houten vloer over leisteen met vloerverwarming?

25-01-2008 12:10 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Al maanden lees ik mee op 'wonen' en nu kan ik dan ein-de-lijk naar hartelust meeschrijven: we hebben gisteren een huis gekocht! Nou heeft dit huis een woonkamer met een leistenen vloer met vloerverwarming. Een stenen vloer was nog nooit in me opkomen en het leek me lelijk en kil, tot we het huis bezichtigden en de vloer echt prachtig bleek te zijn.



Maar het beeld van mijn droom-jaren-30-huis-met-gekleurde-raampjes-en-houten-vloer heeft mijn hoofd nog niet helemaal verlaten (al lijkt ons huis er in de verste verte niet op, we hadden iets in ons hoofd maar vielen als een blok voor iets totaal anders).

Nu vraag ik me dus toch af: kun je over een leistenen vloer met vloerverwarming een houten vloer leggen? Merk je dan überhaupt nog iets van de verwarming? Kan hout daar wel tegen? Zou je de boel eruit moeten slopen? Mocht dat laatste het geval zijn, dan houdt het voor mij meteen al op.
Wij hebben een vergelijkbare situatie aan de hand. Als de stenen vloer niet te ongelijk gelegd is, dan kan daarover heen een zwevende houten vloer gelegd worden (dus een die niet verankerd wordt aan de ondergrond dmv lijmen of nagelen). Wel zal het in de meeste gevallen noodzakelijk zijn om tussen de houten vloer en de stenen vloer een isolatielaag te leggen om de ondergrond te effenen. Dat isolatiemateriaal werkt dan zo, dan het de warmte van onder naar boven ook tegen houdt, en dus heeft de vloerverwarming geen effect meer (die verwarmt dan, door die isolatie, niet meer naar boven maar naar beneden. Oftewel, je kruipruimte/kelder/de grond wordt dan verwarmd en jij hebt koude voeten).
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook een houten vloer over plavuizen met vloerverwarming , maar we merken écht wel wat van de verwarming , hoor .
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
@BGB



Zit er bij jullie dan geen isolatielaag onder de houten vloer om het vloeroppervlak gelijker te maken?



Zou wel lekker zijn trouwens, als die vloerverwarming het wel nog steeds doet. Wij rekenen er niet op omdat de meneer van de houten vloeren heeft uitgelegd dat het dus niet gaat werken, maar het zou een mooie meevaller zijn!
Het lijkt me dat er toch een isolerende laag tussen de stenen en het hout moet, omdat je anders veel geluidsoverlast zult krijgen. Misschien is er een isolatie die alleen geluid dempt maar niet warmte ofzo?
Tsja, zou kunnen... weet het niet....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelfde situatie gehad, nou ja zonder de leistenen dan.

Nieuwbouwhuis nieuwe stijl met 100% vloerverwarming (heb dus nergens radiatoren, da's wel erg lekker)..maar wilde eigenlijk wel een houten vloer. Veel internet gezocht, bij verschillende winkels en parketspecialisten geweest en eigenlijk overal advies gehad om het niet te doen.



Vorig jaar op een borrel met iemand aan de praat geraakt en die begon over PVC en houtmotief. Dacht natuurlijk meteen dat het afschuwelijk lelijk zou zijn...zijn toch maar even langs de winkel gegaan en was perfect!!

Site is designflooring.com, maar in het echt ziet de vloer er beter uit dan op de foto's. ik krijg nog regelmatig complimenten over mijn mooie houten vloer :)
Zou ik echt niet doen! Als je een echte houten vloer legt en dan de vloervverwarming aanzet gaat die gegarandeerd trekken/werken.... is zonde.

En... als je de vloer niet lelijk vindt is het dan niet misschien gewoon slimmer om die houten vloer maar eens uit je hoofd te zetten? X-D
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 25 januari 2008 @ 12:31:

@BGB



Zit er bij jullie dan geen isolatielaag onder de houten vloer om het vloeroppervlak gelijker te maken?



!
Ja .
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Moet wel zeggen dat de vloerverwarming niet de hoofdverwarming is .....
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Allemaal bedankt voor het meedenken. Die houten vloer is dus geen optie, begrijp ik. Het was ook geen serieuze overweging (dan had ik wel geïnformeerd vóórdat we het huis kochten), maar nu kan ik dat hersenspinseltje in elk geval aan de kant zetten.



Troost je nummerzoveel: volgens de VT Wonen heb je nu de perfecte vloer in huis waarop je alleen wat designkussens hoeft te draperen voor het ultieme lounchen (uiteraard mét vrienden) . :cheers:
Alle reacties Link kopieren
De houten vloer is wel degelijk een optie. De vloerverwarming dan alleen als bijverwarming gebruiken.

Een goede parketzaak weet je vast goed te informeren.

Wij hebben een huis gekocht met een marmeren vloer met vloerverwarming en daar een houtenvloer overheen gelegd.

De vloer moet idd egaal zijn. Is dit niet het geval dan schuren ze deze egaal.

De vloer moet niet zwevend gelegd worden i.v.m rendementverlies(ovigens wordt je ook gek van het geluidoverlast dan).

De houten vloer wordt vervolgens met een speciale lijm met alu(?) deeltjes erin verlijmd op de bestaande vloer.

Deze lijm geleidt de warmte beter.

Niet ieder houtsoort is er voor geschikt en moet ook aan bepaalde eisen voldoen(breedte van de plank bijv.)

Hout werkt idd bij grote temperatuurswisselingen,maar als bijverwarming kan het dus prima.

Het duurt wat langer eer de houten vloer warm wordt,maar eenmaal warm houdt hij deze veel langer vast.

Tot zover beknopte info.

Ik kan echter nog geen ervaring delen,gezien wij de vloerverwarming nog niet hebben gebruikt En wij op dit moment ander problemen hebben met de vloer die eerst opgelost moeten worden.



Maar wij hebben de fabrikant over de vloer gehad,en deze heb ik ook nog vragen gesteld,deze verzekerde mij echt,mits je je aan de voorschiften houdt het een hele behaaglijke warme houten vloer is.



Als hoofdverwarming is het echter onmogelijk.
Mijn kleuter verrekt het om zijn pantoffels aan te doen als de vloerverwarming aan staat. "Die tegels zijn zo lekker warm, mama".



Zonde om daar hout overheen te leggen. :)
@ Iry



Bij een marmeren vloer is de vloer vaak glad genoeg om inderdaad de planken erop te kunnen lijmen. Maar is ons nieuwe huisje ligt nu een vloer van antieke tegeltjes met nogal wat niveauverschil tussen de tegeltjes onderling (en de tegels zelf zijn ook wat groffer van structuur). Vandaar dus dat er bij ons wel eerst isolatie overheen gaat om de vloer te egaliseren en daarop pas de planken komen. Zou je dat niet doen, dan krijg je een ongelijke vloer en inderdaad ook veel geluidsoverlast. De parketlegger (oude rot in het vak) heeft ons verzekerd dat het helemaal goed komt, en dat het enige "probleem" zal zijn dat die vloerverwarming weinig nut meer heeft.
Alle reacties Link kopieren
Een marmeren vloer is idd gladder.

Echter hebben ze ons verteld dat ze stenen vloer gladschuren als dit niet het geval zou zijn. Het lijkt mij inderdaad wel moeizaam als er behoorlijke niveauverschillen inzitten.



Overigens ben ik benieuwd of ik de vloerverwarming ga voelen als hij aanstaat.

Ik ben wel van mening dat het niet echt nodig is bij een houten vloer.

In ons vorige huis hadden we een houten vloer en die voelde nooit koud aan.

Bij dit huis de vloerverwarming nog niet gebruikt maar wederom voelt de vloer absoluut niet koud aan.

Het is dat de vloerverwarming er al in zat.maar als ik straks weinig verschil merk ga ik hem niet gebruiken.



Zodra hij in gebruik is laat ik wel weten wat ik ervan vind.

Groetjes!
Alle reacties Link kopieren
De vloerverwarming is bij ons ook de hoofdverwarming. En hij werkt als een tierelier, wat een verademing is na al het gekleum in onze nieuwbouwwoning. Dat is zeker een reden om niet te gaan experimenteren met houten vloeren. En bovendien staat die leistenen vloer in het nieuwe huis zo ontzettend mooi dat ik betwijfel of een houten vloer daar wel tot zn recht komt.
Alle reacties Link kopieren
Oh, dan moet je het gewoon zo laten joh.

En de houten vloer uit je hoofd zetten.

Als het hoofdverwarming is kan het niet.

En het bespaart je een hoop geld als er een vloer in ligt die je mooi vindt.

Wat is de kleur van je vloer? Passen je meubels er mooi bij? is er wat met kleur te doen?



gewoon anders gaan denken en gaan genieten van je leistenen vloer.

Succes verder!
Is het anders geen optie om van het geld dat je beneden uitspaart een houten vloer op de 1e verdieping te leggen? Dan heb je allebei! :-)
Een leistenen vloer wegmoffelen onder hout? Jij bent gek!



Ik heb een parketvloer omdat dat er toevallig inlag toen we het kochten, maar met leisteen zou ik nóg blijer zijn.

Inderdaad héél erg VT wonen X-D



Gefeliciteerd met je nieuwe huis!
Alle reacties Link kopieren
@ Iry: De vloer is zwart. In combinatie met onze meubels (zoals de witte stalen Ikeakastjes die half Nederland in huis heeft als ik naar de foto's op Funda kijk), wordt het supersupersuperstrak. Beetje té, dus we denken nog na over de inrichting.

@ nummerzoveel: haha, had gekund. Maar de vinding van de eeuw voor de vloeren boven blijkt projecttapijt te zijn: sterk, praktisch, mooi (als je een goede koopt) en je ziet niet elk stofje liggen. Opeens heb ik een zender voor het verkrijgen van dit soort informatie.

@maudym: Bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Oh Maribel, ik denk dat ik dat wel heel mooi vind hoor!

Ik heb zelf dan wel een houten vloer,maar ik heb verder alles heel strak.

Ik zou de muren dan wel wit houden,lijkt je huis veel ruimer.

het zwart duwt dan als het ware de muren naar buiten(optisch) ,maar dan moeten je muren wel echt licht zijn,anders verzand het zwart van de vloer en is dit effect weg.



En als je dan een mooi grote houten eettafel erbij koopt. En echte eyecatcher,met grote lampen erboven.

Je huis minder kil maken heeft ook met je verlichting te maken. Bijv,geen wit licht gebruiken,wel veel kaarsen,grote gelpotten,gelhaard.

Verder kan je dan wat kleur erin brengen met grote woonkussens. Rood is nu een trend.

Maar je kan het ook heel warm krijgen met grote donkerbruine kussens,of veel verschillende printen in je kussens.

ijsblauw,is heel mooi met zwart,hoewel het wel een koele kleur is ,straal het wel rust uit.



Pfff.... ik draai een beetje door geloof ik met mijn tips,haha!

Ach ik ben gek op huizen inrichten.



Maar ik denk dat je met deze vloer veel kanten op kan en dat dat ook heel mooi wordt. O ja nog een tip,geen kleed erop leggen hoor! mits je een woonkamer van 60 m2 hebt,maar anders haal je de rust van je vloer weg, en...... de warmte van de vloerverwarming gaat zich dan opstapelen onder je kleed. kunnen je voegen gaan scheuren.

nou,succes maar weer!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven