Dure reis... doen of niet?

24-08-2016 22:23 170 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik droom al een jaar van een georganiseerde cultuurreis die door een organisatie begeleid wordt door een gids/specialist in de taal en cultuur van het land. Ik heb een reis gezien naar China in hun brochure die ik absoluut wil doen. Heel het programma staat me enorm aan, ook de periode waarin ze reizen komt goed uit en de gids lijkt me erg boeiend. Ik ben al een tijd gefascineerd door China en vooral door het Mandarijn Chinees dan (dit studeer ik ook naast mijn werk). Er is 1 keerzijde aan de medaille: die reis kost veel geld, zo'n 4400 euro voor 17 dagen (volpension, alles inbegrepen qua vluchten, ander transport, fooien, etc. dus ginder ter plekke geef ik hooguit wat geld uit aan een drankje af en toe).



Ik werk nu 2 jaar en woon nog thuis waar ik beperkte huur moet betalen. Ervoor combineerde ik mijn studies met werk als freelancer waardoor ik ook al wat opzij heb kunnen zetten. Omdat ik niet veel hobby's heb en ook niet vaak uitga, heb ik ondertussen wel zo'n 30 000 euro kunnen sparen. Ergens vind ik dat ik mezelf dat mag gunnen, omdat ik niet op grote voet leef doorheen het jaar en zo'n reis ook maar 1x zou doen (andere landen boeien me totaal niet, het zou dus de eerste keer zijn dat ik zelfstandig op reis ga). Toch ben ik bang om zo'n groot bedrag uit te geven. Ik wil over een vijftal jaar graag een huis/appartement kopen en dat gaat allesbehalve makkelijk zijn financieel. Dat jaagt me schrik aan. Maar ik kon toch moeilijk stoppen met leven gewoon voor dat huis? Vinden jullie 4400 euro een onredelijk bedrag in mijn situatie? Moet ik gewoon gaan?
Ik vind het een bom geld voor 17 dagen.

Ik zou dus gaan kijken of andere maatschappijen hem toevallig niet goedkoper aanbieden.



Maar als het écht je droomreis is: Gewoon gaan!

Nu kan het, nu hang je nog nergens aan vast.



Ik snap dan weer wel dat je de eerste keer zo ver niet alleen wil gaan en alles zelf wil organiseren.

Dat kan later eventueel altijd nog als je ooit nog es terug zou willen.
quote:tove82 schreef op 28 augustus 2016 @ 15:23:

Ik heb het ook meestal zo gedaan: alleen vertrekken, maar ter plekke groepstrips boeken. Was altijd erg leuk. En als er wat tegenviel (de gids, de mensen, aftands vervoer enz), dan wist ik dat het toch maar voor één dag was.

Ik heb op die manier vaak wel leuke mensen leren kennen, met wie ik dan nog een aantal dagen erna optrok. Dus kan dat ten zeerste aanraden.



Anderzijds zijn er wel bepaalde landen waarvan ik denk dat het toch makkelijker is om het georganiseerd te doen, omdat er weinig tot geen Engels gesproken wordt bvb. Ik zou bvb graag naar Japan willen, maar denk er ook aan om dat georganiseerd te doen. Ik kan het mis hebben, maar is het qua taalkennis niet van hetzelfde laken een pak in China?



De reizen die ik daarvoor vond, voor twee weken, zaten in de prijsklasse 3000-4000 euro. Ik had het idee dat je dan redelijk middenklasse zat. De reis van TO zal vast wat luxueuzer zijn. Prima toch? Als zij het zich kan veroorloven of dat ervoor over heeft, moet ze het gewoon doen, vind ik. Ik hou zelf ook wel van luxe, dus ik begrijp dat heel goed. Ze zit ook in een comfortabele positie, met dat thuis wonen enz, dus ik zou zeggen: gewoon doen waar je zin in hebt!Japan is qua prijzen voor hotels en vervoer volgens mij nog steeds behoorlijk was duurder dan China. In China heb kun je het zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt, terwijl dat in Japan denk ik. Iemand ervaring met beide landen? Maar ook in Japan zul je ongetwijfeld geoganiseerde dagtripjes vanuit hostels of via websites kunnen maken. Net als in China. Ik vind het best een goed idee eigenlijk om zelf naar Beijing te vliegen (500-750 euro voor retour) en dan daar dagtripjes regelen. Je kunt zelfs je eerste hotel vragen je op te halen bij het vliegveld. Als je dan direct de eerste dag een dagtripje boekt, ontmoet je direct mensen. Is vast ook goedkoper dan die vierduizend euro. Ik vind het wek veel geld. Voor dat bedrag zou ik maanden in China kunnen zijn, zeker als je de dure/ontwikkelde steden ontwijkt.
Alle reacties Link kopieren
@ Nomad: zou best kunnen dat Japan een stukje duurder is...

Ik heb geen idee van Chinese prijzen...



Maar ik wilde eigenlijk vooral zeggen dat in China de taal wel echt een obstakel is. Dat weet ik van vrienden van me die er geweest zijn en die zeiden heel blij te zijn dat er een Chinese vriend van hen bij was.

In Japan zou je mss meer Engelskundigen verwachten, maar helaas spreken ze heel weinig Engels, hoor ik ook van mensen die er geweest zijn. Ik vergeleek vooral in die zin.

En als je dat vervelend vindt (wat ik persoonlijk wel vind), kan georganiseerd wel een oplossing daarvoor zijn.



Al ben ik het zeker wel met mensen hier eens dat het op die manier een minder 'echte' ervaring is. Het is dan toch meer van: bezienswaardigheid bekijken en weer bus in (al zijn er vast organisaties die meer vrijheid toelaten). Ergens wat langer blijven als je het mooi vindt, kan niet. En contacten met locals zullen ook wel minimaal zijn...

Daarom twijfel ik zelf ook wel over die Japanreis.

En ook omdat ik niet goed weet of ik wel een type ben om twee weken in groep te reizen.

Deed het vorig jaar vijf dagen voor mijn werk en heb toen in het midden bewust een dag voor mezelf gehouden (niet mee op pad gegaan en eigen ding gedaan, en grappig, toen ontzettend leuke mensen leren kennen die ik eigenlijk veel leuker vond dan de mensen van mijn groep).

Het lijkt me heel rot om die duizenden euro's te spenderen en dan niet te klikken met de groep bvb. En je kunt niet weg natuurlijk... Terwijl als je alleen op pad bent, en iets valt tegen, hoppa, lekker vertrekken dan.
Couchsurfing is dan wel echt leuk. Je ontmoet mensen die zowel Chinees/Japans als Engels praten en die je graag iets van hun stad laten zien. Zij kennen vaak de leuke plekken, die je tijdens een toeristische bustoer niet krijgt te zien en het is ook bijzonder om bij hen thuis te slapen en te zien hoe een normaal huis/een normaal leven aan de andere kant van de wereld eruit ziet. Voor mijn eigen veiligheid heb ik altijd gekozen voor vrouwen, of stellen en dus niet bij mannen alleen geslapen. Ik heb dit soort ontmoetingen altijd afgewisseld met goedkope overnachtingen in hostels (vaak heb je daar ook 1 persoonskamers), zodat ik even tijd en ruimte voor mezelf had.



Ik heb nooit begrepen wat mensen zo spannend vinden aan zelf dingen regelen. Tegenwoordig kan je alles eenvoudig en veilig regelen via internet. Voor mij is die voorpret een deel van het plezier van mijn reis.
Misschien mag ik nog een ander voorbeeld geven: vrienden van ons wilden dolgraag naar nieuw zeeland, helemaal fan van the lord of the rings. Jaren gespaard en vorig jaar gingen ze. Alles laten tegelen door een gespecialiseerd bureau( durfden het niet aan zelf te regelen, spreken wel wat Engels) hebben vijf leuke weken gehad maar ook veel tegenvallers en...ze balen enorm van het bedrag wat ze neergelegd hebben. Ter plaatse bleek inderdaad ( ook in het seizoen) van alles te regelen. Ze vlogen nu met 2 overstaps met Cathay terwijl met Emirates en een overstap veel goedkoper zou zijn geweest als ze zelf geboekt hadden en ze hadden in de A380 kunnen zitten. Bureau heeft hen veel excursies aangeraden hebben ze gedaan ( je gaat maar een keer......) maar het was gewoon teveel in te korte tijd. Lange afstanden rijden, een dag een helicopterrondvlucht volgende dag met een klein vliegtuigje etc. Geen tijd om eens even te relaxen. De twee dagen aan zee waren net hartstikke bewolkt en slecht. Ze hadden achteraf zo ontzettend graag veel flexibeler willen zijn. Ze sparen nu weer en hopen over vijf jaar nog eens te kunnen maar dan zelf uitgestippeld........
Alle reacties Link kopieren
Gaan, al is het maar omdat je gespaarde geld fijn nóg eens door de belasting wordt afgeroomd wanneer je boven je belastingvrije limiet zit. Geef het dan liever lekker aan jezelf uit.
Alle reacties Link kopieren
Misschien zit hier nog iets leuks voor je bij?



Djoser: rondreizen China
Alle reacties Link kopieren
Ik ben met mijn man in Japan geweest en heb het zelf georganiseerd. Ook daar zijn de prijzen bij zelf samenstellen stukken goedkoper. We waren voor 16 dagen €1500,- pp kwijt. Soms wat luxere hotels en soms meer basic. Eten hebben we op 1 ryokan na altijd buiten de deur gedaan. Veel te zonde als je daar bent.



TO, ik begrijp heel goed dat je je eerste reis georganiseerd wil doen. En misschien bevalt het wel zo goed, dat je het altijd zo wil doen. Maar (nogmaals) ik zou wel even verder zoeken naar andere organisaties, want je laat jezelf een poot uitdraaien.

Je vraagt in je OP of we het een onredelijk hoog bedrag vinden en we zijn het er allemaal over eens dat dat wel het geval lijkt te zijn (tenzij je alles superdeluxe hebt?).



*Edit: btw: zit er bij dat bedrag ook het ticket inbegrepen? Ik zie dat dat niet standaard bij alle organisaties is.
Voor iemand die een absolute leek is in in haar up verre reizen maken, is zo'n perfect geregelde reis juist ideaal.

Ze doet dit maar 1 x, een once in a lifetime-experience. Dan moet je het ook goed aanpakken en wil je al je zintuigen goed te kost kunnen geven. Fantastisch als je dan nergens aan hoeft te denken, maar alleen maar mag genieten! Dit is haar droom en hier heeft ze voor gespaard, dus waarom zou je haar dan iets anders willen adviseren? Dat is ook niet de vraag! Vraag is, moet ze dit nu doen of uitstellen tot... weet ik het, Sint-juttemis?



Hij of zij.



Stoppen met leven vanwege een huis is sowieso geen optie!
Alle reacties Link kopieren
quote:shalimara schreef op 28 augustus 2016 @ 19:07:

Voor iemand die een absolute leek is in in haar up verre reizen maken, is zo'n perfect geregelde reis juist ideaal.

Ze doet dit maar 1 x, een once in a lifetime-experience. Dan moet je het ook goed aanpakken en wil je al je zintuigen goed te kost kunnen geven. Fantastisch als je dan nergens aan hoeft te denken, maar alleen maar mag genieten! Dit is haar droom en hier heeft ze voor gespaard, dus waarom zou je haar dan iets anders willen adviseren? Dat is ook niet de vraag! Vraag is, moet ze dit nu doen of uitstellen tot... weet ik het, Sint-juttemis?



Hij of zij.



Stoppen met leven vanwege een huis is sowieso geen optie!



Nou, iemand die Mandarijn studeert, gaat hopelijk nog wel een tweede, derde en misschien wel twintigste keer naar China?



Wel mee eens dat ze niet moet uitstellen tot Sint Juttemis. Hoe ouder je wordt, hoe meer redenen je verzamelt (en bedenkt) om iets NIET te doen. En ook hoe groter en enger het wordt, en hoe hoger de drempel.



Ik citeerde al een keer, maar herhaal het nog maar even:

"If you really want to do something, you’ll find a way. If you don’t, you’ll find an excuse." - Jim Rohn



En je kan morgen of over een maand of over een jaar wel dood zijn... wil je dan 'veilig' in België in je doodskist liggen met €30.000 op een spaarrekening? Of wil je je droomreis hebben gemaakt (op welke manier dan ook)?
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Japan is echt wel een stuk duurder dan China, bijna Europese prijzen(weet niet hoe de koers is tegenwoordig) Wat China en Japan gemeen hebben is dat ze best wel Engels willen praten, en iedere toerist gebruiken om te oefenen, maar bij 9 van de 10 komt het niet verder dan How are you, What is your name.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
@patsy-stone



TO geeft zelf aan slechts 1 x zo'n reis te willen maken, maar misschien bedoelt ze het anders?

Ben het verder helemaal met je eens, goed citaat trouwens!
Alle reacties Link kopieren
quote:shalimara schreef op 29 augustus 2016 @ 00:58:

@patsy-stone



TO geeft zelf aan slechts 1 x zo'n reis te willen maken, maar misschien bedoelt ze het anders?

Ben het verder helemaal met je eens, goed citaat trouwens!Och misschien wordt ze gegrepen door het reisvirus en gaat ze vaker, en misschien heeft ze er na een keer echt genoeg van. "Zeg nooit nooit," zei mijn vader altijd
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
quote:nlies schreef op 29 augustus 2016 @ 01:05:

[...]





Och misschien wordt ze gegrepen door het reisvirus en gaat ze vaker, en misschien heeft ze er na een keer echt genoeg van. "Zeg nooit nooit," zei mijn vader altijdJa, wie weet
Alle reacties Link kopieren
quote:shalimara schreef op 29 augustus 2016 @ 00:58:

@patsy-stone



TO geeft zelf aan slechts 1 x zo'n reis te willen maken, maar misschien bedoelt ze het anders?

Ben het verder helemaal met je eens, goed citaat trouwens!Oh ja, nu zie ik dat ook weer staan van die 1x. In mijn hoofd was vooral die fascinatie voor China blijven hangen, en dat ze de taal zelfs studeert. Misschien een beetje onnozel van mij om daaruit te concluderen dat iemand er wel vaker dan 1x heen wil. Maar in 17 dagen zo'n megagroot land 'zien' lijkt me ook nogal onmogelijk. Een beetje net als heel Europa en Turkije in 17 dagen proberen te zien.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Hoe meer ik opzoek over China, hoe meer ik idd denk dat ik er meerdere keren heen zal gaan :P



Even een belangrijke update: ik heb een afspraak gemaakt met de organisatie om mijn vragen te bespreken... het was een meisje van ongeveer mijn leeftijd en ze raadde het me doodleuk af, omdat de leeftijdsgroep veel te oud is, iets waar iemand van jullie me al voor waarschuwde (waarvoor dank!). Blijkbaar was de jongste kandidaat vorig jaar 60 en de oudste 79 lol. Ben ik mooi van mijn dilemma verlost, want dat doe ik dus niet. Ik heb nu een organisatie op het oog (Better Places) waarmee je zelf je reis kan samenstellen en onder begeleiding van een gids daar kunt reizen. Ik lees op veel sites van andere organisaties reviews dat Chinese gidsen vaak verschrikkelijk zijn (kunnen geen Engels etc), maar ik kan met deze gids op voorhand skypen om haar Engels af te toetsen Ik zou dan gewoon alleen gaan en echt iets op maat nemen. Zo heb ik de reis die ik wil (al zullen er ongetwijfeld wel dingen tegenvallen maar dat is nu eenmaal zo :p) en voor een minder budget (hoop ik, je kan een budget aangeven en zij zoeken daarbinnen dan naar wat mogelijk is). Die gids zou ook wel ideaal zijn om Chinees mee te brabbelen :D
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de update en succes met de volgende poging! Dat zou inderdaad wel super zijn om je Mandarijn te oefenen. Ik hoop wel voor je dat het klikt met die persoon dan.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Kijk ff bij China Southern, vliegmaatschappij met prima prijzen.
quote:Kaixi schreef op 29 augustus 2016 @ 22:01:

Hoe meer ik opzoek over China, hoe meer ik idd denk dat ik er meerdere keren heen zal gaan :P



Even een belangrijke update: ik heb een afspraak gemaakt met de organisatie om mijn vragen te bespreken... het was een meisje van ongeveer mijn leeftijd en ze raadde het me doodleuk af, omdat de leeftijdsgroep veel te oud is, iets waar iemand van jullie me al voor waarschuwde (waarvoor dank!). Blijkbaar was de jongste kandidaat vorig jaar 60 en de oudste 79 lol. Ben ik mooi van mijn dilemma verlost, want dat doe ik dus niet. Ik heb nu een organisatie op het oog (Better Places) waarmee je zelf je reis kan samenstellen en onder begeleiding van een gids daar kunt reizen. Ik lees op veel sites van andere organisaties reviews dat Chinese gidsen vaak verschrikkelijk zijn (kunnen geen Engels etc), maar ik kan met deze gids op voorhand skypen om haar Engels af te toetsen Ik zou dan gewoon alleen gaan en echt iets op maat nemen. Zo heb ik de reis die ik wil (al zullen er ongetwijfeld wel dingen tegenvallen maar dat is nu eenmaal zo :p) en voor een minder budget (hoop ik, je kan een budget aangeven en zij zoeken daarbinnen dan naar wat mogelijk is). Die gids zou ook wel ideaal zijn om Chinees mee te brabbelen :D



Chinezen kunnen inderdaad zelden echt goed Engels. Dat geldt ook voor lokale gidsen. Ik zou absoluut vragen om referenties van deze gids. Je hebt kans dat je op Skype praat met een persoon en vervolgens een ander persoon je gids is ter plekke. Daarnaast is er een groot verschil tussen wat Chinezen graag zien en doen op reis en wat de gemiddelde Nederlander verwacht. Het is dus noodzaak een Chinese gidste vinden die ruim ervaring heeft met buitenlanders.



Ik heb goede ervaring met Finnair. Als je Ams-Pek boekt vlieg je via Helsinki (heel simpele overstap) kun je voor zo'n 550-650 euro een retourtje vinden. Zorg dat je 1 mei vermijdt, want dan is het vakantie hier en is het hele land op stap, erg druk. Beter om niet als toerist in China te zijn op dat moment.



Kijk ook eens naar de hutongschool, misschien is de combi van een paar weken talencursus met weekendtrips iets voor je.
Alle reacties Link kopieren
En ook niet de eerst week van oktober
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het Chinese Language Institute ontdekt in Guilin (dat ik toevallig heel graag wil zien ook). Je verblijft in een school en krijgt 20 uur les per week + ze organiseren excursies. Je kan ook een Chinese buddy toegewezen krijgen waarmee je 's avonds iets gaat eten, naar een show gaat, mee gaat shoppen etc. Het is een Amerikaanse organisatie en de prijs is erg schappelijk vind ik. Ze halen je op van de luchthaven en droppen je er ook weer, zodat je je over transport geen zorgen moet maken. Ze voorzien ook een uitstap naar een andere regio 1x per maand, die kan je zelf ook ondernemen met je buddy.



Het lijkt me echt vet. Ik ben voortdurend begeleid zonder dat ik vasthang aan bepaalde mensen, ik heb mijn eigen kamer nog, ik zal verplicht worden om véél Chinees te spreken en kan ondertussen wat van China zien. Voor 3 weken zou het neerkomen op 1450 euro ongeveer (lesgeld, huur en maaltijden op weekdagen, in het weekend is het voor eigen rekening). De tickets zijn wellicht 600 à 700 euro en dan nog wat geld ginder ter plekke voor eigen excursies/shopping. Ik voorzie een budget van 2400 euro ongeveer. Een stuk goedkoper dan dat ander en eigenlijk veel meer mijn ding denk ik :D
Nou geweldig, zo zie je maar! Klinkt hartstikke leuk, ik wens je veel plezier
Alle reacties Link kopieren
Zo hee, da's een heel stuk goedkoper en lijkt me ook leuker.



Mocht je toch nog een laatste zetje nodig hebben: http://www.positivityblog ... 6/04/27/quotes-on-dreams/
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Doen, kun je van het budget wat je nu wilde uitgeven volgend jaar nog een keer. En nee stel je van het Engels van de gids niet teveel voor, maar jouw Chinees is vast niet slechter. Dus dat wordt samen lachen om fouten die je maakt, en wat handen en voetenwerk erbij.

De Chinezen die ik meegemaakt heb hadden echt de humor van een kind, ze lachen om niks. vergeet niet te komen vertellen hoe het was
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Oh ja en neem sowieso een Point It boekje mee. Beste reisuitvinding ooit. Behalve handig, is het ook een leuke ijsbreker, want mensen moeten er altijd om lachen, gaan erin zitten bladeren, en willen van jou horen hoe dingen in het Engels heten.
You can never have too many hats, gloves and shoes

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven