Werk & Studie alle pijlers

Help je met meedenken over mijn opties?

27-03-2017 13:04 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb jaren geleden een WO opleiding afgerond in sociale wetenschappen en communicatie in mijn land van afkomst (bij een goede universiteit die weliswaar hier in NL zo goed als onbekend is). Kort daarna zijn we naar NL verhuisd. Ik heb dan jaren als meewerkende echtgenote administratie e.d. gedaan terwijl ik de taal leerde te beheersen, en daarnaast als zzp'er op afstand voor bedrijven in mijn eigen land wanneer ik maar een opdracht kon vinden. Niet echt een noemenswaardige carrière...



Ik probeerde af en toe te solliciteren bij Nederlandse bedrijven en organisaties, op niks af. Dus besliste ik uiteindelijk een HBO opleiding (in de gezondheidszorgsector) te volgen. Halverwege de opleiding wist ik al dat ik een fout had gemaakt: ik geniet niet van het werk en er zijn ook heel weinig geschikte vacatures. Toch heb ik de opleiding afgerond, omdat ik er al tijd en geld in had geïnvesteerd.



Dus hier ben ik nu, een vrouw van middelbare leeftijd met een WO waar ik eigenlijk nooit iets mee heb gedaan en een HBO-diploma waar ik weinig mee kan of wil doen. En met werkervaring die of niet relevant is, of lang geleden, of in een sector waar ik me ongelukkig voel.



Solliciteren heeft in al deze jaren weinig opgeleverd: af en toe een telefoongesprek maar al lang geen interviews. Bij functies op HBO-niveau hebben Nederlandse werkgevers soms twijfels over mijn taalvaardigheid. (Jullie kunnen het hier lezen wat mijn niveau is - beter dan dit ga ik de taal nooit kunnen leren.)



Als ik dan onder mijn niveau probeer te solliciteren krijg ik soms als feedback te horen dat ik overgequalificeerd ben. En van WO-sollicitaties hoor ik nooit terug, dus ik ga ervan uit dat mijn qualificaties daar niet goed genoeg voor zijn (of wordt er jaren van relevante ervaring geëist, of zoeken ze iemand die pas afgestudeerd, jong en energiek is).



Ik heb het gevoel op een dood punt te zitten. Wat zou ik kunnen doen om mijn kansen te verbeteren?



Ik ben bereid om cursussen te volgen, maar ik heb eigenijk geen idee wat nuttig zou zijn. Is er een vakgebied waar ik binnen een redelijke tijd een diploma of accreditatie zou kunnen krijgen waar ook werk te vinden is? Een groeisector waar ik niet van wist? Een specialisatie? Ik sta open voor alles, maar ik ga in mijn leeftijd geen ICT wizard meer worden...



En ten laatste: is er een plaats waar ik praktisch, concreet loopbaanadvies zou kunnen krijgen? Privé coaching is hartstikke duur (en hun websites lijken me ook erg vaag, meer motiveren en persoonlijkheidstesten doen dan concrete plannen helpen opstellen).



Wat een lang verhaal... Alvast bedankt als je maar iets kan bedenken of adviseren!
anoniem_282451 wijzigde dit bericht op 27-03-2017 13:07
Reden: typefout
% gewijzigd
Je taalgebruik is echt prima.

Kun je je kennis van je moedertaal misschien nog ergens inzetten? Of combinatie moedertaal/Nederlands?
Alle reacties Link kopieren
Mijn moedertaal is helaas geen belangrijke wereldtaal. Misschien kan ik ergens een callcenter vinden waar ze het nodig zouden hebben maar verder is er geen vraag naar.
Alle reacties Link kopieren
Loopbaanadvies kan je gratis en nuttig krijgen bij bv randstad of een ander uitzendbureau

Laat hun met je meedenken en meteen kijken of er werk isals uitzendkracht heeft een bedrijf veel minder risico en jij zit ook nergens aan vast



Wat voor hbo heb je nu eigenlijk?
Alle reacties Link kopieren
En wat is de moedertaal?
Alle reacties Link kopieren
Ga eens het gesprek aan met een detacheringsbureau of uitzendbureau, er is op het moment echt veel vraag naar personeel en via een dergelijk gesprek kom je wellicht meer achter je mogelijkheden en bovendien kun je dan meteen laten horen dat je taal uitstekend is en dat je van alles aan wil pakken op jouw niveau. Waarbij instromen op n iets lager niveau omdat je al lang geen werkervaring hebt (of begrijp ik dat verkeerd?) ook heel goed kan zijn. Veel succes!
denkmetjehart
Geen tips maar je taalgebruik is beter dan de gemiddelde schrijver op dit forum!

Ik hoop dat er een hoop tips voor je komen zodat je op weg geholpen wordt
Alle reacties Link kopieren
Ik denk zelf.bv als.ik hoor sociale wetenschappen en hbo niveau gezondheidszorg aan wmo consulent

Ook veel vraag naar tegenwoordig
Alle reacties Link kopieren
Een paar vragen:



- Welke regio woon je?

- Hoe goed is je Engels?



Je Nederlandse schrijfvaardigheid is voor veel functies goed genoeg, al moet je geen tekstschrijver willen worden. Als je ook vloeiend bent in Engels, dan kun je bij elk internationaal georienteerd bedrijf wel terecht. Daar zie ik niet meteen een probleem.



Wat bedoel je met 'WO-sollicitaties'? In de praktijk is er vrijwel geen verschil tussen WO en HBO-functies, tenzij je echt in het onderzoek of onderwijs terecht wil komen.



Staar je niet blind op diplomas. Beter kun je laten zien dat je graag wilt, en werkervaring opdoen. Durf gewoon in te gaan op de opmerking dat je overgekwalificeerd bent. 'Ja, dat klopt, maar ik wil graag werkervaring opdoen'. Vraag uit waar ze bang voor zijn: dat je na een jaar vertrekt omdat je je verveelt? Dat je teveel geld gaat vragen? Kijk of je ze tegemoet kunt komen: 'ja, dit is niet mijn droombaan en ik zal hier geen jaren blijven hangen, maar ik wil wel beloven dat ik 2 jaar blijf als ik nu een contract voor 2 jaar krijg'.
Anarchie is leuk, maar je blijft van mijn kaas af
Alle reacties Link kopieren
Goede ideeën en opmerkingen, dank je!



Ik woon in de Randstad en ik sta al (lang) ingeschreven bij verschillende uitzendbureaus. Misschien moet ik ze actiever benaderen.



Mijn Engels is heel goed - na al deze jaren nog steeds iets beter dan mijn Nederlands - en ik heb ook af en toe gesolliciteerd bij internationale bedrijven in het Engels.
Ben je afhankelijk van het inkomen dat je met een baan zou krijgen? Of kunnen jullie rondkomen, maar wil je gewoon graag zelf aan de slag?



In het laatste geval zou ik naar functies bij kleine not for profit organisaties zoeken. Die bieden vaak interessante functies voor een laag salaris. Desnoods ervaring opdoen via stage of werkervaringsplek.



Je eerdere zzp-werk in Nederland proberen uit te bouwen is geen optie?
FF serieus! Als je Nederlands al zo goed is, hoe goed is dan je Engels? Ik ben een kommaneuker, maar je schrijft honderd keer beter dan menig Nederlands forumlid.
Wat zou jij graag willen doen. Los van je werkgeschiedenis. Waar ligt je passie?
Alle reacties Link kopieren
quote:PowerCube schreef op 27 maart 2017 @ 13:37:

Ben je afhankelijk van het inkomen dat je met een baan zou krijgen? Of kunnen jullie rondkomen, maar wil je gewoon graag zelf aan de slag?



In het laatste geval zou ik naar functies bij kleine not for profit organisaties zoeken. Die bieden vaak interessante functies voor een laag salaris. Desnoods ervaring opdoen via stage of werkervaringsplek.



Je eerdere zzp-werk in Nederland proberen uit te bouwen is geen optie?



Ik zou kunnen rondkomen met een behoorlijk lage salaris, maar ik zoek wel betaald werk... (Vrijwilligerswerk doe ik al.)

Waar kan ik die vacatures bij kleine non-profits vinden?



Mijn zzp-werk was nooit een betrouwbare bron van inkomen. Altijd sprokkelen voor opdrachten, vaak slecht betaald. Handig te combineren met gezinsleven en studie, maar het is nooit iets geworden waar je een toekomst op kan bouwen.
Alle reacties Link kopieren
Via de vacaturebank van oneworld.nl vind je functies bij non-profitorganisaties. Goed Engels spreken is vaak ook een must daarbij.
Alle reacties Link kopieren
https://www.oneworld.nl/werken/vacatures/betaald
Die vacatures gaan vaak via-via of worden alleen online uitgezet op gespecialiseerde websites. Voor de communicatiesector is er bijvoorbeeld Villamedia. Voor internationale dingen is er Oneworld.



Heb je een goed LinkedIn-profiel? Staat daar duidelijk in dat je beschikbaar bent?
quote:PowerCube schreef op 27 maart 2017 @ 14:10:

Voor de communicatiesector is er bijvoorbeeld Villamedia. Voor internationale dingen is er Oneworld.

En voor de cultuursector culturele-vacatures.nl.



Musea zoals het Rijksmuseum nemen geregeld overgekwalificeerde mensen aan voor ontvangst of rondleidingen. Daar kan een vreemde taal in je voordeel werken.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is kijken naar ondersteunende functies in het hoger onderwijs iets. Vacatures zijn te vinden op academictransfer.

Bijv bureau inschrijvingen voorlichting aan studenten regelen van onderwijszaken zoals planning en roosters. Op universiteiten ook vaak in Internationale omgeving.
Alle reacties Link kopieren
Als je Engels beter is dan je Nederlands, dan moet je je over je talenkennis niet veel zorgen maken. Dat zit echt wel snor. Ik zie (hier in België ) veel administratieve functies waar een goede kennis van Engels voor nodig is, bijv. in de logistiek. Ik veronderstel dat dat in Nederland niet echt anders is.
Alle reacties Link kopieren
Mijn advies:

- bedenk wat voor soort werk / werkzaamheden je zou willen doen

- zolang het geen hele specialistische job is gaat het meestal vooral om hbo/wo werk- en denkniveau: dat heb je

- oriënteer je bij grote, internationale bedrijven (en die zijn er best veel in de randstad)
every journey starts with a single step
Vervelend zeg. Heb je al eens gekeken bij de rijksoverheidsvacatures, te vinden via www.werkenvoornederland.nl . Je kunt als ik het zo lees solliciteren op schaal 8/9/10/11. Dat zijn functies met titels als kwaliteitsmedewerker, projectadviseur, projectassistent, adviseur veiligheid etc, je komt namelijk geordend en communicatief over. Bij veel van die functies is de kennis pas op te bouwen binnen de organisatie, laat je dus niet afschrikken. Het is wel even wennen aan de overheidstaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:handigmetgeld schreef op 27 maart 2017 @ 13:20:

Wat bedoel je met 'WO-sollicitaties'? In de praktijk is er vrijwel geen verschil tussen WO en HBO-functies, tenzij je echt in het onderzoek of onderwijs terecht wil komen.

Grappig... ik zit nou net in een tak van sport waar je wettelijk gezien toch echt een WO-diploma voor moet hebben om aan de slag te mogen, maar dat zullen er wel niet meer zoveel zijn inderdaad
Zullen we proberen het een beetje gezellig te houden?!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven