Werk & Studie alle pijlers

Pedagogische Wetenschappen

01-12-2010 11:36 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zijn er hier meiden die pedagogsiche wetenschappen op de Universiteit studeren?

Ik zit er over te denken om dit te gaan doen, ik doe nu HBO Pedagogiek maar dat bevalt niet en ik denk dat de Uni beter bij me past. Ik twijfel dan tussen Culturele Antropologie en Pedagogische wetenschappen aan de UU. Met nu een voorkeur voor Pedagogische wetenschappen.

Wie kan en wilt er iets vertellen over de studie?

Hoe bevalt het? Welke vakken krijg je? Veel contact uren? Stage? Verplichte colleges? Is het moeilijk? Hoe is de statistiek? etc..

Ik hoop iets te horen.
Alle reacties Link kopieren
Hey TO,

Ik herkende je van je eerdere topics over de overstap hbo uni, taal en cultuurwetenschappen enz. Nog steeds aan het twijfelen dus. Heb je al een dagje meegelopen bij pedagogische wetenschappen?
Alle reacties Link kopieren
Aan welke universiteit zit je te denken? Orienteer je hier eens op, want pedagogische wetenschappen in Groningen is absoluut anders dan bijv in Nijmegen. Aan universiteiten zijn altijd grootheden in het vakgebied verbonden, zodat je toch vaak een richting op geduwd wordt. Ik heb een specifieke afstudeerrichting gedaan in Nijmegen, en merk nu dat dit me bij het solliciteren zelfs in de weg kan staan!



Ik denk dat het ook per universiteit uitmaakt hoe moeilijk/zwaar het is. Bij mij waren alleen sommige werkgroepen verplicht, vond het aantal contacturen heel erg meevallen. Moet eerlijk zeggen dat ik de studie geen moment moeilijk heb gevonden, hoogstens hard/veel werken in de laatste twee jaar, door de scripties, casuistiek en stage.



Verder zou ik zoals borderwalk zegt een keer proefcollege lopen, neem eens contact op met de studieadviseurs van die opleidingen.
Alle reacties Link kopieren
Oja en statistiek, ja is toch voor veel mensen een struikelblok. Ik vond het ook moeilijk, maar met goed bijhouden en eventueel bijles is het wel te doen. Vooral niet denken: dat kan ik toch niet Been there, done that, got the t-shirt ;)
Ik wil je als tip meegeven dat je gaat doen wat je erg graag wilt en je je niet moet laten tegenhouden door veel college's of moeilijke vakken. Besef je bijvoorbeeld dat als pedagoog je carrièrepad duidelijker is dan wanneer je culturele antropologie studeert bijvoorbeeld. Ook zijn er binnen antropologie nog verschillende richtingen, zoals de bedrijfsgerichte variant COM aan de VU. En inderdaad, elke uni heeft z'n eigen specialisatie. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Xx
quote:DigitalArt schreef op 01 december 2010 @ 11:52:

Aan welke universiteit zit je te denken? Orienteer je hier eens op, want pedagogische wetenschappen in Groningen is absoluut anders dan bijv in Nijmegen. Aan universiteiten zijn altijd grootheden in het vakgebied verbonden, zodat je toch vaak een richting op geduwd wordt. Ik heb een specifieke afstudeerrichting gedaan in Nijmegen, en merk nu dat dit me bij het solliciteren zelfs in de weg kan staan!

.



Helemaal waar! PW bij de Rijksuniversiteit Groningen is bijvoorbeeld zeer theoretisch en op onderzoek gericht terwijl PW bij de Universiteit van Amsterdam veel meer op praktische vaardigheden (diagnosticeren, observeren) is gericht. Maar die keuze hangt natuurlijk ook af wat je zoekt in een vervolgstudie. Als je al een HBO Pedagogiek opleiding hebt gedaan en je hebt behoefte aan een stuk achtergrondinformatie, dan is PW in Groningen misschien juist wel weer interessant.



Ik heb PW in Groningen gedaan en weet dus nu een heleboel over theoretische visies en modellen m.b.t. opvoeding en ontwikkeling. Maar bij het solliciteren merkte ik dat de meeste werkgevers in de jeugdsector voornamelijk praktisch gerichte mensen zoeken! Er rust echt een "taboe" op theorie m.b.t. kinderen en met name bij kinderen die zich niet goed ontwikkelen. De mentaliteit is echt: "Niet lullen maar doen" en "theorie is heel mooi, maar het gaat erom dat je in de praktijk weet wat je moet doen". Niet dat ik het daar mee eens ben, maar daar heb je niet zoveel aan als je een baan zoekt. Je moet in de sector echt wel een aantal jaren "met de voeten in de klei hebben gestaan" voordat je in aanmerking komt voor een functie waarbij theorie wel belangrijk is (gedragsdeskundige, adviseur, leidinggevende, coördinator, beleidsmedewerker, onderzoeker, etc). Ik was echt blij dat ik ook nog een HBO opleiding heb, anders was ik echt niet aan de bak gekomen. Een HBO opleiding is dan helemaal handig, zeker als je dan ook wat werkervaring hebt opgedaan vanuit of tijdens die studie.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil dan aan de Universiteit van Utrecht gaan studeren. Is daar nog iets specifieks aan?

Ik kreeg op de open dag wel goed beeld van de studie en het lijkt me ontzettend interessant en leuker dan HBO pedagogiek. Ook het latere werkveld is meer mijn ding dan de HBO kant.

Ik ga met mijn HBO P dan starten en zal dan gewoon 1ste jaar bachelor beginnen.

Wat ik gelezen heb kun je niet meer proefstuderen op de UU bij Pedagogsiche wetenschappen.
Alle reacties Link kopieren
In Utrecht was het altijd zo dat de eerste 2 jaar gecombineerd waren met andere soc. wetenschappen. Bij andere universiteiten is dat 1 jaar. Ik weet niet of dit nog steeds zo is, maar daar kies je dan wel voor...

Verder: wij hebben de laatste jaren steeds master-stagiaires uit Utrecht: prima mensen, met imo een behoorlijk degelijke opleiding achter de knopen. Toch zou ik als ik een 2e keer moest kiezen (heb aan de RUG gestudeerd) denk ik voor Nijmegen gaan: erg veel kennis over en onderzoek naar gedragstheorie en dat trekt mij erg. Maar kan me voorstellen dat dat niet voor elk werkveld even interessant is. Heb je al een idee welke kant je op zou willen?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou graag de kant van de diagnostiek op willen. Tenminste dat denk ik nu, haha.



Volgens mij is het niet meer gecombineerd, want in het 2de jaar ben je al heel gericht bezig met Peda. Eerste jaar is wat algemener inderdaad en met name gericht op de normale ontwikkeling. Je kunt in Utrecht nu tijdens je 3de jaar ook een bachelor-stage doen als keuze vak, dat is wel heel goed voor de werkervaring.

Ik heb denk ik wel het geluk dat ik al veel gewerkt heb met kinderen (BSO, KDV, Basisscholen etc..) dus ik weet in elk geval dat ik kan werken met kinderen en dat ook heel leuk vindt. Alleen wil ik echt meer en ook meer op de achtergrond er mee bezig zijn dan het "echte" groepswerk bijv.
Alle reacties Link kopieren
Ok. Aan de RUG bestaat een belangrijk deel van de studie uit methodologie, dus dat sluit wel aan bij jou interesse in de diagnostiek. Je zou kunnen vergelijken (studiegidsen) hoe die verdeling bij andere universiteiten is. Verder kan je aan elke universiteit tegenwoordig tijdens je bachelor je diagnostiekaantekening halen, dus dat is sowieso interessant voor jou. Onderzoek voor jezelf goed welke pijlers er aan elke universiteit zijn: de UVA is bv erg goed in hechtingsproblematiek, Leiden in autisme, Nijmegen in gedragstheorie. Hoop dat je hier wat aan hebt!
Alle reacties Link kopieren
quote:Adeline schreef op 01 december 2010 @ 12:22:

Wat ik gelezen heb kun je niet meer proefstuderen op de UU bij Pedagogsiche wetenschappen.Dat zou zonde zijn, kun je niet contact op nemen met de studieadviseur en/of de studievereniging of hier een oproepje plaatsje of je niet gewoon een dagje met een student mee kan lopen, dus geen speciaal programma, maar gewoon in het kielzog van een aardige student aanschuiven bij een werkgroep, college en de lunch. Kun je meteen de sfeer proeven en al je vragen stellen aan de studenten daar.
Alle reacties Link kopieren
quote:rilana_xx schreef op 01 december 2010 @ 12:07:

Digitalart; goed verwoord! Zo heb ik het ook ervaren.

Ik ben toch wel een beetje benieuwd hoe de specifieke afstudeerrichting je in de weg kan staan? Had ik me nog niet zo gerealiseerd. Weet niet of je er nog een klein beetje meer over kan vertellen? (snap als je het niet wil ivm privacy)Zonder teveel in detail te treden: ik heb veel college gehad van een hoogleraar die in de ogen van velen werkt met dubieuze behandelmethodes. In het werkveld wordt je echt gezien als een "...meisje", met op de naam van de puntjes natuurlijk de naam van de hoogleraar. Er wordt dan gemakshalve vanuit gegaan dat ik daar volledig achter sta. Maakt het soms dus wel ingewikkeld om altijd uit te moeten leggen wat mijn standpunt t.o.v. van die methodes is!
Alle reacties Link kopieren
Ik de studievereniging even gemaild.

De UU zelf organiseert geen meeloopdagen meer, heel jammer.



Er zijn dus niet echt bijzonderheden bij de UU? Omdat ik die niet echt vaak tegen kom als zijnde specialisaties in jullie berichtjes.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de opleiding bij UU gedaan. De docenten vond ik prima, er is veel goede kennis aanwezig.

Qua moeilijkheid vond ik het ontzettend meevallen, hooguit wennen aan de engelse artikelen. Qua hoeveelheid werk vond ik het laatste jaar enorm zwaar als je naast je stage nog probeert te werken. Meeste studenten kiezen ervoor dit niet te doen.

Ik moet wel zeggen dat ik het jammer vond dat er erg weinig aan praktijkgerichte vakken wordt gedaan. Pas in het derde jaar krijg je diagnostiek en behandeling. En het laatste jaar krijg je natuurlijk je masterstage waarin je veel praktijk ervaring opdoet.Toch blijft het lastig nu ik afgestudeerd ben om de theorie te verbinden met de praktijk.

Ik weet niet hoe dit bij andere universiteiten geregeld is. Gedurende de studie heb je wel voldoende tijd om praktijkervaring op te doen met een bijbaan of jezelf op te geven als testassistent. Dat laatste heb ik altijd erg leuk gevonden.
Doubt kills more dreams than failure ever will
Alle reacties Link kopieren
WIl je een master doen of een bachelor?

Denk er goed over na, spijt hebben is de komende jaren geen optie denk ik. Althans een dure optie



Pedagogiek is toch iets heel anders dan culturele antropologie.



Loop een dagje mee met een student,ga naar een open dag.



Mosterd dus



Heel veel succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Vanuit de studievereniging is er wel een meeloopdag. Dat ga ik binnenkort dus doen.

Open dag ben ik al geweest.
Alle reacties Link kopieren
Als het je gaat om de keuze tussen antropologie of pedagogiek, zou ik me ook eens verdiepen in de beroepsperspectieven. Wat je op het voortgezet onderwijs ook doet: 'wat wil je worden' en dan kijken wat daarbij past



Ik heb in Nijmegen PW gestudeerd. Inderdaad veel gedragstheorie/leertheorie, Nijmegen heeft ook wel een goede klinische lijn. Maar zoals digitalart al zei, dat hangt ook af van je afstudeerrichting. Ik weet in ieder geval dat als ik een kennis die op UU studeerde vertelde over mijn vakken, ze mijn opleiding wat praktischer vond (maar dat is een paar jaar geleden, er kan al veel veranderd zijn ondertussen!)



Succes met kiezen!
There are only two ways to live your life. One is like nothing is a miracle, the other is like everything is - Albert Einstein
Alle reacties Link kopieren
Ja, mijn twijfel is eigenlijk bijna wel weg.

Ik zal gaan voor PW, omdat ik denk dat ik daarmee uiteindelijk meer kan wat ik leuk vind.



Meer ervaringen zijn nog altijd welkom.

Ik zit zelf een beetje met statistiek.

Ik heb geen VWO wiskunde niveau en ben ook nog eens slecht met cijfertjes.

Nu wil ik me daar echt voor inzetten en er helemaal voor gaan om het toch te halen. Zou alleen wel zonde zijn als ik daarop zou vastlopen.

Ik ben wel van plan om lessen te gaan volgen (een cursus of gewoon een prive leraar/student zoeken) maar ik ben toch wel erg benieuwd hoe jullie daar tegenover staan.

Hoe vond jij de statistiek en de wiskunde die je daarvoor nodig had? Waren er veel uitvallers op statistiek?
Alle reacties Link kopieren
Ik had zelf wiskunde a1 op vwo niveau, en vond het daarmee eigenlijk wel te doen. Je moet wel echt naar alle werkgroepen en colleges en vooral: veeeel oefenen en zelf doen. Als je dat doet zul je merken dat het eigenlijk heel erg uitgekauwd wordt allemaal, het gaat redelijk langzaam zodat het goed te volgen is.



Mijn probleem was vaak dat ik naast het statistiek tentamen in dezelfde week nog drie andere tentamens had, en dan had ik gewoon niet genoeg tijd (niet op tijd begonnen dus, en niet bijgehouden ). Mijn ervaring is dat er ook veel gedaan wordt aan bijles vanuit de studievereniging, of aanbod van andere studenten!
Adeline: houd er wel rekening mee dat je voor je afstudeer onderzoek én in je toekomstige werk als pedagoog waarschijnlijk ook met statistiek zal (moeten) werken. Het is dus niet een kwestie van vakken halen en er dan vanaf zijn, het een een vaardigheid die je moet beheersen als onderdeel van je vak, zeg maar. Nu zal het niet bij alle toekomstige beroepen van belang zijn, maar het kán wel.
Alle reacties Link kopieren
Statistiek is prima te doen. Het is niet leuk, maar als je de stof bijhoudt is het zeker te doen. Oefenen, oefenen, oefenen. Daarbij kun je als het je zwakke punt is voor je master ook kwalitatief onderzoek uitvoeren, daar komt veel minder statistiek bij kijken.
anoniem_80463 wijzigde dit bericht op 23-08-2012 23:36
Reden: gewijzigd ivm privacy
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Vacatures voor orthopedagogen voor het oprapen?

Ik moet echt beter opletten.

Waar kijken jullie voor vacatures?
Alle reacties Link kopieren
De geijkte vacaturesites.

Okee, voor het oprapen niet. Laat ik het zo zeggen.

Van de tien vacatures voor afgestudeerde pedagogen (master uni) zijn er 9 van voor ortho's. Die tien zijn dan ook alle vacatures die ik kon vinden, dus voor het oprapen was wellicht iets overdreven :-D
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik heb de studie HBO Pedagogiek gedaan. Nu zou ik graag pedagogische wetenschap willen studeren. Ik weet dat ik een instaptoets kan maken en dan verkort de studie kan volgen.

Nu wil ik dit liever niet, omdat het een zwaar en voltijd opleiding is.

Weet iemand of je deze studie ook in deeltijd kan studeren?

Ik kan het namelijk nergens vinden op de informatie sites van de universiteiten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven