Geld & Recht alle pijlers

Consuminderaars, knieperds en mustachians - deel 5

19-10-2016 16:19 3009 berichten
Happy new topic!! ;)



Links over besparen, consuminderen etc:



Moeders minimalisme

Min of Meer

Positief Besparen

Lekker leven met minder

Zuinigaan

http://consuminderenmetplezier.blogspot.nl

http://bespaarbalans.blogspot

http://www.eenvoudigleven.blogspot.nl

www.Hypotheekvrij.blogspot.nl ( is van schrijver Gerhard Hormann)

www.In10jaarfo.blogspot.nl

www.Verlossendeaflossers.blogspot.nl

www.Spaarolifantje.wordpress.com

www.Jongengeld.nl

http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/

http://www.ericaverdegaal.nl/publications/index

http://geld-is-tijd.blogspot.nl/





Deel 2: Consuminderaars, knieperds en mustachians deel 2

Deel 1: Consuminderaars, mustachians en knieperds gezocht ;)



Mis je nog een link? Graag via PB
Alle reacties Link kopieren
De aardappelen kun je bakken en de bonen en bloemkool opwarmen en als groente eten. Tenminste, als het samen voldoende voor 1 persoon is, en ik ga ervan uit dat het gekookte aardappelen zijn. Bloemkool opgewarmd vind ik minder lekker als boontjes opgewarmd, maar het kan wel. De aardappelen zou je eventueel ook nog een paar dagen kunnen bewaren, zodat je eventueel wat meer hebt. En van de aardappelen kun je ook nog puree maken.

Aardappelen die al gebakken zijn bewaar ik niet, die gooi ik weg en daarom probeer ik gebakken aardappelen altijd zo gepast mogelijk te bakken. Ik houd liever nog een paar gekookte aardappelen over dan dat ik alles opbak en de helft weg moet gooien. Ik koop zelden van die zakjes met opbak aardappeltjes. Als wij gebakken aardappelen eten dan hebben we de dag ervoor gekookte gehad en die heb ik dan zelf geschild.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kumiko schreef op 17 januari 2017 @ 13:33:

1 van mijn doelen voor 2017 is minder voedselverspilling.



En nu een vraag: wat doen/maken jullie de volgende met een kleine restantje van gestoomde sperciebonen, aardappel en bloemkool?Opbakken en meenemen als lunch?
Just because a certain amount is good, doesn't make a crapload great - BioLayne
Alle reacties Link kopieren
quote:Kumiko schreef op 17 januari 2017 @ 13:33:

1 van mijn doelen voor 2017 is minder voedselverspilling.



En nu een vraag: wat doen/maken jullie de volgende met een kleine restantje van gestoomde sperciebonen, aardappel en bloemkool?Ik zou een curry maken en dit erbij doen.
Goede tips allemaal, bedankt.

In de curry zetten, lijkt me ook lekker, alles smaakt wel lekker in een currysaus



Ik heb ook nog een restant Dora pasta uit de oven van zondag, die ga ik vandaag goed opwarmen en op eten, naast de soep.
Alle reacties Link kopieren
Roti
Oh Roti, is ook een goede, die ga ik ook onthouden.
Alle reacties Link kopieren
Oeh duurzame kleding, interessant onderwerp! Ik zit mij daar ook al een tijdje op te oriënteren en heb basic t-shirts aangeschaft bij C&A (bio katoen). Ze hebben er ook jeans van bio katoen maar die zat me niet zo mooi. Verder kan ik hier in de buurt geen een winkel vinden die duurzame merken verkoopt en ik wil graag toch eerst passen van een merk voordat ik het koop zodat ik een beetje weet hoe het zal vallen. Ik vind Miss Green wel leuke dingetjes hebben!
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,

Ik zou graag hier mee willen schrijven. Ik wil graag meer gaan sparen en ook consuminderen. Niet zozeer om financieel onafhankelijk te worden, maar wel omdat ik nu behoorlijk achter loop op mijn pensioen. Ik heb op zich goede banen maar altijd kortlopende contracten gezien mijn werk (gespecialiseerd in organisatieverandering en daarom altijd op projectbasis bij een organisatie aan de slag). Ik heb dus meerdere kleine pensioenpotjes en ook wel een aantal gaten waar opdrachten elkaar niet meteen opgevolgd hebben. Ik ben 36 dus nog niet te laat, maar wil wel echt dit jaar hier iets aan gaan doen. Ik weet nog niet wat.

Aan de andere kant geven we ook dit jaar veel geld uit aan ons huis, nodige investeringen. Maar daarvoor gebruiken we een financiele meevaller die we vorig jaar hebben ontvangen.

Geen spijt van, maar het drukt me wel met de neus op de feiten dat ik eventjes een mooie spaarrekening had en dat nu weer een stuk leger begint te worden.



Met betrekking op duurzame kleding, ik maak veel van mijn eigen kleding zelf. Dat doe ik ook echt als hobby en geeft me veel plezier. Het helpt me ook om geen kleding meer te kopen, omdat ik nu veel beter zie of iets goed gemaakt is. Aan de andere kant heb ik wel veel (goedkope) stof gekocht de afgelopen jaren. Ik wil nu voorlopig alleen naaien uit mijn voorraad. De stof is goedkoop en ik heb geen idee onder welke omstandigheden de stoffen gemaakt worden, dus ook al is het zelfmaken misschien duurzaam, het hele kledingstuk misschien niet.
Alle reacties Link kopieren
@Blippieblip, welkom!

Zelf maken van kleding lijkt mij tof, maar ik ben nog niet zo handig. Wat voor dingen maak je?
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Welkom blippieblip.

Ik ben altijd zooo jaloers op mensen die dat kunnen, zelf kleding maken... of het echt duurzamer is weet ik niet inderdaad. De productie van de stoffen blijft hetzelfde, maar je draagt in elk geval niet bij aan uitbuiting in de kledingmaakindustrie... dat is ook al belangrijk natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Kumiko: wat met de meeste restjes wel werkt is het restje te mengen met ei eventueel gerapste kaas nog een beetje kruiden en dan bakken als een omelet in de pan of oven. Dit doe ik vaak met restjes groente (rauw en gekookt).



Kleding naaien; ik heb voor mijn verhuizing een tijdje op naailes gezeten, daarvoor had je geen eigen materialen nodig (behalve stof, garen ect voor je kledingstuk die je maakte). Was erg leuk en leerzaam en ik zou het eigenlijk ook weer willen oppakken.

Duurzame en/of biologische stoffen zijn er ook voldoende te koop als je zelf kleding maakt maar je moet er wel specifiek naar vragen en op zoek gaan want de meeste stoffen komen uit dezelfde regios en omstandigheden als de kleding van de prijsstunters.



Hier goed bezig met spullen doorverkopen, deze maand al ca. 100 euro opgehaald. Het gaat helaas meteen op aan kleine dingetjes ivm dure activiteiten deze maand (trouwen).
Ik heb een tijd geleden tien lessen gehad om te leren naaien. Ik heb toen onder begeleiding een jurk gemaakt. Volgens de juf heb ik er kijk op, maar ik vind het toch echt moeilijk. Alleen al keurig recht stikken zonder kronkels. Waarschijnlijk heb ik te weinig geduld om het echt goed te leren

Begonnen daarna aan jurk twee. Alles geknipt, geregen en toen kwam ik er toch niet helemaal uit. Wie weet pak ik het wel weer een keer op. Eigenlijk zou ik wel willen kunnen, maar dan wel echt goed, liefst morgen al
Nou ik heb ook de budgetviva gelezen hoor. Wel heel budgetvriendelijk in de bibliotheek.

Zoals verwacht niet heel spannend, het stuk over mensen met hoge studieschulden deed mij soms wel een wenkbrauw fronsen. Een greep uit de interviews wat ik nog uit mijn hoofd weet:



"lenen past goed bij mijn sociale status" Ze is kunstenaar 30.000 studieschuld

"ik had geen zin om elk dubbeltje om te moeten draaien" ook iets van 20.000 studieschuld

"ik heb geen idee of het uitmaakt bij het krijgen van een hypotheek, dat is voor later een zorg" iemand van 25 met een studieschuld van 67.000

"maximaal lenen is maximaal leven" geen idee meer van wie, maar ook een enorme schuld.



Ik begrijp dat een studieschuld niet altijd te voorkomen is, maar deze reacties....



Verder nog wat geweldige tips van Viva hoe je makkelijk aan geld kan komen.

Ga bloggen, er wordt dan een voorbeeld gegeven van iemand die blogt over seksspeeltje, tja het blijft viva.

Of wordt escortgirl, ook al zo'n geweldig advies. Dan nog wat tips die de moeite niet waard waren om te onthouden.



Dan wat gierige acties. Geen idee of die hier van het forum komen. Zou best kunnen maar het gierige acties topic lees ik zelden.



Dit hadden jullie toch echt niet willen missen.
Alle reacties Link kopieren
Ik maak veel kleding zelf, en het is écht niet zo moeilijk als veel mensen denken. Natuurlijk, je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar een basic kledingstuk zit zo in elkaar. In het begin is het inderdaad even oefenen op recht stikken en geen plooitjes innaaien, maar de basis hebben de meesten vrij snel onder de knie. Nu heb ik makkelijk praten, want ik heb het van kinds af aan geleerd van mijn moeder en oma's, en veel door meekijken opgepikt, ik kan me voorstellen dat het een stuk lastiger is om te leren als je op latere leeftijd nog helemaal bij nul moet beginnen. Ik ben er dankzij dit topic achter gekomen dat er duurzame stoffen aan de meter te koop zijn, maar er is natuurlijk minder keus en net als bij de duurzame kleding vaak in een bepaalde stijl. Maar zelfs als je niet-duurzame stoffen gebruikt, voorkom je uitbuiting van naaisters in fabrieken. En als het eenmaal bekend is dat je naait, komt iedereen alle lappen van zijn zolder brengen Ik krijg denk ik wel maandelijks fournituren of stoffen van mensen die na een paar pogingen toch gestopt zijn, maar wel veel spullen hebben gekocht. Ik ga vanavond een simpel recht rokje maken van een gekregen lap tricotstof (dit model ongeveer: http://alphaede.nl/wp-con ... RISzwartgroen-247x300.jpg ) en dat kost mij ongeveer een uurtje.



Sowieso kun je met basis naaivaardigheden ook je gekochte kleding een stuk langer mee laten gaan voor een veel lager tarief dan de kleermaker ervoor vraagt. Knopen aanzetten, kleding innemen als je een paar kilo bent afgevallen, een rits vervangen, gaatjes stoppen, een uitgescheurde broekzak repareren, dat soort klussen heb je met basale naaikunsten allemaal binnen een half uurtje gedaan en verlengen de levensduur van je kleding echt. Wat mij betreft zou dat onderdeel van de handwerklessen op school mogen worden, daar heb je veel meer aan dan leren punniken.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor het welkom!



Ik maak vooral jurkjes en rokken, soms blouses en ik wil nu jasjes leren maken. Met name allemaal nette werkkleding, dit draag ik het meest en vind ik ook het leukst om te maken (couture technieken) én het moeilijkst om precies in mijn smaak, maat en prijsklasse in de winkel te vinden.



Ik heb het naaien eigenlijk vooral van het internet geleerd, er zijn ontzettend veel blogs en filmpjes met uitleg te vinden. Sommige patronen geven ook veel uitleg.



Ik heb tot nu toe veel stof op stoffenmarkten gekocht, vooral gelet op wat ik mooi vond en de prijs. Die stoffen die ik nog heb zal ik gebruiken maar in het vervolg wil ik inderdaad wel beter opletten waar de stof vandaan komt en of dat duurzaam en mensvriendelijk geproduceerd is. Nu is in ieder geval het naaiwerk duurzaam. Maar ik kan best iets meer uitgeven aan stof die onder betere omstandigheden gemaakt is.



Klinkt wel bijzonder dat budget nummer. Dat al die mensen met hoge studieschuzitten helemaal niet mee zitten. ik heb gelukkig geen studieschuld, ik werkte fulltime en deed mijn studie 's avonds. Ben ik nog steeds heel blij mee. Ook al was het een paar jaar echt buffelen. Een studieschuld is niets om je voor te schamen maar om er nou zo makkelijk mee om te gaan... En dan escortgirl worden om het af te betalen poeh! Bijzonder.
Heaven, knopen aanzetten, gaatjes stoppen, geen probleem. Maar dat kan iedereen denk ik dan. Of vergis ik me? Als kind was ik erg van het frutselen, ook bv kleertjes breien voor de pop. Broeken korter maken doe ik ook als het niet te moeilijk is. Dus dat ik het in de vingers kan krijgen zou best kunnen.

Maar toen ik met jurk twee bezig was wist ik niet hoe ik de halslijn mooi rond kon krijgen. En de rand erop moest zetten zonder dat deze slordig werd, die is heel smal en je moet helemaal op de rand stikken. Eens kijken op YouTube, misschien kan ik het daar wel vinden. En steeds als ik een naad stik en ik ben aan het einde dan zit er een paar cm verschil tussen de twee uiteindes van de stof



Ik denk dat het inderdaad gewoon oefenen is. En ik heb blijkbaar onvoldoende geduld Misschien ga ik toch weer eens aan de slag, nu we het er zo over hebben. Het is toch winter. Maar het voorjaar kan me niet snel genoeg beginnen, ik kijk enorm uit naar maart zodat ik weer met de voorbereidingen voor mijn moestuin aan de slag kan.



Blippieblip, wat goed dat je zelf nettere kleding kunt maken. Wat is het verschil tussen couture technieken en regulier? Ik heb voor mijn werk ook regelmatig nettere kleding nodig. Wel vind ik het lastig te bepalen welke stof geschikt is voor welk kledingstuk, zeker bij nettere kleding.
Alle reacties Link kopieren
@vlinder, wat ik maak is natuurlijk geen echte haute couture, maar ik gebruik vooral wat andere technieken, meer met de hand, veel aandacht voor details, gebruik van versteviging etc. En vooral alles desnoods 10x over doen tot het helemaal goed is! Zo'n naad als jij noemt die niet wil lukken zou ik dus over doen, eerst met de hand rijgen tot het perfect zit en dan pas met de machine.

De juiste stof was voor mij ook trial and error. Heel goed kijken naar de stoffen waar je kleding die je hebt van gemaakt is, proberen dat soort stof te herkennen op de markt. Iets maken en dan achteraf merken dat de stof niet zo geschikt was, dan weet je daarna wel waar je op moet letten!



Gaat het nu te veel over naaien? Sorry als iemand dat vervelend vindt!
Dank voor je reactie, blippieblip.



Tijd voor een ander onderwerp Vandaag afgesproken met de voedselbank dat ik zowel voedsel als verzorgingsproducten die we niet (meer) gebruiken kom brengen binnenkort. Fijn dat de laatste categorie een goede, nieuwe bestemming krijgt. Dankzij jullie! Ik had geen idee dat ze dat ook innemen. Wordt ook niet op hun website genoemd, maar ik had ze erover gemaild.

Deze week aan de slag om een doos te vullen. Ruimt ook lekker op zo.
Alle reacties Link kopieren
quote:Blippieblip schreef op 18 januari 2017 @ 18:42:

Klinkt wel bijzonder dat budget nummer. Dat al die mensen met hoge studieschuzitten helemaal niet mee zitten. ik heb gelukkig geen studieschuld, ik werkte fulltime en deed mijn studie 's avonds. Ben ik nog steeds heel blij mee. Ook al was het een paar jaar echt buffelen. Een studieschuld is niets om je voor te schamen maar om er nou zo makkelijk mee om te gaan... En dan escortgirl worden om het af te betalen poeh! Bijzonder.En dan vinden ze het raar dat mensen het idee hebben dat mensen met een hoge studieschuld een lekker studentenleven hebben gehad, met zuipen en feesten. Terwijl dat echt niet het geval is.
Just because a certain amount is good, doesn't make a crapload great - BioLayne
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gisteren ook wat spulletjes ingeleverd voor de voedselbank. Ik heb lang getwijfeld, want het waren dingen als toastjes (uit kerstpakket), babyshampoo (ligt hier al 2 jaar, uit zo'n gratis pakket), pakjes vanillesuiker, lucifers, etc. Niet echt de eerste levensbehoeften als groente, rijst en brood, dat hebben ze meer nodig denk ik. Maar ja, anders lag het hier maar of zou het op een gegeven moment de container in gaan, ook zonde. Dus hopelijk kunnen ze er toch wat mee.
Vast wel. Toastjes zijn fijn om te hebben als je een verjaardag hebt (scheelt weer iets in huis halen voor hapjes) en vanillesuiker kan je gebruiken om zelf een taart of cake te bakken. Bam, scheelt dus wat sociaal isolement. Nou maar hopen dat het bij mensen terecht komt die er ook zo over denken
Alle reacties Link kopieren
Hier ook weer aan het consuminderen. Ik heb zojuist 2 catalogi opgezegd. Ze komen zelden uit het plastic (pas als de nieuwe er is, dan beland de oude bij het oud papier en het plastic in de plasticbak). Dan kan ik ze net zo goed niet ontvangen. Beide zaken hebben ook gewoon een website, dus als ik iets nodig ben kan ik altijd nog via de website kijken. Maar aangezien ik er de laatste tijd ook niets heb besteld denk ik dat die kans klein is.
Hier ben ik ook weer flink aan het consuminderen.

Ik had wat kleding besteld in de sale bij Mango, Zalando en Esprit, ik heb het allemaal terug gestuurd, want zat in de kast.

We hebben sinds een week een eigen koelkast op kantoor, en hier stop ik een voorraad beleg, fruit, boterpakje en drinken in. Dan heb ik altijd wat achter de hand, mocht ik een keer mijn brood vergeten te smeren thuis, wat weleens voorkwam, en dan was ik gedwongen om in de buurt een duur broodje te kopen.
quote:bubbelwijn schreef op 18 januari 2017 @ 17:34:

"lenen past goed bij mijn sociale status" Ze is kunstenaar 30.000 studieschuld

"ik had geen zin om elk dubbeltje om te moeten draaien" ook iets van 20.000 studieschuld

"ik heb geen idee of het uitmaakt bij het krijgen van een hypotheek, dat is voor later een zorg" iemand van 25 met een studieschuld van 67.000

"maximaal lenen is maximaal leven" geen idee meer van wie, maar ook een enorme schuld.



Ik vind dit zulke extreem domme uitspraken, dat ik sterk betwijfel of de geïnterviewden dit echt zo gezegd hebben...

En verder klinkt het wel weer heel erg cliché Viva... geld verdienen met seks of met bloggen over seks...
Alle reacties Link kopieren
quote:heavenorhell schreef op 18 januari 2017 @ 17:51:

Sowieso kun je met basis naaivaardigheden ook je gekochte kleding een stuk langer mee laten gaan voor een veel lager tarief dan de kleermaker ervoor vraagt. Knopen aanzetten, kleding innemen als je een paar kilo bent afgevallen, een rits vervangen, gaatjes stoppen, een uitgescheurde broekzak repareren, dat soort klussen heb je met basale naaikunsten allemaal binnen een half uurtje gedaan en verlengen de levensduur van je kleding echt. Wat mij betreft zou dat onderdeel van de handwerklessen op school mogen worden, daar heb je veel meer aan dan leren punniken.De basisvaarigheden heb ik van mijn moeder afgekeken, maar ik let er met het komen van kleding altijd op dat broeken niet te lang zijn of dat ze of om te slaan zijn of ik ze zelf even iets korter kan maken. 1 keer een spijkerbroek gekocht die echt te lang is, maar wel korter wilde laten maken door mijn moeder. Is er nooit van gekomen, dus dat is zonde (draag hem wel gewoon thuis met omgerolde pijpen) en niet consumindering. En verder gewoon niet afvallen of aankomen, dan hoef ik niets te veranderen.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven