Werk & Studie alle pijlers

Master tot Nurse Practitioner

15-05-2011 16:08 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo iedereen,



Heeft iemand de opleiding Master Advanced Nursing Practice (NP) gedaan of is hier mee bezig?? Zelf ben ik verpleegkundige en lerares in de gezondheidszorgsector. Nu wil ik mij nog meer gaan verdiepen in het medische gebied. Tevens bestaat er een opleiding tot Physician Assistant (PA) wat erg op de NP opleiding lijkt. Graag wil ik horen wat jullie ervaringen zijn.





Groetjes Yverna
Alle reacties Link kopieren
Hoi Yverna,



Ik heb mijn M ANP opleiding al enige tijd afgerond. Super keuze geweest. Leuk werk met veel verantwoordelijkheden.



Je leert op een andere manier naar je patiënten kijken. Mijn werk is met name substituerend van karakter. Ik verricht vooral veel medisch technische handelingen en werk (zaalarts achtig).



Mijn functie is niet heel anders dan die van physician assistants in hetzelfde veld. Er is in veel andere velden echter wel een groot verschil tussen de PA en NP.



Het advies is dan ook om goed te kijken wat je toekomst ideaal is en dan te kijken welke opleiding bij je past.



Succes met de keuze.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij op de afdeling werken 2 NP-ers, 1 voor de hartfalen en de ander voor de dotter en OK patienten. Zij werken als zijnde een arts-assistent maar hebben ieder hun eigen patienten en zetten daar het beleid voor uit. We hebben ook een Pa-er binnen de cario maar die werkt niet op de verpleegafdeling,maar doet bijv. de pacemaker implantaties en draait diensten als arts assistent. Hij is meer allround
Alle reacties Link kopieren
dat is toch een verpleegkundige die wat extra's mag doen? Hoe mogen die werken als arts-assistent?
Het is iets tussen arts en verpleegkundige in feeks. Dus dan kan wel...
Alle reacties Link kopieren
verpleegkundig specialist staat erbij. Ik snap die tussenlagen niet, als ik een naar een arts wil, dan wil ik niet naar een verpleegkundige. Een arts heeft een studie met praktijkjaren achter de rug voordat hij/zij zich arts mag noemen
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook graag NP'er in opleiding willen zijn binnen de cardiologie. Ik wil graag op de poli meedraaien, anamneses afnemen, lichamelijke onderzoeken doen enz.

Ik heb ook begrepen dat een PA'er vaker meer medische handelingen verrichten. Maar toch verschilt het ook nog enorm. Misschien komt dat omdat de functie nog niet zo oud is?



Daarbij zijn er ook een tekort aan ANIOS'ers en zijn NP'ers goedkoper.



@sotalolletje, over wat voor medisch technische handelingen heb jij het dan? Heb jij de opleiding toevallig in Nijmegen gevolgd?
Alle reacties Link kopieren
Heb mijn opleiding niet in Nijmegen gedaan. Ben idd inmiddels verpleegkundig specialist. Handelingen die wij verrichten zijn divers. Puncties, verwijderen intra- en epicardiale materialen, debridement van wonddefecten naast het werk van anamnese, lichamelijke onderzoek etc. Daarnaast wetenschappelijk onderzoek, onderwijs geven en overstijgend werk (bijvoorbeeld lid organiserend comité van diverse congressen).

Wat betreft die opmerking van feeks. Wet en regelgeving is bijna rond (1e kamer nog door). Maar dan mag de VS/NP/PA een zelfstandige behandelrelatie aangaan met een patient. Dit betekent diagnose stellen, behandeling en evaluatie. Dit zal meestel om laag complexe problemen gaan. Vanzelfsprekend heb je het recht om naar een arts te gaan. Als ik niet begrijp, vraag ik ook mijn medisch coordinator. Maar vanuit een organisatorisch en kosten oogpunt zal een groot aantal van de problemen dusdanig zijn dat dit volgens een protocol en/of richtlijn is op te lossen en in dit geval ben je net zo goed af bij een NP/VS/PA.

Voor je beeldvorming omtrent de opmerking over studie en praktijkjaren. 4 jaar HBO-V, 4 jaar specialistische vervolgopleidingen binnen een klinische setting en 2 jaar voor mijn Masters titel. By the way. Ben niet echt goedkoper. Ik verdien bruto evenveel als een ANIOS maar ik ben wel veel meer een continue factor op de afdeling en bezit meer specialisme specifieke kennis.
Alle reacties Link kopieren
Leuk om je verhaal te lezen. Wat betreft onderzoek doen en onderwijs geven, daar heb ik nu ervaring in opgedaan door mijn lerarenopleiding (gezondheidszorg). Voor deze module zou ik ook vrijstelling krijgen binnen de opleiding.

Ik geloof dat het standaard is dat je in schaal 60 (CAO algemeen ziekenhuis) of 10 (CAO UMC) wordt ingedeeld, klopt dit?



Wat ik enerzijds lastig vind, is dat er werkervaring wordt gevraagd als verpleegkundige. Dit heb ik wel opgedaan binnen de psychiatrie, alleen weet ik dat ik hier geen NP'er zou willen worden. Mijn afstudeerstage is geweest binnen de cardiologie, waar nu ook mijn voorkeur naar uit gaat.



@sotalolletje, was jij werkzaam in het specialisme waar je nu NP'er van bent?

Ik vind het best spannend om er voor te solliciteren! Enerzijds zie ik de verantwoording die je krijgt zitten en vind ik het heerlijk om mij goed te kunnen verdiepen in een specialisme, anderzijds, lijkt het mij ook best spannend om die verantwoording te hebben.

Moest jij daar ook aan wennen? Het is immers vaak een veilig gevoel geweest om als verpleegkundige de eindverantwoording bij een arts neer te kunnen leggen.

Of wordt je hier ook in begeleid?
Alle reacties Link kopieren
Het is een proces. Ik ben idd begonnen op de afdeling waar ik nu werk als NP/VS. Ooit in de vorige eeuw heb ik daar als verpleegkundige gewerkt en na mijn intensive care periode ben ik daar terug gekomen.

Het is wennen aan een andere rol. Ik maak beslissingen waar ik verantwoordelijk voor ben. Dit is soms heel simpel. Zaken als het aanvullen van elektrolyten. Tot heel complex. Overplaatsen van patienten omdat er ruimte moet komen.

Aan het einde van de dag komen NP'ers A(n)IOS en stafleden bij elkaar en dan moet en kan je het beleid bespreken en bespreken wat je visie is. Dat is, in mijn opinie, een van de leukste dingen. Ik mag overal over meepraten en mijn mening is van belang. Hier groei je in. Wat ik heel erg heb bemerkt is dat je vertrouwen moet verdienen. Door kennis en kunde maar vooral door je handelingen. Geen rare beslissingen, goede statusvoering en weten wanneer je aan de bel moet trekken. Zo groei je als team naar een nieuwe (semi) zelfstandige professional.

Salaris is een hot item. Nu zit vrijwel iedereen (NP en PA) in 60. Er is een discussie of PA in 65 thuis hoort. Dat doet geen recht aan veel van de NP'ers die in gelijke complexe omgevingen werken. Als geld van belang is, iets om mee te nemen in je overwegingen.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons in perifeer Zkhs zitten de np-ers in fwg 55. PA hebben we niet
Alle reacties Link kopieren
@deentje, klopt ik heb eerder gehoord dat een NP'er in schaal 55 zit. Volgens mij is het nu wel landelijk op 60 gesteld.

Kan je wat vertellen over de taken van deze NP'er?



@sotalolletje, Kan jij voor mij is op een rij zetten wat nou de grootste verschillen zijn tussen een NP'er en een ANIOS'er?
Alle reacties Link kopieren
Excuus voor de late respons. Een anios is een arts niet in opleiding tot specialist. Een groot en wezenlijk verschil. Wat je wel vaak ziet dat zowel de NP/PA als de ANIOS het zaalwerk doet in de kliniek. Dus onder supervisie van een medisch specialist afdelingswerk, als visite lopen, bloed en foto's beoordelen. Fam. gesprekken en contacten met externe specialisten.

Wat betreft de schalen. Die collega's die nog in 55 zitten, hebben het of slecht geregeld voor zichzelf of zijn nog in opleiding. De norm is 60.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ook graag de master volgen tot NP. De master PA heb ik nog niet eerder van gehoord, zal eens kijken.

Waar ik het meest 'bezorgd' om ben; is de master te combineren met een gezin. Ik heb nu een dochter van bijna 2 en ik hoop dat er binnenkort een 2e bijkomt.



Hoe hebben jullie de studiebelasting ervaren? Ik hoor hier heel verschilende verhalen over. Oke, het is net hoe makkelijk het je afgaat. Ik denk dat ik een gemiddelde student was tijdens de HBO-V. Met gemak slagen met zesjes of er harder voor werken en negens halen.....

Het is allemaal in het engels toch? Dat zal even wennen zijn voor mij want tijdens mijn HBO-V werd daar nog weinig aandacht aan besteedt. En ik ben nu 5 jaar klaar denk ik.....

Je moet 4 dagen werken heb ik gehoord en daarnaast 1 dag in de 2 weken naar school?



Ik hoor graag van jullie terug hoe jullie dit ervaren hebben.....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de opleiding gedaan toen ik nog vrijgezel was (inmiddels huisvader met jonge dochter). Veel van de literatuur is idd in engels maar daar groei je snel in.

Ik vond de opleiding niet moeilijk maar vooral veel (veel verslagen, veel literatuurstudies) en dat gecombineerd met familie is een hele pittige combinatie. Zeker als je gaat werken in een veld dat je niet kent.

Het kan, ik heb meerdere collega's die het hebben weten te combineren met familie. Je moet je echter goed realiseren dat je twee jaar hard gaat investeren in je eigen carriere en dat quality time met de familie iets moet gaan worden dat je inplant.

Minimaal contract is inderdaad 32 uur (inclusief opleidingsdag)
Alle reacties Link kopieren
Enerzijds kriebelt het enorm maar anderzijds weet ik van mezelf dat ik graag wil investeren maar niet ten koste van mijn kind(eren). Dit zou betekenen dat ik nog een aantal jaren ga / moet wachten voordat ik zou gaan starten.



Het is lastig; want als m'n kind(eren) 5+ zijn zijn ze misschien iets zelfstandiger maar dan hebben ze op andere fronten weer veel begeleiding nodig. Een voordeel dan zou zijn dat ze naar de basisschool gaan en iig 1 dag de gelegenheid heb om overdag thuis te studeren.

Misschien is het ook mogelijk om ouderschapsverlof tijdens je studie op te nemen, al is het maar 1 dag in de 2 weken.



Ik ga denk ik binnenkort eens kijken of er opendagen zijn. Zijn die er eigenlijk? Vast wel toch.

Bij veel studies is er evt mogelijkheid tot uitlopen. Ik begrijp dat dit er bij de NP / PA niet is.

Weten jullie dat?
Alle reacties Link kopieren
De subsidie die je werkgever krijgt verloopt na 2 jaar. Dat betekent effectief dat je opeens een hele dure klant wordt voor het ziekenhuis.

Maar er zijn collega's die wat uitloop hebben gehad. In overleg met de examencommissie kan heel veel.

Ik zou zeggen ga langs bij de open dagen. De opleiding zit echter in heel nederland voor 2011 vol!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu werkzaam in de thuiszorg en dat zou ik dan ook blijven doen. Of misschien bij een gezondheidscentrum oid. Tenminste dat lijkt mij nu voor mij de juise keus.

Ik ga zeker naar de opendagen maar 2011 wordt hem toch niet meer voor mij. Nog even een paar jaartjes wachten en me alvast voorbereiden.....



Bedankt voor de informatie!



Zijn hier ook nog mensen te vinden die momenteel met de master bezig zijn ofzijn die te druk om hier te komen kijken?
Alle reacties Link kopieren
Up

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven