Docent van vroeger: hoe aanspreken?

11-11-2010 22:25 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Op Facebook ben ik al een hele poos 'vrienden' met een docent van de middelbare school. Als ik het me goed herinner, hebben we nooit berichten uitgewisseld. Nu zou ik hem graag een berichtje willen sturen om te vertellen hoe het met mijn studie gaat. Ik weet echter niet goed hoe ik moet beginnen, omdat ik me afvraag hoe ik hem zal aanspreken: met 'meneer' en 'u' of met zijn voornaam en 'je'. Zoals op de meeste middelbare scholen, noemden we de docenten bij de achternaam en zeiden we 'u'. (Enkele uitzonderingen daargelaten.)

Aan de ene kant vind ik het raar om in een berichtje via Facebook 'meneer' en 'u' te zeggen. Sowieso vind ik 'beste meneer Janssen' niet klinken en vind ik 'geachte heer Janssen' in deze context niet passend. Aan de andere kant voelt het een beetje ongemakkelijk om hem nu ineens met zijn voornaam aan te spreken.

Hoe denken jullie erover? Overigens is de docent in kwestie nog vrij jong, ik schat hem nu begin 40. (Voor zover leeftijd nog uitmaakt.)
Als je als docent op dat soort sites zit dan vind je dat leuk lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 11 november 2010 @ 23:06:

[...]





Nee ik ook niet, dat vind ik onnodig en enigszins opdringerig.Zoals ik hierboven al zei, heeft hij mij geholpen bij mijn studiekeuze en ik vermoed dat hij het best leuk zal vinden wat van me te horen. Bovendien heeft hij mij toegevoegd en niet andersom, dus verwacht ik niet dat hij me opdringerig vindt!
Ik kreeg pas een email van een oud docent. Die had met mijn moeder gesproken over hoe het met me ging. Vond ik alleen maar leuk en er zat niks meer achter. Hij vond het leuk om te horen dat het goed met me ging.



Ook houd ik soms oud docenten van de universiteit op de hoogte van wat ik doe, maar dat komt omdat ik nog steeds in het onderzoek zit en ik als ik in NL ben ook even op de koffie ga soms bij ze op de vakgroep.



Maak je niet te sappel en geef een update en een bedanktje voor de begeleiding.
Alle reacties Link kopieren
quote:julia7 schreef op 11 november 2010 @ 23:10:

[...]



Vandaar dat ik dan denk ik ,maar ja dat is mijn twisted mind dan waarschijnlijk



Pff.. ik ga mezelf niet eens meer verdedigen.



Bedankt voor de reacties. Ik ga hem een berichtje sturen en spreek hem aan met 'u' en 'meneer'.
Alle reacties Link kopieren
Aanspreken zoals je dat op school ook deed.

Hij blijft gewoon je oud leraar.

Dat jij nu contact opneemt terwijl je in een andere relatie tot hem staat, wil niet zeggen dat je meteen kan tutoyeren. Dat is mijns inziens altijd aan de andere partij om te zeggen.



Overigens zou ik het als docente wèl leuk vinden om te horen hoe het nu met een leerling gaat, of terug te horen dat je iemand echt geholpen hebt.

Maar ik heb dan weer geen leerlingen op mijn hyves/facebook.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vl43inder schreef op 11 november 2010 @ 23:11:

[...]





Ik ook niet omdat ik niet zo'n facebooker/hyver/twitteraar/whaterveraar ben. Maar ik kom nog wel eens een leraar van vroeger tegen in een kroeg. En zij vinden het altijd leuk om te horen hoe het je is vergaan en zij vinden het ook altijd leuk als je vraagt wat zij nu doen enzo (of ze kunnen enorm goed de schijn ophouden). En natuurlijk ook welke goede herinneringen je aan je schooltijd hebt overgehouden.



En trouwens, leraren zijn ook net mensen, als ze het niet willen horen/lezen, dan houden ze zich gewoon wat afzijdig. Merk je snel genoeg. Een compliment over je werk is altijd leuk, maar hou het wel luchtig, breng hem niet in verlegenheid.Iemand bij toeval tegenkomen en dan een praatje vind ik anders dan een bericht sturen.
Alle reacties Link kopieren
Hi! Ik heb gister een mail gestuurd naar mijn oude middelbare school omdat ik graag twee leraren wil laten weten wat voor positieve invloed/indruk ze hebben achtergelaten. Ben dus ook bezig met de vraag hoe ze te benaderen, zijn waarschijnlijk rond de 60 nu dus dat word gewoon u en meneer.



@julia7: Ik werk nu zelf op een school en heb een fb pagina, ook heb ben ik hier 'bevriend' met oudleerlingen en vind het altijd erg leuk om te horen hoe het ze nu vergaat.
Alle reacties Link kopieren
TO je hoeft je niet te verdedigen.

Ik heb het gewoon over het algemeen.

Het is duidelijk dat het je om de studie gaat.
quote:julia7 schreef op 11 november 2010 @ 23:17:

[...]



Iemand bij toeval tegenkomen en dan een praatje vind ik anders dan een bericht sturen.



Ik vind het alleen anders als je daarvoor nog niet digitaal geconnect bent. Maar dat is hier wel het geval.



Als je je digitaal connect met leerlingen dan geef je daarmee mi al aan dat je het leuk vindt om weer eens wat van ze te horen.



Ik spreek een oud leraar in een kroeg ook niet aan als hij daar niet voor open lijkt te staan. Dan steek ik mijn hand op, ontvang een wazige moet-ik-jou-kennen-blik, en that's it.
Alle reacties Link kopieren
quote:LotuzRose schreef op 11 november 2010 @ 23:17:

@julia7: Ik werk nu zelf op een school en heb een fb pagina, ook heb ben ik hier 'bevriend' met oudleerlingen en vind het altijd erg leuk om te horen hoe het ze nu vergaat.

Ik vind het ook niet gek hoor dat een leraar een fbpagina heeft.

Is ook wel leuk denk ik om te horen hoe het vergaat met oudleerlingen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat een 'geboren' docent het leuk vindt om te horen hoe het zijn leerlingen is vergaan. Zeker als blijkt dat hij daar invloed op heeft gehad.



Echter, het is geen vriend en je komt hem ook niet toevallig in de kroeg tegen. Dus als de aanspreekvorm toen 'u' was, zou ik kiezen voor: Hallo meneer X, Ik vind het leuk om u te laten weten dat......



Met vriendelijke groet,



Y.
Alle reacties Link kopieren
@to heb jij trouwens internationaal recht gestudeerd? Je nick doet bijna vermoeden van wel.

Sorry off topic, was even benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu zelf docent op mijn eigen oude middelbare school, dat is o. a. zo gekomen omdat ik af en tot nog contact hield met enkele van mijn oude docenten. Zij vonden dat toen blijkbaar ook leuk om contact te houden. En evenzo vind ik het nu leuk, om van (sommige) leerlingen nog eens wat te horen. Overigens heeft het mij een jaar of twee gekost, om mijn oude docenten, die toen collega's werden bij voornaam en met je aan te spreken. Was wel wennen!
Everytime you make a typo, the errorists win.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap sommige reacties hier echt niet. Als hij het niet leuk zou vinden om een bericht van haar te ontvangen, dan had hij haar niet toe moeten voegen op een netwerksite.



@TO: Gewoon doen. Is voor die man ook wel leuk om te horen dat je wat aan zijn advies hebt gehad, lijkt mij. Misschien kan je de zinnen zo schrijven dat je 'u' een beetje kan omzeilen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou hem gewoon met je/jij en voornaam aanspreken. Kom op zeg, je komt hem niet na jaren zomaar tegen. Nee, hij heeft jou op een informele 'vriendensite' toegevoegd en in die setting zou ik de omgang ook informeel houden.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het leuk een leerling tegen te komen en te horen hoe het met hem/haar gaat. Zo was laatst mijn nieuwe kapster een oudleerlinge. Ze heeft me een update gegeven van alle oude klasgenoten die ze nog kende (kent u die nog? Die heeft nu al 2 kindjes!).



Maar ik voeg geen oudleerlingen en zeker geen leerlingen toe op hyves of facebook (die laatste heb ik niet eens). Al krijg ik wel vaak mailtjes op mijn schoolmail "pietje zou u heel graag toe willen voegen op fb". Ik wil mijn privacy graag behouden.
1 Leraar van mij van vroeger is 'n goeie vriend van mijn ouders, dat is dus gewoon je/jij en voornaam.



Als je van school af bent, dan zie ik geen reden om 'n leraar nog met u en meneer aan te moeten spreken. Je bent beiden volwassen en dus gelijkwaardig. Zeker als het nog 'n jonge kerel van in de 40 is.



Maar wie heeft wie nu toegevoegd op facebook?
Alle reacties Link kopieren
quote:Medatative_rose schreef op 11 november 2010 @ 23:30:

@to heb jij trouwens internationaal recht gestudeerd? Je nick doet bijna vermoeden van wel.

Sorry off topic, was even benieuwd.Ik denk dan eerder aan klassieke talen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven