Werk & Studie alle pijlers

Bewust een tijdje werkloos - wie ook?

15-06-2009 23:26 60 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wie heeft dit ook weleens gedaan? Een sabbatical genomen, gewoon gestopt met werken zonder direct iets anders te zoeken, tijd genomen om te oriënteren op een andere richting qua werk, of iets dergelijks? Lijkt me leuk om te horen welke keuzes je hebt gemaakt, en hoe het heeft uitgepakt. Heeft de vrije tijd je wat opgeleverd, heb je een bepaalde droom waargemaakt, of viel het eigenlijk heel erg tegen?



Van mijn vorige baan (HBO-niveau) kreeg ik een burn-out, en van de huidige (ongeschoold werk) kreeg ik dezelfde klachten omdat ik er lichamelijk gewoon nog niet bovenop ben en onder mijn niveau werkte.



De laatste tijd droomde ik alleen maar van vrijheid, weer energie krijgen, en eindelijk kunnen doen wat mijn hart me ingeeft in plaats van wat in de maatschappij 'hoort' (of wat ik zelf vind dat normaal is). Zoals dat werken nou eenmaal moet, ook al bevalt het helemaal niet en worden lichamelijke klachten steeds erger.



Baan per direct opgezegd, en de komende maanden niet van plan me te bevinden op vacaturesites of het CWI-gebouw. Wel: sporten, vrienden bezoeken, een leuke verre reis maken, oriënteren op andere beroepsgroep/ opleiding, cursus doen die me leuk lijkt, enz enz. Kortom, dingen uitproberen waar ik zin in heb, maar die er niet van komen als je gewoon werkt, en al helemaal niet als je buiten het werk te vermoeid bent om van de bank af te komen.



Dankzij hard werken in het verleden red ik het met spaargeld wel een tijdje zonder inkomen. Ik geniet van mijn vrijheid, en zit boordevol plannen die ik ten uitvoer ga brengen.



Iedereen in mijn omgeving werkt, uiteraard, meestal fulltime. Voel me daarom de enige die er bewust voor kiest om een tijdje niet te werken, maar aandacht te hebben voor mezelf en een andere weg in te slaan. Zonder te weten waar ik uit ga komen. Het voelt zo goed!
Alle reacties Link kopieren
Hoe weet jij nou of het niet van toepassing is op de TO? Ze moet nog beginnen aan dat sabbatical. Weten wij veel hoe het afloopt?
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Dat weet ik inderdaad niet. Maar jij ook niet. Om meteen met een worst case scenario in huis te vallen, slaat m.i. nergens op. Maar ieder zijn/haar mening. Mij is het gelukt, waarom zou het TO niet lukken.
Alle reacties Link kopieren
TO komt op mij over als iemand die heel bewust de keuze voor een sabbatical heeft gemaakt en daarvan ook de gevolgen overziet. Natuurlijk kan het zijn dat als zij het weer aan werken toe heeft er geen baan voor haar is. Maar wie zegt dat ik met mijn vaste baan niet ooit in de bijstand terecht kom? Vind het getuigen van veel lef om deze stap te durven nemen. Het komt op mij zeker niet over als een jaartje de bloemetjes buiten zetten en als het geld op is de hand bij de bijstand ophouden.
quote:devima schreef op 21 juni 2009 @ 13:58:

[...]



Stel dat je een dag in de week minder zou gaan werken, inkomsten en uitgaves opschrijft, beetje daarmee schuiven. Is het boek dan nog steeds niet haalbaar?Lief dat je meedenkt! Alleen is dit niet echt het moment. Vriend en ik willen graag volgend jaar trouwen en een huis kopen, dus dan is elke euro welkom. Ik denk dat dit meer een langetermijnproject wordt. Maar stiekem schrijf ik zo nu en dan wel eens wat ideeën op. Misschien dat het over een jaar of vijf haalbaar is.
Alle reacties Link kopieren
Als ik zo om me heen lees en luister, is een sabbatical een droom van velen, en enkele voegen de daad bij het woord.



Knap dat ik dit durf? Voor mij voelt deze keuze zo gewoon, zo is het goed. Maar ben er zelf natuurlijk ook niet van de ene op andere dag toe gekomen, dit heeft een hele lange aanloop.

Het belangrijkste nu vind ik een goede dagstructuur aanhouden en financieel overzicht houden.

Wat ik nog wel vreemd vind, is eraan wennen in m'n hoofd. Daar zit nog in 'Werken Móet'. Erg lastig om daar vanaf te stappen, dat werk nu even niet hoeft van mezelf.



@ Devima, goed om te horen dat je zoveel hebt ondernomen in je 'vrije tijd'. Zulke ervaringen geven me nog meer vertrouwen dat het heel goed kan lopen (als je het goed aanpakt tenminste).



@ Frutje en Elenas, de fases van thuis zijn, therapeutisch werken, opbouwen, minder uren werken en ander werk doen, heb ik allemaal doorlopen. Zonder gewenst resultaat. In mijn geval is het zo gelopen dat de keuze tot een sabbatical de beste is.



Stel dat ik aan 't eind van m'n geld geen baan vind, of dat het gat op m'n cv te groot is, of dat ik zo ver daal dat ik niet meer van de bank af te krijgen ben, of dat er iets ergs gebeurt waardoor alles anders loopt dan ik had overzien... Tsja, dan zal ik wederom keuzes moeten maken om het weer op z'n pootjes te zetten. Zover is het nog niet, en komt het misschien nooit, dus heb daar eigenlijk geen angsten over.



Ik ben blij met de mogelijkheden die ik nu heb, en ben benieuwd of nog meer mensen hun ervaring hier schrijven...



ps. Voor een discussie over bijstand had ik dit topic niet bedoeld, daar houd ik me hier buiten.
Alle reacties Link kopieren
Lindy5, het is maar hoe je het bekijkt, dat "gat" op je CV. Behoorlijk wat dingen die ik toen gedaan heb, staan nog steeds op mijn CV te pronken. O.a. een beroepsopleiding van een jaar een dag per week.



Ik ben ook erg benieuwd naar andere ervaringen.



Tip: laat iemand je voorlichten over je verzekeringen zoals ziektekosten. Mazzelpikkie die ik ben, ik had het grootste deel van de sabattical een baan van 5 uur in de week als schoonmaakster, dus zat ik gewoon in het ziekenfonds. De overige maanden verzekerde ik me particulier.
Alle reacties Link kopieren
@ Devima, er is geen verschil meer tussen ziekenfonds en particulier. Of je 2 uur of 80 uur per week werkt verandert niets voor je verzekering. Wel heb ik bij geen inkomen recht op maximale zorgtoeslag.



Ik heb al meer gaten in m'n cv door interessante trips naar het buitenland, dus daar maak ik me niet zo'n zorgen om. Zeker als ik ook zorg dat ik dingen doe die op cv passen, kan dat in voordeel werken.
Alle reacties Link kopieren
Up voor Pinksterbloempje.
Alle reacties Link kopieren
Dan zal ik verder uppen.



Behalve ziektekostenverzekering zou je ook kunnen denken aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, overbrugging pensioenverzekering. Tenzij je het risico verwaarloosbaar vindt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 2 jaar geleden mijn baan (HBO) opgegeven. Ik ging met een knoop in mijn buik naar mijn werk en dat leek me niet goed. Ik had de mogelijkheid om er een paar maanden tussenuit te gaan op zoek naar een andere baan. Ik heb een gespecialiseerd beroep en had het ervoor over om me om te scholen. CWI en uitzendbureau's vonden me te hoog geschoold om een baan onder niveau te geven en daarna op te klimmen... Na een paar maanden werd het ''gat'' op mijn CV bij sollicitaties een struikelblok. Dat maakte het absoluut niet makkelijker, ik werd er erg onzeker van. Al met al het is heerlijk om op je gemak te genieten van je spaarcenten en rustig rond te kijken. Ik heb me geen moment verveeld. Uiteindelijk was ik het na 8 maanden zat en ben ik terug gevallen op mijn oude beroep, alleen een ander werkplek. Ik werk nu part-time, omdat ik mijn werk niet met plezier doe. Ik krijg weinig begrip voor mijn 'tussenperiode' en het part-time werken. Ik zal het niet snel weer doen, tenzij ik echt instort.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven