Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Linnen is echt niet veel koeler. Dat soort eigenschappen worden vaak toegekend aan de stoffen,maar zijn zo minimaal. Als er een baby tegen je aangeplakt zit wordt het sowieso snel warm als de temperatuur beetje oploopt. Hydrofiel tussen jou en de baby doen zodat huidje minder plakt en gaan.



Ik zou vooral naar draagkracht en textuur kijken. Ik heb een hele fijne wollen/katoen van yaro, een oude dus hele goede ingedragen linnen/katoen van oscha. Bamboe bleef hier erg hard en stug , repreve ben ik enorm fan van. Zijde ook erg fijn met een newborn.



Jane, zou gewoon voor de katoenen gaan, je zal de linnen waarschijnlijk met veel moeite moeten indragen terwijl katoen veel sneller zacht wordt.
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel voor jullie reacties! Ik zat ook al een beetje met de stugheid van linnen inderdaad. Dan ga ik mooi de katoenen bestellen.

@hertjehertje ik zal eens kijken naar Calin blue, ik ben alleen een beetje een prutsknoper dus dan is een dunne doek misschien niet zo fijn..ps: ik lurk hier al een tijdje en elke keer als ik je nick zie moet ik grijnzen, ik vind 'm fantastisch
There are three ways to do it: the right way, the wrong way and the Janeway.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een vraag: wij gaan deze zomer met onze meiden naar Oostenrijk. Onze jongste gaat in de beco soleil. Die draagt heerlijk en ben ik gewend.



Manlief is aan het idee aan het wennen dat hij onze peuter dame van dan 2,5 gaat dragen. Echter wat raden jullie voor drager aan? Beco heeft nu een toddler variant, maar ik weet niet of deze manlief ook past. Hij is namelijk over de 2 meter en breed gebouwd (formaat rugby speler). Welke drager is een aanrader?
Alle reacties Link kopieren
Een rekbare doek is niet veilig om op je rug te dragen, dus die zou ik niet kiezen, nee.

En het is ook niet zo prettig meer dragen als je kind zwaarder is dan ongeveer 7 kilo.



Tip: Neem een doek die peuterwaardig is.
Alle reacties Link kopieren
Bloem, ga eens passen bij een winkel of een consulent. Een drager is als een spijkerbroek; wat de één past, zit bij de ander voor geen meter.
Ik ben aan het kijken voor een draagzak. Zie het knopen niet zo zitten. Nu schelen man en ik 20cm (1,62 VS 1,85) in lengte, moet ik daar rekening mee houden bij aanschaf of maakt het niet uit hoe lang je bent?



De kraamzorg zei dat dragen pas bij 6 weken kan. Maar ik dacht vanaf geboorte. Zoontje is nu 9 dagen. Meningen hierover?
Alle reacties Link kopieren
Man en ik hebben een groter lengteverschil en hebben altijd dezelfde drager gebruikt. Enige is dat je dan alles even opnieuw moet instellen wat betreft de heup- en schouderband(en).

Nou is mijn man wel al snel tevreden met hoe het zit, daar ben ikzelf kritischer in.



Over vanaf wanneer je kan gaab passen geen idee, daar durf ik niets over te zeggen
Je kan een baby'tje vanaf de geboorte dragen met de juiste drager en een doek past altijd. Zodra je met je kindje naar buiten kan, kan je gaan passen.
Een ergonomische draagzak of een Draagdoek kun je gewoon vanaf de geboorte gebruiken. Vanaf dag 1 dus al.



Ik zou ergens gaan passen. En dan niet bij de prenatal ofzo, want die verkoopsters hebben er over het algemeen totaal geen verstand van en ze verkopen daar grotendeels niet-ergonomische dragers. Ik zou naar een consulent gaan of naar een winkel gespecialiseerd in dragen.
Wij gebruikten bij de eerste een ergobaby en een rekbare draagdoek. Die laatste was voor het hele kleintje echt prima. Zat er goed en geborgen in.



De ergobaby zou ik voor de eerste 6 weken toch afraden. Maar wij hadden een klein teer (dysmatuur) babytje. Wellicht is het anders als je een stevig exemplaar hebt gebaard. Toen hij wat groter en steviger was ging het prima. Vanaf 6 weken gebruikte we de ergobaby met insert. Vanaf 3 maanden vond ik de ergobaby nog fijner en beter passen. Man is hier bijna 15 cm groter, maar wij konden prima met dezelfde drager.
Vraagje, wij hebben van vrienden een bykay mt 6 geleend en een consult gehad om het te leren knopen. Zij heeft ons de ring sling, geweven doek en rekbare doek laten zien. De draagdoek is een groot succes en man en ik zijn van plan vaak te gaan dragen, onze dochter is nu 4 weken.

Mijn man heeft alleen een beetje moeite met het knopen en ik vind de knoop in de rug irritant met zitten (gebruik de doek ook regelmatig binnen). Nu zit ik te twijfelen of een draagzak wat is en waar je daarbij op moet letten of dat ik beter kan zoeken naar een langere doek zodat ik deze voor kan knopen.
Als je wat uit het midden begint met knopen dan kun je de knoop in je zij maken. Dat is een stuk fijner, ook met zitten.



Met het aanschaffen van een draagzak zou ik er goed op letten of deze echt vanaf de geboorte te gebruiken is en dat hij ergonomisch is, dus ik zou niet in een prenatal ofzo gaan kijken.



Fijne dragers voor zulke kleintjes zijn bijvoorbeeld: marsupi, bondolino, storchenwiege, kokadi Flip, emeibaby, isara...
quote:Lyt schreef op 11 maart 2017 @ 08:17:

Als je wat uit het midden begint met knopen dan kun je de knoop in je zij maken. Dat is een stuk fijner, ook met zitten.



Met het aanschaffen van een draagzak zou ik er goed op letten of deze echt vanaf de geboorte te gebruiken is en dat hij ergonomisch is, dus ik zou niet in een prenatal ofzo gaan kijken.



Fijne dragers voor zulke kleintjes zijn bijvoorbeeld: marsupi, bondolino, storchenwiege, kokadi Flip, emeibaby, isara...



Bedankt, dat ga ik eens proberen met knopen!

Is een ergonomische draagzak uiteindelijk net zo goed voor de baby als een doek?

Is een mei tai wellicht ook een goede optie? Die snap ik nog niet zo goed...
Een ergonomische draagzak is net zo goed als een doek. Wat ik wel merk is dat je een doek altijd goed kan aanpassen op jou en je kindje. Een draagzak wordt op een gegeven moment wat te klein (of is in het begin nog te groot). Met een doek kun je in principe wat langer doen.



Een mei tai is een draagzak waarbij je de banden niet klikt (met gespen) maar knoopt. Dat is sowieso makkelijker knopen dan een Draagdoek.

Let er wel op dat veel mei tais nog niet geschikt zijn vanaf de geboorte omdat deze niet te verstellen zijn en (daardoor) niet voldoende ondersteuning bieden. Ook al zeggen de fabrikanten wel dat ze geschikt zijn vanaf newborn...

Mei tais die wel geschikt zijn vanaf de geboorte zijn bijvoorbeeld: hoptye van hoppediz, mei tai van diva essenza, fidella fly tai.
Heel erg bedankt Lyt! Ik ga eens kijken of ik 1 van die zakken of mei tais op mp kan vinden voor een leuke prijs.
Ik heb deze week de kokadi flip gekocht. Zoon kan daar van geboorte tot 15 kilo in.
Kilo's zeggen niet zo heel veel. De kokadi Flip is te gebruiken tm maat 80/86.

Wel een hele fijne drager trouwens.
quote:Marloes85 schreef op 11 maart 2017 @ 09:31:

Heel erg bedankt Lyt! Ik ga eens kijken of ik 1 van die zakken of mei tais op mp kan vinden voor een leuke prijs.Graag gedaan!
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal, ik heb mede nav dit topic een bondolino gekocht om ons zoontje in te dragen. Hij is nu 2,5 week oud, draagt maat 50 en weegt ongeveer 4,5kg.

Nu heb ik hem 2 keer in de bondolino geprobeert. De eerste keer met de zak verkleind met de veter. Toen zaten zijn voetjes in zijn natuurlijke houding toch nog er in. Toen ik ze naar buiten wurmde was het huilen geblazen. En vanmiddag heb ik de zak niet verkleint en hem met de beentjes er in gedragen. Maar na 5 minuten was het weer huilen. Ook komt zijn koppie maar half boven de drager uit. Hebben jullie tips?
Bij de winkel waar ik mijn draagzak heb gekocht zeiden ze dat beentjes erin niet goed was maar waarom ben ik even kwijt. Zoon(3,5 week) komt nu ook nog niet met hele hoofd boven draagzak uit, maar aangezien dat waarschijnlijk binnen 2 a 3 wel is had ik toch deze gekozen.
Alle reacties Link kopieren
MN, jij draagt je zoon dus in de Bondolino met de beentjes naar buiten? Heb je het zitvlak verkleind met de veter?
quote:Moondancer schreef op 12 maart 2017 @ 18:16:

MN, jij draagt je zoon dus in de Bondolino met de beentjes naar buiten? Heb je het zitvlak verkleind met de veter?Ownee sorry, ik heb een kakido flip. Maar draag daar dus wel mijn zoontje van 3,5 week in. Maar in de winkel zei ze in het algemeen dat beentjes erin niet goed was.
Met de beentjes er in dragen is inderdaad niet aan te raden. Zo komt er druk op beentjes en heupjes. Het stimuleert ook de afzetreflex.



Alhoewel de bondolino vanaf de geboorte te gebruiken is over het algemeen, denk ik dat je kindje nog net wat te klein is met maat 50. Als het zitvlak niet nog kleiner gemaakt kan worden met de veter, zou ik toch nog even wachten met dragen.
Advies gevraagd



Onze 2e wordt rond medio mei geboren en ik zit nu in dubio. Voor onze eerste de babybjorn draagzak gebruikt, die hadden we cadeau gekregen, en ik weet het, stom stom, maar mezelf niet ingelezen destijds en gewoon gebruikt. Maar wel veel gebruik van gemaakt en ik vond hem heel handig in gebruik. Vooral aan en uitdoen was super makkelijk.



Maar nu ik weet dat deze totaal niet ergonomisch is wil ik voor nummer 2 een andere draagzak, sinds ik weet hoe slecht de bb is, niet meer gebruikt. Mijn oog is gevallen op een tula baby of een ergobaby. Ik wil vanaf de geboorte gaan dragen, draagdoek is geen optie voor mij. Vind ik te veel gedoe.



Ik wil een draagzak die makkelijk aan en uit te doen is, die door mij en mijn man gedragen kan worden, een draagzak die makkelijk uitwasbaar is, en een draagzak die natuurlijk ergonomisch en heel erg fijn in gebruik is.



Voor welke van de 2 kan ik het beste gaan?



Alvast hartstikke bedankt !
anoniem_208437 wijzigde dit bericht op 13-03-2017 11:56
Reden: Spelfout
% gewijzigd
Wil je alleen kiezen tussen die 2?



De tula zou ik sowieso niet gebruiken bij een newborn omdat je deze tot maat 74 moet gebruiken met een insert. Een insert is alsof je te grote schoenen koopt en deze eerst een tijd draagt met 5 paar sokken over elkaar. Het past uiteindelijk wel maar echt prettig is anders.



De ergobaby heeft verschillende dragers. De original en de 360 maken tot maat 68 ook gebruik van een insert. De ergobaby adapt is zonder insert te gebruiken vanaf de geboorte.



Andere fijne dragers die vanaf de geboorte te gebruiken zijn zijn bijvoorbeeld: storchenwiege en bondolino.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven