Baby overleden na craniosacraal therapie

02-05-2009 20:55 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Van de week was ik nogal geschrokken van een bericht in een medisch vaktijdschrift. Het artikel ging over een tevoren gezonde baby van 3 maanden oud die craniosacraal therapie had ondergaan in verband met 'lichte motorische onrust'. De therpeut had de wervelkolom van de baby daarbij diep gebogen met de kin op de borst. Na enkele minuten verloor het kind ontlasting en ontstonden enkele luid hoorbare ademhalingen. Volgens de therapeut was het kind in diepe slaap en hoorde bij de behandeling. Na 10 minuten werd de baby op de rug gelegd en zag er blauw uit. Vader startte met reanimeren. Uiteindelijk is de baby op de intensive care overleden. Het artikel vermeldde overigens dat dit de 2e keer was dat melding was gemaakt van overlijden van een zuigeling na geforceerde manipulaties van de hals. Het openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld.



Ik vond het werkelijk een afschuwelijke ziektegeschiedenis en wilde dit delen op het forum om zodoende mensen te waarschuwen die dit soort therapie overwegen voor hun kind. Mijns inziens zou dergelijke therapie verboden moeten worden in Nederland om verdere ongelukken te voorkomen.
Alle reacties Link kopieren
Hier is toch al een topic over?
Alle reacties Link kopieren
Ik of mijn kind hebben nooit craniosacraal therapie gehad, maar ben weleens geweest bij iemand die het deed. Wel voor therapie, maar dan manuele therapie (werkte trouwens uitstekend).

Toen heb ik wel aan de therapeut gevraagd wat craniosacrale therapie inhoud, want ik kende het niet.

Hij heeft mij toen uitgelegd dat het juist hele zachte haast niet voelbare bewegingen zijn, dus dat staat haaks tegenover het hard buigen van de wervelkolom.



Het verhaal zal vast waar zijn als het in een medisch tijdschrift staat, maar ik vraag me wel af of het een echte therapeut was dan, want een wervelkolom buigen bij een baby lijkt me zowiezo niet normaal bij welke therapie dan ook!
Alle reacties Link kopieren
is al een topic over



kwak behandeling levensgevaarlijk!
Hahahahaha mooi toch. Haast niet voelbare bewegingen. Prachtig hoe ze mensen voor de gek houden met een beetje interessantdoenerij.
Alle reacties Link kopieren
Had het andere topic niet gelezen, nu wel, beschrijft inderdaad hetzelfde. Blijkbaar was ik niet de enige die geschrokken was!

Probleem is natuurlijk dat er op geen enkele manier toezicht is op de beroepsuitoefening van alternatieve behandelaren.



Inderdaad kan het in de reguliere geneeskunde ook goed mis gaan, maar op de opleiding van artsen is tenminste wel toezicht en een pakket van eisen waaraan een aanstaand arts moet voldoen. Daar tegenover staat dat iedereen zich alternatieve behandelaar mag noemen.
Alle reacties Link kopieren
Wat een akelig verhaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:Lucycat schreef op 02 mei 2009 @ 20:55:

Van de week was ik nogal geschrokken van een bericht in een medisch vaktijdschrift. .



Ha Lucycat, goed dat je ook vond dat dit een topic waard was.

Misschien hadden we er eentje bij actueel moeten zetten, dan hadden we wel meer mensen bereikt.

Maar ja, ik dacht dit gaat over een baby, kennelijk dacht jij er hetzelfde over.



Wat tragisch toch hé, die mensen hebben voor hun ogen hun dochtertje zien sterven, eigenlijk is ze gewoon vermoord.
Alle reacties Link kopieren
Wat een vreselijk verhaal..
Alle reacties Link kopieren
Vreselijk, het zal je maar gebeuren, dat je op deze manier je kind verliest, is het eerste wat ik dacht, toen ik de reacties hier las.



Na het lezen van het artikel komt wel de vraag bij me op waarom je met een gezonde baby, waarbij sprake is van 'gering motorische onrust' in vredesnaam naar een therapeut toe gaat?



En dan naar een alternatieve behandelaar nog wel?
Alle reacties Link kopieren
Omdat iedereen elkaar maar jubelverhalen vertelt over osteopaten, want dat werkt toch zo geweldig...
Alle reacties Link kopieren
De behandeling die de baby had gekregen was ABSOLUUT niet een greep uit het cranio sacraal. Bij cranio wordt alleen hele zachte massage toegepast. Helaas is het nog steeds een vrij beroep en is er dus geen toezicht waardoor iedereen zich maar 'therapeut'mag noemen.
Hee joh, mosterd hoor Erik
Alle reacties Link kopieren
Niet iedereen heeft zo'n snelle computer Star.
Als je loslaat, heb je twee handen vrij.
Alle reacties Link kopieren
Ook in dit geval, zoals bij mosterd, geldt hetzelfde. Het is gewoon geen cranio techniek. Alles wordt weer eenzijdig belicht.
Alle reacties Link kopieren
Wat een afschuwelijk verhaal!



Maar wat doe je dan ook met een 3 maanden oude baby bij zo'n therapeut?



'Licht motorische onrust'??? Een 3 maanden oude baby kan motorisch nog bijna niks.
Alle reacties Link kopieren
Het wordt tijd dat mensen weer eens gaan vertrouwen op hun eigen (lichaams)wijsheid in plaats van hun lot in handen te leggen van anderen. Waarom denk je dat alles in je geest en je lichaam "NEE" zeggen tegen bijvoorbeeld chemotherapie? Je lichaam doet er alles aan om het gif eruit te werken, waarom denk je dat dat is? Omdat je lichaam wel weet dat het levensbedreigend is wat je binnenkrijgt. Ons lichaam is ontworpen om zichzelf te beschermen tegen dat wat ons bedreigt, maar ja, dat onderdrukken we dan ook gewoon maar met agressieve middelen.

Waarom denk je dat zo veel mensen die wel naar zichzelf en hun lichaam durven te luisteren, een therapeut zoeken die hen daarin respecteert en ondersteunt en een bijpassende behandeling geeft, zich rustig en ontspannen voelen? Als mijn schoonvader in het ziekenhuis was geweest voelde hij zich als klein onmondig kind behandeld en doodziek. Als hij bij de natuurgeneeskundige was geweest voelde hij zich gerespecteerd en rustig en levend. Helaas heeft de specialist die dreigde dat hij binnen een half jaar dood zou gaan als hij niet zou doen wat deze "wijze" specialist hem adviseerde (ofwel opdrong) met zijn bangmakerij gewonnen: schoonpapa ging aan de chemo en was binnen 4 maanden dood op een zeer onprettige manier. Dood gaan we, daar is geen mens voor te behoeden (en dat is maar goed ook). Maar de manier waarop maakt nogal verschil en dan liever onder behandeling van een vriendelijk mens die mij serieus neemt, mijn lichaam ondersteunt in haar herstel of in het dragen van de ziekte, in plaats van nog verder afbreekt met allerlei agressieve zogenaamde 'geneesmiddelen' (wat genezen ze dan??) .



Jammer dat de medische maffia hier nog zoveel macht heeft.....
Dus jij pleit voor meer Sylvia Millecams en dode babies?

Ik heb liever jouw zogenaamde "medische mafia" dan kwakzalvers op wie geen enkele controle is.



Gecondoleerd met het overlijden van je schoonvader.
Alle reacties Link kopieren
Verschil is misschien wel, jolave, dat volwassenen hierin een eigen keuze kunnen maken. Zij kunnen er voor kiezen (in veel gevallen) voor kiezen om naar een alternatieve genezer of hoe je het wil noemen, te gaan. Een baby kan dat niet.



Ik zag het laatst ook, volgens mij via een link op het forum. Verschrikkelijk vond ik het. Tuurlijk zal het in veel gevallen goed gaan, ik hoor ook wel jubelende verhalen over osteopaten (ook met baby'tjes). Toch zou ik mijn 12 weken oude zoontje nooit aan zo iemand toevertrouwen, zeker niet na zo'n bericht.
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft niet naar de medische maffia hoor.



Gecondoleerd.
Alle reacties Link kopieren
Om dan toch nog even terug te komen op het topic..

Nekmanipulaties zijn altijd gevaarlijk. In de meeste gevallen gaat het goed, maar ja het risico blijft. Dat wil niet zeggen dat osteopathie en craniosacraal therapie bij voorbaat niet goed is voor een mens (of een baby).

Mocht iemand overwegen hiernaar toe te gaan, let dan op of de therapeut is aangesloten bij een landelijk register (NRO of NOF voor osteopathie en RCN voor craniosacraal) en dus een HBO-diploma heeft. Soms gaat een 'gewone' fysiotherapeut een osteopathiebehandeling doen zonder hiervoor aanvullende scholing te volgen. Dan begeeft hij zich dus op glad ijs.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven