Nooit iets moeilijk vinden op school

25-06-2016 13:19 72 berichten
Alle reacties Link kopieren
Daar ben ik weer, ik heb al eens eerder een topic geopend over mijn dochter (hier). Ze zit inmiddels in groep 4. Ze zit bij vrijwel alles in aanpak 3 (van de 3 aanpakken die er zijn) en krijgt nog wat pluswerk. Ze gaat ook naar de plusklas. Ze lijkt goed in haar vel te zitten en gaat met plezier naar school, dat vooropgesteld. Maar ik vroeg haar laatst eens of ze ook wel eens op school iets doet wat ze echt moeilijk vindt en ze zei van niet. Ik merk ook op andere vlakken dat ze niet echt doorzet als iets moeilijk of ingewikkeld is en ik vraag me echt af hoe ik doorzettingsvermogen kan stimuleren. Ook ben ik bang dat ze niet leert te leren, dat ze niet leert hoe ze moeilijke dingen moet aanpakken, simpelweg omdat ze die nooit tegenkomt. Op dit moment levert dat geen problemen op, maar misschien later op de middelbare school wel. Wie heeft soortgelijke ervaringen en tips?
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Niet elke hoogbegaafde verveelt zich op school. Bij TO lees ik niks over verveling.
Ik heb me vroeger verschrikkelijk verveeld op de basisschool maar ondanks mijn verveling ben ik altijd graag naar school gegaan. Ook mijn ouders zorgden er wel voor dat ik buiten school genoeg uitdaging kreeg. Het is een fabeltje dat alle hoogbegaafde kinderen aangepast onderwijs nodig hebben en dat je ze anders tekortdoet. Dat neemt niet weg dat er hoogbegaafde kinderen zijn die wél vastlopen in het reguliere onderwijs. Voor die groep zou het ontzettend fijn zijn als het hoogbegaafdenonderwijs kwalitatief gezien gewoon op peil was en dat je niet op goed geluk met je kind hoeft te lopen leuren in de hoop dat hij ergens tot zijn recht kan komen. Maar ik krijg ook niet het idee dat dit speelt bij dochter van TO.
Hier ook een kind dat op school nooit moeilijke dingen is tegengekomen. Ik maakte me daar best zorgen over toen ze naar de middelbare school ging, maar tot nu toe redt ze het op de middelbare school ook zonder inspanning. Mijn dochter had overigens geen hekel aan de basisschool. Nu op de middelbare heeft ze dat wel, maar dat hoort denk ik ook wel een beetje bij de leeftijd.

Dochter hier wil geen instrument spelen, maar kan haar ei wel kwijt in tekenen en sporten. Voor beiden is ook oefening nodig denk ik dan maar.
Alle reacties Link kopieren
Fijn om jullie ervaringen te lezen. Ze verveelt zich inderdaad niet (meer). Dat was eerst wel het geval. Maar ze hoeft ook niet haar hersens er op te kraken. Een sport doet ze al, ze speelt ook een instrument, maar ook daar mist ze een beetje de doorbijt instelling zeg maar. Ze heeft er wel plezier in, dat is voor mij het belangrijkste. Ik ga het gewoon goed volgen en opletten of ze niet gaat indutten op school.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
quote:PowerCube schreef op 25 juni 2016 @ 17:24:

[...]



Op onze school is de plusklas ook een apart iets voor hb'ers of kinderen die dat vermoedelijk zijn. Twee keer twee uur per week met kinderen uit verschillende klassen. Wat ik van mijn kinderen terugkrijg is dat het vooral op rekenen en wiskunde is gericht. Daar ligt niet de interesse van mijn kinderen en mijn oudste heeft dan ook al laten weten volgend jaar niet meer mee te willen doen. Mijn kinderen genieten gelukkig erg van de creatieve vakken (tekenen, handvaardigheid, drama), van gym en van de groepsprocessen. Ze gaan echt graag naar school. Wij bieden dus thuis uitdaging en laten de zaken op school min of meer op hun beloop, hoewel ik merk dat ik er wel steeds meer bovenop zit nu ze wat ouder worden om te zien of ze zich niet vervelen.In zoons HBklas wordt helemaal niets aan schoolvakken gedaan. Expres niet. Maar wel heel veel andere dingen, juist om die executieve functies te trainen, de frustratie en faalangst.
Once you’ve accepted your flaws, no one can use them against you.
quote:Moirai schreef op 25 juni 2016 @ 22:35:

[...]



In zoons HBklas wordt helemaal niets aan schoolvakken gedaan. Expres niet. Maar wel heel veel andere dingen, juist om die executieve functies te trainen, de frustratie en faalangst.Wat interessant, daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Hoe doen ze dat dan, met spelvormen, opdrachten (maar van welke aard dan) etc? Wat doet school met hb'ers die geen problemen hebben met executieve functies/frustratie/faalangst?
Alle reacties Link kopieren
quote:PowerCube schreef op 25 juni 2016 @ 23:22:

[...]



Wat interessant, daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Hoe doen ze dat dan, met spelvormen, opdrachten (maar van welke aard dan) etc? Wat doet school met hb'ers die geen problemen hebben met executieve functies/frustratie/faalangst?

Het is niet vanuit school, maar vanuit een bedrijf/coaches.

*knip*

Heel veel coaching, geen les.
Once you’ve accepted your flaws, no one can use them against you.
Fouten maken is voor een van mijn kinderen wel een issue. Zij maakt ook aldoor grootse plannen maar komt lang niet altijd tot uitvoering. Verder heeft ze de attentiespanne van een vlo als iets haar niet meteen interesseert. Wat dat laatste betreft zou mijn man haar graag willen laten coachen/begeleiden. Ik ben daar vooralsnog niet zo voor maar als ik dit lees, zou het wel iets voor haar zijn :-)
Alle reacties Link kopieren
quote:PowerCube schreef op 25 juni 2016 @ 23:39:

Fouten maken is voor een van mijn kinderen wel een issue. Zij maakt ook aldoor grootse plannen maar komt lang niet altijd tot uitvoering. Verder heeft ze de attentiespanne van een vlo als iets haar niet meteen interesseert. Wat dat laatste betreft zou mijn man haar graag willen laten coachen/begeleiden. Ik ben daar vooralsnog niet zo voor maar als ik dit lees, zou het wel iets voor haar zijn :-)IK heb wel een linkje voor je. Als het niet in jouw regio is kunnen zij je wel doorverwijzen. PB me even als je de link wil.
Once you’ve accepted your flaws, no one can use them against you.
Ik heb je ge-pb'd, dank.
Alle reacties Link kopieren
Mijn oudste zoon zit nu ook in groep 4, met dezelfde invulling als je dochter (aanpak 3 + plusklas). Dit houdt in dat hij de stof sneller verwerkt dan gemiddeld. De vrijgemaakte tijd wordt ingevuld door projecten die ze in de plusklas doen (bij ons op school biedt de plusklas geen verdieping; zij gaan daar aan de slag met onderwerpen die in het reguliere curriculum niet aan bod komen). Plusklas is dus wel leuk maar biedt niet per se extra uitdaging. Het probleem dat je in je OP beschrijft komt me bekend voor. Op school hebben ze het er ook af en toe over.



Veel scholen doen tegenwoordig hun best om te differentiëren, maar het blijven scholen met 30 kinderen in de klas. Ervaring leert dat je van differentiatie op regulier basisonderwijs niet al te veel moet verwachten. Gelukkig, zijn er wel genoeg uitdagende dingen die je buiten school kunt doen.



Al mijn kinderen zitten op een zaterdagschool (waar ze les in mijn moedertaal krijgen), op een instrument en op sport. De oudste speelt vanaf groep 1 viool. Daar is hij ook heel goed in. Het fijne van muziekonderwijs is: hoe meer potentie, hoe meer je moet oefenen. Zoon krijgt nu al zoveel huiswerk dat hij minstens drie kwartier per dag moet oefenen. En het leuke is: het huiswerk is nooit af, je kunt je continu blijven verbeteren en het geeft veel plezier en voldoening.
Alle reacties Link kopieren
quote:Belle73 schreef op 25 juni 2016 @ 19:42:

Fijn om jullie ervaringen te lezen. Ze verveelt zich inderdaad niet (meer). Dat was eerst wel het geval. Maar ze hoeft ook niet haar hersens er op te kraken. Een sport doet ze al, ze speelt ook een instrument, maar ook daar mist ze een beetje de doorbijt instelling zeg maar. Ze heeft er wel plezier in, dat is voor mij het belangrijkste. Ik ga het gewoon goed volgen en opletten of ze niet gaat indutten op school.Misschien op zoek gaan naar een andere docent? Sommige muziekdocenten gaan ervan uit dat kinderen voor de lol op muziekles zitten en willen de lol niet met moeilijke opdrachten en kritiek verpesten. Onze docent is heel lief en aardig maar tegelijkertijd ook gedreven en veeleisend. Daar heeft mijn zoon echt baat bij, anders zou hij zich ook gaan vervelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:ElenaVera schreef op 26 juni 2016 @ 00:12:

[...]





Misschien op zoek gaan naar een andere docent? Sommige muziekdocenten gaan ervan uit dat kinderen voor de lol op muziekles zitten en willen de lol niet met moeilijke opdrachten en kritiek verpesten. Onze docent is heel lief en aardig maar tegelijkertijd ook gedreven en veeleisend. Daar heeft mijn zoon echt baat bij, anders zou hij zich ook gaan vervelen.Maar dat is toch geen invulling voor je gek vervelen op school?
Once you’ve accepted your flaws, no one can use them against you.
Alle reacties Link kopieren
quote:Moirai schreef op 25 juni 2016 @ 17:15:

Leuk al die naschoolse dingen, maar je kapot vervelen van half 9 tot 3 is slopend. En dat dan dag in dag uit.Dat probeerde ik ook al duidelijk te maken, maar iedereen blijft maar doorgaan over naschoolse hobby's. Alsof je maar moet accepteren dat voor intelligente kinderen de uren op de basisschool een kwestie van "uitzitten" zijn. Dag in dag uit, 8 jaar lang.
Alle reacties Link kopieren
quote:Java schreef op 26 juni 2016 @ 00:20:

[...]





Dat probeerde ik ook al duidelijk te maken, maar iedereen blijft maar doorgaan over naschoolse hobby's. Alsof je maar moet accepteren dat voor intelligente kinderen de uren op de basisschool een kwestie van "uitzitten" zijn. Dag in dag uit, 8 jaar lang.Het is slopend, ik zie het aan mijn kind. Hij mag bijna naar het VO en is de afgelopen maanden heel veel "ziek" geweest. Hij is er klaar mee. En ik ook.
Once you’ve accepted your flaws, no one can use them against you.
Alle reacties Link kopieren
quote:Java schreef op 26 juni 2016 @ 00:20:

[...]





Dat probeerde ik ook al duidelijk te maken, maar iedereen blijft maar doorgaan over naschoolse hobby's. Alsof je maar moet accepteren dat voor intelligente kinderen de uren op de basisschool een kwestie van "uitzitten" zijn. Dag in dag uit, 8 jaar lang.Ideaal is het niet maar wat kun je als ouder concreet ondernemen behalve uitdagende naschoolse activiteiten? De mogelijkheden van regulier basisonderwijs zijn eenmaal heel beperkt. Het beste wat je als ouder kunt doen is geen negatieve houding tegenover school bij je kind cultiveren. ervalt op school tenslotte vell meer te beleven dan het schoolprogramma...
Alle reacties Link kopieren
Dat is een goede inderdaad, de muziek juf eens laten weten dat ze best wat mag eisen van mijn dochter. Nu oefent ze nauwelijks en maakt ze het huiswerk in een uurtje. In de plusklas wordt aandacht besteed aan niet schoolvakken en inderdaad ook dingen als frustratie etc. Ik heb niet het idee dat school een kwelling is voor haar.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
quote:ElenaVera schreef op 26 juni 2016 @ 12:00:

[...]





Ideaal is het niet maar wat kun je als ouder concreet ondernemen behalve uitdagende naschoolse activiteiten? De mogelijkheden van regulier basisonderwijs zijn eenmaal heel beperkt.



Met een testrapport in de hand blijkt er bij scholen opeens een stuk meer mogelijk, is mijn ervaring.

Maar blijkbaar denken niet veel ouders dat het de moeite waard is om €800 uit eigen zak te betalen om te ontdekken op welk niveau hun kind eigenlijk aangesproken zou moeten worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Java schreef op 26 juni 2016 @ 19:59:

[...]





Met een testrapport in de hand blijkt er bij scholen opeens een stuk meer mogelijk, is mijn ervaring.

Maar blijkbaar denken niet veel ouders dat het de moeite waard is om €800 uit eigen zak te betalen om te ontdekken op welk niveau hun kind eigenlijk aangesproken zou moeten worden.Maar wat is er dan voor je kind concreet veranderd sinds je de resultaten van de testen op school hebt besproken?
Alle reacties Link kopieren
quote:ElenaVera schreef op 26 juni 2016 @ 21:14:

[...]





Maar wat is er dan voor je kind concreet veranderd sinds je de resultaten van de testen op school hebt besproken?



Werkelijk alles veranderde.

En ik wil je best in een PB de details vertellen, maar je berichtenfunctie staat niet aan.
Alle reacties Link kopieren
Los van wat Java aangeeft, kan het ook handig zijn om te weten of en hoeverre je slimme kind hb is. Onze hb specialist vertelde dat ze kinderen die rond de 130 scoren vaak nog wel kunnen uitdagen binnen het reguliere onderwijs maar kinderen zoals onze zoon die boven de 140/145 uitkomen eigenlijk vrijwel niet.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Hier was de test overigens op initiatief en kosten van school.

Wij gaan voor ft hb onderwijs, gelukkig biedt de regio Utrecht veel mogelijkheden.

Ik vind het lastig maar als ik het testrapport lees vrees ik dat er weinig anders op zit.
if we all light up, we can scare away the dark...
Mijn dochter is op haar sloffen door de basisschool gegaan. In groep 7 en 8 heeft ze zich vooral bezig gehouden met leuke plusklasprojectjes. De brugklas viel helaas flink tegen en ze moest ineens wat gaan doen. Het heeft wel 2,5 jaar geduurd voor ze het leren echt door had, maar nu (in de vijfde) moet ik haar soms echt afremmen (zonder succes ). Ze heeft dus gaandeweg echt wel leren doorzetten.

Dat is natuurlijk kindafhankelijk. Ik ben zonder inspanningen door lagere school en vwo heen gegaan. Vervolgens afgehaakt op de universiteit omdat ik geen idee had wat ik moest doen en hoe ik het moest aanpakken. Daarna weer flierefluitend hbo gedaan, en tot de dag van vandaag doe ik geen dingen die ik niet redelijk snel door heb.
quote:tatlitatli schreef op 26 juni 2016 @ 23:42:

Los van wat Java aangeeft, kan het ook handig zijn om te weten of en hoeverre je slimme kind hb is. Onze hb specialist vertelde dat ze kinderen die rond de 130 scoren vaak nog wel kunnen uitdagen binnen het reguliere onderwijs maar kinderen zoals onze zoon die boven de 140/145 uitkomen eigenlijk vrijwel niet.Ja, ook dit. Bij mijn oudste in de klas zit een ander hb kind, een jongetje. Waar mijn oudste door de lesstof heen schiet, lijkt hij die van tevoren al te beheersen. Waar het haar nog lukt om aansluiting te vinden met klasgenoten (hoewel ze de voorkeur geeft aan oudere kinderen) is dat voor hem nogal eens een bron van frustratie. Zo zou ik nog wel wat dingen kunnen noemen. Beiden zijn hb maar zijn programma moet nog veel meer op maat worden gesneden dan dat van mijn dochter en ik vraag me weleens af of hij de eindstreep op onze basisschool gaat halen. Voor mijn oudste heb ik daar wel goede hoop op.
Alle reacties Link kopieren
Hier een nu 13-jarige met een gemiddeld IQ ongeveer 140 maar een grote V/P-kloof waarbij de verbaal richting 150 gaat.



In de lagere school heeft hij twee jaren in 1 schooljaar afgewerkt, verveelde zich daarna nog stierlijk.

Toen van school veranderd: twee dagdelen per week kangoeroeklas (naar wat ik hier lees vergelijkbaar met plusklas) en een leerkracht die hem als meer zag dan 'dat vervelend kind' (laat nogal duidelijk merken als hem iets niet zint, ook ADHD).

Zij gaf hem continue verdieping op de bestaande leerstof, liet hem heel vaak zelf 'lesgeven' (vond hij geweldig) en de relatie met zijn klasgenoten veranderde zienderogen ten goede.

Het volgende jaar lager kreeg hij een leerkracht die heel goed naar haar voorgangster had geluisterd, en op die manier geraakte hij eindelijk van zijn aversie tegen school vanaf.



In het middelbaar hebben we uiteraard alles doorgegeven en de ene docent ging/gaat daar al anders mee om dan de andere, maar globaal gezien zit hij goed in zijn vel.

Volgt een richting waar hij toch iets uit z'n pijp moet komen én die hij zelf boeiend vindt. Latijnse woordjes opdreunen, ik had nooit gedacht dat hij dat leuk zou vinden maar hij vindt het helemaal geweldig.



Thuis laten we hem zelf kiezen: hij is enorm geboeid door computers en spelletjes, speelt die spelletjes op vrij hoog niveau.

Ik vind daar niks mis mee, hij vindt het leuk en hij wordt mentaal uitgedaagd.

De uren dat hij niet voor de computer mag leest hij boeken over computers/computerspelletjes, vaak in het Engels.

Of hij struint in de studieboeken van oudste die aan de univ studeert.



Wij hebben hem eigenlijk nooit veel aangeboden buiten school, hij is meer een einzelganger, heeft wel vrienden maar in z'n vrije tijd zit hij liefst alleen of met 1-2 vrienden, lessen of sporttrainingen, daar zou hij niet gelukkig van worden.

Hij weet dat als hij toch ergens iets wil gaan doen dat hij bijna op voorbaat een ja krijgt, en wij vragen er zelf ook af en toe naar of hij niet een cursus programmeren oid wil gaan doen maar dan zoekt hij zo'n cursus liever online op.

Kind is verder een blij en gelukkig ventje, met een heerlijke humor en dat goed in z'n vel zit

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven