Mode & Beauty alle pijlers

Wanneer naar dermatoloog? (acne)

12-08-2010 17:29 34 berichten
Ik vraag me af wanneer je naar de dermatoloog mag?

Ik was vanmorgen bij de huisarts en volgens haar moest ik eerst nog het stappenplan volgen en als daar niks van hielp mag ik pas naar de dermatoloog.



Heb nou de combinatie Inderm voor 's ochtends en Tretinoïne voor 's avonds. Ik gebruikte al langere tijd een andere variant van Inderm, maakt mn acne wel minder erg, maar nieuwe ontstekingen bleven komen. Heeft iemand ervaring met Tretinoïne crème?
Je kunt je voet stijf houden hoor. Als jij naar de dermatoloog wilt, dan moet de huistarts niet moeilijk doen.
Nee? Ik dacht dat, dat officiële regels waren ofzo, dat je eerst die stappen af moest gaan. Maargoed ik moest dit 6 weken proberen en als het niet minder werd dan moest ik weer terugkomen.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk als assistente op een poli dermatologie. Zo te lezen heb je al best het een en ander geprobeerd en werkt dat niet naar behoren. Het is goed van je huisarts dat ze eerst zelf het probleem probeert op te lossen. Maar als jij het gevoel hebt nu niet verder te komen lijkt een verwijzing naar de dermatoloog me gerechtvaardigd. Het lijkt me niet dat de huisarts daar echt problematisch over zou moeten gaan doen.



Ik ken trouwens dat stappenplan niet, wat jouw huisarts bedoelt. Natuurlijk begin je eerst met een licht, onschuldig middel en ga je dan pas zwaardere en minder onschuldige middelen uitproberen. Maar dat is met alles zo.



Heb je een zwangerschapswens? De dermatoloog heeft namelijk een aantal opties voor behandeling, maar daar vallen ook medicijnen onder die absoluut niet wenselijk zijn bij zwangerschap. Ook niet bij een zwangerschapswens. Denk daar alvast over na zodat je daar een duidelijk antwoord op kan geven als je bij de dermatoloog bent!



Ik hoop dat je verder komt met je probleem! Succes.
Alle reacties Link kopieren
O ja, die tretinoïne heeft wel tijd nodig. De dermatoloog schrijft dat ook vaak voor als je het nog niet eerder geprobeerd hebt. Het kan ook best zijn dat de acné eerst erger gaat worden, maar na een aantal weken moet je verbetering zien. Gebruik dat dus tot je bij een dermatoloog terecht kan, dan sla je twee vliegen in één klap.
@Ring1981, bedankt voor je reactie! Ja ik heb sinds kort een nieuwe huisarts en ben nog niet eerder bij haar geweest, vandaar dat ze me eerst nog zelf wil proberen te helpen denk ik.

En nee ik ben 18, dus zwangerschapswens is er nog zeker niet! Ik kon van de huisarts als dit niet ging werken nog antibiotica pillen of de diane pil gaan proberen, maar dit doe ik liever niet want ik kan niet goed tegen hormonen en ja antibiotica pillen klinkt ook niet heel geslaagd.



Wat voor middelen zou de dermatoloog aanraden denk je?

Ik heb weinig kleine puistjes, ene helft van mijn gezicht is zelfs helemaal vrij van puistjes, maar op mijn kin en andere helft zitten grote onderhuidse ontstekingen, zo vervelend!



En ja dat over tretinoïne had ik gelezen, dat het eerst erger kan worden, ik doe er maar voorzichtig mee, smeer het alleen op de plekjes waar ik veel last van puistjes heb.
Alle reacties Link kopieren
Je zou ook nog eens kunnen overleggen met een goede schoonheidsspecialiste?
@frizzy, heb ik al gedaan, heeft niet bepaald geholpen, maakte het alleen maar erger.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Jrine,



Ik heb zelf ook heel veel last gehad voor onderhuidse ontstekingen en acne. Ook daarvoor bij de dermatoloog gelopen. Ik heb er uiteindelijk behoorlijk littekens van in mijn gezicht over gehouden (van de acne, niet van de dermatoloog). Wat mij uiteindelijk er vanaf heeft geholpen was Echinae Force (van Dr. Vogel). Ik slikte dat af en toe voor mijn weerstand (bij drukke periodes op mijn werk) en gek genoeg ging het in die periode altijd beter met mijn huid. Het verband had ik in het begin helemaal niet door, Echinae Force is niet echt speciaal bedoeld voor acne, maar het werkt wel ontstekingsremmend. Pas toen ik het door had ben ik het elke dag gaan slikken en verdwenen de ontstekingen helemaal. Normaal wordt aangeraden om na 3 of 4 weken te stoppen met fytotherapeutische middelen omdat je er anders aan zou wennen, maar ik heb het uiteindelijk 2 jaar lang elke dag gebruikt. Zodra ik er mee stopte kwam het gelijk weer terug. Ik denk dat ik er na die 2 jaar overheen ben gegroeid. Ik heb er niets nadeligs van ondervonden (van het langer dan 3 of 4 weken gebruiken) en ik heb ook niet gemerkt dat de werking minder werd. Ik weet natuurlijk niet of het voor iedereen zo goed werkt, maar het is een heel eenvoudig en makkelijk middeltje om uit te proberen. Ik had zelf gewild dat ik er eerder achter was gekomen!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb trouwens ook andere homeopatische middeltjes gebruikt (zoals driekleurig viooltje e.d.) die wel voor acne bedoeld waren, maar die hielpen bij mij niet!
Alle reacties Link kopieren
quote:frizzy schreef op 12 augustus 2010 @ 18:01:

Je zou ook nog eens kunnen overleggen met een goede schoonheidsspecialiste?



of naar een huidtherapeut gaan..



heeft bij mij echt wonderen verricht!!
Alle reacties Link kopieren
Ik had ook al vanalles geprobeerd, diane pil, inderm lotion, schoonheidsspecialiste. Toen toch maar eens bij de huisarts aangekaart dat niks hielp en of ik niet naar de dermatoloog mocht. Hij vond mn acne te weinig en zei dat een dermatoloog me daarmee echt niet zou helpen.



Toen schreef hij me roaccutane voor, zonder te vragen of ik geen kinderwens had....Toevallig moest ik ook n moedervlek laten controleren en daarvoor mocht ik wel naar de dermatoloog. Dus heb ik daar direct het acne probleem voorgelegt, en de roaccutane die ik zomaar had gekregen maar niet gebruikt had. Toen heb ik van de dermatoloog 2 zalven en 3 maanden antibiotica gekregen en dat heeft wel geholpen.



Ik zou toch echt een verwijzing willen en het nogmaals aankaarten bij de huisarts.
Alle reacties Link kopieren
Ik had flinke last van acné op mijn rug. Ook wel wat in mijn gezicht, maar ik was toen 25 en het was op mijn rug echt heftig.

Ben er op een gegeven moment mee naar de huisarts gegaan en die heeft er even naar gekeken. Ik vroeg of ik ermee langs de dermatoloog mocht en hij deed totaal niet moeilijk.



Bij de dermatloog kreeg ik 2 opties: de Diane35 (anti-conceptiepil die vooral voorgeschreven wordt als anti-acne kuur) of roacutane. Maar die kon eigenlijk niet in combinatie met andere medicijnen die ik moet gebruiken. Het schijnt ook dat roacutane nogal heftige bijwerkingen heeft, er zijn ook topics over op dit forum.

Dus het werd de Diane. Daarbij kreeg ik ook een anti-bioticakuur (maar ben de naam daarvan kwijt) van 3 weken om de ergste ontstekingen op te lossen en een gel om pukkels (vooral de onderhuidse ontstekingen) mee te aan te stippen.



De Diane heeft me heel erg geholpen. Ik ben er inmiddels mee gestopt en in mijn gezicht heb ik best wel weer wat kleine pukkeltjes. Op mijn rug gelukkig nog maar heel weinig, echt zo nu en dan.



Volgens mij als je een beetje aandringt bij je huisarts kan je echt wel sneller naar de dermatoloog.

Succes!
Als het goed is werken alle huisartsen met dat stappenplan, er zijn namelijk protocollen voor: de NHG standaard. Je huisarts verzint het niet zomaar zelf, dit is onderzocht en vastgelegd, niet alleen door huisartsen, maar samen met specialisten, dermatologen in dit geval.



Als je stap 1 t/m 3 gehad heb bij je huisarts en die werken niet, zal de dermatoloog stap 4 met je bespreken: Roacutane. Maar dat heeft nogal wat bijwerkingen.

Als je stap 1 t/m 3 over wilt slaan en gelijk naar de dermatoloog zal die je, als het een goede dermatoloog is, echt niet gelijk aan stap 4 zetten. Het is namelijk heel goed mogelijk dat 1 van de eerdere stappen goed voor je werkt, met veel minder nadelen.



Het is niet om jou te pesten dat het stappenplan gebruikt wordt, daar is echt wel over nagedacht.



En als reactie op Wohman, een goede huisarts zet je niet gelijk aan de Roacutane (veel huisartsen doen dat sowieso niet en laten dat aan de dermatoloog over).
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook eerst van alles gehad van de ha. De paar dingen die werkten, werkten maar tijdelijk of mogen niet langer dan een half jaar gebruikt worden. Dus dat schoot niet op. Ook de diana werkte niet. Daarna naar de dermatoloog. Kreeg smeersels en antibiotica. Helaas heb ik van die laatste alleen bijwerkingen gekregen, want ben nu 4 maanden gestopt en mijn 2e uitbraak is begonnen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn bijwerkingen waren trouwens niet heftig. Een vaginale schimmel infectie en ik kreeg aanslag op mijn tanden. Van de diana kreeg ik trouwens ook bijwerkingen. Namelijk pijnlijke borsten. Het werd in de loop der tijd wel iets minder, maar het was vooral in het begin verschrikkelijk. Kon een periode alleen niet-voorgevormde bh's zonder beugel aan, anders was het echt een verschrikking. Ben nu dus weer terug bij mijn gewone pil en heb helaas weer acne.
Alle reacties Link kopieren
Roaccutane zou echt niet zomaar door een huisarts voorgeschreven mogen worden! Het is een middel waarbij een goede voorlichting onontbeerlijk is! Zo moet je een verklaring tekenen voor je begint. Waarin staat dat je op de hoogte bent van de risico's en zorg draagt voor dubbele anticonceptie (pil en condoom bijvoorbeeld). Dat heeft vooral betrekking op het zeer grote risico op ernstige aangeboren afwijkingen bij een zwangerschap. Je mag het maar beperkt meekrijgen. Daarnaast moet je verplicht voor elk nieuw recept een bloedtest laten doen waar gekeken wordt naar o.a. zwangerschapshormoon. Wohman, ik vind het heel nalatig dat je huisarts zich niet aan de regels heeft gehouden. Heb je dat nog wel laten terugkoppelen door de dermatoloog?



TO: andere opties zijn inderdaad de Diane pil en Minocycline, de antibioticakuur die al eerder is genoemd.



Ika, natuurlijk heeft de huisarts de NHG protocollen. Maar dat neemt niet weg dat TO om een verwijzing kan vragen als ze dat prettiger vindt in dit stadium.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het niet beiden doen.

Eerst 1 proberen.

Ik zou een tijd Inderm doen en dan kan je overstappen.

(ziet zij toch niet en hoef je ook niet te melden)
quote:Ring1981 schreef op 12 augustus 2010 @ 22:16:



Ika, natuurlijk heeft de huisarts de NHG protocollen. Maar dat neemt niet weg dat TO om een verwijzing kan vragen als ze dat prettiger vindt in dit stadium.Ja, ze kan ook bij een verkoudheid vragen om een verwijzing naar de KNO arts en bij vragen over de pil om een verwijzing naar de gynaecoloog. Maar dat is over het algemeen niet nodig, het zou de gezondheidszorg onbetaalbaar maken en het is niet de manier waarop de gezondheidszorg in Nederland geregeld is.
Alle reacties Link kopieren
Dat vind ik logisch Ka en dat soort verwijzingen zijn onzinnig. Maar als je al een tijdje aan het proberen bent en het schiet niet op voor je gevoel is een verwijzing vragen helemaal niet zo raar. Schijnbaar verschillen we daarover dus van mening. Kan.
Ik ga dit wel gewoon proberen samen en kijken of het werkt, moet over 6 weken terugkomen voor controle dus dan merk ik vanzelf wat de huisarts zegt. Ik hoop echt dat snel wegtrekt!



Niemand verder ervaring met tretinoïne creme?
Alle reacties Link kopieren
quote:Jrine schreef op 12 augustus 2010 @ 23:35:

Niemand verder ervaring met tretinoïne creme?Hier kun je veel ervaringen lezen (wel in het engels).
Thanks ik ga wel even lezen!
Alle reacties Link kopieren
Ja en ook jouw topic is inmiddels gelinkt naar twitter.

Zie http://twitter.com/magazineNL
Jrine,



Bij mij hielp een combi van glycolzuur en sallicylzuur heel goed. Toen tegen de zomer aan gebruikte ik dat 1 x per dag en werd het gelijk erger... Toen in de krant iets gelezen over een praktijk in hilversum. Je krijgt daar een behandeling die de bacterien die acne veroorzaken doden. Eerst ontvet je je huid met aceton (klinkt heel raar, maar op zich wel logisch) en dan spray je een uur lang elke 5 min een soort vet op je huid. Dan gaat de dermatoloog je huid 'belichten'. Ik heb het nog 1 x gehad maar zie nog totaal geen verschil, schijnt dat je 4-5 behandelingen in totaal nodig hebt dus ik ben benieuwd. zie hieronder voor extra info:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Acne (behandeling)

http://www.gooieneemlande ... oor-vinding-Hilversummers



Voordeel: wordt geheel vergoed door je zorgverzekaar!

Bij de velthuiskliniek hebben ze ook een behandeling die op deze lijkt alleen die is heel duur. Ik ben nog aan het uitzoeken of de zorgverzekeraar dat vergoed maar ben bang van niet.



Groet Leyla

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven