Geld & Recht alle pijlers

'Leuke dingen budget'

20-03-2017 15:19 136 berichten
Alle reacties Link kopieren
Iedere maand maak ik keurig een overzicht van de planning en de bijkomende kosten van de komende maand. Globale plannen welke langer bekend zijn, reken ik langer vooruit. Bij het maken van deze planning kan ik mijn hele budget al opschrijven en is dit fictief al uitgegeven, terwijl de maand nog moet beginnen. Dat betekent dat er dus geen ruimte meer is voor 'spontane' dingen (als zijnde terrasjes, bioscoopbezoeken)



Ik heb mezelf een maandbudget van € 250,00 gegeven om uit te geven aan 'leuke dingen'. Dit bedrag is bijna 15% van mijn nettosalaris, daarnaast spaar ik nog zo'n 25%. 'Leuke dingen' bevat volgens mijn definitie :

Drankjes na het sporten in de sportkantine, een etentje, feestjes (festivals, kermissen, Vierdaagsefeesten, Koningsdag etc.), verjaardagscadeaus, jaarlijks de ANWB en ook eens in het kwartaal mijn wegenbelasting.



Iets wegstrepen lijkt geen optie (ik zeg al vaak nee tegen plannen omdat het niet meer past); de kantine is gezellig én goed voor de teambuilding, de kermis is een jaarlijks gebeuren waar iedereen naar uitkijkt, en zo geldt er eigenlijk ook van alles voor de rest. Uit eten doe ik niet eens iedere maand, een festival of stapavond ook niet. En toch, dit budget is hartstikke krap. Kleding is hier in principe niet in begroot (uitgezonderd bijvoorbeeld een speciale outfit voor een bruiloft), Ik houd niet van winkelen en begroot dit niet standaard in, koop eens in het jaar een paar nieuwe kledingstukken die ik achteraf verreken.



Hoe doen jullie dit? Iedere maand een bedrag begroten of 'zien waar het geldschip strandt'? Bezuinigen jullie hier speciaal op of laten jullie (ongecontroleerd) de touwtjes vieren? Ik zou het handig vinden om even te reflecteren en te vergelijken met anderen- er valt ongetwijfeld genoeg van elkaar op te steken
Alle reacties Link kopieren
quote:moringa schreef op 20 maart 2017 @ 17:22:

Je hebt dus 4 potjes (gezamenlijk?)

Het lijkt er op dat je al die potjes dezelfde 'status' geeft en het is volgens mij handiger om deze wat strikter van elkaar te scheiden. Het ene potje mag je plunderen, het andere is een no-go tenzij absoluut noodgeval.



Bijvoorbeeld:

Van potje bruiloft en potje overig: afblijven. (en bij een andere bank stallen, bij voorkeur op een rekening die pas na een paar dagen het bedrag op je lopende rekening stort zodat je geen impuls aankopen kunt doen)



Dan heb je potje middellange termijn met steeds terugkerende kosten: autoreparaties, wegenbelasting, belastingen. Evt vakantie. Dat bedrag zou in principe redelijk voorspelbaar moeten zijn en kan je berekenen als je een goed overzicht hebt van wat er in een uitgaat.



En potje korte termijn: IKEA, tuincentrum en dat soort dingen. Geef jezelf daar een budget voor. Als het op is, ga je niet naar het tuincentrum maar pas op de 24ste na je salaris weer.



De rest: uitgeven aan wat je wil en als het op is: wachten tot na de 24ste.Wauw, wat een goed plan! Dit ga ik meteen zo uitvoeren. Dankjewel
Goeie tips inderdaad!



En misschien kun je ook nog inspiratie opdoen in Consuminderaars, knieperds en mustachians - deel 6 Niet alles wat daar besproken wordt zal je aanspreken wellicht maar sommige dingen wel, en het kan erg motiveren dan.
Man en ik gaan naar de fitness en daar is geen kantine. Hebben we express gedaan zodat we van dat kantine gedoe af waren. Dat bespaart ons 100 euro in de maand. Ik schrok er in begin van. Toen zijn we alles bij gaan houden en dat beviel ons goed.



Wij houden meestal 2 keer in de maand een film avond met vrienden en soms een maand niet. We verdelen de kosten, het is goedkoop en met z'n alle vonden dat veel gezelliger. Man en ik geven in totaal niet meer dan 50 euro in de maand uit aan leuke dingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Meauve01 schreef op 20 maart 2017 @ 17:31:

[...]

Wauw, wat een goed plan! Dit ga ik meteen zo uitvoeren. Dankjewel



Fijn dat je er wat aan hebt.

Ik heb nu wel trek in bitterballen (ook zonder sport)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onlangs RVS kruidenbusjes met venster gespaard; elke keer nam ik zo'n setje van twee mee. Ze staan met z'n allen op een lange plank onder de keukenkastjes en worden gewoon gebruikt. Inmiddels is er een bijpassende serie glazen voorraadbussen met RVS deksel bijgekomen; leuk gevuld met macaroni, bloem e.d.



Dit kan je zien als hobby, maar ook als huishoudelijke uitgaven. Zo nauw kijk ik niet.



Veel uitgaven zijn seizoensgebonden, bijvoorbeeld, in tuincentra is er een aanvoerpiek in april. Dan kan je het beste je nieuwe planten kopen.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Na vaste lasten en sparen blijft er er elke

Maand 500 euro over die gaan helemaal

Op aan

Kleding

Schoenen

Make up

kaper

Pedicure

Schoonheidsspecialiste

Bios

Uit eten

Etc etc
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het hele budgetteren opgegeven... Excel lijstjes, apps, vast bedrag pinnen, het lukte allemaal toch niet. Ben lang studente geweest met beperkt budget, en nu heb ik gewoon zin in reizen, uiteten, schoenen kopen, wijntjes, museum/tentoonstelling, terasje enz. Dus geniet ik er ook van ik ben eind twintig, geen kinderen, misschien zijn dit mijn laatste vrije jaren dus geniet ik volop.

Ik spaar overigens wel tussen 300 en 450 per maand, en aan dat spaarbedrag kom ik niet.
quote:cosima schreef op 20 maart 2017 @ 19:29:

Ik heb het hele budgetteren opgegeven... Excel lijstjes, apps, vast bedrag pinnen, het lukte allemaal toch niet. Ben lang studente geweest met beperkt budget, en nu heb ik gewoon zin in reizen, uiteten, schoenen kopen, wijntjes, museum/tentoonstelling, terasje enz. Dus geniet ik er ook van ik ben eind twintig, geen kinderen, misschien zijn dit mijn laatste vrije jaren dus geniet ik volop.

Ik spaar overigens wel tussen 300 en 450 per maand, en aan dat spaarbedrag kom ik niet.Goed bezig! Geniet er maar van hoor.
Geen leuke dingen budget. Wel maandelijks een vast gedrag dat naar mijn spaarrekening gaat.

De ene maand heb ik meer geld om vrij uit te geven dan de andere maand.
quote:Meauve01 schreef op 20 maart 2017 @ 16:43:

[...]

Ik merk dat ik al snel krap zit en wilde reflectie - zoals ik kreeg én oppikte.



TO, je kan maandelijks iets van 500,00 opzij leggen om te sparen. Dan zit je niet echt krap. Je kan luxe onnodige uitgaven laten en of wat schuiven met de potjes.

Echt krap zitten is wat anders.
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk zou ik sparen voor een buffer en daarna voor een ander specifiek doel, misschien ontbreekt het je aan 'richting'? En wat hier ook gezegd wordt en ik het wel mee eens ben: als je een vast bedrag spaart en netjes je rekening betaalt dan doe je het toch goed?



Hier ook een redelijk inkomen en we zaten enorm te hameren op een buffer en daarboven nog iets anders. En daar wordt het niet altijd leuker op. Nu sparen we voor die buffer (want die acht ik wel noodzakelijk) en voor dat andere doel op het gemakje. Ik vind het namelijk ook gewoon leuk om het geld waar ik voor heb gewerkt uit te geven, en ik wil gewoon lekker straks op een terrasje zitten in de zon en ja ook nog nieuwe kleren en uit eten. En soms kun je ook gewoon even het besparen 'moe' zijn merk ik nu, en dat is ook oké.
quote:Pluisi schreef op 20 maart 2017 @ 15:25:

ANWB en wegenbelasting vind ik geen leuke dingen.Als je weg bent van de smakeloze kleding die de ANWB verkoopt zie ik het leuke er wel van in.
quote:Monday_Lisa schreef op 20 maart 2017 @ 19:58:

[...]





TO, je kan maandelijks iets van 500,00 opzij leggen om te sparen. Dan zit je niet echt krap. Je kan luxe onnodige uitgaven laten en of wat schuiven met de potjes.

Echt krap zitten is wat anders.Dit.
Alle reacties Link kopieren
quote:ChantalZr7 schreef op 20 maart 2017 @ 15:32:

Mijn leuke dingen budget is trouwens 100,- per maand.Mijn budget ook.
Ik heb geen budget voor leuke dingen. Heb eigenlijk nergens echt een budget voor behalve voor de basis dingen. Ik koop namelijk niet iedere maand nieuwe kleding en ik ga ook niet iedere maand iets leuks doen wat geld kost. Wat ik wel doe is 1x in de maand op mijn rekening kijken en alles boven en bepaald bedrag stort ik op m'n spaarrekening en zet er dan bij waarvoor ik het op een later moment wil gebruiken. Zo geef ik de ene maand 200 euro uit aan mezelf (kleding, hebbedingetjes etc) en dan weer een maand of 2 niks.
Alle reacties Link kopieren
zeker heb ik dat!



en nee het komt nooit uit...

er zijn altijd meer leuke dingen dan budget



ik hou van uitgaan, ijsjes halen, concert, theater, voetbalwedstrijd, koffie op terras, musea, sportuitjes..

ok ik stop.....
--
Alle reacties Link kopieren
Ik heb elke week €175 voor leven/verzorging en leuke dingen doen. Dit is ons budget voor eten/drinken/kapper en wat doen zoals op stap, met de kinderen weg boekje kopen enzovoort.



Gemiddeld geef ik 75 uit aan boodschappen per week (gezin van man en ik kind 3,5 jaar en kind 13 maanden). Soms wat meer, soms wat minder.



Die overige 100 euro gaat soms volledig op en soms helemaal niet en spaar ik dat in een envelopje voor als het eens nodig is, of als we een dag weggaan of als ik de muren wil verven of de dierenarts ineens bezocht moet worden of wat dan ook.



Voor mij werkt dat heel goed. Mijn man vond toen 175 erg veel geld als leefgeld en dat vind ik ook. Ik had beredeneerd dat als het wat ruimer is en we niet krampachtig gaan budgetteren het misschien makkelijker is om vol te houden. En dat klopte.



Nu we het zo doen en ik daadwerkelijk zie wat we/ik uitgeven hou ik mij hier heel goed aan.



Het oneindige pinnen en niet weten waar het aan op ging is voorbij, we houden ineens wat geld over aan het einde van de maand ipv andersom en dat is fijn.



We sparen per maand los daarvan ook €500 tot 700 per maand.



Ook heb ik voor 4 personen 150 per maand aan kleedgeld extra. Maar ik betaal dat eigenlijk altijd gewoon van het leefgeld. Alleen als mijn zoon ineens alles te klein is moet ik wel eens snel wat bijkopen, maar meestal koop ik gewoon dingetjes vooruit.



Mijn man koopt ineens meerdere dingen en is dan weer klaar voor langere tijd. Dat kost dan gauw 400 euro maar laat hem dat eens per jaar doen.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik krapper zat heb ik flink gebudgeteerd en ben met vaste potjes voor de jaarlijkse grote uitgaven, buffer voor vervangen huisraad en auto-potje gaan werken. Ik had ongeveer 500,- voor boodschappen, benzine (geen werk gerelateerde km), cadeautjes, leuke dingen, kleding etc per maand. Ik woon alleen. Dat lijkt een hoog bedrag, maar viel mij erg tegen. Ik ben single en mijn sociale leven speelt zich buiten de deur af, ook veel in een soort 'kantine'.



Nu heb ik het financieel beter. De vaste potjes zijn gebleven, dat is zo heerlijk overzichtelijk en ik heb nooit een domper omdat er een belastingaanslag, verzekeringsnota, APK-keuring binnen komt. Die rekeningen betaal ik lachend want ik heb het geld vooraf gereserveerd.



Mbt mijn prive uitgaven, boodschappen en leuke dingen en de hele ratteplan, kijk ik tegenwoordig waar het geldschip strand. En dat gaat niet helemaal vlekkeloos. Ik doe alles wat ik wil, strijk spontaan op een terras neer, koop een magazine, loop bij de Zara binnen etc. etc.



Nu sta ik rood op mijn betaalrekening en dat geeft een licht onbehaaglijk gevoel, dus ga ik nu niet mee naar een aantal sociale evenementen waar ik niet heel enthousiast over ben en heb ik een kledingverbod. Ook dat bereken ik niet maar gaat gewoon op gevoel.



Maar vervolgens komt er opeens een heel duur etentje aan waar ik ontzettend heel veel zin in heb en ik ben dan eindeloos aan het afwegen of ik dat wel of niet doe. Uiteindelijk kies ik ervoor om het toch te doen, omdat ik nu leef.



Financieel niet heel slim, maar ik heb wel een buffer en geen schulden dus het trekt zich wel weer ergens recht.



Consequentie van die ruime dagelijkse leefstijl is dat ik relatief weinig op vakantie ga. Dit jaar plak ik een paar dagen vast aan een zakelijk reisje naar een grote stad en dat is het dan ook, want het geld is op.
Alle reacties Link kopieren
Oja, wat ook een heel fijn potje is, is het 'vervangen huis en huisraad' potje. Staat bij mij los van autopotje, daar spaar ik apart voor.

Ik ga uit van 5.000,- euro in die huisraad pot, dus als wasmachine, droger, koelkast en laptop allemaal op 1 dag kapot gaan en ik ook nog een lekkage heb, kan ik dat gewoon betalen (maar dan word ik wel zenuwachtig omdat potje dan leeg is).



Ik heb een koopappartement met VvE bijdrage dus groot onderhoud aan huis is redelijk gedekt.



Elk jaar stort ik minimaal 1.000,- van mijn vakantiegeld in die pot om de buffer op peil te houden. Helaas had ik vorig jaar 3.000,- aan kosten (extra bijdrage VvE voor kozijnen en nieuwe Smeg koel/vriezer) en heb ik iets meer ingelegd maar mijn buffer is toch gezakt naar 4.000,-. Ik dacht het komens mei weer aan te kunnen vullen tot 5.000, maar moet nu een nieuwe verwarmingsketel van 1700, dus ik ben al blij als buffer niet verder zakt onder die 4.000,-.



Ik hoop dat er straks ook weer wat goedkopere jaren komen, zodat die buffer weer omhoog kan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook geen potje voor leuke dingen doen. Ik betaal alles als het binnen komt en maak geld over naar mijn spaarrekening. De rest kan ik dan uitgeven.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen leuke dingen budget.

Ik spaar ieder maand tussen 500-800 euro de rest gaat naar zoon-uit eten/ uitjes-cadeautjes etc.

Regelmatig hou ik aan het einde van de maand nog over dus ik heb geen vaste budget voor leuke dingen.
Prrrr, mauw miawwwww.
Alle reacties Link kopieren
ik werk ook met 'potjes'



- auto onderhoud

- onderhoud koophuis en vervangen inventaris

- eigen risico en overige niet vergoede zorgkosten

- boodschappen

- persoonlijke verzorging (kapper en luiers etc)

- cadeau's

- kleding

- uitstapjes (uit eten, bios, speeltuin etc)

- benzine

- overige huishoudelijke uitgaven die nergens onder passen



Voor uitstapjes hebben wij als gezin met 3 jonge kinderen ongeveer 60 euro per maand. Dit wordt met name besteed aan uit eten, speeltuin, eten en drinken tijdens uitstapje en sauna. Maar dat gebeurt niet maandelijks vandaar dat we het met 60 euro per maand gemiddeld wel redden.
Alle reacties Link kopieren
De helft van het jaar ongeveer 50% (lente/zomer) en de andere helft bijna 100% (in de wintermaanden).
Life is fun. Live it.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen standaard leuke dingen budget.

Na aftrek alle vaste lasten heb ik nog 325 euro over per maand. Daar moet ik ook nog van eten, kleding, kapper etc.... Dus het is niet veel wat er over blijft voor leuke dingen. Vakanties worden bekostigd van het vakantiegeld. Dingen die in huis moeten gebeuren doe ik van de teruggaaf. Dertiende maand kleding, onverwachte rekeningen, deel vakanties etc



Dus het verschilt per maand wat ik hier aan uit geef. Rond de 100euro denk ik? En dat is voor mij concerten, theater, uitgaan, boeken, muziek etc...
Alle reacties Link kopieren
We sparen sowieso een vast bedrag per maand. Ook voor de kinderen.

Daarnaast schrijf ik alles door wat over is aan het einde van de maand.

We hebben eeen ongeveer budget voor boodschappen per week.

Maar geen vast budget voor leuke dingen , dat zien we wel of dat kan. Meestal wel.

Maar we zijn ons bewust van wat we uitgeven en kunnen ook nog sparen,



Zo hebben we pas een nieuwe auto kunnen kopen omdat we zo structureel sparen. Mensen gaan je dan vragen hoe je dat kunt betalen. Ook zo'n bijzondere vraag....alsof je je moet verantwoorden waarom je spaart....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven