Mode & Beauty alle pijlers

Beugel en Volwassen deel 5

14-04-2016 12:32 328 berichten
Alle reacties Link kopieren
Deel 4 zat vol. Dus we gaan gauw verder in deel 5 van het beugelkletstopic.

Hier kunnen alle stoere vrouwen (mannen zijn ook welkom hoor!) met een beugel (of bijna-beugel-bekkies) zich verzamelen en mee kletsen over het leed dat beugels heet.



Veel van ons zijn/worden geopereerd aan hun mond (kaakoperatie(s)) i.c.m. het dragen van een beugel. Dus daarover mag je natuurlijk ook mee kletsen!



Sinds kort is er ook een Facebook-pagina voor Beugels en Volwassenen van het Viva Forum. Hier delen we foto's!



Deel 4 vind je hier.
Alle reacties Link kopieren
@ Mepi: Het is inderdaad gewoon wennen. Intussen begin ik het zelfs al wat gewoon te worden :-). Ikzelf heb mijn operatie ook bewust in de zomervakantie gepland, zodat ik in september gewoon weer aan mijn opleiding kan beginnen en niks moet missen.



@Lala89: Vandaag ben ik bij de kaakchirurg geweest. Hij heeft al mijn elastieken eraf gehaald, waarna ik mijn mond eens grondig mocht spoelen. Ik had wel verwacht dat hij mijn mond zelf wat meer zou reinigen maar ik voelde me door het spoelmiddel alvast een stuk frisser! :-) Hierna heeft hij nieuwe elastiekjes gezet, dit keer maar twee elastiekjes, een heel verschil. Ik kan mijn mond nu al een stuk meer opendoen. En het is wel even wennen nu aan de nieuwe stand van mijn tanden, maar het voelt goed! Enneuuhhh, ik heb puree gegeten ! Zalig! :-) Het waren wel hele kleine hapjes, maar het was heerlijk! Eind van de week mag ik van de kaakchirurg ook eens proberen om kleine stukjes spaghetti te eten, dus weer iets om naar uit te kijken! Vandaag heb ik ook wat tomatensoep gegeten, waardoor mijn elastiekjes helaas wat verkleurd zijn .. oeps! Zaterdag aan de orthodont vragen of ze er andere kan insteken .. :-)

De vervangvoedingen had ik in het ziekenhuis voorgeschreven gekregen, zijn die van Fortimel van Nutricia.
Alle reacties Link kopieren
@ Pinkish: mooi dat het al een beetje went en wat fijn dat je vandaag zo hebt kunnen genieten van wat puree! Vooruitzicht van spaghetti is begrijpelijk erg fijn, geniet er alvast van!

Hihi grappig van die elastiekjes, maar denk echt dat niemand dat nu bij je uitmaakt hoor! Ik kreeg zelf kort na mijn controle bij vrienden curry te eten, dus mijne zijn ook niet meer mooi wit..Achja, komt 5 september wel weer goed (meestal let ik er goed op, maar hier was weinig aan te doen).

Ik zal tegen die tijd ook eens vragen bij het ziekenhuis voor dat soort voedingen, thanks voor de info!
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi,

Ik heb het topic niet gelezen maar kom even binnenvallen. Ik ben 22 en heb vandaag mijn beugel geplaatst gekregen. Als het goed is blijft hij er zo'n 1,5 jaar inzitten. Maar man man man wat gaat eten lastig Het doet (nog) geen pijn, maar ik kan mijn tanden niet goed op elkaar krijgen voor m'n gevoel..



Ik zal dit topic eens doorlezen voor tips maar ik sluit me dus aan bij de club haha.
Alle reacties Link kopieren
@ monochra: sterkte dan, gok dat je het nu wel zal voelen? Geen operatie nodig lijkt het? Veel succes met het begin, dat is altijd flink wennen! Heb je meteen boven en onder? Ben je er wel meteen vanaf!
Alle reacties Link kopieren
@lala89: Dankje! Ja ik voel het wel vandaag ): Eten lukt niet echt, zelfs havermout kreeg ik vanochtend niet weg want dat bleef allemaal plakken haha dus ik hoop dat dat snel bijtrekt. Het doet geen pijn ofzo maar kauwen lijkt echt niet te gaan :')

Operatie was inderdaad niet nodig! Het is meer cosmetisch. M'n oude tandarts vond "het niet storend" dat m'n tanden over elkaar stonden (ik wel, maar er werd nooit iets aan gedaan). Maar daardoor kon ik ook niet flossen etc. Dus ik was er klaar mee en heb besloten te sparen en kan er nu dus eindelijk iets aan doen! Gelukkig niet zulke heftige ingrepen als ik in dit topic heb gelezen, wel gelijk boven en onder ja.
Alle reacties Link kopieren
@monochra sterkte met de pijn. Over een paar dagen gaat het hopelijk beter.





Ik moet zeggen dat ik dit keer alleen donderdag een beetje last van gevoelige tanden heb gehad! Heb ook echt het idee dat het langzaam gaat deze keer. Zou wel in me hoofd zitten haha maar goed een keer wat minder last is ook wel fijn natuurlijk. Kijk wel uit naar me volgende controle pas over 3weken.
Alle reacties Link kopieren
@ monochra: wat vervelend dat eten zo lastig is! Knapt vast snel op hoor, maar zonder beugel eet makkelijker ;)

Qua noodzaak klinkt het wel alsof het belangrijk is voor de gezondheid van je gebit, dan kan je het straks beter schoon houden!

Dat het cosmetisch beter is, is natuurlijk ook goed.



@ Lynn: wat grappig dat je nu bijna niks voelt. Controle over 3 weken is best snel hoor! Geniet maar ff van de periode weinig last, wie weet over drie weken weg!
Alle reacties Link kopieren
@ monochra: Veel succes met je beugel!



Ik ben vandaag op controle geweest bij de orthodont. Ze was héél tevreden van de stand van mijn tanden nu, was leuk om haar te zien glunderen terwijl ze in mijn mond keek :D. Ook heb ik even nagevraagd hoe lang ik nog zou moeten beugelen. Ze zei dat mijn beugel er waarschijnlijk in januari af zal mogen. Joepie! Fijn vooruitzicht dus :-).



Gisteren heb ik spaghetti gegeten, hmm heerlijk was het. En 's avonds ben ik erin geslaagd om een aantal cheetos chips naar binnen te werken. Dat smelt goed in de mond :-).



Met al deze vooruitgang ben ik het afzien van de voorbije weken zelfs al grotendeels vergeten :-).
Alle reacties Link kopieren
@lala ja 3 weken is zeker niet lang maar omdat ik er zo weinig van voel heb ik het gevoel dat het niet zoveel doet. Maar heb vandaag weer foto's gemaakt en zie toch weer zon verschil dat ik weer opgevrolijkt ben haha



@pinkish oh wat een fijn vooruit zicht zeg. Dat die er waarschijnlijk januari uit mag. Daar heb je het allemaal voor gedaan natuurlijk. Fijn dat je ook al weer wat kan eten
Alle reacties Link kopieren
@ Pinkish: fijn dat het zo naar tevredenheid van de orthodontist id geworden na de operatie trouwens!! Heel gaaf ook dat je je kan verheugen op de beugel er uit over iets meer dan 4 maanden! Nog andere dingen gegeten sinds de spaghetti?



@ Lynn: super van dat verschil, extra fijn dat je daar geen last van hebt gehad!
Alle reacties Link kopieren
Hallo iedereen,



Ben zo blij dat ik dit forum gevonden heb. Ik ben op 5 augustus 45 jaar geworden, en nu anderhalve week geleden heb ik ook een blokjesbeugel boven en onder. Ik had 2 jaar geleden al eens een consult met een orthodontist, ik had mij verwacht aan een kleine correctie, maar groot was mijn verbazing toen ik plots zoals zovelen van jullie te horen kreeg dat ik ook een operatie zou moeten hebben vanwege een overbeet, en dan best ook nog mijn bovenkaak kantelen zodat mijn gummi-smile dan minder zou zijn. Dat zag ik echt niet zitten dus ging het beugelverhaal de kast in. Respect voor alle dames die toch de moed hadden om aan dat traject te beginnen.

Vorige zomer nog eens een consult gehad met een Invisalign specialist, ik kwam in aanmerking maar het geheel zou mij 6.000 EUR kosten... dat vond ik dan weer teveel. Uiteindelijk nog eens met mijn gewone tandarts gepraat, haar verteld dat mijn overbeet mij niet zo stoort, en ze gaf toe dat deze eigenlijk ook niet zo groot was, dus uiteindelijk heeft zij dus bij mij keramische blokjes boven en onder gezet en de verwachting is dat binnen 18 maand mijn tanden mooi recht zullen staan en dat mijn overbeet ook kleiner zal zijn.

Eerste week is redelijk goed verlopen, pijn heb ik nog niet echt gehad, en de was heb ik nog niet nodig gehad. Wel is er één plaats waar een haakje in mijn tandvlees drukt, misschien moet ik daar eens wat op doen. Wel voel ik constant druk op mijn gebit, en kauwen gaat ook heel moeilijk. Wat ik mij afvraag is hoe lang het duurt voor je mond weer een beetje normaal aanvoelt, die spanning op mijn tanden is wel wat vervelend, soms weet ik niet of ik nu hoofdpijn heb, of dat het aan mijn beugel ligt... herkent iemand dit gevoel ?
Alle reacties Link kopieren
@Minniemuisje; wat leuk dat je hier ook schrijft! Fijn dat het tot nu toe meevalt Ik heb zelf nog geen beugel, maar dat zit er wel aan te komen. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe groot je overbeet is?



Veel succes en ik ben benieuwd naar hoe jouw traject verder zal verlopen.
Alle reacties Link kopieren
@Minniemuisje: welkom! Fijn dat het tot nu toe meevalt, zelf heb ik ook een flinke overbeet. Het beugelen wordt dan zeker te weten een mooie resultaat op het einde! Veel succes op ten duur went je tandvlees wel aan de blokjes hoor! Zelf heb ik nu helaas het moment dat de blokjes behoorlijk in mijn wangen en tandvlees zitten te irriteren.
Alle reacties Link kopieren
mijn volgende afspraak staat voor 29 sept. Dan moet er alvast een tand uit, misschien raar, maar daar heb ik wel flinke angst voor. Het is geen kies maar een tand die net naast mijn hoektand staat. Hij moet weg om plaats te maken, maar het was sowieso eigenlijk al een ontzenuwde tand, met heel zware vulling. Ik denk dat door die plaats mijn bovengebit dan iets naar achter kan getrokken worden zodat mijn overbeet wat kleiner wordt. Ik zal volgende keer eens vragen hoe groot mijn overbeet precies was...



Ik was toch iets te snel blij, want na een probleemloze eerste week ben ik nu in mijn tweede week, en op mijn verhemelte staat plots een pijnlijke bobbel, en aan de linkerkant snijden de haakjes nu toch wel in mijn tandvlees... ik kan nu echt niet goed eten, en we vertrekken vanavond nog voor een weekje vakantie. Hopelijk gaat het daar een beetje beter... maar we weten waarvoor we het doen hé
Alle reacties Link kopieren
@ minniemuisje: goed dat je begonnen bent!! Fijn ook dat het zonder operatie kan worden opgelost. Hopelijk is de last nu al weer iets minder? Snap dat je niet uitkijkt naar tand trekken, maar houd einddoel in gedachten, dan valt het hopelijk mee. Succes met hele traject!
Alle reacties Link kopieren
@minniemuisje ik heb zelf 2 kiezen moeten trekken voor ruimte. En het is me meegevallen trekken was zo gebeurd, wel paar dagen last gehad maar kon het met paracetamol goed redden!



Hier mag ik over anderhalve week weer. Me man ziet naar een week weg weer verschil ikzelf niet zo! Moet zeggen dat ik door die spleet omdat me hoek tand nog beetje naar binnen staat vreselijk vind. Maja uiteindelijk staat het over een tijd wel weer netjes en heb ik wel een mooi gebit!
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal! Via mijn internetresearch naar beugels en volwassenen kwam ik op dit forum terecht en het leek me wel gezellig om vanaf nu ook mee te kletsen. Heb eerst een aantal keer stilletjes mee zitten lezen met jullie ervaringen Ik ben volgens mij een stukje jonger dan de meesten van jullie, ik ben namelijk bijna 21 haha. Maar persoonlijk vind ik dat ook al oud om nog te beginnen met beugelen, daarom heb ik ook lang getwijfeld. Maar omdat ik nu nog heel erg veel vergoed krijg, tot ik 22 ben, was het een beetje 'nu of nooit' (het verhaal van een arme student enzo).



Een jaar of vijf geleden, toen ongeveer al mijn vriendinnen met een beugel liepen, vond ik het zelf niet zo nodig. Mijn voortanden stonden wat scheef over elkaar, maar dat vond ik nooit zo'n probleem. En voor de rest staat alles wel redelijk recht (dacht ik..). Wel heb ik rond die tijd een kleine kies linksboven moeten laten trekken, wegens ruimtegebrek. Toch ging ik me de laatste jaren steeds meer storen aan mijn gebit omdat tegenwoordig bijna iedereen een beugel heeft gehad. Ook had ik het idee dat mijn voortanden steeds schever gingen staan. Ongeveer een maand geleden heb ik de knoop toch doorgehakt en ben ik naar de orthodontist gegaan. Daar kreeg ik te horen dat mijn middellijn verschoven is (door het trekken van die kleine kies jaren geleden) en dat ik een diepe beet heb. Ook heb ik een kleine overbeet, waardoor mijn boventanden te ver naar binnen zijn gaan staan.



Inmiddels heb ik ook het gips happen (wat verschrikkelijk!)/foto's maken er al opzitten en vandaag kreeg ik het behandelplan te horen. Mijn verstandskiezen onder moeten getrokken worden omdat daar geen ruimte voor is, en het is slim om dan ook meteen rechtsboven te laten trekken (linksboven is er al uit), want dan heb ik daar geen last meer van. Ook moet er een kleine kies rechtsboven uit, waardoor mijn middellijn weer in het midden komt Ik heb vandaag separatie-elastiekjes gekregen en volgende week krijg ik een palatinale bar, om te voorkomen dat mijn kiezen aan de wandel gaan, wanneer de rest getrokken is. En als dat eenmaal gebeurd is, krijg ik eerst slotjes onder en volgens mij na een half jaar ook boven. Het gaat waarschijnlijk twee jaar duren. Ik ben benieuwd!
Alle reacties Link kopieren
@ Henriette: goed dat je toch gaat beginnen!! Slim ook qua timing nu het nog vergoed wordt. Last van de elastiekjes? Is allemaal voor een goed doel. Veel succes!



Ik was vandaag weer bij de orthodontist en alles wat ik verwacht had, niet dit: de orthodontist zegt dat het misschien zelfs zonder operatie gaat lukken!! Bij het eerste behandelplan gaf hij aan alleen te willen starten als ik bereid was tot operatie. Zijn zelfs ook al samen bij kaakchirurg geweest...hij had het over een zogenoemd locked bite, zeldzaam, maar komt voor. Dan komt je onderkaak vanzelf naar voren als boventanden beter staan. Hij kon nog niet met zekerheid zeggen, maar we gaan proberen het met elastieken op te lossen.

Bizar... Maar goed bizar natuurlijk!



Twee nieuwe draden, dus ik heb weer geschikt voedsel in huis gehaald ;)
Alle reacties Link kopieren
@lala wat een super nieuws zeg!

Dat zou wel heel fijn zijn.



Hier sinds vandaag ineens toch wel heel veel last van me tanden Pff eigenlijk best stom! Zo vroeg ik me af waar de pijn bleef enzo komt het toch weer. Maja gelukkig op te lossen met paracetamol

Maat eten lukte vandaag weer niet zo helaas!
Alle reacties Link kopieren
@ Lala89: Nee valt heel erg mee eigenlijk hoeveel last ik ervan heb. Woensdag en donderdag had ik een beetje moeite met kauwen, maar nu voel ik ze eigenlijk nog amper zitten. Mijn orthodontist had gezegd dat bijna iedereen dit het meest vervelende vond, maar dat kan ik me haast niet voorstellen, want dan zou een slotjesbeugel dus een eitje moeten zijn wat fijn zeg dat je misschien geen operatie hoeft!
Alle reacties Link kopieren
@Pinkish Hoe is het nu met je? :-) Kan je alweer wat meer eten?



@Monochra Hopelijk kan je ook alweer iets meer eten. Het went vanzelf hoor! Ik word nu vaker wakker zonder gevoel van 'oja ik heb een beugel' dan met



@Lynn Heb je random last of last na het aandraaien/vervangen van een draad? Ik heb soms ook dagen dat mijn mond heel 'zwaar' aanvoelt, of dat het even meer gevoelig is. Ook na een dag veel praten en lachen heb ik soms mega veel last. Dan heb ik het idee dat m'n beugel helemaal staat afgedrukt in m'n tandvlees. Bleh, naar gevoel. PS: soms zie ik met een paar weken ook helemaal geen verschil meer hoor, maar dat is ook niet zo gek. In mijn geval stond het echt behoorlijk scheef en dat scheve is er nu wel vanaf haha Het gaat nu om het finetunen en dat zijn naar mijn idee echt minimale handelingen. Zelfs op foto's zie ik het niet eens meer.



@Minniemuisje Welkom! Het is echt wel even wennen he met een beugel? Hopelijk heb je nu tijdens je vakantie niet al te veel last. Die hoofdpijn kan wel heel goed van je beugel komen hoor. En die spanning gaat wel weg, maar zoals ik net hierboven zij komt dat soms terug, maar dan in het gevoel (bij mij dan) dat het heel zwaar voelt in m'n mond. Weet niet zo goed hoe ik 't moet uitleggen, maar misschien beamen de anderen hier dat ook wel? Haha! Heel fijn trouwens dat je geen operatie hoeft. Ben benieuwd naar je resultaten. Zit je op Facebook? We hebben ook een groep op FB. Zou leuk zijn om daar foto's te zien van je gebit!



@Henriette95 Jij ook welkom! 21 is volwassen dus je zit hier helemaal goed Flink traject heb je voor de boeg ook. Spannend! Zoals ik het nu lees kunnen ze de boel wel recht trekken zonder operatie? Ook heel fijn! Ik heb nu voor de tweede keer zo'n bar en het is prima te doen hoor. Soms wat lastig met eten (blijft zoveel achter/voor maar net hoe je het bekijkt achter hangen) hehe! Al enig idee wanneer je nu je beugel onder krijgt?



Ik ben zelf afgelopen week bij de ortho geweest. Hij heeft opnieuw (2e keer) een palatinale bar in m'n gehemelte geplaatst. Poging 3 (eerste was een schroef) om mijn linkerkaak nog een stukje te verbreden. Ik heb er zelf een hard hoofd in, maar goed. Geval is dus dat rechts wel een stuk is verschoven, maar links amper tot niet. Over 6 weken weer een afspraak en hij heeft gezegd dat we dan weer afdrukken van m'n tanden gaan maken. Dat is goed nieuws, want dan komt de operatie een stukje dichterbij! Mocht mijn linkerkaak niet verbreden de komende weken, dan willen ze dit volgens mij tijdens de 2e operatie proberen. Dan worden er ook 2/3 verstandskiezen getrokken.



Ben heel benieuwd hoe het eruit gaat zien met de afdrukken nu na anderhalf jaar beugelen :-D I'll keep you guys posted!
Alle reacties Link kopieren
@ JanneM: Ik heb inderdaad geen operatie nodig. Jij hebt er dus twee nodig? Lijkt me ook heftig! Fijn om een ervaringsdeskundige van zo'n bar te spreken haha. Ik krijg 'm dus woensdag en weet niet zo goed wat ik moet verwachten.. Dat het lastig wordt met eten verbaast me inderdaad niet nee. Ga je er ook van slissen? En voel je 'm goed zitten? Ik denk dat ik ongeveer eind deze maand slotjes krijg. Eerst moet er dus nog wat getrokken worden, en dat moet in twee keer, omdat het dus links en rechts is. En dat moet ook nog even een beetje genezen



Heeft iemand hier toevallig ervaring met keramische slotjes? Ik ben dat aan het overwegen namelijk. Volgens mij wordt het bij mijn orthodontist alleen in combinatie met elastiekjes gedaan, en ik ben wel benieuwd of die witte elastiekjes snel verkleuren. Ook heb ik wel eens gehoord dat er dan vaker iets kapot gaat, klopt dat?
Alle reacties Link kopieren
@Henriette Ik heb er een gehad en moet er nog eentje. Eerste was een schroef om mijn bovenkaak te verbreden. Ik denk dat je er van kan gaan slissen als 'ie erg in de weg zit (verschilt natuurlijk per mond), maar ik heb er met de bar eigenlijk geen last van gehad (schroef een beetje). Ja, je voelt hem wel zitten, maar ook dit went vrij snel hoor.



Succes morgen! :-)
Alle reacties Link kopieren
@ JanneM: Wow pittig! Wanneer staat je volgende operatie gepland? Of weet je dat nog niet?



Ik heb vanochtend m'n bar gekregen, en het is niet echt prettig haha. Ik slis gelukkig niet, maar wat zit dat ding ontzettend in de weg met slikken! Eten heb ik nog niet geprobeerd, maar ik gok dat dat ook lastig gaat worden hopelijk went het snel een beetje inderdaad.
Alle reacties Link kopieren
Hoi iedereen,



Ben weer terug van weekje vakantie. Zie dat hier intussen weer één en ander is gepost, wat gaat dat hier snel



@Lala : dat is heel goed nieuws, ben blij voor jou.

@Henriette : welkom. Nu ben ik alweer niet de laatste nieuwkomer, haha. Ik heb gekozen voor keramische slotjes maar kan er nog niet veel over zeggen want heb ze pas 3 weken. Ik kan wel zien dat mijn doorzichtige elastiekjes al wat gelig worden, maar dat is vooral onder en dat valt niet op. Het lijkt wel alsof er boven om mijn blokjes geen elastiekjes zitten, zou dat kunnen ? Ik overweeg ook om eens parelmoer elastiekjes te proberen, die schijnen minder te verkleuren, maar dat kan pas als ik geen stoppertjes meer nodig heb.



Heb op vakantie wel wat last gehad, zo supergoed als de eerste beugelweek ging, zo moeilijk ging het dus vorige week. 2 dagen het gevoel alsof er een spanschroef op mijn hoofd stond, en toen kreeg ik ook nog een ontsteking van mijn gehemelte, waardoor alles in mijn mond pijn deed, dus ook drinken was pijnlijk. Ben op vakantie mondspoelmiddel moeten gaan halen, na een dag of 4 was het gelukkig beter.



Ben nu in week 3 en merk dat er soms van dag tot dag iets verandert, sommige dagen voel ik niks, soms voel ik dan plots weer spanning op de tanden, en nu sinds gisteren merk ik dat rechts achter mijn kiezen tegen elkaar kunnen... heb stoppertjes op mijn elastiekjes zodat ik geen blokjes kan afbijten, dus mijn tanden raken nergens, maar nu dus op één plaats wel, best een raar gevoel.

Enfin... er gebeurt dus vanalles, maar dat is ook de bedoeling.



Wat ik wel megavervelend vind is dat kussen zo moeilijk gaat... is misschien wat raar om hier te vertellen, maar mijn man en ik kussen graag,(haha, net 15 jaar getrouwd) en die beugel zit dan toch echt wel in de weg. Ik hoop dat dat nog went, want dat is echt wel een serieuze spoiler

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven