Vanaf hoe oud lenzen?

21-04-2017 09:18 55 berichten
Alle reacties Link kopieren
Volgend jaar gaat mijn dochter naar de middelbare school, ze is nu elf. Een rauwdouwer, die elke maand wel een keer naar de opticien moet om haar bril te laten (her)stellen. Een rommelkont ook, die ik altijd overal aan moet herinneren. Een meisje met een flinke kop erop, als ze er iets in heeft zitten, is ze er niet makkelijk vanaf te brengen. Even als achtergrond

Want deze vergeetachtige tomboy heeft bedacht dat lenzen de ideale oplossing is voor al die stukke brillen. Ben ik het mee eens, ware het niet dat ze vergeetachtig is, en een rotzooi weet te maken van een lege kamer. Lijkt mij echt nog niet toe aan lenzen, maar na navraag (want volgens haar heeft iédereen al lenzen in haar klas) blijken er echt al drie van de zes brildragers aan de lenzen. Dat had ik niet verwacht. Wel zijn die drie hele andere kinderen dan mijn dochter. Netjes, georganiseerd, rustig.

Die zie ik dat zo doen. Maar zou een kind als mijn dochter dat ook aan kunnen? Het is niet dat je even kan gaan experimenteren, het zijn wel je ogen, als je het fout doet kan het fixe ontstekingen veroorzaken, dus het liefst wil ik garanties vooraf maar dat wordt hem niet natuurlijk.

Dus mijn vraag is: met welke leeftijd gingen jullie kinderen aan de lenzen, en hoe ging dat? Allemaal nette, zelfstandige kinderen, ook blijken rommelkonten dat ook prima aan te kunnen? Ben je ze er constant aan aan het herinneren, konden ze het vlot zelf in- en uitdoen, houden ze het allemaal netjes? Mijn man en ik dragen geen brillen of lenzen, dus geen idee hoe dat allemaal werkt. Ze zal het dus echt zelf moeten doen, want ze kan niet in onze routine mee, en ik zal ook (mocht ik zwichten) mee gaan met de voorlichting, maar dan nog is zij degene die alles zal moeten doen. Toch?
anoniem_329111 wijzigde dit bericht op 21-04-2017 09:23
Reden: Nog meer vragen...
% gewijzigd
quote:MinkeDeWit schreef op 21 april 2017 @ 09:46:

Mijn vriend heeft 30+ jaar lenzen gedragen en daardoor toch beschadigingen opgelopen. Die kans wordt dus groter als je jonger begint en langduriger lenzen draagt. Afwisseling is beter en liefst niet te vroeg beginnen. Mijn dochter mocht vanaf 12 jaar, maar ondanks veelvuldig oefenen is het nooit gelukt om ze in te krijgen.De kwaliteit van lenzen is aanzienlijk verbeterd de afgelopen 30 jaar.
Alle reacties Link kopieren
Op zich moet dat kunnen, een van mijn kinderen heeft ze vanaf de brugklas. In het begin heb ik wel streng toegezien dat het allemaal schoon en netjes gebeurde, dat had de opticien ook allemaal uitgelegd trouwens. Ik vind lenzen verzorgen iets anders dan een kamer opruimen, het is meer zoiets als tandenpoetsen en dat doet ze hoop ik ook gewoon goed op deze leeftijd. Er zijn ook dag lenzen, dat is wel duurder maar het voordeel is dat ze ze niet schoon hoeft te maken en het daar niet mis mee kan gaan. Lenzen kun je ook prima online bestellen, vaak is dat goedkoper en als je eenmaal weet wat het beste bevalt kun je er veel tegelijk bestellen wat vaak nog goedkoper is.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
Alle reacties Link kopieren
quote:SallySpectra schreef op 21 april 2017 @ 09:48:

[...]



De kwaliteit van lenzen is aanzienlijk verbeterd de afgelopen 30 jaar.Absoluut, maar 's avonds bril op is wel fijn en rustig voor de ogen. Af en toe afwisselen dus en de bril niet helemaal wegmikken
quote:PlayingTheAngel schreef op 21 april 2017 @ 09:51:

[...]





Absoluut, maar 's avonds bril op is wel fijn en rustig voor de ogen. Af en toe afwisselen dus en de bril niet helemaal wegmikken Dat sowieso. Bril is fijn voor erbij ('s avonds, dagje thuis, bij ziekte).
quote:SallySpectra schreef op 21 april 2017 @ 09:48:

[...]



De kwaliteit van lenzen is aanzienlijk verbeterd de afgelopen 30 jaar.Volgens de opticien zijn lenzen niet geschikt om hele dagen elke dag te dragen. Mijn vriend heeft ze jarenlang 18 uur per dag gedragen, had ook geen bril erbij. En dat is niet goed.
quote:MinkeDeWit schreef op 21 april 2017 @ 09:55:

[...]



Volgens de opticien zijn lenzen niet geschikt om hele dagen elke dag te dragen. Mijn vriend heeft ze jarenlang 18 uur per dag gedragen, had ook geen bril erbij. En dat is niet goed.

Welke opticien?

Mijn man draagt al zo'n 20 jaar dag en nacht lenzen en heeft geen problemen. Dus dat kun je niet zo stellen. Kan liggen aan de ogen, aan de lenzen of aan het gebruik. Maar het is echt niet zo dat langdurig lenzen dragen per definitie slecht is.
Alle reacties Link kopieren
16, zachte maandlenzen, was er zo gelukkig mee!

Praat wel over de jaren '90 dus wellicht had ik ze nu eerder gehad .

Ik vond het in het begin wel wat lastig (indoen) en het constant goed schoonmaken/bakje niet vergeten als ik ging logeren, maar ging eigenlijk wel goed.
Not my circus, not my monkeys
Alle reacties Link kopieren
quote:MinkeDeWit schreef op 21 april 2017 @ 09:55:

[...]



Volgens de opticien zijn lenzen niet geschikt om hele dagen elke dag te dragen. Mijn vriend heeft ze jarenlang 18 uur per dag gedragen, had ook geen bril erbij. En dat is niet goed.Volgens mij wordt afwisselen altijd aangeraden, vroeger ook al. Dus dat ligt niet aan de lenzen maar aan je vriend als hij dat niet doet. Als je ze niet constant draagt en er netjes mee omgaat kun je prima lenzen dragen.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
En de dochter van TO zal vast niet 18 uur per dag aan de wandel zijn, dus dat is helemaal niet aan de orde.
quote:MwTheelepel schreef op 21 april 2017 @ 09:58:

[...] Volgens mij wordt afwisselen altijd aangeraden, vroeger ook al. Dus dat ligt niet aan de lenzen maar aan je vriend als hij dat niet doet. Als je ze niet constant draagt en er netjes mee omgaat kun je prima lenzen dragen.Klopt, het werd bij mij ook aangeraden en nog steeds. Inmiddels wat ouder en verstandiger en nu doe ik dat ook braaf. Als puber had ik zo'n pest hekel aan een bril gekregen dat ik het afwisselen pertinent weigerde. En daar kreeg ik ieder half jaar over op mijn falie van de opticien . Ik heb er gelukkig niets aan over gehouden.
quote:MinkeDeWit schreef op 21 april 2017 @ 09:46:

Mijn vriend heeft 30+ jaar lenzen gedragen en daardoor toch beschadigingen opgelopen. Die kans wordt dus groter als je jonger begint en langduriger lenzen draagt. Afwisseling is beter en liefst niet te vroeg beginnen. Mijn dochter mocht vanaf 12 jaar, maar ondanks veelvuldig oefenen is het nooit gelukt om ze in te krijgen.30+ jaar geleden werden vaak harde lenzen aangeraden waarmee je heel zorgvuldig moest omgaan vanwege kans op krasjes etc. Deze lenzen bestaan al lang niet meer, dus dat is helemaal niet van toepassing op de lenzen van nu.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb lenzen sinds mijn dertiende, is altijd prima gegaan, ik wil nooit meer een bril. Ik was wel een rustig, georganiseerd kind, heel anders dan jouw dochter dus . Maar mijn broer is op zijn elfde begonnen en dat is een chaotische dromer die zijn eigen hoofd nog zou vergeten als het niet aan zijn nek vastzat. Mijn ouders hebben er het eerste jaar goed op gelet en stonden er standaard naast als hij ze in deed of schoonmaakte. Inmiddels is hij volwassen en kan hij het prima zelf.



Ga wel naar een goede opticien waar ze de tijd nemen om alles goed aan te meten en je dochter goed leren hoe ze met lezen moet omgaan. Ik zou zelf nooit naar Specsavers of een dergelijke zaak gaan: je hebt maar een paar ogen dus het mag best wat meer kosten, en goede service is elke cent waard.
quote:MwTheelepel schreef op 21 april 2017 @ 09:58:

[...]





Volgens mij wordt afwisselen altijd aangeraden, vroeger ook al. Dus dat ligt niet aan de lenzen maar aan je vriend als hij dat niet doet. Als je ze niet constant draagt en er netjes mee omgaat kun je prima lenzen dragen.Ik weet niet wat ze hem destijds verteld hebben. Wel wijs ik hem er regelmatig op dat maandlenzen betekent dat je ze een maand mag dragen, en dat om de dag een bril niet betekent dat je dan twee keer zo lang met je lenzen doet. Het is nogal een eigenwijs geval
Alle reacties Link kopieren
quote:mary57 schreef op 21 april 2017 @ 10:04:

[...]





30+ jaar geleden werden vaak harde lenzen aangeraden waarmee je heel zorgvuldig moest omgaan vanwege kans op krasjes etc. Deze lenzen bestaan al lang niet meer, dus dat is helemaal niet van toepassing op de lenzen van nu.Harde lenzen bestaan nog wel, ik draag ze zelf, maar ze zijn enorm verbeterd in vergelijking met dertig jaar terug. Sowieso is het altijd belangrijk om goed met lenzen om te gaan, al is het maar om infecties en andere ellende te voorkomen.
Alle reacties Link kopieren
quote:MinkeDeWit schreef op 21 april 2017 @ 10:04:

[...]



Ik weet niet wat ze hem destijds verteld hebben. Wel wijs ik hem er regelmatig op dat maandlenzen betekent dat je ze een maand mag dragen, en dat om de dag een bril niet betekent dat je dan twee keer zo lang met je lenzen doet. Het is nogal een eigenwijs geval een man
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
Alle reacties Link kopieren
Ik was 11, op aanraden van de oogarts (sterktes van links en rechts waren te verschillend en dit was beter dan een bril)



Eerst harde lenzen, wat een drama! Mijn ogen konden dat niet verdragen, maar ik moest blijven proberen. Toen na een half jaar mijn ogen vol krasjes zaten, ik ze echt niet meer in wilde, weer even overgestapt op een bril.



Zachte lenzen die ik daarna probeerde ging prima, ik draag ze nu een jaartje of 17. Vanwege de kosten geen dag maar maandlenzen. Wel wisselende ervaring met verschillende lenzen. De goedkoopste van hans had ik vaak veel te snel stuk en kon ik absoluut niet een hele dag inhebben. Heb er een bril naast hoor, maar soms met een feestje of wat wil je toch je lenzen in, dat kon niet. Nu wel via een keten, maar dubbele prijs van eerder, extra zuurstofdoorlatend. Bevalt me allemaal erg goed! Alleen nu de hooikoorts weer begonnen is ben ik me erg bewust van die dingen, normaal merk ik niet eens dat ik ze draag.
quote:cerulli schreef op 21 april 2017 @ 10:05:

[...]



Harde lenzen bestaan nog wel, ik draag ze zelf, maar ze zijn enorm verbeterd in vergelijking met dertig jaar terug. Sowieso is het altijd belangrijk om goed met lenzen om te gaan, al is het maar om infecties en andere ellende te voorkomen.Inderdaad, een goede hygiene is erg belangrijk. De eerste lenzen die ik kocht in '76 waren echt zo hard en niet flexibel dat ze soms gewoon uit je ogen sprongen als je een vuiltje in je oog had en je oog ging tranen
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring: ik kreeg in de herfstvakantie van de 1e klas (12 jaar dus) harde lenzen. In die vakantie kunnen oefenen. Harde lenzen mag je in het begin elke dag maar eventjes in en dan bouw je dat elke keer op. Qua infectiegevoeligheid zijn harde lenzen verstandiger dan zachte lenzen, ook als ze cilindrische afwijking heeft is hard goedkoper dan zacht. Zoek goed uit wat verstandig is. En ga naar een goede contactlensspecialist: deze neemt de tijd om het jouw dochter uit te leggen en zal in het begin extra controles in plannen. Zij legden mij ook heel duidelijk alle regels omtrent hygiëne en de risico's uit: daar luisterde in echt wel naar! Mijn kamer was altijd een zwijnenstal (rommelkont), maar mijn persoonlijke hygiëne is altijd goed geweest.



Met andere woorden: het kan best, maar laat je goed begeleiden en voorlichten.
Ik was zo blij dat ik van mijn bril afwas op die leeftijd. Echt, ze zal er zo blij mee zijn! Ik weet niet waar je woont en of dat hier mag, maar ik heb hele goede ervaringen met LENS. Zij zitten op diverse plaatsen in het land.
Alle reacties Link kopieren
Ik ging ook naar de middelbare en weigerde mijn bril nog op te doen. School adviseerde mijn ouders om me toch lenzen te geven, zij twijfelden ook vanwege mijn enorme rommeligheid. Het is echter eigenlijk vanaf dag 1 gewoon goed gegaan..
Natte tosti..
Alle reacties Link kopieren
Ik was 11 of 12. Ben ook een echte rommelkont, maar met mijn lenzen ben ik voorzichtig. Ik heb zelf maandlenzen. Ik zou het gewoon lekker doen.
Alle reacties Link kopieren
Fijn om al deze ervaringen te lezen, geeft me ook wat meer vertrouwen.

En die van haar kamer een maand moeten bijhouden is ook omdat ik simpelweg graag wil dat ze dat doet en dit een goede stok achter de deur is om haar kamer eens bij te houden heb ik zelf ook een maandje lol van die lenzen .

Ik denk dat ik volgende maand, als het haar lukt om haar kamer bij te houden, gewoon met haar naar de opticien ga, en ons daar eens goed ga laten voorlichten. En ik ga er zeker de eerste tijd naast staan. Ze douchen altijd na het eten, denk dat we dat als moment van lenzen uit gaan doen, daarna bril op. Tenzij ze buiten gaat spelen, maar dan douched ze als ze thuis komt,

Ben al een hele planning aan het maken van hoe we dat gaan aanpakken; geloof dat ze haar zin gaat krijgen maar steeds die stukke brillen is ook een dure hobby: in het begin viel het nog onder service, maar stukke pootjes, nieuw glas wegens dikke kras, denk dat we daar het afgelopen jaar ook zo 200 euro aan uitgegeven hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik was ook een rommelkont (met -8), en kreeg geloof ik op m'n 13e m'n eerste lenzen. Mijn ouders hebben wel hun zorg uitgesproken naar mij, dat maakte wel indruk waardoor ik er juist heel netjes mee omging. Wel heb ik altijd een all-in vloeistof gehad waardoor de kans op fouten niet groot was.



Fijn voor je dochter dat jullie zo goed als overstag zijn. Het is zoveel fijner als het regent of tijdens zwemmen en sporten als je lenzen hebt!
Ik mocht pas op mijn 16e maar het had echt prima eerder gekund.



Vroeger had je van die lenzen die minimaal een jaar mee moesten gaan en honderden euro's kostten. Daar moest je dan echt wel supermegazuinig op zijn. Tegenwoordig is bijna alles maandlenzen (of zelfs week- of daglenzen); als er eens eentje kwijtraakt of doorscheurt is dat niet het eind van de wereld. En vroeger had je verschillende vloeistoffen voor schoonmaken en inzetten en dan eens per week moest je nog met van die eiwittabletten in de weer; tegenwoordig heeft bijna iedereen alles-ineen-vloeistof.



Bij een rommelkont zou ik wel afspreken dat lenzen in- en uitdoen alleen op de badkamer gebeurt en dat het lenzendoosje op de badkamer blijft staan. Om te voorkomen dat 's ochtend vóór school niet alleen het huiswerk en de gymschoenen maar ook nog de lenzen foetsie zijn...



Het in- en uitdoen is even een handigheidje. Kan in het begin best een beetje eng zijn maar als ze maar graag genoeg wil heeft ze het er vast voor over. En het went snel hoor en dan gaat het vanzelf.
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk zou ik die kamer lekker laten zitten en haar in de vakantie op haar gemak laten oefenen. Lenzen in en uit doen vraagt best even oefening en het is handig dat in het begin op te bouwen om haar ogen te laten wennen. Het gaat om iets wat ze nodig heeft om goed te functioneren, niet om een stuk speelgoed dat ze voor de lol wil. Dus het verdienen door die kamer op te ruimen vind ik eigenlijk niet logisch. Je laat haar ook niet haar kamer bijhouden voor ze een nieuwe tandenborstel krijgt lijkt me?
Difficulty is inevitable, drama is a choice.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven