Werk & Studie alle pijlers

Extra tijd voor toetsen op het hbo?

20-04-2017 21:43 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dyslexie en ik vroeg mij af, of ik extra tijd kan krijgen voor toetsen. Ik krijg namelijk nu op havo wel extra tijd voor toetsen. Ik had al wel gelezen dat je begeleiding kunt krijgen voor een beperking op de school, waarvoor ik mij wil inschrijven. Maar ik kon nergens vinden of je extra tijd kunt krijgen voor toetsen.
I ain't nobody's bitch!!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben daar serieus wel benieuwd naar, fijn dat je tijdens je studie extra tijd/mogelijkheden kan krijgen. Maar hoe werkt dat dan in een baan?

Tegenwoordig moet je toch veel (representatieve) mails sturen en dergelijke... Veel lezen e.d. ik kan me ook weinig HBO banen voorstellen waarbij dat niet hoeft. (zullen er vast wel een paar zijn, daar niet van)



Houdt je werkgever hier dan ook rekening mee? Werk je langer onbetaald door?
Alle reacties Link kopieren
quote:MrsLady schreef op 20 april 2017 @ 23:58:

Je redeneert inderdaad veel te kort door de bocht. Nu heb ik geen dyslexie, maar mijn opleiding leidt niet op tot iets waarbij ik snel moet kunnen lezen of snel foutloos moet kunnen schrijven. Het is belangrijker dat ik goede verbale communicatieve vaardigheden heb.Maar je zal toch ooit wel zakelijk moeten mailen naar cliënten, collega's of leidinggevenden e.d.? Of even snel een rapportage of iets dergelijks moeten schrijven?
Ik heb dus sowieso geen dyslexie. Maar een collega van me wel. Leidinggevende heeft er echt geen probleem mee als zij iets langer over een rapportage doet en rapportages worden meestal even snel door een collega door gelezen. Maar dat is meer voor haar eigen zekerheid dan omdat het ook echt nodig is. Mails gaan meestal ook gewoon foutloos. Doet ze gewoon wat langer over. Belangrijkste is dat cliënten geholpen worden en niet dat ze 5 minuten langer doet over een mail of een rapportage nog even snel door iemand anders wordt doorgelezen.
Alle reacties Link kopieren
Dat kan. Je hebt hiervoor een dyslexieverklaring nodig, dus je zult je moeten laten testen. Als je die verklaring hebt dan daarmee naar de decaan en die geeft advies aan de examencommissie. De examencommissie beslist uiteindelijk over al dan geen extra toetstijd, maar neemt vrijwel altijd het advies van de decaan over.
Alle reacties Link kopieren
quote:MrsLady schreef op 20 april 2017 @ 23:58:

Je redeneert inderdaad veel te kort door de bocht. Nu heb ik geen dyslexie, maar mijn opleiding leidt niet op tot iets waarbij ik snel moet kunnen lezen of snel foutloos moet kunnen schrijven. Het is belangrijker dat ik goede verbale communicatieve vaardigheden heb. En daarin zou dyslexie me niet belemmeren. De extra tijd bij toetsen krijg je voor het lezen van de toetsopgaven, bij practica en dergelijke krijg je nooit extra tijd en die zijn uiteindelijk voor de praktijk toch het belangrijkst. Met de toetsopgaven wordt getoetst of je de kennis beheerst. En dan maakt het niet uit of je snel kan lezen.Ik ga laboratoriumschool doen, dus ik zou daar uiteindelijk wel sneller in moeten worden.
I ain't nobody's bitch!!
Alle reacties Link kopieren
Zelfs op de Universiteit van Utrecht krijg je extra tijd en begeleiding, mits je een indicatie hebt.



Gewoon vragen bij de studenten helpdesk / mentor / decaan.

(of op de website van je school)
Alle reacties Link kopieren
quote:DarylinaTWD schreef op 21 april 2017 @ 16:22:

[...]





Ik ga laboratoriumschool doen, dus ik zou daar uiteindelijk wel sneller in moeten worden.Ik heb het HLO gedaan en daarbij is snel lezen niet belangrijk. Goed lezen is belangrijker dan hastig snel lezen.
Roosjes zijn rood, viooltjes zijn blauw en de lucht is grauw.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fria schreef op 21 april 2017 @ 17:01:

[...]



Ik heb het HLO gedaan en daarbij is snel lezen niet belangrijk. Goed lezen is belangrijker dan hastig snel lezen.Oow gelukkig, ik kan namelijk absoluut niet snel lezen.
I ain't nobody's bitch!!
Alle reacties Link kopieren
quote:DarylinaTWD schreef op 21 april 2017 @ 17:20:

[...]





Oow gelukkig, ik kan namelijk absoluut niet snel lezen.Je kan hopelijk wel goed lezen? Een leesfout kan namelijk grote (en dure) gevolgen hebben.
Roosjes zijn rood, viooltjes zijn blauw en de lucht is grauw.
Snellezen is een geweldige combi met dyslexie!

Waarschijnlijk ben je gewend om woord voor woord te lezen en te willen begrijpen. Snellezen is een andere manier van lezen, nl visueel lezen. Hierdoor worden bijvoorbeeld complexere teksten makkelijker leesbaar en te begrijpen voor mensen met dyslexie. Effecten worden nog groter als je jezelf aanleert om de gelezen informatie weer te geven in een mindmap.

En het is bewezen dat je makkelijk snelleest en opneemt als (specifieke) klassieke muziek op staat. Deze muziek heeft een bepaalde invloed op je hersenen, het kalmeert zeg maar.



Voor meer info adviseer ik je: Jan - Willem van den Brandhof (boek: gebruik je hersens).

Succes!
Alle reacties Link kopieren
quote:MrsLady schreef op 20 april 2017 @ 23:58:

Je redeneert inderdaad veel te kort door de bocht. Nu heb ik geen dyslexie, maar mijn opleiding leidt niet op tot iets waarbij ik snel moet kunnen lezen of snel foutloos moet kunnen schrijven. Het is belangrijker dat ik goede verbale communicatieve vaardigheden heb. En daarin zou dyslexie me niet belemmeren. De extra tijd bij toetsen krijg je voor het lezen van de toetsopgaven, bij practica en dergelijke krijg je nooit extra tijd en die zijn uiteindelijk voor de praktijk toch het belangrijkst. Met de toetsopgaven wordt getoetst of je de kennis beheerst. En dan maakt het niet uit of je snel kan lezen.Maar... als je géén dyslexie hebt, waarom vind je het dan normaal dat "men" accepteert dat je niet in een normaal tempo kunt lezen of foutloos kunt schrijven? Ik zou het juist bijzonder normaal vinden als mensen op een bepaald niveau een opleiding doen, als vanzelfsprekend te kunnen aannemen dat ze ook foutloos kunnen schrijven. Anders ben je je niveau niet waard.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
Pejeka, het moet wel moeilijk zijn om altijd ergens commentaar op te geven.
Roosjes zijn rood, viooltjes zijn blauw en de lucht is grauw.
quote:pejeka schreef op 21 april 2017 @ 19:21:

[...]





Maar... als je géén dyslexie hebt, waarom vind je het dan normaal dat "men" accepteert dat je niet in een normaal tempo kunt lezen of foutloos kunt schrijven? Ik zou het juist bijzonder normaal vinden als mensen op een bepaald niveau een opleiding doen, als vanzelfsprekend te kunnen aannemen dat ze ook foutloos kunnen schrijven. Anders ben je je niveau niet waard.Ik heb uitzonderlijk korte benen. Mijn collega's klagen ook altijd dat ik te lang onderweg ben als ik ga plassen.
Alle reacties Link kopieren
quote:thewaiter schreef op 20 april 2017 @ 23:54:

Nu redeneer ik misschien kort door de bocht, maar eigenlijk devalueren dit soort regelingen wel het hbo diploma. Bij een examen hoort niet alleen dat je bepaalde vragen kunt beantwoorden, maar ook dat je het binnen de gestelde tijd kunt.



In het bedrijfsleven waar je straks met je diploma aan de slag gaat krijg je ook geen extra tijd om iets te doen. Iemand die net een tikje minder slim is krijgt ook geen extra tijd om zijn hbo examens te doen. Terwijl iets minder slim zijn net zo goed iets neurologisch is als dyslecti of discalculie. Sterker nog iemand die discalculi heeft zal ook geen vrijstellingen bij een studie wiskunde krijgen.



Ik ben niet groot, maar 172, als ik graag op hoog niveau wil basketballen hangen ze niet voor mij een lagere ring op zodat ik ook op hoog niveau mee kan doen.



Het is inderdaad wat kort door de bocht maar ik begrijp je vraag wel. Alleen, als ik hier kijk, een universiteit die zich specialiseert in techneuten ben ik erg blij dat ondanks dyslexie en geen aanleg voor taal in het algemeen wij jaarlijks een hoop studenten afleveren die belangrijk werk doen in/voor de kenniseconomie.

Deze studenten kiezen over het algemeen geen richting waarbij ze enorm veel moeten schrijven, en als ze wel moeten schrijven, roepen ze vaak de hulp in van een familielid, collega, of de secretaresse.

Ik zou het persoonlijk erg zonde vinden als onze studenten, die verder echt heel goed en kundig zijn, worden afgeschoten op taal terwijl ze aan de andere kant zoveel voor de maatschappij kunnen betekenen.
I can explain it to you, but I can't understand it for you
quote:pejeka schreef op 21 april 2017 @ 19:21:

[...]





Maar... als je géén dyslexie hebt, waarom vind je het dan normaal dat "men" accepteert dat je niet in een normaal tempo kunt lezen of foutloos kunt schrijven? Ik zou het juist bijzonder normaal vinden als mensen op een bepaald niveau een opleiding doen, als vanzelfsprekend te kunnen aannemen dat ze ook foutloos kunnen schrijven. Anders ben je je niveau niet waard.Omdat ik wel een andere functiebeperking heb en het ook fijn vind als ik beoordeeld word op het werk dat ik aflever en niet de manier hoe ik daar kom. Want die wijkt bij mij wellicht ook wat af van anderen. Het lijkt mij belangrijker dat iemand inhoudelijk goed werk levert dan dat iemand wellicht niet helemaal aan de randzaken voldoet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven