Werk & Studie alle pijlers

Rechten in Leiden, Rotterdam of Tilburg?

12-03-2017 00:20 52 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal!



Ik ben helemaal nieuw op dit forum, dus als ik dingen fout doe, mijn excuses alvast.

Volgend jaar wil ik rechten gaan studeren, ik twijfel alleen heel erg in welke stad.

Leiden lijkt me best een gezellige stad en de opleiding krijgt een 5,4 geloof ik, maar het schijnt dat je daar

haast in een studentenhuis MOET zitten en lid zijn van een studentenvereniging,

wil je een beetje meekomen met de rest. Ik weet niet of ik dat wil. Rotterdam lijkt me een matige stad en

de opleiding krijgt maar een 4,6. Daarnaast moet je het eerste jaar alle 60 punten behalen wat mij een beetje

beangstigt. Tilburg lijkt me geen leuke stad maar de studie schijnt over het algemeen prima te zijn.

Is hier iemand die ervaring heeft met de studie in één van de steden?

Alvast heel erg bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Wanneer je in Dordt woont en op kamers eigenlijk geen optie. Dan zou ik voor Rotterdam kiezen. Leuke studentenstad, en het scheelt je heel erg veel reistijd! Tijd die je ook kan spenderen aan je sport, hobby's of nog beter een bijbaantje.



Iedere opleiding heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.



Ik ken meerdere mensen die in Rotterdam gestudeerd hebben en die zijn echt niet positiever of negatiever dan mensen die op andere universiteiten gestudeerd hebben.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
quote:viva1966 schreef op 12 maart 2017 @ 10:05:

[OT] Hoe zit het eigenlijk tegenwoordig met de werkgelegenheid voor juristen? Er studeren nog steeds heel veel mensen rechten, maar heel veel bedrijven hebben het aantal bedrijfsjuristen teruggebracht.Dat ligt aan je specialisatie. In mijn vakgebied (ondernemingsrecht) is héél veel werk. Arbeidsrecht is ook altijd een vakgebied waar veel werk in is.
Winter is coming...
Alle reacties Link kopieren
Kies de universiteit die het dichtste bij je woonplaats is. Rechten heeft meestal weinig contacturen en het is vervelend als je 3 uur moet reizen voor een werkgroep van 2 uur of een gesprek met een docent van een uurtje. Je gaat op een gegeven moment balen van het reizen, vooral als je bedenkt dat je in die tijd rustig aan de studie had kunnen zitten (vooral in een tentamenweek) of dat je meer tijd zou hebben voor een bijbaan of iets anders nuttigs.
Alle reacties Link kopieren
Winterqueen; wat doe jij precies? Ik overweeg een jobswitch, maar wil wel aan de ondernemingsrechtelijke kant blijven. Dus vandaar de interesse.
Life's a bitch and you can't win.
M. Python
Ik studeer ook in Leiden. Ik denk dat in mijn vriendengroep ongeveer 50/50 lid is van een vereniging, dus "verplicht" is het absoluut niet. Ontgroeningen zijn niet bij elke vereniging even zwaar, daar zitten wel grote verschillen in. Leiden is wel een echte verenigingsstad, je merkt de invloed van de verenigingen wel, maar het is niet zo dat je niet kan uitgaan bijvoorbeeld. Studieverenigingen organiseren vaak interfacultaire feesten, waarvoor je dus niet lid hoeft te zijn van de betreffende studievereniging. Daarnaast zijn er verschrikkelijk veel huisfeesten waarvan het al helemaal niet uitmaakt of je lid bent of niet . Als je niemand kent binnen je studie is een vereniging gewoon een makkelijke manier om mensen te leren kennen, maar dat kan dus ook prima bij de El Cid, of bij je studievereniging (of bij je huis als je besluit in Leiden te gaan wonen).
Oh, en er zijn heel heel veel mensen die pas in hun tweede jaar bij een vereniging gaan, nadat ze hun propedeuse hebben gehaald. Dat is dus ook een optie als je twijfelt of je lid wil worden bij een vereniging, dan kijk je het gewoon even een jaartje aan! Ik denk dat dat wel gewoon voor elke stad geldt .
Alle reacties Link kopieren
quote:Martinimeisje schreef op 12 maart 2017 @ 20:56:

Winterqueen; wat doe jij precies? Ik overweeg een jobswitch, maar wil wel aan de ondernemingsrechtelijke kant blijven. Dus vandaar de interesse.Aantal jaren advocaat geweest, en nu alweer een tijdje bedrijfsjurist bij een groot bedrijf. En dat vind ik vééééél leuker
Winter is coming...
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of je hier iets aan hebt, maar ik wilde het even gezegd hebben, aangezien ik het op een verjaardagsfeestje pas nog over deze studie had ;-):



De dochter van een vriendin van mij studeert Rechten in Leiden, en volgens haar heb je naast je studie heel veel tijd over. Teveel tijd, eigenlijk. Daarom is zij er een studie bij gaan doen terwijl zij dit in eerste instantie niet van plan was. Ze kent veel andere mensen bij Rechten die ook veel erbij doen: een flink baantje, een tweede minor, veel keuzevakken.. Volgens dat meisje (ik generaliseer nu even heel erg, dat begrijp je wel) heb je een grote groep studenten die het liefst zo min mogelijk doen en hun vrije tijd besteden aan het verenigingsleven (vooral veel uitgaan). En daarnaast zijn er studenten die het eigenlijk best jammer vinden dat de studiebelasting niet zo hoog is, en daarom, omdat ze het leuk vinden of om hun kans op werk te vergroten, dus superveel ernaast gaan doen. Mocht jij bij de laatste groep horen qua instelling is het misschien zinvol om per uni even te kijken wat er verder allemaal aangeboden wordt aan vakken en andere studies, stages en minoren! Dochter van vriendin combineert rechten met politicologie, en haar vriendin combineert het volgens mij met religiewetenschappen, allebei ook in Leiden. Zij zitten zelf trouwens ook bij een studentenvereniging, maar niet bij de hele beruchte.
De Keuzegids is niets meer dan een beoordeling door studenten over hun studie. De UvA scoort heel laag, maar het niveau van het onderwijs schijnt hoger te zijn dan in Rotterdam en Leiden. Dat de UvA laag scoort komt allereerst door de organisatie van de universiteit en als tweede omdat mensen te hoge verwachtingen hebben van "de grote stad Amsterdam"



Rotterdam heeft met rechten een PGO systeem en Leiden een participatiesysteem. Tilburg is geen heel hoog aangeschreven universiteit maar het niveau schijnt daar wel hoger te liggen. Wel heeft Tilburg maar twee tentamenweken per jaar wat hard aanpoten is.

Ik denk dat je beter op Rechtenforum.nl kunt kijken, daar zitten over het algemeen daadwerkelijk mensen die echt ervaring hebben met een studie en dat is wat anders dan Viva waar heel Nederland de doelgroep van is.
quote:Medina schreef op 12 maart 2017 @ 11:53:

Kies de universiteit die het dichtste bij je woonplaats is. Rechten heeft meestal weinig contacturen en het is vervelend als je 3 uur moet reizen voor een werkgroep van 2 uur of een gesprek met een docent van een uurtje. Je gaat op een gegeven moment balen van het reizen, vooral als je bedenkt dat je in die tijd rustig aan de studie had kunnen zitten (vooral in een tentamenweek) of dat je meer tijd zou hebben voor een bijbaan of iets anders nuttigs.

Nou ik heb anders gehoord dat de verschillen tussen Utrecht en Rotterdam echt enorm zijn bij rechten. En dan kan je wel lekker dichtbij in Rotterdam zitten, maar als je beter kan reizen naar Utrecht voor beter onderwijs...



Het niveau van Leiden en Rotterdam is bij Rechten overigens hetzelfde. Wel is het onderwijssysteem niet op beide universiteiten hetzelfde.
quote:Rosalie91 schreef op 12 maart 2017 @ 09:13:

Kijk ook naar hoe er op de verschillende universiteiten onderwijs wordt gegeven. In Rotterdam is dat volgens mij tegenwoordig veel meer op projectbasis (dus minder de standaard hoorcollege-werkgroep indeling). Dat spreekt sommigen aan, anderen niet!

Rotterdam heeft bij een flink aantal studies tegenwoordig het wereldwijd erkende PGO systeem. Een aantal maanden geleden was in de media te lezen dat de Rotterdamse studies dit jaar niet zo goed beoordeeld worden, wat door onderwijsvernieuwingen zou komen.



En wat hier staat over Rotterdam klinkt echt veelbelovend... http://rechtenforum.nl/fo ... itle/Rechtsgeleerdheid%3A+EUR+of+RU/t/39305/

Kan je beter kiezen voor dat participatiesysteem in Leiden, waar geldt dat als je niet wilt meedoen je dan gewoon wegblijft van de les en 0,5 punt minder krijgt op je tentamen, in plaats van dat je in Rotterdam elke keer wel komt omdat je anders geen tentamen mag maken.
Alle reacties Link kopieren
Hoi, ik heb rechten gestudeerd in zowel Tilburg als Rotterdam en Nijmegen (drie verschillende richtingen). Recentelijk nog in Nijmegen. Deze universiteit heeft veruit mijn voorkeur. Ik vind het onderwijs fris, modern en zodanig van opzet dat jij als student erbij betrokken raakt. Mijn studie in Nijmegen boeide me écht, terwijl dat in Tilburg en Rotterdam minder was. De kwaliteit ervan vind ik hoog, de docenten toegankelijk en de campus-sfeer is bijzonder aantrekkelijk. Joost Niederer
Alle reacties Link kopieren
Ik zou persoonlijk het PGO-systeem een no-go vinden - het lijkt naar mijn mening teveel op HBO.



Ik zou zeggen, ga naar alle open dagen en meeloopdagen en kies de universiteit die het meest aanspreekt. Qua kwaliteit van het onderwijs: Nijmegen en Tilburg staan goed aangeschreven voor rechten, maar uiteindelijk zal het de meeste werkgevers een worst zijn waar je gestudeerd hebt (tenzij het die afgekeurde INHolland-opleiding is).
Alle reacties Link kopieren
@ Ceci: met je eens dat PGO soms wat HBO-achtig lijkt, maar sommige universiteiten, waaronder ook Nijmegen, hebben een goede combinatie van probleemgericht werken met een behoorlijke academische diepgang. Ik vind dat een jurist ook goed de praktijk moet kunnen doorgronden en niet alleen bij het theoretische moet blijven hangen, wat ik wel meer het geval vond bij de Erasmus. www.joostniederer.nl
quote:Ceci schreef op 24 april 2017 @ 19:14:

Ik zou persoonlijk het PGO-systeem een no-go vinden - het lijkt naar mijn mening teveel op HBO.



Ik zou zeggen, ga naar alle open dagen en meeloopdagen en kies de universiteit die het meest aanspreekt. Qua kwaliteit van het onderwijs: Nijmegen en Tilburg staan goed aangeschreven voor rechten, maar uiteindelijk zal het de meeste werkgevers een worst zijn waar je gestudeerd hebt (tenzij het die afgekeurde INHolland-opleiding is).In welk opzicht lijkt het voor jou op HBO? Ik houd echt van het PGO-systeem (heb mijn studie in Maastricht). Vind het een heerlijke manier van onderwijs en een perfecte voorbereiding op het tentamen. Wij hebben verschillende schakelstudenten van het HBO erbij zitten en die vinden het gehele universitaire onderwijs (incl. PGO-systeem dus) in niets lijken op het HBO. Dus ben benieuwd waarin jij het dan wel vindt overeenkomen?
Alle reacties Link kopieren
To: Ik heb mijn Bachelor en Master in Utrecht gedaan en daarna nog een Master in Leiden. Ik ben nooit lid geweest, behalve van de juridische studenten verenigingen, en heb toch een prima tijd gehad in beide steden.



Viva66: Ik heb alleen in 2009 het even lastig gehad qua arbeidsmarkt. Waar de kantoren voor die tijd erg veel interesse hadden, was alles redelijk op slot in dat jaar (vandaar ook de extra Master). Het hangt er ook erg vanaf wat jij als student te bieden hebt en of je een mooie lijst kan overleggen + wat mooie dingen tijdens je studie hebt gedaan en dat hoeft niet alleen maar rechten gerelateerd te zijn. Ik woon inmiddels niet meer in NL, maar volgens mij is de arbeidsmarkt redelijk.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren
quote:Medina schreef op 12 maart 2017 @ 11:53:

Kies de universiteit die het dichtste bij je woonplaats is. Rechten heeft meestal weinig contacturen en het is vervelend als je 3 uur moet reizen voor een werkgroep van 2 uur of een gesprek met een docent van een uurtje. Je gaat op een gegeven moment balen van het reizen, vooral als je bedenkt dat je in die tijd rustig aan de studie had kunnen zitten (vooral in een tentamenweek) of dat je meer tijd zou hebben voor een bijbaan of iets anders nuttigs.inderdaad, hele goede tip. Als je niet op kamers gaat dan echt zo dicht bij mogelijk kiezen
Ik studeer zelf Rechten aan de UvA, en ik baal ervan. De studie is prima hoor, maar de mensen hier zijn zo links. Ze praten heel de tijd over witte mensen (wat is dat voor een uitdrukking, oh nee mag je daar niet zeggen), dat een kunstwerk van Delfts Blauw in Amsterdam "te wit" is (geen grap, zijn allemaal 100% Nederlandse mensen die dat doen), zijn allemaal lid van IS (Internationale Socialisten), hebben geen eigen mening.

Ik heb een minor gedaan aan de VU en merkte echt verschil. Veel meer diversiteit tussen mensen, iedereen doet gewoon chill tegen elkaar. Ga daar denk ik mijn master doen, lijkt me veel fijner dan iets aan de UvA blijven volgen waar iedereen in een hokje zit.

Kortom, tip "zo dicht bij mogelijk" gaat niet altijd op.
Baggal schreef:
26-04-2017 15:37
To: Ik heb mijn Bachelor en Master in Utrecht gedaan en daarna nog een Master in Leiden. Ik ben nooit lid geweest, behalve van de juridische studenten verenigingen, en heb toch een prima tijd gehad in beide steden.



Viva66: Ik heb alleen in 2009 het even lastig gehad qua arbeidsmarkt. Waar de kantoren voor die tijd erg veel interesse hadden, was alles redelijk op slot in dat jaar (vandaar ook de extra Master). Het hangt er ook erg vanaf wat jij als student te bieden hebt en of je een mooie lijst kan overleggen + wat mooie dingen tijdens je studie hebt gedaan en dat hoeft niet alleen maar rechten gerelateerd te zijn. Ik woon inmiddels niet meer in NL, maar volgens mij is de arbeidsmarkt redelijk.
Informatierecht schijnt momenteel helemaal "hot" te zijn qua vacatures, dat komt volgens mij omdat in het arbeidsrecht, de zorg, echt overal nu zoveel aandacht is voor privacyaspecten. Je kan het iig aan de UvA en VU (wel met andere naam) volgen, verder ook in Tilburg dacht ik?
Verder hoor ik wel dat studenten met een master Strafrecht het vooral moeten hebben van stages in andere rechtsgebieden en het dan uiteindelijk wel goed komt met een baan, alleen dan vaak niet in het gebied dat jij wilde.
JoostNiederer schreef:
26-04-2017 13:17
@ Ceci: met je eens dat PGO soms wat HBO-achtig lijkt, maar sommige universiteiten, waaronder ook Nijmegen, hebben een goede combinatie van probleemgericht werken met een behoorlijke academische diepgang. Ik vind dat een jurist ook goed de praktijk moet kunnen doorgronden en niet alleen bij het theoretische moet blijven hangen, wat ik wel meer het geval vond bij de Erasmus. www.joostniederer.nl
Ik heb zelf oud-medestudenten die nu in het derde jaar zitten op Erasmus (ik doe een jaar langer over mijn bachelor, zij moesten de eerste opnieuw doen) en hoor alleen maar dat ze daar lappen tekst uit samenvattingen opdreunen in de werkgroepen en helemaal geen instructie krijgen in dingen als hoe voer ik een wetenschappelijk onderzoek uit voor mijn scriptie... Als ik hoor dat zij vooral bezig zijn met lappen tekst oplezen krijg ik het gevoel dat ik echt veel meer moet doen met dingen als papers schrijven wat zij daar niet hebben.
...
anoniem_361220 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 19:38
99.82% gewijzigd
...
anoniem_361220 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 19:38
99.77% gewijzigd
...
anoniem_361220 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 19:38
99.54% gewijzigd
...
anoniem_361220 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 19:41
99.33% gewijzigd
...
anoniem_361220 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 19:42
99.46% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven