Relatie advies nodig mbt wiet en ritalin

25-08-2016 23:09 46 berichten
Beste mede forummers,



Ik plaats niet veel hier, maar zit met een probleem in mijn relatie waar we samen maar niet uit komen.

Ik zou graag weten hoe jullie over deze situatie denken.



Ik heb sinds een paar maanden een relatie met een hele leuke en lieve man.

Alleen blowt hij al sinds het begin, ik heb aangegeven dat ik hier niet mee kan leven en dat ik wil dat hij stopt. Hij is nu 2 weken gestopt en belde mij net op, dat hij bijna een auto ongeluk had gehad. Hij is hier zo van geschrokken en was woest (op die man van wie hij die auto had geleend), en zei dat hij ging blowen omdat dat de enige manier is waar hij rustig van word. Hij heeft adhd en problemen met woedebeheersing door zijn zeer heftige verleden.

Ik heb aangegeven dat hij ook medicatie kan gaat gebruiken voor zijn adhd en in therapie kan gaan voor zijn woedebeheersing. Dat wilt hij niet, hij wilt geen medicatie slikken en gelooft niet in hulpverleners.



Ik ben zelf 22, sinds kort gediagnosticeerd met autisme en slik hier medicatie voor. Een antidepressiva (ik was ook depressief en angstig) en sinds kort ritalin. De psychiater gespecialiseerd in autisme had mij uitgelegd dat dit ook kan helpen bij autisme. Ik ben vaak erg vermoeid door gedachten en prikkels om mij heen. Vooralsnog helpt deze combinatie goed voor mij.



Mijn vriend vind dat ik eigenlijk hetzelfde doe als hem, hij zegt dat ritalin vergelijkbaar is met speed. Het is wel zo dat dit middel onder de opiumwet valt.

Hij zegt wiet veel beter te vinden voor zijn klachten.



Ik reageerde net best boos toen hij aangaf weer een joint te roken. Er komen in het leven nog meer tegenslagen, en je kunt niet bij alles gaan blowen vind ik dan.

Of reageer ik overdreven, gezien ik zelf ritalin gebruik?



Wellicht een rare vraag, maar wij komen hier zelf niet uit.



Sorry voor het lange verhaal!
Alle reacties Link kopieren
Als je vanaf het begin af aan al verwacht dat een ander zich aan jou aanpast heeft een relatie meteen al weinig kans van slagen, maar goed-



Mijn man heeft ook ADHD, medicatie hielp hem niet- in tegendeel. Hij heeft veel baat bij een gestructureerd leven en zo nu en dan rookt hij er in het weekend een jointje bij. De ene keer voor de lekker, de andere keer omdat hij de rust die het brengt heel fijn vind.

Hij wil er alleen niet van afhankelijk zijn om die rust te krijgen dus beperkt zijn gebruik (en hij reist veel voor zijn werk naar het buitenland dus dan is het ook geen optie).



Als hij af en toe een jointje rookt omdat hij dat lekker vind, en het hem als mooie bonus helpt ontspannen zie ik er geen kwaad in. Als hij er afhankelijk van is om te kunnen ontspannen is het wel potentieel problematisch. Maar dat kan alleen hij veranderen als hij het wil.



Uiteindelijk moet je in een relatie samen een balans vinden, allebei een beetje geven en nemen met de nadruk op allebei. En als de een meer van de ander vraagt dan omgekeerd wordt de basis instabiel en vergroot de kans dat er iemand zich gekwetst gaat voelen en niet door wil gaan. Of het nu om het eisen van verandering is, of omdat iemand zich niet serieus genomen voelt omdat de verandering uitblijft en nog 1000 mogelijkheden ertussenin.



Toevoeging: met "in tegendeel" bedoelde ik niet dat het voor hem als speed werkt of niet kalmeert, het verving de onrust die hij ervaart als gevolg van ADHD met neerslachtigheid en een depressie. Niet dat dat bij iedereen zo werkt overigens, maar wel om te illustreren dat het niet altijd een oplossing is.
Alle reacties Link kopieren
Als het nu al niet werkt, dan werkt het niet. Doe lekker allebei je ding en kies tzt een partner die wel bij je past.
Het probleem zou voor mij niet zozeer zijm het wiet-gebruik, zeker niet als het af en toe is en niet structureel.



Wel het feit dat hij zorg mijdt. Daar zal hij vast zijn redenen voor hebben en ervaringen in het verleden. Maar de hulpverlening is niet gek; de kans is heel klein dat jouw vriend alleen het beste uit zichzelf kan halen zonder hulpverlening.



Daarom is wat jij doet ook duidelijk anders, ondanks dat ritalin best een zwaar middel is zeker in combinatie met antidepressiva.
Alle reacties Link kopieren
Wiet is volgens mij een stuk minder ongezond dan Ritalin.. Maar als je er niet tegen kan dat hij blowt moet ermee kappen, het is niet dat jullie al huisje-boompje-beestje zijn ofzo..



En misschien moet je eerst zorgen dat je zelf lekker in je vel zit.. je bent nog jong, komop!
viva la vida!
quote:Goede-Fee schreef op 25 augustus 2016 @ 23:14:

Hetzelfde als speed? Jaja.

Ritalin wordt veel verhandeld, en vervolgens gesnoven. Dus ergens klopt dat .





Maar to, waarom neem je een relatie met een man die iets doet waar jij niet mee kunt leven om hem vervolgens direct te willen veranderen? En waarom een man met zoveel issues?
Alle reacties Link kopieren
Zou je het even erg hebben gevonden als hij een fles wijn had open getrokken om bij te komen?
quote:Rhaegal schreef op 26 augustus 2016 @ 07:37:

[...]

Maar to, waarom neem je een relatie met een man die iets doet waar jij niet mee kunt leven om hem vervolgens direct te willen veranderen? En waarom een man met zoveel issues?Makkelijk gezegd. De mannen zonder liggen niet voor het oprapen als je zelf ook issues hebt.
Alle reacties Link kopieren
Waarom beslis jij dat en welke medicatie hij nodig heeft?

Heb je daar tegenwoordig geen opleiding meer voor nodig dan?
quote:Tiswa schreef op 25 augustus 2016 @ 23:17:

Pff ik vind je nogal overdrijven hoor. Hij is een keer pissig en moet meteen maar in theraphie voor woedebeheersing... Ik zit ook wel eens te schelden als een bootwerker in de auto als mijn mede weggebruikers zich niet gedragen zoals ik graag zou willen. Moet ik nu ook in theraphie?



En wat betreft blowen, ik zou het niet gaaf vinden als mijn partner elke avond zo stoned als een granaal is, maar ik zou toch liever hebben dat hij af en toe ontspant met een jointje dan dat hij volledig afgestompt raakt omdat hij dagelijks zware medicatie neemt.



+1



Sowieso snap ik nooit waarom je een relatie begint met iemand die blowt, en dan na een paar maanden dan opeens verwacht dat hij maar stopt voor jou. dat is vragen om ellende.
Alle reacties Link kopieren
jeetje ik vind het een schat van een man hij belt je op en verteld gelijk eerlijk dat ie gaat blowen omdat ie gestresst is. Lekker boeiend , medicijnen zijn ook maar lastige dingen en werken vaak ook niet zo. Ik kamp ook met veel dingen ben onder behandeling maar zou het soms wel fijn vinden als ik meer slaap dan 3 uur per nacht, mijn lichaam is op maar mijn geest wil niet slapen. Door een joint te roken voel ik me slaperig ontspannen na een poosje en heb ik weer een goede nachtrust. Ben nog steeds dezelfde persoon als daarvoor
Alle reacties Link kopieren
Maar als hij blowde toen je hem ontmoette en "je kan hier niet mee leven", waarom ben je dan een relatie met hem aangegaan? Daar gaat het in mijn ogen al fout. Een relatie aangaan met "ow hij is zo'n leuke jongen en dat ene ding verander ik wel even aan hem", loopt nooit goed af. Als je iemand eerst moet veranderen, voordat je helemaal blij bent met hem dan is dat gewoon geen goede basis voor een relatie.



Verder wil ik je ook meegeven dat Ritalin geen onschuldig goedje is. Wees er voorzichtig mee en realiseer je dat het verslavend is. In die zin heeft je vriend misschien wel gelijk dat voor je lichaam en je gezondheid Ritalin (vooral op langere termijn) schadelijker is dan wiet. Dus ik raad je aan om je er eens goed in te verdiepen, dan weet je tenminste wat je slikt en wat voor risico's je daarmee loopt.
Alle reacties Link kopieren
Ben je zijn moeder, zijn hulpverlener of zijn vriendin?



Indien je niet kunt leven met wiet gebruik dan begin je geen relatie met een wietgebruiker.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Hij is hier zo van geschrokken en was woest (op die man van wie hij die auto had geleend),



Huh wat? Waarom?



Ik zou mij eigenlijk meer zorgen maken om zijn 'woedebeheersing probleempje' zogenaamd door zijn heftige verleden dan over het blowen..
Alle reacties Link kopieren
Ritalin is de meest verkochte amfetamine op het schoolplein .. Stukken goedkoper dan speed/amfetamine maar zelfde effect ..



Het staat niet voor niets in de opiumlijst I .. Volgens mij heb je zelfs een officiële verklaring nodig om het te mogen vervoeren van apotheek naar huis (ik heb dit eens gehoord, weet het dus niet zeker)



Volgens mij kun je beter een jointje roken
Naakt geboren, gekleurd de kist in ...
Alle reacties Link kopieren
beetje naief van je dat je dacht dat hij echt ging stoppen
Lorem Ipsum
Uit ervaring kan ik je melden dat een relatie tussen een ADHD-er en een autist sowieso niet makkelijk is, zeker als de ene van structuur houdt en de ander veel chaos in zijn of haar hoofd heeft. Al is niet iedere autist en ADHD-er natuurlijk hetzelfde.



Wat betreft wiet of welk ander verdovend middel dan ook: als je het nodig hebt is dat altijd een red flag.



Ik denk dus dat je hard moet nadenken of deze man je gelukkig gaat maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:up4more schreef op 26 augustus 2016 @ 16:52:

Ritalin is de meest verkochte amfetamine op het schoolplein .. Stukken goedkoper dan speed/amfetamine maar zelfde effect ..



Het staat niet voor niets in de opiumlijst I .. Volgens mij heb je zelfs een officiële verklaring nodig om het te mogen vervoeren van apotheek naar huis (ik heb dit eens gehoord, weet het dus niet zeker)



Volgens mij kun je beter een jointje roken





Nope. Echt niet. Wiet geeft misschien wel rust in je hoofd, maar het verergert op de lange termijn de ADHD. Je wordt er sowieso nóg vergeetachtiger en chaotischer van, en hebt meer kans om depressief te worden. Daarnaast zijn AD(H)D'ers meestal verslavingsgevoelig, dus de kans dat je van 'af en toe een joint om te ontspannen' in een regelrechte verslaving glijdt, is veel groter dan bij neurotypische mensen én afkicken is ook nog eens veel lastiger.



Medicatie daarentegen, hélpt om beter met de symptomen van ADHD om te gaan en orde in de chaos te scheppen.



Nou ben ik persoonlijk geen fan van medicatie, maar AD(H)D-hersenen zitten anders in elkaar dan neurotypische hersenen, en om dan te zeggen dat de vriend van TO maar beter een joint kan roken, vind ik eigenlijk best gevaarlijk.
Slik die kikker!
@ snoesje: Nee hij had dat niet verteld wat de uitkomsten van het onderzoek zijn. Tuurlijk is het zo dat sommige artsen het middel voorschrijven om het geld, maar de meeste artsen zijn toch echt arts geworden om mensen te helpen (ik werk zelf in de zorg dus ken er veel), dus ik ga daar niet vanuit. Ik heb ook een goed gevoel bij mijn psychiater



En over die joint die mijn vriend had gerookt: de volgende dag kwam hij naar me toe (vrijdag) en hebben we er over gepraat. Het was een goed gesprek en hij begreep ook dat ik de angst had dat hij het weer dagelijks ging doen. We hebben hele leuke dagen gehad samen zonder joints, en hij is er ook niet over begonnen. Het was dus echt omdat hij spanning had.

Ik las ook een vraag op het forum waarom hij woest was op die man van wie hij die auto had geleend; dit was omdat hij bleek te weten dat de auto niet in orde was, en het stuur niet goed bevestigd was waardoor hij bijna een ongeluk had gehad.



En nee ik ken hem niet hoofdzakelijk stoned, het is niet zo dat hij de hele dag door aan het blowen was. Hij rookte een joint in de avond en soms overdag.

En ja, ik had het even erg gevonden als hij een fles drank had op gedronken. Maar we drinken gelukkig allebei niet, dus daar staan we hetzelfde in.



Ik lees veel dat de relatie weinig kans van slagen heeft als je in het begin al bepaalde verwachtingen heb/dingen waar je niet mee kan leven.

Wellicht was het inderdaad niet handig van mij. Maar ik was zo verliefd op hem, en hij op mij, en hij gaf aan sowieso al te willen stoppen met blowen. En ik vertrouwde hem daarin, wat tot nu toe goed gaat. Ik denk dat ik zo’n big deal van die ene joint maakte omdat mijn ex echt verslaafd was, en als hij even gestopt was en er eentje rookte, meteen weer begon. Ik moet er mee stoppen deze jongen te spiegelen aan mijn ex.



Wat ik verder van hem vind: een hartstikke leuke, lieve, knappe en enthousiaste jongen ? Soms hebben we allebei behoefte aan andere dingen, dan wil ik juist even rust en hij is dan druk en wilt er op uit. Maar dan gaat hij gewoon even wat leuks doen met vrienden en ga ik lekker Netflix kijken. En dan zijn we daarna weer heel blij weer bij elkaar te zijn.

Soms is het wel lastig dat hij heel impulsief is en ik van structuur hou, maar we komen er samen wel uit! En ik vind het leuk dat we regelmatig uitjes buiten de deur hebben.



Ik heb een hele zware tijd achter de rug maar zit nu weer lekker in mijn vel! Het is niet zo dat als je medicatie gebruikt je meteen niet goed in je vel zit. Ik slik al antidepressiva sinds mijn puberteit, en toen ik er mee wilde stoppen, ging het juist helemaal mis. Toen kwam ook mijn autisme aan het licht.

Verder vind ik het niet erg dat hij veel heeft mee gemaakt, want daardoor begrijpt hij mij wel goed en oordeelt hij niet snel.



En inderdaad, Ritalin is een zwaar middel, maar ik wil het eerst proberen wat het voor mij doet voordat ik het meteen afschrijf.
Alle reacties Link kopieren
quote:rosanna123 schreef op 28 augustus 2016 @ 15:27:

@ snoesje: Nee hij had dat niet verteld wat de uitkomsten van het onderzoek zijn. Tuurlijk is het zo dat sommige artsen het middel voorschrijven om het geld, maar de meeste artsen zijn toch echt arts geworden om mensen te helpen (ik werk zelf in de zorg dus ken er veel), dus ik ga daar niet vanuit. Ik heb ook een goed gevoel bij mijn psychiater



En over die joint die mijn vriend had gerookt: de volgende dag kwam hij naar me toe (vrijdag) en hebben we er over gepraat. Het was een goed gesprek en hij begreep ook dat ik de angst had dat hij het weer dagelijks ging doen. We hebben hele leuke dagen gehad samen zonder joints, en hij is er ook niet over begonnen. Het was dus echt omdat hij spanning had.

Ik las ook een vraag op het forum waarom hij woest was op die man van wie hij die auto had geleend; dit was omdat hij bleek te weten dat de auto niet in orde was, en het stuur niet goed bevestigd was waardoor hij bijna een ongeluk had gehad.



En nee ik ken hem niet hoofdzakelijk stoned, het is niet zo dat hij de hele dag door aan het blowen was. Hij rookte een joint in de avond en soms overdag.

En ja, ik had het even erg gevonden als hij een fles drank had op gedronken. Maar we drinken gelukkig allebei niet, dus daar staan we hetzelfde in.



Ik lees veel dat de relatie weinig kans van slagen heeft als je in het begin al bepaalde verwachtingen heb/dingen waar je niet mee kan leven.

Wellicht was het inderdaad niet handig van mij. Maar ik was zo verliefd op hem, en hij op mij, en hij gaf aan sowieso al te willen stoppen met blowen. En ik vertrouwde hem daarin, wat tot nu toe goed gaat. Ik denk dat ik zo’n big deal van die ene joint maakte omdat mijn ex echt verslaafd was, en als hij even gestopt was en er eentje rookte, meteen weer begon. Ik moet er mee stoppen deze jongen te spiegelen aan mijn ex.



Wat ik verder van hem vind: een hartstikke leuke, lieve, knappe en enthousiaste jongen ? Soms hebben we allebei behoefte aan andere dingen, dan wil ik juist even rust en hij is dan druk en wilt er op uit. Maar dan gaat hij gewoon even wat leuks doen met vrienden en ga ik lekker Netflix kijken. En dan zijn we daarna weer heel blij weer bij elkaar te zijn.

Soms is het wel lastig dat hij heel impulsief is en ik van structuur hou, maar we komen er samen wel uit! En ik vind het leuk dat we regelmatig uitjes buiten de deur hebben.



Ik heb een hele zware tijd achter de rug maar zit nu weer lekker in mijn vel! Het is niet zo dat als je medicatie gebruikt je meteen niet goed in je vel zit. Ik slik al antidepressiva sinds mijn puberteit, en toen ik er mee wilde stoppen, ging het juist helemaal mis. Toen kwam ook mijn autisme aan het licht.

Verder vind ik het niet erg dat hij veel heeft mee gemaakt, want daardoor begrijpt hij mij wel goed en oordeelt hij niet snel.



En inderdaad, Ritalin is een zwaar middel, maar ik wil het eerst proberen wat het voor mij doet voordat ik het meteen afschrijf.Mooie post. Veel geluk samen!
Only dead fish go with the flow
Alle reacties Link kopieren
Ga je de de retalin in nemen dan?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Nee, ik krijg het voorgeschreven maar laat het thuis op m'n nachtkastje staan

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven