Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
quote:Maryam-dysmatuurtje schreef op 21 januari 2017 @ 00:32:

Hallo allemaal,

Ben nieuw hier!



Ik heb een dochtertje met een spreidbroekje ze is nu 4 maand en is best fijn en klein.



Nu wil ik graag een draagzak kopen en mijn voorkeur gaat uit naar de Marsupi.



Iemand hier ervaring mee ?



Beste Maryam,



Doe dit aub altijd in overleg met je medisch specialist. Leg uit dat je ergonomisch wilt gaan dragen en neem voorbeelden mee. Artsen staan vaak open voor een draagdoek, mits goed geknoopt, minder dan voor een draagzak.



Eventueel ook handig om een draagconsulente die ook de gevorderde opleiding heeft gedaan even mee te laten kijken of alles goed zit.



Als je op eigen houtje je kindje met spreidbroek gaat dragen doe je vaak meer kwaad dan goed..
Alle reacties Link kopieren
exact draagconsulente is zeker een goede tip
It's nice to be important, but it's more important to be nice.
Alle reacties Link kopieren
Inmiddels ben ik er van overtuigd dat ik een rekbare draagdoek wil, lijkt me het fijnst voor het begin als het kindje nog echt klein is. Maar welke is geschikt voor mij? Ik ben 165 en draag als bovenkleding meestal maat xs (afhankelijk van het merk soms xxs of juist s), ook al kan je een doek knopen zodat hij goed zit denken ik dat ik bij sommige dan wel erg veel doe? over zou houden.. Dus welke is geschikt voor kleine mensen? Ik zat zelf naar de ByKay te kijken, maar misschien zijn er wel veel meer of is deze toch niet fijn. Iemand tips?
quote:my-little-appletree schreef op 22 januari 2017 @ 17:13:

Inmiddels ben ik er van overtuigd dat ik een rekbare draagdoek wil, lijkt me het fijnst voor het begin als het kindje nog echt klein is. Maar welke is geschikt voor mij? Ik ben 165 en draag als bovenkleding meestal maat xs (afhankelijk van het merk soms xxs of juist s), ook al kan je een doek knopen zodat hij goed zit denken ik dat ik bij sommige dan wel erg veel doe? over zou houden.. Dus welke is geschikt voor kleine mensen? Ik zat zelf naar de ByKay te kijken, maar misschien zijn er wel veel meer of is deze toch niet fijn. Iemand tips?Rek bare doeken worden vaak in 1 maat gemaakt. De doeken van ByKay worden vaak als warm en dik ervaren en slijten best snel. De vipcarrier is lekker dun, niet te stretchy en blijft lang mooi..
Alle reacties Link kopieren
quote:charriejj schreef op 22 januari 2017 @ 19:34:

[...]





Rek bare doeken worden vaak in 1 maat gemaakt. De doeken van ByKay worden vaak als warm en dik ervaren en slijten best snel. De vipcarrier is lekker dun, niet te stretchy en blijft lang mooi..Als voorbeeld: ByKay kan je kopen in verschillende maten waarbij ze een maat S hebben van 4,10 meter en de Tricot-Slen is standaard 5,40 meter. Het lijkt me dan dat je bij bepaalde maten stof over hebt of juist te kort komt. Dat ze per doek vaak maar in 1 maat worden gemaakt snap ik, maar tussen de doeken onderling is kennelijk wel een verschil en dat verschil (0,9 meter) vind ik best fors. Ook al kan je ze met knopen goed afstellen lijkt het me ook niet prettig om een meter stof los hebben bungelen, vandaar dat ik me af vraag of bepaalde doeken juist voor kleinere mensen goed geschikt zijn en welke juist niet. En ook welke sowieso goed zijn en niet, want snel slijten zou wel heel erg zonde zijn..
Alle reacties Link kopieren
LingLing d'amour ook zeker aan te raden.
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames, ik zou graag even jullie advies vragen. Ik verwacht ieder moment mijn 3e en ik heb ook nog een kleintje rondlopen van 18 maanden. Het lijkt me eigenlijk heel handig om de kleinste te gaan dragen zodat m'n dreumes bijv in de buggy kan als ik boodschappen ga doen. Bij mijn vorige kindje had ik een tricot slen. Die vond ik niet fijn. Teveel geknoop en als kind er dan inzat,begon die doek na 10 min alweer uit te rekken, waardoor het nogal een belasting was voor m'n rug. ( het was een 2e hands,mss lag het daaraan?) Nu zou ik dus iets willen wat makkelijker en sneller aan te doen is, en meer stevigheid biedt. Ik heb m'n oog nu laten vallen op de mei tai en ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn of dat jullie misschien toch iets anders adviseren? Groetjes Honingdropje
Alle reacties Link kopieren
quote:Honingdropje79 schreef op 23 januari 2017 @ 11:17:

Hoi dames, ik zou graag even jullie advies vragen. Ik verwacht ieder moment mijn 3e en ik heb ook nog een kleintje rondlopen van 18 maanden. Het lijkt me eigenlijk heel handig om de kleinste te gaan dragen zodat m'n dreumes bijv in de buggy kan als ik boodschappen ga doen. Bij mijn vorige kindje had ik een tricot slen. Die vond ik niet fijn. Teveel geknoop en als kind er dan inzat,begon die doek na 10 min alweer uit te rekken, waardoor het nogal een belasting was voor m'n rug. ( het was een 2e hands,mss lag het daaraan?) Nu zou ik dus iets willen wat makkelijker en sneller aan te doen is, en meer stevigheid biedt. Ik heb m'n oog nu laten vallen op de mei tai en ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn of dat jullie misschien toch iets anders adviseren? Groetjes HoningdropjePs: ik wil er ook wel wat langere stukken mee kunnen wandelen , dus ringsling of slendang vallen af voor mij, aangezien ik makkelijk last van m'n rug heb.
Alle reacties Link kopieren
quote:Honingdropje79 schreef op 23 januari 2017 @ 11:17:

Hoi dames, ik zou graag even jullie advies vragen. Ik verwacht ieder moment mijn 3e en ik heb ook nog een kleintje rondlopen van 18 maanden. Het lijkt me eigenlijk heel handig om de kleinste te gaan dragen zodat m'n dreumes bijv in de buggy kan als ik boodschappen ga doen. Bij mijn vorige kindje had ik een tricot slen. Die vond ik niet fijn. Teveel geknoop en als kind er dan inzat,begon die doek na 10 min alweer uit te rekken, waardoor het nogal een belasting was voor m'n rug. ( het was een 2e hands,mss lag het daaraan?) Nu zou ik dus iets willen wat makkelijker en sneller aan te doen is, en meer stevigheid biedt. Ik heb m'n oog nu laten vallen op de mei tai en ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn of dat jullie misschien toch iets anders adviseren? Groetjes HoningdropjeMei tai is dan inderdaad een goede optie. Ik zou dan wel een goede kopen en zeker niet tweedehands. Als je al snel last hebt van je rug moet je niet op zoiets gaan besparen, dan heb je er uiteindelijk meer last van dan geen plezier aan. Persoonlijk raad ik een Lennylamb aan. Kost wel wat, maar daar krijg je ook echt iets voor terug.
Alle reacties Link kopieren
quote:jaquelineveneberg schreef op 23 januari 2017 @ 12:28:

[...]





Mei tai is dan inderdaad een goede optie. Ik zou dan wel een goede kopen en zeker niet tweedehands. Als je al snel last hebt van je rug moet je niet op zoiets gaan besparen, dan heb je er uiteindelijk meer last van dan geen plezier aan. Persoonlijk raad ik een Lennylamb aan. Kost wel wat, maar daar krijg je ook echt iets voor terug.Dank je! Zal eens kijken naar de Lennylamb! Ik geef idd liever wat meer uit aan iets goeds. Die tricot slen was een kadootje, maar heb ik om die reden dus niet veel gebruikt.
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier, mijn zoontje is 8 weken en na een tijdje aanmodderen met een mobiwrap die ik gekregen had, maar waar ik absoluut niet mee om kan gaan, Ben ik nu de trotse bezitterin van een mei tai (Mysol van Girasol, weet niet of dat In NL een bekend merk is, ik woon in Duitsland waar het een van de bekendere merken is).

Nu was onze kraamhulp er zaterdag nog een keer, en zij was niet zo gelukkig met onze keuze, omdat zij vindt dat de kikkerpositie niet goed genoeg is en raadde ons een manducca aan, maar dat is natuurlijk heel wat anders dann een mei tai!

Hebben de ervarene dragers hier ook zulke bedenken over de mei Tai?



We hebben de mei tai overigens na een draagconsult gekocht. Ik vind zelf de kikkerpositie wel degelijk duidelijk aanwezig, maar we hebben geen ervaring met dragen dus nu twijfel ik toch een beetje. De kraamhulp heeft de mei tai ook niet in actie gezien, ze was er voor wat anders en zag hem liggen en von het jammer dat we het niet aan haar hadden gevraagd.
I could go into detail...but I won't.
Alle reacties Link kopieren
Sasky, wij hebben onze zoon vanaf een week of 6 in een mei tai gedragen (een hop-tye). Daarin zat hij altijd goed met de billen lager dan de knietjes en zoon vond het heerlijk. Overigens verwacht ik bij een baby van 8 weken ook niet meer dat ze heel erg lager met de billen zitten dan de knieeën hoor, maar onze zoon was ook wel een grote knul, dus als je kind kleiner is is dat misschien weer anders. In ieder geval zou ik, als je hem na een draagconsult hebt gekocht, erop vertrouwen dat je kind goed zit.
Het is toch juist de bedoeling dat de knieën hoger zitten dan de kont? Dat is toch de kikkerpositie?
Alle reacties Link kopieren
Dank je aikidoka!

Ons zoontje is ongeveer 56 cm bij iets boven de 4 Kilo, dus best een lichtgewichtje. Zijn knietjes zitten ongeveer op navelhoogte voor zover wij dat kunnen beoordelen, dat is dus eigenlijk prima, maar ja, ik twijfel op dit Moment aan alles, dus goed om te horen dat het bij jullie geen probleem is/was. Ik heb zelfs een manducca besteld zodat we deposities kunnen vergelijken



@aurora australis, ik weet niet of je het tegen mijn had , maar de kraamverzorgster vond de kikkerpositie niet 'diep' genoeg, ze zei dat het kontje in deze dragers niet laag genoeg zit, of de knietjes niet hoog genoeg.
I could go into detail...but I won't.
Alle reacties Link kopieren
Mei tai is toch wel zeer aan te raden dan ja!
Alle reacties Link kopieren
Het ligt echt aan de manier waarop je kindje erin zeg, of de kikkerhouding diep genoeg is.



Ik vind mijn meitai echt ideaal met mijn kleine baby. Je kan ze goed op maat maken. De hoptye conversion is de nieuwste versie, die kun je nog beter afstellen.
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 09-02-2017 16:07
Reden: spam
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames,



Ik ben op zoek naar een draagdoek. Voor mijn eerste zoontje hadden we alleen een draagzak, nu voor de tweede wil ik er wat bij wat niet zo lomp aan voelt en dus ook fijn binnen gebruikt kan worden.

Ik zie mezelf alleen niet echt meters stof knopen met nog een soms ongeduldige dreumes er bij... Nu zat ik me te oriënteren op de Hoppediz hop-tye of een gewone Mei tai.

Hierboven las ik al dat jullie wel te spreken zijn over de Mei tai? Het lijkt mij fijn dat het wel van zachte stof gemaakt is en dat je wel kunt knopen zodat hij altijd goed op maat zit, maar geen enorme lappen stof hebt. Klopt dit of hebben jullie nog andere tips voor mij? En kun je zoiets ook prima tweedehands kopen of is een nieuwe toch beter?

Alvast bedankt!
Life is short. Smile while you still have teeth.
Alle reacties Link kopieren
Tweedehands niet doen! Lees dit topic maar ff door dan weet je waarom.
Alle reacties Link kopieren
Hoezo? Tweedehands is prima!



Voordeel: een doek/drager is soepeler dan een nieuwe, omdat hij al gebruikt is.



Nadeel: De prijs is vaak niet veel lager dan nieuw.



Op aanbiedingen letten is een goed idee!
Alle reacties Link kopieren
En inderdaad: een meitai is goed op maat te knopen en is simpeler dan een doek.

De schouderbanden zijn wel lang, omdat je die nog gaat knopen.



Wil je echt niet knopen, dan moet je kiezen voor een 'full-buckle' drager.
Tweedehands mei tai is idd prima, deze is van draagdoekenstof en wordt dus lekker zacht.



Een rekbare doek is bijv. niet handig om tweedehands te kopen dat deze wel echt slijten.



Je hebt ook "half-buckle" systemen waarbij je alleen de schouderbanden knoopt. Zoals die van kokadi (taitai) of een Bondolino, die heeft een heupband met klittenband.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik heb onlangs een Marsupi Breeze gekocht via mp voor onze dochter die nog geboren moet worden en ik heb daar een vraag over. Wat mij opvalt aan deze draagzak is dat 'ie 4 klittenbandstroken heeft, maar dat er op het rugpand maar 3 stroken zitten om deze aan te bevestigen. 1 van de stroken komt dus nergens op uit. Beetje vreemd.. als ik plaatjes van de gewone Marsupi op zoek zie ik wel 4 om 4, bij de breeze variant lijkt 3 om 4 normaal te zijn. Iemand die dit kan bevestigen en enig idee waarom dit zo is? Het voelt ergens niet helemaal veilig (hoewel het wel redelijk stevig aanvoelt) ik twijfel nu om toch maar een gewone Marsupi aan te schaffen.



Groetjes Anna.
Alle reacties Link kopieren
Oke, dankjewel voor jullie meningen!

Ik ga marktplaats en gewone aanbiedingen in de gaten houden!
Life is short. Smile while you still have teeth.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven