Baby lang laten huilen/negeren -iets van zeggen?

26-03-2017 23:59 194 berichten
Alle reacties Link kopieren
Moeilijk...



Onze baby is ondertussen een half jaar. Wij hebben hem nooit langer dan 5 minuten laten huilen. De eerste 1,5 maand sliep hij meer bij ons of in de buurt van ons dan alleen. Was hij aan het huilen terwijl hij geen honger had oid, dan nog knuffelde we hem. En hij huilde veel in het begin. Ook heel veel met hem rondgezeuld. Omdat dat goed voelde.

Ondertussen huilt hij alleen als hij heel veel honger heeft, heel moe is, of gewoon als hij verdrietig is. Even knuffelen, een hand vasthouden, een kus, en dan is het weer snel goed. Ik ken al zijn geluidjes.



Nu mijn dilemma. Een goede vriendin (qua gevoel zowat een zus) van mij is nu net een maand moeder. Ik heb haar de afgelopen weken een paar keer gezien en gekletst en ik maak me zorgen.

Vorige week was ik bij haar en haar baby begon beetje te huilen. Ze keek niet eens er naar om, want ze was met iets bezig. Ik liep er even heen en zag dat hij zn speen verloren was, ik aaide hem en deed de speen terug en het was weer in orde. In de keren dat ik bij haar ben geweest, heb ik haar nooit met hem zien knuffelen, of aandacht geven als de baby dat vraagt. En ik heb nogal voelsprieten ontwikkeld..



We spraken vandaag over onze kindjes, en ze vertelde dat het altijd zo lang duurt voor hij in slaap valt. Meestal huilt hij 10 minuten tot een half uur en dan valt hij in slaap. Dan laat ze hem dus liggen, want hij moet leren dat het nog geen tijd is voor een voeding of voor knuffelen en dat hij moet slapen. Plus dat hij zich alleen moet leren troosten. Als hij een uur te vroeg honger heeft, krijgt hij geen eten, want het is immers nog geen tijd.

Na de voeding legt ze hem op bed, want, na de voeding is het bedtijd. Ze zei zelfs, dat het niet helemaal goed voelde, ook als hij zo lang huilt, maarja, hij moet dat eenmaal leren. Anders zit ze er constant mee op de arm en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Ze vond het ook bijzonder dat op het kdv ze maximaal 5 minuten mogen laten huilen, ze hoopte dat hij dan wel zou slapen als hij daar heen zou gaan, omdat hij dus een half uur huilt..



Ik heb mijn woorden maar ingeslikt. Ik wil niet zeggen dat mijn manier de beste is, maar ik heb me goed ingelezen voor ik moeder werd en overal lees ik dat het zo slecht is, mbt hechting, vertrouwen en dat je een kindje van een maand oud echt nog niet op de klok moet voeden en helemaal niet een half uur moet laten huilen..

Heb voorzichtig gevraagd of het kan dat hij gewoon nog niet moe is, of gewoon vastgehouden wil worden, omdat die kleintjes dat fijn vinden. Maar daar kreeg ik een antwoord op, in de trant van, met deze leeftijd kunnen ze nog niet zo lang wakker zijn en we zijn toch al een uur bezig met voeden, en ik wil ook wel kunnen bewegen.

Ik heb me 2,5 maand een kangaroe gevoeld met mijn kindje, maar hij had me echt nodig toen..



Ik vind het zo sneu voor de baby.. Die heeft zijn mama nodig, maar mama laat hem liggen en reageert niet op hem omdat hij moet weten dat ze niet altijd meteen komen.. Ik vind dat echt heel erg en vooral omdat hij nog zo klein is.

Mijn baby weet dat als er iets is, we er bijna meteen zijn. Hij ligt soms ook 5 of 10 minuten te huilen, maar dat is alleen als hij jengelt. Bij verdriet of paniek sta ik er meteen, die huiltjes ken ik inmiddels.



Ik weet dat dit niet mijn keuze is, dat het niet mijn kind is. Dat zij bepalen hoe en wat. Maar ik ben bang dat ze zich gewoon niet ingelezen heeft (ofja, dat weet ik zeker, ze gaat af op wat het cb zegt en wat ze ergens van horen zeggen heeft. Want als je googlet op baby laten huilen is het internet erg unaniem over).

Ik wil eigenlijk zeggen dat ze dit beter niet kan doen, dat het schadelijk kan zijn, en dat hij nog zo klein is.. Maar dat heb ik niet gedaan. Omdat mijn manier niet perse de beste is, maar het lijkt me wel gezonder. ik wil gewoon helpen, en voorkomen dar ze dadelijk met een baby zit die onveilig gehecht is (ze zei nog, dat ze 1 week borstvoeding gegeven heeft, dus dat het met de hechting wel goed zat).



Ik voel me bezorgd.. Maar wil me niet bemoeien met de opvoeding..

Wat zouden jullie doen? Gewoon mond dicht houden? Of toch advies geven?
Niet mee bemoeien. Je klinkt enorm wijsneuzerig met je " ik heb me goed ingelezen toen ik moeder werd". Overigens wordt er onder zij die geacht wordendeskundig te zijn heel verschillend gedacht over laten huilen. Recent werd ons door het CB nl nog door de kinderarts aangeraden wel te laten huilen, we kregen zelfs nog een voorlichtingsboekje over mee. Jij hebt de wijsheid niet in pacht en gedraag je ook niet zo.



Ben er gewoon voor haar, en als ze je mening wilt dan hoor je dat vanzelf wel.
Iets anders: hoe WEET jij dat jouw vriendin haar kind nooit knuffelt / kusjes geeft? Hoe vaak ben jij erbij dan? Van de 24 uur 7 dagen per week?
Alle reacties Link kopieren
quote:HasseSimonsdochter schreef op 27 maart 2017 @ 07:13:

Niet mee bemoeien. Je klinkt enorm wijsneuzerig met je " ik heb me goed ingelezen toen ik moeder werd". Overigens wordt er onder zij die geacht wordendeskundig te zijn heel verschillend gedacht over laten huilen. Recent werd ons door het CB nl nog door de kinderarts aangeraden wel te laten huilen, we kregen zelfs nog een voorlichtingsboekje over mee. Jij hebt de wijsheid niet in pacht en gedraag je ook niet zo.



Ben er gewoon voor haar, en als ze je mening wilt dan hoor je dat vanzelf wel.



Ja, echt enorm wijsneuzerig. Jezelf ingelezen hebben vs het cb volgend. Mensen op het cb hebben zich ook ingelezen hoor.



Echt, als je advies gaat geven met als ondertoon 'ik heb me ingelezen en jij niet' doe je hetzelfde als die verschrikkelijke oud-tante die beweert dat jij je kind enorm veel schade toebrengt als hè het niet laat huilen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Wikka schreef op 27 maart 2017 @ 03:44:

Tja, het "laten huilen" (en op schema voeden) is nogal gepropageerd, o.a. door een verpleegkundige, Ria Blom, en door consultatiebureaus. Het dreigde zelfs een officiële richtlijn te worden. Psychologen, psychiaters, neurologen en andere specialisten, en hun beroepsverenigingen, hebben zich daar toen tegen gekeerd. Baby's laten huilen kan veel stress geven, slecht voor de ontwikkeling zijn en schade geven. Bovendien is het slecht voor de band tussen baby en kind.



Het is dus niet raar dat je vriendin denkt dat laten huilen goed is en dat de baby moet "leren" aan een strak schema te wennen.

Maar, met de kennis van nu: dit is geen goede methode.

De oplossing is misschien om neutraal, met respect, met je vriendin hierover te praten en informatie te geven.

Nogmaals, het is echt niet gek dat ze dit doet, want het is veel geadviseerd en gepropageerd, en een dergelijke benadering zit nog in het denken van veel mensen.

Misschien dat ze met goede informatie er anders over gaat denken.

En verder benadrukken dat er verschillende opvattingen over zijn en dat het belangrijk is om je eigen gevoel en inzicht te gebruiken. "Uiteindelijk blijft het maatwerk."



https://www.borstvoeding. ... babies_nip_april_2008.pdf

https://decorrespondent.n ... is/1190459266920-e5dab7ba

https://www.ouders.nl/for ... iet-weg-met-de-kookwekker

https://www.nrc.nl/nieuws ... nschadeli-1623912-a465699



Overigens is het met borstvoeding niet aan te raden om op schema te voeden, zeker niet bij jonge baby's.

Met flesvoeding hoeft ook niet op schema gevoed te worden, maar wel moet dan opgelet worden dat de baby niet te veel krijgt. Maar consultatiebureaus geven nog vaak verkeerd advies!Ik vind dat altijd zo vreemd dat mensen zeggen dat de Ria Blom methode betekent: laten huilen en voeden op verzoek. Dat laatste is sowieso absoluut niet waar want ze adviseert met klem voeden op verzoek. W.b. Laten huilen, adviseerd ze dat om alleen de eerste 2 dagen bij het beginnen v.d methode te doen. Daarbij zegt ze ook dat ouders zelf moeten bepalen hoe lang doorhuilen zij acceptabel vinden, maar zeker niet meer als 20-30 minuten. En bovendien dien je eerst alle andere oorzaken uit te sluiten.
Alle reacties Link kopieren
quote:miems schreef op 27 maart 2017 @ 06:39:

Ik ben het met je eens hoor, maar van de toon waarop je OP schrijft krijg ik echt braakneigingen. Typisch zo'n moeder die alle boekjes heeft gelezen en nu alle wijsheid in pacht heeft. Als jij mij advies zou geven zou ik me met al je goede bedoelingen en je "wil me er niet mee bemoeien" kapot irriteren en niks met je advies doen. Ik zou gewoon een tof boek waarin jouw theorien staan aan haar cadeau geven onder het mom van "heb ik dubbel gekregen" ofzo en verder je mond houden. Echt. Het zou bij mij zo verkeerd vallen die alwetende miss perfect ondertoon. Ook al heb je nog zo gelijk.Eens.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
In principe heb je er inderdaad niks over te zeggen. Haar kind, haar manier.



Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld eens vragen van wie ze dat heeft gehoord. En dan eens vragen hoe oud die persoon is. Mijn oma liet de kinderen het eerste jaar boven. Die mochten pas op hun eerste verjaardag beneden in de keuken voor het eerst in de box. Mijn moeder legde mij al veel eerder in de box maar ik heb er in gezeten tot een jaar of drie. En tegenwoordig ruimen we de box op als ons kind anderhalf ofzo is.



En dan eventueel eens een ´discussie´ voeren over wat haar moeder zegt en wat de jouwe zegt. Je verbazen over de verschillen daarin. Maar zij moet het zelf doen/willen. Want ook onze moeders deden wat gangbaar was voor die tijd en we hebben het overleefd.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
quote:lexis schreef op 27 maart 2017 @ 07:25:

[...]





Ik vind dat altijd zo vreemd dat mensen zeggen dat de Ria Blom methode betekent: laten huilen en voeden op verzoek. Dat laatste is sowieso absoluut niet waar want ze adviseert met klem voeden op verzoek. W.b. Laten huilen, adviseerd ze dat om alleen de eerste 2 dagen bij het beginnen v.d methode te doen. Daarbij zegt ze ook dat ouders zelf moeten bepalen hoe lang doorhuilen zij acceptabel vinden, maar zeker niet meer als 20-30 minuten. En bovendien dien je eerst alle andere oorzaken uit te sluiten.



Wij hebben de methode van Ria Blom toegepast (op advies cb en kinderarts) omdat we een heel onrustig kindje hadden. Wij pakten ook op bij ieder huiltje omdat dat goed zou zijn. Dat resulteerde in een kind wat niet meer in slaap kon komen en 24 uur per dag alleen maar huilde en ontroostbaar was. Hij moest dus echt leren om zelf in slaap te vallen, want door het oppakken hielden we hem uit zijn slaap. Inmiddels gaat het heel goed. Ieder kind is anders en mijn zoontje heeft behoefte aan regelmaat. Hij is nu 8 maanden en hij heeft nog steeds veel behoefte aan regelmaat.



In die tijd vond een moeder zoals TO het ook nodig om haar er mee te bemoeien. Ik vond het vreselijk moeilijk dat we hem even (10 minuten) moesten laten huilen om in slaap te vallen en haar commentaar maakte dat niet makkelijker. Ik werd er zo onzeker van, ook van haar zogenaamd goedbedoelde advies. Of in mijn ogen: haar mening die ze even door mijn strot moest duwen. Ik word er met terugmakende kracht nog boos over.
fout gequote
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat straks de vriendschap over is als je er wat van gaat zeggen. Want nu gaat het over het huilen en straks komt het volgend onderwerp als je er niet mee eens bent.

Ieder nieuwe moeder moet nog van alles leren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tinkeltje30 schreef op 27 maart 2017 @ 08:33:

fout gequotePardon? Ik heb zelf ook de Rai Blom methode toegepast. Als je goed zou lezen, zou je zien dat ik aanstip dat mensen daar vaak onjuiste ideeen over hebben.
Een kind raakt echt niet onveilig gehecht omdat hij op de klok is gevoed en ze hem af en toe een half uurtje hebben laten huilen. Dan zou het gros van onze generatie onveilig gehecht zijn.

Je hebt al verteld hoe jij het doet. Ze heeft jou verteld waarom zij doet hoe ze doet, dus dan ben je er verder klaar mee.
Alle reacties Link kopieren
Als kinderen echt onveilig gehecht zouden raken van 20 minuten huilen dan hadden we een hoop onveilig gehechte mensen rond lopen, van de generatie voor mij en mijn generatie.

Nu ben mijn portie obscure mensen wel tegengekomen hoor, maar die hadden gewoon een naar karakter en dat kwam niet omdat hun moeder ze 20 minuten liet krijsen
Never look down on anybody, unless you're helping them Up.
Baby laten huilen is baby kans geven zichzelf te reguleren, ipv steeds afhankelijk blijven speen, ouder, beweging. Schijnt dat nachtelijk huilen en niet erheen gaan juist voor minder stress baby zorgt.



http://www.health.harvard ... es-cry-night-201605319774
quote:lexis schreef op 27 maart 2017 @ 08:35:

[...]





Pardon? Ik heb zelf ook de Rai Blom methode toegepast. Als je goed zou lezen, zou je zien dat ik aanstip dat mensen daar vaak onjuiste ideeen over hebben.Heb de tekst aangepast. Ik ben het met je eens juist. De tekst er onder was aan TO gericht.
Alle reacties Link kopieren
Je vriendin vertellen dat ze haar aanpak moet veranderd en zo niet dat je het AMK gaat bellen.

Dit is verwaarlozing. Een hele kleine baby er uur laten wachten als hij honger heeft . Niet regeren op huilen.



Nee dat is niet zielig voor de moeder nadat jij hebt uitgelegd waarom dit niet kan en ze haar gedrag niet aanpast.



Baby krijgt zo niet de kans om zich veilig te hechten en daar houdt et kind zijn hele leven last van.



Dit is veel schadelijker dan gedrag van moeders in andere topics waar over elkaar heen gebuiteld wordt dat vooral het AMK gebeld moet worden.



De maatstaf moet niet zijn hoe zielig is het voor de moeder maar hoe schadelijk is het voor et kind.



En dat ze niet goed weet hoe het moet is niet zo raar. Dus begin met je hulp aanbieden. Maar als ze daar niets op ui doet moet je wat
quote:MinkeDeWit schreef op 27 maart 2017 @ 08:43:

Een kind raakt echt niet onveilig gehecht omdat hij op de klok is gevoed en ze hem af en toe een half uurtje hebben laten huilen. Dan zou het gros van onze generatie onveilig gehecht zijn.

Je hebt al verteld hoe jij het doet. Ze heeft jou verteld waarom zij doet hoe ze doet, dus dan ben je er verder klaar mee.Inderdaad.
Alle reacties Link kopieren
Je schrijft: 'Ik wil niet zeggen dat mijn manier de beste is'. Maar dat vind je wel, anders deed je het toch wel anders? Alleen de manier waarop je het brengt, zal denk ik verkeerd overkomen bij haar.



Jij hebt je ingelezen, zij niet. Jij hebt 'nogal voelsprieten', weet altijd precies waarom hij huilt etc., zij niet. Erger nog: jij zet altijd en met alles baby op #1 (ook al 'voel je je een kangaroe'), zij niet (zij is met andere dingen bezig). En jouw baby weet zelf ook dat je al-tijd komt en raakt veilig gehecht, de hare niet.



Ik denk dat je beter kunt reageren vanuit iets gemeenschappelijks, dan met zoveel tegenstellingen. Als vriendin, die misschien ook wel eens onzeker/moe/... is en die het ook wel eens niet weet i.p.v. als een moeder die het anders doet.
Bij baby nummer 2 komen veel ouders er pas achter dat alles wat ze dachten te weten niet klopt, omdat baby nummer 2 een heel ander kind Is. Zo is de baby van die vriendin ook een heel ander kind Is en dat het dan een heel andere aanpak nodig heeft.

Een goede vriendin mag best advies geven of vertellen dat het ook anders kan of mag, maar daar blijft het bij.
Alle reacties Link kopieren
quote:swifty schreef op 27 maart 2017 @ 08:53:

Baby laten huilen is baby kans geven zichzelf te reguleren, ipv steeds afhankelijk blijven speen, ouder, beweging. Schijnt dat nachtelijk huilen en niet erheen gaan juist voor minder stress baby zorgt.



http://www.health.harvard ... es-cry-night-201605319774Jouw conclusie uit dit artikel is wel erg kort door de bocht.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap je wel TO, als iets zo tegen je gevoel in gaat dan is dat moeilijk om aan te zien. Ik lees hierboven iets over Ria Blom, maar kan me niet voorstellen dat die beweert een baby van 4 weken oud een half uur te laten huilen. Iemand schrijft ook iets over baby's en leren reguleren. Dat kan een baby nog helemaal niet. Waarschijnlijk helpt iets zeggen niet en werkt het averechts. Ik mag hopen dat er een dag komt dat de CB's niet meer zulke idiote adviezen mogen geven en zich gaan richten op baby ipv moeder.



En over hechting, 30 tot 40 procent van de Nederlandse kinderen is niet veilig gehecht. Zeg niet dat het daardoor komt, maar ik sluit het ook niet uit. Dat is een groot percentage.
Alle reacties Link kopieren
quote:Frizz schreef op 27 maart 2017 @ 09:23:

[...]





Jouw conclusie uit dit artikel is wel erg kort door de bocht.Dat inderdaad, en de controlegroep is 6-16 maanden. Niet 1 maand.
Alle reacties Link kopieren
quote:mali30 schreef op 27 maart 2017 @ 08:48:

Als kinderen echt onveilig gehecht zouden raken van 20 minuten huilen dan hadden we een hoop onveilig gehechte mensen rond lopen, van de generatie voor mij en mijn generatie.





Er lopen ook heel veel volwassenen bij de psycholoog. Er zijn ook heel veel volwassen die het niet lukt om een goede relatie aan te gaan. Dus dat vroeger ook niemand schade opliep van laten huilen klopt gewoon niet.



Vroeger mocht dan wel het advies van het consultatiebureau zijn laten huilen maar heel veel moeders deden dat toen ook niet omdat het dwars tegen je moeder instinct ingaat. Alleen vel moeders durfden dat niet toe te geven omdat huisartsen en consultatiebureaus nog veel meer en autoriteit waren.



Tegen moeders die werd gezegd dat ze dat moeilijk vonden werd dood leuk gezegd dan zet jr je kind maar op zolder of in de schuur want dan hoor je hem niet.



Nou in de praktijk werden er toch weinig wiegjes naar de schuur of de zolder verplaatst.
Het kind is 4 weken!

De moeder zegt dat het niet de bedoeling is dat ze "er steeds mee op de arm zit" en ook nog "vrij wil bewegen". Ik vind dit opmerkelijke uitspraken van een kersverse moeder en ik snap de zorgen van TO dan ook helemaal.
Alle reacties Link kopieren
Overigens vraag ik me af hoeveel van de huidige volwassenen écht niet werd opgetild en getroost als baby. Natuurlijk gebeurde het, maar vast niet stelselmatig of door iedereen.



Mijn moeder heeft ook nogal een mening over hoe ik het doe, maar zat vroeger uren aan mijn bed en laat m'n eenjarige ook niet in de steek als ie ligt te jammeren in bed. Advies en uitvoering zijn twee verschillende dingen, en gelukkig maar. Een kind (of volwassene!) laten huilen en niks doen is niet natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
De grootste fout wat je kan maken is juist het inlezen en een Ria Blom volgen (bijvoorbeeld). Elk kind is anders. Dáár moet je op inspelen. Als je kind honger heeft, heeft het honger en geef je een voeding. Al is het na een uur. Als je baby zich niet in het rust en regelmaatgebeuren vindt, doe dat dan niet. Een baby moet je lekker vertroetelen en aandacht geven. Dat opvoeden komt later wel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven