Draagdoeken en andere dragers: voor al je draagvragen deel 8

10-04-2016 21:25 627 berichten
Alle reacties Link kopieren
Welkom op het algemene draagvragen-topic! Lees, voor je je vraag post, eerst even dit stukje door. Veel vragen worden hierin al beantwoord!

(Deze tekst is van forummer Wen, die ooit begonnen is met dit topic. Ik open slechts een vervolg.)



Stel hier je vraag over het dragen van je baby / peuter / kleuter, over draagdoeken, draagzakken en andere dragers, of praat mee over al die mooie doeken en dragers. Er praten draagconsulenten, ervaringsdeskundigen en andere enthousiastelingen mee, dus er is vast een antwoord op je vraag. Let op: het gaat hier over gezonde, op tijd geboren baby's, is jouw situatie anders, overleg dan altijd met je specialist.



In het kort: wat is een goede drager:

- baby zit rechtop, beentjes gespreid

- knietjes hoger dan de billen, steun tot in de knieholtes

- neksteun voor kleintjes

- soepel rugpand voor een bol ruggetje

- comfortabel voor ouder en kind



Voordelen van dragen zijn onder andere:

- Goed voor de houding van rug en heupjes en de ontwikkeling van je baby.

- Ideaal tijdens onrustige uurtjes en krampjes

- Geen duowagen nodig voor een ouder broertje of zusje

- Goed voor de productie van de borstvoeding.

- Maar vooral erg gezellig en knus.



Houding:

- Vanaf de geboorte rechtop, buik tegen buik

- Beentjes mogen meteen al buiten de doek

- Beentjes gespreid (maar nooit forceren!), knietjes hoger dan de billen, ruggetje bol: de kikkerhouding

- Steun tot in de knieholtes

- Voor jonge baby's: goede neksteun (bij een doek dmv een opgerold spuugdoekje)



Draag je kind niet liggend. Je baby kan ademhalingsproblemen krijgen in die houding.



Met het gezichtje vooruit dragen:

In deze houding trekt de rug van je baby onnatuurlijk hol, en de beentjes hangen naar beneden. Daarom is deze houding niet aan te raden. Ook kan je baby zich zo niet afsluiten voor prikkels (tegen mama wegkruipen). Wil je kind meer zien van de wereld, dan kun je op de heup of op de rug gaan dragen.



Het knopen van een doek

Knopen is niet moeilijk, het vraagt wat oefening maar daar heb je dan ook heel lang plezier van. Voorbeeldfilmpje waarin het heel langzaam wordt voorgedaan: link of heupdragen met een schuifknoop: link Wil je wel leren knopen, maar zie je het zelf niet zitten? Dan kun je een draagconsulent inschakelen: link



Ook met fysieke klachten zoals rugklachten, bekkenklachten kun je meestal goed dragen met de juiste draagwijze.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Welke dragers zijn er:



Niet-ergonomische dragers

- Dragers waarbij de baby voornamelijk op het kruis rust

- Dragers waarin de baby liggend gedragen wordt

Deze dragers zijn meestal voor ouder en baby niet comfortabel.



Ergonomische dragers:

Rekbare draagdoek - Fijn voor de eerste maanden. Merken: o.a. Tricot Slen, Moby Wrap, Draagdoek.nl. Draagt zwaarder bij een groter kind; vrij warm

Geweven draagdoek - Vanaf de geboorte tot de kleuterleeftijd. Merken: o.a. Didymos, Hoppediz, Storchenwiege, Ellevill, Girasol, Neobulle, Nati, BBslen.

Ergonomische drager/SSC Zachte dragers met (meestal) een kliksysteem. Comfortabel en heel gemakkelijk in gebruik. Merken (o.a.): Vanaf de geboorte: Storchenwiege Carrier , Manduca, Bondolino, Marsupi.

Vanaf een maand of 5: Rose and Rebellion, Beco Butterfly, Ergo Carrier, Wompat baby

Specifiek voor peuters: Patapum peuter, Wompat Toddler, Boba Carrier

Specifiek voor kleuters; Wompat Preschool, Rose and Rebellion Preschool

Baby-inserts maken een drager niet per se geschikt voor pasgeborenen.

Mei tai: Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager. Meestal vanaf 5/6 maanden.

Ringsling/ buidelsling: A-symmetrisch dragen, over één schouder. Vooral geschikt voor korte stukjes. Rechtop dragen. Kan vanaf dag één (met neksteun). Buidelslings zijn niet verstelbaar, en daarom niet zo geschikt voor pasgeborenen.



Nuttige links:

Dragen en Voeden: hier is zo'n beetje alles te vinden wat je wilt weten over dragen, met marktplaats voor doeken en dragers.

Mein Kleiderschrank: actiefoto's van allerlei merken doeken

Doekentheek : veel algemene informatie over verschillende dragers.

Wat trek je je kind aan in de draagdoek? Temperatuuroverzicht



Bij de meeste webwinkels die doeken en dragers verkopen, kun je ook een doek, drager of ringsling huren. Probeer vooral uit wat je prettig vindt, een drager moet vooral goed bij je passen!




Link naar deel 7:kinderen/draagdoeken-en-andere-dragers- ... ges/192531

link naar deel 5 van dit topic

Link naar deel 4 van dit topic

Link naar deel 3 van dit topic

Link naar deel 2 van dit topic

De logica van dragen ( artikel Kiind.nl)





Copyright van deze tekst: 2010, forummer Wen, te bereiken onder vivawen@live.nl. Alleen over te nemen door andere forummers om een nieuw topic te openen

20-04-2013 22:13
hertjehertje wijzigde dit bericht op 11-09-2017 04:23
3.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wat een goed idee, Appeltjesgroen! Mooie doek ook.



Tula heeft zeker mooie patronen. Ik kan er alleen niet zo goed mijn draai mee vinden. De Rose and Rebellion past veel beter bij mijn lichaamsbouw. Dus misschien kun je nog even ergens gaan passen voordat je een grote aanschaf doet en het tegenvalt.



Passen kan bij een consulent, in een winkel of doe een oproepje op de lokale draaggerelateerde Facebookpagina.
Nou, ik ben helemaal happy : vanmiddag achter de naaimachine gekropen en ik heb twee mooie ringslings uit mijn ongebruikte EllaRoo-doek gehaald! Ze zijn echt keurig geworden, al zeg ik het zelf , en ik had nog net genoeg stof over om voor 1 van de slings ook een bewaartasje erbij te maken. De slings zitten heel mooi om de schouder, je kunt ze lekker breed uitwaaieren en geen nare zoompjes op drukpunten (daar was ik beetje bang voor; las overal andere methodes om de ringen erin te naaien en had geen idee wat het fijnste zou zitten).



Uiteraard meteen baby erin gepropt en rondje gewandeld. Even oefenen voordat het goed zit (had nog geen ervaring met een sling) maar het is eigenlijk heel eenvoudig. En vooral: ongebruikt een lekker klein pakketje, past zo in je handtas. Dus als de uk over een paar maanden in een fietsstoeltje mag kan ik hem zo makkelijk even mee naar de markt nemen ofzo.



Nu nog even een bezoekje aan vriendin plannen (andere kant van t land) voor wie de tweede ringsling dan is.
Alle reacties Link kopieren
Aaargghhh nu ben ik jaloers! Heb je een omschrijving van internet geplukt? Wil je die delen? Misschien durf ik ook een van m'n twee doeken om te bouwen.
Alle reacties Link kopieren
Wauw, wat goed dat het gelukt is!!
Het is een beetje een combi van verschillende beschrijvingen en maattabellen geworden. Dit heb ik gedaan:



- een draagdoek is al aan alle kanten afgewerkt dus daar hoef je niks meer aan te doen. Mijne had aan de zijkant zelfkant en aan de uiteindes franjes. Franjes heb ik er aan laten zitten voor de staart, ziet leuk uit. Mijn doek zou officieel 70 cm breed moeten zijn maar met nameten kwam ik niet verder dan 65 en dat is genoeg.



- ik had slingringen maat L (circa 7,5 a 8 cm doorsnee) gekocht.



- 2.00 meter doek afknippen voor een handzame sling, 2.40 voor eentje met een lange staart. Of iets ertussenin. Ik vind zelf die van 2 meter groot zat (ik ben 1.70 bij 64 kg), maar met 2.40 past hij ook hele grote mensen. En bij een lange staart kun je van de staart nog een soort kussentje knopen voor als je kindje wil slapen, schijnt het. Ik ga er toch geen hele dag mee lopen dus 2 meter was echt groot zat. Met 1.80 had ik nog genoeg gehad volgens mij.



- aan de geknipte kant op 50 cm van het uiteinde een krijtstreep zetten (of uitwasbare textielmarker). Of de markeerlijn inrijgen, als je tijd teveel hebt (mijn moeder moppert altijd als ik niet inrijg maar ik ben nogal van het luie soort...). Met 50 cm komt je naad ongeveer 25 cm (min een klein zoompje) van de ringen af. Dit vind ik een fijne afstand. Op internet vond ik allerlei maten, en ook patronen om het geplooid vast te zetten. Maar dat geplooid ziet er weliswaar prachtig uit maar ik lees overal dat het minder lekker draagt. Gewoon simpel recht vastzetten dus. Minder cm zou ik niet doen, dan wordt het opgepropt op je schouder. Meer kan denk ik wel.



- klein zoompje strijken in de geknipte kant (als je tijd teveel hebt kun je hem eerst nog zigzaggen. Maar ik heb nooit tijd teveel. Waarop mijn moeder dan weer moppert dat ik de randjes niet afgewerkt heb. Maar dat zie je straks toch niet )



- beide ringen erdoor, omslaan, en het zoompje naar binnen toe vastspelden op de krijtstreep / markering. Gebruik wel genoeg spelden, want door de ringen gaat de stof wat trekken/plooien. Of luister naar je moeder en rijg de stof eerst op zijn plek .



- netjes vastnaaien met een gewone standaard stiksteek. Ik heb hem drie keer doorgestikt, op ongeveer 1 cm afstand van elkaar. Ik vond op internet ook tips om een kleinere steek te gebruiken omdat die steviger is, maar evenzoveel berichten die zeiden dat je dat juist niet moet doen omdat al die extra gaatjes van het naaien de stof juist verzwakken. Dus dan heb je een extra stevige naad maar scheurt je stof sneller uit.
Alle reacties Link kopieren
quote:Hertjehertje schreef op 01 april 2017 @ 15:48:

[...]





Over dat 'in je duiken', ja dat is normaal. Het hoofdje opzij leggen is prima!



M-houding: je moet niet forceren. En bij forceren denk ik aan dat het kindje het niet prettig vindt. Als jullie kindje er niet van gaat huilen, lijkt me het prima.



Over aankleden, check deze link:

http://durftedragen.nl/wa ... ndje-aan-in-de-draagdoek/Bedankt voor je reactie! Nee, hij lijkt het allemaal inderdaad wel prima te vinden. In dat geval gaan we gewoon door met de Manduca.
Hallo draagdames,



Ik wil graag een ringsling kopen. Lijkt mij ideaal voor korte stukjes zoals de oudsten van en naar school brengen, zoontje naar het kdv brengen of als we ergens met de fiets naartoe gaan, hem vervolgens dragen (in de speeltuin ofzo). Ik weet dat het niet comfortabel is voor lange afstanden.

Maar, wat is een fijne ringsling? Ik ben geen diehard drager en houd niet zo van die fleurige regenboogdoeken. Verder ga ik de doek meer bij mooi weer gebruiken dan als het koud is (dus niet te dik) en moet mijn man hem ook om kunnen. Hij is 1.85 m ik 1.72, beide normaal postuur.

Zoon is nu bijna 10 maanden en weegt 7,5 kg, categorie kleine opdonder dus.



Wie heeft advies? Alvast bedankt.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees overal dat een kindje vanaf de geboorte in de draagdoek mag, maar maakt het gewicht dan nog uit? Mijn kindje is dismatuur en nu ongeveer 2400 gr. Mag ze dan in de draagdoek?
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames!



Graag jullie advies, ik draag mijn zoon al vanaf zn geboorte in een bykay en een littlefrog doek.

Nu ben ik sinds een paar weken fanatiek aan het oefenen met de ruck. En omdat ik geen shorties heb knoop ik Tibetaans af.

Maar ik word helemaal gek van het snijden in mijn schouders. Hoe ik ook afknoop, date night, tibetaans, met ringen, zonder ringen het maakt niet uit. Het doet echt zeer na een half uur dragen. Dat vind ik eeuwig zonde, want hierdoor draag ik niet meer zo vaak als ik zou willen. Mijn doeken zijn 100% katoen en een katoen linnen blend.



Vanuit meerdere hoeken heb ik al te horen gekregen dat het aan de doek ligt.



Dus, als ik zeg: Vadsige baby, alsin hij is langer en zwaarder met zijn 8 maanden dan de zoon van een vriendin is met 1 jaar en zere schouders... welke doek raden jullie mij dan aan? Ik kom zelf steeds weer terug bij de Yaro Urban Geo Contra Violet Wool.... Wat denken jullie?
If you don't have anything nice to say, come sit by me and we can make fun of other people together
Veel vragen worden er gesteld!

Sorry, heb helaas geen antwoord voor jullie, ben zelf niet zo'n ervaren drager.



Wil wel graag een draagdoek kopen voor de aankomende baby, maar tweedehands zijn ze ontzettend duur. Zit nu op een fb-pagina waar veel doeken 2e hands net zo duur zijn als nieuw in de winkel. Waarom zou dat zijn?



Oh, misschien een half antwoord op een van de vragen hiervoor: in mijn omgeving zitten vooral kleine kindjes in een ringsling. Weet niet tot welke leeftijd/maat baby die draagmethode nog comfortabel is. Een vriendin is juist net overgestapt op een gewone draagdoek, omdat ze vond dat haar kindje wat zwaar werd en meer draagcomfort zocht. Maar ik weet niet of die ervaring representatief is.
Alle reacties Link kopieren
Je mag volgens mij ook premature kindjes dragen, zolang je er maar voor zorgt dat het ergonomisch gebeurd. Dus een dismatuur kindje lijkt me geen probleem. Maar ik ben geen consulente. Je kan er altijd eentje bellen voor advies.



Van ringslings heb ik geen verstand. Ik zou gewoon eens googlen en dan kijken wat je mooi vindt.



Doeken zijn tweedehands niet veel goedkoper nee, dat komt omdat het indragen van een doek ook wat waard is.

Een doek verslijt niet gauw. Sommige merken of sommige stoffen zijn juist nieuw nog heel erg stug. Als iemand zo'n doek al ingedragen heeft, dan is hij veel zachter en bruikbaarder.



Een ruck kan inderdaad flink hangen op je schouders, omdat je maar 1 laag stof hebt om je kind te ondersteunen. Daardoor kan het zwaar aanvoelen. Maar ik denk niet dat jouw baby al zelfstandig tot zit kan komen met 8 maanden, of wel?

Want dan zou je andere knopen kunnen proberen. Ik ben zelf fan van de double hammock.

Ik heb voor rugdragen een Yaro Veshna aangeschaft. Dat was een tip van een verkoopster. Zoals zij noemde: een beest van een doek.

Volgens mij ligt dat aan de dikte van de doek, hoeveel gram hij is per m2. Little Frog zijn vaak wat dunnere doeken, geloof ik?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Hertehertje,



De LF doeken die ik heb zijn idd dun. Ik heb er nu eentje op het oog van 330 gram, het is nog geen beest, die zijn dikker heb ik me laten vertellen. En deze is niet 100% katoen, dat maakt ook verschil. Een wolblend is nieuw al soepeler en knoopbaarder dan een dikke 100% katoen. (Dit is tweedehands kennis, ik heb er zelf nog geen ervaring mee)



Nee, hij doet hard zijn best om zelf te gaan zitten, maar kan het nog niet zelfstandig. Dus voorlopig kan ik geen andere knoop op de rug maken dan de ruck. De DH moet nog even wachten.

De doek maakt wel verschil in draagcomfort heb ik gemerkt. Want tussen mijn twee LF zit al een wereld van verschil. De ene is jacquard geweven en de ander niet. Vandaar dat ik eens naar een meer cushy blend aan het kijken ben. :-)
If you don't have anything nice to say, come sit by me and we can make fun of other people together
Ik draag onze dochter van 4 weken oud in een rekbare draagdoek en sinds kort ook in de bondolino. Beide bevallen prima en met het oog op het komende voorjaar ben ik met aan het orienteren op een drager die wat minder warm is. Ik merk wel dat ik nu sneller de bondolino pak dan de doek, dus liever een draagzak dan doek. Wie heeft er ervaring met de marsupi breeze? Is deze echt dunner dan bijv. de bondolino? Ik las over de zomer bondolino dat het weinig verschil maakt met de reguliere.
Vanaf welke leeftijd hebben jullie je baby op de rug gedragen in draagdoek of draagzak?



Zoon is nu 10 weken.
Hier pas vanaf 11 maanden volgens mij. Waarom wil je hem op je rug MN? Het kan al wel vroeg met een doek, maar het is volgens mij een behoorlijk lastige knoop. Ik heb het nooit geprobeerd en draag hem nu sowieso alleen nog in de drager.
Ik heb een draagzak. Maar we gaan dagje naar dierentuin en zoon ligt niet graag in kinderwagen. Weet niet of hij wel uren in draagzak op mijn buik gedragen wil worden
Hoe lang draag je hem nu achtereen? Is de kinderwagen makkelijk mee te nemen zodat je het kunt afwisselen?

En wat voor draagzak heb je eigenlijk? Kan je op youtube daarmee filmpjes vinden met zulke kleintjes? Ik denk dat de nekondersteuning misschien wat lastig is op je rug.
Alle reacties Link kopieren
Een kind mag pas achterop in een draagzak als het zelfstandig tot zit kan komen. De belasting voor het nekje is te groot.
Kinderwagen gaat wel mee. Ik heb een kokadi flip baby carrier.



Ik draag nu maximaal 2-3 uur per keer maar zoon vindt het wakker minder leuk in draagzak vandaar de vraag.
Alle reacties Link kopieren
Helaas moet je nog even geduld hebben.
quote:Frizz schreef op 30 april 2017 @ 13:19:

Een kind mag pas achterop in een draagzak als het zelfstandig tot zit kan komen. De belasting voor het nekje is te groot.



Dat is niet meer zo. De inzichten daarin zijn veranderd.

Stel je vraag eens op de Facebookpagina van draagpraat.
Alle reacties Link kopieren
quote:Lyt schreef op 30 april 2017 @ 20:16:

[...]





Dat is niet meer zo. De inzichten daarin zijn veranderd.

Stel je vraag eens op de Facebookpagina van draagpraat.



Sinds wanneer dan? Enkele maanden pas?

In de gebruiksaanwijzingen die ik online kan vinden wordt geschreven dat een kind op z'n minst zeer sterk ontwikkelde nekspieren moet hebben.

Ik zou er zelf niet voor kiezen, tenzij je de ruck kan knopen.
Alle reacties Link kopieren
Niet alleen vanwege de nekspieren toch? Ook omdat de houding bij zulke jonge kinderen het best is hoog op de rug. Bolle rug. En zo hoog red je vaak niet met een draagzak.
quote:Frizz schreef op 30 april 2017 @ 20:33:

[...]





Sinds wanneer dan? Enkele maanden pas?

In de gebruiksaanwijzingen die ik online kan vinden wordt geschreven dat een kind op z'n minst zeer sterk ontwikkelde nekspieren moet hebben.

Ik zou er zelf niet voor kiezen, tenzij je de ruck kan knopen.



Sinds enkele maanden inderdaad. Bij de bijscholing van consulentes is dat aan de orde geweest pas geleden.

Alhoewel ikzelf van 2 vrij prominente consulentes al eerder hoorde dat het 'zelf kunnen gaan zitten' echt niet heilig is. En je al een stuk eerder kan gaan rugdragen met een draagzak.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mirps schreef op 30 april 2017 @ 20:55:

Niet alleen vanwege de nekspieren toch? Ook omdat de houding bij zulke jonge kinderen het best is hoog op de rug. Bolle rug. En zo hoog red je vaak niet met een draagzak.



Oh ja!

Ik ben dus ook nog niet overtuigd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven