinderen van bestuurders en trainers en vaak ook de vrijwilligers spelen meestal hoger. Soms wordt dat ook gezegd dat je dan ook vrijwilligerswerk moet komen doen bij de club. Voordeel is dat de meeste kinderen niet zo goed zijn dat er wekelijks een topclub belt. Zolang ze er plezier in hadden heb ik me nooit druk gemaakt om dubieuze selectiemethodes. Wil je dat systeem niet dan kun je je kind beter op een individuele sport doen als atletiek, wedstrijdzwemmen, turnen. Daar wordt je echt op je persoonlijke kwaliteiten beoordeeld door een jury in plaats van waarde voor het team in combinatie met de trainer.
Alle reacties Link kopieren
quote:ElenaVera schreef op 26 mei 2016 @ 10:15:

Nu blijken het tocht kinderen van die altijd aanwezige bemoeizuchtige opschepperige vaders te zijn die naar F1 gaan.



.En die kinderen kunnen niet voetballen? Of scheppen die vaders op omdat ze het wel kunnen? Scheppen ze eigenlijk wel op?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Voetbalt je zoon bij een grote club dat ze zo prestatiegericht zijn? Dan zou ik hem vragen of hij misschien liever bij een andere voetbalvereniging wil. Jammer dat het op die manier gaat, en ik sta er eigenlijk van te kijken. Ik zat zelf niet op voetbal maar op hockey en daar was de F-jes gewoon voor de jongste kinderen. Ging er niet om of je goed/slecht was, er waren zelfs veel gemixte teams (jongens/meisjes). Bij die club werd het in de C pas echt belangrijk hoe je het deed.



Belangrijkste is dat je zoon het leuk vindt, vraag aan hem wat hij zelf denkt dat een goede oplossing is. Wellicht als hij naar een lager team gaat dat hij wel gewoon lekker kan voetballen zonder die sfeer er omheen.

Je kan natuurlijk wel bij de coach/trainer die hem benadeeld aangeven dat je het gevoel hebt dat hij wel heel vaak jouw zoon er uit pikt, maar ik zou het niet gooien op 'waarom voetballertje X wel en mijn zoon niet'. Dat is aan de specialisten (trainer/coach) om te beoordelen en als je daar een vinger in de pap wil hebben zou je kunnen kijken of je zelf coach kan worden van een team.



Hopelijk verpest het niet je zoons plezier in voetbal!
Alle reacties Link kopieren
Dit soort mensen kom je overal tegen. Dat krijg je als je geen professionele trainers hebt, maar (amateur)ouders die training geven. Veel mensen blijken niet om te kunnen gaan met die "macht". En bij teamsporten kom je die nou eenmaal veel meer tegen dan bij de meer individuele sporten.
Nou, ik waardeer enige mate van prestatiegerichtheid wel bij de voetbal (of andere sport) club.



Bij de F-jes en E-tjes staat gewoon plezier nog voorop, maar vanaf de D willen die jongens zelf ook winnen en weten ze dondersgoed dat D1 van hoger niveau is dan D4.

Dan is het best zuur als je met het halve team je best doet, maar toch niet wint omdat de andere helft geen bal goed kan raken.

Bij een individuele sport ligt winnen of verliezen vooral aan jezelf, maar met een teamsport kunnen een paar verkeerd ingedeelde spelers het behoorlijk verpesten voor de rest. Daarom is het maar goed dat er dus voor teams geselecteerd wordt.



Een voetbalclub (ook de zaterdagamateurs van Lutjebroek) heeft ook sponsors voor alle leeftijdsgroepen en die sponsor ziet liever ook dat zo'n team (ook al zijn het maar D-tjes) wint ipv met 18-0 verliest. Daar houdt een club ook rekening mee.



Als je prestatie een vies woord vindt, moet je je afvragen of sport wel geschikt is voor je, want sport draait altijd om prestatie.
Alle reacties Link kopieren
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:19:

Dat is normaal bij voetbal en waarschijnlijk vele teamsporten. De kinderen van bestuurders en trainers en vaak ook de vrijwilligers spelen meestal hoger..



Er is meestal een jeugdcoördinator. Er zitten op de eerste jeugdteams vaak vaste trainers ipv ouders. Die nemen echt geen kinderen in hun team die er niets van kunnen want als het goed is heeft elk team ( en de vereniging ) een doel ; handhaven, of promotie, of puur opleiden.

Talent is vaak erfelijk. De ouders die zelf redelijk of goed hebben gevoetbald storten zich op zo'n vereniging, komen elke wedstrijd, praten anders over een wedstrijd en dan lijkt het al snel dat ze hun kind er in wurmen, terwijl die kinderen vaak ook de - iets - betere spelers zijn.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
quote:ElenaVera schreef op 26 mei 2016 @ 10:15:

Ik ga in ieder geval afwachten hoe de selectie afloopt. Ik ben nu al aan het kijken of ik zoon niet naar een andere club kan overplaatsen, maar waarschijnlijk zijn we al te laat... En anders kan hij hier in de buurt ook op tennis, turnen, mountainbiken of ijshockey... Ik weet namelijk dat hij al die sporten ook leuk vindt.Ik zou voor een individuele sport kiezen als het selecteren je stoort. Je blijft de hele voetbaltijd met dat geëmmer zitten. Mijn kinderen zaten vaak met kinderen in een team van wie de ouders zich stoorden aan de 'oneerlijke' selectie. Je loopt je dan echt jaren rot te ergeren, heb ik gezien. Dan kun je ze beter op een sport doen, waarmee je wat meer vrede hebt, zeker omdat het als ze jong zijn grotendeels jouw tijd is die je eraan moet besteden.
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:19:

Dat is normaal bij voetbal en waarschijnlijk vele teamsporten. De kinderen van bestuurders en trainers en vaak ook de vrijwilligers spelen meestal hoger. Soms wordt dat ook gezegd dat je dan ook vrijwilligerswerk moet komen doen bij de club. Voordeel is dat de meeste kinderen niet zo goed zijn dat er wekelijks een topclub belt. Zolang ze er plezier in hadden heb ik me nooit druk gemaakt om dubieuze selectiemethodes. Wil je dat systeem niet dan kun je je kind beter op een individuele sport doen als atletiek, wedstrijdzwemmen, turnen. Daar wordt je echt op je persoonlijke kwaliteiten beoordeeld door een jury in plaats van waarde voor het team in combinatie met de trainer.



ik denk niet dat een kind in het eerste elftal wordt geplaatst alleen omdat de ouders veel bardiensten draaien. Vaak zie je dat betrokken ouders hun kind ook meer stimuleren in die sport. Omdat ze zelf ook altijd gevoetbald hebben bijvoorbeeld.

Hier op de club is zo'n vader die ook bij veel betrokken is, zijn zoon speelt ook in het eerste van zijn leeftijd, maar ik zie betreffende vader ook bijna dagelijks met zijn zoon oefenen op het pleintje.

Dus ja, die jongen zal gerust ook goed presteren.

Een club die alleen op basis van vriendjespolitiek een eerste elftal samenstelt zal nooit kampioen worden.
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:25:

[...]





Ik zou voor een individuele sport kiezen als het selecteren je stoort. Je blijft de hele voetbaltijd met dat geëmmer zitten. Mijn kinderen zaten vaak met kinderen in een team van wie de ouders zich stoorden aan de 'oneerlijke' selectie. Je loopt je dan echt jaren rot te ergeren, heb ik gezien. Dan kun je ze beter op een sport doen, waarmee je wat meer vrede hebt, zeker omdat het als ze jong zijn grotendeels jouw tijd is die je eraan moet besteden.ook bij individuele sporten heb je te maken met selectie. Mijn zoon heeft jaren judo gedaan en daar was ook een selectieteam. Je ging dan met dat team naar wedstrijden en naast je persoonlijke prestatie kon je als team ook winnen.
quote:blijfgewoonbianca schreef op 26 mei 2016 @ 10:24:

[...]

Er is meestal een jeugdcoördinator. Er zitten op de eerste jeugdteams vaak vaste trainers ipv ouders. Die nemen echt geen kinderen in hun team die er niets van kunnen want als het goed is heeft elk team ( en de vereniging ) een doel ; handhaven, of promotie, of puur opleiden.

Talent is vaak erfelijk. De ouders die zelf redelijk of goed hebben gevoetbald storten zich op zo'n vereniging, komen elke wedstrijd, praten anders over een wedstrijd en dan lijkt het al snel dat ze hun kind er in wurmen, terwijl die kinderen vaak ook de - iets - betere spelers zijn.Nou dat is niet mijn ervaring. Doorgaans zijn de trainers ouders of iemand uit de B of C bij die jongste teams. De jeugdcoördinator deelde de teams niet in bij ons. Dat doet de trainer en de ouder die het team organiseert. Bij ons moet je min of meer dat laatste baantje doen en dan kan je kind na afloop hoger spelen. Sponsoren helpt trouwens ook enorm. Van een beleid per team heb ik nog nooit wat gezien. Aangezien het mij niet kan schelen hoe hoog mijn kinderen voetballen had ik er nooit een probleem mee, maar dat het er 'oneerlijk' aan toegaat bij de selectie is wel mijn observatie,
quote:Starshine-2 schreef op 26 mei 2016 @ 10:29:

[...]

ik denk niet dat een kind in het eerste elftal wordt geplaatst alleen omdat de ouders veel bardiensten draaien. Vaak zie je dat betrokken ouders hun kind ook meer stimuleren in die sport. Omdat ze zelf ook altijd gevoetbald hebben bijvoorbeeld.

Hier op de club is zo'n vader die ook bij veel betrokken is, zijn zoon speelt ook in het eerste van zijn leeftijd, maar ik zie betreffende vader ook bijna dagelijks met zijn zoon oefenen op het pleintje.

Dus ja, die jongen zal gerust ook goed presteren.

Een club die alleen op basis van vriendjespolitiek een eerste elftal samenstelt zal nooit kampioen worden.Bij ons worden ze ook geen kampioen. Het tweede speelde op een gegeven moment beter dan het eerste.
Alle reacties Link kopieren
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:33:

[...]





Nou dat is niet mijn ervaring. Doorgaans zijn de trainers ouders of iemand uit de B of C bij die jongste teamsOok bij de selectieteams van de f, e en d ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:35:

[...]





Bij ons worden ze ook geen kampioen. Het tweede speelde op een gegeven moment beter dan het eerste.Op hetzelfde niveau? Met even oude kinderen?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:33:

[...]





Nou dat is niet mijn ervaring. Doorgaans zijn de trainers ouders of iemand uit de B of C bij die jongste teams. De jeugdcoördinator deelde de teams niet in bij ons. Dat doet de trainer en de ouder die het team organiseert. Bij ons moet je min of meer dat laatste baantje doen en dan kan je kind na afloop hoger spelen. Sponsoren helpt trouwens ook enorm. Van een beleid per team heb ik nog nooit wat gezien. Aangezien het mij niet kan schelen hoe hoog mijn kinderen voetballen had ik er nooit een probleem mee, maar dat het er 'oneerlijk' aan toegaat bij de selectie is wel mijn observatie,



dat is dan een rare gang van zaken. hier is gewoon een jeugdcoördinator die met alle trainers van de hele afdeling die beslissingen maakt. Ik zeg niet dat er nooit eens een kind van een trainer bevoordeeld wordt, maar het is geen schering en inslag.

edit: en het is ook geen normale gang van zaken bij alle amateurclubs in Nederland. Een club wil gewoon op alle niveaus prestaties neerzetten en het liefst met het eerste elftal, want die trekken sponsors aan. Als je alleen maar selecteert op het vrijwilligerswerk van de ouders, graaf je als club je eigen graf
nou dat voor het aflopen van de selectieperiode ze al min of meer weten wie ze kiezen lijkt me niet zo gek. als ze dat pas in de laatste minuut weten zou pas raar zijn. ze zien toch wie goed voetbalt. en ook wie bij elkaar past. jouw zoon heeft wel steeds ruzie en natuurlijk vind jij of hij het de schuld van die ander, maar feit is wel dat hij dus niet lekker mee draait.

dat de trainer dan een team maakt dat wel samen goed past is wel logisch. hij wil dat er gevoetbalt word en niet geruzied.

ik zou gewoon andere sport of andere club doen, hopen dat hij daar beter aansluiting vind.
quote:PattyJupiter schreef op 26 mei 2016 @ 10:35:

[...]





Bij ons worden ze ook geen kampioen. Het tweede speelde op een gegeven moment beter dan het eerste.

dat het tweede kampioen wordt op hun niveau en het eerste niet, wil natuurlijk niet zeggen dat het eerste slechter speelt dan het tweede.



En dat de tweede eens van het eerste wint zegt me ook niet zoveel.

Mijn zoon speelt in het vierde, maar soms hebben ze oefenwedstrijdjes tegen het derde of het vijfde en dan kan de 'slechtere' ook zomaar winnen.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons op de club (geen voetbal dus) was het inderdaad de jeugdcoordinatie die de teams maakt, in de oudere jeugd in samenwerking met de trainers (geen ouders).

De coaches zijn anders dan de trainers, dat zijn namelijk wel ouders. Maar die werden pas 'gekozen' zodra een team rond was.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven