Werk & Studie alle pijlers

Kinderen "laten lenen voor studie"

22-03-2017 22:04 119 berichten
Alle reacties Link kopieren
Lang geleden dat ik zelf een topic opende maar hier dan toch.



Ik heb drie kinderen waarvan de oudste twee inmiddels studeren.

De jongste gaat na behalen van zijn diploma naar het HBO.



De oudste heeft volgens het oude studiefinancieringssysteem (leenstelsel) nog tot het einde van dit schooljaar studiefinanciering (ook uitwonende, Alles een gift wanneer studie is afgerond.)

Studeren heeft daardoor ons als ouder nog niet heel veel geld gekost en heeft ook nog niet hoeven lenen.



De middelste studeert en krijgt dus geen studiefinanciering want is afgelopen september begonnen.( Nieuwe leenstelsel)

Nu wil deze ook graag op kamers, maar "krijgt" dus geen studiefinanciering, maar kan wel gaan lenen.



Nu hebben we met zijn allen om de tafel gezeten, wij willen als ouder graag financieel helpen en kunnen dit ook.

Alleen nu zeggen mijn man en kinderen "Ga lenen ! Gratis geld! ( Haha zo kort door de bocht is het niet, weet ik wel)



Maar waar ik mee zit is: De oudste heeft wel studiefinanciering gehad , de middelste niets en moet dus veel meer gaan lenen, en de jongste gaat een 4 jarige opleiding dichterbij volgen en waarschijnlijk ook niet -zo snel- op kamers.

Ik zou ze allemaal het liefste evenveel geld geven per maand maar ze hebben dus niet alledrie evenveel nodig?!



Nu had ik gedacht, ze gaan lenen wat ze nodig hebben ( ze willen eigenlijk maximaal gaan lenen, en geld wat ze niet nodig hebben op de bank zetten , schijnen meer studenten te doen zeggen ze).

En wij gaan dan, bij wijze van spreken vanaf 2022 hen alledrie jaarlijks hetzelfde schenken.

Zo heeft degene die het meeste geleend heeft de grootste schuld bij Duo maar krijgt van ons hetzelfde als broer of zus.



Dit klinkt voor mij het meest eerlijk of zie ik iets over het hoofd?!
Alle reacties Link kopieren
quote:permis schreef op 23 maart 2017 @ 17:37:

[...]



Maar je hoeft toch ook nooit 150.000 in een keer op te hoesten?!

Per kind bijvoorbeeld 800 per maand.

Zolang ze nog thuis wonen kosten ze uiteraard ook geld. Dus stel je betaalt pakweg 500 méér per maand straks. Dat kunnen de meeste mensen denk ik wel betalen.

In de jaren dat er twee studerenden overlappen is het wel 1000 natuurlijk. Maar een beetje lenen kan dan ook voor die overlapperiode..Ik denk dat een deel van de ouders dat wel kan, maar lang niet iedereen. In veel topics die ik hier lees wordt 500 euro overhouden (naast het bedrag dat je al opzij zet voor dingen als onderhoud van je huis, het vervangen van je auto en andere niet-maandelijkse kosten) als vreselijk veel gezien.
Alle reacties Link kopieren
quote:nicole123 schreef op 23 maart 2017 @ 19:57:

[...]





Ik denk dat een deel van de ouders dat wel kan, maar lang niet iedereen. In veel topics die ik hier lees wordt 500 euro overhouden (naast het bedrag dat je al opzij zet voor dingen als onderhoud van je huis, het vervangen van je auto en andere niet-maandelijkse kosten) als vreselijk veel gezien.



Nou dan is het misschien niet extra, maar 'ter vervanging van' andere leuke dingen. (vakanties bijvoorbeeld)

Hoewel dat wel vervelend is natuurlijk.
quote:S-Meds schreef op 22 maart 2017 @ 22:18:

maximaal lenen is erg onverstandig. studie klaar 50.000 euro schuld, zie dan nog maar eens een huis te kopen



Inderdaad. En je vermogen wordt ook meegenomen bij het al dan niet recht hebben op zorg- en huurtoeslag. Vol lenen en veel sparen en dan hebben ze daar geen recht meer op.



Verder zit ik in die starterspositie waarbij je gaat kijken voor koophuizen ed, en dan is een studieschuld nu in ieder geval wel een last. Ik krijg daardoor een lager hypotheek bedrag dan als ik geen lening had. En tegenwoordig kan je deze lening niet meer 'verzwijgen'.



Verder wordt het rentepercentage vastgesteld op het moment van afstuderen en wordt dat daarna elke vier of vijf jaar aangepast aan de dan geldende situatie (in het oude leenstelsel, ik verwacht een soortgelijk systeem bij het nieuwe). Ik zou niet graag zo'n extreem bedrag als lening hebben als je niet weet tegen wat voor rente je over tien jaar eigenlijk leent.



Kleine aanvulling: ik ben niet tegen lenen, maar met mate. En er is nooit iets als 'gratis geld'. Gevaarlijke gedachte om met die instelling te gaan lenen voor je studie.
Dubbel
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 20-07-2017 09:06
Reden: spam
99.42% gewijzigd
Ceylon schreef:
22-03-2017 22:32
Ik vind studeren een kostenpost voor de ouders. Het feit dat de oudste onder het oude leenstelsel viel was dus niet mazzel voor je kind, maar mazzel voor jou.

Dat nummer twee meer gaat kosten is geen pech voor het kind maar pech voor jou. Ze krijgen gewoon alledrie hun opleiding betaalt en de manier waarop maakt niet uit.
Heb je dan nog geld over kun je altijd nog over schenken gaan nadenken. Later.
Helemaal mee eens. Onze jongste zoon betalen we alle studiekosten voor die zijn broer via studiefinanciering heeft gekregen. Maar de kosten van het OV wat gratis is na het behalen van een diploma geldt ook nog steeds dat tikt ook aardig aan als de studie niet afgemaakt wordt.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet eigenlijk niet zo goed wat je als ouder moet doen, maar wat ik wel wilde zeggen is dat ik je als een lieve moeder vind klinken!
Ik woon zelf nog thuis en volg een studie. En leen 200 euro per maand bij. Door verschillende ziekenhuis kosten en een studie die ik zelf moet betalen, kan ik het met mijn bijbaan niet bijhouden en mijn ouders willen mij niet financieel ondersteunen. Ik vind dus oprecht dat je heel eerlijk bent naar je kinderen als je bekijkt wie wat krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Als ik hier de bedragen voor collegegeld lees, dan is studeren zelfs goedkoop.

Zoon meldde vandaag dat hij in 2019 naar de Wereld Jamboree van scouting wil. Je moet twee jaar van te voren inschrijven, en vervolgens twee jaar tweehonderd euro in de maand sparen. Toen zoon dat hoorde wilde hij toch maar niet meer.
€ 4.550 voor twee weken vakantie.... En dan is zakgeld nog niet meegeteld. :O

Hij kan tegen die tijd ook voor 400 euro twee weken naar Zuid-Frankrijk met een jongerenreis.
Dat klinkt financieel een stuk beter.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Tja, wat is eerlijk.

Als mijn ouders iedereen evenveel voor de studie gegeven hadden was mijn broer schathemeltje rijk en zaten mijn zusje en ik diep in de shit.
Zij hebben gewoon voor iedereen de studie betaald. Of je nou HBO in Nederland of een of andere prestigieuze opleiding in het buitenland doet. En of je nou 1 of 2 studies doet.
Ze hebben altijd kamer, collegegeld, zorgverzekering en boeken betaald. De uitwonende stufi was voor mij dus om van te leven (bizar dat ik daar toen mee rond kwam, 260 euro, maar soit). Zo had niemand aan het eind van de eerste studie een schuld (ik na m'n tweede studie wel, maar nog onder de 10.000 euro dus goed mee te leven).
Als je je dat kan veroorloven is dat het fijnste uitgangspunt.

Voor de rest doen mijn ouders wel alles heel erg eerlijk. Iedereen ongeveer even veel. Dus... kan best zijn dat over een heleboel jaar (hopelijk) bij de erfenis alles alsnog verrekend wordt.

Ik zou het juist heel oneerlijk gevonden hebben als mijn zusje in het leenstelsel zou vallen, terwijl ik nog gewoon stufi gekregen had, dat zij ineens schulden moest maken. Niet meer dan logisch dat ouders dan bijspringen.
Alle reacties Link kopieren
permis schreef:
23-03-2017 17:37
quote:nicole123 schreef op 23 maart 2017 @ 13:20:

[...]


bijvoorbeeld 800 per maand.
Que? En jij denkt dat de meeste ouders die kunnen ophoesten? o_o
Nou, misschien in jouw omgeving wel.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
nortonfinance2017 schreef:
20-07-2017 03:36
[...]
Sjees een spammer heeft dit topic ge-uppt.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Hetisonmogelijk schreef:
22-03-2017 22:12
De spaarrente is nagenoeg 0. Dus lenen om te sparen lijkt me nu niet handig.



Ik ben verder ook niet zo van de 'iedereen krijgt precies hetzelfde', maar meer van gelijkwaardig dan gelijk. Immers, je geeft elk kind (voor zover mogelijk) toch wat hij nodig heeft? Voor de één een dure beugel, de ander een bril of een muziekinstrument. De één heeft ook meer studiekosten dan de ander. De één heeft misschien ook meer rijlessen nodig dan de ander. En, nee dat is niet op een weegschaal af te wegen, maar wel gelijkwaardig.



Ik zou dus meer geven aan het kind wat geen stufi ontvangt, als je het kan missen natuurlijk.
+1
Niks op aan te merken
Alle reacties Link kopieren
Ben enig kind, dus is bij mij nooit een issue geweest. Wel vind ik dat je het kind dat uitwonend is en onder het leenstelsel valt meer financiële steun moet geven. Die heeft ook de minst voordelige situatie. Denk dus dat kijken naar de situatie belangrijker is dan ieder kind evenveel geld geven.

Dit jaar leen ik overigens wel. Heb voor het eerst sinds ik ging studeren geen recht meer op studiefinanciering en wil ook niet dat mijn ouders alles betalen. Wel zet ik een groot deel ervan opzij omdat ik mijn rijbewijs ermee wil financieren.
Enn schreef:
21-07-2017 01:16
Sjees een spammer heeft dit topic ge-uppt.
Ik kijk tegenwoordig eerst even wanneer het topic geopend is. Je zit zo maar 10 jaar in het verleden te tikken.
Alle reacties Link kopieren
Gele_Suikerspin schreef:
22-03-2017 22:27
Maximaal lenen zou ik afraden. Ik ken genoeg 30ers die nog steeds aan het afbetalen zijn. Zo goedkoop is die lening niet en als je al meteen een baan na je studie krijgt is het nog maar de vraag wat voor salaris je krijgt en dan zijn er ook onkosten, willen ze wellicht trouwen een huis kopen, hebben ze schulden.



De meeste studenten zetten het niet op de spaarrekening. Maar zuipen het op.



Ik zou schenken naar behoefte (niet onbeperkt) de genen zonder basisbeurs zou ik een basisbeurs bedrag schenken.

Ik zou uitgaven/inkomsten willen zien en daar dan eventueel een bijdrage op aanvullen.



Doen ze de studie fluitend em kunnen ze werken daarnaast dan zou ik minder geven. Een kind die niet kan werken of knel zit zou ik dan wel weer wat schenken.



Mijn ouders doen dit zo en het voelt totaal niet oneerlijk. Als de nood aan de man is ondersteunen ze. De ene keer is dat bij iemand tijdens de studie fase, de andere keer zit iemand knel bij een onverwachte tweeling, dan zit er 1 knel door autopech. Ik vind het een mooi en liefdevolle manier. En niet van vanzelfsprekend.



Met standaard jaarlijks iets schenken wordt het iets vanzelfsprekend. Laat ze gewoon werken net als elke student.
Ja, absoluut dit.
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
22-03-2017 22:18
maximaal lenen is erg onverstandig. studie klaar 50.000 euro schuld, zie dan nog maar eens een huis te kopen
Je kunt ook maximaal lenen (tegen gunstige voorwaarden) en niet alles uitgeven. Dan heb je meteen een leuke bijdrage voor je eerste huis waar je waarschijnlijk minder voor betaald dan voor een hypothecaire lening (al vraag ik me altijd af waarom je meteen na afstuderen al een huis zou willen kopen; ga eerst je leven op de rit krijgen voordat je langlopende verplichtingen aan gaat....).
Alle reacties Link kopieren
boss schreef:
22-03-2017 22:25
De oudste heeft al bijna 3 jaar studiefinanciering met uitwonende beurs,

woont dus al bijna 3 jaar op zichzelf "met echt gratis geld "want hoeft niet terugbetaald te worden.( na afronden studie)



Ergens vind ik het dus niet helemaal eerlijk voor mijn andere twee kinderen.



De Kinderen zeggen echter "nou dat geld hebben we afgelopen jaren dus bespaard ", die lijken zich er niet druk om te maken.

Als broer en zussen gunnen ze elkaar nu alles, maar als ze verkering krijgen,. of de ene meer gaat verdienen dan de ander . Ik ben bang dat over een aantal jaren er gezeur komt dat de ene meer heeft gekregen dan de ander.
Je kinderen gaan er heel soepel mee om, dus dat zou ik ook doen. Doordat de oudste studiefinanciering heeft gehad hebben zij in die jaren waarschijnlijk ook meer gehad dan als dat niet het geval was geweest. Zij hebben daar dus ook al profijt van gehad. Zou er niet te moeilijk over doen, hoor.
Alle reacties Link kopieren
viva1966 schreef:
22-07-2017 23:51
Je kunt ook maximaal lenen (tegen gunstige voorwaarden) en niet alles uitgeven. Dan heb je meteen een leuke bijdrage voor je eerste huis waar je waarschijnlijk minder voor betaald dan voor een hypothecaire lening (al vraag ik me altijd af waarom je meteen na afstuderen al een huis zou willen kopen; ga eerst je leven op de rit krijgen voordat je langlopende verplichtingen aan gaat....).
ik vind het moreel gezien wel een beetje krakkemikkig om geld te lenen van de staat en dat dan op te potten om ergens anders voor te gebruiken dan waarvoor je het leent, namelijk een studie doen.
verder kun je nog altijd makkelijker een huis kopen zónder studieschuld, dan met een studieschuld in je portefeuille en een aanbetaling voor een huis bekostigd door de belastingbetaler
Je kunt een studieschuld nog wel verzwijgen hoor. Alleen niet als je gebruikt maakt van een nationale hypotheek garantie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven