Thundershirts tegen onrust voor dieren?

25-10-2016 01:20 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag lieve allemaal,



Bij de dierenarts zie ik ze iedere keer weer hangen: van die 'harnasjes' voor honden of katten die zogenaamd helpen bij het bestrijden van onrust en gedragsproblemen van het huisdier. Ze worden Thundershirts genoemd en ze zien er uit als een shirt dat wat strak gepast om het borstje en lijfje van het dier zit. Uiteraard zitten er gaten in voor de pootjes, het kopje en het onderlijfje.



Ik heb een asielkater (7 jaar, waarvan nu 4 jaar bij ons) met een aantal heftige trauma's uit een moeilijk verleden. Dit bezorgt hem dagelijks onrust. Mijn vraag is of er misschien iemand op dit forum is die er ervaring mee heeft bij hun/iemands huisdier? Ze zijn best prijzig met €35,99, maar ja... als mijn huisdieren er baat bij hebben vind ik niets te duur...



Situatieschets voor de geïnteresseerden

Ik en partner wonen samen met 3 schatten van katten. De oudste van 7 hebben we uit het asiel geadopteerd. Er werd ons verteld dat hij echter een heel vervelend verleden heeft. Als kitten met zijn broertje en zusje in een doos op straat gedumpt, met fles gevoed bij een speciaal dierengezin, naar asiel en vervolgens herhaaldelijk van eigenaar veranderd omdat hij 'onstuimig' was. Wij besloten hem te adopteren omdat we vaker katten met gedragsproblemen hebben grootgebracht.

Hij heet Tom en na een jaar intensief contact leggen, grenzen opzoeken en respecteren, begon hij voorzichtig wat vertrouwen te ontwikkelen. Spelen met zijn pleegzusje vindt hij meer dan leuk en de andere jonge kater gedoogt hij - al zijn ze nooit vrienden geworden. Hij komt bij mij op schoot liggen, heel hard spinnen en als een verpleegster op het punt stond om mijn buikwond in een verkeerde volgorde te verzorgen, legt hij een zacht pootje op haar hand. Echter heeft hij een paar heftige trauma's. Hij durft niet in een reismand; dan laat hij alles lopen. Kleine ruimtes beangstigen hem en dan gaat hij heel hard gillen. Hij heeft een ritueeltje waarin hij iedere dag rond dezelfde tijd zijn bezigheden afwerkt, zoals wandelen, eten, spelen met een balletje, op verschillende plekjes liggen, uitgebreid wassen, mee naar boven om te gaan slapen wanneer wij willen, etc. Bij verstoring van het ritueel raakt hij volledig in paniek. Tom kan schreeuwen, gillen en zich uit angst verstoppen. Hij vindt harde geluiden doodeng, als we naar hem roepen omdat hij iets dreigt te gaan doen wat niet mag, draait hij zichzelf in een heel klein bolletje met zijn oortjes plat, alsof hij verwacht geslagen te gaan worden. Rustig eten durft hij niet, want hij is altijd op z'n hoede. Hij laat de andere katjes, die jonger zijn, zijn speelgoed afpakken waar hij mee aan het spelen is en druipt vervolgens teleurgesteld af. Hij schrikt soms plotseling rechtop wakker (nachtmerries?) en verstopt zich dan zo snel hij kan, weer in een bolletje met platte oortjes. Dat onstuimige hebben wij bij hem nooit kunnen ontdekken. Het beestje heeft een hart van goud! Alleen zijn zonder mensen vindt hij ook doodeng. Hij komt en wil dus ook niet naar buiten en als wij reizen, reist hij mee in een harnasje op de achterbank dat je vastklikt in het stukje voor de gordel.



Gedragsproblemen heeft hij dus niet, maar onrust ervaart hij zeer zeker en best heftig. Ongelukkig is hij echter niet, hoor! Hij spint, knuffelt, vliegt soms door de kamer gewoon omdat hij daar zin in heeft. Hebben jullie misschien ervaring met een rustgevend harnasje? Zou zo'n thundershirt hem daarmee kunnen helpen? Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Thundershirts voor dieren: ja of nee?

Totaal aantal stemmen: 7

Ja, ik heb gezien dat het werkte bij huisdieren (14%)
Ja, ik gebruik ze zelf ook voor mijn huisdieren (14%)
Ja, waarom niet? Het is het proberen waard (14%)
Nee, ik geloof niet in dit soort rotzooi. Geldklopperij (57%)
Nee, vermoedelijk is die kat nou eenmaal zo. Vorige eigenaar Geen stemmen
Nee, misschien ligt het probleem niet aan hem, maar aan zijn Geen stemmen
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er nog nooit van gehoord en ben zeeer sceptisch. Vraag t eens aan een dierenspecialist. Ben bijvoorbeeld benieuwd wat dierenarts hier zelf over zegt.
Geen idee of het werkt, maar ik zou het dan sowieso ergens bestellen waar je hem kunt retourneren als het niet bevalt. Hier bijvoorbeeld:

http://www.medpets.nl/thundershirt+kat/
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat ik eerder iets als Feliway zou proberen.. mijn hond maak ik echt niet blijer van een t-shirt.
Alle reacties Link kopieren
Als je kat bang is in kleine ruimtes, denk je dan niet dat hij zich "opgesloten" voelt in zo'n shirt? Ik vermoed dat mijn kat zou gaan stuiteren als ik zou proberen haar zoiets aan te trekken; bij de hond zou het geen enkel probleem zijn. Of het echt nut heeft vraag ik me ook af..
liever een leuke hond in een restaurant dan zeurende kinderen
Alle reacties Link kopieren
Euh.....vraag het de dierenarts?
Alle reacties Link kopieren
quote:yoshe schreef op 25 oktober 2016 @ 07:30:

Euh.....vraag het de dierenarts?De dierenarts verkoopt de shirtjes. Denk niet dat hij snel zal zeggen dat ze niet werken.
Alle reacties Link kopieren
Wil hij dat harnaste voor in de auto om zijn lijf? Of vindt hij dat ook eng?

Accepteert hij dingen die strak om zijn lichaam zitten?
quote:nachtvlinder1977 schreef op 25 oktober 2016 @ 02:23:

Geen idee of het werkt, maar ik zou het dan sowieso ergens bestellen waar je hem kunt retourneren als het niet bevalt. Hier bijvoorbeeld:

http://www.medpets.nl/thundershirt+kat/Je kunt zo'n vest niet eerst een paar dagen gebruiken en dan terugsturen als het niet bevalt hoor. Althans, dat kun je wel doen maar dan krijg je geen geld terug.
Alle reacties Link kopieren
Als hij het harnasje zou accepteren zou ik het gewoon proberen. Mijn katten zijn niet zo angstig maar zou ik nooit (zonder ernstig gewond te raken ) in zo'n ding gepropt krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Deed hier niets (geprobeerd bij een hond).
Alle reacties Link kopieren
Je hebt ze ook voor kinderen met een vorm van autisme, het geeft prikkels (zwaar, strak) en dat vinden veel kinderen fijn. Het zou goed kunnen werken denk ik maar ik heb er geen ervaring mee.
...
Ik weet niet of het nog werkt als je het iedere dag wilt gebruiken. Mijn hond was als de dood voor vuurwerk, en bij hem hielp het een beetje. Hij was niet ineens super relaxed bij het geknal natuurlijk, maar het haalde er wel een randje af, en samen met pillen en adaptil (verdamper; voor katten heb je feliway) zijn we de laatste oud & nieuw wat beter doorgekomen dan voorgaande jaren.



Het is zeker geen bullshit, maar het is dus ook geen wondermiddel. Ik heb een tijd geleden een biografische film gezien over Temple Gradin, een dame (inmiddels hoogleraar) die autisme heeft. Zij zag dat koeien kalmeren als ze in een soort klem gezet werden als hun poten moesten worden behandeld, omdat ze daarmee de druk ervaren die ze normaal hebben als ze midden in de kudde de koeienlijven om zich heen voelen. Omdat ze zelf regelmatig overprikkeld was, heeft ze toen een soort klem-apparaat voor zichzelf gebouwd. Als haar hele lijf gelijkmatige druk ervoer, kon ze ontspannen.



Het wordt nog steeds toegepast door kinderen en volwassenen met prikkelgevoeligheid bijvoorbeeld even te laten kalmeren onder een verzwaarde deken (gevuld met kersenpitten of andere gewichtjes). Het pricipe van het thundershirt is hierop gebaseerd.



Iemand die zin heeft in googlen, vind er vast nog wel een wetenschappelijke uitleg bij.
Misschien dat het voor honden goed werkt, maar katten zijn totaal andere dieren met totaal een totaal ander karakter en behoeften. Google eens op 'thunder shirt cats' en klik op de YouTube filmpjes. Dan zie hoe onnatuurlijk zo'n dwangbuis is voor katten. Ze vallen er allemaal bij neer, en dat is niet omdat ze er rustig van worden. En de kattemeigenaren vinden het zelf allemaal hilarisch zo te horen. Vreemde humor.



Leg je erbij neer dat kat trauma's heeft. Zo te lezen heeft hij het verder erg getroffen bij jullie en heeft hij het over het algemeen erg naar zijn zin. Verpest dat dan niet met zo'n dwangbuis.
Ik zeg niet dat ze het per definitie moet proberen, ik heb alleen toegelicht dat de werking wel ergens op gebaseerd is. En het toedienen van druk bij stress is universeler dan alleen voor honden. Het is iets neurologisch. Ik denk alleen dat het dus beter werkt voor incidentele toepassing en niet voor iedere dag. Ik wilde mijn hond bijvoorbeeld niet met zo'n ding laten slapen als er mogelijk 's nachts onweer zou kunnen komen. Het zit best strak, en je wilt niet dat het verschuift en dan vervelend wordt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen idee hoe of wat bij katten maar een vriendin van mij gebruikt het bij 2 van haar honden en dan voornamelijk rond de oud en nieuw dagen.



En die hebben er erg baat bij. Maar nogmaals hoe het bij katten gaat geen idee.
Tralalalala
quote:Mevrouw_Kniesoor schreef op 25 oktober 2016 @ 09:10:

Ik zeg niet dat ze het per definitie moet proberen, ik heb alleen toegelicht dat de werking wel ergens op gebaseerd is. En het toedienen van druk bij stress is universeler dan alleen voor honden. Het is iets neurologisch. Ik denk alleen dat het dus beter werkt voor incidentele toepassing en niet voor iedere dag. Ik wilde mijn hond bijvoorbeeld niet met zo'n ding laten slapen als er mogelijk 's nachts onweer zou kunnen komen. Het zit best strak, en je wilt niet dat het verschuift en dan vervelend wordt.Mijn reactie is tegelijk met die van jou geplaatst, dus niet op jouw post gericht ;) Ik googelde die thunder shirts om te zien hoe een kat erop reageert. Dan zie je dit:

https://www.youtube.com/watch?v=QOcfS7xwVfY

https://www.youtube.com/watch?v=7TteYkDkfE0

https://www.youtube.com/watch?v=nuQfxTgJ_WQ



Kijk die staart zwiepen. Hij wordt er eerder nog gestresster van dan rustiger. Overduidelijk dat een kat hier niet gelukkiger van wordt, hoogstens de katteneigenaren met hun vervelende soort humor.
quote:pom-01 schreef op 25 oktober 2016 @ 08:54:

Deed hier niets (geprobeerd bij een hond).Zelfde hier, deed helemaal niets voor de extreem angstige hond.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat zou juist veel onrustiger worden als ik hem iets aan zou trekken. Dat zou mijn reden zijn om het niet te kopen.
Degene die dit bedacht heeft is duidelijk geen kattenliefhebber en heeft er geen verstand van. Katten houden niet van dingen aan hun lijf en worden er eerder gestrest van. Als ik je verhaal zo lees vraag ik me ook af waarom je dit zou doen. Je hebt een kat met een verleden maar uit wat je beschrijft gaat het volgens mij best wel goed. Sommige dingen die je beschrijft zijn echtniet specifiek voor een kat met problemen. Mijn katten houden ook niet van een reismand. Ik had er ook een die alles liet lopen in de reismand. Los in de auto ging goed. Prima dan los in de auto. Ik denk dat je heel erg let op het gedrag en je zorgen maakt. Niet teveel doen. Ontspan dan doet je kat dat ook.als je je kat wat meer rust wilt geven dan moet je het niet zoejen in een harnas maar in de leefsituatie. Waar staat d etensbak van je kat nu? Als hij niet rustig durft te eten dan zoek een plek voor de etebsbak waar hij zich wel op zijn gemak voelt. Niet bij de andere katten of bij mensen maar apart. Mag je kat door het hele huis komen? Zorg dat hij zijn gang kan gaan en zelf kan bepalen waar hij graag is. Bang voor kleine ruimtes? Dan houd je de deuren open en geeft hem ruimte. Bang voor schreeuwen? Niet corrigeren Door te schreeuwen dus. Ik weet niet wat hij doet wat niet mag? Speelgoed afpakken door andere katten, tja dat is normaal. Niet mee bemoeien. Zorg voor genoeg speeltjes. Ik heb zelf veel ervaring met socialiseren en omgaan met schuwe katten. Belangrijk is dat je zelf ontspant, je kat zijn eigen ritme laat volgen en in huis zelf laat bepalen waar hij zich lekker voelt. Niet teveel druk op leggen. Volgens mij gaat het bij jou best wel goed.
Alle reacties Link kopieren
Heb je het wel over een kat? Je lijkt hem mensengedachten en -gevoelens toe te kennen. Trauma's, een hart van goud; toe maar!



Op zich niet erg, zolang je het van jezelf weet, en mits het dier toch voldoende dier kan zijn. Sommige mensen hebben dit ook echt nodig. Het gevoel van "poezenkinderen" enz. Het troetelgevoel.



Het beste wat je voor dieren kan doen is hen als dieren te behandelen en dus hun wezen te doorgronden. Troetelen is weer een minder moeilijke prestatie. Succes.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Wij hebben er één voor onze hond en bij haar haalt het inderdaad de scherpe randjes eraf. Niet dat ze helemaal ontspant, maar ze ligt ook niet meer te trillen onder de tafel tijdens oud en nieuw. Misschien wel belangrijk om te vermelden dat ze zelf ook druk opzoekt als ze gestrest is. Dan komt ze strak tegen je aanliggen, of tussen de bank en de tafel ingeklemd zitten, of ze wikkelt zichzelf strak in haar deken.

Voor onze kat zou het de hel zijn, die wil juist zoveel mogelijk ruimte om zich heen hebben en vindt het idee om vast of opgesloten te zitten vreselijk. Reismandjes zijn vreselijk en oppakken wil ze ook niet. Bij jou is de kat echter al gewend aan een harnasje om te reizen, dus dan is hij al gewend aan iets om zijn lichaam te hebben zitten. Er zijn genoeg winkels en webshops waar je het shirt binnen 30 dagen terug mag sturen als het niet werkt voor jouw huisdier.
quote:SallySpectra schreef op 25 oktober 2016 @ 08:07:

[...]



Je kunt zo'n vest niet eerst een paar dagen gebruiken en dan terugsturen als het niet bevalt hoor. Althans, dat kun je wel doen maar dan krijg je geen geld terug.Mocht het echt niet lukken om uw kat aan het Thundershirt te laten wennen (minimaal 4 keer proberen), dan kunt u het terugsturen. Het Thundershirt heeft een product-tevredenheidsgarantie binnen een termijn van 45 dagen. Uiteraard dient de verpakking wel onbeschadigd te zijn.



Hieruit dacht ik te begrijpen dat je 'm dus wel mag proberen.
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal! Super bedankt voor de reacties! Door jullie ervaringen en filmpjes (heb ik nog nooit aan gedacht om daar eens te gaan kijken...waar is zo'n headdesk emoticon; die heb ik hier echt verdient!) en de stof tot nadenken klinkt het niet als een geweldig hulpmiddel.



Enkele van jullie opperden om er vragen over te stellen aan de dierenarts. Zoals een ander al schreef, mijn dierenarts is degene die de harnasjes verkoopt, tegen een wat hogere prijs ook nog, dus die spreekt niets anders dan lof.



Aan degene die vrezen dat hij zich helemaal beklemd gaat voelen vanwege zijn angst voor smalle ruimtes; geen zorgen, het harnasje dat hij draagt om mee te rijden in de auto, of om van de auto naar de woning te rijden, ervaart hij helemaal niet als bedreigend. Hij laat ook vrijwel alles toe, dus het aantrekken van zo'n thundershirt gaat geen angstig gevecht worden, hoor. .



Het schreeuwen waar hij van schrikt hoeft niet eens tegen hem gericht te zijn. We zijn nu bezig een kitten socialiseren. Als zij dan in het gordijn hangt aan de andere kant van de kamer is de bloemenspuit erg ver weg en naar "doe maar niet, lieverd" hebben we een kat of kitten nog nooit iets afgeleerd. Maar goed,daar schrikt hij dus ook van en hij maakt zich dan zó klein dat het lijkt alsof hij echt op een fysieke straf zit te wachten.



Aan de forummers die vinden dat ik hem 'personificeer', ik bezit nog twee andere katten. Tom gedraagt zich gewoon overduidelijk anders en de anderen zijn veilig gehecht en opgegroeid in het één en zelfde gesprek. Hun grootste angst is de stofzuiger of de onderzoeken van de dierenarts, haha! Tom reageert veel heftiger en extremer op angstprikkels. Het is gewoon zielig voor hem... En het hartje van goud? Tja, toen ik ooit thuiskwam na een operatie kwam hij naast mij liggen. Iedereen die mij wilde aanraken duwde hij weg met een voorpoortje. Die avond gedoogde hij het wel weer natuurlijk, maar ik vond het wel schattig dat beschermende.



Feliway hebben we reeds geprobeerd. Onze andere, jongere castraat ging daardoor op vreemde plekken buiten de bak plassen.



Tom mag soms ook een aparte ruimte, gescheiden van de andere twee. Wanneer hij overprikkeld raakt, laten wij hem in één van onze logeerkamers. Als hij tot rust gekomen is, miauwt hij en laten we hem weer uit.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven