pup plast plots steeds in mand

16-09-2016 19:05 74 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo hondenexperts



Wij hebben sinds 2 1/2 week een pup. Nu 12 1/2 week oud dus. De eerste dagen ging het zindelijk worden perfect, zo nu en dan een ongelukje maar al snel alles keurig buiten. Tot hij gisterennacht plots in de mand plaste en poepte, vannacht weer in de mand gepoept en vandaag al 3 keer in de mand geplast. Daarnaast regelmatig buiten geplast. Het zijn flinke plassen. Hij gaat er echt rustig voor staan in de mand.



Is dat iets normaals? Wat doen we nu? Het ging zo prima, en nu plots dit. Moet ik denken aan blaasontsteking? Is dit iets anders? Alle tips zijn welkom!
Alle reacties Link kopieren
@firedraakje: Rauw vlees blijft rauw vlees, of je het nou over BARF hebt of kvv. Salmonelle vormt bij beide vormen een risico.



Een stukje uit een wetenschappelijk artikel:



WAAROM RAUW VLEESVOEDING VOOR HOND EN KAT NIET WORDT GEADVISEERD

Algemeen/Voedingsfouten

• Bij het zelf samenstellen van (rauw vlees/BARF) voedingen worden regelmatig voedingsfouten gemaakt (overschotten en tekorten).

• De hond is niet hetzelfde als een wolf. De hond heeft zich aangepast aan een meer omnivore leefwijze en heeft betere verteringscapaciteit voor koolhydraten dan de wolf. Hierbij zijn er ook rasverschillen.

• Wolven en wilde katten eten hele prooidieren en geen verbloede karkassen. De nutriënten samenstelling van prooidie-

ren is niet gelijk aan het vlees zoals dit in rauw vleesvoeding wordt aangeboden.

• De levensverwachting van wolven en wilde katten ligt een stuk lager dan die van honden en huiskatten. Het is daarom ook van

belang om te kijken naar effecten van rauw vleesvoeding op ouderdomsziekten zoals nierfalen, waarbij een lagere opname van

eiwit en fosfor gewenst is. Ook zijn oudere dieren gevoeliger voor infectieuze agentia die zich bevinden op rauw vleesproducten.



Risico’s voor het dier

• In de cyclus van zowel Neospora caninum, Toxoplasma gondii, Cysto-isospora soorten, Toxocara soorten, Sarcocystis soorten,Taenia soorten en Echinococcus soorten spelen prooidieren een rol. Dit zouden slachtdieren kunnen zijn, controles hierop aan de slachtlijn zijn niet waterdicht en op niet alle genoemde parasieten wordt gecontroleerd.

• De biologie van Toxoplasma gondii duidt op een risico van het eten van rauw vlees voor tussengastheren, vooral drachtige dieren en dieren met een verminderde afweer.

• Ook bij honden en katten kan een infectie met Salmonella, afkomstig van rauw vlees, tot klinische klachten leiden.



Risico’s voor de mens

• Er kunnen voor de mens potentieel ziekteverwekkende bacteriën aanwezig zijn op het vlees (bv. Salmonella, Listeria, E. coli O157, ESBL’s).

• Bij het bereiden en verstrekken van rauw vleesvoeding kan de mens makkelijk in contact komen met deze bacteriën.

• Tijdens bereiding van de voeding en het reinigen van voederbakken kan kruisbesmetting plaatsvinden in de keuken naar eigen voedingsmiddelen en materialen.

• Als honden en katten na voeding van besmet rauw vlees pathogenen gaan uitscheiden, dan vormt direct contact met deze

dieren een potentiële infectieroute.
Alle reacties Link kopieren
Nou moet ik wel zeggen dat met het paardenvleesschandaal van enige tijd terug in gedachten er waarschijnlijk meer met onze voeding wordt gerommeld..
every journey starts with a single step
Alle reacties Link kopieren
quote:snowdogs schreef op 25 september 2016 @ 16:08:

@firedraakje: Rauw vlees blijft rauw vlees, of je het nou over BARF hebt of kvv. Salmonelle vormt bij beide vormen een risico.



Een stukje uit een wetenschappelijk artikel:

.Bedankt! Heb je een link naar dat artikel? Zou het graag willen lezen.
every journey starts with a single step
Alle reacties Link kopieren
quote:firedraakje schreef op 25 september 2016 @ 16:08:

[...]





Als dat het geval zou zijn dan zeg je eigenlijk dat van alles wat we eten de voedingswaardentabellen die op de verpakkingen staan niet kloppen. Want als de regelgeving voor hondenvoer niet nageleefd wordt, waarom dan wel andere regelgeving? En als je daar al niet van uit kunt gaan, waar dan nog wel van? Daarnaast, wie zegt dan dat de voedingswaarden van brokken wel kloppen?



Of de voedingstabellen van humane voeding klopt, weet ik niet.

Onderzoek onder kvv en BARF, hebben aangetoond dat de meeste voedingen niet compleet zijn, ongeacht of de verpakking anders aangeeft. Pas als je hele karkassen gaat voeren (dus inclusief hersenen, ruggenmerg en skelet) heb je kans dat je hond alle benodigde nutriënten binnen krijgt. Daarnaast is de samenstelling per diersoort ook nog wisselend. Zowel BARF-ers als kvv-ers voeren vrijwel nooit deze drie ingrediënten (hersenen/ruggenmerg/skelet), deze rauwvleesvoerders zullen dus moeten gaan analyseren en voedingssupplementen moeten toevoegen naar behoefte van ras en leeftijd van de hond.

De samenstelling van brok is iig constant van kwaliteit, waardoor je er vanuit mag gaan dat het klopt. Brokken worden ook steeksproefsgewijs gecontroleerd in een laboratorium.
Alle reacties Link kopieren
quote:firedraakje schreef op 25 september 2016 @ 16:12:

[...]





Bedankt! Heb je een link naar dat artikel? Zou het graag willen lezen.Deze onderzoeken zijn helaas niet openbaar, maar versleuteld achter een wachtwoord. Ze zijn ook te lang om hier te copy - pasten.
Alle reacties Link kopieren
In snap je zorg om salmonella wat betreft de kinderen, TO - en dat je dat in de keuze voor vers vlees hebt laten meewegen.



Snowdogs, brokken hebben weer heel andere nadelen dan vers vlees. Een ieder maakt daar zijn eigen keuze in. Ik heb altijd vers gevoerd aan mijn honden en die hebben daar lang en gezond op geleefd. Het eerste jaar kregen ze de gebruikelijke vaccinaties, daarna stapte ik over op titeren. Verbazingwekkend hoe weinig ze gevaccineerd hoefden te worden in hun leven.



Het leuke vind ik vooral dat hondeneigenaren zich verdiepen in de voeding en medicatie van hun hond en afwegingen maken die bij hen passen. Wat daar ook het resultaat van moge zijn.
Alle reacties Link kopieren
@snowdogs: dat had ik dus niet herkend, dat sarcasme. ?. Echtgenoot en ik verdiepen ons nog even door, op zoek naar de combi tussen belang hond en belang gezin. Wellicht dat twee dagen rauw vlees en vijf dagen brokken een optie is. In het weekend is er wat meer tijd om zaken te regelen en zo krijgt hij toch rauw vlees om zijn darmstelsel te faciliteren. Zou dat wat zijn?
Alle reacties Link kopieren
quote:poppedoppie schreef op 25 september 2016 @ 17:47:

@snowdogs: dat had ik dus niet herkend, dat sarcasme. ?. Echtgenoot en ik verdiepen ons nog even door, op zoek naar de combi tussen belang hond en belang gezin. Wellicht dat twee dagen rauw vlees en vijf dagen brokken een optie is. In het weekend is er wat meer tijd om zaken te regelen en zo krijgt hij toch rauw vlees om zijn darmstelsel te faciliteren. Zou dat wat zijn?Dat is imo altijd beter dan 100% kvv/BARF voeren!
Alle reacties Link kopieren
Ik snap je angst, helemaal als die wordt aangewakkerd door een dierenarts, maar eventuele salmonellabesmetting vind ik een non-argument om over te stappen op brokken. Die kunnen namelijk net zo goed salmonella bevatten: http://www.nu.nl/gezondhe ... almonella-hondenvoer.html
Alle reacties Link kopieren
Net als jij was ik in de puppentijd van mijn hond zoekend naar wat de beste voeding voor haar was. Ik wilde een dag of twee, drie kvv voeren en de rest brok. Ik heb verschillende kwalitatief goede brokken geprobeerd, maar op geen enkele deed ze het goed. Op het ene merk dronk ze absurd veel, op het andere had ze slappe ontlasting (met als gevolg volle anaalklieren), op weer een volgende jeuk. Ik keek elke keer reikhalzend uit naar de kvv-dag. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik volledig kvv gaan voeren (met brokjes als beloning). Wat een verademing! Kleine hoeveelheden niet-stinkende, stevige ontlasting, nooit meer volle anaalklieren, geen jeuk en een vacht die glanst als een spiegel.



Mijn vorige hond deed het echter prima op brok. Ik ben zeker niet anti-brok, maar mijn huidige hond gedijt veel beter op vers.



Als je kvv gaat voeren, zorg dan dat je compleet voer geeft waarvan de calcium-fosforverhouding en de verhouding spiervlees-orgaan-bot kloppen en wissel merken af. Daarmee voorkom je problemen als hierboven beschreven.
Alle reacties Link kopieren
quote:poppedoppie schreef op 25 september 2016 @ 13:24:

en natuurlijk heb ik er met de fokker over gesproken, Maar die preekt natuurlijk ook voor eigen parochie en kan wel erg goed de voordelen van vers vlees zoals die in haar ogen bestaan uitleggen, maar mij niet goed vertellen hoe ik de juiste samenstelling garandeer.



Ten aanzien van vaccinatie is het argument vooral dat de belasting voor de hond minimaal is. Dan ben ik misschien een onmens, maar ik vind de belasting voor mijn gezin/familie dat ik hen potentieel blootstel aan salmonella toch zwaarder wegen.Bij een jonge, gezonde hond misschien, maar voor oudere honden, honden die niet topfit zijn en honden met een auto-immuunziekte gaat dit zeer zeker niet op!!! Mijn vorige hond is overleden ten gevolge van een auto-immuunziekte (myasthenia gravis) die is getriggerd door vaccinatie. Ik heb met meerdere specialisten uit dierenziekenhuizen contact gehad; geen homeopathische piskijkers dus. Ze gaven allen aan dat er steeds meer onderzoek komt dat erop wijst dat vaccineren bij oudere honden auto-immuunziektes kan triggeren. Helemaal niet zo onschuldig dus!
Alle reacties Link kopieren
@dance_in_the_rain: zoals ik zei willen we alleen het eerste jaar volledig vaccineren, en juist vanaf 1 jaar titeren. Op die manier heeft hij wel de volledige immunisatiegraad, maar later geen onnodige vaccinaties.



De voeding: het blijft lastig. We gaan nu de 5 om 2 methode proberen, met daarnaast 2keer per week een eitje.



We hebben nu voeding van DARF, is dat dan kwalitatief goed genoeg? De eigen website zegt uiteraard van wel, maar die zijn hoogstwaarschijnlijk niet enorm objectief..... (-:
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook DARF gevoerd, vind het mooi vlees en mijn hond deed het er prima op. Toen ik volledig op kvv ben overgegaan, ben ik uit prijstechnisch oogpunt andere merken gaan voeren. Hier lees je de samenstelling van en ervaringen met DARF: http://www.voerwijzer.com/darf
Alle reacties Link kopieren
Hey,

Ik heb ook een hond van een strenge fokker maar die eet lekker zijn brokken, ik heb ook geen zin in gedoe met salmonella en of andere bacteriën. Ik heb het volste vertrouwen in de medische wetenschap wat dieren betreft..



Wel zou ik nadenken over iets wat artrose betreft, dat komt heeel vaak bij grote honden voor. Misschien is er een middel dat het slijtage proces kan vertragen?
Alle reacties Link kopieren
quote:1960to4 schreef op 26 september 2016 @ 08:54:

Hey,

Ik heb ook een hond van een strenge fokker maar die eet lekker zijn brokken, ik heb ook geen zin in gedoe met salmonella en of andere bacteriën. Ik heb het volste vertrouwen in de medische wetenschap wat dieren betreft..



Wel zou ik nadenken over iets wat artrose betreft, dat komt heeel vaak bij grote honden voor. Misschien is er een middel dat het slijtage proces kan vertragen?Link hierboven gelezen? Salmonella komt net zo goed voor op droge brokken Je moet er w.b. hygiëneregels dus hetzelfde mee omgaan als met vers vlees en je eigen stukje kip bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
ik denk te lezen dat het risico met vers vlees wel groter is dan bij brokken. En natuurlijk zijn we met beide soorten voer voorzichtig. De getallen van salmonella bij vers vlees zijn natuurlijk wel alom bekend. Van brokken zijn die getallen wel veel kleiner. Ik denk sowieso dat er iets anders met het verse vlees gebeurt als puplief het per ongeluk niet direct op eet, dan met brokken (-:



tot nog toe eet hij ze met veel smaak op, poept hij prima en speelt als vanouds. Volgende week weer dierenarts (hadden vorige keer een vervanger) dan zal ik nog eens kritische vragen stellen.



Zo ben ik
Alle reacties Link kopieren
quote:poppedoppie schreef op 26 september 2016 @ 14:15:

ik denk te lezen dat het risico met vers vlees wel groter is dan bij brokken. En natuurlijk zijn we met beide soorten voer voorzichtig. De getallen van salmonella bij vers vlees zijn natuurlijk wel alom bekend. Van brokken zijn die getallen wel veel kleiner. Ik denk sowieso dat er iets anders met het verse vlees gebeurt als puplief het per ongeluk niet direct op eet, dan met brokken (-:



tot nog toe eet hij ze met veel smaak op, poept hij prima en speelt als vanouds. Volgende week weer dierenarts (hadden vorige keer een vervanger) dan zal ik nog eens kritische vragen stellen.



Zo ben ikEn dat (vetgedrukt) is precies de reden waarom ik mijn hond vers voer geef en geen brokken. Ik eet zelf ook vers omdat het gezonder is
Alle reacties Link kopieren
Vind ik een matig argument. Ik eet namelijk zelf heel bewust geen rauw vlees vanwege het infectie risico. Dus dan zou ik het zwarte monstertje alleen doorbakken vlees moeten voorzetten.... verse groente mag ie in overvloed, maar daar wordt hij waarschijnlijk niet zo blij van. (-:
Alle reacties Link kopieren
Wat een idiote redenatie. Je bent geen hond.



Succes ermee verder.
Ben ik de enige die zich afvraagt waarom ineens het voerbeleid van TO zo onder vuur ligt? Ik dacht een fijn topic te volgen over een puppy... Heb je mijn PB gekregen, met de adressen van de blogs, Poppedoppie?



(En ja, mijn honden krijgen ook brokken. Orijen. Gezond, natuurlijk en ze doen ze het er super op )
Alle reacties Link kopieren
Toiletrol: zit er iets dwars? Ik ben me er van bewust dat ik geen hond ben. Fijn dat jij dat zelfs door het scherm heen ook herkent.



De redenatie dat vers vlees gezond is omdat wij ook vers eten gaat volgens mij inderdaad niet op. Ik eet mijn vlees namelijk (soms) vers, maar nooit rauw. Leg mij eens uit waarom die redenatie dan toch klopt? En dan misschien in aardig overkomende zinnen in plaats van gekat? Of om binnen dit topic te blijven: zonder mij af te blaffen.
Alle reacties Link kopieren
poesiepoes: pb gekregen. ga ik een keer rustig naar kijken! dank je wel
En, hoe is het met je pupseltje?
Alle reacties Link kopieren
Fantastisch. Het is een schatje.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven