Venlonaren: 'Wij vluchten niet voor terreur’

29-06-2015 14:31 277 berichten
Alle reacties Link kopieren
Toen ik vanmorgen onderstaand artikel las in de krant dacht ik bij de openingszin "wat dapper", maar toen ik het hele artikel had gelezen vond ik er weinig dappers aan. Vooral de regel "De lokale bevolking is net zo goed slachtoffer van deze vreselijke aanslag, als de omgekomen, gewonde toeristen en hun families, schetst Dorris Titulaer" stoorde me enorm. (De toerist en de westerse bevolking zijn het doelwit bij aanslagen in Tunesië) Dat iemand zijn baan kwijtraakt door de aanslag is toch niet hetzelfde slachtoffer als de toerist die zijn partner heeft verloren door de aanslag. Blijven ze omdat ze geen zin hebben om hun vakantie vroegtijdig te beeindigen en daarom onder de noemer "maar wij bieden troost" blijven. Of doen ze het echt alleen voor de bevolking? Maar misschien zie ik het allemaal verkeerd. Wat vinden jullie hiervan? Graag jullie mening.



Dagblad De Limburger:



Venlonaren: 'Wij vluchten niet voor terreur’



De meeste toeristen hebben de Tunesische badplaats Sousse verlaten. Vliegtuigen die naar het land toegaan zijn slechts voor een kwart gevuld. Tegen de stroom in blijft het Venlose echtpaar Dorris Titulaer en Bart van der Pol. Om de bevolking te steunen, moreel en financieel. „We gaan niet op de vlucht voor terrorisme.”



Door Claire van Dyck



De stilte aan het zwaar beveiligde strand is ongemakkelijk. De lokale bevolking trekt deze zonnige zondagmiddag massaal naar de stranden van El Kantaoui, in verslagenheid bijeen. Geen blijde kinderstemmen, geen gelach, geen bananenboten. Wel bedrukte gesprekken en discussies over een donkere toekomst. Het effect van het vertrek van toeristen kan desastreus zijn voor Tunesië.



Morele steun

Te midden van de lokale bevolking bieden de Venlose dansschooleigenaresse Dorris Titulaer (57) en haar man Bart van der Pol (67) morele steun. En dat doe je door te blijven, zegt Dorris Titulaer vanaf het strand. Wat kunnen ze anders dan de lokale bevolking omarmen? Ze hebben een luisterend oor, slaan een arm om iemand heen of bieden een schouder om tegen uit te huilen. Hun aanwezigheid én het geld dat ze spenderen, vormen de troost en hulp die ze kunnen bieden. Ze worden bedankt voor hun steun en vertrouwen.



Slachtoffer van de aanslag

Op straat, aan het strand, in het hotel of het lokale restaurant. Mensen in de Tunesische toeristensector worden al ontslagen, hotels zijn meer leeg dan gevuld. Er wordt veel gehuild en volop gediscussieerd. De lokale bevolking is net zo goed slachtoffer van deze vreselijke aanslag, als de omgekomen, gewonde toeristen en hun families, schetst Dorris Titulaer. Ze gaan niet op de vlucht voor terrorisme. Willen niet toegeven aan de angst die wordt gezaaid. Er geldt geen negatief reisadvies. Het voelt fout om te vertrekken, dan laten ze de mensen in Tunesië de steek.



Tweede thuisland

En dat land is, na bijna twintig jaar vakanties daar, een tweede thuisland voor hen geworden. Ze zitten - als je over het strand loopt - op ruim een kilometer van de rampplek. De aanslag hebben ze niet meegemaakt. Toen rumoer ontstond, zijn ze door beveiligingsmensen gesommeerd naar binnen te gaan. 's Avonds zijn ze welbewust het centrum van Port el Kantaoui in gegaan, om thee te drinken met de locals. Net zoals ze zaterdagavond met bloemen bij de herdenkingsbijeenkomst bij het getroffen hotel Imperial Marhaba aanwezig waren. Een bijeenkomst die vooral het karakter van demonstratie tegen extremisme en geweld was, waar velen kilometers hadden moeten lopen.



Hartverwarmend

De reacties op hun aanwezigheid zijn hartverwarmend en sterkt hen in het besluit te blijven, zegt Dorris Titulaer. Vanzelfsprekend is het vakantiegevoel weg, maar dat is het ook wanneer ze halsoverkop terugkeren naar Venlo. Ze zijn nu liever bij lotgenoten dan thuis. Dus blijven ze, in principe zoals gepland tot 10 juli. Dat is voor hen het enige juiste antwoord op terreur. Bovendien, zegt Dorris Titulaer, waar ben je wel veilig?



Tijd Gepubliceerd op: 29.06.15 06:00, laatste update: 29.06.15 09:46
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
AD.nl

Angstige momenten voor stagiair Thomas in Jakarta



Door: redactie

15-1-16 - 10:58



De 23-jarige Thomas Ansems uit het Brabantse Chaam stond donderdag doodsangsten uit op de achterbank van een taxi in Jakarta. Hij was vlak bij de aanslagen waar zeven mensen om het leven kwamen.





Een vriend belde me om me te adviseren languit op de achterbank te gaan liggen, omdat ik een mogelijk doelwit zou zijn.



Thomas Ansems



De verontrustende berichten op zijn telefoon bleven binnenstromen. Thomas Ansems zat in een taxi op weg naar een afspraak. Hij loopt stage op de economische afdeling van de Nederlandse ambassade. In eerste instantie wist hij niet dat het over een terroristische aanslag ging.



,,Onderweg kreeg ik dat wel door via berichten van vrienden. Toen werd ook de afspraak afgezegd vanwege veiligheidsoverwegingen. We maakten rechtsomkeert, maar ondertussen kwamen er steeds onheilspellendere berichten binnen op mijn telefoon. Er gingen verhalen rond over mensen die rondliepen door de stad, in de wijk waar ik was, met granaten en geweren. Die het gemunt hadden op westerlingen. Een vriend belde me om me te adviseren languit op de achterbank te gaan liggen, omdat ik een mogelijk doelwit zou zijn. Daar ben ik blijven liggen, totdat we terug waren op de ambassade."



Geen verrassing

Terug op de ambassade ging alles op slot. Rond 16.00 uur gaf president Widodo het sein 'under control'. ,,Toen ging alles weer open." Voor zijn Indonesische vrienden kwamen de aanslagen niet als een verrassing, zegt Ansems. ,,IS zag Indonesië als mogelijk doelwit."



Aan het eind van zijn werkdag, om 17.00 uur, was de rust weergekeerd in de stad. ,,Maar het advies blijft nog steeds om binnen te blijven."



Om de plaatselijke bevolking in de toeristenbranche te treffen? of toch weer een aanslag tegen westerlingen?

LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
NOS



Gewonde Nederlander aanslag Jakarta buiten levensgevaar

Vandaag, 08:39

Buitenland



De Nederlandse VN-medewerker die gisteren zwaargewond raakte bij de aanslagen in Jakarta, is buiten levensgevaar. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, zegt correspondent Michel Maas. "Zodra hij daartoe in staat is, wordt hij overgebracht naar Singapore. Daar zijn de ziekenhuizen en specialisten veel beter dan in Indonesië."



Gisteravond liet een familielid al tegenover RTL Nieuws weten dat de operatie die de Nederlander moest ondergaan geslaagd was. Het was toen nog niet duidelijk of de man volledig buiten levensgevaar was. Volgens het familielid werd de man opgenomen met granaatscherven in zijn hoofd.



De aanslag begon met een aanval op een politiepost. Twee zelfmoordterroristen reden op een motor op de post in en bliezen zichzelf op. Daarna volgde een schietpartij tussen de politie en andere terroristen. De aanvallers gingen een filiaal van de Amerikaanse koffieketen Starbucks binnen, waar opnieuw explosies waren. Ook in de naastgelegen bioscoop werd geschoten.



De Starbucks ligt tegenover een gebouw van de Verenigde Naties. Maas vertelde gisteren al dat er vaak personeel van de VN in het café te vinden is.



[filmpje]



Bij de aanslagen kwamen zeven mensen om het leven, onder wie vijf terroristen. Er raakten negentien mensen gewond.



De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Volgens de terreurgroep waren buitenlanders en veiligheidstroepen het doelwit. Waarschijnlijk is de aanval uitgevoerd door een Indonesische terroristische groep die banden heeft met IS. De politie pakte gisteren al vier mensen op, later kwamen daar nog eens drie bij.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Crew Transavia vreest Egypte: langere reistijd



Door: Sander van Mersbergen

22-1-16 - 08:00

Reizigers twijfelen aan vakantiebestemming: veilig of niet?

© anp.



update Transavia laat zijn personeel niet meer in Egypte overnachten, omdat het daar te onveilig zou zijn. De airline maakt daarom een tussenstop in Athene, waar een verse crew instapt. Passagiers zijn verbolgen: hun reistijd wordt langer en zij twijfelen aan hun veiligheid.





Sinds het laatste incident in Hurghada hebben wij onvoldoende zicht op de veiligheidssituatie

Woordvoerder Transavia



Reizigers van Sunweb voelen zich overvallen door de plotselinge wijzigingen in hun reisschema, die worden veroorzaakt door het feit dat Transavia niet meer rechtstreeks naar Egypte vliegt.



De vliegmaatschappij last een extra tussenstop in in Athene, om vers personeel op te halen. Zo wordt voorkomen dat Transavia-personeel in Egypte moet slapen.



De reistijd wordt daardoor wel een stuk langer. Jan Rorive uit Bodegraven: ,,Mijn vrouw is ziek. Een reis van 5 uur kan zij net aan, maar veel langer niet.'' Kennissen van Rorive zitten nu in Egypte. ,,Die kregen tijdens hun vakantie te horen dat hun reisschema veranderd was.''



Overvallen

Op het digitale forum van Sunweb geven reizigers aan zich overvallen te voelen door de wijzigingen. ,,Zaterdagmorgen ging ik stoelen reserveren want we willen wel zeker bij elkaar zitten'', schrijft reiziger Basik. ,,Toen bleek dus dat we andere vluchtnummers en vluchttijden hadden. Waarom bellen ze niet?''



Sommige vakantiegangers willen helemaal niet meer naar Egypte. Met haar man Wilfried gaat Marian Aanraad al 20 jaar naar Egypte op vakantie. Ze heeft dus ervaring met de situatie ter plekke, en ook een gevoel bij het land. Dat gevoel zegt nu, met een aantal recente incidenten nog vers in het achterhoofd, maar één ding: niet doen. ,,Het is daar gewoon niet veilig'', zegt Aanraad, woonachtig in het Brabantse Kruisland. ,,Er is zoveel over te doen. We willen graag omboeken, maar kunnen niet annuleren. Sunweb geeft geen kik."



Reisadvies

Daarmee doet de vakantieaanbieder niets wat niet mag. ,,Het gebied waar Hurghada ligt heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen negatief reisadvies gekregen'', zegt een woordvoerster van brancheorganisatie ANVR. ,,Het heeft op de kaart een gele kleur, wat betekent dat er veiligheidsrisico's zijn. Maar touroperators mogen er naartoe reizen."



Sunweb was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Op het forum betreurt een medewerkster de ontevredenheid van de reizigers. ,,Maar op dit moment is er geen negatief reisadvies en daarom gaan alle vakanties gewoon door.''



Transavia

Transavia zegt dat het 'een eigen afweging' maakt en zich niet baseert op het reisadvies van de overheid. ,,Sinds het laatste incident in Hurghada hebben wij onvoldoende zicht op de veiligheidssituatie. Daarom laten we onze mensen daar niet overnachten." In Griekenland wordt het cabinepersoneel vervangen door een andere bemanning, die de reis naar Egypte vervolgt en nog dezelfde dag terugvliegt naar Nederland.



Reizigers die met Transavia vliegen, zijn door de tussenstop in Athene uren langer onderweg en twijfelen aan de veiligheid van hun vakantiebestemming. Marian Aanraad uit Kruisland noemt het 'krom', dat blijkbaar andere regels gelden voor personeel dan voor passagiers die in hetzelfde vliegtuig zitten. ,,Is het nou te gevaarlijk in Egypte of niet?'' vraagt Jan Rorive uit Bodegraven zich af. Beiden hebben hun vakantie geboekt bij touroperator Sunweb. De klanten kunnen hun reis niet zomaar annuleren, omdat voor een groot deel van Egypte geen negatief reisadvies geldt.





Het zou vreemd zijn als we zouden zeggen dat het voor ons personeel te onveilig is, terwijl we onze klanten daar wel laten slapen

Woordvoerder TUI



Personeelsveiligheid

Volgens Zakaria Boufangacha, bestuurder bij FNV Luchtvaart, staat de personeelsveiligheid in Egypte al langer op de agenda bij vliegmaatschappijen. Het is volgens hem niet ongebruikelijk dat vluchtschema's om deze reden worden aangepast.



TUI, dat ook een airline heeft, laat haar personeel gewoon in Egypte overnachten. ,,Het zou vreemd zijn als we zouden zeggen dat het voor ons personeel te onveilig is, terwijl we onze klanten daar wel laten slapen."
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Vernietigen van de westerse maatschappij?..........



Newsmonkey

Mick Van Loon

4 uur geleden



IS zegt dat het Spanje zal heroveren tegen 2020 en kondigt aanslagen tegen toeristen aan



In een nieuwe video kondigt Islamitische Staat een offensief van aanslagen aan tegen Spanje. En het herhaalde z’n ambitie om Spanje tegen 2020 in te lijven in het kalifaat. “De verloren gelopen dochter zal terugkeren bij haar vader”: zo spreekt Islamitische Staat over Al Andalus, zoals het Spanje noemt.



We will recover our land from the invaders” stelt IS in de nieuwe video. Op sociale media is het al langer een obsessie bij een aantal notoire IS-aanhangers, Spanje. Maar deze video zou wel degelijk komen van het PR-hoofdkwartier van Islamitische Staat.



De timing van de boodschap klopt ook: drie weken geleden begonnen de Spanjaarden met een operatie gericht tegen jihadi’s, waarbij al meer dan 90 verdachten zijn opgepakt. In de video valt te zien hoe kaart van het Iberische Schiereiland rood kleurt. En er worden concreet bedreigingen gemaakt tegen aanslagen die bedoeld zijn om het toerisme en toeristen te treffen, “de achilleshiel van Spanje”.



"Spanje is van ons"



Wanneer Islamisten spreken over Spanje, hebben ze het over Al Andalus, zoals Spanje werd genoemd toen het behoorde tot de kalifaten in de Middeleeuwen. Er zijn steeds meer IS-strijders die, zoals de eerste de beste toerist, mooie foto’s posten van het Alhambra in Granada en de Mesquite in Cordoba, vergezeld van gedichten en religieuze profesieën. Spanje, zo redeneren ze bij IS, “is van ons”.



Spanje is overigens het enige land dat ooit in handen was van moslims, maar waar die door de pre-Islamitische bevolking weer compleet buitengezet werden. De moslims kwamen in 711 en ze werden pas in 1492 door Ferdinand en Isabella verslagen - en eigenlijk werden de laatste moslims pas in 1614 verdreven.



Spanje trekt aan de alarmbel



Dat steekt, of, in IS-taal, “we zullen met bloed de grote monumenten van onze voorvaderen reinigen”. Het kan makkelijk afgedaan worden als stoere praat - de kans dat IS een invasie doet zoals de moslims in 711 (hoewel, die waren toen ook maar met een invasieleger van 1.700), is, zelfs nu ze een stevige voet aan de grond krijgen in Libië, uiteraard klein. We hebben ondertussen de Navo, en Spanje heeft een professioneel leger van om en bij de 125.000 militairen.



Alleen: IS kan wel een hoop miserie veroorzaken in Spanje. En daar zijn een paar redenen voor. Spanje trok vorige week aan de alarmbel omdat het “het probleem van radicaliserende jongeren” niet meer onder controle heeft.



[1/3 DIA'S © Aangeboden door Newsmonkey ]



Cueta: een jihadistische vrijstaat in een vrijhaven



Om te beginnen heeft het een enclave in Marokko, Cueta. Ceuta is een vrijhaven. Als Spaans grondgebied is het wel lid van de Europese Unie, maar uitgezonderd van de Europese belastingwetgeving. Jaarlijks komen naar schatting 1 miljoen toeristen naar Ceuta om belastingvrij te winkelen. Cueta is ook de ongekroonde hoofdstad van de jihad in Europa. Van de ongeveer 80.000 inwoners van Cueta wonen er 12.000 in de wijk El Príncipe.



El Príncipe is een vrijstaat binnen een vrijhaven - de hoofdzakelijk islamitische bewoners van de wijk zijn voor 80 procent illegalen. De werkloosheid bedraagt er een hallucinante 90 procent. De plak wordt er gezwaaid door misdaadbendes die voornamelijk bezig zijn met drugs- en mensensmokkel. Je koopt er een geweer voor amper 200 euro op straat. De Spaanse politie gaf onlangs zelf toe dat het niet langer durft patrouilleren in de wijk.



"Ons Syrië ligt aan de ander kant van de zee"



El Príncipe is ook een broeihaard van jihadisme. De Spaanse zender Antena 3 TV waagde zich onlangs in de buurt en kwam terug met een reportage die niet alleen toonde dat het merendeel van de jonge moslims in Cueta gewonnen waren voor de strijd van IS, ze bracht ook iets anders aan het licht, namelijk dat hun ambitie niet meteen lag om de strijd te gaan voeren in Irak of Libië, maar: “Waarom? We voeren jihad in Cueta. Ons Syrië ligt aan de andere kant van de zee”. Al Andalus met andere woorden.



Maar Catalonië is de grootste zorg



De Spaanse antiterreurpolitie, die eind november nog drie jihadisten met een spectaculaire operatie in Cueta arresteerde, zegt dat die “op het punt stonden aanslagen te gaan plegen in Europa”. Ze hadden een flinke voorraad wapens aangelegd. En “ze waren klaar om zichzelf op te offeren.”



Melilla, nog zo’n Spaanse enclave is ook een hot spot. Maar, en dit is toch enigszins verrassend, het grootste probleem is blijkbaar Catalonië. De Fuerzas de Seguridad geven toe dat de jongste jaren het grootste deel van haar resources daar ingezet moeten worden, en dat Catalonië beschouwd als een broeihaard van extreem Islamisten.



"450.000 moslims en 20 % toont tekenen van radicalisering"



In Catalonië wonen ongeveer 450.000 moslims. Volgens Jofre Montoto, “investigador experto en terrorismo islamista”, en analist aan het Centro de Estudios Estratégicos de Catalunya, vertoont 20 procent van die moslimbevolking “tekenen van radicalisering”, een cijfer dat veel hoger ligt dan in de rest van Europa. Uit het onderzoek dat hij deed voor de overheid blijkt dat 10 procent van de moslims in Catalonië “een gevaar vormt”. Volgens Montoto zijn zij al overtuigd dat er een jihad moet gevoerd worden op Spaanse bodem.



"Barcelona, het Europese hart van het salafisme"



Manuel Torres, van de Universidad Pablo Slavide, deed onderzoek naar hoe moslims in Catalonië zich online gedragen, en zijn conclusie is dat er minstens 2.500 echt gevaarlijke gevallen zijn in de regio. Met Islamitische Staat is radicalisering in het nieuws, maar eigenlijk is het wat Catalonië betreft niet nieuw.



Uit de Wikileaks bijvoorbeeld bleek al in januari 2007 dat Westerse inlichtingendiensten Barcelona als het “Europese hart van het salafisme” beschouwden. De Amerikanen waarschuwden de Spanjaarden al vanaf 2004 dat in de regio Barcelona verschillende radicale groeperingen actief waren die volop jihadisten ronselden.



Kafir en Takfir



Volgens Óscar Pérez Ventura, een prof die onder meer werkt voor de CISDE (Campus Internacional para la Seguridad y Defensa), profiteerde voornamelijk Takfir wal-Hijra van anti-Amerikaanse en anti-Spaanse gevoelens bij de Catalaanse moslimbevolking, veroorzaakt door de deelneming van het land aan de operatie in Irak in de nasleep van 9/11.



Takfir wal-Hijra is een islamistische organisatie met terroristisch oogmerk, die in verschillende landen in Europa en het Midden-Oosten actief is. De naam betekent zoiets als “Excommunicatie en Emigratie”. Centraal staat het begrip takfir. Takfir betekent het tot kafir (ongelovige) verklaren van een persoon of een groep personen. Zowel niet-moslims als moslims die zich (in de ogen van de groep) schuldig maken aan geloofsafval kunnen tot kafir bestempeld worden. Volgens de zeer strenge definities van de groep is verreweg het grootste deel van de moslims een kafir.



Het woord hijra in de naam van de groep slaat op de Hijra die Mohammed en zijn volgelingen maakten in 622 toen zij hun gemeenschap van Mekka naar Medina verplaatsten. Het wil in deze betekenis zeggen dat je de puurheid van de islam opzoekt en je afzondert van de rest van de maatschappij. De ideologie van de groep is ontwikkeld door Abu Muhammad Asem al-Maqdisi, een Palestijn die in 1994 in Jordanië gearresteerd werd. Hij is weer beïnvloed door het salafisme en het wahabisme.

"Ze bezoeken bordelen, worden dronken, snuiven cocaïne. Ze eten gewoon varkensvlees, en slaan zelfs bezoek aan de moskee over.”



Die ontdekking van professor Ventura is erg belangrijk, want ze verklaart voor een groot stuk waarom Spanje met de handen in het haar zit en de jongste tijd steeds meer aan de alarmbel trekt: het beseft niet alleen dat het grote gevaar van binnenuit komt enerzijds, maar stelt anderzijds vast dat het steeds moeilijker wordt om de gevaarlijke gevallen te identificeren.



Takfir wal-Hijra verkondigt immers dat het oké is om je als vrome moslim Westerse gewoonten aan te meten om het uiteindelijke doel, “het vernietigen van de Westerse maatschappij”, te bereiken. Volgers mogen daarom hun baard scheren, alcohol drinken, naar topless bars gaan, …



En de Spaanse Fuerzas de Seguridad stellen vast dat ze dat ook met overgave doen. Van de meer dan 200 islamitische terroristen die ze sinds 2004 in Spanje konden ontmaskerden, “leefde het merendeel ogenschijnlijk als Spanjaarden. Ze bezoeken bordelen, worden dronken, snuiven cocaïne. Ze zitten vaak in de drugsbusiness. Ze eten gewoon varkensvlees, en slaan zelfs bezoek aan de moskee over.”

In Catalonië wonen ongeveer 450.000 moslims. 20 procent van die moslimbevolking vertoont “tekenen van radicalisering”, een cijfer dat veel hoger ligt dan in de rest van Europa. De CIA beschouwt Barcelona als het hart van het salafisme in Europa.



[foto:© Aangeboden door Newsmonkey]
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:47084 schreef op 09 januari 2016 @ 09:39:

Ik zie dat er een bericht over het Tunesische toerisme gemist is, Riu heeft alle hotels in Tunesië gesloten.Travel pro

RIU ontkent geruchten sluiting hotels Tunesië



22 september 2015 By Sharon Evers



In de media circuleren berichten dat RIU Hotels & Resorts eind deze maand haar negen hotels in Tunesië sluit. Christine Oey (Head of Market Development NL bij RIU Hotels & Resorts) zegt tegenover TravelPro dat dit niet het geval is. “Er zijn veel geruchten en wij zullen ook zeker niet ontkennen dat er niets aan de hand. Op dit moment worden er gesprekken gehouden met de diverse hoteleigenaren, maar vooralsnog is er geen sprake van een sluiting van alle negen hotels in Tunesië.”



Van die negen hotels zijn er drie wel tot en met eind februari 2016 gesloten. “Het gaat om drie hotels in Port El Kantaoui (bij Sousse), Hammamet en Djerba. Simpelweg om dat het toerisme naar Tunesië nagenoeg stil ligt door de aanslagen in het land, waaronder een op ons hotel in Sousse waarbij 38 slachtoffers vielen.”

___________________________________________________________________________________



Travel pro

RIU definitief weg uit Tunesië



6 januari 2016 By Arjen Lutgendorff



RIU stopt met ingang van deze maand haar operatie in Tunesië, dat heeft Christine Oey (Head of Market Development NL bij RIU Hotels & Resorts) tegenover TravelPro bevestigd. Eind september gingen er al geruchten dat RIU Hotels & Resorts haar negen hotels in het land zou sluiten, maar dat was toen nog niet het geval. Destijds werden Port El Kantaoui (bij Sousse), Hammamet en Djerba tijdelijk gesloten.



Tunesië wordt hard getroffen door de aanslagen in het land die vorig jaar plaatsvonden, waaronder de gruwelijke aanslag bij RIU Imperial Marhaba waarbij 38 slachtoffers vielen. “Boekingen waren er niet meer voor RIU in Tunesië”, aldus Oey, die gisteren het bericht ontving dat RIU de operatie in Tunesië stopt per januari. Met het negatieve reisadvies vloog ook TUIfly niet meer naar Tunesië.



________________________________________________________________________________________

Rijksoverheid



Reisadvies Tunesie



Laatst gewijzigd op: 08-02-2016 | Nog steeds geldig op: 09-02-2016



De Tunesische autoriteiten hebben op 4 februari 2016 de avondklok opgeheven.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
PowNed:

06 februari 2016-22:30

Tunesië bouwt hek tegen Libische ISIS



#Tunesie





Om de komst van terroristen tegen te gaan is Tunesië een hek aan het bouwen aan de grens met Libië. Het eerste gedeelte van dat hek is nu af.



Tunesië, het enige land dat redelijk uit de Arabische Lente is gekomen, heeft het afgelopen jaar te maken gehad met enkele aanvallen van islamistische terroristen. Om die nu tegen te gaan wordt er dus een hek gebouwd, zo schrijft Al-Arabiya.



Het hek moet 196 kilometer lang worden en wordt gebouwd met Amerikaanse en Duitse hulp. De bouw werd aangekondigd vlak nadat terroristen 59 mensen om het leven brachten in een Tunesisch hotel.



Een hekwerk van 196 km? Terwijl een Venlo's paar het kan met een stel vuisten?



Maar enfin gelukkig zijn de toeristen dan veilig??





NOS

'Aanslagpleger Tunesië werkte in toerisme'

05-07-2015

Buitenland



De man die vorige week 38 toeristen doodschoot bij de Tunesische badplaats Sousse werkte in de toeristische sector. De 23-jarige Seifeddine Rezgui was onder meer entertainer voor groepen vakantiegangers. Daarnaast was hij breakdancer.



Dat heeft de Tunesische premier Habib Essid gezegd tegen de Tunesische krant La Presse de Tunisie.

Britse slachtoffers



De aanslag van Rezgui was gericht tegen buitenlandse toeristen. Onder de slachtoffers waren dertig Britse vakantiegangers.



Rezgui werd kort na de aanslag gedood door de politie. De aanslag werd een dag later opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat. De dader was niet in beeld bij de Tunesische veiligheidsdiensten.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:kerol schreef op 29 juni 2015 @ 14:42:

......................................



Die mensen zijn hun brood en toekomst kwijt, die zien investeringen vervliegen, die zijn keihard slachtoffer van de aanslag door een enkele gek.



Daar vanuit je luie leunstoel fronsend en schouderophalend over doen, dat is de arrogantie ten top.











Elsevier

Buitenland

Premier Tunesië: politie was te langzaam



door ANP 3 jul 2015



TUNIS (ANP) - Premier Habib Essid van Tunesië vindt dat de politie te langzaam in actie is gekomen bij de aanslag in badplaats Sousse vorige week vrijdag. Hij zei dat bij de plechtigheid met een minuut stilte vrijdag in Sousse.



Bij de aanslag schoot een student 38 mensen dood voordat hij zelf werd doodgeschoten. Onder de doden zijn dertig Britten. Essid toonde zich diep geraakt door het bloedbad. Hij noemde het langzame optreden van de politie tegenover de BBC ,,een groot probleem''.



Tunesië gaat er nog steeds van uit dat de student Seifeddine Rezgui de aanslag alleen uitvoerde en dat hij banden had met een terreurbeweging. IS heeft de aanslag opgeëist.





Dat ik het van de zotte vond om waarschuwingen-voor-gevaar te negeren, dat ze op strand bleven zonnen en op aanwijzingen van de entertainer gaan springen op housemuziek, op de plek waar de slachtoffers zijn gevallen, terwijl een dader de entertainer was.........vraag ik me af of het nu wel een beetje gaat rinkelen
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
NOS



Toeristen blijven Turkije ook in de zomer mijden

Di 9 februari, 08:28

Economie



De recente aanslagen in Turkije kosten het land veel toeristen. "Als reisbestemming krijgt de populariteit een forse knauw", zegt touroperator TUI. De reisorganisatie ziet het aantal boekingen voor reizen naar Turkije op dit moment 40 procent lager liggen dan precies een jaar geleden.



Het moederbedrijf van het vroegere Arke en Holland International zag ook de stroom toeristen naar Egypte al fors afnemen na de aanslag, vorig jaar november, waarbij een Russisch passagierstoestel neerstortte in de Sinaï-woestijn. TUI heeft in veel landen, waaronder Nederland, alle reizen naar Sharm al-Sheikh voorlopig geschrapt. Vanuit deze badplaats steeg het ramptoestel op.



TUI maakte een en ander bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het aantal vakantieboekingen voor de zomer ligt voorlopig 1 procent hoger dan het peil dat begin 2015 werd bereikt. Daarbij nam vooral de vraag naar bestemmingen in Spanje en Portugal toe en het Verenigd Koninkrijk. "Ook zijn de Antillen populair", aldus een woordvoerder van TUI Nederland. Ook de cruises van TUI zijn in trek.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Drang tot reizen overtreft onveiligheidsgevoel

Gepubliceerd op 3 maart 2016 - 11:13

Laatste update: 3 maart 2016 - 11:59



Foto: © Reuters. Uitzicht in Bodrum



Vorig jaar schrikten aanslagen in het Egyptische Sharm el-Sheikh en twee toeristische locaties in Tunesië reizigers voor het eerst op. Turkije bleef voorlopig gespaard van aanslagen op haar parelwitte stranden, maar in Ankara, Istanbul en het minder toeristische zuidoosten rommelde het wel afgelopen tijd. Het ziet er naar uit dat de gebeurtenissen een aarzeling oproepen bij de Belgische reizigers, maar uiteindelijk zullen velen toch vertrekken.



ANNE VAN ROSTE



Niets beter om af te koelen bij bloedhete temperaturen dan een fris glaasje ayran aan een azuurblauwe kust in Bodrum. Voor veel Belgen is Turkije al jaren de ultieme vakantiebestemming om al hun zorgen en het grauwe Belgische weer eventjes te vergeten. Zijn de Belgische toeristen trouwe vakantiegangers of associëren ze Bodrum voortaan voor altijd met het aangespoeld lijkje van de vijfjarige Syrische vluchteling Aylan Kurdi?



Het reisadvies van Binnenlandse Zaken liegt er niet om. Het verwijst naar de aanslagen in Ankara op 17 februari 2016 en op 10 oktober 2015 en naar die in Istanbul op 12 januari van dit jaar. Binnenlandse Zaken raadt de Belgen dan ook aan “politieke manifestaties en publieke samenkomsten te mijden en de raadgevingen van de autoriteiten na te leven”. Reizen naar enkele opgesomde provincies in het oosten van het land worden compleet afgeraden. Buitenlandse Zaken motiveert dat laatste advies door te verwijzen naar aanhoudende militaire en politionele acties.



Touroperators



Managing directeur van touroperator Sunweb België Gino Nauwelaers liet op het Vakantiesalon weten dat sinds kort de belangstelling voor Vlamingen gegroeid is om naar Spanje en Bulgarije te reizen. Volgens Nauwelaers was bij Sunweb Turkije in het verleden altijd de meest gekozen vakantiebestemming voor Belgen, maar wordt er dit jaar een daling van ongeveer 30% verwacht. De managing directeur wijst toeristen er wel op dat angst niet nodig is door de grote afstand tussen Antalya en Syrië.



Touroperator Jetair is iets optimistischer voor de toekomst van het toerisme in Turkije. Woordvoerder Hans Vanhaelemeesch: “Door het negatieve reisadvies van Buitenlandse zaken naar Sharm-el Sheikh in Egypte en toeristische regio’s in Tunesië zien we een duidelijke evolutie in het consumentengedrag en zien we dat er nu meer interesse is in landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Bulgarije.”



Wat Turkije betreft is er volgens de woordvoerder een aanvankelijke aarzeling die later toch wordt omgezet in een boeking: “Turkije is niet meteen een winterbestemming, maar we bieden het toch aan en bij die boekingen zien we dat de consument aanvankelijk de boeking uitstelt, maar uiteindelijk toch vertrekt. De achterstand die we in het begin oplopen, wordt dus op het laatste moment grotendeels goedgemaakt.” Of diezelfde trend zich deze zomer zal herhalen, kan Vanhaelemeesch moeilijk inschatten. Toch is hij optimistisch: “Als de situatie blijft zoals ze nu is en toeristische regio’s in Turkije gespaard blijven van aanslagen, schat ik dat we ook deze zomer de voorlopige achterstand die we nu noteren, zullen inhalen.”



De verklaring hiervoor vindt de woordvoerder van Jetair in de grote aantrekkingskracht van het land op de Belgische toeristen. Bovendien zullen er volgens hem, door het spel van vraag en aanbod, deze zomer aantrekkelijke zaken te doen zijn in de vorm van last minute reizen. Vanhaelemeesch: “Het Russisch toerisme in Turkije is door de boycot (nadat Turkije eind vorig jaar een Russische straaljager uit de lucht haalde boven Turks grondgebied, nvdr.) op nul teruggevallen, maar de hoteleigenaars zullen uiteindelijk wel een hoge bezettingsgraad nastreven en hun prijzen dus laten zakken.” De woordvoerder besluit dat het onveiligheidsgevoel van Belgische toeristen overtroffen wordt door hun drang om te reizen, zo lang de situatie blijft zoals ze nu is.



Belgen in Turkije



De Turkse Rivièra is voor sommige Belgen zo aantrekkelijk dat zij het regenachtige België definitief inruilden voor Turkije. Op de facebookpagina ‘Belgen in Turkije’ verenigen Belgen zich die verhuisden naar Antalya, Marmaris en andere Turkse trekpleisters. De reacties op de pagina waren eensgezind: het Turks toerisme hoeft niet te lijden onder de huidige situatie, want je merkt er amper iets van.



Het Vlaamse koppel Sven en Nicky verhuisde vorig jaar naar Turkije. Nicky, die in de toeristische sector werkt, merkt wel dat het aantal boekingen via haar werk zakt, maar vindt dit onterecht. Nicky: “Bij ons in Antalya is er wel iets meer controle dan vroeger, maar verder is er niets veranderd. Er heerst dan ook totaal geen gevoel van onveiligheid.” Volgens een andere naar Turkije uitgeweken Belgische is er ook in Mahmutlar in Alanya niets veranderd: “Wij wonen hier nog steeds even graag en willen niet meer weg. Ik vind het hier heel veilig, misschien zelfs veiliger dan in België.”



Naast de positieve reacties betreuren veel leden van de groep ‘Belgen in Turkije’ dat hun huidige woonplaats zo negatief afgebeeld wordt in de media. Volgens hen ligt hier dan ook de oorzaak van het terugvallend toerisme. H. M. week uit naar Marmaris: “Hier blijft alles hetzelfde, maar we zijn bezorgd over wat het seizoen zal brengen. Door de negatieve media-aandacht zullen mensen misschien wegblijven, maar wij rekenen echt op het toerisme.” Volgens een inwoner uit Cappadocia slaat door het terugvallen van het toerisme in die regio een zware crisis toe.



Brussel



Trouwe Turkse vakantiegangers reageren verdeeld. De studentes Stephanie Vermeir en Maaike Malfliet gaan allebei al enkele jaren naar Turkije tijdens de zomervakantie. Beide dames spreken vol lof over de unieke sfeer die ze daar telkens weer terugvinden. Stephanie boekte haar vakantie naar Turkije voor deze zomer al, maar Maaike zal dit jaar andere oorden opzoeken.



Maaike droomde als kind al van reizen naar Turkije, maar door het groot gezin thuis was dit niet echt haalbaar. Toen ze oud genoeg werd om alleen te reizen, trok ze dan ook onmiddellijk naar haar droombestemming. Ondertussen bezocht ze Marmaris, Bodrum en Side. Toen ze vorige zomer de kans kreeg om op de valreep naar Istanbul af te zakken, haakte ze echter af. Maaike: “De combinatie van een herexamens en angst om naar daar te reizen, zorgden ervoor dat ik niet wilde gaan. Mijn vriend wilde alleen vertrekken, maar ik heb hem dit ontraden. Wie weet wat er nog allemaal zal gebeuren in die regio.”



Ook voor deze zomer bekijkt Maaike andere vakantiebestemmingen: “Door zijn vele reizen heeft mijn vriend ondertussen al wel wat gezien in Turkije en voor mij overheerst de angst.” De studente beseft dat er voorlopig in Turkije nog niet echt iets gebeurde op toeristische plaatsen, maar dit verandert niets aan haar standpunt. “In Egypte en Tunesië gebeurden er wel al aanslagen op toeristische plaatsen, dus in Turkije is dit zeker ook mogelijk. Hoe graag ik ook naar Turkije ging, de komende jaren zal je mij er niet meer vinden”, aldus Maaike.



Voor Stephanie, die al van jongs af aan naar Turkije reist, verandert er niet veel. Haar reis voor deze zomer ligt dan ook al vast. “Ik houd wel in mijn achterhoofd wat er aan de hand is in Turkije”, zegt Stephanie. Toen vorig jaar toeristen in Tunesië en Egypte koelbloedig werden doodgeschoten, besefte ze dat het gevaar overal ter wereld om de hoek kan loeren. Stephanie: “Ik studeer in Brussel en ook daar kan zoiets gebeuren, maar dat weerhoudt mij er ook niet van om naar school te blijven gaan.” Voor Stephanie is angst iets wat mensen klein maakt en ervoor zorgt dat mensen nergens meer heen durven. “Ik wil het voor mijzelf niet zover laten komen. Zolang het reisadvies van Buitenlandse Zaken naar Turkije positief blijft, durf ik zonder problemen het land te bezoeken”, besluit Stephanie.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren




De Telegraaf

1 uur geleden



'IS beraamt enorme en spectaculaire aanslagen'



[foto:© AFP In november 2015 werd Parijs opgeschrikt door aanslagen, uitgevoerd door IS.]



Groot-Brittannië wordt bedreigd door ,,enorme en spectaculaire aanslagen'' door Islamitische Staat. Dat heeft het hoofd van de Britse terreurbestrijding maandag gezegd tegen Britse media.



Volgens Mark Rowley heeft IS in het verleden zijn aanhangers opgeroepen vooral agenten en militairen aan te vallen, maar is die missie de laatste tijd veranderd. Doelwit is steeds meer de westerse levensstijl. ,,IS is van de beperkte focus op politie en leger als symbolen van de staat naar iets veel breders opgeschoven.''



In de laatste drie jaar is het aantal terreurverdachten dat is aangehouden met 57 procent gestegen. In de helft van de gevallen leidde dat ook tot een aanklacht.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 20 september 2015 @ 15:03:

Ik ben niet bezorgd om de Nederlandse economie.

.....................................

Die aanslag is gepleegd om Tunesië te ontwrichten en de westerse toerist was daarom het doel omdat zij, D.M.V. toerisme geld het land in brengen, geld dat hard nodig is daar. Het was een poging om toeristen te ontmoedigen ooit nog naar Tunesië te komen en dat doen ze zo, dus.

..........................................................



quote:missie_m schreef op 23 december 2015 @ 09:49:

[...]





En wat is dan 'de poging' om elders aanslagen te willen plegen? Om toeristen-te-ontmoedigen?



ANP

3 uur geleden



Korpschef: er komt een aanslag in Nederland



DEN HAAG (ANP) - Ook in Nederland zal een terroristische aanslag worden gepleegd, denkt vertrekkend korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman. ,,Voor mij staat vast dat die er komt'', zegt hij woensdag in een interview in De Telegraaf. ,,Nederland is een oase in Europa. Een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd.''



Dat komt volgens Bouman mogelijk doordat de Nederlandse politie verbonden is met de maatschappij. ,,We mogen het contact in de wijk niet verliezen. En het beeld dat gevaar bij terrorisme van buiten komt, is door de recente aanslagen gelogenstraft'', stelt de korpschef.



© Copyright ANP 2015 Korpschef: er komt een aanslag in Nederland



Bouman waarschuwt dat de politie ,,overvraagd'' wordt. ,,We hebben niet meer te maken met incidenten, maar een doorlopende stroom aan incidenten.'' Als de twee grootste problemen noemt hij vluchtelingen en contraterrorisme. ,,Er zijn talloze pelotons van de mobiele eenheid op piket en er lopen 82 strafrechtelijke onderzoeken op contraterrorisme.''



Ook heeft de nationale politie bijna geen geld meer. ,,Het einde van het eigen vermogen is in zicht. Dat eigen vermogen is nodig om klappen op te vangen. Die klappen kunnen we straks niet meer opvangen als er geen geld bij komt'', stelt Bouman, die op 1 februari afscheid neemt.



Zie ook: 'De opkomst van de Islamitische Staat'Vandaag:

’Tweede en derde aanslag in België’



Na de bloedige aanslag op de luchthaven Zaventem in België, zijn ook explosies geweest bij de metrostations Maalbeek en Station Brussel-Schuman, . ...............
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
De Telegraaf

3 uur geleden



’Terreuralarm op Europese stranden’



Terroristen zouden verkleed als strandverkopers toeristen onder vuur willen nemen op Europese stranden. Daarvoor waarschuwen Italiaanse en Duitse veiligheidsdiensten, meldt de Duitse krant Bild vandaag.



[foto:© ANP Lege strandstoelen voor het hotel Imperial Marhaba in Sousse waarbij bij een aanslag op het strand zeker 39 mensen om het leven kwamen.]



Onder meer de Italiaanse kustregio's, de Spaanse

Costa en de Franse Côte d'Azur worden volgens Bild bedreigd. De terroristen zouden zich willen voordoen als strandverkopers. Ze zouden met automatische wapens het vuur willen openen op toeristen en zichzelf vervolgens willen opblazen, zo schrijft de Duitse krant.



De informatie over de terreurplannen zou afkomstig zijn van een - volgens Bild - betrouwbare bron in Afrika. De potentiële daders zouden Senegalese aanhangers zijn van Boko Haram, de Nigeriaanse terreurorganisatie die zich bij IS heeft aangesloten. Een hooggeplaatste functionaris verklaarde aan de Duitde krant dat terreuraanslagen een hele nieuwe dimensie zou kunnen bereiken omdat ,,stranden niet beschermd kunnen worden.”



De Italiaanse geheime dienst heeft de Duitse veiligheidsdienst BND over het gevaar geïnformeerd, schrijft Bild. Een bron bij de afdeling anti-terrorisme in Italië heeft inmiddels ontkend dat er sprake zou zijn van een terreurdreiging op Italiaanse stranden. „Er is geen specifiek terreuralarm op de Italiaanse stranden”, laat de bron weten aan de Italiaanse krant The Local.



Vorig jaar juni richtte een terrorist van IS een bloedbad aan op het strand in de Tunesische badplaats Sousse. Een schutter opende het vuur op nietsvermoedende badgasten: 39 doden, onder wie veel buitenlandse toeristen, is de trieste balans die de Tunesische overheid moest opmaken.



Nederlandse vakantiegangers kiezen deze zomer minder vaak voor Turkije als vakantiebestemming, uit angst voor aanslagen. „Men is massaal op zoek naar veilige bestemmingen zonder gevaar voor aanslagen en enge ziekten”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van de meer dan 1000 ANVR-reisbureaus in De Telegraaf.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Mooi, laat ze per direct alle strandverkopers maar verbieden. Irritant opdringerig volk.
The chains on my mood swing just snapped. Run.
Alle reacties Link kopieren
"Strandverkopers", Raar woord eigenlijk hé
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Uiteindelijk ben je nergens meer veilig dat zou hier ook kunnen gebeuren op de stranden. Bij festivals in vlaanderen mogen rugzakken en tassen ook niet mee naar binnen.
Alle reacties Link kopieren
Bange toeristen kunnen vakantie in Turkije niet omboeken of annuleren

vrijdag 01 juli 2016 | 05:07



AMSTERDAM Spijt van een geboekte strandvakantie of stedentrip in Turkije? Helaas, je kunt je reis deze zomer niet gratis omboeken of annuleren.



Na de aanslag op de luchthaven van Istanbul, krijgen reisbureaus veel vragen van bange reizigers, schrijft De Telegraaf. Grote touroperators als TUI, Neckermann en Corendon wijzen er in de krant op dat er geen negatief reisadvies geldt voor Turkse badplaatsen.



"De populaire badplaats Antalya, waar de meeste Nederlanders heen gaan in Turkije, ligt bijna duizend kilometer van Istanbul'', aldus Corendon-topman Steven van der Heijden. "Daar is niks aan de hand.''





Lees ook: KLM Boeing terug naar Schiphol vanwege aanslagen in Istanbul



Mensen die niet meer naar Turkije durven, moeten daardoor de volle annuleringskosten betalen. Angst wordt ook niet gedekt door de annuleringsverzekering, tenzij het gaat om een 'all-risk verzekering'.



Lees ook: Alkmaarse meiden ontsnappen aan de dood op vliegveld Istanbul: "Chaos was nog erger dan je op foto's kunt zien"



Alleen voor vliegreizen met eindbestemming Istanbul zijn ANVR-reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen soepeler.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Terreur-terrorismedreiging en vakantie-toerisme is vreselijk voor iedereen.



NRC.nl



Miljardenstrop: toeristen blijven weg van Turkse stranden



Economie Turkije De aanslagen in Turkije maken slachtoffers, maar raken ook de economie. Russen, Britten, Duitsers blijven weg. Voor dit jaar is de schatting dat Turkije 15 miljard dollar misloopt.



Mark Duursma & Marloes de Koning 30 juni 2016





[foto:De Galatabrug is de brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminonu (west-onder) en Galata (oost) van de Turkse stad Istanbul met elkaar verbindt. ANP / Robert Vos ]



Op de dag na de aanslag zit toeristengids Gökham Durgun (32) op een bankje voor de Blauwe Moskee, het meest toeristische stukje van Istanbul. Wachten, wachten, wachten, zegt Durgun, dat is het enige wat hij kan doen. Wachten tot de toeristen weer komen. „Ik begrijp niet waarom het steeds in Turkije gebeurt. Alleen vanwege onze grens met Syrië? Iedereen komt naar ons land met een visum van twintig euro, er is geen controle.”



Naast het directe leed van de slachtoffers is er het indirecte leed van de economie. Het Turkse toerisme wordt zwaar getroffen door een jaar van aanslagen en politieke onrust. De hardste klap werd uitgedeeld door de Russen: na het neerhalen van een Russische straaljager door Turkije in november vorig jaar deed president Vladimir Poetin Turkije in de ban als vakantieland voor de 4,5 miljoen landgenoten die er jaarlijks heengingen.



Het aantal buitenlandse bezoekers daalde in de eerste vijf maanden van dit jaar met 23 procent. Niet alleen de Russen blijven weg. Het aantal Britten en Duitsers daalde elk met circa 30 procent. Cruisemaatschappijen mijden het land.



Dat komt hard aan in een land waar 8 procent van de werkgelegenheid en ruim 6 procent van het nationaal inkomen aan toerisme te danken is. In 2014 stond Turkije nog op de zesde plaats van ’s werelds populairste vakantiebestemmingen. Voor heel 2016 verwachten Turkse toerisme-instanties een daling van 40 procent, ofwel een verlies van 15 miljard dollar.



Dit is vreselijk voor iedereen



We denken nu niet aan zaken, zegt Hüseyin Büyükdemir, manager van hotel Alzer aan het plein bij de Blauwe Moskee, vijftig meter van de plek waar in januari een aanslag plaatsvond. „Ik voel me heel slecht. Dit is vreselijk voor iedereen. Elke maand zeggen we: o God, geef ons deze maand vrede. En dan ontploft er weer een bom.” Büyükdemir heeft begrip voor de toeristen die wegblijven. „Wat kan ik zeggen, als iemand belt die twijfelt of hij wel moet komen? Niets. Ga jij naar een land waar elke maand een bom ontploft? Nee.”



Alleen de Arabieren blijven komen, constateert de hotelmanager. „Die leven altijd in chaos, zij zijn het gewend. Europeanen zijn niet gewend aan bommen. Daarom zijn ze bang en ze hebben gelijk.”



Nederlanders zijn nuchter, zegt Mirjam Dresmé van brancheorganisatie ANVR. „Maar na een paar aanslagen achter elkaar in Turkije denken ze toch: hmm, toch maar een andere bestemming deze zomer.” Om na een tijdje terug te komen, want de prijs-kwaliteitverhouding is goed in Turkije. „Bovendien is Turkije erg groot. Het klinkt cynisch, maar als er iets gebeurt in Istanbul of Ankara heb je daar aan de kust geen last van.”



Tot nu toe werden nog geen aanslagen aan de kust gepleegd. Begin april waarschuwde de Amerikaanse ambassade voor een mogelijke aanslag in badplaats Antalya. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde toen niet toelichten waar de dreiging uit bestond of op was gebaseerd.



Daling van 37 procent



Het aantal boekingen bij Nederlandse touroperators voor Turkije was voor de aanslag van dinsdag al gedaald met 37 procent. Dat was de stand per 1 juni voor boekingen in heel 2016, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (boekingen tot 1 juni 2015 voor heel 2015). Dat blijkt uit cijfers van de ANVR, die de boekingen van alle touroperators verzamelt. Het gaat om pakketreizen, een combinatie van vlucht en hotel, naar de badplaatsen in Zuid-Turkije. Populair zijn de all-inclusive pakketten naar resorts.



De daling is groot, maar Turkije hoort nog steeds bij de top 3 van vakantiebestemmingen, relativeert Dresmé. Spanje, Griekenland en Turkije zijn de laatste jaren favoriet en wisselen elkaar per jaar af als nummer 1, 2 en 3. Spanje staat dit jaar veruit bovenaan, met een stijging van 40 procent. Griekenland staat op de tweede plaats, met een daling van 20 procent. Nummer 4 is Portugal, met een stijging van 27 procent.



Elke maand zeggen we: o God, geef ons deze maand vrede.



Hüseyin Büyükdemir, hotelmanager





Slechts enkele klanten van reisorganisatie Corendon, specialist voor Turkije-vakanties, hebben woensdag gevraagd om een omboeking. Zolang er geen negatief reisadvies van de Nederlandse overheid geldt, kost omboeken geld. Daar schrikken mensen voor terug, zegt Simone van den Berk van Corendon.



Maar belangrijker is het besef, zegt zij, dat vakantiegangers zich realiseren dat aanslagen overal kunnen plaatsvinden. Op de korte termijn verwacht Corendon veel invloed door de jongste aanslag, op de langere termijn zal het meevallen.



Nedim Basaran, manager van hotel Ersu in Istanbul, probeert zijn hotel tegen de klippen op open te houden. Twee van zijn 38 kamers zijn bezet. Zijn hoop is gevestigd op Nederlandse toeristen. „Ik werk al vijftien jaar met Nederlanders. Normaal heb ik vijftien tot twintig kamers voor ze. Nu heb ik er nul. Ik hoop dat onze gasten snel terugkomen. We weten wat de Nederlanders willen.”
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:kerol schreef op 29 juni 2015 @ 17:41:

Je ziet het verkeerd, je snapt niet wat een mening is, je hebt geen inlevingsvermogen en je verkracht taal terwijl je aan het lezen bent.

Absoluut zeker dat je het allemaal verkeerd ziet.



Duidelijk genoeg? Verschillend leed vergelijken zoals jij doet is altijd debiel.

En nee, dat is niet wat het bronartikel ook doet, dat is alleen wat jouw hoofd ervan maakt.



...............Achteraf gezien, ben je dan nog steeds v mening dat het een enkele dader was?
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:kerol schreef op 02 juli 2015 @ 11:27:

Met al je geknip en je geplak van andermans teksten en je eigen warrige "vindsels" erbij, kan ik het echt weinig serieus nemen wat jij er allemaal van vindt hoor.



Ik denk niet dat het terrorisme er enige last van heeft als Amsterdam, Parijs, Rome, Istanbul of Tunesie verstoken blijft van toeristen. De terroristen staan juist te juichen dan, dat is precies wat ze willen bereiken domoor........
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:missie_m schreef op 03 juli 2016 @ 13:56:

Terreur-terrorismedreiging en vakantie-toerisme is vreselijk voor iedereen.



NRC.nl



Miljardenstrop: toeristen blijven weg van Turkse stranden



Economie Turkije De aanslagen in Turkije maken slachtoffers, maar raken ook de economie. Russen, Britten, Duitsers blijven weg. Voor dit jaar is de schatting dat Turkije 15 miljard dollar misloopt.



Mark Duursma & Marloes de Koning 30 juni 2016





[foto:De Galatabrug is de brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminonu (west-onder) en Galata (oost) van de Turkse stad Istanbul met elkaar verbindt. ANP / Robert Vos ]



Op de dag na de aanslag zit toeristengids Gökham Durgun (32) op een bankje voor de Blauwe Moskee, het meest toeristische stukje van Istanbul. Wachten, wachten, wachten, zegt Durgun, dat is het enige wat hij kan doen. Wachten tot de toeristen weer komen. „Ik begrijp niet waarom het steeds in Turkije gebeurt. Alleen vanwege onze grens met Syrië? Iedereen komt naar ons land met een visum van twintig euro, er is geen controle.”



Naast het directe leed van de slachtoffers is er het indirecte leed van de economie. Het Turkse toerisme wordt zwaar getroffen door een jaar van aanslagen en politieke onrust. De hardste klap werd uitgedeeld door de Russen: na het neerhalen van een Russische straaljager door Turkije in november vorig jaar deed president Vladimir Poetin Turkije in de ban als vakantieland voor de 4,5 miljoen landgenoten die er jaarlijks heengingen.



Het aantal buitenlandse bezoekers daalde in de eerste vijf maanden van dit jaar met 23 procent. Niet alleen de Russen blijven weg. Het aantal Britten en Duitsers daalde elk met circa 30 procent. Cruisemaatschappijen mijden het land.



Dat komt hard aan in een land waar 8 procent van de werkgelegenheid en ruim 6 procent van het nationaal inkomen aan toerisme te danken is. In 2014 stond Turkije nog op de zesde plaats van ’s werelds populairste vakantiebestemmingen. Voor heel 2016 verwachten Turkse toerisme-instanties een daling van 40 procent, ofwel een verlies van 15 miljard dollar.



Dit is vreselijk voor iedereen



We denken nu niet aan zaken, zegt Hüseyin Büyükdemir, manager van hotel Alzer aan het plein bij de Blauwe Moskee, vijftig meter van de plek waar in januari een aanslag plaatsvond. „Ik voel me heel slecht. Dit is vreselijk voor iedereen. Elke maand zeggen we: o God, geef ons deze maand vrede. En dan ontploft er weer een bom.” Büyükdemir heeft begrip voor de toeristen die wegblijven. „Wat kan ik zeggen, als iemand belt die twijfelt of hij wel moet komen? Niets. Ga jij naar een land waar elke maand een bom ontploft? Nee.”



Alleen de Arabieren blijven komen, constateert de hotelmanager. „Die leven altijd in chaos, zij zijn het gewend. Europeanen zijn niet gewend aan bommen. Daarom zijn ze bang en ze hebben gelijk.”



Nederlanders zijn nuchter, zegt Mirjam Dresmé van brancheorganisatie ANVR. „Maar na een paar aanslagen achter elkaar in Turkije denken ze toch: hmm, toch maar een andere bestemming deze zomer.” Om na een tijdje terug te komen, want de prijs-kwaliteitverhouding is goed in Turkije. „Bovendien is Turkije erg groot. Het klinkt cynisch, maar als er iets gebeurt in Istanbul of Ankara heb je daar aan de kust geen last van.”



Tot nu toe werden nog geen aanslagen aan de kust gepleegd. Begin april waarschuwde de Amerikaanse ambassade voor een mogelijke aanslag in badplaats Antalya. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde toen niet toelichten waar de dreiging uit bestond of op was gebaseerd.



Daling van 37 procent



Het aantal boekingen bij Nederlandse touroperators voor Turkije was voor de aanslag van dinsdag al gedaald met 37 procent. Dat was de stand per 1 juni voor boekingen in heel 2016, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (boekingen tot 1 juni 2015 voor heel 2015). Dat blijkt uit cijfers van de ANVR, die de boekingen van alle touroperators verzamelt. Het gaat om pakketreizen, een combinatie van vlucht en hotel, naar de badplaatsen in Zuid-Turkije. Populair zijn de all-inclusive pakketten naar resorts.



De daling is groot, maar Turkije hoort nog steeds bij de top 3 van vakantiebestemmingen, relativeert Dresmé. Spanje, Griekenland en Turkije zijn de laatste jaren favoriet en wisselen elkaar per jaar af als nummer 1, 2 en 3. Spanje staat dit jaar veruit bovenaan, met een stijging van 40 procent. Griekenland staat op de tweede plaats, met een daling van 20 procent. Nummer 4 is Portugal, met een stijging van 27 procent.



Elke maand zeggen we: o God, geef ons deze maand vrede.



Hüseyin Büyükdemir, hotelmanager





Slechts enkele klanten van reisorganisatie Corendon, specialist voor Turkije-vakanties, hebben woensdag gevraagd om een omboeking. Zolang er geen negatief reisadvies van de Nederlandse overheid geldt, kost omboeken geld. Daar schrikken mensen voor terug, zegt Simone van den Berk van Corendon.



Maar belangrijker is het besef, zegt zij, dat vakantiegangers zich realiseren dat aanslagen overal kunnen plaatsvinden. Op de korte termijn verwacht Corendon veel invloed door de jongste aanslag, op de langere termijn zal het meevallen.



Nedim Basaran, manager van hotel Ersu in Istanbul, probeert zijn hotel tegen de klippen op open te houden. Twee van zijn 38 kamers zijn bezet. Zijn hoop is gevestigd op Nederlandse toeristen. „Ik werk al vijftien jaar met Nederlanders. Normaal heb ik vijftien tot twintig kamers voor ze. Nu heb ik er nul. Ik hoop dat onze gasten snel terugkomen. We weten wat de Nederlanders willen.”Ik vermoed dat 2017 niet veel anders zal zijn
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:missie_m schreef op 28 april 2017 @ 18:27:

[...]





Ik vermoed dat 2017 niet veel anders zal zijnMaar een andere oorzaak!
Alle reacties Link kopieren
Dit bericht even ophalen.

23 januari 2016


Newsmonkey

Mick Van Loon




IS zegt dat het Spanje zal heroveren tegen 2020 en kondigt aanslagen tegen toeristen aan



In een nieuwe video kondigt Islamitische Staat een offensief van aanslagen aan tegen Spanje. En het herhaalde z’n ambitie om Spanje tegen 2020 in te lijven in het kalifaat. “De verloren gelopen dochter zal terugkeren bij haar vader”: zo spreekt Islamitische Staat over Al Andalus, zoals het Spanje noemt.



We will recover our land from the invaders” stelt IS in de nieuwe video. Op sociale media is het al langer een obsessie bij een aantal notoire IS-aanhangers, Spanje. Maar deze video zou wel degelijk komen van het PR-hoofdkwartier van Islamitische Staat.



De timing van de boodschap klopt ook: drie weken geleden begonnen de Spanjaarden met een operatie gericht tegen jihadi’s, waarbij al meer dan 90 verdachten zijn opgepakt. In de video valt te zien hoe kaart van het Iberische Schiereiland rood kleurt. En er worden concreet bedreigingen gemaakt tegen aanslagen die bedoeld zijn om het toerisme en toeristen te treffen, “de achilleshiel van Spanje”.



"Spanje is van ons"



Wanneer Islamisten spreken over Spanje, hebben ze het over Al Andalus, zoals Spanje werd genoemd toen het behoorde tot de kalifaten in de Middeleeuwen. Er zijn steeds meer IS-strijders die, zoals de eerste de beste toerist, mooie foto’s posten van het Alhambra in Granada en de Mesquite in Cordoba, vergezeld van gedichten en religieuze profesieën. Spanje, zo redeneren ze bij IS, “is van ons”.



Spanje is overigens het enige land dat ooit in handen was van moslims, maar waar die door de pre-Islamitische bevolking weer compleet buitengezet werden. De moslims kwamen in 711 en ze werden pas in 1492 door Ferdinand en Isabella verslagen - en eigenlijk werden de laatste moslims pas in 1614 verdreven.



Spanje trekt aan de alarmbel



Dat steekt, of, in IS-taal, “we zullen met bloed de grote monumenten van onze voorvaderen reinigen”. Het kan makkelijk afgedaan worden als stoere praat - de kans dat IS een invasie doet zoals de moslims in 711 (hoewel, die waren toen ook maar met een invasieleger van 1.700), is, zelfs nu ze een stevige voet aan de grond krijgen in Libië, uiteraard klein. We hebben ondertussen de Navo, en Spanje heeft een professioneel leger van om en bij de 125.000 militairen.



Alleen: IS kan wel een hoop miserie veroorzaken in Spanje. En daar zijn een paar redenen voor. Spanje trok vorige week aan de alarmbel omdat het “het probleem van radicaliserende jongeren” niet meer onder controle heeft.



[1/3 DIA'S © Aangeboden door Newsmonkey ]



Cueta: een jihadistische vrijstaat in een vrijhaven



Om te beginnen heeft het een enclave in Marokko, Cueta. Ceuta is een vrijhaven. Als Spaans grondgebied is het wel lid van de Europese Unie, maar uitgezonderd van de Europese belastingwetgeving. Jaarlijks komen naar schatting 1 miljoen toeristen naar Ceuta om belastingvrij te winkelen. Cueta is ook de ongekroonde hoofdstad van de jihad in Europa. Van de ongeveer 80.000 inwoners van Cueta wonen er 12.000 in de wijk El Príncipe.



El Príncipe is een vrijstaat binnen een vrijhaven - de hoofdzakelijk islamitische bewoners van de wijk zijn voor 80 procent illegalen. De werkloosheid bedraagt er een hallucinante 90 procent. De plak wordt er gezwaaid door misdaadbendes die voornamelijk bezig zijn met drugs- en mensensmokkel. Je koopt er een geweer voor amper 200 euro op straat. De Spaanse politie gaf onlangs zelf toe dat het niet langer durft patrouilleren in de wijk.



"Ons Syrië ligt aan de ander kant van de zee"



El Príncipe is ook een broeihaard van jihadisme. De Spaanse zender Antena 3 TV waagde zich onlangs in de buurt en kwam terug met een reportage die niet alleen toonde dat het merendeel van de jonge moslims in Cueta gewonnen waren voor de strijd van IS, ze bracht ook iets anders aan het licht, namelijk dat hun ambitie niet meteen lag om de strijd te gaan voeren in Irak of Libië, maar: “Waarom? We voeren jihad in Cueta. Ons Syrië ligt aan de andere kant van de zee”. Al Andalus met andere woorden.



Maar Catalonië is de grootste zorg



De Spaanse antiterreurpolitie, die eind november nog drie jihadisten met een spectaculaire operatie in Cueta arresteerde, zegt dat die “op het punt stonden aanslagen te gaan plegen in Europa”. Ze hadden een flinke voorraad wapens aangelegd. En “ze waren klaar om zichzelf op te offeren.”



Melilla, nog zo’n Spaanse enclave is ook een hot spot. Maar, en dit is toch enigszins verrassend, het grootste probleem is blijkbaar Catalonië. De Fuerzas de Seguridad geven toe dat de jongste jaren het grootste deel van haar resources daar ingezet moeten worden, en dat Catalonië beschouwd als een broeihaard van extreem Islamisten.



"450.000 moslims en 20 % toont tekenen van radicalisering"



In Catalonië wonen ongeveer 450.000 moslims. Volgens Jofre Montoto, “investigador experto en terrorismo islamista”, en analist aan het Centro de Estudios Estratégicos de Catalunya, vertoont 20 procent van die moslimbevolking “tekenen van radicalisering”, een cijfer dat veel hoger ligt dan in de rest van Europa. Uit het onderzoek dat hij deed voor de overheid blijkt dat 10 procent van de moslims in Catalonië “een gevaar vormt”. Volgens Montoto zijn zij al overtuigd dat er een jihad moet gevoerd worden op Spaanse bodem.



"Barcelona, het Europese hart van het salafisme"



Manuel Torres, van de Universidad Pablo Slavide, deed onderzoek naar hoe moslims in Catalonië zich online gedragen, en zijn conclusie is dat er minstens 2.500 echt gevaarlijke gevallen zijn in de regio. Met Islamitische Staat is radicalisering in het nieuws, maar eigenlijk is het wat Catalonië betreft niet nieuw.



Uit de Wikileaks bijvoorbeeld bleek al in januari 2007 dat Westerse inlichtingendiensten Barcelona als het “Europese hart van het salafisme” beschouwden. De Amerikanen waarschuwden de Spanjaarden al vanaf 2004 dat in de regio Barcelona verschillende radicale groeperingen actief waren die volop jihadisten ronselden.



Kafir en Takfir



Volgens Óscar Pérez Ventura, een prof die onder meer werkt voor de CISDE (Campus Internacional para la Seguridad y Defensa), profiteerde voornamelijk Takfir wal-Hijra van anti-Amerikaanse en anti-Spaanse gevoelens bij de Catalaanse moslimbevolking, veroorzaakt door de deelneming van het land aan de operatie in Irak in de nasleep van 9/11.



Takfir wal-Hijra is een islamistische organisatie met terroristisch oogmerk, die in verschillende landen in Europa en het Midden-Oosten actief is. De naam betekent zoiets als “Excommunicatie en Emigratie”. Centraal staat het begrip takfir. Takfir betekent het tot kafir (ongelovige) verklaren van een persoon of een groep personen. Zowel niet-moslims als moslims die zich (in de ogen van de groep) schuldig maken aan geloofsafval kunnen tot kafir bestempeld worden. Volgens de zeer strenge definities van de groep is verreweg het grootste deel van de moslims een kafir.



Het woord hijra in de naam van de groep slaat op de Hijra die Mohammed en zijn volgelingen maakten in 622 toen zij hun gemeenschap van Mekka naar Medina verplaatsten. Het wil in deze betekenis zeggen dat je de puurheid van de islam opzoekt en je afzondert van de rest van de maatschappij. De ideologie van de groep is ontwikkeld door Abu Muhammad Asem al-Maqdisi, een Palestijn die in 1994 in Jordanië gearresteerd werd. Hij is weer beïnvloed door het salafisme en het wahabisme.

"Ze bezoeken bordelen, worden dronken, snuiven cocaïne. Ze eten gewoon varkensvlees, en slaan zelfs bezoek aan de moskee over.”



Die ontdekking van professor Ventura is erg belangrijk, want ze verklaart voor een groot stuk waarom Spanje met de handen in het haar zit en de jongste tijd steeds meer aan de alarmbel trekt: het beseft niet alleen dat het grote gevaar van binnenuit komt enerzijds, maar stelt anderzijds vast dat het steeds moeilijker wordt om de gevaarlijke gevallen te identificeren.



Takfir wal-Hijra verkondigt immers dat het oké is om je als vrome moslim Westerse gewoonten aan te meten om het uiteindelijke doel, “het vernietigen van de Westerse maatschappij”, te bereiken. Volgers mogen daarom hun baard scheren, alcohol drinken, naar topless bars gaan, …



En de Spaanse Fuerzas de Seguridad stellen vast dat ze dat ook met overgave doen. Van de meer dan 200 islamitische terroristen die ze sinds 2004 in Spanje konden ontmaskerden, “leefde het merendeel ogenschijnlijk als Spanjaarden. Ze bezoeken bordelen, worden dronken, snuiven cocaïne. Ze zitten vaak in de drugsbusiness. Ze eten gewoon varkensvlees, en slaan zelfs bezoek aan de moskee over.”

In Catalonië wonen ongeveer 450.000 moslims. 20 procent van die moslimbevolking vertoont “tekenen van radicalisering”, een cijfer dat veel hoger ligt dan in de rest van Europa. De CIA beschouwt Barcelona als het hart van het salafisme in Europa.



[foto:© Aangeboden door Newsmonkey]


:facepalm:
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Als we dan toch teruggaan in de tijd, moeten wij de Republiek maar weer herstellen!
Alle reacties Link kopieren
viva1966 schreef:
27-05-2017 12:43
Als we dan toch teruggaan in de tijd, moeten wij de Republiek maar weer herstellen!
Dit laatste artikel is van januari 2016, het gaat over aanslagen waar de wereld nu mee te maken heeft, het gaat over morgen, overmorgen over-over-morgen enz. en niet over teruggaan in de tijd. Zie de titel:

IS zegt dat het Spanje zal heroveren tegen 2020 en kondigt aanslagen tegen toeristen aan
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Twee doden bij gewapende aanval vakantieoord Mali

ANP/NU 2 uur geleden

In het Afrikaanse land Mali voerden onbekenden zondag een gewapende overval uit op een luxe vakantieoord dat geliefd is bij westerse toeristen. Daarbij zijn twee mensen om gekomen.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid. Het vakantieoord Le Campement ligt in Dougourakoro. Ten oosten van de hoofdstad Bamako.

................
LOEP ME MAAR aub.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven