Therapie, hoe dan?

11-09-2016 20:15 151 berichten
OK ik ben nog nooit van mijn leven bij een psycholoog of psychiater geweest, dus misschien is mijn vraag een beetje stom. Maar ik vraag mij echt enorm af: hoe kan praten helpen? Hoe kun je inzicht krijgen in patronen die je zelf ook wel herkent? Heb je er een soort van leap of faith voor nodig, of je zelf voor de gek houden? Kun je echt anders leren denken door met een psycholoog te praten?



Dit is trouwens geen topic om het te hebben over problemen van mij of zo want geen behoefte aan om op een forum te delen. Maar ik heb wel interesse in naar een psycholoog gaan, van daar ook de vraag. Ik ben zelf erg sceptisch over de werkzaamheid er van (en ja ik ken de onderzoeken en de uitkomsten, al vraag ik mij meteen af hoe zo iets objectief meetbaar is, de success rate van therapie).
Alle reacties Link kopieren
ik zou mezelf een andere psycholoog zoeken.Op deze moet je te lang wachten met een nieuwe afspraak maken
Alle reacties Link kopieren
quote:strikjemetstippels schreef op 24 september 2016 @ 19:01:

[...]



En ben je nu van die gevoelens af?



Ik wacht nog op een mail met data. Als die niet komt, dan zal hij er wel geen zin in hebben. Dan twijfel ik nog tussen niets doen of een slechte review achter laten. Ik bedoel ik heb niets onaardigs gezegd of zo, of een verwijt gemaakt. Slecht uit je woorden komen en sociaal niet echt handig zijn is hopelijk geen doodzonde



Heel vervelend dat het zo gelopen is. Maar maak het niet te groot.

Dit heeft echt niks met jou als persoon te maken. Gewoon met domme pech die voor jou veel groter is dan voor de ander.

(Overigens heb ik ook wel eens ergens voor jan lul gestaan met een afspraak die niet door ging.)



Je kan ook na t weekend een andere praktijk bellen/mailen als dat nodig is.

Overigens zou ik je wel aanraden om je door je huisarts door te laten verwijzen. Die heeft vaak ook nog wel tips waar je terecht zou kunnen. Ik weet dat je het niet wil hoor. Je hebt kennelijk een enorme behoefte om niet afhankelijk te zijn van dat soort instanties. Het is alleen een beetje jammer om zelf op water en brood te moeten leven omdat je daar niet langs wil.
Dat water en brood valt wel mee hoor, was een beetje gekscherend bedoeld. Maar ik wil het idd niet en dat blijft zo. Ik kan het betalen en zie dit dan ook als investering in mij zelf. Een ander gaat op reis om zich zelf terug te vinden (dat heb ik allemaal al gedaan gelukkig).



Die zelfstandigheid gaat bij mij best ver maar dat is mijn karakter, en daar ben ik niet per se ongelukkig mee.
quote:strikjemetstippels schreef op 24 september 2016 @ 19:01:

[...]



En ben je nu van die gevoelens af?



Ik wacht nog op een mail met data. Als die niet komt, dan zal hij er wel geen zin in hebben. Dan twijfel ik nog tussen niets doen of een slechte review achter laten. Ik bedoel ik heb niets onaardigs gezegd of zo, of een verwijt gemaakt. Slecht uit je woorden komen en sociaal niet echt handig zijn is hopelijk geen doodzonde Ik ben er grotendeels van af en dat is echt geweldig. Ik sta heel wat steviger in mijn schoenen en veel dingen raken mij persoonlijk niet meer zo. Dan kan ik het bij die ander neerleggen, bijvoorbeeld 'hij heeft een slechte dag en reageert daarom zo'. Meestal gaat dat vanzelf, soms moet ik er wat meer moeite voor doen. Als ik slecht in mijn vel zit of slecht heb geslapen, dan spelen die gevoelens wat meer op. Helemaal weg zullen ze nooit zijn, maar het leven is er een stuk lichter op geworden. En dat wens ik jou ook toe
quote:stokst@@rtje schreef op 25 september 2016 @ 10:56:

[...]



Ik ben er grotendeels van af en dat is echt geweldig. Ik sta heel wat steviger in mijn schoenen en veel dingen raken mij persoonlijk niet meer zo. Dan kan ik het bij die ander neerleggen, bijvoorbeeld 'hij heeft een slechte dag en reageert daarom zo'. Meestal gaat dat vanzelf, soms moet ik er wat meer moeite voor doen. Als ik slecht in mijn vel zit of slecht heb geslapen, dan spelen die gevoelens wat meer op. Helemaal weg zullen ze nooit zijn, maar het leven is er een stuk lichter op geworden. En dat wens ik jou ook toe Hier ook zo. Alleen nu met zwangerschapshormonen speelt het meer op. Dus heb binnenkort onderhoudssessie.
quote:stokst@@rtje schreef op 25 september 2016 @ 10:56:

[...]



Ik ben er grotendeels van af en dat is echt geweldig. Ik sta heel wat steviger in mijn schoenen en veel dingen raken mij persoonlijk niet meer zo. Dan kan ik het bij die ander neerleggen, bijvoorbeeld 'hij heeft een slechte dag en reageert daarom zo'. Meestal gaat dat vanzelf, soms moet ik er wat meer moeite voor doen. Als ik slecht in mijn vel zit of slecht heb geslapen, dan spelen die gevoelens wat meer op. Helemaal weg zullen ze nooit zijn, maar het leven is er een stuk lichter op geworden. En dat wens ik jou ook toe

Wat fijn voor je! En ik gun het mij zelf ook Overigens nog niets gehoord, misschien doet hij wel niks in het weekend hoor dat kan, en hoor ik morgen iets. Ik heb intussen al 1450998 gesprekken met de beste man gevoerd overigens. Ik ben bang dat dat niet uit mij is te programmeren, dat is zo'n beetje de essentie van mijn brein, die verrekte parameters en continue scenario's. Al zou ik al is het maar voor 1 dag willen ervaren hoe het is om dat niet te hebben. Hoe wel ik dan heel veel zaken ook niet meer zou kunnen (werk). Ik vraag me af of mensen dan blijer zijn, zonder continu draaiende processen op de achtergrond. Ik denk van wel eigenlijk.



MN-- stom he hormonen, moet je nog lang trouwens?
@strikje. Ik zit op de helft nu. Maar mijn lijf vindt die overdosis hormonen niks. Daarom ook nooit hormonale anticonceptie voor mij. Maar dit is voor goed doel.
Ik baal echt extreem. Ik heb een mailtje maandag gestuurd met data na dat hij er eentje naar mij stuurde, maar ik heb nu dus nog niets gehoord. Ik heb al problemen met eigen waarde en zo, en ik voel me al als of ik de gun factor voor 100% mis en dit werkt echt niet mee.



En ik ben zeker dat hij mijn mails krijgt want eerder reageerde hij er al op eentje en daar reageerde ik dan weer op. Ik kan wel iemand anders gaan zoeken maar die drempel is nu zo hoog geworden dat ik bijna een hart aanval (ok wat overdreven) krijg als ik er aan denk.



Zo gaat dit dus wel vaker he, dat het niemand lijkt te interresseren hoe iets voor mij is, maar om gekeerd wel allerlei zooi over mij uit storten waar voor men aandacht wil.



/klaag mode off
He, maar wat is er nu aan de hand dan? Niets toch? Of misschien mis ik iets in je berichtje.
Alle reacties Link kopieren
Ach, het zit je niet mee in de psychologen zoektocht!

Ik denk overigens niet dat het wat met jou te maken heeft - het heeft waarschijnlijk te maken met hemzelf en het feit dat ie een beetje slordig is. Niet netjes en niet leuk voor jou.

Je vind hulp vragen waarschijnlijk al erg lastig, dan doe je het en dan komt het niet aan. Heel vervelend voor je. Maar het is geen persoonlijke afwijzing, hij kent je namelijk niet.



Probeer een andere psych zou ik zeggen.

Ook al is de drempel nu heart-attack hoog. Je kan het heus nog een keer

<-- als aanmoediging
Alle reacties Link kopieren
Er is niks mis met een beetje sceptisch zijn, maar als ik jouw verhaal zo lees krijg ik wel twijfels of je er wel genoeg voor openstaat.

In therapie gaan heeft niets met intellect te maken, de mensen die dit nodig hebben zijn toch niet allemaal dom?

Meestal zitten de patronen zo vastgeroest in je persoonlijkheid, dat je er in je eentje niet meer uitkomt. Bij sommige mensen dan (dit was bij Simon de Keizer wellicht niet het geval), of ze zijn getraumatiseerd, wat je met een goed stel hersens ook niet meer te boven komt...
Confidence is not; "I know they'll like me". Confidence is; "I'll be fine if they don't".
quote:moringa schreef op 30 september 2016 @ 16:55:

Ach, het zit je niet mee in de psychologen zoektocht!

Ik denk overigens niet dat het wat met jou te maken heeft - het heeft waarschijnlijk te maken met hemzelf en het feit dat ie een beetje slordig is. Niet netjes en niet leuk voor jou.

Je vind hulp vragen waarschijnlijk al erg lastig, dan doe je het en dan komt het niet aan. Heel vervelend voor je. Maar het is geen persoonlijke afwijzing, hij kent je namelijk niet.



Probeer een andere psych zou ik zeggen.

Ook al is de drempel nu heart-attack hoog. Je kan het heus nog een keer

<-- als aanmoediging

Dat is lief van je.



Ik ben ook gewoon zo boos. Ik laat zelden dus emotie zien, dat is nu wel duidelijk haha, maar ik krop dat wel allemaal op. Ik ben echt in staat te bellen naar de overkoepelend organisatie en een klacht in te dienen en dat stug te blijven vol houden. Niet productief weet ik wel, maar godver we zijn niet allemaal makke schapen die zich zelf in de handen van een therapeut, arts of weet ik veel wat leggen. Er zijn ook mensen die (en nee dat is niet snugger) misschien veel te laat aan de bel trekken. Om die dan lekker te laten bungelen vind ik gewoon asociaal als de pest.



En ik ga niet graag weer op zoek, dat zal dan wel weer moeten, maar alle vers van studie af meisjes van 25 hoef ik al niet, en de spoeling is niet extreem dik wat ook nog lekker te bereizen valt.



Ik besef wel dat ik extreem van uit mij zelf denk, maar hey ik ben nu een maal egocentrisch, en het gaat ook om mij. Daar krijgt hij riant voor betaald.



Ik neem het persoonlijk op om dat ik gewoon vaker het idee heb dat mensen mij wel dit soort dingen kunnen flikken, rationeel is het in dit geval niet misschien maar zo als ik al zei, ik heb denk ik een beetje te lang gewacht. Ik neem nu alles erg persoonlijk op en speel alleen nog goed weer op mijn werk (niet dat ik daar buiten nu veel doe, vrij wel niets eigenlijk).



Ik sta nog in rant mode
quote:jackie_o schreef op 30 september 2016 @ 18:10:

Er is niks mis met een beetje sceptisch zijn, maar als ik jouw verhaal zo lees krijg ik wel twijfels of je er wel genoeg voor openstaat.

In therapie gaan heeft niets met intellect te maken, de mensen die dit nodig hebben zijn toch niet allemaal dom?

Meestal zitten de patronen zo vastgeroest in je persoonlijkheid, dat je er in je eentje niet meer uitkomt. Bij sommige mensen dan (dit was bij Simon de Keizer wellicht niet het geval), of ze zijn getraumatiseerd, wat je met een goed stel hersens ook niet meer te boven komt...

Ik snap echt niet hoe je deze conclusie trekt, want ik heb nergens ook maar zo iets gezegd.



En als open staan nodig is voor behandeling, dan werkt behandeling niet. Dat is nu het logisch conflict ook..
Alle reacties Link kopieren
Strikje, laat het gewoon even bezinken en kijk maandag verder. Wereld ziet er morgen waarschijnlijk weer heel anders uit. Ga ff iets doen wat je een beetje ontspant of ga een stukje wandelen ofzo.

Het is prima om van jezelf uit te gaan trouwens maar steek je energie vooral in iets wat jou verder helpt ipv je energie in je boosheid te verspillen aan de ander.



Je laat misschien zelden emotie zien maar dat wil niet zeggen dat er geen emotie is.

Sterker nog, alle negatieve emoties die je niet laat zien lijken er nu omhoog te komen. Die er een beetje onder houden kost ook veel energie dus ik vind het niet zo gek dat je behalve je werk weinig uit je handen komt.

Oh ja, heb je bovenstaand verhaal over de psycholoog al eens aan iemand IRL verteld?
Nee dit weet niemand. En juist daar om, en om het feit dat wandelen ook niet gaat, wil ik juist naar die vent toe. Dit is nog al vaag misschien maar het komt niet duidelijker uit mijn toetsenbord. Dan staat het er zo open en bloot namelijk.
Alle reacties Link kopieren
Poeh, strikje. Het is nooit fijn om op het laatste moment afgezegd te worden. En helemaal niet als er voor jouw gevoel zoveel vanaf hangt. En je er zo tegenop ziet.



Maar je bent nu direct in de zeer vijandige modus geschoten (wraak wil je nemen ) en ik denk dat je daar niemand mee helpt. Je voelt je er zelf niet beter door, want je kunt je boosheid toch niet kwijt bij de persoon op wie je zo boos bent (en het lijkt nu alsof dat vooral de psycholoog is, maar ik durf er best wat om te verwedden dat je eigenlijk boos op iemand anders bent). En je helpt je proces ook niet, want je hebt je harnas al aangedaan, dus het zal daarmee moeilijker zijn om je open te stellen. Of te luisteren. Of mee te denken met de andere kijk op jezelf en de wereld, die de psycholoog je zal voorhouden. Of überhaupt te gaan.
Alle reacties Link kopieren
O, en ik moet wel lachen bij je motto, in combinatie met je posts
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg ook geen al te beste indruk van die psycholoog, nogal onprofessioneel en ook wel arrogant.



En wat je zei; "Zo gaat dit dus wel vaker he, dat het niemand lijkt te interresseren hoe iets voor mij is, maar om gekeerd wel allerlei zooi over mij uit storten waar voor men aandacht wil."





klopt helaas best wel. Maar dat is niet alleen ten opzichte van jou, zo zit de wereld helaas in elkaar. In het ideale geval vindt je naasten in je omgeving die wel het beste met je voor hebben, maar bij alles daarbuiten kun je beter kritisch en alert zijn. Het investeren van aandacht levert ook alleen bij die goede naasten iets op. Bij de rest is het handig om beleefd te zijn maar grenzen te stellen. Wanneer energiezuigers eenmaal doorhebben dat ze aan jou niets hebben, zoeken ze een ander.
Voortaan hier oostenwind en alle ruimte aan bodemloze putten van pure slechtheid. Juli 2020

quote:helena2 schreef op 30 september 2016 @ 20:18:

O, en ik moet wel lachen bij je motto, in combinatie met je posts Dat is van Mr Robot, mijn favoriete tv serie
Alle reacties Link kopieren
quote:strikjemetstippels schreef op 30 september 2016 @ 18:24:

[...]



Ik snap echt niet hoe je deze conclusie trekt, want ik heb nergens ook maar zo iets gezegd.



Nee dat klopt, dat heb je niet gezegd. Maar je zei wel dat je erg overtuigd bent van je eigen intellect, en dan denk ik; wat heeft therapie met intellect te maken? Kun je dat dan misschien toelichten, want misschien begrijp ik je niet.



Overigens heel vervelend voor je dat de psycholoog heeft afgezegd.
Confidence is not; "I know they'll like me". Confidence is; "I'll be fine if they don't".
Alle reacties Link kopieren
Is die ook van de controle, om daarna te zeggen dat het een illusie is?
quote:jackie_o schreef op 30 september 2016 @ 21:27:

[...]





Nee dat klopt, dat heb je niet gezegd. Maar je zei wel dat je erg overtuigd bent van je eigen intellect, en dan denk ik; wat heeft therapie met intellect te maken? Kun je dat dan misschien toelichten, want misschien begrijp ik je niet.



Overigens heel vervelend voor je dat de psycholoog heeft afgezegd.

Als je denkt te weten hoe zaken werken, dan zou een andere kijk op zaken overbodig zijn en nutteloos, en als je de realiteit dan in de handen zou moeten leggen van een in jouw ogen minder intellectueel capabel persoon, dan heb je een leap of faith nodig. Iets dat je niet hebt als je erg rationeel bent. Hence de catch-22 of paradox.



Dat zegt niet dat therapie voor domme mensen is. Dat denk ik namelijk niet en dat zeg ik hier ook niet verder.
quote:helena2 schreef op 30 september 2016 @ 21:28:

Is die ook van de controle, om daarna te zeggen dat het een illusie is?Is de tag line van de serie, maar om uit te leggen waar het over gaat lukt niet in een coherente zin (kort: gaat over een hacker die denkt dat hij in controle is, maar blijkt op een zeer basaal level dus die controle niet te hebben, Fight Club style).
Alle reacties Link kopieren
quote:strikjemetstippels schreef op 30 september 2016 @ 21:37:

[...]



Als je denkt te weten hoe zaken werken, dan zou een andere kijk op zaken overbodig zijn en nutteloos, en als je de realiteit dan in de handen zou moeten leggen van een in jouw ogen minder intellectueel capabel persoon, dan heb je een leap of faith nodig. Iets dat je niet hebt als je erg rationeel bent. Hence de catch-22 of paradox.



Dat zegt niet dat therapie voor domme mensen is. Dat denk ik namelijk niet en dat zeg ik hier ook niet verder.



Aha. Oke.

Thanks for explaining.
Confidence is not; "I know they'll like me". Confidence is; "I'll be fine if they don't".
Alle reacties Link kopieren
quote:strikjemetstippels schreef op 30 september 2016 @ 21:38:

[...]



Is de tag line van de serie, maar om uit te leggen waar het over gaat lukt niet in een coherente zin (kort: gaat over een hacker die denkt dat hij in controle is, maar blijkt op een zeer basaal level dus die controle niet te hebben, Fight Club style).Oké. Ik snap wel waarom jij die quote dan kiest.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven